Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Azért lopunk, mert Demszky!
  2015-02-14 22:23:54, szombat
 
 

Csodálatos közleményben reagáltak a tanácsadókkal kapcsolatos cikkekre.

Azért lopunk, mert Demszky!



Főpolgármesteri Hivatal: Azért fizetünk évente 300 milliót tanácsadókra, mert Demszky

február 11., szerda 13:16


A közlemény teljes szövege, amelyet a tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos cikkek miatt adtak ki.

A Fővárosi Önkormányzat az alábbiak szerint egészíti ki a Városháza tanácsadóinak jutalmazásáról, illetve béréről szóló tudósítást.

Bár leírtuk a tájékoztatóban, de “kifelejtődtek" a tudósításból a következők:

A korábbi Demszky-MSZP ciklusban 2009-ben 1 millió forint feletti fizetések voltak.
Akkor a tanácsadók évente több ízben kaptak jutalmat, most csak egyszer.
Míg most a legmagasabb jutalom összege épp meghaladja a bruttó 1 millió forintot, Demszkyék több tanácsadónak is 7-9-10, sőt, 15 milliós jutalmakat fizettek évente.
A Demszky korszakban a Városházán évente 1,2 millió/fő értékű cafetériát fizettek, ez ma mindössze 200.000.- forint/fő/év
A feladatok csak körülbelül 2/10 résszel csökkentek a korábbiakhoz képest, míg a tanácsadók létszámát közel 4/10-del csökkentettük.

Ha jól értjük, itt annyi az állítás, hogy igen, de régebben még ennél is pofátlanabb volt minden.



http://444.hu/2015/02/11/fopolgarmesteri-hivatal-azert-fizetunk-evente-300-millio t-tanacsadokra-mert-demszky/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tiborcz kikötőjét is kivennék a vasárnapi zárva tartás alól
  2015-02-14 22:17:59, szombat
 
 
Tiborcz kikötőjét is kivennék a vasárnapi zárva tartás alól

A Népszabadság úgy tudja, hamarosan a kormány elé kerül egy rendelettervezet, amely mentesítené a kikötőkben található üzleteket is a vasárnapi zárva tartás hatálya alól. Orbán Viktor veje épp nemrég vett egy kikötőt.

Az első a Család!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mit csináltak eddig Matolcsy alapítványai?
  2015-02-14 22:16:18, szombat
 
  Mit csináltak eddig Matolcsy alapítványai?

"Milyen, a gyakorlatban is észlelhető eredményeket értek el az MNB alapítványai eddigi fennállásuk alatt?" - kérdezte írásban Tóth Bertalan szocialista képviselő Matolcsy György jegybankelnököt.

"Önmagában azt a tényt is eredménynek tekintem, hogy sikerült széleskörű szakmai és társadalmi érdeklődést kelteni a Pallas Athéné Közgondolkodási Program iránt" - válaszolta Matolcsy

250 milliárdból ez azért nagy eredmény!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1945. február 13.: Drezdában menekült civilek százezreit ége
  2015-02-14 22:13:50, szombat
 
  1945. február 13.: Drezdában menekült civilek százezreit égetik halálra a nyugati szövetségesek


A II. világháború a maga szörnyűségeivel, s nagyszámú polgári áldozatával felülmúlta az összes addigi háború rémtetteit.

A világháború befejezése óta eltelt időben a győztes történetírás az ördögi gonosz képében kizárólag a németeket tünteti fel, rémtörténetek ezreit mesélve a polgári lakossággal szembeni kegyetlenkedésekről, holott a szövetséges erők brutalitásaival nehéz versenyre kelni.

Egy történelmi város megsemmisítése, a II. világháború egyik legnagyobb tömeggyilkossága, Drezda terrorbombázása messze túlmutat a katonai bűncselekményeken, a városban meggyilkolt ártatlan százezrek vére örök szégyenfolt lesz a nyugati szövetségeken.

A Németország és konkrétan Drezda elleni támadás okait 1945 január 25-re lehet visszavezetni, amikor Churchill felelősségre vonta Archibald Sinclair légügyi minisztert a Bombázóparancsnokság viszonylagos tétlenségéért. A Bombázóparancsnokság főnöke Charles Portall főmarsall javasolta Berlin, Drezda, Lipcse és Chemnitz elleni támadásokat, amelyeket Churchill jóváhagyott.

A hadműveleti tervek alapján a Drezda elleni támadásra február 13-14-én került sor. Hogy miért szerepelt Drezda a célpontok között, nagyon nehéz megérteni. Drezdában ekkor nem tartózkodtak katonai alakulatok, 1944 december végétől elhagyták a német tisztviselők és a város Vöröskereszt védelme alá került. A városban százezres nagyságrendben tartózkodtak kelet-európai menekültek, közöttük magyarok is.

A drezdai tömeggyilkosság képeit sokszor holokauszt kiállítások is "kölcsönvették" már a zsidó szenvedések bemutatására.

A bemutató véresre sikeredett, a Mennykőcsapás hadművelet első hulláma este 10 óra körül érte el Drezda légterét. Az első hullám 70 perce alatt Lancaster és Mosquito gépek támadták a várost, hagyományos és gyújtóbombákat alkalmazva. A gyújtóbombáknak köszönhetően Drezda belvárosa égő pokollá változott. 200-300 km/h-s sebességű tűzvihar járta halálos táncát.

Jellemző, hogy a második hullámban érkező gépek már nem tudtak pontos célmegjelölést végezni, vaktában dobáltak le célmegjelölő fáklyáikat. Ezután még több hullámban támadták angol és amerikai gépek a halálkatlanná vált várost, közöttük a hírhedt B17-es bombázók. Jellemző a terrortámadás nagyságára, hogy a szövetséges repülők 3000 tonna hagyományos, és 650 000 darab gyújtóbombát dobtak a semmilyen katonai erővel nem védett városra. A város központ kb. 18 négyzetkilométeres területen gyakorlatilag eltűnt, 35 000 lakóépületből 28 000 semmisült meg. A halottak számáról élénk viták folytak és folynak. Valószínűleg a Konrad Adenauer 1955-ben mondott 250 000-es és a Vöröskereszt titkos kimutatásaiban szereplő 275 000-es számát lehet az áldozatok reális nagyságrendjének tekinteni.

Drezda romjai 1945-ben. A város kb. 18 négyzetkilométeres területen gyakorlatilag eltűnt.

Mint ebből a néhány adatból is világosan kivehető, a támadást végrehajtó angolszász pilóták és az őket terrorbombázásra utasítók 100 százalékban háborús bűncselekményt hajtottak végre. Ezért soha, egyikőjüket sem vonták felelősségre. Pedig a nürnbergi per óta tudjuk, hogy a "háborús bűnök" nem évülnek el és azóta azt is tudja az emberiség, hogy vannak, akiknek nem lehet a "parancsra tettem" szavakkal kibújni a bűnösség alól. De a törvények a győztesekre nem vonatkoztak. Mi azonban nem feledkezhetünk meg Drezda véreskezű gyilkosairól, az angol és amerikai háborús gépezetet működtető nemzetközi terroristák tömeggyilkosságáról, mely a világtörténelem mindeddig legnagyobb áldozattal járó légitámadásaként egy hatalmas krematóriummá változtatta Drezdát, ahol az ártatlan emberáldozatok száma nagyobb volt, mint az amerikai atomcsapásoké Hirosima és Nagaszaki ellen együttvéve.

(Harcunk.info - Szent Korona Rádió nyomán)

http://harcunk.info/index.php/archiv/93-1945-febr-13-menekult-civilek-szazezreit- egetik-halalra-a-nyugati-szovetsegesek
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hamarabb és drágábban jöhet a dugódíj
  2015-02-14 22:03:56, szombat
 
 
Hamarabb és drágábban jöhet a dugódíj

A Népszabadság írt arról pénteki számában, hogy a korábbi híreknél drágábban, naponta 700 forintba kerülhet gépkocsival a belvárosba hajtani. A behajtásért elvileg már jövő januártól fizteni kellene.
A zónahatárok Budán és Pesten is lényegében eldőltek. Budán: a Budafoki út - Október23.utca - Bocskai út - Karolina út - Villányi út - Budaörsi út - Alkotás utca - Krisztina körút - Margit körút lenne a határ. Pesten a Hungária körút lehet a zónahatár, vagy a főpolgármester által támogatott Nagykörút vonala.
A kapus beléptetőrendszer kiépítése a lap szerint 1,5 évet venne igénybe, a P+R parkolók kialakítása még többet. Amíg a kapuk elkészülnek az időarányos díj helyett napijegy jöhet, ami viszont drágább lenne a korábban tervezettnél. 500 forint helyett 700-at kérhetnek el naponta, az éves bérletért 115 ezer forintot kérhetnek.

700 forint, na jól van basszátok meg, lángolni fog a Városháza.
Budapest forgalmának akkor 3 ingyenes átkelés marad a Dunán? Megyeri híd, Árpád híd, Lágymányosi híd? Bravó!
Biztos minden gördülékenyen fog menni, dugó sem lesz, meg majd a bevétel is jön majd!

http://40.media.tumblr.com/ed88dd7b247b8fc96c16d444d1caf03e/tumblr_njpeimHl5H1qbg oyio1_1280.jpg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Menjek,vagy maradjak? II.
  2015-02-14 22:01:26, szombat
 
  Menjek,vagy maradjak? II.

A tavalyai évben,mintegy 35 ezer vállalkozás szűnt meg,Magyarországon!
Ezzel szemben,a Szlovákiában bejegyzett magyar tulajdonban
lévő cégek száma több mint 300 ezer fölé emelkedett.
Magyarország tranzit ország,földrajzi fekvésünk által,hatalmas
lehetőségek birtokosai lehetnénk.Európa transzkontinentális tengelyén, nem élünk földrajzi fekvésünk előnyeivel.
És csak azért mert,képtelen a kormány egy normális adózási
jogrendszert foganatosítani.Szlovákia, adótörvényei sorra átcsábította a legnagyobb logisztikai cégeket,vám szabad területet üzemeltető cégeket,autókereskedőket,web áruházakat,és a kereskedelem minden szegmenséből, "átcsalta" a vállalkozók
100 ezreit.Ezek most mind ott adóznak és munkahelyeket teremtenek,azért mert egységes, átlátható profit orientált adójogot
vezettek be. A vállalkozások jövedelem adója 16% ellenben a mi
36% -kal,nincs iparűzési adó,a vállalkozók,vissza igényelhetik autóik után az Áfát ( ami ott 20% ),ha a mi vállalkozóink,összes adóját megnézzük,akkor látjuk,hogy akár a nyereség 70 % adó,
míg a szlovákoknál ez 19%,tehát miért vásárolna nálunk valaki
új autót aminek 27% Áfával van megnövelve az ára,ha ezt cégautónak veszed,még fizetheted a céges gépkocsiadót.
( Nem csoda,hogy annyi szlovák rendszámú autó közlekedik nálunk.)
Ezért látunk egyre több bezárt,csődbe ment autó kereskedést, az emberek még használt autót sem vesznek, nemhogy újat.
Hatalmas logisztikai csarnokok állnak üresen,amikben akár,több
százan is dolgoztak,de ezek évekkel ezelőtt átköltöztek,Szlovákiába.
Megint csak az a kérdés,hogy miért nem tud élni a politikai hatalom
azon jogával,hogy olyan adózási rendszert vezessen be,ami
itthon tarthatná ezt a több száz vagy ezer céget,vállalkozást,
ezáltal biztosítva több ezer, munkahelyet.
Európa legmagasabb Áfáját fizetjük,szemben a jövedelemmel,
Európában az élelmiszereken 0- 5% maximum áfa lehet.
Nálunk az élelmiszer láncolatokat sújtó különadók miatt,ez most
33% - ot fog jelenteni az élelmiszerek Áfájában .
Mi régóta azt hangoztatjuk,hogy az Áfát úgy ahogy van,el kell
törölni.Mert semmi haszna nincs,csak a fekete gazdaság,a korrupció, a számlagyár melegágya.
(Ha Áfát eltörölnék,egyből 27% reálbér növekedést érnénk el!)
Ezt az áfa kiesést,egy átgondolt vállalkozás barát adórendszerrel
simán lehetne pótolni.
Főleg ha valóban kihasználnánk tranzit ország előnyünket,itt lehetnének Európa legnagyobb áru elosztó, logisztikai központjai.
De nem így gondolkodnak,nem érdekli őket hány kis vállalkozás
megy tönkre,hány ember kerül utcára,az a fontos,hogy ők kaszáljanak.
Romániában,egy városban csak egy bevásárló központ lehet,
mert azt mondják,hogy nem zárhatnak be a kis üzletek,mert akkor
az munkanélküliséget szül és a kormánynak kell eltartani a munkanélkülieket,segélyekből. Hát nem okosabbak mint mi.
Budapesten 24 bevásárló központ van,az utcákon,a belvárosban
üresen álló,lerobbant üzlethelyiségek ronditják a városképet.
Egy amerikai barátom,mikor idelátogatott,megkérdezte tőlem,hogy; - Nálatok csak használt ruhát lehet kapni?.. mert minden második üzlet használt ruhabolt.
Egyre világosabb az a kép,hogy csak a saját haszon szerzés a fontos,Orbán és Csányi felosztották egymásközt az országot.
Csányi kezében van a Dunántúl földjeinek legjobbjai,legtöbbjei,
kezében van a húsipari feldolgozó ipar.
Ez az oligarchia,amely uralja az építő ipart,az élelmiszeripart,
az állattartást és birtokolják, bitorolják a mezőgazdaságot, nos ezeket nem érinti az adózás törvénye,mert nem adóznak !
(Egyszer beszéltem egy Nav-os osztályvezetővel,kérdésemre,hogy miért nem vizsgálják,mondjuk,Rogánt, Szijjártót,halkan azt súgta,mert le vannak tiltva,meg se tudják nyitni az oldalukat.)
Az Áfát viszont vissza igénylik,nincs a világon olyan biztos és jövedelmező befektetés ami, tiszta nyereségként 27% hasznot hozna,ráadásul úgy,hogy tőkebefektetés,vagy produktum lenne mögötte.
Orbán totális diktatúrája,felhatalmazza,arra ,hogy a közpénzeket
mostantól,sajátjaként kezelje.
Az állami pénzek egyre kisebb, zárt körben kerülnek elosztásra,
Most Mészáros Lőrinc kap 600 milliót a sertés állomány "közérzetének" javítására! A leendő veje,Mészáros Beatrix vőlegénye,akinek annyi köze van az út építéshez,mint nekem az
atomfizikához,megnyert egy több milliárdos projektet,egy olyan
"alvó" céggel, ami három évvel ezelőtt alakult,de semmilyen működése,ezáltal árbevétele sem volt! Mészáros is elmondhatja,
hogy lánya saját erőből,saját lábán áll!
Nem jobb lenne,ha a mi közérzetünkkel foglalkozna a kormány és
nem a disznóékéval.Mert ha ezen nem változtatunk hamarosan,
akkor valóban elmondhatjuk,hogy még a disznó is jobban él nálunk!

Csiki Vilmos
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Egyeztetés" a Parlamentben
  2015-02-14 21:55:42, szombat
 
  "Egyeztetés" a Parlamentben.

http://40.media.tumblr.com/e0ba4aee1d15ff193f3de43e79cf2a27/tumblr_njrcq1WeoK1qbg oyio1_1280.jpg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megint konzultálunk
  2015-02-14 21:41:59, szombat
 
  Megint konzultálunk
2015.02.14. 11:17


A sok ijesztő hír után, amik az ukrajnai háborúról, a görög válságról és a rémséges bevándorló áradatról szóltak, felüdülés volt a szombati Magyar Hírlapban ismét egy Bayer Zsolt írást olvasni a Tiborcz család újabb irgalmas szamaritánusi cselekedeteiről, amikor is egy brutálisan veszteséges yachtkikötő gondját vették le, közel félmilliárdért, a keszthelyi önkormányzat válláról.

Ám a baloldali ellenzék és sajtó e nemes tettért nem átallta már megint Orbán retyerutyáját fikázni. Ahogy Bayer megfogalmazta: ,,most ezen rugózik az összes kretén ellenzéki politikus a környéken, és az összes barom sajtómunkás odaátról." Bayer nagylöttyös indulatában el is küldte mindet az ,,anyja keservébe". http://magyarhirlap.hu/cikk/17336/Kikotogate

De hát Bayer szerint min is kéne az ellenzéknek és a médiának ,,odaát" rugózni? Hát persze, hogy nekik is a bevándorlók okozta súlyos problémákat kéne folyamatosan mantrázni. Amelyet most a kormányunk olyannyira fontos kérdésnek tart, hogy gőzerővel készíti elő az e tárgyú nemzeti konzultációt, és a népet már hetek óta a bevándorlók, menekültek tömegeivel riogatja.

Ahogy a médiumok megírták, Orbán Viktor miniszterelnök olyan - az európai menekültpolitikától egyébként eltérő - előírásokra kért felhatalmazást a magyaroktól, hogy az illegális határátlépőket a magyar hatóságok vehessék őrizetbe, tartsák fogva, és amint lehet, azonnal toloncolják ki őket. Ha megkapja erre a felhatalmazást a nemzeti konzultáción - mondta -, akkor érvényt is tud szerezni neki Brüsszelben.

Vagyis a nemzeti konzultáció arra lenne hivatott, hogy Orbán hatalmi köreinek idegengyűlölő, emberellenes, szamaritánusinak egyáltalán nem nevezhető álláspontját és ennek felelősségét az egész népre szétteríthesse.

Persze az orbáni hatalomnak igazából semmi szüksége az ilyen színpadias konzultációkra ahhoz, hogy a mi nevünkben nyilatkozzék. Megtették ezt gyakran, mindenféle konzultáció nélkül is.

,,Támadják Magyarországot", panaszolta nem egyszer a miniszterelnökünk, amikor demokráciaellenes lépéseit kritizálták, vádlón tekingetve Nyugat felé, amit aztán a sameszei kórusban ismételgettek, ismételgetnek utána. ,,Azt üzenjük Brüsszelnek, több tiszteletet a magyaroknak" duma, még választási szlogenné is avanzsált.

De nem kérte Orbán a véleményünket az illiberális demokrácia-felfogásának megerősítéséhez sem.

A Merkellel közös sajtótájékoztatójukon az illiberális demokráciával kapcsolatos újságírói kérdésre a következőket mondta:

,,A magyar álláspont, khm, az én személyes álláspontom egy mondatban összefoglalható. és én e mellett minden fórumon ki fogok tartani, mi úgy gondoljuk, hogy nem minden demokrácia szükségszerűen liberális."

Ahogy a véleményalkotása során keverte az egyes szám első személyt a többes számmal, jól példázza, miként próbálta, próbálja a saját ostoba, fokhagymaszagú véleményét az egész nemzet álláspontjaként feltüntetni mindenféle konzultáció nélkül.

Azt nem tudom, Angela Merkel a német fordítás alapján mennyit vehette mindebből észre, de mi magyarok ezen már nem lepődtünk meg. Mindenesetre kíváncsi lennék azért, hogy a magyarok többsége tényleg úgy gondolkodik-e az illiberalizmusról, mint a legfőbb vezetője. Ha egyszer rákérdeznék erre például Mészáros Lőrincnél, nem tartom kizártnak, hogy azt válaszolná, az illiberalizmus olyasmi lehet a felcsúti Puskás Akadémia focicsapatánál, mint a catenaccio az olaszoknál.

De akkor miért erőltetik most mégis ezt a nemzeti izét, konzultációt?

Szerintem pusztán csak arról van szó, hogy miután Orbán és stábja a közvélemény-kutatási adatokban rémülten konstatálta a Jobbik egyre erőteljesebb előretörését, hát megpróbálják őket jobbról előzni. Ehhez pedig kiváló alkalom a koszovói albánok exodusa.


http://proszektura.blog.hu/2015/02/14/xxx_900
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az évszázad lenyúlására készülnek Orbánék
  2015-02-14 21:37:35, szombat
 
 
LMP: Az évszázad lenyúlására készülnek Orbánék

Az udvari szállítók titkosított kistafírozásának törvényesítésére készül a Fidesz azzal, hogy a paksi bővítéshez kapcsolódó beszerzéseket kivonná a közbeszerzési törvény hatálya alól - állítja az LMP sajtóközleménye. A kormánypárt ráadásul minden előkészítő dokumentumot 15 évre titkosítana.
Kapcsolódó írásaink


Újabb ajándékot készül adni a kormány a Fidesz gazdasági háttérországának: Putyin érkezésének másnapján a parlament napirendjére kerül az atomtörvény módosítása. Az LMP szerint ezzel a kormány az évszázad lenyúlására készül, ezért a párt követeli, hogy a T/2250-es törvényjavaslat kerüljön le a parlament napirendjéről.

A parlament várhatóan szerdán tárgyalni kezdi azt az atomtörvény-módosítást, amelynek alapján a mintegy 4000 milliárd forintnyi közpénzt felemésztő paksi bővítési beruházást nyilvános pályáztatás, illetve az átláthatóság minimumának biztosítása nélkül lehetne lebonyolítani. Ha a törvényt elfogadják, még perrel is nehéz lesz kikényszeríteni, hogy magyar állampolgárok megtudhassák, mire költik az orosz Roszatom és az Orbán-kormány által kiválasztott udvari szállítók az adófizetők pénzét.

A szöveg másik újdonsága, hogy mindössze 100 méterre korlátozná a kiégett nukleáris fűtőelemek majdani tárolójának hatásterületét - ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag senki nem juthatna információhoz a szintén ezermilliárdos nagyságrendű projektről, hiszen senki sem él a leszűkített hatásterületen.

A törvényjavaslatot Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság vezetője is súlyosan aggályosnak nevezte, mivel ellentétes a környezeti adatok nyilvánosságáról szóló Aarhusi egyezménnyel, az információszabadságról szóló törvénnyel, sőt az Alaptörvénnyel is.

Az LMP arra is emlékeztet: az Alkotmánybíróság jogalkotásra kötelezte az Országgyűlést, mert ellentétes az Alaptörvénnyel, hogy a bíróságoknak a közérdekű adatok megismeréséért indított perekben csak arra van jogosítványuk, hogy megállapítsák, egyes információk minősítettek, azaz titkosítva vannak-e vagy sem, de a bíróság nem rendelkezhet maguknak a kérdéses információknak a nyilvánosságra hozásáról.

http://www.168ora.hu/itthon/lmp-evszazad-lenyulasara-keszulnek-orbanek-133795.htm l
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarország megmentőjének csúnya bukásáról ír a Financial T
  2015-02-14 21:34:18, szombat
 
  ... a már jó ideje esélyes ukrán veszteség is szerepet játszhatott abban, hogy jelentős tőkét vontak ki a befektetők a Global Bond Fundból az elmúlt időszakban. A Barclay's elemzőinek előrejelzése szerint az ukrán adósság-átütemezés azt fogja jelenteni, hogy mintegy 60%-át kapják majd vissza a piaci szereplők a befektetésük névértékének.

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/allampapirpiac/magyarorszag_megmentojenek_csunya_ bukasarol_ir_a_financial_times.210111.html

bár a cikk az ukrán bevásárlással hozza kapcsollatba a 69 mrd usd alap leértékelődését, azért a magyar hozzájárulás is elég tekintélyes, bár a magyar kötvények bukása kétségkívül csupán bő 15%:

index.hu/gazdasag/2014/10/27/800_millio_dollart_bukott_a_gyenge_forinton_a_temple ton/

(e cikk írásakor még 247 volt a huf/usd, ma bő 270, így az októberben számolt mínusz már jócskán megugrott 0.8 mrd usd -> 2 mrd usd)



Magyarország megmentőjének csúnya bukásáról ír a Financial Times
2015. február 12. 09:25


A 2010-ben elkezdett ukrán bevásárlásának csúnya eredménye lehet, hiszen a mostanra több mint 7 milliárd dollárnyi állampapír kitettségen mintegy 3 milliárd dolláros veszteséget szenvedhet el a Michael Hasenstab nevével fémjelzett 69 milliárd dolláros Templeton Global Bond Fund - írja a tegnap este kezdődött kulcsfontosságú minszki csúcstalálkozóra időzített cikkében a Financial Times. A ma reggel véget ért találkozó eredménye egyelőre nem világos, a folyamatosan frissülő hírfolyamunk a témában itt érhető el:

2015.02.12 09:52 Vége a tárgyalásoknak Minszkben - A szakadárok beintettek


Van 10 millió forintja? Tegye befektetési alapjainkba és mi 1% extra hozamot adunk Önnek 2015-re! (x)
hirdetés

Így jön össze a nagy veszteség

A Templeton bevezetőben jelzett vesztesége abból eredhet, hogy széleskörű várakozások szerint az ukrán államadósság átütemezése kapcsán mérsékelt tőkeveszteséget hárítanak majd a magánbefektetőkre, amelyek között messze a Templeton a legnagyobb szereplő. A lap megjegyzi, hogy a többi nagy nemzetközi befektetési alapkezelő (pl. Blackrock, Allianz, Fidelity) közül egyik sem vett egyetlen ukrán papírból sem 2,5%-nál nagyobb részt.

Az ukrán hatóságok hetek óta tárgyaltak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel egy újabb hitelprogramról, és annak feltételeiről. Ennek nyomán a piaci szereplők egyre inkább elkezdték beárazni azt, hogy Ukrajna nem lesz képes teljes egészében kifizetni a fennálló államadósságát, azaz egy új IMF-programért cserébe fenntarthatóvá kell tenni az államadósság pályát, amely a magánbefektetőkre hárított veszteséggel együtt alakítható csak ki.

Éppen ezen összefüggések miatt a különböző futamidejű ukrán deviza- és hrivnyaalapú államkötvények árfolyama a 100%-os névértékhez képest jellemzően 50-60% közé esett és így jön ki a fent jelzett 7 milliárd dolláros Templeton ukrán kitettségen a potenciálisan 3 milliárd dollár körüli veszteség. A potenciális veszteségről minap már beszámoltunk:

2015.02.04 16:14 Óriási bukóban van Magyarország megmentője

A lap utal rá, hogy a már jó ideje esélyes ukrán veszteség is szerepet játszhatott abban, hogy jelentős tőkét vontak ki a befektetők a Global Bond Fundból az elmúlt időszakban. A Barclay's elemzőinek előrejelzése szerint az ukrán adósság-átütemezés azt fogja jelenteni, hogy mintegy 60%-át kapják majd vissza a piaci szereplők a befektetésük névértékének.

Korábban jól ment ez a stratégia

A Financial Times a cikkében utal rá, hogy Michael Hasenstab azzal szerzett az utóbbi években nagy hírnevet a nemzetközi piacon, hogy a többiekkel szembemenő, nagy pozíciókat vett fel például az ír, a magyar és az uruguay-i állampapírpiacon, magas hozamú papírokban, amelyek később jelentősen süllyedtek, így nagy profitot hoztak az alapkezelőnek.

Ugyanezt a stratégiát alkalmazta Hasenstab az ukrán piacon is, amely stratégiáját az alacsony államadósságra, a mezőgazdasági teljesítményre, a magas kötvényhozamokra és arra alapozta, hogy földrajzilag is stratégiai fontosságú helyen fekszik az ország. A lap emlékeztet arra, hogy még tavaly nyáron is az ukrán befektetésének megalapozottságáról beszélt az FT-nek Hasenstab, de azóta a geopolitikai válság kiterjedése és az ukrán gazdasági megrogyása az adósság visszafizetését kérdésessé tette.

Éppen ma reggel jelentette be Christine Lagarde IMF-vezér Brüsszelben, hogy sikerült megállapodni az ukrán hatóságokkal egy 4 éves, 17,5 milliárd dolláros hitelprogramról, de az, hogy ez a meglévő adósságállomány törlesztésére és így a Templeton pozícióira hogyan hat, egyelőre nincs hír.


http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/allampapirpiac/magyarorszag_megmentojenek_ csunya_bukasarol_ir_a_financial_times.210111.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 203 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1310
  • e Hét: 5074
  • e Hónap: 8819
  • e Év: 162315
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.