Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Lidi nagyi töltött karalábéja...
  2014-07-31 09:39:30, csütörtök
 
 


Lidi nagyi töltött karalábéja
Írta: Bodrogi Eszter / 2014. július 31. csütörtök /

Lidi nagyi nem az én nagymamám volt, sőt, nem is volt nagymama, hanem a barátnőm nagymamájának a barátnője. A mami a főzésben igazi nagymester volt.

1945-ben ismerkedtek meg a vonaton, útban hazafelé. Lidi nagyinak nem volt senkije, a férjét vesztette el, és negyven évesen már nem akart újra férjhez menni, gyereke pedig soha nem született.

Tényleg senkije nem volt, csak ez az új, vonaton szerzett barátság. Úgyhogy elég gyakori vendég volt a barátnőmék hatalmas, ötödik kerületi lakásában. Én is ott találkoztam vele, amikor felmentem játszani, vagy később csak beszélgetni.

Gondolom azért hívták nagyinak, hogy érezze, ő is tartozik valahova, és valóban családtagnak tűnt. A nyolcvanas években már nagyon öreg volt, alacsony, vékony, ősz hajú, nyáron könnyű kis nyári ruhákat, télen mindig hosszú, szinte földig érő szoknyát hordott. És sokszor főzött. Boldoggá tette a főzés, de szégyellte is, hogy mennyire jól főz. Mindig mondogatta, hogyha szegény férje látná, hogy vén korára mennyit főz, nem hinne a szemének! Nem igazán tudom, honnan jött Lidi nagyi, de jómódú családba született, ahol nem az asszonyok álltak a konyhában egész nap, így amikor háború után egyedül maradt, és semmije se volt, őt is meglepte, hogy milyen jókat tud a konyhából elővarázsolni.

Különlegesen főzött, szinte egyik ételt se úgy csinálta, ahogy anyáink, és teljesen másképp fűszerezett. Most a töltött karalábéja jutott eszembe, ami valahogy így készült, de lehet, hogyha visszamennék az időben, igencsak csodálkoznék. Az biztos, hogy fehér mártásban ültek a karalábék, tárkonnyal fűszerezte, és zsömlével sűrítette a levét. Erre emlékszem, hogy soha nem rántotta a dolgokat. És most az is beugrott, amikor megvetően mondta: bárányból kéne csinálni, de ezek azt se tudják mi az! A hentesekre gondolt a Nagycsarnokban.

Felhívtam múlthéten a barátnőm, hogy hátha tudja Lidi nagyi élettörténetét, de amikor élt, ő sem kérdezte, és már lassan harminc éve meghalt, és az igazi nagyi se tudja már elmesélni. Sajnálom.
xxx



Hozzávalók:
4 db zsenge karalábé, 2 fej hagyma, 5 dkg vaj, 30 dkg darált bárány (vagy más), só, bors, 1 kk frissen reszelt szerecsendió (2 felé osztva), 1 csokor petrezselyem, 1 babérlevél, 1 zsemle, 2 dl tejföl, 1,5 kk friss, apróra vágott tárkony
1 ek citromlé, 1 kk cukor.

Elkészítése:
A karalábét megpucoljuk, közepét kivájjuk. A hagymát nagyon apróra vágjuk, majd a vajon megdinszteljük. A felét kiszedjük, és a darált húshoz tesszük. A húst sóval, borssal, a szerecsendió felével, petrezselyemmel fűszerezzük, majd a karalábéba tömködjük. Nem kell bele se rizs, se tojás!

A karalábékat a kivájt belsejével együtt a maradék hagymára tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi, hozzá adjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és gyöngyözve megfőzzük. Közben beáztatjuk a zsömlét, majd kinyomkodjuk.

Amikor megfőtt, a babérlevelet kidobjuk, óvatosan kiemeljük a töltött karalábékat, és a maradékot leturmixoljuk a zsölével és a tejföllel. Visszatesszük a karalábét, majd szerecsendió másik felével, a friss tárkonnyal és a citromlével fűszerezzük. Két percet hagyjuk főni, és el is készült.
Egy kis csípős paprika a tetején tálalásnál nem árt neki.

Forrás:http://www.sokszinuvidek.hu/otthon-keszult/4025

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nevess...
  2014-07-31 08:52:18, csütörtök
 
  - Mi az abszolút pletyka?
- ???
- Amikor a néma elmondja a süketnek, hogy a vak látta a bénát szaladni.

- Miért nem szól az autórádió a kanyarban?
- ???
- Mert kapaszkodnak a zenészek!

Egy skót odamegy a taxishoz:
- Mennyibe pénzbe kerül innen a Kossuth utcáig?
- Kb. 2000 forint.
- És mennyibe kerül a csomagszálítás?
- Azért nem kell külön fizetni.
- Akkor kérem vigye el ezt a 3 csomagot a Kossuth utca 18.-ba. Én majd megyek gyalog.

A rendőrök elkapnak egy autótolvajt, majd beviszik a yardra, hogy kihalgassák. Bekísérik egy szobába, amelyik tele van kamerákkal és mikrofonokkal.
A tolvaj meglepődve megkérdi:
- Hú, ez itt a Big Brother?
Mire a nyomozó:
- Nem tesó, ez a Való világ!

Móricka megkérdi a mamáját:
- Anyu, van a ribizkének lába?
- Nincs.
- Akkor mégis katicabogarat ettem.

Bill és Joe megáll egy kocsma előtt, amelynek kerítésénél egy gyönyörű fekete paripa legel.
- Ugyan kié lehet ez a szép ló? - töpreng Bill.
- A kocsmárosé vagyok, uram - szólal meg a ló. - Ott van bennt a kocsmában.
- Te, izé... ez a ló beszél? - dadog ijedten Bill.
- Persze uram! - horkant a ló. - Sőt, tavaly én nyertem meg az Epsomi Derby-t.
Bill lelkendezve rohan be a kocsmároshoz:
- Uram, adja el nekem a lovát. Bármit megadok érte.
- Minek magának az a ló? - kérdi az egyik vendég.
- Hagyd csak! - legyint a kocsmáros. - Az a hazug dög biztosan neki is bemesélte, hogy tavaly ő nyerte meg az Epsom Derby-t.

- Remek ez az étterem! - mondja a vendég az étterem tulajdonosának.
- Nagyon örülök, hogy meg van velünk elégedve uram. Elárulná, hogy elsősorban mi ragadta meg a tetszését?
- A zene! Olyan hangos volt, hogy végre egy mukkot sem hallottam az anyósom állandó locsogásából!

Két öreg házaspár hajt autójukkal a német autópályán, pontosan 81 km/h-val. Egy rendőr megállítja az autójukat.
Az egyik öreg megkérdi: - Túl gyorsan hajtottunk?
Erre a rendőr: - Nem, de miért mennek ilyen lassan?
Öreg: - Miért, gyorsabban is hajthatnánk?
Rendőr: - Persze, itt 130 km/h-val nyugodtan mehetnek.
Öreg: - De a táblán az áll, hogy A81.
Rendőr: - Igen, és?
Öreg: - Hát, gondoltam, hogy akkor 81 km/h-val kell mennem.
Rendőr: - Nem dehogy, az csak az autópálya száma.
Öreg: - Ja, vagy úgy! Köszönöm a felvilágosítást!
Majd a rendőr benéz az autó hátsó ülésére, ahol két kővé dermedt, tágra nyílt szemű öregasszony ül. Erre megkérdezi a rendőr: - Mi baja van a hátul ülő két idős hölgynek? Talán nem érzik jól magukat?
Erre a másik öreg úr: - De, de. Csak most jöttünk a B252-esről!

Két szőke nő beszélget:
- Te szűz vagy még?
- Nem, én világ életemben mérleg voltam!

Két szűzhártya megy a sivatagban:
- Hová megyünk? - kérdi az egyik.
- Fogalmam sincs. Valahol majd csak kilyukadunk...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nikola Tesla jóslatai...
  2014-07-31 06:59:50, csütörtök
 
 


Nikola Tesla 21. századra vonatkozó jóslatait egy amerikai újságíró jegyezte le 1935-ben. A neves feltaláló előrejelezte egy környezetvédelmi hivatal felállításának szükségességét, jól látta a robotika fejlődésének jövőjét, és felhívta a figyelmet a fenntartható energiagazdálkodás fontosságára.

Az 1930-as években szinte egymás kezéből kapkodták ki a kilincset az újságírók, hogy a New Yorkban élő, szerb származású világhírű feltalálóval, Nikola Teslával interjút készíthessenek. Az idős tudós ilyenkor főként fiatalkori élményeiről anekdotázott, illetve kifejtette a jövővel kapcsolatos elképzeléseit. Az egyik leghíresebb ilyen interjút George Sylvester Viereck jegyezte le, és 1935. február 9-én jelent meg a Liberty magazinban. Ez a cikk elsősorban azért egyedülálló, mert a szerző jószerivel változtatás nélkül tolmácsolta Tesla gondolatait.

A Smithsonian Magazin által ismertetett cikkben Tesla kifejti, hogy a nevelés és kormányzati munka egyik elismert ága lesz az, amely a higiéniával és a testkultúrával foglalkozik. Elmondja, hogy szerinte a vízkészletet sokkal gondosabban fogják felügyelni, és csak a bolondok isznak majd sterilizálatlan vizet. Úgy véli, száz éven belül felállítják az amerikai környezetvédelmi hivatalt (amelyet 35 évvel e jóslat után valóban megalapítottak).

Tesla egy olyan világot képzelt el, ahol nem a háború, hanem az új tudományos felfedezések válnak az emberiség prioritásává. Napjainkban, mondta, a világ civilizált országainak többsége a bevételek zömét hadi célokra költi és csak minimális pénz jut az oktatásra. A 21. században megfordul ez az arány. Dicsőségesebb lesz a tudatlanság ellen harcolni, mint elesni a harcmezőn. Az új tudományos igazságok fontosabbak lesznek, mint a diplomaták civakodásai. A 21. század újságjai is az új tudományos eredményeket és elméleteket hozzák majd a címlapokon, és csak az utolsó oldalakon jut hely a bűnügyeknek és a politikai vitáknak.

Élete vége felé Tesla furcsa elképzeléseket vallott az optimális emberi étrendről - erről is megemlékezik a cikk. Utolsó napjaiban alig evett mást tejen és mézen kívül, mert úgy vélte, ez az élelem legtisztább formája. Emiatt erősen lefogyott és elég kísértetiesen nézett ki az 1940-es évek elejére. Részben e szegényes étrend és nyúzott kinézete miatt alakult ki az az elterjedt tévhit, hogy teljesen elszegényedett élete végén.

Furcsa véleménnyel volt a különböző élvezeti cikkekről is. "Jómagam kerülök mindenféle serkentőszert. Tartózkodom a húsevéstől is. Meggyőződésem, hogy egy évszázadon belül nem lesz divat a kávé, a tea és a dohányzás. Alkoholt azonban még mindig használnak majd. Ez nem stimuláns, hanem valódi életelixír" - jelentette ki.

Tesla az 1890-es évek végén kezdett foglalkozni a robotikával, amikor szabadalmaztatta a távirányítású hajóját, amely teljesen lenyűgözte a nézőket a Madison Square Gardenben 1898-ban rendezett Elektromos Kiállításon.

Az interjúban Tesla elmondta, hogy az emberek még mindig nem alkalmazkodtak a gépkorszakhoz. A megoldás nem a géprombolás, hanem a gépek felügyelete.

"A ma emberi kézzel végzett számos tevékenységet holnap automaták végzik majd. Az amerikai egyetemeken dolgozó kutatók ebben a pillanatban is úgynevezett gondolkodó gépek kifejlesztésén fáradoznak. Én előre láttam ezt a fejlődést. Jómagam 'robotokat' készítek. A 21. században a robotok munkája azt a helyet tölti majd be, amit az ókori társadalmakban a rabszolgamunka. Nincs ok kételkedni abban, hogy miért ne történne ez meg egy évszázadon belül. Ez felszabadítja az emberiséget, hogy magasabb célok elérésére törekedhessen."

Tesla a természeti erőforrások jobb kihasználásáról is nyilatkozott. "Jóval azelőtt, hogy a következő század felvirradna, a módszeres újraerdősítés és a természeti erőforrások tudományos kezelése véget vet a pusztító szárazságoknak, erdőtüzeknek és árvizeknek. A vízenergia általános használata és az energia nagy távolságra való eljuttatása minden háztartást ellát olcsó energiával, és megszünteti az üzemanyagok elégetésének szükségességét."

Tesla zseniális feltaláló volt, akinek sok hozzájárulását a világ fejlődéséhez ma jobban ünneplik, mint valaha. Noha sok dologban tévedett, más dolgokban (a tiszta levegő, víz és élelem megbecsülése vagy a "gondolkodó gépek" eljövetele) viszont meglepően jól látta a jövő alakulását.

Forrás: origo.hu (http://tudnodkell.info/mi-jott-be-tesla-21-szazadi-joslataibol/)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Iszunk-e eleget ?
  2014-07-28 07:01:57, hétfő
 
  Iszunk-e eleget és vajon mivel pótoljuk szervezetünk vízhiányát?
A szervezet működése akkor kiegyensúlyozott, ha a folyadékfelvétel, valamint a folyadékleadás mennyisége egyensúlyban van.
Az egészséges táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap mindennapi életünkben. A korszerű, kiegyensúlyozott étkezésen belül a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra is érdemes figyelmet fordítani, különösen a meleg, nyári időszakban.
Az emberi test 50-60 százalékát víz képezi, amelynek legnagyobb mennyisége sejten belül, kisebb része sejten kívül - vérplazma, nyirok, vizelet, valamint egyéb testnedvek (nyál, emésztősavak, orrváladék, könny és izzadság) - található. Szervezetünkben a folyadék megtalálható például:
a csontban, fogzománcban 1%,
a zsírszövetben 30%,
a májban 70%,
az izomzatban 75%,
az agyvelőben 79%,
a vesében 83% és
a szem üvegtestében 99%.
A víz fontos szerepet játszik szervezetünk működésében, többek között biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér megfelelő összetételét; szabályozza a vérnyomást; lehetővé teszi a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldását, szállítását; biztosítja a szervezet állandó, belső hőmérsékletét; elősegíti az ízület megfelelő működését (ízületi folyadék).
A szervezet működése akkor kiegyensúlyozott, ha a szervezetbe jutó és termelődő (folyadékfelvétel), valamint az onnan eltávozó víz (folyadékleadás) mennyisége egyensúlyban van. Ezt az egyensúlyi állapotot befolyásolják külső tényezők, pl. aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai megterhelés, éghajlat, külső hőmérséklet, szaunázás, a táplálékkal szervezetbe jutó konyhasó mennyisége (mivel a konyhasó vízvisszatartó hatású); a szervezet megváltozott állapota (láz, hasmenés stb.), amelyek fokozzák a víz kiürítését a szervezetből.
Víz nélkül megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, fontos tápanyagokat veszít a szervezet, és ezek kedvezőtlenül befolyásolják, jelentősen csökkentik a teljesítményt.
A szervezet nem rendelkezik folyadékraktárakkal, a felesleges mennyiséget a vese hamar kiválasztja. Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt, a szervezet kiszárad (dehidráció). Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken mind a fizikai mind a szellemi teljesítőképesség, megjelennek az első tünetek, fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, fáradság, szomjúság.
A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, de tudatos folyadékpótlás esetén ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra, mivel testünk viszonylag ,,későn" jelzi, hogy folyadékra van szüksége, vagyis ha szomjasak vagyunk, az azt jelenti, hogy már rég innunk kellett volna.
Amikor iszunk, ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra. Módszeresen, tudatosan alakítsuk ki ivási szokásainkat, ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára. Napi tevékenységünkbe iktatassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, amit használjunk ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására, hogy a napi átlag 2,5 liter folyadékbevitel meglegyen, így biztosítva a vízháztartás egyensúlyát.
A vízháztartás egyensúlya:
Felvett folyadékmennyiség:
Leadott folyadékmennyiség:
táplálékkal kb. 800 ml
vizelettel kb. 1400 ml
folyadék formájában kb. 1400 ml
bőrön keresztül párolgással (izzadás nélkül) kb. 600 ml
oxidációs folyamatból kb. 300 ml
légzéssel 300 ml
széklettel 200 ml
Összesen: 2500 ml
Összesen: 2500 ml
Egy egészséges felnőtt folyadékszükséglete átlagos igénybevétel mellett napi 2-2,5 liter, amely biztosítására a legalkalmasabb:
A jó minőségű víz: a legtisztább víz, mely a tiszta esővízhez hasonló, a desztilláltvíz, de jó lehet még a reverz (fordított) ozmózisos eljárással szűrt és tisztított, nem vissza ásványi anyagozott víz, valamint az ilyen vizekkel készült teák és más italok ( szuperoxigénezett víz, hidrogénezett víz)
Jó lehet még az alacsony ásványianyag ( 50 mg/liternél többet nem tartalmazó!!) ásványvíz.(mindíg nézzük meg az összoldott ásványianyagok mennyiségét és vonjuk ki belőle hidrogénkabonátok mennyiségét, s a különbség nem lehet több literenként 50 mg-nál!!!
Definíciója alapján az ásványvíz spontán feltörő vagy fúrt kútból nyert víz, amelynek literében 20 - 1500 mg oldott ásványi anyag található, vagy néhány fontos komponensnek (fluor, vas) az átlagértéknél nagyobb a koncentrációja.
A gyümölcsökből és zöldségekből készült ivólevek. Ezek is csak akkor jók, ha deszt.,vagy ro.vízzel készülnek!
A mindennapokban ideális szomjoltók, víztartalmuk mellett vitaminokat és többféle ásványi anyagot is tartalmaznak.
A gyümölcstea és gyógytea. Ezek is csak akkor jók, ha deszt., vagy ro.-vízzel készülnek, mert a tiszta víz jobban kioldja az íz, illat, zamat és droganyagokat belőlük!
Jó szomjoltók a zöldteák, gyógyteák, megfelelő hőmérsékletre hűtve, savanykás vagy kesernyés ízük, ásványi só tartalmuk miatt, de ezeknél a teáknál vegyük figyelembe az adott gyógynövénnyel kapcsolatos elkészítési, fogyasztási ajánlásokat. (áztatás, főzés, forralás)
A tej és a folyékony tejtermékek. Csak vércsoport szerint alkalmazzuk és csak biotejekből származzanak! A nem biotejekben és tejtermékekben túl sok a szennyezőanyag is, főleg a genny és a tehénürülék!!! Ez kevésbé igaz a kecske és birkatejekre is!
Ez az élelmiszercsoport folyadékot (tej 87-89%-át víz alkotja), szénhidrátot (tejcukor), tejzsírt, magas biológiai értékű fehérjét, vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz.
A levesek, a főzelékek, a mártások.A szilárd élelmiszerek (főként a lédús zöldségek, gyümölcsök).Rendszeres fizikai aktivitásnál a sportitalok. Ezeket is deszt., és ro-vízből kell készíteni, ha nem ilyen vizekből vannak, akkor ne fogyasszuk őket!!!!
Jó tudni
Naponta igyunk meg legalább 2 liternyi alkoholmentes folyadékot, de nyáron, kánikula idején ez a mennyiség elérheti a 3,5-4 litert is. Aki rendszeresen tiszta ásványvizet fogyaszt, annak ajánlott, hogy időnként váltogassa a típusokat, körültekintően választva a csomagoláson feltüntetett információk birtokában Ne igyon senki szénsavmentes ásványvizeket, mert azokból a szénsavat vegyszerrel közömbösítik és a vegyszer benne marad a vízben!!! Ha szénsavasat nem szeretne valaki inni, vagy nem is jó a vércsoportjának (A-s és B-s vércsoportúak!), akkor engedje ki a szénsavat a palackból és akkor jól lecsökken a szénsav tartalma!.Az üdítők jelentős része nagyon sok energiát tartalmaz, például 3 dl vagyis egy pohár kóla 180 kilokalóriát (kcal), plusz a kólák nagyon savasítanak, pH-juk 2,5 !!!!. Ez az energiamennyiség mind cukorból származik, nem hordoz semmilyen értékes tápanyagot. Ezért nem érdemes ilyesmit fogyasztani. A rostos üdítők egy része alacsony gyümölcs-, de igen magas cukortartalmú. Itt is érvényes a szabály: olvassuk el a dobozon található feliratokat.Ezek is nagyon savasítanak, kivétel a tiszta citromlé, a tiszta grapefruitlé és a tiszta meggylé!
Természetesen annál értékesebb egy üdítőital, minél kisebb a hozzáadott cukor-, és minél nagyobb a gyümölcstartalma és minél tisztább ( deszt., vagy ro.) vízzel van hígítva! Mértékletesség érvényesüljön az alkoholfogyasztásban. Az alkohol fokozza az izzadást, és éppen úgy, mint a koffein, többször annyi vízmennyiséget von ki a szervezetből, mint amennyi a felvett mennyiség volt, és ettől még szomjasabbnak érezzük magunkat. Az ideális hőmérsékletű ital szoba-hőmérsékletű, még nyáron, nagy melegben is. A hideg folyadék összehúzza a gyomorban az ereket, lassítja a gyomorműködést. Meg kicsapja a gyomorban lévő olajokat zsírokat a gyomor falára, s ezért nem szabad étkezés közben, meg étkezés után hideg italt fogyasztani. Kövessük a japánok szokásait, akik forró italokat fogyasztanak ilyenkor, amely legtöbbször tea, zöld tea!
Minél nagyobb a hőség, annál alacsonyabb szénhidráttartalmú italt fogyasszunk. A kor előrehaladtával szomjúságérzése csökkenhet az agyi szomjúságkeltő központ működésének lassulása miatt, ezért az idősek hajlamosak rá, hogy keveset, kevesebbet igyanak. Nagy melegben emlékeztessük őket a rendszeres folyadék pótlására. Akkor is igyanak, ha nem szomjasak!!! Akkor megfelelő a testünk vízháztartása, ha folyadék fogyasztása után rövid időn belül vizelési inger támad, mert ezzel a felesleges folyadékot távolítja el a víz-kiválasztó szervünk, a vesénk, vagy jobban izzadunk a melegben!
Nagyobb odafigyelést igényelnek kánikula esetén a gyermekek is. Folyadékháztartásuk könnyebben felborul, már kisebb folyadékhiányra is érzékenyebben reagálnak, hiszen könnyen belefeledkeznek a játékba, elnyomják a szomjúságérzetet, sokszor eszükbe sem jut az ivás. A meleg ellenére is aktívak, ezzel fokozva az izzadsággal történő folyadékvesztést. Már kis korban szoktassuk rá őket a rendszeres és tiszta italok fogyasztására és követeljük is meg tőlük a rendszeres tiszta víz ivását és akkor felnőtt korban sem lesznek folyadékháztartási gondjaik!
A vízháztartást nagymértékben befolyásolja a szervezetbe jutó konyhasó mennyisége.A kismamáknál, főleg az utolsó hónapokban, fokozott a vízvisszatartás, főleg ha sóhiányos a vérük ( a vér helyes Na értéke 142-155 mmol/l értékek között jó, de legjobb ha az infúziós oldalt sótartalmával -147,7 mmol/l - egyezik meg!!), ezért fontos figyelemmel kísérni a vízháztartás változásait. Ha a várandós anyukának nincsenek ödémás tünetei (vizesedés főleg a lábon), nem kell a folyadékfogyasztást korlátozni, hanem tiszta sóval (www.tisztaso.hu) erősebben kell sózni italaikat és ételeiket!
A koffein tartalmú italok (kávé, energiaitalok). az idegrendszerre hatnak, növelik az ingerlékenységet, éberséget, a koncentrációt, rövid ideig fokozzák a teljesítményt. (Ez utóbbi egyénenként, testsúlyonként és vércsoportonként más és más, valaki érzékenyebb, valaki kevésbé a fogyasztására.) De közvetlenül a szívre hatva fokozzák az ingerképzést, szaporább lesz a szívritmus. Nagy melegben a szívfrekvencia eleve magasabb, mint a normál érték, tehát ilyenkor ajánlatos kerülni a koffeintartalmú italokat Mellékhatásai még a remegés, álmatlanság, idegesség, továbbá a vízhajtó hatás, ami fokozza a dehidráció veszélyét. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy koffeint vesz magához, akkor ügyelnie kell arra, hogy ne legyen kiszáradva, és nagyobb mennyiségű folyadékot igyon, mint egyébként. Ne feledjük számos általunk kedvelt étel és ital tartalmaz koffeint. Ez főleg az idősek számára legyen fontos információ!!
Különböző élelmiszerek koffeintartalma:
Élelmiszer
Koffein [mg/100 g]
kávé (eszpresszó)
50-175
csokoládé (főző, ét)
70-80
kávé (amerikai, hosszú)
40-80
energiaitalok
25-80
kakaópor (holland)
78
csokoládé (édes, ét)
62-65
csokoládé (tej)
20-30
tea, instant tea
15-20
csokoládészirup
14
kóla, kóla light
10,5 - 13,5
ice tea
2-3
koffeinmentes kávé
1,5-2
Meglepő ugye, hogy mennyiféle étel ital tartalmaz koffeint, amelyre eddig nem is gondoltunk!
Víz és verejték
Nyáron a melegben, mikor a verejtékkel sok só távozik a szervezetből, érdemes kimondottan magasabb ( 1 dkg/liter-2,5 dkg/liter közötti) tartalmú vizet inni. A nők általában kevésbé izzadnak, mint a férfiak, testméretüknek és gazdaságosabb folyadékháztartásuknak köszönhetően. A verejtékkel veszített folyadékmennyiség felső határa 1-1,5 liter, de nagy melegben, több órás állóképességi sport, pl. futás esetében 2,5 liternél több is lehet.30 percnél rövidebb időtartamú testmozgásnál nem jelentős mennyiségű a folyadék- és elektrolit veszteség (kivéve extrém körülmények). A kevés mennyiséget is pótolni kell, de ez esetben elegendő a víz, vagy tiszta vízzel készített tea, vagy más ital!.
Ha fokozottan izzadunk (melegben, sportoláskor), még 2-2,5 liternél is többet szükséges innunk, mert az izzadtsággal nagy mennyiségű folyadék és elektrolit távozik a szervezetből.
Az elektrolitok a szervezet számára létfontosságú ásványi sók, mint például a Na, K, Ca, Mg, amelyek segítik az izmokat, azok összehúzódásában és ellazításában, valamint az idegi impulzusok továbbításában, ezért hiányuk kifáradáshoz és izomgörcsökhöz vezethet. Sajnos csak egyedül a nátriumot, a klórt és a káliumot _sajnos!- veszi fel jól szervetlen formában az anyagcserénk, a szervetlen sók sajnos lerakódásokat ( főleg a calcium-meszesedést okoz!) idéznek elő, ezért ezeket kelátos kötésű táplálékkiegészítőkkel, Schüsszler sókkal, vagy magas ásványi anyag tartalmú táplálékokkal -bio ételek!-vigyük be a szervezetünkbe!!!
A verejték összetétele:
víz
nátrium (Na)1200 mg/liter (ezt tiszta NaCl-el pótoljuk)
klór (Cl)1000 mg/liter (ezt az Na Cl-el pótolni tudjuk)
kálium (K)40 mg/liter a növényeknek magas a kálium tartalmuk ezért az egyensúly fenntartása céljából ezeket jobban meg kell sózni tiszta sóval!)
kálcium (Ca)160 mg/liter (ezeket és az alábbiakat kell bio ételekkel, vagy kelátos táplálékkiegészítőkkel pótolni!)
magnézium (Mg)36 mg/liter
szulfát25 mg/liter
foszfát15 mg/liter
bomlástermékek
Italfogyasztási javaslat az egészséges táplálkozásban:
ITALOK
Fogyasztását csökkentse vagy kerülje:
erősen cukrozott, édes gyümölcsitalok, gyümölcsszörpök, szénsavas kólák
friss vagy lefagyasztott gyümölcsből készült gyümölcslevek-, italok, turmixok, hozzáadott cukor nélkül, nagy gyümölcstartalommal
alkoholos italok
ásványvíz (50 mg/l ásványa anyagtartalom felett)
erős kávé
koffeintartalmú kávé és tea mérsékelt mennyiségben
Ami helyettük ajánlott:
desztilláltvíz, ro-víz és ezekkel készült:
gyümölcstea, gyógytea
alkoholmentes koktélok, turmixok
friss zöldséglevek, zöldség présnedvek
görögdinnye, sárgadinnye
esetleg nem magas koffeintartalmú kávék és teák mérsékelt mennyiségben
cikória és katáng kávé
gabonatej (rizs, zab, hajdina, köles, )
A megfelelő folyadékbevitel alapvető fontosságú a jó egészséghez, ezért törekedjünk a kívánatos összetételű és mennyiségű folyadékfogyasztásra, amely mind szellemi, mind fizikai teljesítményünket pozitívan befolyásolja.
Verőce, 2014, július 27.
Dr.Weixl-Várhegyi László
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy kiló só...
  2014-07-21 22:12:44, hétfő
 
 


Az idős hindu mester belefáradt abba, hogy a tanítványa folyton folyvást panaszkodik neki. Így, egy szép napon elküldött a bosszús fiúnak egy kiló sót.
A tanítvány, ahogyan az 'ajándékot' megkapta, - mivel nem tudta mire vélni, - azonnal a mesteréhez sietett.
Amikor a tanítvány megérkezett, a mester arra kérte őt, hogy tegyen egy jó marék sót egy pohár vízbe, és igya meg.
- Na, hogy ízlik? - kérdezte a mester.
- Nagyon rossz! - köpködött a tanítvány.
A mester jót kuncogott magában, azután azt kérte a tanítványától, kísérje le őt a közeli tóhoz. A feladatot kiadta a fiúnak. Ezúttal egy jó marék sót a tóban kellett feloldania.
- Nos, most meríts a tó vizéből egy pohárkával, és azt idd meg! - kérte a mester. Ahogy a víz leért a fiú torkán, azonnal megkérdezte tőle:
- Na, hogy ízlik?
- Finom, friss! - válaszolta a fiú.
- Érezted benne a sót?
- Egyáltalán nem! - felelte a tanítvány.
Ekkor a mester leült a komoly tekintetű fiatalember mellé, - aki annyira emlékeztette őt fiatalkori önmagára... Kedvesen a tenyerei közé vette a fiú kezét, és a szemébe nézve így magyarázott:
- Az élet fájdalma színtiszta só, nem több, és nem kevesebb. A mennyisége teljesen mindegy. A szánkban hagyott íze abban fog különbözni, hogy mekkora edényben oldjuk föl. Tehát, ha fájdalom ér az életben, az egyetlen dolog, amit tenned kell, hogy tágítsd ki az érzékelésedet. Ne legyél többet pohár, legyél tó ... fiam!

forrás: Holló-Szabó Julianna Ghv (https://www.facebook.com/julianna.holloszabo.7?fref=photo)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erdélyország nagy hegyei alján...
  2014-07-19 13:30:11, szombat
 
 



Kárpátia - Esküszünk, mi Székelyek

Szép Erdélyország nagy hegyei alján nyílik sok apró kis tarka virág.
Sok vitéz székely hősies harcán buzdul a nép, s a rögre vigyáz.
Őrt áll a végen, pallos kezében, a másikkal rendre dönti a kalászt.
Egész szívével, egész lelkével védi az édes, szép Magyar Hazát.

Érted élünk csodaszép Országunk, és ha kell érted halunk.
Vész, ha fenyegetne, mind ott állunk, mind, akik még csak vagyunk.
És ha ellenséges léptek járnák drága, szentelt testedet,
Száz halállal vívunk meg te érted, esküszünk, mi székelyek!

Szép Erdélyország nagy hegyei alján elhervadt mind az apró kis virág.
Sok vitéz székely hősies harcán nincs, aki buzdul, nincs, ki vigyáz.
És ím csak egyszer, sírhantok szélén százezer székely, öreg baka áll. Százezer kürtből fújja könyörögve, minden magyarnak a hívó imát.

Érted élünk csodaszép Országunk, és ha kell érted halunk.
Vész, ha fenyegetne, mind ott állunk, mind, akik még csak vagyunk.
És ha ellenséges léptek járnák drága, szentelt testedet,
Száz halállal vívunk meg te érted, esküszünk, mi székelyek!

Érted élünk csodaszép Országunk, és ha kell érted halunk.
Vész, ha fenyegetne, mind ott állunk, mind, akik még csak vagyunk.
És ha ellenséges léptek járnák drága, szentelt testedet,
Száz halállal vívunk meg te érted, esküszünk, mi székelyek!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
"Erőleves" reggelre---
  2014-07-19 00:20:31, szombat
 
 


"Erőleves" reggelre:

"Egy multimilliomos vállalkozó sajtótájékoztatót tartott, ahol az interjú végén a kíváncsi újságírók feltettek egy kérdést:
- Miért hiszi, hogy van Isten?
- Nézzék, nekem számtalan üzemem van. Az egyikben autókat, a másikban húsdarálót, és sok egyebet gyártunk.
Egy autó 140-150 ezer alkatrészből áll, de előbb 24 mérnököm tervezget, majd anyagpróbákat végzünk, és csak azután jöhet a gyártás. No de vegyük csak a húsdarálót. Mindössze 9 alkatrészből áll, és 17 mozdulattal lehet összeszerelni a futószalagon, mégis egy-egy munkásnak több napon át kell gyakorolnia ennek módját. Ha nekem ezek után azt állítja valaki, hogy a több milliárdszor bonyolultabb világegyetem megalkotásához nem kellett a Teremtő, az nem normális.
- Rendben van, de mivel tudná Ön kézzelfoghatóan bizonyítani a Teremtő létezését?
A gyáros észrevette a gúnyos felhangot, és diktálni kezdett a titkárnőjének:
"Pályázat. Építészmérnököt keresek, aki megtervez, majd kivitelez egy toronyépületet az általam felvázolt méretekben és minőségben. Alapméret: kör alakú, átmérője 4 méter. Magassága ennek legalább 200-szorosa, azaz 800 méter. (Természetesen bírnia kell a toronynak az elemi erők okozta, bármilyen erős kilengést!) A fal vastagsága alaptól a felső szintig max. 25 cm lehet.
Ebbe bele kell szerelni a víz, gáz, csatorna, felvonó és minden egyéb kiszolgáló rendszer csöveit, vezetékeit. A torony belsejében nem lehet semmi. Kívül-belül teljesen simára, egyenletes felületűre kell készíteni, merevítés, kitámasztás nem lehet rajta. Ennek ellenére a torony tetejére legyen ráépítve egy önállóan működő komplett vegyi üzem, amely tápszereket állít elő, emberi fogyasztásra. Siker esetén a honorárium összegét a mérnök szabhatja meg, bármilyen magas összegben."
Elvette a papírt a titkárnőjétől, és aláírva átnyújtotta az újságírónak.
- Tessék, itt a válaszom. Benne a bizonyíték.
- Nem értjük, hogy mi akar ez lenni.
- Majd később megértik. Egyelőre közöljék a lapjukban feltűnő helyen. Ha akad rá jelentkező, újra találkozunk, és folytatjuk a sajtóértekezletet.
A nagy érdeklődést kiváltó eseményre jó néhány neves építészmérnök, és még a korábbinál is több újságíró jött el.
- Talán el is kezdhetjük, szólt ironikusan a házigazda. Kérem az első jelentkezőt, tegye meg ajánlatát, ismertesse elképzeléseit. Csak konkrét megoldást, kivitelezhető terveket fogadok el.
Néhány percnyi vita után a szakma legismertebb építésze dühösen megjegyezte:
- Rendben van, én már kiestem a versenyből, de szeretném látni azt az embert, aki ezt megtervezi! Ezt egyszerűen lehetetlen megépíteni!
A gyáros megkérdezte:
- Nos, van még jelentkező? Ha nincs, akkor kérem, figyeljenek jól, bemutatom az eredetit.
A titkárnő átnyújtott neki egy hosszú, cső alakú papírtekercset. Kibontotta az egyik végénél, és óvatosan kihúzott belőle egy ép búzaszálat, szép, tömör aranykalásszal. Azután így szólt a jelenlevőkhöz:

- Igazuk van uraim, ez a feladat az ember számára valóban lehetetlen! De a Teremtőnk mindenható, csodálatos alkotásokat hozott létre, mint ez is, nézzék csak! Mérjék le, itt vannak hozzá a műszerek. Figyeljenek, kérem, kör alakú a szára, átmérője pontosan 4 mm. Magassága ennek éppen 200-szorosa, azaz 800 mm. A falvastagsága mindenütt 0,25 mm. Kívül sima, belül üres, az összes táp- és kiszolgáló csatorna ebben a vékony falban fut, no és ez a csodálatos miniatűr vegyi üzem, a kalász itt a tetején önállóan működik. És tudják hogyan? Napenergiával!
Ráadásul a Napot is Isten teremtette. Értik az összefüggéseket? Ez a kis vegyi labor 8-9 féle tápanyagot, vitamint állít elő vízből és a talajból felszívott ásványi anyagokból, napenergiával. Ez alatt szelek és viharok tépik, kényükre hajlítgatják, akár a földig. De a búzaszálak ezt is kibírják. Nos, uraim az itt látható remekmű és a mi kontárkodásaink közötti különbség egyértelműen bizonyítja a Teremtő létezését, és határtalan, számunkra szinte felfoghatatlan képességeit.
Köszönöm hogy eljöttek ide megszemlélni Isten teremtő erejének egyik kézzelfogható bizonyítékát. Ha körülnéznek, ha tükörbe néznek, mindenütt az ő alkotásait látják.
Ha pedig teremt, műveket alkot, akkor létezik!"

Legyen olyan a napod, amilyennek szeretnéd!

...szeretettel... .
András (Szeretetenergiával Gyógyító)
forrás: /https://www.facebook.com/szeretetenergiaval.gyogyito.5/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Van az egész...
  2014-07-16 13:33:12, szerda
 
 


Kép: Kovács Árpád - Csók
(https://www.facebook.com/ArpikepGaleria?fref=ts)

Van az egész...

Az egész, amit, ha kettévágsz, már nem lesz teljes, nem lesz elég. Az egész azért egész, mert éppen akkora, éppen annyi, amekkorának, amennyinek lennie kell. És ha kettévágtad, és megpróbálod újra eggyé tenni, már nem sikerül, vagy nem lesz tökéletes. Nem lesz teljes, nem lesz elég. Nem jobb lesz, hanem rosszabb. De van egy kivétel. Van valami, ami attól lesz tökéletes, hogy kétfelé választották. Különös, de így van. Az egyet ketté kell választani, hogy aztán valaha, valahol újra egy lehessen. És tökéletesebb legyen, mint a kezdetkor. Több... és jobb. A két fél járja a maga útját. És az út során gazdagodik. Tapasztalatokat szerez, kincseket gyűjt, megismeri a világ csodáit. És egy napon... igen, egy napon találkozik önmagával. És megtörténik a csoda. A lélekcsoda. A sok-sok kincs eggyé lesz, és sokkal többé válik. Így a két fél az egyben már nem egy lesz, hanem annál sokkal, sokkal több.

Egész.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az új kenyér ősi ünnepe...
  2014-07-15 23:20:09, kedd
 
 


Az új kenyér ősi ünnepe

Július 15-e a katolikus hagyományban az Apostolok oszlatása nevet viseli, amikor Jézus tanítványai a szélrózsa minden irányba szétszéledtek, hogy terjesszék az evangéliumot. A magyar néphagyományban ekkor volt az új kenyér megszentelésének a napja.

A középkorban a természeti folyamatokhoz igazodva, az aratás befejeztével ülték meg az új kenyér ünnepét, nem pedig augusztusban. A magyar néprajzosok szerint a már a korai magyar keresztény hagyományban jelen volt az új kenyér megáldásának szakrális hagyománya. Sajnos, ezt az ősi szokást a Tridentinum, majd a jozefinizmus majdnem eltörölte, szerencsére azért még a 20. század elején néhány magyar település megtartotta ezt az ősi magyar ünnepet.

Különös szokások

Az ősi magyar hagyományokat például a dél-alföldi térségben őrizték híven, Szeged környéke kiemelkedett a hagyományőrzésben. Ott az új kenyér nagy tiszteletben állt. A család tagjai szertartásos módon készítették el, sokan még a dagasztás idején is imádkoztak, a bevetett kenyérre keresztet rajzoltak, majd a megsült ételből addig ettek, míg el nem fogyott, a hiedelem szerint egyetlen morzsának sem volt szabad megmaradni. Hazánkban elég sok helyen, így az Alföldön bevett szokás volt, hogy az első cipót a koldusnak vagy rászorulóknak adták, majd csak a következőt szegték meg maguk. Általánosan elterjedt szokás volt, hogy előbb imádkoztak, csak utána ettek a szentnek tartott kenyérből. A Dunántúl egyik szögletében, Baranyában azok az új asszonyok nem ehettek a kenyérből, akik még nem vettek részt az aratásban. Voltak olyan falvak, ahol nem koldus, hanem a pap kapott először a friss kenyérből, máshol nemcsak neki, hanem az orvosoknak is juttattak a megszentelt ételből.

forrás: Kovács D. Gábor (https://www.facebook.com/gabor.kovacs.7311352?fref=photo)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan lett a csigának háza?
  2014-07-10 19:56:07, csütörtök
 
 


Hogyan lett a csigának háza?

A mezőn sok állat irigyelte a csigát a szemeiért, de mégsem tartották szépnek, és elhúzódtak tőle, ha közelített. Ez nagyon fájt a csiga-bigának és elkezdett vágyni egy szép korona után, ami kiemelné őt a csúszó-mászók közül. Elhatározta valakinek a segítségét kéri, hogy változtathasson magán. A hangyákat nagyon kreatív, ötletes, segítőkész állatoknak ismerte és elérhető távolságban is voltak így hát, megkérdezte az egyikőjüket, mit ajánlana neki. A hangya összehívott öt barátját segíteni. Ők földből és szalmából nagyon szép kúp alakú építményt építettek a csiga-biga hátára pár perc alatt. Köszönte nekik szívélyesen és boldogan lobogott tovább a szélben a szemeivel. Sajnos fél óra sem telt bele a szeszélyes időjárás hirtelen esőt hozott és elmosta a gyönyörűszép koronát. Bánkódott, de nem sokáig, mert új ötlete támadt. Virágkoszorút szövet a hátára a tücsökkel, és a szarvasbogárral. Kis aranyos, sárga virágokból szép csigadíszt fontak. Boldog volt a csiga és nagyon megköszönte jóságukat. A mezőn is másképp néztek az állatok rá nem húzódtak el tőle.

Ment-ment, de egyszer csak felvillant előtte, mi lesz, ha jön a hideg és nem lesz hova behúzódnia. Nem akarta már az örökös vándoréletet élni, mások vackába behúzódni, hontalannak lenni. Könnyű, de erős házikó kell, amit bárhová magával vihet és menedékül szolgálhat télen is. Tudta, hogy ilyen háza egy állatnak sincs, így nem kérheti az ő segítségüket, valamit magának kell kitalálnia. Elment hát a 100 éves tölgyfa törzséhez, hogy ott ősei elásott tudományát előkeresse. Nem kellett sokáig kutatnia, megtalálta nagyapja Csiga-ősapa hagyatékát, aki kikelt madárfiókák lehullott tojásmaradékait gyűjtötte. Volt köztük sokféle, de legtöbb a gyűrű formájú volt és egy nagy kúp alakú. Ez lett a házikó legbelseje és erre halmozta, spirális alakban a gyűrű alakokat. Mikor kész volt segítséget hívott a, hogy tegyék fel a hátára. Sok állat érdeklődve nézte már mit is fabrikál a mező lassú kis lelke és ripsz-ropsz ott is teremtek a segélykérő szavára. Így felkerült a csigaház a helyére és mivel nagyon jó szolgálatot tett a csigának éjjel és télen ezért hozzánőtt, szinte a testrészévé vált. Örökölték már az utódai is, de nekik nem kellett újat építeni, rájuk nőtt, mintha mindig is ott lett volna.

forrás: Őseink Hagyatékai,Örökségünk (https://www.facebook.com/pages/%C5%90seink-Hagyat%C3%A9kai%C3%96r%C3%B6ks%C3%A9g %C3%BCnk/291784790963214?fref=photo)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 85 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 35
  • e Hét: 232
  • e Hónap: 617
  • e Év: 5959
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.