2015-01-21 17:16:50, szerda
|
|
|
A flavonoidok olyan természetes anyagok, melyek kis mennyiségben megtalálhatók gyümölcsökben, zöldségekben, virágokban, teákban és más olyan élelmiszerekben, melyeket nap mint nap fogyasztunk.
A polifenoloknak, flavonoidoknak nagyon sokan gyógyító hatást tulajdonítanak, több kutatás eredménye utal arra, hogy komoly szerepük lehet a rákos betegségek megelőzésében (pl. májrák, vastagbélrák, tüdőrák, gyomorrák, stb.), a rák kezelésében.
Mindenki észlelte már, hogy ha egy almát nyomás vagy ütődés ér, akkor pár óra múlva a sérülés helye megbarnul. Persze ez sok más gyümölcsnél is így van. Ennek pedig az az oka, hogy az érintett növényben egymás mellett van a polifenol és a polifenol-oxidáz enzim. A két anyag egymástól valamilyen módon el van választva (kompartmentáció), de a sérülés hatására az enzim találkozik a fenolos vegyülettel és azt kinonná oxidálja. Az így képződő kinonok hatékony baktériumölő anyagok, és a növény ezzel védekezik, hogy benne a károsodás továbbterjedjen.
A gyümölcsökben több ezer féle polifenol van, hiszen ezek a vegyületek számtalan formában képesek egymáshoz kapcsolódni, mert polimerizációra hajlamosak.
Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a flavonoidok gyulladásgátló, vírusölő és antibakteriális tuajdonságokkal rendelkeznek. Védik a sejteket egyrészt a külső környezetből, másrészt a testen belül képződő káros anyagok toxikus hatásával szemben. Megújítják a sejtek természetes állapotát, lassítják a degeneratív (leépítő) folyamatokat az oxidációs stressz okozta következmények kivédésével.
Szabadgyökök
A szabadgyökök olyan atomok, molekulák vagy molekularészletek, melyek egy vagy több párosítatlan elektront tartalmaznak, és rövid időre önállóan is életképesek.
A legegyszerűbb gyök a hidrogén atom, mely csak egy elektront tartalmaz, így tehát nem párosított. Ezen kívül ismerünk még több, oxigén, nitrogén illetve egyéb organikus vegyületekből származó szabadgyököt is.
A szabadgyökök általában nagyon reaktív anyagok, melyeknek magányos elektront tartalmazó molekulái nagy intenzitással keresnek más molekulákat, ezektől elektronokat szerezhetnek, amelyekkel ezeket oxidálják. Ezért oxidánsoknak nevezzük őket.
A szabadgyökökből további, szintén nagyon reaktív vegyületek keletkeznek, melyek sokszor reaktívabbak, tehát mérgezőbbek, mint az anyamolekula volt.
A szabadgyökök nagyon gyorsan reakcióba lépnek a biológiailag fontos szerepet játszó molekulákkal, mint pl. lipidek (zsírszerű anyagok), proteinek (fehérjék) vagy nukleinsavak, és ezeket elsődlegesen károsítják. Ezen reakciók, vagy ezek kölcsönhatása miatt ráadásul új termékek képződnek, pl. aldehidek, melyek ezután a sejtek másodlagos károsítását okozzák.
A szabadgyökök károsíthatják a biológiailag fontos molekulákat, ezzel a sejtek működésképtelenségét vagy akár a szervezet elhalását is okozhatják.
A szabadgyökök negatív hatását nevezzük oxidatív stressznek. Az oxidatív stressz alatt a biológiailag fontos molekulák és sejtek károsodnak, mely több megbetegedés kialakulásában szerepet játszik.
A szabadgyökök károsíthatják a biológiailag fontos molekulákat, ezzel a sejtek működésképtelenségét vagy akár a szervezet elhalását is okozhatják.
Feltételezhető, hogy ez hozható összefüggésbe a DNS molekulák károsításával.
A szervezetben létrejött oxidatív stressz több humán megbetegedés létrejöttében vagy fejlődésében szerepet játszhat.
Az emberi szervezetben az oxidatív stresszt szabadgyökök is kiválthatják, akár a szervezet belsejében kialakulva, akár a környezet károsító hatásai által, mint pl. dohányzás, gépjárművek kipufogógázai, UV-sugárzás, stb.
Antioxidánsok
Az antioxidánsokban rejlik a hosszú élet titka? A tudósok előtt ismeretes, hogy az antioxidánsok szerepe a szervezet egészséges működésében, egészségünk megőrzésében kiemelkedően fontos.
Amerikai kutatók azonban vizsgálataik alapján azt feltételezik, hogy a szervezet akár 20 százalékkal tovább élhet a természetes antioxidánsok, pontosabban egy bizonyos enzim bevitelével.
"Az öregedésért a szabadgyököknek nevezett, különösen magas reakciókészséggel rendelkező molekulák a felelősek."
Az egészséges szervezet erős ún. szabadgyökfogó enzimrendszerrel rendelkezik, melynek antioxidáns egységei olyan molekulák, amelyek képesek kötődni az instabil oxidánsokhoz, és semlegesíteni azokat.
Ha a szervezet egészséges, akkor az antioxidánsok és a szabadgyökök egyensúlyban vannak, és nem alakul ki az ún. oxidatív stressz.
Az emberi szervezetben a reaktív oxigén kifogásáért a SOD ( szuperoxid-diszmutáz enzim) a felelős.
Forrás:drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|