Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Szép álmokat kívánok Mindenkinek!
  2015-01-06 18:18:43, kedd
 
 


 
 
1 komment , kategória:  Jó éjt!  
Vízkereszt hozza el a farsang kezdetét
  2015-01-06 15:16:38, kedd
 
 





Vízkereszt hozza el a farsang kezdetét


A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe.

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, utána kezdődik a farsangi időszak. (A Julián-naptárt használó keleti kereszténységben karácsony január 7-ére esik, és tizenhárom nappal később ünneplik a vízkeresztet.) Az ünnep liturgiában használatos elnevezése a görög Epiphania Domini, azaz Urunk megjelenése, a magyar vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik.

Az epifánia ünnepe először a 3. század végén jelent meg keleten, majd a 4. században nyugaton, mindig január 6-án. Mivel a 4. századtól Jézus születésének ünnepe, a karácsony keleten és nyugaton is elkülönült az epifániától. A vízkereszt ünnepe azóta három jelentést hordoz: a napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkereszteltetését, valamint csodatételét a kánai menyegzőn. (Az epifánia kifejezés a görög vallásban egy isten váratlan és érezhető, jót jelentő megjelenése, a római császárkultusz idején az uralkodó, azaz a megtestesült isten ünnepélyesen látogatása volt.) Teológiai értelmezése: Jézus Krisztusban Isten jelent meg az emberek igazi Megváltójaként, az ünnep liturgiája Jézus hármas megjelenéséről emlékezik meg.

Az első, legjellegzetesebb jelentés a háromkirályok, avagy a napkeleti bölcsek érkezésének ünneplése. Máté evangéliuma (Mt 2,1-16) szerint a háromkirályok a betlehemi csillag által vezéreltetve jöttek keletről Judeába, hogy a zsidók újszülött királyának kifejezzék hódolatukat. Először Jeruzsálemben keresték a kis Jézust, majd Heródes király gonosz szándékkal Betlehembe utasította őket; ott meglelték a kisdedet, akinek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak. Az evangélium mágusnak nevezi őket, de nevüket nem említi. A hagyomány szerint hárman voltak, a 8. században élt Beda Venerabilis nevüket is említi: Caspar, Melchior, Balthasar - azaz Gáspár, Menyhért, Boldizsár. A tömjénezés szertartása a napkeleti bölcsek tömjénadományára emlékeztet. A háromkirályok hálás témául kínálkozott a festőművészetnek, híres alkotás Dürer Háromkirályok című műve, valamint Ferenczy Károly alkotása.

A vízkereszt második evangéliumi története (Mt 3,13-17) szerint amikor Jézus harmincéves lett, elment a Jordán folyóhoz. Keresztelő Szent János megkeresztelte őt, és Jézus ettől kezdve tanítani kezdett. Megkereszteltetésének emlékére keleten ezen a napon osztották a keresztség szentségét, és áldották meg a vizeket, főleg a Jordánt és a Nílust.

Az ünnep harmadik evangéliumi jelenete: Jézus a kánai menyegzőn, édesanyja kérésére, az elfogyott bor pótlására első csodatételeként a vizet borrá változtatta (Jn 2,1). A házszentelés szertartása emlékeztető a kánai ház megszentelésére Jézus jelenléte által.

Krisztus keresztségének emlékére vízkereszt az ünnepi keresztelések napja volt, a katolikus egyház tömjént és vizet szentelt, innen az ünnep elnevezése. Az ünnepi népszokások közé tartozott a csillagozás vagy háromkirályjárás hagyománya, a bibliai királyokat megszemélyesítő alakoskodók köszöntő felvonulása, dramatikus játéka. Az alakokat - a betlehemezés mintájára - gyerekek személyesítették meg. Legfőbb kelléke a csillag volt, amely mutatta az utat Betlehembe. Jellegzetes viseletdarabjuk a díszes papírsüveg. Minden esetben elénekelték a csillagéneket, melynek utolsó két sora így hangzik: "Szép jel és szép csillag / Szép napunk támad."

Vízkereszt napján szokásban volt a szentelmények hazavitele is: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak, mindenféle betegségre használták. Hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy vize meg ne romoljon. A házakat vízzel és sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát.




 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Hallgatni a szeretetben
  2015-01-06 15:09:07, kedd
 
 






Hallgatni a szeretetben



NÉMASÁGI FOGADALOM. A kamalduli szerzetesek erre szánták az életüket: évente csak néhány napon át válthattak szót. Ha belépünk Majk csendtől átitatott világába, betérünk a cellaházakba, úgy érezhetjük magunkat, mint a megpihenő zarándokok.
,,Minél jobban ritkulnak a szavak, annál jobban sűrűsödik az igazság: s a végső lényeg a hallgatás táján van, csak abba fér bele" - írta Ottlik Géza. Stílszerű lett volna hát, ha hallgatásba burkolózva nézzük végig azt a kiállítást, amelyet a Kamalduli Remeteség nemrég megújult főépületében rendeztek be. Az ünnepélyes átadás után azonban ketten is kalauzoltak minket a rend történetét bemutató tárlaton: Sárossy Péter művészettörténész és Várkonyi Gábor történész.

SEMMI IZGALOM! A gyógynövények termesztésével foglalkozó, sokat böjtölő kamalduliak igazodtak a bencések regulájához, de a csendre való törekvést a végletekig vitték. Ahogy a zsoltár írja: ,,Őrizet alá vettem számat. Elnémultam, megalázkodtam, és hallgattam a jókról." Aki ma megszáll a kiadható cellaházakban, azért érkezik Majkra, hogy visszavonuljon a világ zajától. Vetődnek ide zarándokok is, hiszen erre vezet például a Gyöngyök útja. Itt bárki bátran elfelejtheti a stresszt, hiszen a szobákba még tévét sem helyeztek, nincs internet, és térerő is alig van a pusztán. Teljes magányt élvezhet a vándor, szinte kiléphet az időből.



HALLGATÁSSAL ADÓZUNK. ,,Ilyen lelkiséggel rendelkező helyből kevés van hazánkban. Csak hallgatással adózhatunk neki" - így kezdte mondandóját Majkon, a most megújult Kamalduli Remeteség épületében Sághi Attila, a Forster Központ elnöke. Később megtudtuk, hogy a remeteséget 885 millió forintos európai uniós támogatásból hozták rendbe. A munkálatok kilenctizedével végeztek, így már várják a látogatókat az Oroszlányhoz közeli Majkpusztán. Az egyedülálló műemlékegyüttes lepusztult állapotban leledzett, és nem pusztán a falakat hozták helyre, de hangulatokat, művészi minőséget is teremtettek. A Foresteria, azaz a rend barokk konventépülete 2300 négyzetméteren újult meg, izgalmas kiállítótereket hoztak létre. A belső díszudvar is megszépült.



SZÓFUKAROK. Szent Romuald, aki egy olasz nemesi család sarja volt, apja vétkeit kívánta levezekelni, így lett szerzetes. Több évig élt egyedül, hozzászokott a szófukar élethez. Nagyjából ezer éve alapított egy kis remeteséget Camaldoliban, ez lett a kamalduli szerzetesek anyakolostora. Halála után öt évvel is romlatlanul találták a testét, ezért avatták szentté. A Párizs melletti Grosbois kamalduli kolostorának magányába húzódott vissza, s itt írta emlékiratait II. Rákóczi Ferenc. Végrendeletében a szívét is elküldette oda örök nyugalomra a fejedelem.

Hosszú időt sajnos nem tölthettek itt a fehér barátok: a remeteséget gróf Eszterházy József bán 1733-ban alapította meg saját birtokán, a Vértes északi részének rengetegében, a rendnek ajándékozva a pusztát.

A cellaházak építését, ahol a néma remeték meghúzták magukat, egy-egy nemesi család támogatta, az alapítók címerei ma is láthatók a homlokzaton. A szerzet tagjai hűen tartották magukat a fogadalmukhoz: az ételt egy forgatható kis ablakon át adták be nekik a világi testvérek, így még ennek ürügyén sem kellett szót váltaniuk. Csak kétszer három napon át szólhattak egy esztendőben, karácsonykor és húsvétkor. Ezért is mutat az ünnepi ebédlőben, azaz refektóriumban látható gyönyörűen felújított freskó - az Utolsó vacsora - egyik alakja egyik kezével kettőt, másikkal hármat. Ezzel is emlékeztette a barátokat, mire vállalkoztak.

A majki építkezés évtizedekig tartott, ám II. József 1782-ben már fel is oszlatta a rendet. Az itt élő, tucatnyinál alig több szerzetesnek esküt kellett tennie, hogy beletörődnek a szétszóratásukba. Az összegyűjtött kincseket, értékeket, beleértve az ereklyetartót és a miseruhákat is, zsákokba rakták, és elvitték Pozsonyba. Még szerencse, hogy a feloszlatáskor leltár készült, így tudjuk, mi mindent halmozhattak fel. A 670 tételt számláló könyvtáruk is szétszóródott, a köteteket most igyekeztek újra összegyűjteni. A kamalduliak rendházának históriája hasonlít a hányatott sorsú hazai főúri lakokéhoz: működött itt posztómanufaktúra, használták vadászkastélynak, téeszirodának és úttörőtábornak is a múltban. Az utolsó grófnő, Esterházy Móricné azonban kitartott, egészen 1973-ig lakta az egyik cellaházat, kutyák és macskák társaságában. Most ismét a régi képét, miliőjét nyerte vissza az épület, mintha a jámbor szerzetesek el sem költöztek volna. Korhű mintára alakítottak ki házipatikát, éléskamrát, sütőházat, borbélyműhelyt, sőt drogpadlást, azaz gyógynövények szárítására alkalmas padlást is. A feloszlatáskor írt leltár tárgyaiból következtettek a muzeológusok, mi minden lehetett itt hajdan.

A 17 cellaház egyikében múzeumot rendeztek be. Minden házhoz tartozott kápolna. Könnyen ráhangolódhatunk, hogyan imádkozott Szent Remuald arcképe előtt az itt lakó fehér barát naponta nyolc órán át. A hajdani szerzetesek csendes és dolgos mindennapjait segít elképzelni az itt bemutatott képsorozat is, amelyet a mai lengyel kamalduliaknál készítettek a fotósok.

Kivételesen beengedték őket, amikor a rendjük 400 éves volt. A Krakkó közeli lengyel kolostorban akadt olyan, aki huszonévesen lépett be, és kilencven évnél tovább élt. A rend azt tanítja: hallgatni a szeretetben olyan művészet, amelyet hosszú évekig kell tanulni.




 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Tandari Éva : Leírom hát …
  2015-01-06 13:58:18, kedd
 
 







Tandari Éva
Leírom hát ...


Nem viszek agyamban semmit a sírba
ha egy napon meghalok.
Itt hagyom; olvassanak a sorok közt
az arra teremtett Fiatalok ...

Megírok mindent, mit érzek, s gondolok,
és megírok mindent, amit tudván-tudok !
Hisz öröm, bánat, bűn, és erény;
lelkemmel némiképp mind-mind rokonok ...

Leírom hát a tanácstalanságot,
a tengernyi bűnt, s a rest tunyaságot.
A testi - lelki kínt, s a kilátástalanságot,
és leírom hogy erre mind, Krisztus; " Ellen - írt " adott.

Ott kell keresni mindenre a megoldást,
hol Krisztus mutatja az Utat ! - Arra van a gyógyulás !
És nem csak az Égben, de itt a Földön is Menny lehet,
ha láng-betűkkel lesz vésve szívekbe, és lelkekbe
                    a legszentebb szó: a SZERETET !










 
 
0 komment , kategória:  Tandari Éva versek  
Remenyik Sándor: Egy lélek állt...
  2015-01-06 13:52:18, kedd
 
 






Remenyik Sándor: Egy lélek állt...



Egy lélek állt az Isten közelébe'
S az örök napsugárban reszketett
És fázva félt,
Mert érezte, hogy vonzza már a föld,
És keserűn kelt ajkán a "miért",
Mikor az Isten intett neki: "Készülj!

Valaki ott lenn meg akar születni,
Neked szőtték e színes porhüvelyt:
Pici kezeket, pici lábakat;
És most hiába, le kell szállanod,
Öröktől fogva te vagy kiszemelve,
Hogy e testet betöltsd,
Mint bor a kelyhet, ampolnát a láng.
Menj és ne kérdezz, ennek meg kell lenni!"

S szólt a lélek: "Én nem akarok menni!
Én boldog vagyok Veled, Istenem;
Mit vétettem, hogy egedből kivetsz?
Mit vétettem, hogy le kell szállanom,
S elhagynom búsan és reménytelen
Az angyalokat, testvéreimet?
Mit vétettem, hogy le kell szállanom,
S felöltenem a gyötrő Nessus-inget,

A meghasonlás örök köntösét,
A nekem szabott hitvány rongy-ruhát?
Ki bor vagyok: a Végtelennek vére,
S láng, mely üveg alól is égig ér:
Mit vétettem, hogy bezársz engemet
Kehelybe, amely megrozsdásodik,
S ampolnába, mely romlandó cserép?!"

És szólt az Isten szigorún: "Elég!
A törvény ellen nincsen lázadás!
Ha milliók mentek panasztalan,
Talán te légy kivétel?
Mint a fiókát az atyamadár:
Kivetlek. Tanulj meg jobban repülni,
S jobban becsülni meg az örök fészket!"

S az Ige alatt meggörnyedt a lélek.
Szomorún indult a kapu felé,
De onnan visszafordult: "Ó Uram,
Egy vágyam, egy utolsó volna még;
Egy angyalt, testvér-lelket hagytam itt,
Szerettük egymást véghetetlenül,
Tisztán, ahogy csak a mennyben lehet,
Szeretném viszontlátni odalenn,
Ha csak egy percre, ha csak mint egy álmot."
S felelt az Úr:
"Menj és keresd! Lehet, hogy megtalálod."







 
 
0 komment , kategória:  Reményik Sándor  
Zseniális Hofi Géza idézetek...
  2015-01-06 13:11:31, kedd
 
 




Zseniális Hofi Géza idézetek: Link
 
 
0 komment , kategória:  Nagy nevettetőink!  
Az almaecet és méz keveréke...
  2015-01-06 12:02:47, kedd
 
  Én régen használtam, amíg a fogzománcomat ki nem kezdte, de lehet, hogy másnak hasznos lehet!








Az almaecet és méz keveréke gyógyítja az ízületi gyulladást és az elhízásra is jó.
Így készítsd el!Link








 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Egy orvos kitálal:a dehidratáció okozza a legtöbb betegséget
  2015-01-06 11:52:34, kedd
 
 




Egy orvos kitálal: a dehidratáció okozza a legtöbb betegséget! A gyógyszermaffia mélyen hallgat...

Katt a linkre!!!!! Link


A víz egészségre gyakorolt hatásáról, a dehidratációról, a vízivás fontosságáról, a víz szerepéről egészségünk megőrzésében és a gyógyításban, illetve a betegségek kialakulásáról a dehidratáció miatt egy iráni születésű orvos Dr. Fereydoon Batmanghelidj korszakalkotó felfedezéseket tett.



 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
A 20 legszebb hely, amit látnod kell...
  2015-01-06 11:49:31, kedd
 
 







A 20 LEGSZEBB HELY, AMIT LÁTNOD KELL, MIELŐTT MEGHALSZ


Telis-tele vannak a turizmussal foglalkozó újságok, magazinok olyan összeállításokkal, válogatásokkal, amelyek megítélése erősen relatív, hiszen minden egyes embernek más az érdeklődési köre, s más jelenti számára a szépet. S bár egy múltkori összeállítás - amely a világ leglátogatottabb nevezetességeit gyűjtötte egy csokorba - felvetette azt a kérdést, hogy mi alapján mérik a látogatószámot, illetve azok közül, akik mondjuk Párizsban járnak, valóban többen vannak-e, akik a Notre Dame-ot biztosan megnézik, de az Eiffel-tornyot már nem (ami erősen elképzelhetetlen, de a felmérés ezt tükrözte), arra a következtetésre jutottam, hogy minden hasonló összehasonlítás relatív. Ezért úgy döntöttem, hogy összevetem egy külföldi oldal és a saját kötelező bakancslistámat.


Itt láthatod a képeket! : Link

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Sikertelen randik rövid indoklásai / Ó,az a magyar nyelv! /
  2015-01-06 11:43:07, kedd
 
 






Sikertelen randik rövid indoklásai / Ó,az a magyar nyelv! /



A tűzoltó: Nem éreztem a tüzet.

A vegyész: Hiányzott a kémia.

A focista: Nem passzoltunk egymáshoz..

A hegesztő: Nem volt meg a szikra.

A kórboncnok: Élőben egészen más.

A matematikus: Nem jött be a számításom.

Az ügyvéd: Nem az esetem.

A táncos: Valahogy nem fogott meg.

A liftkezelő: Nem voltunk egy szinten.

A nőgyógyász: Olyan ürességet éreztem.

A vak: Nem egyezett a látásmódunk.

A festő: Nem festettünk jól együtt.

A WC-s néni: Szar volt!

A cukrász: Nem volt elég édes.

A hadvezér: Nem tudtam meghódítani.

Az autó versenyző: Váltanom kellett.

A horgász: Nem kapta be a kukacot.

Az orvos: Nem hozott lázba.

Az informatikus: Nem volt kompatibilis.

A jós: Nem volt közös jövőnk.

A tanár: Nem tudtam meghúzni .

A terrorista: Nem ejtett rabul.

A rádiós: Nem voltunk egy hullámhosszon.

A bűvész: Nem varázsolt el.

A hulla: Nem dobogtatta meg a szívem.

Stohl: Ütközött a véleményünk.

A boxoló: Nem voltunk egy súlycsoport.

A vízvezeték szerelő: Nem volt elég nedves.

Pókember: Nem sikerült behálóznia.

A terminátor: Nem olvadtam el tőle.

A zenész: Nem tudtam ráhangolódni.

Az időjós: Nem volt felhőtlen a kapcsolat.

A kukás: Szemét volt.

A pék: Ebből nem sült ki semmi jó.

A tolvaj: Nem lopta be magát a szívembe .

Jézus: Más vizeken jártunk.

A hajós: Rossz helyen kötöttem ki.

A mezőgazdász: Nem aratott nálam sikert.

A bíró: Elítéltem a külseje miatt.

A postás: Próbálkoztam de feladtam.

A vadász: Bakot lőttem vele.

A hegymászó: Nem juttatott el a csúcsra .

A színész: Csak megjátszotta magát.

A pilóta: Nem repített a magasba.

A rekorder: Nem tudtam megdönteni.

A rendőr: Nem volt lebilincselő.

A csúszdamester: Kicsúszott a kezeim közül.



És még mondja azt valaki, hogy a magyar nyelv nem csodálatos !!!






 
 
0 komment , kategória:  Humor az élet sója!  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 233 db bejegyzés
e év: 2444 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 323
  • e Hét: 5788
  • e Hónap: 13261
  • e Év: 130507
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.