Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Kínai újév – kínai ízekkel
  2015-02-19 23:51:28, csütörtök
 
  Kínai újév - kínai ízekkel

A sokszínű ázsiai konyha nálunk legismertebbje a kínai. Valószínűleg mindenki kóstolt már pirított tésztát vagy édes-savanyú levest, hogy omlós csirkemellről ne is beszéljünk. De a kínai konyha ennél persze sokkal több!

A kínai újév nagy esemény: hatalmas készülődés előzi meg az úgynevezett tavaszünnep vagy holdújév beköszöntét. Nem csak a hatalmas Kínában, de a világ számtalan kínai kolóniájában ilyenkor megáll az élet, és mindenki az ünnepségre készül. A statisztikák szerint ilyenkor a világ népességének negyede ünnepel!





Hasonlóan a keresztény húsvéthoz, a kínai tavaszünnep időpontja is évről évre változik: mindig január 21. és február 21. közé esik, a február 4-hez legközelebb eső újhold napjára. Idén ez 2015. február 19-re esik, ekkor kezdődik a kínai újév, amely most - a kínai horoszkóp szerint - a Ló éve lesz.

Hasonlóan a mi hiedelmeinkhez, az újév napja a kínai hagyomány szerint is meghatározó az egész évre. Igyekeznek tökéletesen tisztára kitakarítani otthonaikat, kisöpörni az elmúlt év minden szemetét, és tisztán, megújulva várni az új esztendőt. Új ruhát viselnek, és rengeteg féle ételt készítenek, mindenből bőséggel, hogy az új évre is jusson elegendő, így biztosan nem szűkölködnek majd.





Az édes-savanyú kínai fogások nagyon kedveltek nálunk is

A kínai újév jó alkalom arra, hogy mi is készítsünk valamilyen kínai fogást. Szerencsére sokféle egyszerű recept közül is választhatunk, bár feltehető, hogy az autentikus kínai fogásokhoz számos különleges - nálunk talán nehezen beszerezhető - alapanyag is szükséges.





Szerencsesüti - reméljük, jó híreket hoz!

Hogy szerencsesütit esznek-e az újév kezdetekor, azt nem tudjuk, de szerencsehozó tavaszi tekercset egészen biztosan, hiszen ennek receptjét pont ennek a tavaszünnepnek alkalmából maga Buddha hagyományozta követőinek. Nem bonyolult étel, viszont rengeteg módon tölthető, többféleképp süthető.





A tavaszi tekercs is szerencsét hoz!

Ha esetleg még ennél is gyorsabb és egyszerűbb fogást készítenél, akkor érdemes előkapni az ázsiai csodaedényt, a wokot, amiben tényleg percek alatt elkészül hús is, zöldség is, a tésztaételekről nem is beszélve!





Sült tészta - sokféle zöldséggel variálható, kiadós, egyszerű

Forrás: Mindmegtte.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Krumplistészta (grenadírmars)
  2015-02-19 23:46:02, csütörtök
 
  Krumplistészta (grenadírmars)

Hozzávalók:

1 kg krumpli
50 dkg kockatészta
1 pohár tejföl
3 kanál zsír vagy olaj
pirospaprika

bors
köménymag
1 fej vöröshagyma

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágva sós vízben megfőzzük.

A vöröshagymát nagyon apróra daraboljuk, megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, törött borssal és őrölt köménnyel.

A krumplit leszűrjük és összetörjük a tejföllel, majd rátesszük a hagymás zsírra az enyhén sós vízben kifőtt tésztával együtt, és összekeverjük.

Kovászos uborkával tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Laczi László küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Minmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sütőtökös zabkeksz
  2015-02-19 23:44:15, csütörtök
 
  Sütőtökös zabkeksz

Hozzávalók:

30 dkg teljeskiőrlésű liszt
7 dkg vaj
2 evőkanál virágméz
1 kávéskanál sütőpor
3-3,5 dl zabpehely vagyis úgy 2 bögrényi
némi gyömbér
8 bő evőkanál megsült sütőtökmassza
A tetejére:
barna cukor
kókuszreszelék
marcipán
baracklekvár
cukrozott narancshéj

Elkészítés:

A tésztához az alapanyagokat összedolgoztam, majd kicsit betettem a hűtőbe, hogy a vaj megkeményedjen benne, könnyebben lehessen dolgozni vele. Kis golyókat formáztam sorra a sütőpapírral kibélelt tepsire, majd lelapogattam őket.

Különböző finomságokat szórtam a tetejükre: kókuszreszeléket, cukrozott narancshéjat, marcipánmasszát. Volt, amire csak barna cukrot, volt, amire baracklekvárt.





180 fokon sütöttem őket kb. 17 percig.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Arahel küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Krumplistészta (grenadírmars) baconnel és vörösborral
  2015-02-19 23:40:17, csütörtök
 
  Krumplistészta (grenadírmars) baconnel és vörösborral

Hozzávalók:

2 személynek:
10 dkg darabolt bacon
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db csípős hegyes zöldpaprika
cseresznyepaprika
1 db paradicsom
4 db nagyobb krumpli
1 dl vörösbor
olívaolaj

őrölt feketebors
őrölt csípős pirospaprika
25 dkg kockatészta
olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit megpucolom, kis kockára vágom, a hagymákat aprítom, a többit apróra vágom.

Egy mély serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymát, majd a paprikákkal, paradicsommal, végül a krumplival tovább dinsztelem. Sózom, s bőségesen megszórom borssal és pirospaprikával, öntök rá egy kevés vizet, épp hogy ellepje. Főzöm, időnként megkeverem. A végefelé hozzáöntöm a bort.

Közben megfőzöm a tésztát, leszűröm, a krumplihoz keverem, összeforgatom.

Csalamádéval tálalom.





Megjegyzés:

Hátha valaki még sem ismeri ezt az ételt (grenadirmars = krumplis tészta). Bár a korombeliek gyakran találkoztak vele a menzán, a katonaságnál vagy az üzemi étkezdékben. No nem az én verziómmal!

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Olasz csirkeleves
  2015-02-19 23:38:04, csütörtök
 
  Olasz csirkeleves

Hozzávalók:

2 személynek:
1 csirkemellfilé
2 csirkehúsleves-kocka
1,5 dl tejszín
2 evőkanál liszt

bors
1 kis kukoricakonzerv
cérnametélt

Elkészítés:

1. Főzzük ki a tésztát.

2. Fél liter vizet forraljunk fel egy lábasban. Ha forr, dobjuk bele a 2 leveskockát. Ha a kockák felolvadtak, rakjuk bele a kis kockákra vágott csirkemellet.

3. Lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, amíg a hús meg nem puhul.

4. A lisztet keverjük csomómentesre a tejszínnel, és adjuk hozzá 1 merőkanállal a húslevesből is, majd öntsük hozzá a leveshez, forraljuk fel.

5. Adjuk hozzá a kukoricakonzervet, sózzuk, borsozzuk.

6. További 5 percig még főzzük, majd tálaláskor adjuk hozzá a kifőtt cérnatésztát is.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Giuditta25 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 4573
  • e Hónap: 9611
  • e Év: 139318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.