Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/75 oldal   Bejegyzések száma: 743 
Óvakodj a cukortól
  2014-08-31 21:17:42, vasárnap
 
 
Óvakodj a cukortól

Minél kevesebbet - ez a jelszó, ha cukorról van szó. A probléma ott van, hogy a napi maximálisan ajánlott mennyiséget a nyugati átlag meg sem közelíti. Felülről.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idei ajánlása így szól a cukorfogyasztással kapcsolatban: nem szabad többet fogyasztani belőle, mint a napi kalóriabevitel öt százaléka. Korábban 10 százalékra tették ezt a mennyiséget, és az igazság az, hogy a legtöbb nyugati ember számára már az is álomkategóriába tartozott.

Az Egyesült Államokban, Európában és a fejlett világ többi országában az átlagfogyasztó ennél jóval nagyobb mennyiséget visz be. Az USA természetesen élen jár a cukorfogyasztásban, náluk a felnőtt nőknek napi 25, a férfiaknak 37-38 gramm cukorbevitelt ajánlanak. A már említett WHO ajánlás napi 25 grammot jelent egyébként.

Ha ezek a számok nem mondanak sokat, érdemes fogyasztás előtt az adott termék csomagolására vetni néhány pillantást. Máris láthatjuk a szomorú valóságot, ennek a többszörösét visszük be szervezetünkbe nap, mint nap. A gyerekek tartoznak a legveszélyeztetettebb kategóriába, hiszen nekik jóval kevesebb cukrot szabadna bevinniük, mint a felnőtteknek, ráadásul úgy, hogy a legtöbb cukros termék őket célozza.

Elég egy-két deciliter a kedvenc üdítőből, de a gyümölcsjoghurtból és a gabonapehelyből sem kell éppen sok a napi megengedett mennyiség néhány perc alatti túllépéséhez.

A magas cukorbevitel sokrétű egészségügyi kockázatai köztudottak, az talán kevésbé, hogy ezeknek nem csekélyek az államra (elsősorban annak egészségügyére) hárított gazdasági hátrányai. Különösen az elhízás és a fogromlás az, ami népbetegség mivolta miatt komoly terhet ró az ellátórendszerekre. Ezzel együtt és az egyén problémája mellett egész társadalmakat fenyeget beláthatatlan következményekkel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Terménytárolás: burgonya, hagyma, alma télire
  2014-08-31 20:34:34, vasárnap
 
  Terménytárolás: burgonya, hagyma, alma télire
Bálint György kertről, növényekről
/Aktuális kert
/Szeptember

Az utcánkban naponta többször is felharsan a kiáltás: Krumplit, hagymát vegyenek! Amiből legalább következtetést lehet levonni: 1. A termelőknek értékesítési nehézségeik vannak, 2. A fogyasztókban van olyan szándék, hogy télire készletet raktározzanak.

Most tehát nem a saját kertben előállított terményekről, hanem a vásároltak tárolásáról lesz szó.

Tárolás télire
Burgonya

Aki burgonyát vásárol, a fajták között nem nagyon válogathat, de erre nincs is nagyon szükség, mert a most legnagyobb mennyiségben termesztett burgonyafajták sütésre, főzésre, sőt saláta készítésére is alkalmasak. A hálós zsákban kínált burgonya érettségét tessék először megállapítani, mert a túl korán felszedett burgonya rosszul tárolható. Az érett gumók héja parás, foszlik. Fontos, hogy a gumók között ne legyen vágott, penészes, rothadt, mert ezek a szomszédjukban levőket is megfertőzik. Olykor előfordul, hogy a zsák közepén apró gumók húzódnak meg; a gumók lehetőleg azonos méretűek, közepes nagyságúak legyenek.A burgonya tárolására 10-12 fokos helyiség a legalkalmasabb. Ilyen a pince, de, ha ez nem áll rendelkezésre, akkor néhány hétig el lehet tartani a burgonyát a szabadban is, letakarva a nap és az eső és pára elől. Ha jönnek a fagyok, a burgonyát védett helyre kell menekíteni. Tartós tárolásra jól bevált a vízóra aknája.

Vöröshagyma

A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takaró levelek szárazak. Padláson, raktárban, kamrában is eltarthatjuk, mert a vöröshagyma nem érzékeny a fagyra. Télen, az átfagyott hagymát nem szabad bolygatni. Ha viszont megmozgattuk, akkor rövid időn belül fel kell dolgozni, mert különben megrothad.

Fokhagyma

A fokhagyma könnyen tárolható, ha ép, egészséges. Füzérbe vagy csokorba kötve a kamrában hónapokig elmarad.

Alma

Nehezebb kérdés az alma tárolása. Ehhez 1-2 fokos hőmérsékletű és 85-90 % páratartalmú, jól szellőztethető helyiség az optimális. Ilyen a háztartásokban nincs, de meg kell próbálni megközelíteni szellőztetéssel, párásítással. A betárolt almát kéthetente át kell válogatni és a romló hibásakat fel kell dolgozni vagy meg kell semmisíteni.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Gombás rizs csirke javával
  2014-08-31 20:28:24, vasárnap
 
  Gombás rizs csirke javával

Hozzávalók:

2 csésze rizs
30 dkg csirke mell
30 dkg csirke máj
30 dkg gomba (én csiperkét használok)

bors
1 csokor friss petrezselyemzöld
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk majoránna

Ahogyan készítem:

Egy lábasban kevés forró zsiradékon a rizst fehéredésig futtatom, majd felengedem egy csésze húslevessel, ha nincs víz is jó. lassú tűzön főzni kezdem, és közben elkészítem a csirke javát.

Karcsi
Bertis

A hagymát, és a fokhagymát felkockázom, kevés zsiradékon üvegesre pirítom. Bele teszem a felkockázott csirkemellet, addig pirítom a zsiradékon míg a hús kifehéredik, majd felengedem egy csésze húslevessel, borsozom és puhára párolom. Amikor már a csirkehús majdnem puha, hozzáadom a feldarabolt csirkemájat és a gombát. Közben nem feledkezek meg a rizsről, hogy kavargassam, és ha szükséges akkor apránként adagolva kevés húslevest töltök alája. Amikor a rizs és a csirke java is megpuhult, összeborítom, szükség szerint sózom, hozzáadom a majoránnát, az apróra vágott petrezselyem zöldet, ha szükséges akkor pár kanál húslevest még hozzáadok. Kb 5 perc alatt összefőzöm.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Hölgytől tallóztam
  2014-08-31 20:10:04, vasárnap
 
  A gazdag férfi és a kisfiú

A férfi magányosan élt, hatalmas házában senki sem várta este.

Amikor azt kérdezték, miért? Cinikus nevetéssel válaszolt : A nővel csak baj van, ráadásul olyan, mint a meztelen csiga: csupaszon jön, amikor meg megy, viszi a házat. A gyerekeket pedig nem szeretem. Amíg kicsik, büdösek és sokba kerülnek, amikor már nagyobbak, állandóan nyavalyognak... és ne mondd, hogy olyan aranyosak! Ez csak az ostobák közhelye! Az arcukra már óvodáskorukban rá van írva, hogy milyen ostoba és rosszindulatú felnőtt lesz belőlük...

Úgyhogy a férfi egyedül élt. Igazgatta a vállalatait, golfozott, sokat olvasott, és utazott, ám egyszer, amikor a város szegénynegyedén hajtott keresztül, defektet kapott.

Káromkodva szállt ki az autóból, ám miután telefonon segítséget hívott, elégedettsége visszatért ,mert örömmel töltötte el a tény, hogy minden problémát képes megoldani...

Ekkor vette észre a gyereket.

A kisfiú - aki még öt nyarat sem élt meg - egy kerítés vasrácsába kapaszkodott, és némán figyelte őt. Apró testét rongyok fedték, s noha a kéregetők jellegzetes kisugárzását árasztotta, nem szólt egyetlen árva szót sem...... ...... .......Csak nézett.

A férfi nem hatódott meg, ezer ilyet látott már - mi több, még csak el se fordult.

A legtöbb ember gyenge, hogy őszinte nyugalommal fogadja egy koldus közeledését, ám őt más fából faragták: rezzenéstelen arccal állta a rászegeződő tekintetet, mi több, még bele is merült a gyermeki szempárba...!

S akkor megszédült...

Erővel vágta mellbe valami, pedig a fiú pillantásából hiányzott minden emberi: pici lelke nem sugárzott haragot, dühöt, félelmet vagy örömöt, egyszerűen nem volt benne semmi.

A férfi nem bírta elfordítani a fejét, pedig a kölyök szembogara, mint két feneketlen üreg, a halál ürességével dermesztette szívét. Azok néznek így, akik a kelleténél többet láttak az élet mocskából. Egész nap ez a pillanat járt a fejében.

Hiába golfozott a ragyogó napsütésben, a semmi hűvöse vele maradt; hiába döntött magába nemesebbnél nemesebb borokat, szájában csak por és hamu íze fakadt. Nem tudott aludni, forgolódott a hatalmas ágyban, és a plafonra szerelt tükörben nem látott mást,csak egy halott szempárt...

Amikor másnap a kormány mögé ült, eleinte még győzködte magát, hogy nem érdekli a gyerek, és csak azért megy arra, mert úgy rövidebb, aztán egyszer csak lélekben vállat vont, és nem színészkedett tovább önmaga előtt...... ...... ...... ........ Igenis látni akarta...

A kisfiú pontosan ott állt...... ...... ...... ...... ...... ....... A férfi csak nézte a merev szempárt, a mozdulatlan testet.

Meg akarta szólítani a gyereket, de amikor ki akart szállni az autóból, elkezdett izzadni a tenyere. Ahogy az ajtó felé nyúlt, görcsbe rándult a gyomra-és elhajtott.

A felkelő nap újra a vasrács mellet érte. Még most se tudott megszólalni, de egy doboz tejet már a fiú kezébe tudott nyomni. Másnap egy fürt szőlőt hozott, harmadnap egy hatalmas szendvicset, negyednap pedig...

Amikor a férfi húsz esztendővel később haldoklott, halálos ágya mellet egyedül a fiú állt.

Nemcsak hogy jóvágású fiatalember lett belőle, de kivételes intelligenciájának hála, az élet dzsungelében is megállta a helyét. Együtt töltött éveik alatt igaz barátokká váltak, több szeretetet és figyelmességet adtak egymásnak, mint a legtöbb vér szerinti család.

A fiú szemében őszinte könnyek ragyogtak, ahogy fogta a férfi ráncos kezét.

Mindenét odaadta volna, hogy a sok jót meghálálhassa nevelőapjának, de a halállal szemben tehetetlen volt. Nem tudta megmenteni. Ebben a pillanatban a férfi kinyitotta a szemét, és halkan megszólalt.

- Ne gyötörd magad. A halál elől nincs menekvés, de most, a kapuban már látom, hogy ez nem elmúlás, hanem születés. Egy új kaland kezdete.

S tudod, azért szállhatok most fel az égbe, mert a VALÓDI haláltól te, - akkor ott, a kerítésnél - mentettél meg.
Forrás
Jóportál
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Hölgytől tallóztam
  2014-08-31 19:39:27, vasárnap
 
 
Megtörtént vicces esetek:anyám írt smst, hogy meghalt a papa, én végigbőgtem az éjszakát, és kiderült, hogy csak a pápa halt meg, csak anyám nem bírt ékezetet írni....


Réges-régen, a tv hőskorában esténként még a nők olvastak fel esti mese gyanánt. Egy alkalommal, teljesen váratlanul az utolsó pillanatban a bemondónő rosszul lett, és helyette az egyik férfi kollégát kérték fel a mesemondásra.
- Szervusztok, gyerekek! - köszönt illendően az ötvenhárom éves szakállas figura. - Fecske anyó vagyok... - folytatta, és a korabeli felvételen látszik, hogy az operatőr megbillenti a statívot a röhögéstől. A mesélő, nagydarab szakállas figura folytatta :
- ...és épp a tojásaimon ülök... - a korabeli kollegák szerint ekkor a hangosító, valamint az összes díszletes és kellékes halkan kiosont a folyosóra, majd összeesett a röhögéstől. Utolsónak az operatőr maradt, aki a következő mondat után hagyta el a stúdiót :
- ...és a fészekből kilóg a szép villás farkam...


Beálltam egy zsúfolt parkolóba és leengedtem az ablakot, hogy a hátsó ülésen nyújtózkodó kutyusom kapjon elég levegőt. Nem akartam, hogy utánam induljon, megálltam hát a járdán és visszamutatva rá, határozottan azt mondtam:
- Ott maradsz! Érted?? Maradsz! Maradsz!!
Egy közeli autó vezetője, látva hogy szőke vagyok, csodálkozva végigmért, majd megszólalt:
- Csak be kell húznia a kéziféket!


Egyik nap az iskolában egy fényképész csoportképet készített az osztályról. A tanító néni megpróbálja rávenni a gyerekeket, mindenki vegyen a képből.
- Képzeljétek el, milyen jó lesz, ha majd felnőttek, előveszitek a képet és azt mondjátok, itt van Judit, ő orvos. Ez meg Gábor, ő autószerelő.
Hátulról egy vékonyka hang:
- És itt a tanárnő, ő meg halott.


Egy fiatalember lázasan tanulja a szóbeli érettségi tételeket. Egy nappal az érettségi vizsga előtt riadtan konstatálja, hogy a történelem tételekre nem maradt ideje. "Mentsük, ami menthető!"- alapon EGY tételt azért megtanul, mégpedig a 13-as számút, ettől rögtön elmúlt a félelme.
Másnap, amikor a 8-as számú történelem tételt húzta, egy hirtelen mozdulattal visszadugta a többi közé.
- Na-na fiatalember, mit művel? Hányas tételt húzta?
- A 13-ast, de szörnyen babonás vagyok, ezért ijedtemben visszadobtam.
- Ilyen nincs!!! Tessék, mondja csak el a 13-as tételt!
A fiatalember jelesre vizsgázott.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Férfitől tallóztam
  2014-08-31 19:36:12, vasárnap
 
 
Jó tanács nyugdíjas férfiaknak!
Bill és Sam
Bill és Sam, két idős barát, minden nap találkoztak a parkban, etették a galambokat, csodálták a mókusokat és megtárgyalták a világ dolgait.
Egy nap Bill nem jelent meg. Sam eleinte arra gondolt, hogy közbejött valami, talán meghűlt, vagy ilyesmi. Mikor már egy hét is eltelt, Sam elkezdett aggódni. Mivel csak a parkban szoktak találkozni, Sam nem tudta hol lakik Bill, így nem tudta kideríteni mi történt a barátjával. Eltelt egy hónap és Sam már arra gondolt, hogy legutóbb utoljára látta idős barátját.
De egy hónap elteltével - láss csodát - Bill megjelent. Sam nagyon izgatott és boldog volt ismét látni őt és ezt közölte is öreg barátjával. Majd megkérdezte:
- Az Isten szerelmére, Bill, mi történt veled ?
Bill válaszolt:
- Börtönben voltam !
- Börtönben ?? Miért ?
- Nos, mondta Bill, ismered Maryt, azt a csinos szőke pincérnőt abban a kávéházban ahová szoktam időnként járni ?
- Igen, emlékszem rá. Mi van vele ?
- Nos, beperelt, mondván, hogy megerőszakoltam és ezért 89 éves létemre olyan büszkeség töltött el, hogy a bíró kérdésére BŰNÖSnek vallottam magam. És akkor az az átkozott bíró 30 nap börtönt sózott rám... hazudozásért !
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Készítsünk teljesen természetes aloe vera italt otthon!
  2014-08-31 18:01:10, vasárnap
 
 
Készítsünk teljesen természetes aloe vera italt otthon!

Ha olyan aloe vera italt akarunk fogyasztani, amelyben nincsenek más adalékanyagok, akkor készítsük el otthon. A kereskedelemben kapható gélben az aloe vera mellett még citromsav, kálium-szorbát, nátrium-benzoát, aszkorbinsav, tokoferol is található. Jobb, ha otthon kezelésbe vesszük a cserepes aloe veránakat, és elkészítjük a szervezet karbantartásáért felelős italt.

aloe-ital

Vágjunk le egy darabot az aloe veránkból, melynek levéléleit, vagyis a szélét szintén vagdossuk le. A levelet vágjuk kisebb darabokra, mivel így könnyebb lesz a következő fontos művelet. Hámozzuk meg a leveleket úgy, hogy a felső vékony bőrszövet alatt található sárgás latex-szerű folyadékot is távolítsuk el.

Az aloe latex aloint tartalmaz, fogyasztása pedig hasmenést válthat ki, terhes nőknél pedig kifejezetten tilos, mivel méhösszehúzódást idézhet elő. Menstruáció ideje alatt, szoptatás és vakbélgyulladás esetén is tilos az aloint tartalmazó gélt fogyasztani. A tiszta aloe-gélt viszont bárki fogyaszthatja.

Ha lehámoztuk a felső réteget, és az alointól is megszabadítottuk a növényt, akkor egy tiszta, átlátszó aloe zselé darabot kell kapjunk. Öblítsük le, majd tegyük egy turmix edénybe, és ásványvízzel hígítva turmixoljuk össze. A kész turmixot hagyjuk állni egy fél órát, hogy tisztuljon le, és fogyaszthatjuk is.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Csodás íze van
  2014-08-31 17:55:23, vasárnap
 
  Uborkás - hagymás túrókrém, csodás íze van! Jobb mint a bolti szendvicskrémek!

Csodás íze van és 10 perc alatt összedobható, csak meg kell várni amíg lehűl és már fogyaszthatjuk is.

Hozzávalók:

20 dkg tehéntúró
5 dkg natúr krémsajt
3 kanál tejföl
1 evőkanál natúr joghurt
1 kígyóuborka
1 lila hagyma
só, bors

Elkészítése:

A túrót, a krémsajtot és a tejfölt, illetve a joghurtot egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, krémes állagúvá kell válnia. Az uborkát és a hagymát megtisztítjuk, majd apróra vagdossuk és belekeverjük, sózzuk és borsozzuk. Hűtőbe tesszük és hidegen kínáljuk kenyérrel, zsömlével.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
3 fontos dolog, ami segít a bőrödnek felkészülni a hidegre
  2014-08-31 17:53:20, vasárnap
 
  3 fontos dolog, ami segít a bőrödnek felkészülni a hidegre
Ősszel egészen más bőrápolási rituáléra van szükség, mint nyáron. Segíts a bőrödnek évszakot váltani!
Szerző: Debreceni Andi
Az évszakváltás nem csupán az öltözködésben kíván meg egészen más metódust, hanem a bőrápolásban is. Míg nyáron elsősorban a káros napsugaraktól kellett megvédeni az arcodat, addig az ősz új kihívásokat rejt magában: még mindig szükség van a fényvédő faktorokra, de egyúttal a szél és a hideg ellen is védekezni kell.

A következő lépésekkel segíthetsz a bőrödnek átállni a környezeti változásokra, illetve felkészülni az új évszakra.

Újítsd meg a bőrödet!

A bőr megújulása, az elhalt hámsejtek eltávolítása nemcsak az évszakváltás szempontjából, hanem a bőr egészségének szempontjából is nagyon fontos. Érdemes ilyenkor bejelentkezni a kozmetikushoz egy hámlasztó kezelésre, mert ennek sokkal mélyebb hatása van, mint a klasszikus radírozásnak, bár ez utóbbit sem kell lebecsülni. Kéthetente egyszer az ősz folyamán is érdemes radírozni, ilyenkor inkább a finom szemcsés peelingeket ajánljuk, mert a bőr sokkal érzékenyebb.
Kényeztető zabkorpás arcmaszk Kényeztető zabkorpás arcmaszk A dehidratált bőrt a legjobban egy házilag készült pakolással tudod helyrehozni. Mutatunk egyet!

Válts arckrémet!

Nyáron mindenki jobban kedveli a vizesebb állagú, hamar beszívódó és természetesen fényvédővel ellátott arckrémeket, de az őszi, szeles időjárás - és a közelgő fűtésszezon - megköveteli a kicsit zsírosabb, táplálóbb termékeket, természetesen bőrtípusnak megfelelően. A faktorszámot továbbra is érdemes figyelembe venni, hiszen attól függetlenül, hogy az idő hűvösebbre fordul, a napsütés nem kizárt, és a napsugarak ilyenkor is károsítják a bőrt.
Luxus testradír házilag nyár végére Luxus testradír házilag nyár végére Egy csodás illatú testradír nemcsak az elhalt hámsejtektől szabadít meg, de azonnal selymessé is teszi a bőrt.

Vitaminok

A nyáron felhalmozott vitaminkészletek ősszel hamar kimerülnek, ezért fontos, hogy pótold őket. Az B-vitaminok védik a bőrt a gyulladásokkal szemben, a C-vitamin pedig antioxidás-tartalmának köszönhetően a ránctalanításban játszik szerepet. A D-vitamin szintén az egészséges bőrszerkezetért felel, míg az E-vitamin öregedésgátló hatással bír. Mivel egyesével igencsak költséges lenne minden vitamint beszerezni, azt ajánljuk, válassz valami multikészítményt, amiben a fent megnevezettek szerepelnek, ezzel aligha foghatsz mellé.

Így számolj le a szem alatti karikákkal: a petrezselyem segít
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Amikor a lélek összeroppan, a test is megbetegszik
  2014-08-31 17:50:16, vasárnap
 
  Amikor a lélek összeroppan, a test is megbetegszik

Szerző: Dogossy Katalin

Selye János professzor, a modern stresszelmélet kidolgozója már az 1920-as években kimutatta, hogy a fel nem dolgozott érzelmi stressz növeli a betegségre való fogékonyságot.

A modern kutatások igazolták Selye professzor megállapításait. Az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy az érzelmi stressz hatására az immunrendszer gátlás alá kerül, így megbénul a szervezet legfontosabb védelmi rendszere és nem képes küzdeni a rák és más betegségek ellen.

Dr. Balázs Csaba professzor minden lehetséges fórumon: orvos kongresszusokon, a sajtóban, televízióban és az egyetemen a diákjainak is hangsúlyozza a lélek szerepét a betegség megjelenésében.

- A kapcsolat egyértelmű - mondja. - A lelki folyamatok alapvetően meghatározzák az idegrendszeren és az idegrendszer által előállított anyagokon (a neuro-transzmittereken) keresztül az immunrendszer működését és kisiklását egyaránt. Ma már laboratóriumi tesztekkel is lehet igazolni, hogy vannak olyan hormonok, amelyek az immunrendszert stimulálják, és olyanok is, amelyek gátolják. Ha törekszünk az egyensúly fenntartására, akkor meg lehet előzni a betegségeket.

- Tudjuk már, hogy melyek a nyilvánvalóan pszichoszomatikus betegségek?

- Igen. Az elmúlt évtized egyik váratlan és nagy jelentőségű biológiai felismerése volt, hogy a pszicho-neuro-endokrin, vagyis a lelki, idegi és hormonális rendszer és az immunrendszer nemcsak kölcsönhatásban állnak egymással, hanem közös biokémiai jeleket használnak. Ennek a közös ,,nyelvnek" a megfejtése a molekuláris biológia és genetika legújabb eredményeinek segítségével vált lehetségessé. Innen tudjuk, hogy a gyulladásos elváltozások a bélben (például a vastagbélgyulladás), a magas vérnyomás, az asztma, bizonyos bőr- és szembetegségek vagy az ízületi gyulladások hátterében az esetek többségében a krónikusstressz-szindrómának nevezett folyamat áll.

- Ha a különböző betegségek kialakulása visszavezethető egyetlen okra, akkor gyógyítani is egyféleképpen kell őket?

- Az egész embert kell vizsgálni és gyógyítani. Nem szeretem a holisztikus szót, mert egy kicsit lejáratódott, ezért inkább az intergráló szemléletet szoktam használni. Hogy tehát a beteget intergráló módon kell vizsgálni. Mert bár az egyetemen a szerveket külön tanítjuk, a szervek külön nem működnek. Egyik a másikra hat. Például a pajzsmirigy autoimmun betegségei gyakran más betegségekkel társulnak: szemészeti, allergiás, ideggyógyászati, gyomor-bél rendszeri, szív- és érrendszeri betegségekkel. Gyakori, hogy ezekre a társulásokra nem gondolva, külön-külön kezelik őket. Jellemző példával szolgált erre egyik betegünk, akit hosszabb időn át kezeltek szemészeti betegséggel, és kiderült, hogy a háttérben autoimmun pajzsmirigy gyulladásos betegség húzódott meg.

- Az autoimmun betegségekről egyre többet hallunk mostanában, s arról is, hogy egyre több ember allergiás.

- Az immunrendszer, ahogyan a hangulatunk is, állandóan változik, nem mindig egyformán működik. Minden napunk állandó harc a környezettel, állandó változás. Amennyiben ez az adaptáció kisiklik, akkor jöhetnek létre az autoimmun kórképek. Az autoimmun folyamatok szerepének felismerése a kezelés szempontjából nagyon jelentős. A pajzsmirigybetegségekről tudjuk, hogy előfordulhat a pajzsmirigy csökkent vagy túlzott működése is. Azonban ha csak a tünetet kezeljük, és nem keressük meg, hogy mi az, ami az alul- vagy túlműködést előidézte, a kezelés nem lehet teljes. Az optimális kezeléshez először mindig meg kell keresni, hogy mi váltotta ki a betegséget.

- Min múlik az, hogy milyen betegséget szerzünk be?

- Ebben van szerepe a genetikának. Annak tehát, hogy milyen betegségre vagyunk hajlamosak. A genetika azonban a legtöbb esetben nem eleve elrendeltséget jelent, a környezeti tényezők hatására módosul.

- Mit tehetünk mi magunk azért, hogy ne legyünk betegek?

- El kell sajátítani a stresszkezelés technikáit - ez a sporttól az autogén tréningig sokféle módszer lehet. Nem szabad a negatív gondolatainknak teret engedni, ez is nagyon fontos. Pihennünk kell, ha elfáradtunk, mozognunk kell, ha sokat ültünk, meg kell találnunk az életünkben az örömet adó tevékenységet, munkát, hobbit. Sok folyadékot kell innunk, és lehetőleg hazai ételeket kell fogyasztanunk.

- Miért?

- Azért, mert itthon kevésbé szennyezett a talaj. Ahhoz, hogy egy élelmiszer szállítható legyen, tartósítani kell, és a tartósítószerek nem egészségesek. A tengerek pedig tele vannak hormonszerű, hormonhatású, rákkeltő szennyeződéssel.

- Ne is együnk tengeri halat?

- Szardíniát együnk.

- Miért?

- Mert az apró hal rövid életidejű, vagyis kevesebb szennyeződést tud a testébe beépíteni.

- Vitaminokat, nyomelemeket nem is kell pótolnunk?

- De, akkor, ha hiány van belőlük. Mondjuk télen D-vitamint, ami nem is vitamin, hanem hormon. Nyáron azonban erre semmi szükség. Ha náthásak vagyunk együnk C-vitamint, de ne állandóan. Ugyanis a vitaminokat is túl lehet adagolni, ráadásul egymással és a gyógyszereinkkel is kölcsönhatásban vannak. Ha tehát orvoshoz megyünk, és megkérdezi, hogy milyen gyógyszert szedünk, mondjuk el a rendszeresen szedett táplálékkiegészítőinket is.

- Ön milyen táplálékkiegészítőt szed?

- Szelént, azért, mert kevesebb van táplálékainkban, mint szükséges, pedig nagyon fontos antioxidáns, daganatvédő, és más fontos élettani hatása is van. De túladagolása is veszélyes, ezért ezt sem kell állandóan szedni.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/75 oldal   Bejegyzések száma: 743 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 743 db bejegyzés
e év: 6479 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 4381
  • e Hónap: 17810
  • e Év: 17810
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.