Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Szentségimádás
  2015-02-13 20:01:48, péntek
 
  Szentségimádás
Egy késô ôszi este a mezôn keresztül vezet utad. Sötétség borul a tájra, s az idô hidegre fordul. Ebben a holt világban a lélek egészen egyedül érzi magát. Ösztönös erôvel keres maga körül valamit, amihez hozzátapadhatna, de sehonnan sem érkezik válasz. A kopaszon álló fa, a hideg hegylánc, a puszta síkság, -- minden kihalt. Ô az egyedüli élô köröskörül a pusztaságban. Ekkor egy fordulónál hirtelen fény ragyog föl... nem a lélek szólította-e elô? Nem úgy tűnik-e föl, mintha felelet volna a lélek keresésére? Mint valami régvárt, hozzátartozó valóság?

Vagy pedig késô este a homályos szobában ülsz. A falak szürkén, részvétlenül meredeznek, a bútorok némák. Ekkor jól ismert léptek zaja üti meg füledet, egy ügyes kéz megigazítja a kályhát, bent sercegni kezd, felcsap a láng... Nemde egyszerre mindent átváltoztat? Minden lelket kapott. Mintha egy halott ember arcán az élet biztató sugara villanna föl.
Igen, a tűz rokon az élôvel, a mi élô lelkünk legtisztább jelképe, jelképe mindannak, amit mi bensôleg, elevenen megtapasztalunk: meleg és ragyogó, és mindig mozog, mindig fölfelé tör. Ha azt látjuk, hogy a lángnyelv szüntelenül fölfelé csapdos, hogy minden légáramnak enged ugyan, de mégsem lehet eltéríteni attól, hogy fölfelé törjön, hogy fönt lobog és meleget áraszt magából, nem érezzük-e meg, hogy a tűz mélységesen rokon azzal a bensônkben levô valamivel, ami szintén fényesen ég, világít és fölfelé tör, mégha a körülötte levô alacsony hatalmak közben-közben le is nyomják? És ha látjuk, hogy a fény hogyan hatja át az egész környezetet, hogyan élteti és nemesíti át azt, hogyan lesz mindennek élô középpontjává, bárhol gyulladjon is meg, nem ismerjük-e föl itt annak a bennünk levô titokzatos világosságnak szimbólumát, amely azért gyulladt ki ebben a világban, hogy mindent átjárjon és mindennek hazát adjon, otthont teremtsen?

Igen, így van a dolog. Úgy ég a láng, mint szimbóluma a mi belsô világunknak, a bennünk levô törekvô, világító, erôs valóságnak: a szellemnek. Bárhol találkozunk is a lánggal, úgy érezzük, hogy lobogásával és fényével úgy szól hozzánk, mint valami élô. És ha a saját életünket akarjuk kifejezni, ha saját életünket akarjuk valahol megszólaltatni, lángot gyújtunk.
Így azután megértjük azt is, hogy ott is égnie kell a lángnak, ahol tulajdonképpen nekünk is mindig lennünk kellene: az oltár elôtt. Ott kellene állnunk, imádkozva, figyelmesen, összegyűjtve magunkban mindent, ami tiszta és erôs, abban a titokzatos szent istenközelségben. Isten szeme rajtunk, s a mienk Ôrajta. Legalábbis így kellene lennie a mi részünkrôl. Ezt azáltal ismerjük el, hogy meggyújtjuk ott a lángot, mint saját életünk jelképét és kifejezését.

Gondoltál-e már arra, hogy az a lángocska ott az örökmécsesben -- te vagy? Hogy a te lelkedet jelenti? A földi láng egymagában semmit sem mond Istennek. Teneked kell azt megtenned Isten felé fordult lelked kifejezôjévé. Az istenközelség eme szent helyén kell igazában égnie a lelkednek, ahol egészen érte él, egészen lánggá, fénnyé alakul át Ôérte. Lelkednek annyira otthon kell itt lennie, hogy az a csendes láng ott fenn a mécsesben valóban a te bensôdet fejezze ki.
Feszítsd meg erôidet, hogy ez sikerüljön. A dolog nem olyan könnyű. De ha csak egy kicsit is közelebb jutottál hozzá, akkor a világító csendesség eme pillanatai után nyugodtan térhetsz vissza újra az emberek közé. A láng ott marad az istenközelség szent helyén, s te így szólhatsz Istenhez: ,,Uram, ez az én lelkem. Az mindig Nálad marad.''

Romano Guardini
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
Egyszerű, finom "krumplis pogácsa"
  2015-02-13 07:51:44, péntek
 
  Tóth Rozzy konyhája
Egyszerű, finom "krumplis pogácsa"

A krumplikat megpucolom, szelem, puhára főzöm.
Ha puha,leöntöm a vizet róla és szét nyomkodom pépesre.
Kihűtöm, adok hozzá 1 kanál zsírt(én kacsa zsírral készítem),
sózom és annyi lisztet adok hozzá amennyit felvesz, a tészta sem kemény, sem lágy ne legyen! Lisztezett deszkán nyújtom kb. 1 cm-re,pogácsa szaggatóval kiszúrom és forró olajban kisütöm! Mennyiséget azért nem írok, mert attól függ mennyi személyre készítem, ezt mindenki maga tudja. Lehet 2 db.krumpliból is de lehet 2 kg-ból is. Én 2 kg-ból készítem.
Házi barack lekvárral is de magában is fogyasztjuk!
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Bújtatott csirke
  2015-02-13 07:46:50, péntek
 
 
1,5 kg csirkecomb vagy lehet mell is, én combbal készítettem
2 kg krumpli
20 dkg füstölt szalonna vékonyra szeletelve( a házi a legjobb)
1 fej vöröshagyma vékonyra szelve, 1-2 gerezd fokhagyma
én nem sóztam semmit, a szalonna házi volt és eléggé sós

A krumplit hajában félig megfőzzük, meghámozzuk, és vékony karikára szeleteljük.
A megtisztított csirkét a szalonnabőrrel (vagy egy szelet szalonnával) bedörzsöljük.
Egy akkora tűzálló tálat vagy tepsit, (én Pataki tálban sütöttem) amelyben a csirke még éppen jól elfér, kibélelünk szalonnabőrrel (én mindig elteszem a szalonnabőrt, ilyenkor is nagyon jól el lehet használni)és egy réteg krumplival. A csirkét erre az ágyra fektetjük, majd rárakjuk a szalonna felét. Vékonyra szeletelt vöröshagymával megszórjuk, ráreszeljük a fokhagymát, beborítjuk a maradék krumplival, letakarjuk a szalonnadarabokkal, és befedjük a tál fedőjével vagy alufóliával.
180 fokon sütjük, ha a csirke megsült, levesszük a tetőt és még kicsit pirítjuk, bármilyen savanyúsággal jó!
Tóth Rozzy konyhája
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 1028 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 326
  • e Hónap: 3075
  • e Év: 40823
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.