Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Adjátok vissza a gyökereimet! 1. r. A palántázás
  2015-01-30 20:38:17, péntek
 
  E sorozat megírását Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet! c. regénye és verse ihlette

https://www.youtube.com/watch?v=AyForoF8ong


*

A GYÖKEREK fontossága palántaültetés közben és az élet minden területén

Soha nem felejtem el, hogy milyen fontos dolgokat tanultam az ÉLETRŐL azon a kunszentmiklósi tanyán, ahol hat éves koromig felnőttem.


Például, palántaültetés közben föltűnt, hogy nénikém képes volt a legnagyobbat is egyszerűen kidobni, ha nem volt elég erős gyökérzete.

Megkérdeztem, hogy nem sajnálja-e? Azt mondta:
- "Nem tud megeredni, termést hozni gyökerek nélkül. Csak nyújtózkodik világnak, elvéve a fényt a többitől."
Amiért nem értettem egyet nénikém szigorával no meg megsajnáltam a szép nagyra nőtt, de kisgyökerű palántákat és titokban elültettem azokat.

Sajnos, már másnap be kellett látnom, hogy nénikémnek volt igaza, mert hiába gondoztam, öntöztem meg őket - amikor nénikém megöntözte a közben megeredő és már virágzó erős gyökerű palántákat - mert már másnap hervadozni kezdtek...

*

Ó, milyen gyakran jutott ez eszembe, amikor sorra kihaltak mellőlem kortársaim, akik valósággal gyökerestől ki lettek tépve a nemzet testéből.

Ők azok, akik a nagyobb iparvárosokban születtek akkor, amikor már 20 hét szülési szabadság után vinni kellett a bölcsődébe kicsi csecsemőjét, a szülőnőnek meg menni kellett a gyárba, 3 műszakba...



A Ratkó korszakban születettekre gondolok, amikor a "lányoknak dicsőség" volt a szülés az "asszonyoknak meg kötelesség".

Csakhogy, amíg a szülők a gyárban dolgoztak délelőtti- délutáni- és éjszakai 8 órás műszakban, addig kicsi csecsműjüket a vállalati bölcsődébe kellett leadni.

Nagyon nehéz volt ezeknek az akkori csecsemőknek anya nélkül a bölcsiben felnőni már 20 hetes kortól!

Előfordult, hogy etetés után ráültették őket a bilire (takarékoskodván a pelenkával) miközben egy nehéz tárgyhoz kitámasztották sőt, kikötötték a kicsinyeket, nehogy eldőljenek! Hiszen egy átlagos csecsemőnek legalább 9 hónapra van szüksége ahhoz, hogy önállóan fel tudjon ülni. Addig, bizony tilos lett volna őket ültetni!

Mindez 1945 és 1968 közötti 23 évig- a GYES bevezetéséig tartott!


*

Nekem szerencsém volt, mert kisgyermekkoromban az állandóságot és az otthon biztonságát nekem egy - a tassi határban lévő, kunszentmiklósi - tanyai ház és a körülötte lévő gazdaság jelentette. http://furaila.xfree.hu/265085

A családot, pedig egy fekete fejkendős, sudár magas, idős néni és egy ősz hajú, kackiás bajuszú, alacsony, szikár öregember, meg a "nénnye" képviselte. http://furaila.xfree.hu/265085

Nénnyét a két idős ember Piroskának szólította, aki pedig "édősanyámnak" és "édősapámnak" őket.

Piroska nénnye és én: a "kis Marika", olyan elválaszthatatlanok voltunk, "mint a borsó meg a héja", mint Konrád Lorenz és az ő szárnyasai... http://furaila.xfree.hu/265085

Azt hiszem nálam is működött az imrinting. Hogyne működött volna, amikor ott, a tanyán, mindig és mindennek megvolt a felelőse, gazdája. Ott nem maradhatott senki és semmi gondozó nélkül - éppen ezért, feladat nélkül - egyetlen pillanatra sem.

(Folyt.köv.)

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyarság önképe az ezredfordulón
  2015-01-30 18:56:26, péntek
 
  HOGYAN IS TÖRTÉNT az agyonhallgatása A "MAGYARSÁG ÖNKÉPE AZ EZREDFORDULÓN" CÍMŰ SZOCIOGRÁFIA több, mint kétezer pályaművének agyonhallgatása?
http://furaila.xfree.hu/55534

Akkoriban 1996-ban, az ős-emdéefes Haza és Haladás Alapítvány (ma Egyesület) http://furaila.xfree.hu/257277 összehívta a Magyarok Házába a világ magyar lányait, asszonyait egy világfórumra. (Egy későbbi meghívót bemásoltam ide is: http://furaila.xfree.hu/241359 )

Ott hallottam először Jókai Anna írót. A női léthez kapcsolódó sorskérdésekről beszélt olyan szuggesztíven, ahogy én írtam erről a témáról - az akkor már a MAGYAR ÍRÓSZÖVETSÉG folyóiratának - a MAGYAR NAPLÓ szerkesztőségében leadott jeligés szociográfiámban.

Amiért szó szerint idézte Jókai Anna az összejövetelünk céljához passzoló szöveget a szociográfiámból, már tudtam, hogy ő is tagja volt a zsűrinek. Legnagyobb meglepetésemre, felállva közbetapsoltak leány- és asszonytársaim. Vajon, ha tudják, hogy én írtam, akkor is tapsoltak volna? Már talán soha nem fogom megtudni, mert Jókai Anna elfelejtette megemlíteni a szerző nevét. Úgy adta elő, mintha az az ő saját gondolata lett volna...

* Az történt, hogy a pályaművekből olyan tragikus "ÖNKÉP" bontakozott ki az Írószövetség előtt, amit azóta sem voltak hajlandók fölvállalni! Bizony, Jókai Anna sem, akit a nemzet írójának tartanak... Elhallgatták és hallgatnak róla azóta is!!! Az IGAZSÁG ELHALLGATÁSA, pedig a LEGALATTOMOSABB HAZUGSÁG, mert az ellen még esélyünk sincs a védekezésre, amiről nem tudunk!

Viszont, előkerestem az 1999-es értékelési listát, amit most ide másolok. Ez alapján lehet érdeklődni a kiválasztott pályamunka iránt. "Az érdeklődők önköltségi áron bármely pályázat másolatát megrendelhetik." http://furaila.xfree.hu/55534

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 163 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1006
  • e Hét: 2716
  • e Hónap: 11320
  • e Év: 47261
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.