Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 53 
Szervezetünk Lúgosítása
  2014-09-30 08:00:01, kedd
 
  Link

Lúgosítással megelőzhető a fáradtság, a megfázás, a szívinfarktus, a csontritkulás, az elhízás, az ízületi gyulladás, no és az elsavasodás;


Szervezetünk egy vegyi üzem, melyben állandó állandóan zajlanak a kémiai reakciók. Ezek a reakciók hulladékot termelnek. Ha a hulladék felhalmozódik mérgezést okoz. A közvélekedéssel ellentétben a vér nem “tiszta". A sejtjeinkben termelődő hulladék nagy része utat talál a véráramba.
Ezek az úgynevezett toxinok negatívan befolyásolják a vér minőségét, ha nem ürülnek ki elég gyorsan. Az egyik legfontosabb sejthulladék a pozitív töltésű hidrogén ion, mely a vér, és ezáltal a szövetek pH-ját savas irányba tolja, ezáltal károsítva szervezetünk összes életfunkcióját.

A vér pH-ja 7,45, és 7,35 között változik. Pontosabban a tüdőből jövő artériás, oxigenizált vér lúgosabb (magasabb a pH-ja), a tüdő felé tartó vénás vér savasabb (pH-ja alacsonyabb). A vénás vér savasságát a szén-dioxidból keletkező szénsav, és az arról leváló hidrogén ionok okozzák. Normális esetben a szervezet kis erőfeszítéssel képes fenntartani a sav-bázis egyensúlyt. Ha nem biztosítjuk szervezetünknek az egyensúly fenntartásához szükséges alapanyagokat, ez az egyensúly könnyen felborulhat. Már nagyon kis eltérések is súlyos károsodást okozhatnak. Az acidózis (elsavasodás) egyik fő tünete központi idegrendszer funkcióinak károsodása. Ez zavartságot, vagy súlyosabb esetben kómát is okozhat.

A sav-bázis egyensúly fenntartásához szükséges legfontosabb tápanyagok bizonyos alkalikus, ionizált ásványok. Pl. a kalcium,magnézium, kálium, nátrium, klorid, és bikarbonát ionok. Ezek megfelelő aránya felelős nagyrészt az egyensúly fenntartásáért.

Az ionok testünk elektromos energiaforrásai...

Gyakran szoktuk mondani;" nincs semmi energiám!" Vagy “bárcsak több energiám lenne!" Na, de mi is jelent az energia? Az energia maga az élet! Szervezetünk az energia sokféle formáját hasznosítja; kémiai, elektromos, mechanikus és elektromágneses energiát.

Az ionok kulcsszerepet játszanak szervezetünk működésében. A kalcium, kálium, nátrium, klorid, réz, és egyéb ionok a kulcsai a sejtek, szövetek elektromos működésének. A kálium a legfontosabb ionja a sejten belüli térnek, a nátrium pedig a sejten kívüli folyadéknak. A klorid a legfontosabb negatív ion a sejten belül és kívül. Ezen ionok, vagy bármely más ion működésében bekövetkezett rendellenességek, vagy a nátrium ion sejthártyán keresztüli transzportjának gátlása a sejtek elektromos üzenetküldésének károsodását, ezáltal a sejtek, szervek funkciójának romlását eredményezi. Ez a károsodás könnyen a szervezet működésének zavarát okozza és végső soron betegséghez vezet. Gondoljunk csak az elsavasodás okozta ionegyensúly zavarra ami gátolja például az idegsejtek működését gátolja és homályos gondolkodáshoz, depresszióhoz vezet. Így aztán körbe is értünk; az ionok egyensúlyának eltolódása okozza az “energiahiányt".

Az elsavasodás tünetei;

A felgyorsult életmód, a hulladék-minőségű táplálék, és számos egyéb károsító tényező eredménye sejtjeink elsavasodása, ami károsítja azok működését. Ez az elsavasodás, az úgynevezett acidózis a betegségek fő oka. Az elsavasodott közeg egyúttal oxigénhiányos is, és ideális táptalaja a gombáknak vírusoknak, kórokozó baktériumoknak, mely további savasodást okoz és ez az ördögi kör az egészséges alkalikus oxigénben gazdag belső környezetet savanyú, oxigénhiányos, szennyezett, fertőzött közeggé alakítja.

Ahogy a szervezet pH-ja egyre inkább savassá válik, védekező mechanizmusok lépnek működésbe melyek célja, hogy a pusztító savakat ne engedjék az életfontosságú szervekhez. Ezek a védekező folyamatok tünetek, panaszok és betegségek képében jelennek meg.

Fáradtság, energiahiány;

Ha szervezetünket állandó savas behatásnak tesszük ki, akkor a sejtek oxigénellátása romlik és ez fáradtságot levertséget okoz. Ez elősegíti, hogy a paraziták, gombák, baktériumok átvegyék a hatalmat testünk felett, tovább gyengítve azt.

Elhízás;

Köztudott, hogy a keletkezett savakat testünk a zsírsejtekben raktározza el. Védekező mechanizmus gyanánt zsírt halmozunk fel a zsírsejtekben, és ebbe zárjuk be a savakat, hogy azok ne károsítsák szerveinket. A zsírsejtek (narancsbőr) távol tartják a mérgező savakat a létfontosságú szervektől. Ha visszatérünk az ásványokban gazdag lúgos étkezéshez, akkor tapasztalhatjuk, hogy a savraktárak, magyarul zsírpárnák lassan eltünedeznek.

Ízületi gyulladás, artritisz;

Az anyagcsere folyamatok által termelt hulladékanyagok mind savas kémhatásúak. Semlegesítésükre szervezetünk bázikus ásványokat használ. Ezek közül legfontosabb a kalcium ion. A kalcium ionok pozitív töltéssel rendelkeznek, és folyamatosan keresik a savakat, hogy semleges sókat például kalcium karbonátot alkossanak velük. A kalcium karbonátnak nincs károsító hatása, és eltávozik a szervezetből, ezáltal biztosítva a lúgos pH fennmaradását. Ha a kalcium szint alacsony, a savak a szervezetben maradnak és megmarják az ízületeket, ezzel állandó gyulladás, fájdalmat, később deformációt okozva.

Csontritkulás;

Sokan úgy gondolják, hogy a csontritkulás megelőzhető több tej fogyasztásával. Ennek ellent mond, hogy számos országban, ahol a tejfogyasztás minimális, az oszteoporózis is rendkívül ritka. Ez persze fordítva is igaz. A csontritkulás tipikus savasodási probléma; a szervezet a savak semlegesítésére kalciumot von el a fogakból csontokból, ezáltal gyengítve azokat. Ennek a folyamatnak az a célja, hogy megvédjen minket a savasodás okozta szívrohamtól, sztróktól, vagy akár a ráktól.

Kóros soványság;

A savas ásványi anyagokban szegény közegben elszaporodott gombák pl. a candida bevitt tápanyagaink nagy részét “eleszi előlünk", a tápanyagok felszívódása akár 50%-kal is csökkenhet. Tápanyaghiány lép fel, ezért a szervezet nem képes hormonokat, enzimeket termelni, és így a sejtek energiatermelését fenntartani. Ez soványságot okoz, ami semmivel nem egészségesebb, mint az elhízás. A lúgosítás és az oxigénellátás fokozása segíti az ideális testsúly elérését.

Gyakori megfázás, hörghurut, fejfájás;

Ha szervezetünk pH értéke túl savas, a légutainkban tanyázó, baktérium, vírusok féktelen szaporodásba kezdenek, ezáltal megfázást, hörghurutot, tüdőgyulladást, orr-melléküreg gyulladást okozva. A szervezet egészének lúgosítása jelentősen csökkenti ezeket a fertőzéseket.

Szívinfarktus;

A savas anyagcsere termékek megmarják az erek falát, állandó gyulladást okozva. A szervezet védekező mechanizmusa hozza létre az úgynevezett plakkokat, ezek egy idő után érelzáródást, és többek között szívinfarktust okozhatnak.

Rák;

A savas közeg oxigénszegény. Otto Warburg Nobel díjas tudós szerint a ráksejtek oxigénhiányos közegben érzik jól magukat. A szervezet lúgosítása fokozza az oxigénellátást, ezáltal a rosszindulatú daganatok számára kedvezőtlen környezet alakul ki és ez elősegíti pusztulásukat.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Babérlevél főzet az ízületek tisztítására
  2014-09-29 07:42:19, hétfő
 
  Link  
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Vízhajtó praktikák
  2014-09-29 07:40:25, hétfő
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A búbos kemence
  2014-09-28 13:34:31, vasárnap
 
  Az alföldi búbos kemence, ha befűtötték, utána egész nap, sőt reggelig is melegített, de nem annyira, mint a mai hősugárzók, amiknek nem is ajánlatos ezért sokáig a közelében lenni, hanem épp csak olyan mértékben, hogy vele érintkezve, kellemesen, túlhevülés nélkül lehetett tölteni az év hideg napjait. A búbos kemencén régen aludtak, hozzádőlve üldögéltek, átölelve melegedtek nála - szeretni is jobban szerették, mint a modern fűtőtesteket szeretni lehet.

A búbos kemence végigkísérte az ember életét: mást tudott adni a gyereknek, mást a felnőttnek és az öregembernek, ami a kemence búbja körüli ülő-fekvőhelyekben és használatuk életkor szerinti rendjében is tükröződött.

Legtöbb melegítésre, természetesen, leginkább a gyerekek és az idősek szorultak. A kemence teste és a hátsó fal közötti zugot, amit hívtak kuckónak, kucónak, vagy máshol sutnak - az ő számukra alakították ki. A kemence építésekor a kuckó méretének megszabásához odagondolták a gyerekeket, akár négyet vagy többet is, akik telente ott aludni fognak a derékaljon vagy bundán. A kuckó azonban nemcsak alvóhelye volt a kicsiknek, hanem külön kis háza, játszó-, vagy búvóhelye, ha éppen rosszalkodás miatt keresték. Mikor a felnőtteket zavarták, oda volt szokás küldeni őket: Kuckóba, gyerök!
Ha kuckót nem gyerek foglalta el, a család öreg tagja aludt ott rendszerint.

A búbos kemencének volt egy egyszemélyes ülőhelye is az ajtó felől, ahová viszont nem mindig szerettek a gyerekek ülni - tudniillik akkor, amikor odaparancsolták őket a felesölőre vagy duzzogóra, és ott veszteg kellett üldögélniük büntetésből. Ez a rendes nevén kispadkának, vagy tőciknek, póciknak is hívott ülőhely, egyébként, az öregek helye volt rendesen, ahol naphosszat elüldögéltek, dolgozva valamin vagy csak az ablakon nézelődve, el is szunyókáltak ott időnként a kemence búbjának dőlve. Csúfneve is volt innen a kispadkának: vénasszonypöfögő.

A felnőttek helye a kemencénél a búbot körbefutó padka volt, ahol hidegebb időben a hátukat a melegítő kemencének döntve ültek. Az asszonyok, ha benti ülőmunkájuk volt, fonás, stoppolás, vagy tollfosztás, például - azt rendszerint a padkán végezték, a férfiak pedig többnyire a kinti munka után ültek oda melegedni.

A kemencén a macskának is akadt hely, ahol általában háborítatlanul aludhatott: a kemence konyhai falhoz csatlakozó válla. De gyakran a kemence tetejére is letelepedett - ahova egyébként, a tiltás ellenére a gyerekek is felmásztak, ami nem volt veszélytelen dolog, és előfordultak balesetek.

Rendes háznál a búbos kemence a melegedők gyakori érintése ellenére sem volt rendetlen. A kemence körüli egyéb feladatok mellett ugyanis, a házi asszony a piszkolódó részeket hetente meszelte, nagy ünnepekre pedig az egész kemencét szokás volt újrameszelni.

IRODALOM

Sabján Tibor: Kenyérsütő kemencék. 2008 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Mekkora az én dilemmám
  2014-09-28 08:41:58, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Sokan hiszik, ami régi, az egyszer, s mint ócska
  2014-09-28 08:01:22, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Aranyosi Ervin: Őszi levelek
  2014-09-27 16:15:08, szombat
 
  Aranyosi Ervin: Őszi levelek

Mennyi szín és mennyi pompa,
mennyi szépség vesz körül!
Nézem, ahogy földre szállnak,
s kicsi szívem úgy örül.

Hull a sok-sok sárga levél,
vörös, barna földet ér.
Vajon hová tűnt a fákról,
a sok nyári zöld levél?

Talán a Nap festette be,
vagy éjjel a Telihold?
Vajon színes festékekkel
palettájuk teli volt?

Vagy az Ősz volt ez a művész,
és titokban alkotott?
Bárki volt is, ez az évszak,
annyi csodás színt hozott...
 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Csipkebogyó:A legjobb C-vitamin-forrás
  2014-09-27 16:11:11, szombat
 
  Csipkebogyó: barátunk a hidegben
A legjobb C-vitamin-forrás

Link

A csipkebogyó nagy hagyományokra tekint vissza a tradicionális orvoslásban. Erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi egész immunrendszerünket, ezért érdemes télire beraktározni belőle!

Igazi vitaminbomba

Bár a csipkebogyóban igen sok A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található, legfontosabb hatóanyaga mégis a természetes C-vitamin, mely részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

Mindezek mellett a csipkebogyó segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Javítja a vér koleszterinszintjét, szabályozza a vérnyomást, valamint elősegíti az emésztést. Jó hatással van a szív egészségére, illetve az általános egészségi állapotra. Extrém lúgos kémhatású, így segít visszaállítani a szervezet természetes sav-bázis egyensúlyát. Tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk.

Készítsünk teát belőle!

A csipkebogyót gyógytea, gyümölcsbor, szörp, vagy lekvár készítésére is használhatjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, rendszeres fogyasztásukkal nagyban növelni tudjuk a szervezet ellenállóképességét. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére is.

A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C körül megsemmisül. A C-vitamin nagy mennyiségben egyes embereknél hasmenést okozhat, ezért csipkebogyó fogyasztásakor is legyünk óvatosak. Csipkebogyó tea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, majd vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet, és áztassuk meleg, de nem forró vízbe, amíg szép barnás színe nem lesz. A csipkebogyó tea serkenti az epeműködést, ezért jó a májbántalmak ellen és kiváló vizelethajtó is.

Magjából csipkebogyóolajat is készítenek, ami segíti a sebek gyógyulását, de napégés ellen is kiváló gyógyír, akárcsak a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, vagy az apró ráncok kezelésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését is.

A csipkebogyó hosszabb ideig történő tárolására a legegyszerűbb megoldás, ha húsdarálón megőröljük, és az így nyert törmeléket hirtelen megszárítjuk. Ezzel C-vitamin-tartalmát is megőrizhetjük a téli időszakra.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Ízületi gyulladásra
  2014-09-27 07:32:29, szombat
 
  A legjobb megoldás ízületi gyulladásra

Link

A legjobb megoldás ízületi gyulladásra
Már ha csak önmagukban nézzük a két fő alkotóelemet, akkor láthatjuk, mindkettő egy-egy csodaszer. Számos jótékony hatással rendelkeznek.

Nem csupán az ízületi gyulladásokra hat jótékonyan, hanem számos egészségmegőrző tulajdonsággal is bír, mint:

ízületi fájdalmak
gyomorpanaszok, székrekedés
torokfájás
fogyás
koleszterinszint, vérnyomás
növeli az állóképességet
enyhíti a gyomorégést
késlelteti az öregedést
megszünteti a rossz leheletet
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A nyugdíjkedvezmény szabályai módosultak
  2014-09-26 17:12:52, péntek
 
  A nyugdíjkedvezmény szabályai módosultak

Link

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 53 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 609 db bejegyzés
Összes: 8927 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 516
  • e Hét: 2236
  • e Hónap: 9751
  • e Év: 21512
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.