Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Az olvadt sajt csodája
  2015-01-07 21:37:44, szerda
 
  Az olvadt sajt csodája

A téli hónapokban nincs is jobb a melengető fogásoknál, melyeknek egyik kedvelt alkotóeleme a sajt. A sajtot önmagában is élmény fogyasztani, de az olvasztott sajtnál kevés ínycsiklandóbb alapanyag található.

Az olvadozó sajt nem csak ízével járul hozzá a fogásokhoz, hanem folyós állagának köszönhetően összetartja és egységgé kovácsolja az étel többi alapanyagát, egészen a melegszendvicstől a mexikói quesadilláig.





A melegszendvics nyitottan vagy csukva is remek gyors vacsora

A különféle fogások azonban más és más sajtféléket igényelnek. Az igazán kemény sajtokat önmagukban ritkán használjuk, legtöbbször más sajtokkal elkeverve adjuk az ételekhez, míg a lágy sajtok túlságosan olvadékonyak, így szintén más szerepkör való nekik.

A camembert nagyon jól muzsikál a levesekben, szószokban, többféle sajttal elegyítve rendkívül finom sajtgolyókat vagy épp sajtsteaket készíthetünk belőle. A sajtgolyó illetve a steak esetében törekedni kell arra, hogy olyan sajtfélék is kerüljenek bele, amelyek a hő hatására is viszonylag jól tartják magukat, ilyen az emmentáli, a trappista, a gruyère vagy épp a raclette-hez használt speciális svájci sajt. A sajtsteakek a többféle sajtnak köszönhetően önmagukban is nagyon ízletesek, de érdemes megbolondítani őket magvakkal, fűszerekkel.





Fondue, amikor az olvadt sajté a főszerep

Az olvadt félkemény sajtok tökéletes helye lehet a fondue-ben, amelybe érdemes többféle sajtot tenni (a félkemény sajtok mellett tehetünk bele lágy sajtokat is), majd némi fokhagymával, fűszerrel és egy kevés cseresznyepálinkával ízesíteni. A sajtba mártogathatunk kenyeret, zöldségeket vagy akár apróbb húsfalatokat. A svájci konyha másik zseniális, olvadt sajtos fogása a raclette, amelynél az egyénre szabott tálkákba került szalonnát, zöldségeket egy-egy szeletnyi sajttal fedjük le, amely a hő hatására eggyé olvad a tálkában található ételekkel. Az így kapott falatot azután már könnyen a tányérra előkészített főtt krumplira csúsztathatjuk.





A raclette igazi téli, társasági étel: mindenki magának süti, ahogy ő szereti

A félkemény sajtok ideálisak a különféle melegszendvicsek készítéséhez is. A két fél kenyér közé halmozott finomságokat is összetartja a sajt, illetve a klasszikus, óriáskifliből vagy nagy kenyérkaréjból készített szendvicsre is finoman rágrillezhető a reszelt vagy vékonyra szelt félkemény sajt. Ezeknél az ételeknél is keverhetjük a sajtokat, a felső, összefogó réteg alá tehetünk lágy sajtokat (camembert, márványsajt vagy mozzarella is lehet). A grillezett fogásokhoz nagyon jól passzol a füstölt sajtok íze, így érdemes ezeknél a fogásoknál részben vagy egészben füstölt sajttal dolgozni.

A csőben sütésre kevéssé alkalmas mozzarella nélkül viszont elképzelhetetlen a pizza. A lágy, friss sajttal készíthetjük el az olaszok másik nagy kedvencét is, az arancinit, ami - legtöbb esetben sajttal töltött - rizsgolyó, amit prézlibe fogatnak, majd ropogósra sütnek. A spanyolok manchego sajttal sütik össze a rizst, amibe előtte néhány tojást ütnek, a takarékos fogást a rásült sajt teszi teljessé.





Pizza olvadt sajt nélkül? Lehetetlen!

A tex-mex konyha elengedhetetlen sajtja az angolszász cheddar, amely tökéletesen alkalmas csőben sütött ételek elkészítéséhez, levesekbe, szószokba is tehetjük, de kitűnő helye van a cheddarnak a quesadillában, a különféle burritókban vagy épp a rántani szánt jalapeno paprikában.

A franciák comté sajtja a különféle csőben sült fogások összetartásában segédkezik. Ezt a sajtot előszeretettel használják a tejszínnel gazdagon meglocsolt, vékony krumpliszeletekkel telepakolt gratin dauphinois-hoz.





Rengeteg féle csőben sült egytálételt készíthetünk, de sajt egyikről sem hiányozhat

Az olvadó sajt teszi teljessé a legtöbb sós aprósüteményt is. Nincs is annál finomabb, mint amikor a pogácsa tetejére halmozott, reszelt sajtpompom a hő hatására körbeöleli a tésztát, és ropogós, ízes bundát von köré. A pogácsákon kívül bucikra, kenyerekre, különféle stanglikra is tehetünk sajtot, sőt nem csak rájuk, hanem beléjük is. A sajttal készített tészták tovább frissek maradnak - köszönhetően a sajt magas zsírtartalmának.

A reszelt sajt azonban nem csak főzés/sütés hatására válhat olvadt, krémes finomsággá. Reszelt sajtot tehetünk különféle krémlevesekbe, szószokba vagy épp a kifőzött tésztára, s az ételek hőjének hatására a sajt tökéletesen megolvad.





A töltött gomba is akkor igazán finom, ha sajt is kerül a tetejére

A keményebb sajtokat is felhasználhatjuk, csak ezeknél ügyeljünk rá, hogy forgács formájában vagy minél vékonyabb szeletben kerüljenek az adott ételhez. Tipikusan ilyen sajt a parmezán, amelyet vékony forgácsként sokféle ételhez használhatunk, igaz, a parmezán inkább intenzív ízével, mit állagával járul hozzá a legtöbb fogáshoz.

Sajtkrémleves

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 teáskanál szárított kakukkfű
1 dl tejszín
1 evőkanál finomliszt
1,5 l alaplé
10 dkg camembert
10 dkg emmentáli sajt

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, majd kevés olajon megdinsztelem. Ezután hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát, és rövid ideig dinsztelem, majd lisztet szórok rá, és hagyom, hogy kicsit megszínesedjen. A hagymát alaplével felöntöm, majd botturmix segítségével elkrémesítem. Az emmentáli sajtot lereszelem, a camembert kockákra vágom, és a közepes lángon fövő levesbe teszem. Amikor minden sajt elolvad, akkor kevés kakukkfűvel fűszerezem, ha kell, sózom, s tejszínnel tovább krémesítem. Tálaláskor frissen őrölt feketeborssal ízesítem.





A sajtkrémleves nagyon gyorsan elkészül - és mindig sikere van!

Tojás rizsfészekben sajtpaplan alatt

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 bögre alaplé
5-6 tojás
Tabasco-szósz
1 bögre rizs
8 dkg manchego sajt

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom, majd kétszeres mennyiségű alaplével felöntöm, kicsit sózom, és egy kevéske Tabasco-szószt adok hozzá. Takarékon hagyom megfőni.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd a főtt rizst belesimítom egy nagy hőálló tálba. Egy tojással mélyedéseket fúrok a rizsbe, majd ezeket feltöltöm egy-egy felütött tojással. Picit sózom, és az egészet beterítem a reszelt sajttal. Addig sütöm, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.





Bármilyen quiche vagy lepény koronája az olvadt sajt

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Melegszendvicsek – az egyszerűtől a különlegesig
  2015-01-07 21:26:49, szerda
 
  Melegszendvicsek - az egyszerűtől a különlegesig

Az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és legkiadósabb étel a melegszendvics, pillanatok alatt összeállítható, ráadásul nagyon jól variálható. Lehet pikk-pakk vacsora, de bulikon, baráti összejöveteleken is sikert arat. A praktikus ötletektől a különleges receptekig összeállításunkban!

A szendvicsek részesei mindennapjainknak: reggelire, vacsorára, iskolai uzsonnának, kirándulásra gyakran készítjük és fogyasztjuk, gyorsan készül, gyakorlatilag két kenyérszelet közé halmozott egyszerű alapanyagokból áll. A szendvicsek hosszú történetéből tudható, hogy bár a 18. században élt nemes, Sandwich grófság ura döntő szerepet játszott a praktikus fogás elterjesztésében, sokkal korábbi gyökerekkel is rendelkezik. Népszerűsége számos praktikus tulajdonságának köszönhetően máig töretlen.





Az első szendvics néven ismert fogás vékonyra szeletelt marhasültet tartalmazott

A klasszikus szendvicsekhez hasonlóan a melegszendvicsek is igencsak népszerűek: tulajdonképp az egyik legegyszerűbb gyors melegétel, ami éppúgy lehet könnyű vacsora, mint baráti bulik kedvelt fogása. Remek helyre lelnek benne a maradékok, sőt néhány praktikával, izgalmas párosítással vagy épp formára igazítással igazán új életre kelnek benne az egyszerű alapanyagok.
Nyitott melegszendvicsek

A nyitott melegszendvicsek alapja egy szelet péksütemény vagy kenyérféle. Ezek méretét akár a falatnyitól az egész karéjig, sőt még annál nagyobbra is alakíthatjuk, ha mondjuk valóságos szendvicstortát sütnénk (pl. egy egész vekni hosszában felezett kenyér két oldalából, esetleg pitából, más lapos kenyérből).





Változatos feltétekkel gazdagíthatjuk a melegszendvicset, mindent elbír!

Ha vendégeket várunk, a vékonyan felszeletelt kenyérből az aprósütemények kiszúrásához használt formákkal kis körlapokat, félholdakat, csillagokat vagy épp rombuszokat szúrhatunk ki. Nem érdemes túlságosan elaprózni, mert akkor nehéz lesz megpakolni. A nagyjából 4-8 cm átmérőjűre formázott miniszendvics-alapok tökéletesek az egy harapással bekapható falatokhoz. Látványosak, és még evőeszközre sem lesz szükség a tálaláshoz. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a feltét!

Érdemes körülnézni a hűtőszekrényben, rengeteg féle alapanyag kerülhet a szendvicsünkre. Nem kell feltétlenül azonnal vajjal kezdenünk, a kenyereket megkenhetjük kevés tejföllel elkevert mustárral, majonézzel, olasz fűszerkeverékkel elkevert paradicsomszósszal is, vagy akár fűszeres, magunk gyártotta sajtkrémmel, halkrémmel, de magunk keverte fűszeres tojáskrémmel is. Erre aztán kerülhet szeletelt vagy reszelt sajt, sonka, húsos szalonna - szinte bármi. A sor persze szezontól és a háztartás felszereltségétől függően még hosszan folytatható. Egy gazdagabb fűszeres krémmel (akár habzsákból is kerülhet a kenyérre különféle mintázattal) megrakott szendvics mehet is a forró sütőbe, de a tetejére biggyeszthetünk félbevágott olajbogyót, megszórhatjuk friss vagy szárított zöldfűszerekkel, további reszelt sajttal.





Kecskesajt, körte és dió a falatnyi melegszendvicseken

Az egyik legegyszerűbb, mégis különleges melegszendvicskrém állhat csupán két-három összetevőből, villámgyorsan elkészül, formáját kedvünk szerint variálhatjuk: lehet szögletes, kerek, amilyenhez épp kedvünk támad.

Gyors currys melegszendvics

Hozzávalók:
8 vékony szelet kenyér
4 evőkanál tejföl
5 dkg edámi sajt
1 teáskanál currypor

Elkészítés: A kenyerek héját levágjuk (de akár hagyhatjuk is), és alakjuktól függően kisebb (nagyjából 6x4 cm-es) téglalapokra vagy háromszögekre szeletlejük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral borítunk, ráhelyezzük a kenyereket.
Egy kis tálban elkeverjük a curry a tejföllel. A sajtot hozzáreszeljük, összeforgatjuk, elosztjuk a kenyerek tetején.
Betoljuk az előmelegített sütőbe, és néhány perc alatt megsütjük. Az illatozó, napsárga melegszendvicseket azonnal tálaljuk.

Ha a mediterrán ízeket akarjuk melegszendvicsbe sűríteni, gyors és egyszerű megoldás a pestós melegszendvics. Nem kell hozzá más, mint kenyér, pesto és sajt. A nagyjából 1 cm vastagra szeletelt kenyereket - legjobb a ciabbata - megkenjük bazsalikomos vagy piros pestóval, ráreszelünk egy kevés keménysajtot, ami lehet grana padano, parmezán, pecorino is, és gyorsan betoljuk a forró sütőbe néhány percre. Nagy előnye, hogy a maradék pestót és sajtot is felhasználhatjuk hozzá.





A gyors pestós melegszendvicshez az olasz típusú kenyerek a legjobbak

A maradék kéksajt is remekül használható melegszendvicshez, legyen az márványsajt vagy gorgonzola, gazdag ízeivel kitűnősen harmonizál pl. a körte.

Körtés-kéksajtos melegszendvics

Hozzávalók:
4 db zsemle
1 nagyobbacska vagy 2 kisebb körte
8-10 dkg kéksajt (pl. márványsajt, danish blue, gorgonzola)
5 dkg vaj
kevés frissen őrölt fehérbors

Elkészítés: A zsemléket félbevágjuk, mindkét felüket megkenjük a vajjal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral borítunk, rárakosgatjuk a vajas zsemléket.
A körtét meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magházát eltávolítjuk, és a magházzal lefelé fordítva vékonyan (nagyjából 2-3 mm-esre) felszeleteljük. Minden vajas zsemlére legyezőszerűen elhelyezünk 3 körteszeletet, majd rámorzsoljuk a kéksajtot, végül borssal meghintjük.
Betoljuk az előmelegített sütőbe, és addig sütjük, míg a sajt szépen ráolvad a körteszeletekre. Különleges, pedig milyen egyszerű melegszendvics! Egy maráknyi durvára vágott dióval is megszórhatjuk, még finomabb lesz...

Ha almánk van kéznél (mindig van), hasonló módszerrel készíthetünk almás-emmentáli sajtos melegszendvicset, amit akár az előző napról megmaradt csirke- vagy pulykasülttel, néhány szelet sonkával is felturbózhatunk. Ez esetben a vajjal megkent zsemle- illetve kenyérszeletekre ráfektetjük a vékonyra szeletelt, magházától, héjától megszabadított almát, rápakoljuk a vékonyra szelt vagy apró falatokra tépkedett szárnyashúst, illetve sonkát, végül nagylyukú reszelőn lereszelt vagy vékonyra szelt emmentáli vagy jellegében hasonló nagylyukú sajttal borítjuk. Ha a sajt megolvadt, máris tálalhatjuk.





Az ananászos hawaii szendvicshez kínálhatunk Cumberland-mártást vagy áfonyadzsemet is

Alma helyett ananászkarikával (akár lecsepegtetett konzerv is lehet) is érdemes kipróbálni - úgy is nagyon finom! A hawaii szendvics lényegében a sonka - ananász - sajt trió (időnként néhány más hozzávaló is gazdagíthatja) grillezett vagy átsütött egysége, kenyéralapon.

Melegszendvicshez sokféle maradék alapanyagot, otthon lapuló tartós élelmiszert, fűszert vagy fűszerkrémet használhatunk, de mindig izgalmas, ha nem csupán sajt és sonka vagy szalámi és sajt kerül a kenyér vagy péksütemény tetejére. Tejérzékenyek számára remek megoldás, ha a kenyeret magos dijoni mustárral vagy fűszerezett sűrített paradicsommal kenik meg. Erre aztán jöhet hal, hús vagy épp grillezett zöldségféle. Nem szabad elfeledkezni a szegények konyhájából ismert sajt helyett alkalmazható kenyér- vagy zsemlemorzsáról sem. A morzsát érdemes őrölt borssal, kevés sóval és/vagy szárított zöldfűszerekkel (pl. bazsalikommal, oregánóval, rozmaringgal) is megszórni, alaposan összekeverni, és így megszórni vele a nyitott szendvicset. A sütőben szépen megpirul majd a szendvicsek tetején... Ez a trükk persze akkor is bevethető, ha épp kifogytunk a sajtból.

Zárt melegszendvicsek sokféle változatban

A melegszendvicsek másik nagy csoportjába az úgynevezett zárt szendvicsek tartoznak, amelyeknél két szelet kenyérféle, esetleg torillalap közé pakolunk mindenféle finomságot.

Nagy klasszikus ebben a műfajban a franciák croque monsieur vagy épp tükörtojás-kalappal csinosított és gazdagított croque madame változata. Ezek hozzávalói - a sajt, a sonka, a vaj és adott esetben a tojás is szinte minden hűtőszekrényben megtalálható. Átsüthetjük sütőben vagy serpenyőben, vajon is.





[bA croque monsieur akkor az igazi, ha besamel szósszal sütjük

Ínyencek számára izgalmas élményt nyújtanak a világszerte elterjedt quesadilla-variációk, amikor is két tortillalap vagy épp egyetlen, de feltekert vagy félbehajtott tortilla rejti a finomságokat, amelyet aztán forró sütőben célszerű megpirítani. A töltelék igazán sokféle lehet: apróra darabolt maradék sült csirke, paradicsom, sajt, kukorica, de magunk készítette krémek is kerülhetnek bele.]




Egy kiadós quesadilla mindenféle finomságban bővelkedik

Ha akad otthon savanyú káposzta, maradék főtt vagy sült hús, és viszonylag gyorsan kellene meleg, igazi éhségcsillapítót tálalni, remek ötlet a gazdag Reuben-szendvics. Ezt a hússal vagy sonkával és savanyú káposztával bőségesen megpakolt zárt szendvicset számos változatban tálalhatjuk. Ennek a 20. század első harmadában kreált szendvicsnek az egyik titka az ún. orosz mártásban rejlik: nem kell hozzá más, mint azonos mennyiségű majonéz, tejföl, ketchup, továbbá kevés egészen apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma, valamint némi chili, só és paprika, esetleg más ízesítők (pl. tabasco szósz, citromlé) keveréke. 4 személyre vegyünk 2-2 evőkanálnyi tejfölt, majonézt és ketchupot, adjunk hozzá 1 teáskanálnyi reszelt hagymát, ízlés szerint fűszerezzük kevés chilivel, sóval, őrölt pirospaprikával, ha kedvünk tartja, friss citromlével, esetleg aprított petrezselyemzölddel is, és alaposan keverjük el. Ha megvagyunk, hozzáláthatunk ez egyszerű, mégis tartalmas és izgalmas variációhoz.





A Reuben igazi éhségcsillapító hússal vagy sonkával, savanyú káposztával, sajttal, mártással

Reuben-szendvics egyszerűen

Hozzávalók személyenként:
2 szelet kenyér (rozskenyérrel vagy teljes őrlésű kenyérrel a legjobb)
1 dkg vaj
5 dkg savanyú káposzta
10 dkg apróra vágott marhasült (sertés- vagy szárnysülttel, de még sonkával is helyettesíthető)
2 szelet emmentáli típusú sajt
1-2 evőkanál orosz mártás (ízlés szerint)

Elkészítés: Mindkét kenyérszeletet vékonyan megvajazzuk. Erre teszünk 1-1 szelet sajtot. Az egyik sajtos kenyérszeletre rátesszük a savanyú káposzta felét, kevés mártást, majd ráhalmozzuk az apróra vagdosott marhasült felét, erre megint mártást kanalazunk, aztán jöhet a maradék savanyú káposzta, a maradék sült, majd megint egy kevés mártás. A félretett sajttal borított kenyeret (a sajtos oldalával lefelé) ráillesztjük a gazdag rakományra. A sütőt grillfokozatra állítjuk, a szendvicset néhány perc alatt meggrillezzük.
Ha a kenyér kissé megpirult, a sajt elolvadt, azonnal tálaljuk. A könnyebb fogyaszthatóság okán félbe is vághatjuk. Igazi éhségcsillapító vagy tartalmas vacsora is lehet.

Rengetegféle húsos, sonkás, kolbászos, virslis, sajttal vagy épp rántottával megpakolt kiadós szendvicset is készíthetünk a háztartásban fellelhető maradékokból, amelyek sorából nem hiányozhatnak a töltött bundáskenyerek sem.

Ha könnyedebb zárt melegszendvicshez támad kedvünk, gombával (legyen az csiperke vagy nemesebb erdei gomba) is finom kombinációkat készíthetünk, de zöldségféléket is pakolhatunk a kenyérszeletek közé. A gombás melegszendvicseknél a szeletekre vágott vagy apróra darabolt, esetleg nagylyukú reszelőn lereszelt gombát kevés olajon vagy vajon minden esetben pirítsuk meg, így nem egyszerűen a nedvességtartalma csökken, de gyorsabban át is sül a szendvicsünk, és az ízek is jobban koncentrálódnak.

A piros pestóval vagy fűszeres sűrített paradicsommal megkent kenyérszeletre halmozott pirított gombaszeleteket akár kisebb mozzarelladarabokkal is gazdagíthatjuk. Ha van kéznél, friss bazsalikomleveket is szórhatunk rá. Kenyérszelettel borítva, néhány perc alatt átsül a forró sütőben.





Grillezett zöldségekkel is megpakolhatjuk a melegszendvicset

Ha akad otthon cukkini, zöldpaprika, padlizsán, ezeket is érdemes előzetesen meggrillezni, aztán vajjal megkent kenyérszeletek közé rakosgatni, sajttal megszórni, és úgy átsütni. Ha kedvünk van hozzá, a zöldségeket kakukkfűvel, rozmaringgal is fűszerezhetjük a só és bors mellett, így még gazdagabbak lesznek az ízek.

Bármilyen melegszendvicset is készítünk, legyünk bátrak, nézzük meg, mi van a hűtőben, és kombináljuk bátran a hozzávalókat!





Kecskesajt és kakukkfű a kiflikarikán - egyszerű, de nagyszerű!

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Pizzatészta egyszerűen II.
  2015-01-07 20:26:00, szerda
 
  Pizzatészta egyszerűen II.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál cukor
2 evőkanál Vénusz olaj
annyi langyos víz, hogy összeálljon a tészta

Elkészítés:

A lisztet az élesztővel összemorzsoljuk, beletesszük a sót, a cukrot, az olajat, és vízzel összedolgozzuk.

Kihúzzuk a tésztát, egy nagy méretű tepsit liszttel meghintünk. A tésztát beletesszük, tetszés szerint teszünk rá feltétet (paradicsomszósz, sonka, szalámi, sajt, vagy amit szeretünk).

Előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.





Megjegyzés:

Az élesztőt NEM kell tejben felfuttatni!

A receptet Chlkrisz, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Téli vitaminsaláta savanyú káposztával
  2015-01-07 20:22:57, szerda
 
  Téli vitaminsaláta savanyú káposztával

Hozzávalók:

40-50 dkg savanyú káposzta
2 közepes sárgarépa
1 közepes fekete retek
1 közepes cékla
1 nagyobb fej lilahagyma
olívaolaj
kevés só
bors

Elkészítés:

A savanyú káposztát hideg vízben kicsit kimossuk, hogy ne legyen túl savanyú. A megtísztított répát, retket és céklát belereszeljük a kinyomkodott káposztába. A lilahagymát nem túl apró kockára vágjuk, és rászórjuk a salátánkra. Kevés olívaolajjal, sóval, borssal ízesítjük, jól összaforgatjuk, és már ehetjük is.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:

A receptet Kriell küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csőben sült hordós káposzta
  2015-01-07 20:21:35, szerda
 
  Csőben sült hordós káposzta

Hozzávalók:

40 dkg hordós káposzta (savanyú káposzta)
1 szál füstölt kolbász
4 dl tejföl
4 szelet füstölt szalonna
4 tojás
pici ételízesítő

Elkészítés:

A káposztát picit kinyomkodjuk a levétől. Tűzálló tálba teszünk egy rétegnyit, majd rákarikázzuk a kolbászt, majd erre jön még egy réteg káposzta. A tetejét megöntözzük tejföllel, majd 4 kis mélyedést csinálunk rajta, erre ütjük a tojásokat. Megszórjuk ételízesítővel, füstölt szalonnát vágunk a tetejére, és mehet a sütőbe 35-40 percre 180 fokon.

Megjegyzés:

A receptet -Marcipán- küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Pikáns karfiolkrémleves
  2015-01-07 20:19:51, szerda
 
  Pikáns karfiolkrémleves

Hozzávalók:

1 fej karfiol
1 db vöröshagyma
3 db leveskocka
1 teáskanál liszt
1 db babérlevél
kakukkfű
szerecsendió
őrölt fehérbors
1 evőkanál mustár
1 l víz
2 dl tejföl
5 dkg vaj
A tálaláshoz:
reszelt sajt
kifli

Elkészítés:

A hagymát vágjuk fel apróra. A karfiolt szedjük rózsáira. Egy edényben hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pár perc alatt pároljuk üvegesre. Szórjuk meg a liszttel, és kevergetve pirítsuk világos színűre, majd öntsük fel a vízzel. Tegyük bele a karfiolrózsákat, a leveskockát, a babérlevelet, ízlés szerint kakukkfüvet, szórjuk meg őrölt fehérborssal és szerecsendióval. Forraljuk fel, majd főzzük puhára a karfiolt.

Amikor a karfiol megpuhult, vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pépesítsük a levest, tegyük vissza a tűzre, és forraljuk fel újra.

A tejfölt és a mustárt keverjük simára egy kevés levessel, majd a forrásban lévő levesbe állandó keverés mellett csorgassuk bele, és kevergetve főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről.

Amíg a leves fő, szeleteljük fel a kiflit, szórjuk meg reszelt sajttal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben süssük szép pirosra, ropogósra.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg reszelt sajttal, majd a ropogós kiflikarikákkal kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Vidám napot!
  2015-01-07 15:20:02, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép napot, vasárnapot!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1479
  • e Hét: 6060
  • e Hónap: 19965
  • e Év: 149672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.