Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Ajaj :-) gif
  2015-02-06 09:28:59, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Veszélyes mutatvány gif
  2015-02-06 09:28:04, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Huha gif
  2015-02-06 09:27:10, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Szumósok gif
  2015-02-06 09:26:18, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
A térdfájásról /2
  2015-02-06 06:40:11, péntek
 
 



A térd fájdalom sajnos sokunkat érintő probléma. A mindennapi fájdalmat mutatjuk be önnek, hogy hogyan lehet észrevenni és mit lehet tenni.

A térd fájdalom okát csak a tünetek összefüggésének a vizsgálata adja meg.

Példák:
- Hány éves a páciens?
-Történt e valami trauma?
-Hol található a fájdalom?
-A tünetek mikor jelentkeztek, azonnal, vagy később?

Ha ezekre a kérdésekre megkapjuk a választ, akkor kezdődik a tünetek vizsgálata. A tünetek és az előzmények ismeretében lehet a diagnózist felállítani.

A térd oszteoartritisze az egyik leggyakrabban előforduló degeneratív betegség, melynek oka lehet izületi betegség által kiváltott sérülés, vagy az izület túlzott terhelése és az izület öregedése. Károsodás a porc csökkenéséhez vezet, melyben a csont a csonton őrlődik. Ez nagyon tartalmas és tartós károsodást okozó folyamat.

Az artritis RTG-nel lehet diagnosztizálni, ha meg van a besorolása a kopásnak. Így könnyen felállítható a terápia.

Ha időben észlelik a fájdalmat és a diagnózissal kiderül, hogy a porckopás kezdeti stádiumban van, intenzív gyógytornával, izületstabilizálással, amit Kinezio-Tapeval lehet elérni, illetve az orvos által kiírt porcregenerálóval oldható meg a probléma. Ezt javasoljuk az ilyen fájdalommal rendelkező pácienseinknek.

Azonban, ha már előrehaladott állapotban van a porckopás, intezívebb kezelésekre van szükség, például injekciós kezelés, de végső soron műtéti eljárásra is szükség lehet.

A legjobb, ha nem hagyjuk figyelmen kívül a térdfájdalmat, mert ilyenkor még van rá terápia, de a későbbiekben viszont a műtét kerül előtérbe.
Forrás:.clinicforracers
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A térdfájás lehetséges okai
  2015-02-06 06:25:14, péntek
 
 



A térdfájás, térdfájdalom gyakran jelentkező ízületi panasz, mely bármely életkorban előfordulhat. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyálkatömlő gyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban, pedig porckopás következményeként jelentkezhet a térdízület fájdalma.

Ízületi kopás (ostheoarthritis): Főként középkorúaknál (40 év felett) jelentkezik. Azok, akik fiatalkorban versenyszerűen sportoltak, illetve térdsérülést szenvedtek el, akik túlsúlyosak vagy térdük alaki eltérést mutat (,,O -láb", ,,X-láb) különösen hajlamosak osteoarthritis kialakulására. Az elváltozás lényege, hogy az ízfelszíneket borító porcok erőteljes kopása, elvékonyodása következtében, az ízület mozgatásakor az ízületi felszínek egymással dörzsölődnek, az ízületi tok az éles felszínű ízvégek által rongálódik, mindez a tapasztalható ,,térdropogás" mellet, igen erőteljes fájdalommal is jár. A térdfájdalom mellett jelentkezhet még reggel, illetve fizikai terhelést követően jelentkező ízületi merevség, duzzanat. A folyamat lassítható a túlsúly esetén a testsúly csökkentésével, valamint speciális porcépítő készítmények szedésével, előrehaladott esetben a térdízületbe adott injekciók, illetve műtét a választandó megoldás.

Rheumathoid arthritis: Ez, az arthritis egy speciális formája, ami ún. autoimmun betegség. Lényege, hogy az immunrendszer túlműködése következtében sok-ízületi károsodás alakul ki, (emellett a szervezet más szervei is érintettek lehetnek a betegség részeként). A folyamat során mind az ízfelszínek, mind az ízületi tok károsodik, az ízületek mozgása beszűkül, fájdalmassá válik, előrehaladott esetben deformitás és teljes ízületi merevség alakul ki. Főként fiatal felnőttkorú nők érintettek. Kezelésének bázisát, az alapbetegség gyógyszeres terápiája képezi, ún. immunszupresszív (az immunrendszer működését csökkentő) szerekkel.
Nyálkatömlő gyulladás (bursitis): A térdízületben lévő nyálkatömlő az ízületet párnázza, a bursitis ennek a gyulladását jelenti. Hátterében hosszan tartó terhelés, térdelés, fertőzés vagy sérülés állhat. Kezelése a végtag kíméletéből és gyulladáscsökkentők szedéséből áll.

Íngyulladás: A térdízületen tapadó izmok inainak gyulladása miatt is jelentkezhet térdfájdalom. Fontos a fizikai kímélet, gyulladáscsökkentő kezelése.

Sportsérülés: Főként fiatal korban, sportolás kapcsán kialakuló térdfájdalom hátterében többféle ok állhat. Kerékpározás, futás vagy síelés következtében kialakuló íngyulladás esetén beszélünk, ún. ,,futótérdről", mely igen kifejezett fájdalommal, esetenként ízületi duzzanattal jár. Sérülhetnek, megnyúlhatnak a térdízületet alkotó szalagok az ízület hirtelen történő megcsavarodása vagy trauma kapcsán. Ilyenkor térdfájdalom mellett, a térdízületben kialakuló instabilitás miatt a beteg járása bizonytalanná válik. A térdízületben lévő porcok (meniscusok) is sérülhetnek a térd hirtelen megcsavarodása miatt, ez gyakori síelés, teniszezés, futballozás kapcsán. Jellemző az igen erőteljes fájdalom, a térd kattogni kezd, egyes esetekben nem is mozgatható. A sérülés mértékétől függően, enyhébb esetben terápiás lehet a térd kímélete, mozgáskor térdvédő használata, súlyosabb sérülések esetén műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Mind az elhúzódó, mind a hirtelen kialakuló térdfájdalom jelentkezésekor javasolt orvosi szakvizsgálat. A térdfájdalom kezelésében gyógyszeres és műtéti terápián kívül, fizikoterápia és gyógytorna is hatékony.
Forrás:Webbeteg/Dr Molnár Anna
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A gerincfájdalom és megszüntetése
  2015-02-06 05:28:53, péntek
 
  Napjaink egyik legaktuálisabb egészségügyi problémája a spondylosis. Már fiatal korban jelentkezhet, a 30 évesek között is előforduló rendellenesség. Gyógyítása komplex kezelést igényel. Hogyan kezelhető a fájdalom? Mit tehet, ha a betegség krónikussá válik?





Napjaink egyik aktuális egészségügyi problémája a spondylosis. A betegséget több elnevezéssel illetik, és előfordulhat, hogy még az orvosok is összetévesztik hasonló jellegű gerincbántalmakkal. A gerincfájdalmak kapcsán hallhattunk már osteochondrosis-ről, gerincmeszesedésről, spondylitis-ről, discopathiáról, porckorong sérvről is, azonban mindegyik esetében egy és ugyanazon betegségről van szó.

Szerteágazó tünetei lehetnek
A legjellemzőbb panasz a gerincfájdalom, ám a gerincbántalom gyakran folyamatos fejfájás formájában jelentkezik. Ilyenkor mindenre gondolunk, csak arra nem, hogy a felső nyaki csigolyánk elcsúszott.

A háti szakasz sokszor imitál szívproblémát, szívszorítást, hasi üregbe sugárzó fájdalmat, hátizom diszkomfortot, de a derékfájás a lábba is kisugározhat, amely ezáltal elgyengül, csökken az izomtónus, változik a perifériás erek tónusa, vérkeringése, sorvadnak az izmok, erekciós zavar lép fel, libidó-problémák jelentkeznek, a méh izomzatában tónuszavar lép fel, méhsüllyedés, húgyhólyagsüllyedés.

Ezen panaszok mögött ritkán gondolunk csigolyaproblémákra, ám a hatékony és szakszerű kezelés mégis számos komoly tünetre jelenthet gyors és tartós megoldást.

Hogyan alakulhat ki?
anyagcsere zavar,
mozgáshiány (hipodinamia),
infekció,
trauma, sérülések.
Hogyan kezelhetők a panaszok?

A panaszok enyhítése komplex kezelést igényel. A terápiák külön-külön alkalmazása általában nem hozza meg a várt eredményt.

Az alábbi terápiák lehetnek segítségünkre a fájdalom enyhítésében:
akupunktúra,
mozgásterápia,
gyulladáscsökkentő módszerek,
anyagcsere helyre állítás,
manuál terápia,
metamer terápia,
Bubnovszkij féle módszer,
atlas profilaxis,
gyógymasszázs.

Amennyiben krónikus esetről beszélünk, az alábbi terápiákkal egészíthető ki a kezelés:
speciális masszázzsal,
fürdő terápiával,
eszközökkel kivitelezett rehabilitációs tornával,
poszt izometrikus relaxációval,
sav-bázis helyreállítással.

Mikor sikeres egy terápia?
A kezelés sikere alapvetően attól függ, melyik esetben, mikor, milyen terápiát alkalmaznak, ugyanis a betegségek kialakulásának is van egy sorrendje, eszerint kell a kezelést felépíteni.

Először jelentkezik az anyagcserezavar, ennek következtében alakul ki az ödéma, a mikrocirkulációs zavar, végül a degeneráció és a kompresszió.

Ilyenkor ki kell választani a leghatékonyabb kezelési formát: először az ödémát kell csökkenteni, utána a gyulladást, majd az anyagcserét helyreállítani, aztán indítani a masszázst, és akkor lehet helyre rakni manuálisan azt, ami nincs a helyén.

A TERÁPIA FAJTÁI
A terápia két részre osztható: ambuláns vagy folyamatos orvosi felügyelet mellett rehabilitációs gyógykezelés.

- ambuláns kezelés: nagyon hatékony, ennek ellenére nem igényel egész napos elfoglaltságot, csupán naponta néhány órás terápiát.

- klinikai kezelés: akkor aktuális, ha a probléma krónikussá válik, vagy a mozgást már észrevehetően korlátozza.
Forrás :Webbeteg

Hasznos tudnivalók : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Kiscica etetése :-)
  2015-02-06 05:14:20, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Lufi és a cica
  2015-02-06 05:13:33, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
R2D2 "Ártuditu" a Star Wars-ból
  2015-02-06 05:08:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 561 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 796
  • e Hét: 2779
  • e Hónap: 16528
  • e Év: 221229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.