Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
Gyors hacsapuri recept
  2015-01-31 14:49:52, szombat
 
  Hozzávalók:
1 tojás
1 csésze tej
1 csésze liszt
250 gramm túró
30 gramm vaj vagy 2 ek olívaolaj
50 gramm trappista sajt
1 csapott teáskanál só

Elkészítése:



A felütött tojást tálba tettem, ráöntöttem a tejet, felvertem. Hozzákevertem a lisztet. A túrót már előzőleg villával szétnyomkodtam és összekevertem a lereszelt sajttal. Most ezt is a tésztához vegyítettem. A csapott teáskanál sónak előbb csak a felét kevertem bele, de kellett a másik fele is (kóstolás!).

Egy 28 centi átmérőjű serpenyőt körbekentem 2 evőkanál olívaolajjal, felforrósítottam. Beleöntöttem a tésztát, elegyengettem és egy percig erős tűzön megkapattam, majd mérsékelt tűzön fedő alatt sütöttem, míg az alsó fele pirosra sült.

Ekkor két falapát segítségével óvatosan megfordítottam és már fedő nélkül, erősebb lángon fejeztem be a sütést.

Meleg, de már nem forró állapotban szeleteltem és azonnal fogyasztottuk.

Tipp:

A hacsapuri eredetileg egy grúz lepénykenyér, amelynek élesztős, munkaigényesebb változata is van. A grúzok sulugunit - sós, savanyú sajtféleséggel készítik, de mivel nálunk az nincs, félzsíros tehéntúróval helyettesíthető.

Bármilyen kemény sajt megfelel. A só mennyisége a sajt sósságától függhet, ezért tanácsos a nyers tésztát megkóstolni.
receptneked
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Csirkés saláta a téli napokra, kalóriaszegény finomság, menn
  2015-01-30 15:58:58, péntek
 
  Csirkés saláta a téli napokra, kalóriaszegény finomság, mennyei ízek


Ízletes téli saláta, gyorsan összedobható és mégis tápláló.

Hozzávalók:

3 szelet pirítós
4 szelet sonka
40 dkg sülcsirkemell
40 dkg saláta (ízlés szerinti)
1 evőkanál friss koriander
1 evőkanál friss petrezselyemzöld
2 főtt tojás
10 dkg reszelt parmezán
5 evőkanál majonéz
Elkészítése:

A húst és a pirítóst felszeleteljük, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a salátát, a zöld fűszereket, majd a felvagdosott tojást is. A sonkát felszeleteljük, kevés olajban megpirítjuk, majd lecsöpögtetjük az olajat és hozzákeverjük. A parmezánt belekeverjük a majonézbe és eloszlatjuk a salátán. Óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze a tojás. Lehűtve tálaljuk.
Ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  saláták  
Gombás sajtos lasagne, csábító falatok a sütőből
  2015-01-30 15:57:23, péntek
 
  Mennyei gombás lasagne, hamar elkészülés és nagyon ínycsiklandó.

Hozzávalók:

1 csomag lasagne tészta
5 dkg vaj
40 dkg erdei gomba
20 dkg bacon
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál reszelt citromhéj
3 dl főzőtejszín
8 dkg liszt
friss petrezselyemzöld
12 dkg reszelt parmezán
só, bors
olaj
Elkészítése:

A vajat felmelegítjük, a felszeletelt hagymát és bacont megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a citromhéjat és a kakukkfűt. Ezt követően a lisztet is hozzáadjuk és 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és folyamatosan kavargatjuk, hogy ne égjen oda. Egy másik serpenyőben kevés olajban megpároljuk a gombát, majd hozzákeverjük a szószhoz. A lasagne lapok egy részét kiolajozott hőálló serpenyőbe tesszük és erre kerül a gombás szósz, addig rétegezzük az alapanyagokat, amíg el nem fogynak. A tetejére szórjuk a sajtot és a felvagdosott zöldpetrezselymet, 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Ketkes,com
 
 
0 komment , kategória:  Böjtös ételek (húsmente)  
Lencse falatkák
  2015-01-30 15:56:10, péntek
 
  Lencse falatkák - fincsi és akár a vegetáriánusok is elkészíthetik!

A hús nélküli finomságok legjobbja, ebből nem lehet eleget készíteni!

Hozzávalók:

40 dkg lencse
4 szelet kenyér
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
1 teáskanálnyi koriander
3 evőkanál paradicsomszósz
só, bors
olaj
Elkészítése:

A lencsét megmossuk és hideg vízbe áztatjuk legalább 3 órán át. A kenyérbelet apróra vágjuk és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a paradicsomszószt és a fűszereket majd jól összedolgozzuk, akár robotgéppel is összekeverhetjük. A lencsét lecsöpögtetjük és hozzáadjuk, jól összekeverjük, majd pogácsákat formálunk belőle és forró olajban kisütjük.
Ketkes,com
 
 
0 komment , kategória:  Böjtös ételek (húsmente)  
Mindenféle betegségre
  2015-01-29 13:28:04, csütörtök
 
  A BÜKKI FÜVESEMBER VÁLOGATOTT RECEPTJEI MINDENFÉLE BETEGSÉGRE


A bükki füvesemberként ismerik sokan Szabó Gyuri bácsit, aki 81 éves korára is majd kicsattan az egészségtől. A természettel és a gyógynövényekkel kapcsolatos több évtizedes tudását szívesen megosztja másokkal is.

Számtalan előadásra és konferenciára hívják az ország minden pontjáról, melyekre szívesen megy, és hasznos tanácsokkal látja el a közönségét.

Ezen kívül fontosnak tartja, hogy a megszerzett tudást átadja lánya számára is, aki így majd tovább viheti ezt a rendkívül gazdag örökséget.
Gyuri bácsi most egy válogatott receptgyűjteményt oszt meg velünk, amely szinte minden betegségre használható.

AJÁNLOTT BŐRRÁKRA:

Diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát, és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd tünetmentes lesz az ember. Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani ebből az italból.

KORPÁS ÉS ZSÍROS HAJRA AJÁNLOTT:

3gr. Diólevelet le kell forrázni 2 dl.vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.

KERINGÉSJAVÍTÁS AGYI VÉRELLÁTÁS:

félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és 2 dl. almaecettel leöntjük. Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.

AZ AGYI EREK TISZTÍTÁSA:

Cavinton helyett:3 gr. kis téli zöld meték és 3 gr. Orvosi veronika ezt leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után megisszuk, naponta 2x 1-1 csésze.

FOGÍNYGYULLADÁS, ÉS SZÁJÖBLÖGETÉSRE A LEGJOBB:

3 gr /egy csapott evőkanál/ diólevél 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni valamilyen kis üvegbe és minden fogmosás után ezzel öblögessünk.

CSONTRITKULÁS KEZELÉSE:

Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle,megszárítani, leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.

PORCKORONGKOPÁS, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL:

A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt elkészítési mód szerint/ elkészítjük, és amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és villával törjük át, hogy kenhető legyen, a fájós részre rákenjük esténként, úgy,hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket, vagy a gerincünket és belemasszírozzuk, teljesen beszívódik, ami még marad a bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle, garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé.


KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS A SZEMEN:

Szemvidítófű egy csapott evőkanál 2 dl. víz, leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.


SZEMÜNKRE, HA MÁR NEM LÁTUNK JÓL:

diólevél tea, egy csapott evőkanál, 2dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni, vagy beáztatott vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig pihentetni.
Ha zöld hályog van, akkor 1 évig kell használni.


HOMLOK, ORR, FÜL ÉS ARCÜREGGYULLADÁS:

diólevél egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forró vízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2x felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. A papsajt tea hidegen készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.
Mandulagyulladás esetén:közönséges galaj teát kell inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.
LEGTÖBB PENICILLIN A PÓKHÁLÓBAN VAN

PAJZSMIRÍGY, AKÁR ALUL, AKÁR FELÜL MŰKÖDIK:

Apróbojtorján teát korlátlan ideig kell inni: egy csapott evőkanál, 2 dl. vízzel leforrázni és naponta meginni. A diólevél teát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan kortyokban meg kell inni. A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként fel kell tenni a nyakra.


ALLERGIA ÉS ASZTMA:

Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea, ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl. forrásban levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni. EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER. A legjobb köptető: ökörfarkkóróból készült tea: 1csapott ek. tea, 2 dl. forró vízzel forrázni, 10 perc állás után inni. Egyébként lehet kapni a Gyuri bácsi féle Bronchitis teakeveréket, interneten is megrendelhető www.gyorgytea.hu-n
MÁJ ÉS EPE:

KESERŰ ÉTELEKKEL KELL A MÁJAT TISZTÍTANI ÉS INGERELNI AZ ÜRÜLÉSRE AZ EPÉT.

Ilyenek: a pemetefű tea, az ezerjófű tea, a gyermekláncfű leveléből készült tea, a rukkola saláta /nagy bevásárló központokban lehet kapni lilás színű saláta/ nagyon keserű, de minden nap a salátánkba keverjünk bele egy kicsit.


HA MÁR CISZTA VAN A MÁJBAN AKKOR A LEGJOBB a diólevélből készült tea. 6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet dunsztkötésben éjszakára a májra kell tenni.


MAGAS KOLESZTERIN:

nem jó, mert az érfalakban lerakódik a zsír, normál értéke 0-5.1, ha már 4 felett van az kifejezetten nem jó érték. Tyúkhúr teát kell inni, addig, amíg az érték nem lesz jó.


EPEKŐ:

minden, este sok retket kell enni, de csak este, mert napközben szinte mérgezi a szervezetet a retek.


GYOMORÉGÉS:

Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg kell rágni, az íze is ilyenkor jön ki az ételnek. A hurutos gyomorsavat termel és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forró víz, 10 perc állás után minden nap meginni a savtermelés csökkentésére fehérakácvirág tea.


Lúgosításra

Fehér árvacsalán tea. A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről. 2 naponta meg kell inni 2 dl. vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet.


Széklet:

Sok rostos ételt kell enni. Az alma lereszelve hashajtó, ha pedig rágjuk, akkor has fogó. Nagyon jó széklet van a szilvától, szőlőtől, Igmándi keserűvíztől. Ha szorulás van, akkor erősségi sorrendben az alábbi teákat lehet fogyasztani: Gyujtoványfű-tea, mezei kotáng virág hígabb széklet kökényvirág kutyabengekéreg a legerősebb, vagy a bodza fiatal rügye.


Hasmenés:

Nem jó a kamillatea, mert teljesen szétroncsolja a bélbolyhokat. Diólevél tea fogyasztása 6 hétig. Vadsóskamag nyersen darálva.


Aranyér:

Nagyútifüvet zöld állapotában megmosni, megcsipkedni és sűrűre elkészíteni, éjjelre rá kell kenni, még ha belül is van az aranyér, akkor is rá kell kenni. Télen szárított állapotában nem olyan hatásos, mint nyáron, de ha leforrázzuk az 1 csapott evőkanál nagyútifüvet, és utána leöntjük róla a vizet 10 perc állás után, ugyanúgy használhatjuk, mint zöld állapotában.


Ízület: pld. Köszvény:

Erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve, 1-1 csapott evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva, 10 perc állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már eredmény van. A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor is.


Reuma:

Réti legyezőfű. Ha a vesénk nem dolgozik rendesen, akkor a méreganyag lerakódik az ízületekben. Vesét működteti, tehát vízhajtó:a bodzavirág tea, aranyvesszőfű, yírfalevél /még vesekő esetén is hatásos napi 1 csésze fogyasztása esetén/, tejoltó galaj, csalántea/de csak 6 hétig lehet inni, majd 6 hét pihenő után újabb 6 hét/.


Lábizzadás, vagy körömgomba, vagy hidegláb:

Diólevélből készült teával mosogatni, vagy áztatni a lábat. Lábgomba esetén pedig: tölgyfakéreg teát kell használni. Éjszakai izzadás elkerülése végett a zsálya tea a legjobb esténként.


Magas vérnyomás:

Vagy a vesétől, vagy a szívtől, vagy a koleszterintől van. Ha a vesétől van /ezt orvos állapítja meg, hogy jó-e a vesénk/, akkor a vízhajtásnál leírt teákat kell iszogatni naponta 2 csészével.

Ha a szívvel van a gond /orvos/, akkor a galagonya virágos hajtásából készült tehát kell naponta 2 csészével fogyasztani, a szívizmokat rugalmasan tartja, a szívritmust, pedig szabályozza.
Baloldali hátsófali szívinfarktus elkerülése végett 2-3 naponta 1-2 csészével kell meginni 160-as vérnyomás felett.
Minden reggel fehérfagyöngyből készült teát kell inni, amit hideg vízben egész éjjel áztatunk, és reggel meglangyosítjuk, a legjobb vérnyomáscsökkentő tea. 65 éven túl 1 hónapban 1x vagy 2x cickafark te egy nap két csésze hirtelen szívhalál elkerülése végett.


Vashiány:

szederlevélből készült tea a legjobb.


Immunerősítés:

Kakukkfű tea napi egy csésze, vagy a Béres csepp és C-vitamin /pld. csipkebogyó, amit áztatni kell, a méregzöld színű paprika, káposztafélék, savanyú káposzta, citrom, citrusféle gyümölcsök. Megázásos időszakban, pedig naponta inni a bugás macskamenta teát /én iszom nagyon finom/.


Prosztata:

Ha éjjel 2-nél többször kell pisilni, és akadozva jön a vizelet:1 hónapban 1x kisvirágú füzike tea 2 x 1 csészével. Meg kell tanulni a prosztata-tornát, ami abból áll, hogy a pisilést meg kell szakítani többször, és ezzel izmosítják a prosztatájukat a férfiak. Ha már megnagyobbodott a prosztata, akkor a következő teát kell inni, amit forrázni kell: PORCSINFŰ, KORPAFŰ, KISVIRÁGÚ FÜZIKE, ezt össze kell keverni és 1 púpozott evőkanál teát le, kell forrázni 2,5 dl. vízzel, 10 percre lefedjük és állni hagyjuk, naponta 1 csésze.


Klimax:

Ösztrogénhiány - cickafarktea, palástfű tea, pásztortáska tea összekeverve és minden nap 2x 1-1 csésze.


Női szőrösödés:

Androgén erősödés van az illető hölgynél, ez a férfihormon. Korlátlan mennyiségben kell inni a fodormenta teát.


Ciszta, vagy mióma a petefészken:

Diólevél tea 1/2 l készíteni, ebből 2dl. -t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.


Cukorbetegség

Esetén a Béta sejt ellustul, és szinte várja az inzulint.
Megelőzésre: szederlevél tea bármennyi, bármikor vagy: kukoricahéj tea vagy: fehér babhéj tea 1-1 csésze, de ezt ritkán kell inni Ha már kialakult a cukorbetegség és 6-7 körül van a cukor, akkor 3-4 hónapos olyan diéta, hogy nagyon kevés szénhidrátot szabad enni.
Sokat kell mozogni. A cukor legfelső határa 6 mmol. Fekete áfonya teát kell fogyasztani napi 1 litert, mivel ez inzulinpótló.


Agydaganat:

Minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási boltokban lehet kapni a 2 nyaki ütőeret, kell bekenni és belemasszírozni napjában többször.A teák elkészítésének módja minden zacskón rajta van, hogy áztatni, forrázni, vagy főzni kell-e?

ÉJFÉL ELŐTT KELL 2-3 ÓRA ALVÁS, EZ A LEGFONTOSABB ALVÁSI PERIÓDUSUNK.
DIÓLEVELET VI. hónap közepétől VII. hónap végéig kell begyűjteni és árnyékos helyen megszárítani, de jobb biztonságos gyógynövényeket árusító boltokban megvenni. - Gyuri bácsi ezekre esküszik. Természeesen a betegségekkel és azok kezelésével kapcsolatban orvos véleményét is ki kell kérni!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éjjeli telefon
  2015-01-27 14:44:13, kedd
 
 

A telefoncsörgésre riadtam fel. Hirtelen rápillantottam az órám világító számlapjára - mindjárt éjfél. Megrémültem, a szívem zakatolt.
- Mama? - alig hallom a suttogást a telefonban. Azonnal a lányomra gondoltam. Amikor a síró hang érthetővé vált, megszorítottam a férjem kezét.
- Mama, tudom, hogy késő van. De... ne szólj semmit, engedd, hogy én beszéljek! És mielőtt megkérdeznéd, igen, ittam. Néhány kilométerrel odébb csaknem lehajtottam az útról és...
Még lélegzetet vettem elengedtem a férjem kezét. Valami nincs rendben!
- ... és annyira megijedtem. Arra tudtam csak gondolni, hogy meghaltam. Én... én haza akarok menni. Tudom, hogy rosszat tettem, hogy elszöktem, tudom, hogy belebetegedtél az aggodalomba. Napok óta telefonálnom kellett volna neked, de féltem... féltem.
Belezokogott a telefonba. Ismét a lányom arcát láttam magam előtt. - Azt hiszem...
- Nem! Kérlek, hadd fejezzem be. Kérlek!
Megpróbáltam közbeszólni, de ő folytatta.
- Mama, terhes vagyok. Tudom nem lett volna szabad innom... különösen most nem, de hát úgy félek! Mama, annyira félek!
A hang elhallgatott, az ajkamba haraptam, és éreztem, hogy a szemem megtelik könnyel.Férjem hangtalanul kérdezte: - Ki az?
Nem válaszoltam, mire felugrott, kiment a szobából és pillanatokkal később a fülére szorított hordozható telefonnal jött vissza
Valószínűleg a telefonáló meghallhatta a kattanást, mert megkérdezte. - Ott vagy még? Kérlek ne tedd le! Szükségem van rád! Olyan magányos vagyok.
Miközben a telefont szorongattam, segítséget várva ránéztem a férjemre.
- Itt vagyok, nem teszem le -mondtam.
- Meg kellett volna mondanom neked, mama. Tudom, hogy meg kellett volna mondanom. De hát, amikor beszélgetünk, te folyton csak azt hajtogatod, hogy mit kell csinálnom. Minden förmedvényt elolvasol arról, hogyan kell beszélni a sexről, és csak beszélsz. Nem figyelsz rám. Soha nem hagyod, hogy elmondjam, mit érzek. Mintha az én véleményem, az én érzelmeim nem is lennének fontosak. Azért, mert az anyám vagy, azt hiszed, ismered az összes választ. Néha azonban nem válaszokra van szükségem, csupán azt szeretném, ha figyelnél rám.
- Nagyot nyeltem, miközben ránéztem az éjjeliszekrényemet beborító ,,hogyan beszéljünk a gyerekeinkkel" irományokra. - Figyelek rád - suttogtam.
- tudod, amikor már újra irányítani tudtam a kocsit, a kisbabára gondoltam, és arra, mi lesz velünk. Akkor hirtelen megláttam ezt a telefonfülkét, s mintha máris hallottam volna a hangodat, hogy nem szabadna inni, és autót vezetni... Taxit hívtam, haza akarok menni.
- Ez nagyszerű drágám - mondtam megkönnyebbülten.
A férjem közelebb jött, leült mellém, megfogta a kezemet. Kézszorítása azt jelentette, hogy helyesli amit mondok és teszek.
- Azt hiszem, már tudnék vezetni.
- Nem! - vágtam rá. -kérlek, várd meg a taxit. Ne tedd le a kagylót amíg a taxi oda nem ér.
- Haza akarok menni ,mama!
- Tudom, de tedd meg ezt az anyád kedvéért. Kérlek várd meg a taxit.
Csak akkor könnyebbültem meg, amikor hallottam, hogy a háttérben valaki a taxit emlegeti.
- Hazamegyek, mama - Kattanás, a telefon elnémult.
Felkeltem az ágyból, és bementem a 16 esztendős lányom szobájába. Sötét vett körül. A férjem utánam jött, átölelt, állát a fejemhez szorította.
Letöröltem a könnyeimet. - Meg kell tanulnunk, hogy figyeljünk rá -mondtam.
- Minden rendben - fordított maga felé. Átölelt én pedig a vállába fúrtam a fejem Perceken át álltunk így, aztán hátraléptem, lenéztem az ágyra.
- Mit gondolsz, meg fogja valaha tudni, hogy rossz számot hívott? - kérdezte a férjem.
Ránéztem az alvó lányunkra. - Talán nem is volt olyan rossz az a szám.
- Mama, papa, mit csináltok? -szólt egy hang a takaró alól.
Odamentem a lányomhoz, aki álmosan bámult a sötétbe. - Gyakorolunk - válaszoltam.
- Mit gyakoroltok? - motyogta, miközben visszafeküdt, a szeme becsukódott, már aludt is tovább.
- Hogy odafigyeljünk rád - suttogtam és megsimogattam az arcát.

/Christine Craig/
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Sütőtökös ravioli
  2015-01-25 18:06:49, vasárnap
 
 
Hozzávalók:

1 kg sütőtök
40 dkg liszt
víz
só, bors, szerecsendió
parmezán
Elkészítése: a sütőtököt vágd ketté, kapard ki a magjait, majd forró sütőben 1 óra alatt süsd puhára. A liszthez kanalazz vizet, és gyúrj belőle tésztát. Nyújtsd egészen vékonyra, majd szaggass belőle kör vagy négyzet alakú formákat. A sütőtököt kapard ki a héjából, keverd masszává, közben sózd, borsozd és gazdagítsd parmezánnal. Egynegyedét tedd félre. A sütőtökös masszával töltsd meg a tésztaszeleteket, majd helyezz a tetejükre egy másikat, és a széleiket lapogasd össze. Forró, sós vízben főzd ki őket pár perc alatt. A félretett sütőtököt némi húslevessel hígítva turmixold össze, tálaláskor ebből kanalazz a ravilolikra.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Ízesített vajak készítése
  2015-01-25 16:09:47, vasárnap
 
  Mustárvaj:

10 dkg vaj, 2 kemény tojássárgája, 2 ek. csípős mustár, 1/ citrom leve, só, csipetnyi cukor.


Hagymavaj:

10 dkg vaj, 1 kicsi reszelt vöröshagyma, 1 csokor snidling, 1 kk. tárkony.

Fűszervaj:

10 dkg vaj, 1-1 csokor petrezselyem, snidling, kapor, 1 mk. fokhagymakrém, késhegynyi mustár.

Rokfortvaj:

10 dkg vaj, 5 dkg rokfort sajt, 1 ek. tejföl, pár csepp citromlé.

Gyömbéres vaj:

10 dkg vaj, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi chilipor, friss gyömbér vagy gyömbérpor, só. /Sült csirkére./
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Gondolatok az „utolsó pillanatról”
  2015-01-25 15:14:50, vasárnap
 
  Elindul valamerre... először csak bokáig ér a mocsár... Azt gondolja, ,,ó ez semmi, ebből könnyen kimászom"... Tudomást sem vesz róla.
Aztán kicsit erősödik a probléma... már térdig gázol a sűrű, ragadós masszában... Érzi, hogy talán komolyabban kellene vennie ÖNMAGÁT... Talán meg kellene keresni egy orvost, egy szakembert... talán meg kellene találni a probléma okozóját a lelkében... talán...
Aztán bekapkod egy-két pirulát, hiszen más is ezt teszi... Eleinte még jó is... elfeledkezik a gondokról, lelassítja a gondolkodását, tompítja az érzékeit... még aludni is jobban tud... nappal... mert az éjszaka magánya könyörtelenül előhoz mindent... MINDENT... és amikor kinyitja a szemét, már derékig gázol a mocsárban, egyre nehezebben lépve egyet-egyet előre...
Megijed... és ijedtségében még több gyógyszert töm magába, még inkább felerősíti a problémát, ami végig ott marja a lelkét megoldásra várva...
Orvoshoz fordul, mert már megijed... elmondja, hogy mik a tünetei... aztán meg is nyugszik, hiszen felírják neki azt, amit eddig is szedett...
Nyugodt egészen addig, amíg rá nem ébred, hogy ez az élet nem élet így... talán változtatni kellene rajta, talán KI KELLENE LÉPNI az egészből... talán nem is hiányozna senkinek...
Nyakig ér a mocsár.... mozdulni már nem tud... száján keresztül lélegzik, mert már nem bírja elviselni azt az orrfacsaró bűzt, ami körülveszi...
Képek peregnek le előtte... képek a szerettei mosolyáról, a nap melengető sugarairól, a szellő hűs fuvallatáról, a szeretetről, a barátságról, az igazán fontos dolgokról, ...az ÉLETRŐL...
Aztán pici fényt lát derengeni a távolban... közeledik, egyre nagyobb és fényesebb lesz...
Nem hisz benne, ilyen nincs... ez biztosan csak a képzelet játéka... a gyógyszerek mellékhatása, a lelki fájdalom felerősödése...
Aztán a fényből kinyúl egy kéz, és megragadja.... megragadja, és erősen szorítja... nem engedi el...
Érzi, hogy valami megváltozik.... kicsit mintha több lenne a fény... mintha új erők költöznének a testébe... Szeretetet érez, szeretetet, ami elkezdi átjárni a testét és a lelkét, a fakó világ elkezd újra színeket mutatni felé... érzi, hogy jobb, érzi az erőt.
Megragadja a segítő kezet, és erősen kapaszkodik... Már nem akar visszacsúszni a mocsárba... már látni akarja a SZÉPET, már élni akarja a JÓT...
El kezdi mondani, és mondja, ...és mondja... Tisztul a lelke, könnyebbnek érzi az egész testét...
Nem érdekli, hogy esik az eső, nem érdekli, hogy korán sötétedik, hogy csúnya, nyálkás, ködös idő van, hogy mindenki arról beszél, hogy felerősödik a depressziója, hogy minden sokkal nehezebb ilyenkor....
Egy dologra összpontosít... arra a kézre, amit ,,véletlenül" pillantott, meg, ami kihúzta a mocsárból, ami letörölte arcáról a sarat, ami segít rendbe tenni a lelkét...
Tudja, hogy nem lesz könnyű... tudja, hogy jöhetnek még visszaesések... de azt is tudja, hogy most már MINDENT MEGTESZ azért, hogy ÉLHETŐBB ÉLETET ÉLJEN...
Most már csak egy dologra összpontosít: ÖNMAGÁRA ... és az emberre ott a segítő kéz ,,végén"...
...és újra szép lehet MINDEN...
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ajándék
  2015-01-22 14:28:55, csütörtök
 
  Ajándék

Behunyom a szememet, ülök a szobám mélyén a kedvenc karosszékemben, mellettem a kandallóban halkan serceg, pattog a tűz, ahogy a lustán izzó fahasábokat egyre jobban bekebelezi. És ekkor hirtelen fülembe nesszen a csengő hangja. Az ajtóból kiabálás: ,,Uram! Csomagja érkezett!" Meglepetten érnek hozzám a szavak, hiszen tudtommal nem rendeltem semmit és senki nem szokott nekem csomagot küldeni. A kíváncsiság pattintott ki a puha bőr jóleső melegéből, és kapkodva siettem az ajtó felé. A küszöbön túl fiatal fiú mosolya fogadott, kezében jól megtermett papírdoboz, haloványbarna krepp papírba csomagolva, vászonzsineggel gondosan átkötve. A dobozon az én nevem, az én címem, tévedés nem lehet. Minden stimmel, csak a feladó hiányzik, s mire ráeszmélek, hogy megkérdezzem, a fiút már hiába keresem, nem találom. Egyedül állok az ajtóban, némán.
A csomagnak súlya van. Sietve rakom le a kopottas dohányzóasztal üveglapjára, régi könyvek és új kacatok közé. Visszahuppanok a karosszékbe, a kíváncsiság egész testemben zakatol, míg módszeresen lefejtem a csomagolást. A krepp papír alatt vastag kartondoboz rejlik, a tetején felirat, vastag, fekete, ákombákom betűkkel: ,,AJÁNDÉK". Ajándék? Ki küld nekem ajándékot, ilyenkor? Közel, s távol nincs semmilyen ünnepi alkalom. Ez csak valami tréfa lehet, gondolom magamban, biztosan a szomszéd gyerekek bolondoznak. Kíváncsiságom alábbhagy, egykedvűséggé zsugorodik, kissé kelletlenül nyitom fel a nem várt ajándék dobozát. Újságpapír galacsinok, gondosan, laponként gombóccá gyűrkélve. Szép kis meglepetés, hallom kissé bosszús hangomat, de legalább gyújtósnak jó lesz. A galacsinokat a kandalló mellé hajigálom, már egész tekintélyes halomban sorakoznak a szuszogó parázs mellett, mikor a doboz alján megcsillan valami. A kíváncsiság újra utat tör magának bennem és gyorsan kikapkodom a maradék papírfecnit.
Ez tényleg valami tréfa lesz. Lassú, esetlen mozdulatokkal a doboz aljára nyúlok és kiveszem, ami benne rejlik. Vastag, ormótlan, ügyetlenül feketére mázolt képkeret, benne vékonyka, maszatos üveglap, az üveglap mögött fehér papíron, fekete tintával, s ugyanazzal az ákombákom kézírással a saját nevem áll. Meglepetten és értetlenül dőlök hátra a karosszékben kezemben a képpel, mellettem a parázs némán pislog. A nevemet bámulom, az esetlen betűket, közben a csendes esti fényben megcsillan az üveglap, benne arcom tükrét látom, önmagamat nézem. Igen, ez én vagyok.
A napok eseménytelenül múlnak egymás után, mióta furcsa ajándékom megérkezett. Eleinte zavar, szinte bánt a jelenléte, legelső gondolatom a szemétkosárba dobná, de végül egy belső hang megkegyelmez neki, és mogorván a dohányzóasztalon hagyom. Itt fekszik most is, kelletlenül, árván. Szabadulnék tőle, mégis újra és újra kezembe veszem, forgatom, a fekete tinta foltjait bámulom. Elmélyült vizsgálódásomból a hirtelen megcsörrenő telefon ráz fel, sietős léptekkel a konyhába indulok. Felveszem a kagylót, téves hívás. Bosszúsan lépdelek vissza a szoba melegébe, ahol újabb meglepetés várakozik rám, a földön üvegdarabok fekszenek, ajándékom a dohányzóasztal mellett romokban hever. Felemelem a keretet, hogy össze tudjam söpörni a maradványokat, kirázom a fában bennragadt üvegszilánkokat, majd tekintetem nevem ákombákom betűire téved. Kezembe veszem a fehér papírlapot, hogy felélesszem vele a szunnyadó tüzet, nyúlnék a kandalló felé, de ahogy a pislákoló fény megvilágítja a papirost, egy pillanatra megtorpanok. Megfordítom a lapot, gyermeki csodálkozás ül ki arcomra, hiszen a hátoldalon egy levelet találok, amit nekem címeztek.
,,Kedves Gyermekem!
Bizonyára meglepett ez az ajándék. Gondolom, valami értékesebbre, szebbre vágytál, egy modern műalkotásra, vagy egy idilli tájképre, esetleg egy klasszikus festmény reprodukciójára. Ehelyett egy ócskának tűnő, esetlen betűkkel összemázolt nevet kaptál, egyhangú fekete keretben.
Tudom, az emberek mindig többre vágynak, élénk színekre, csillogásra, fényre, nagyságra, értékes holmikra, amiket büszkén birtokolhatnak. Tudod, mit akarnak leggyakrabban? Hatalmat, tudást, vagyont, kincseket, élményeket, érzéseket birtokolni. Utazni, a világ minden táját bejárni, azt a sok-sok szépet, ami a Föld kerekén van, látni, csodálni. Vágynak minden élvezetre, amit csak ember birtokolhat, és megszerezni mindent, ami boldoggá teheti őket. Sokszor álmodoznak egy olyan dologról, egy olyan valamiről, ami mindennél becsesebb kincs, ami csak az övék lehet, egy olyan eszköz, amivel bármit elérhetnek. Hányszor hallom tőlük, bárcsak lenne egy varázspálcájuk, vagy varázsgömbjük, ami minden álmukat valóra váltja, ami minden nehézségüket megoldja. Ha tudnád, hányszor fohászkodnak Istenhez mindenféle apró-cseprő földi ostobasággal. Pedig mindenük megvan, amire a boldogságukhoz szükségük lehet.
Figyelj most kicsit rám! A legnagyobb ajándék, amit életedben kaptál, az te magad vagy. Lehet, nem tartod elég színesnek, értékesnek, csillogónak, de arra kérlek, nézz végig magadon, és lásd meg, hogy benned van minden, amire csak szükséged lehet. Tudsz alkotni, teremteni, újat és szépet létrehozni. Tudsz szeretni, a két kezeddel átölelni, a másik arcát megsimogatni, a könnyeket letörölni. A füleiddel képes vagy másokat meghallgatni, a hangoddal vigasztalni, képes vagy más arcára mosolyt csalni és magad is mosolyogni. Tudsz másokkal egy úton járni, párbeszédet fenntartani, jobbodat nyújtva békét teremteni. Egyedi vagy, nincs senki hozzád hasonló. Magokat vetettem a szívedbe, amiket gondozok, öntözöm és gyomlálok, még ha néha fáj is. Arra vágyom, hogy a magok kikeljenek, növekedésnek induljanak és termést hozzanak. Így épül Isten Országa. Higgy nekem, te vagy önmagad számára a legnagyobb ajándék, elvetettem benned minden magot. Arra hívtalak, hogy fedezd fel magadban hajtásaimat, ápold és segítsd őket a növekedésben. Minden talentumodat azért kaptad, hogy azokkal növekedj, fejlődj és építs velük egy Országot.
Gyermekem vagy, én akartam, hogy legyél, hogy pont ilyen legyél. Én adtam kezedbe a legfontosabbat, azt ami elvezet téged hozzám: önmagadat!
Szeretettel: Mennyei Atyád"

(Ismeretlen szerző)
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 62 db bejegyzés
e év: 1028 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 422
  • e Hónap: 3171
  • e Év: 40919
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.