Regisztráció  Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 81 
Magyar nemzetismeret
  2014-09-26 14:12:57, péntek
 
  Magyar nemzetismeret

1.Magyar népismeret, nemzeti jelképek, őstörténet
2.Magyar történelem
3.Magyar nyelvismeret
4.Magyar irodalom
5.Magyar művészek panteonja
6.KÁRPÁT-MEDENCE földrajz és honismeret
7.Külhoni magyar diaszpóra
8.A magyar nevelés panteonja, nemzeti intézményeink

Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR - ország  
Horgolt kalapok kislányoknak
  2014-09-26 13:04:38, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Végre kopasz vagyok!
  2014-09-25 14:28:59, csütörtök
 
  Egy öreg néni hosszasan nézte a három megmaradt hajszálát egy reggel a tükörben. Vidám és pozitív ember lévén, egyszer csak így szólt:
- Azt hiszem ma befonom a hajamat!
Így is tett, és remek napja volt. Aztán néhány nappal később a reggeli készülődésnél látja a tükörben, hogy már bizony csak két hajszála maradt.
- Hm, két hajszál... azt hiszem, ma középen elválasztom a hajamat!
Elválasztotta tehát középen a haját, és ezúttal is remek napja volt. Úgy egy héttel később már csak egy hajszál maradt a fején.
- Egy hajszál, ajjaj... - töprengett - Szerintem ma hátul copfba fogom a hajam.
És ismét remek napja volt. A következő nap azonban amikor belenézett a tükörbe, látta, hogy már teljesen kopasz.
- Végre kopasz vagyok! - sóhajtott fel megkönnyebbülten - Milyen csodás, hogy többé nem kell a hajamra időt vesztegetnem!

 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Keksz szalámi
  2014-09-25 13:58:25, csütörtök
 
  Hozzávalók:
2 db nagyobb ostyalap
Krémhez:
1 kg háztartási keksz
4 dl tej
50 dkg cukor
2 ek. kakaópor
20 dkg vaj
ízlés szerint rumaroma

Elkészítése:
A fele kekszet ladarálom,a másik felét eltördelem.
A tejet,cukrot,rumaromát felteszem főni,belekeverem a kakaóport.
Félre húzom a tűzről,hozzá keverem a vajat felovadásig és utána a darált,majd a darabos kekszet keverem hozzá.
Nedves konyharuhára teszem az ostyalapot,majd forrón rákenem a fele tölteléket az egyik,majd a másik ostyalapra.2-3 percet várok vele,hogy az ostyalap puhuljon.
Szorosan feltekerem mind a kettőt és folpackba tekerve ,hagyom kihűlni majd a a hűtőbe teszem "összeérni".
1-2 óra múlva 1 cm-es darabokra szeletelem.
(meggyet, diót vagy mazsolát is lehet bele tenni, illetve kevesebb cukrot)

forrás: facebook, Konyhamánia Edit módra, Hajni Szantone Varga receptje


 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - gyűjetemény a netrő  
Mit egyen a jógázó? receptek
  2014-09-25 13:53:44, csütörtök
 
  A jógatáplálkozás többnyire laktovegetáriánus, gabonákból, hüvelyesekből, gyümölcsökből, zöldségekből, diófélékből és magvakból, valamint tejtermékekből áll.

Az indiai közösségekben, az úgynevezett ásramokban tradicionális hagyományokat követnek, északról a déli területek felé haladva egyre erőteljesebb a fűszerezés, csípősebbek a mártások, a zöldségraguk mellett különböző ízesítésű a rizsköret (citromos, mandulás, spenótos stb.) is.

A legtöbb ásram étkezését befolyásolja az is, hogy milyen típusú jógának kötelezte el magát a közösség, így például a hatha jógát gyakorlók sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, míg a rádzsajóga-ászanát és pránajámát végzők gabonacentrikusan étkeznek. A karmajógát gyakorlók tányérján - nehezebb munkavégzésük miatt - sok a hüvelyes és a gabona, és kevesebb a zöldség, gyümölcs, édesség pedig szinte egyáltalán nincs.

Az egészség nem cél, hanem eszköz a jógagyakorlók táborában, ezért a jógi úgy választja meg táplálékát, hogy az egészséges legyen, és megfeleljen a nem ártás (ahimsza) erkölcsi elvének. A jógaétrendnek egyszerűnek kell lennie, egyúttal biztosítania kell e testi-lelki kondíciót - foglalja össze az életmód lényegét a 80-as évek elején megjelent Jógakonyha című könyv (szerzők: Timcsák Géza - Kővári Katalin - Gintner Zénó - Oláh Andor), amely tradicionális indiai és japán eredetű makrobiotikus, húsmentes recepteket ajánl.
Az ájurvéda étrendi ajánlásait követve figyelnek az éghajlat és az ember külső és belső körülményeire is.
A táplálkozás lényege, hogy könnyen emészthető, egyszerű, természetes ételekből álljon, amelyek elősegítik az egészséget.

Receptek:
Csicseriborsó-ragu spenóttal
Citromos rizs
Almachutney
Adzuki babos barna rizs
Sült zöldségek algasalátával


Csicseriborsó-ragu spenóttal
*****
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 1-1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, római kömény, curry, kurkuma, 1 nagyobb padlizsán, 3 evőkanál paradicsomszósz, 1 dl víz, 20 dkg spenót, egy kiskanál barna cukor, 1 csicseriborsó-konzerv (vagy főtt csicseriborsó), pár csepp citromlé.

Egy wokban hevítsük fel az olajat. Ha már forró, dobjuk bele a gyömbért, a római köményt, a curryt és a kurkumát. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Dobjuk rá a padlizsánt is, és pirítsuk át, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert paradicsomszószt és a spenótot. Pároljuk addig, amíg a padlizsán teljesen megpuhul, és a spenót összerottyan. Keverjük bele a lecsepegtetett csicseriborsót, és pároljuk tovább. Végül adjunk hozzá curryport, egy kiskanál barna cukrot és néhány csepp citromlevet.




Citromos rizs
****************
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 2 dkg vaj, 1 kiskanál só, 1 szárított csilipaprika összemorzsolva, 1-1 kiskanál őrölt kardamom, kurkuma, 1 kiskanál görögszéna (vagy mustármag), 1 citrom leve.

Mossuk át a rizst, és csöpögtessük le. Forrósítsuk fel a vajat, és dobjuk bele a görögszénát (vagy a mustármagot), amikor pattogni kezd, keverjük bele az őrölt fűszereket. Keverjük át, és adjuk hozzá a rizst is, majd öntsük fel vízzel. Amikor a rizs félig megfőtt, adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, sózzuk is, és hagyjuk készre főni.




Almachutney
****************
Hozzávalók: fél kiskanál római kömény, 1 db szárított csilipaprika, 1 kiskanál szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál ánizsmag, 2 nagy alma, kb. 20 dkg cukor, 1 kiskanál olaj, 1 kiskanál ecet.

Hámozzuk meg az almát, és vágjuk kockákra. Forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a római köményt, a szárított csilit, az ánizsmagot és a szegfűszeget. Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg a cukorral, és főzzük puhulásig. Fűszerezzük fahéjjal, és locsoljuk meg egy kevés ecettel.




Adzuki babos barna rizs
*******************************
Hozzávalók: 2 bögre barna rizs, 1 bögre adzuki bab, 1 kiskanál só.

A babot áztassuk be egy éjszakára. Főzés előtt öblítsük le, majd öntsük fel tiszta vízzel, és erős tűzön, fedővel letakarva hevítsük forralásig. Ezután csökkentsük a hőfokot, és főzzük addig, amíg a bab megpuhul.
Egy másik tálban háromszoros mennyiségű vízben főzzük puhára a rizst. Amikor a rizs is elkészült, keverjük össze a babbal.




Sült zöldségek algasalátával
*****
Hozzávalók: 1-1 darab padlizsán, sárgarépa, lila hagyma, 150 g tofu, 3 evőkanál shoju szójaszósz, 1 kiskanál barna cukor, 1 evőkanál szezámolaj, 1 evőkanál mirin.

Az algasalátához: 2 evőkanál hijiki alga, kevés víz, 1 kiskanál méz, 2-3 evőkanál szójaszósz, 1 kiskanál citromlé.

Mossuk meg a padlizsánt, majd töröljük szárazra, és kockázzuk fel. Tisztítsuk meg a sárgarépát, és vágjuk csíkokra. A tofut szeleteljük fel, majd vágjuk kockákra. Kevés olajon pirítsunk meg egy fej lila hagymát, majd adjuk hozzá a padlizsánt és a sárgarépát. Pirítsuk meg a zöldségeket. Tegyük át egy tálba, és a serpenyőben pirítsuk meg a tofut is.

Egy tálkában keverjük el a szójaszószt, a szezámolajat, a cukrot, a mirint és a rizsecetet. Forraljuk össze, és öntsük a zöldségekre.

Az algasalátához áztassuk vízbe a hijikit, és fél óráig hagyjuk benne. Csepegtessük le, majd egy kevés vízzel tegyük fel főni. Adjuk hozzá a mézet, locsoljuk meg szójaszósszal, citromlével, és főzzük meg. Tetszés szerint gazdagíthatjuk zöldségekkel, főtt kukoricával, csíkokra vágott sárgarépával.




Szakértőnk, Székesvári Mária Melinda így követi a jógaétrendet:

- Könnyű helyzetben vagyok, amikor a jógatáplálkozásról kell vallanom, mert amióta az eszemet tudom, nagyjából vegetáriánus voltam. Valamiféle ellenreakció mindig fellépett a szervezetemben, ha húst ettem. Amikor több mint 10 éve megismerkedtem a jógával, és először elhangzott, hogy a jógatáplálkozás arról szól, hogy többnyire az ,,eredeti állapothoz közeli" étkeket, elsősorban zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, akkor nagyon megörültem a dolognak. Abban az időben különböző egészségügyi okok miatt a testkontroll szerint, illetve makrobiotikusan táplálkoztam. Mindkettő nagyszerűen alkalmazható egy kis elhatározással és odafigyeléssel.

A jógatáplálkozás nagyjából arról szól, hogy naponta kétszer táplálkozzunk, főétkezzünk, és azonkívül gyümölcs pedig annyi fogyasztható, amennyire az embernek igénye van. Azt is nagyon fontosnak tartják, hogy ne töltsük meg teljesen a gyomrunkat, hogy könnyebben meg tudjuk emészteni az elfogyasztott táplálékot. Mindig frissen készített ételt illene fogyasztani, mert abban van ‘prána‘ (életerő, energia). Az, hogy mindent 32-szer kell megrágni, azt hiszem, nagyobb kihívás, mint az összes többi kitétel. Mivel vegetáriánus vagyok, sokkal jobban oda kell figyelni, hogy kielégítően táplálkozzam, és elismerem, ez nem mindig könnyű.

Javaslataim:

* Mivel sokan szeretik a húst, azt szoktam javasolni, hogy az egyensúlyra törekedjenek, és igyekezzen mindig mindenki min. 80% zöldséget tenni a tányérjára, és a fennmaradó rész lehet hús, ha ragaszkodik hozzá. Abból is válassza a ,,könnyebbeket".

* Ha már táplálkozunk, akkor tényleg csak arra figyeljünk, ne nézzük a tévét közben, ne akkor vitassuk meg a családi problémákat, vagy ne akkor olvassunk újságot, mert az elvonja a figyelmünket az evésről, az étel megfelelő megrágásáról. Legyen az étkezés egy szertartás, legalább egyszer egy nap.

* Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy aki reggel 9-től délután 5-ig az irodában ül, annak kifejezetten nehéz jógikusan táplálkozni, és a mai magyar büfék/étkezdék választékát ismerve tényleg nem könnyű, de egy kis elszántsággal minden megoldható.

* Ismerjük a magyar ünnepi szokásokat, és ilyenkor a legnehezebb kitartani a vegaság mellett, ilyenkor szokott az egész család figyelme arra a személyre irányulni, aki megtagadja, hogy egyen az anyuka töltött káposztájából - megjegyzem, ha csak a vágott részből eszünk, az még túlélhető. Ha nem esszük végig az összes fogást, akkor is kérdésekkel halmoznak el. De ha elmagyarázzuk, hogy mi akkor érezzük jól magunkat a saját bőrünkben, ha csak abból és annyit eszünk, amit és amennyit mi szeretnénk, előbb-utóbb elfogadják. Ha mégsem sikerült ellenállni, még mindig ott a kobrapóz, amely köztudottan segít, ha teleettük magunkat. (De ne tessék ezzel takarózni minden étkezés alkalmával!)

forrás Link
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - gyűjetemény a netrő  
Joghurtos gyuvecs
  2014-09-25 13:21:53, csütörtök
 
  Hozzávalók:
50 dkg sertéshús
70 dkg burgonya
25 dkg zöldbab
3 közepes sárgarépa
3 közepes paprika
3 közepes vöröshagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
5 ek napraforgó olaj
2 teáskanál fűszerpaprika
2 dl víz
0,5 csokor petrezselyem
2 tojás a tetejére
4 dl joghurt

Elkészítése:
A húst felkockázzuk. 1 vöröshagymát megpucolunk, felkockázzuk és az olajon megdinszteljük.
Meghintjük fűszerpaprikával, rátesszük a felkockázott húst. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A vizet ráöntjük és puhára főzzük.
Burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, megpucoljuk és felkarikázzuk.
A maradék 2 vöröshagymát is megpucoljuk vékony, cikkekre vágjuk. Kevés olajon megpároljuk, rátesszük a feldarabolt zöldbabot, paprikát és a karikára vágott sárgarépát.
Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és ízlés szerint fűszerezzük.
Olajjal kikent tepsibe teszünk egy sor burgonyát,erre pörköltet öntjük, majd a hagymás zöldséggel rétegezzük.
Befedjük a maradék burgonyával. A joghurtot kikeverjük a tojásokkal a tetejére öntjük és készre sütjük.

Link



(szerintem ez biztosan nem gyuvecs, inkább valami zöldséges rakottkrumpli-féleség, de azért érdemes kipróbálni)
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - gyűjetemény a netrő  
Pergős rizs készítése mikrohullámú sütőben
  2014-09-25 13:18:32, csütörtök
 
  Pergős rizst készíthetünk a mikróban az alábbi módon:
1 rész rizst, 2,5 rész vizet, egy kis sót, és egy kanál olajat összekeverünk.
A rizst 5 percig áztatjuk, aztán nagy teljesítménnyel 10 percig főzzük a mikróban, majd 5 percet állni hagyjuk a zárt mikróban, végül újabb 5 percig főzzük. Szumma 25 perc, ami sok, de semmit se kell vele csinálni, csak kapcsolgatni a mikrót.
(A praktikát köszönjük Koszider felhasználónknak.)

Link
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - gyűjetemény a netrő  
Valóban szeretsz engem?
  2014-09-25 11:00:24, csütörtök
 
  Szeretsz engem?

Egy nap korán keltem, hogy megnézhessem a napfelkeltét. Ó, a teremtett világ szépsége leírhatatlan! A napfelkeltét figyelve dicsőítettem Istent csodálatos alkotásáért. Amint ott ücsörögtem, egyszerre megéreztem az Úr jelenlétét.
- ,,Szeretsz engem?“ - kérdezte tőlem.
- ,,Hát persze, Uram!“ - válaszoltam. - ,,Te vagy az én Uram és Megváltóm!“
Akkor továbbkérdezett:
- ,,Ha mozgássérült lennél, akkor is szeretnél?“
Meglepődtem a kérdésen. Lenéztem a karomra, a lábamra, végigmértem a testemet: mennyi mindenre képtelen lennék, ha mozgássérült lennék! És mindezeket mennyire természetesnek veszem! Így válaszoltam:
- ,,Bár nehéz volna, Uram, de én akkor is szeretnélek téged!“
Akkor az Úr így folytatta:
- ,,Ha vak volnál, akkor is szeretnéd a világot, amelyet teremtettem?“
Hogyan szerethetnék bármit is anélkül, hogy látnám? Ekkor eszembe jutott a világon élő sok-sok vak ember, és hogy közülük mégis mennyien szeretik Istent és az általa teremtett világot! Így válaszoltam hát:
- ,,Ugyan ezt az állapotot nem könnyű elképzelni, de én akkor is szeretnélek téged!“
Akkor az Úr a következőt kérdezte:
- ,,Ha siket volnál, akkor is hallgatnál a szavamra?“
Hogyan tudnék bármire is odafülelni, ha siket volnék? Egyszerre megértettem: Isten szavának a meghallása nem pusztán a fülünk használatának kérdése, hanem a szívünkkel kell odafigyelnünk. Így válaszoltam hát:
- ,,Bár nehéz volna, de én akkor is hallgatnék a Szavadra!“
Akkor az Úr ezt kérdezte:
- "Ha néma volnál, dicsérnéd-e még akkor is a nevemet?"
Hogyan tudnálak dicsőíteni hang nélkül? Ekkor azonban eszembe jutott, hogy Isten azt kívánja, hogy szívünkből-lelkünkből énekeljünk neki. Egyáltalán nem számít, hogy hallatszik-e valami! És nem csak énekkel lehet Istent dicsérni, hanem például üldözés idején hálatelt szavainkkal is dicsőíthetjük őt.
Ezt válaszoltam tehát:
- "Jóllehet nem tudnám énekkel zengeni dicsőségedet, mégis dicsérném a nevedet."
Akkor az Úr tovább kérdezett:
- "Valóban szeretsz engem?"
Felbátorodva és erős meggyőződéssel, nyíltan feleltem:
- "Igen, Uram! Szeretlek, mert Te vagy az egyetlen és igaz Isten!"
Úgy gondoltam, jól megfeleltem, ám ekkor Isten ismét kérdezett.
- "AKKOR MIÉRT KÖVETSZ EL BŰNT?"
- "Mert csak ember vagyok" feleltem. - "Nem vagyok tökéletes."
- "HA ÍGY VAN, AKKOR MIÉRT PONT A JÓ NAPOKBAN SODRÓDSZ EL TŐLEM A LEGMESSZEBBRE? ÉS MIÉRT CSAK BAJBAN IMÁDKOZOL HOZZÁM IGAZÁN ŐSZINTÉN?"
Nem volt válaszom. Csak a könnyeim folytak.-" Miért szégyellsz engem? Miért nem adod tovább az Evangélium jó hírét? Miért másokhoz kiáltasz üldözés idején, amikor én a vállamat kínálom neked, hogy kisírhasd magad rajta? Miért keresel kifogásokat, amikor lehetőséget kínálok neked Nevem szolgálatára?
Próbáltam válaszolni, de nem találtam a szavakat.
- "Megáldottalak igaz élettel. Nem azért alkottalak, hogy eldobd magadtól ezt az ajándékot. Képességekkel áldottalak meg, hogy szolgálhass nekem, de te folyton elfordulsz tőlem. Kinyilatkoztattam neked Igémet, de te nem akarsz bölcsességben gyarapodni. Szóltam hozzád, de a füled zárva maradt. Megmutattam áldásaimat, de te elfordítottad tőlem szemedet. Meghallgattam imáidat, és mindegyikre válaszoltam."
- "VALÓBAN SZERETSZ ENGEM?"
Nem tudtam, mit feleljek. Hogy is tudtam volna? Leírhatatlanul kínosan éreztem magam. Nem volt semmi mentségem. Mit is mondhattam volna? A szívem felzokogott, és a szememből is patakzottak a könnyek. Azt mondtam:
- "Uram, kérlek bocsáss meg! Nem vagyok méltó, hogy gyermeked legyek."
Ő így felelt:
- "Csupán az én kegyelmemből lehetsz a gyermekem. "
- "De akkor miért bocsátasz meg nekem újra és újra? - kérdeztem - Miért szeretsz olyan nagyon?"
- " Mert a teremtményem vagy" - válaszolta az Úr. - "A gyermekem vagy. Sohasem hagylak magadra. Amikor sírsz, együtt érzek veled, és veled sírok én is. Amikor felkiáltasz örömödben, veled nevetek. Amikor elszomorodsz, vigasztallak, bátorítalak. Amikor elesel, felemellek. Amikor elfáradsz, karjaimban hordozlak. Én veled leszek az idők végezetéig és mindörökké szeretni foglak."
Sohasem sírtam még ennyire. Hogyan lehettem ennyire távolságtartó korábban? Hogyan voltam képes oly sokféle módon megbántani Istenemet? Végül azt kérdeztem:
- "Mennyire szeretsz engem Uram?"
Ekkor az Úr kinyújtotta karját, és megpillantottam szöggel átvert kezét.
Leborultam hát Krisztus, az én Megváltóm előtt. És akkor -- életemben talán először - igazán szívem mélyéből imádkoztam...

(Duncan Mc Vicar)
 
 
0 komment , kategória:  SZERETet - HIT - VALLÁS  
Nagyon cukik :)
  2014-09-25 10:05:59, csütörtök
 
  Link

Link

Link

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nézd meg  
Háromkirályok
  2014-09-25 09:01:23, csütörtök
 
 



Háromkirályok:
Latinovits Zoltán, Bujtor István, Frenreisz Károly
 
 
0 komment , kategória:  Film-Színház-Zene-Előadók  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 81 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 81 db bejegyzés
e év: 1128 db bejegyzés
Összes: 7823 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1097
  • e Hét: 5458
  • e Hónap: 38825
  • e Év: 38825
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.