Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
húsvéti sonka
  2015-03-12 21:05:18, csütörtök
 
 



Titkos tippek a legfinomabb húsvéti sonkához
A húsvét sonka nélkül? Képtelenség! A hagyományos böjt utáni dínomdánomhoz hozzátartozott a finomra füstölt, gusztusos sonka is. Nem csak a hagyományos főtt sonka kerülhet az asztalra, íme rendhagyó tippjeink!
Régen a főtt sonkát az összes húsvéti étellel együtt megszentelték, gondosan letakart kosárkában vitték az ünnepi misére. A megáldott étkeknek még a maradékát sem volt szabad kidobni, a sonka csontját például kiakasztották egy gyümölcsfára, a bőséges termés érdekében.
A sonka manapság is nélkülözhetetlen húsvétkor, de a hagyományos főzésen kívül számtalan módon készítik el.

Hogyan főzzük?

Tökéletes sonkát az asztalra!• Mielőtt megfőznénk a sonkát, áztassuk pár órára hideg vízbe, így nem lesz olyan sós. Ha erre nincs időnk, tegyünk a főzővízbe egy kis ecetet. A zsíros részeket ne szedjük le róla, mert száraz, szálkás lesz.
Ha igazán finomat szeretnénk enni, rakjunk a főzővízbe zöldségeket (egy kis hagymát, répát, zellert, petrezselyemgyökeret, pár babérlevelet és egész borsot). Ha puhára főttek, szedjük ki őket, és kockára vágva szórjuk a sonkára. • A tojások megbolondítására két lehetőség is van. Vagy a sonka vizében főzzük meg őket, vagy a már keményre főtt tojásokat meghámozva a vizében hűlő sonka mellé tesszük.
Ha friss szénát is teszünk a főzővízbe, a hús különleges, édes-fűszeres ízt kap.

Mi illik hozzá?

A húsvéti sonka elmaradhatatlan társa a tojás és a torma. Sokszor elfeledkezünk azonban a tavaszi zöldségekről. Finomak, egészségesek, és szépen tálalhatunk velük. A zöld-fehér újhagyma például remekül mutat az élénkpiros hónapos retek mellett.
Ma már feledésbe merült az, hogy elődeink gyakran ettek gyümölcsöt is a sonkához. Az édes-savanykás alma és az enyhén sós sonka aromája különleges húsvéti eledel lehet.
De tálalhatjuk a sonkához a németes snidlinges krumplisalátát, vagy a lengyeles babsalátát, jó sok hagymával.


Néhány tipp a tökéletes sonkához:

Vásárlásnál válasszunk inkább kicsit kövérebb sonkát, mint soványat. Minél kevesebb rajta a zsír, annál keményebb, szárazabb lesz.
Ha a sonka kötözött, a hálót a főzés előtt távolítsuk el, mert utána sokat kell majd bajlódnunk vele.
Mindig bő vízben főzzük meg, fedő nélkül, lassú tűzön.
Megóvhatjuk a gyors száradástól, ha főzés után pár percre hideg vízbe tesszük.
Sokáig eltarthatjuk, ha nedves konyharuhába tekerjük, és úgy tesszük a hűtőbe. Alufóliába csomagolva vagy dobozban nem kap levegőt, így sokkal hamarabb megromlik. Ha több marad a sonkából, mint gondoltuk, ne essünk kétségbe, a maradékokat felhasználva az ünnep után is jókat ehetünk.

Rendhagyó sonkák:

Húsvéti sonka mézzel és lime-os krumplipürével (4-6 személyre)

A sonkához: 1,5 kg sonka, 2 evőkanál méz, negyed liter zöldségleves, pár répa és petrezselyemgyökér.
Vagdossuk be a sonkát, rakjuk egy tűzálló tálba, adjuk hozzá a zöldséglevest és az apró kockára vágott zöldségeket. Előmelegített sütőben 180 fokon minimum 40 percig sütjük, közben néha-néha megkenjük a sonkát mézzel, és a levével meglocsolgatjuk.

A püréhez: fél kg burgonya, 30 g vaj, negyed liter tej, só, bors, szerecsendió, egy fél lime reszelt héja, 1 evőkanál olívaolaj.
Megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd a tejjel, a vajjal és a fűszerekkel összekeverjük. Végezetül pedig hozzáadjuk a lime héját és az olívaolajat.

Narancsos sonka húsvétra





Hozzávalók: 60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka, 5 db narancs, 2 dl vörösbor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 3 szem őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál mustár, egy kevés cukor.

A félig főtt sonkát felszeleteljük, és a bőrös felével felfelé egy tűzálló tálba állítjuk. Három narancsot gondosan meghámozunk (szedjük le a fehér részeket is), a gerezdeket kockákra vágjuk, és a sonka köré szórjuk őket. A maradék két narancsot félbevágjuk, levüket kicsavarjuk, majd összekeverjük a vörösborral, a mustárral, a szegfűszeggel, a cukorral és a borssal. Keverjünk hozzá egy teáskanálnyi reszelt narancshéjat is. Ezt a mártást öntsük rá a sonkára, de úgy, hogy a szeletek közé is jusson belőle. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a sonka puha nem lesz. Jót tesz neki, ha néha meglocsoljuk a saját levével. Az utolsó pár percre takarjuk ki, és pirítsuk szép pirosra. (Vigyázat, a narancslétől és a cukortól gyorsan pirul.)

Cserépedényben: Ha cserépedényben készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre megfőzni, és a sütőt sem kell előmelegíteni. Áztassuk be az edényt, állítsuk bele a húst, leöntjük a mártással, és hideg sütőbe tolva, takaréklángon 2,5-3 óra hosszat sütjük. A narancsdarabkákat csak a sütés befejezése előtt kb. fél órával tegyük hozzá. Nagyon finom, pikáns étel, burgonyapüré illik hozzá leginkább.

Maradékra ajánljuk: Rakott sonka

Főtt spagetti vagy makaróni tésztát összekeverünk a kockára vágott sonkával és vegyes zöldségekkel (cukkini, gomba, paprika stb.). Egy doboz főzőtejszínt összekeverünk 2 tojással, 10 deka reszelt sajttal és egy kis borssal. A tésztát, a sonkát és a zöldségeket egy kivajazott formába tesszük, a tojásos, tejszínes masszát pedig ráöntjük. 30 perc alatt 200 fokon készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
Ecetes torma házilag. kicsit rózsaszín.
  2015-03-12 20:57:41, csütörtök
 
 



1..) Vettem egy közepes méretű (12,5dkg-os) friss tormát.
2.) Előkészítettem az ecetes keveréket: összekevertem bő ½ dl fehérborecetet, ½ dl vizet, 2kk sót és 2kk cukrot.
3.) A tormát zöldséghámozóval megpucoltam, és kis darabokra vágtam.
4.) Aprítógépbe tettem (vagy persze reszelni is lehet). Azonnal ráöntöttem az ecetes keveréket. A trükk ezen a ponton van. Az ecet az, ami megállítja azokat a bizonyos enzimeket, amitől a csípősség szabadul fel. A torma erősségének fokozata tehát attól függ, hogy az ecet mikor kerül bele. Minél később, annál erősebb. Ha nagyon erősre akarjuk, akkor először csak a sima vízzel kell aprítani, az ecetet csak később -3-4 perc után öntjük hozzá.
5.) Az aprítógépben a folyadékkal együtt pürésítem. Darabos lesz. Ha simábbra akarjuk, akkor még több vizet lehet hozzáönteni, ebben az esetben a végén le lehet szűrni.
6.) Szorosan záródó üvegben tároljuk. Ebből nekem 8dkg ecetes torma lett. A hűtőben kb. 2 hónapig őrzi meg a friss ízét.
7.) Opcionálisan hozzá lehet adni egy kiskanálnyi céklalevet, hogy ilyen szép színe legyen. Az íze nem változik. A céklaléhez vagy eltett céklából használok, vagy egy kis friss reszelt céklát kinyomkodok.
Közvetlenül tálalás előtt kis tejföllel, vagy tejszínnel lehet lágyítani.

forrás:http://chiliesvanilia.blogspot.hu/
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
juhtúrós kosárkák
  2015-03-12 20:43:38, csütörtök
 
 



Hozzávalók:
A kosárkákhoz:

25 dkg liszt,
10 dkg margarin,
1 tojás,
1 ek tejföl,
1 kk só.
A töltelékhez:

12 dkg juhtúró,
3 evőkanál tejföl,
12 dkg sajtkrém,
2 szál zöldhagyma felaprítva,
1 nagy marék aprított zöldpetrezselyem,
1 ek. majonéz.

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk, majd kivajazott muffin formákba helyezzük. (1 megjegyzés: nekem 11 darab lett belőle, de ha vékonyabbra nyújtjuk, akkor lehet 12 is kijön, 2 megjegyzés: mindegyik kosárka aljára tettem egy kis darab sütőpapírt és bele néhány szem babot, hogy maradjanak a kosárkák szépek sütés közben). A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 15 percre a kosárkákat betesszük a sütőbe.
Amíg sülnek a kosárkák elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat jól összekavarjuk, a kosárkákba töltjük, megszórjuk néhány szem napraforgó maggal és további 20 percet sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
tükörtojás
  2015-03-12 20:40:05, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Húsvét
  2015-03-12 20:38:00, csütörtök
 
 



Nemcsak nyusziknak való

Hamarosan itt a húsvét, s vele együtt a ,,nyuszi-szezon". Ez adta e heti receptrovatunk ihletését. Köztudottan minden nyuszkó kedvence a sárgarépa, korunk emberének konyhájában azonban nem örvend túl nagy népszerűségnek - kivéve talán, ha leveszöldségként használjuk fel. Pedig ha tudnánk... Mit is?

Amit a sárgarépáról tudni kell...

A kalendáriumok szerint az Európában őshonos répa már mintegy 4000 éves kultúrnövény. Jóllehet sem a görögök, sem pedig a rómaiak nem lelkesedtek érte. Mentségükre szóljon: a répa akkoriban vékony, kemény és vad ízű gyökér volt. A 17. században holland kertészek nemesítették ki a narancsszínű fajtáit, majd úgy 100 évvel később már a rövid gyökerű sárgarépát, az ún. karottát is termesztették. Ezzel együtt íze is sokat változott az idők folyamán, kellemesen édeskés lett, melynek köszönhetően minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb.




Aki sok sárgarépát eszik jól fog fütyülni - tartja a mondás.

fofoto_13 Igaz, ezt tudományosan nem sikerült igazolni, azt viszont igen, hogy sok benne a vitamin. A répa fogyasztása mindenkinek tanácsos, aki úgy szeretne enni, hogy megőrizze egészségét. Már nagyanyáink is tudták, hogy karotin tartalmának köszönhetően - mely szép sárga színét is adja - általános erősítőszerként fogyasztható. Szervezetünk a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át, mely nélkülözhetetlen a jó látás és nyálkahártyák egészsége szempontjából. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa, a benne lévő rostoknak köszönhetően átlagosan 10 százalékkal csökkenti a vérkoleszterint-szintet.
Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is.
Érdemes azért is tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, mert hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában, így a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

Egészségesen, de finoman

A reform- és vegatáplálkozási irányzatoknak köszönhetően pedig ma már egyre tudatosabban és sokrétűbben használjuk fel és fogyasztjuk. A gyerekkorunk meghatározó sárgarépapüréjén és az iskoláskori menzán kapott sárgarépa-főzeléken túlmenően számtalan olyan receptvariáns létezik, melyek segítségével ízletes formájában tálalhatjuk családunk elé ezt a vitaminbombát. Nézzük csak meg, hogyan!

Rizses sárgarépafelfújt





Hozzávalók:

felfujt_1 - 15 dkg fényezetlen ,,A" rizs
- csipetnyi só
- 2 tojás
- 5 dl tej
- 80 dkg sárgarépa
- őrölt fekete bors
- csipetnyi reszelt szerecsendió
- a tál kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa

Elkészítés:

A rizst átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba töltjük. 5 deci lobogó forró vízzel leöntjük, megsózzuk, és kis lángon, lefödve puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk. Az egész tojást a tejjel símára keverjük, a rizsre öntjük, és a megtisztított, megreszelt répát is hozzáadjuk. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezve margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba öntjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (k. b170 fokon) kb. 1 óra 20 percig - tűpróbáig - sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
fokhagymás sajtos csiga
  2015-03-12 20:34:02, csütörtök
 
 



Fokhagymás - sajtos csigák

Tészta:

50 dkg liszt
1 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
1 db tojás
1,2 dl tej
25 dkg vaj
1,5 dl víz
2 dkg (friss) élesztő
Töltelék:

1 fej fokhagyma
20-25 dkg reszelt sajt
3-4 evőkanál kacsazsír

Elkészítés
A fokhagyma külső, száraz héját lefejtjük, majd a tetejét levágjuk. Egy fóliára tesszük, megkenjük kevés kacsazsírral, teszünk mellé egy ág rozmaringot vagy kakukkfüvet és becsomagoljuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt puhára sütjük.

A vajat betesszük a fagyasztóba. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a cukorral. Kimérjük a tejet és a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a folyadékot és ide ütjük a tojást. Dagasztani kezdjük. Amikor összeállt egy gombóccá kitesszük a deszkára és alaposan összegyúrjuk. Visszatesszük a tálba, letakarjuk és kb. 45 percre hidegre tesszük. Ezután enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Elővesszük a vajat és a nagy lyukú sajtreszelőn a kétharmadát a tésztára reszeljük. Szimplán hajtogatjuk. Jobb szélét a középsőre, majd a bal szélét annak a tetejére. A maradék vajat is ráreszeljük, majd duplán hajtogatjuk. A felső szélét lehajtjuk a közepéig, majd az alsó szélét is a közepéig, végül kettéhajtjuk. Becsomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. egy órára. Ezután egy kb. 30-35 cm széles, 2 mm vastag csíkot nyújtunk belőle. A megsült fokhagymából kiszedjük a gerezdeket, villával összenyomkodjuk és elkeverjük 2-3 evőkanál kacsazsírral. Rákenjük a tésztára. Vastagon megszórjuk reszelt sajttal és feltekerjük mint a bejglit. Éles késel kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egymástól kb. 2-3 cm távolságra sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük. Kb. 30 percig kelesztjük, ezalatt a sütőt 200 fokra, légkeverésre állítjuk. A megkelt csigákat 18-20 perc alatt megsütjük.


 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
hagymás pogácsa
  2015-03-12 20:31:54, csütörtök
 
 



Hagymás pogácsa

Hozzávalók:

60 dkg liszt
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
2 dl tejföl
1 + 1 (a lekenéshez) tojás
3 fej vöröshagyma
1 dl tej
25 dkg vaj
3 dkg (friss) élesztő
4 evőkanál kacsazsír

Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejfölt, a tojást és a közben felfutott élesztőt. Alaposan begyúrjuk a tésztát, majd lazán fóliába csomagoljuk és 2 órára hűtőbe tesszük. Míg a tészta pihen, megpirítjuk a hagymát. Ehhez a hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A kacsazsírt egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, és gyakori kevergetés mellett aranysárgára pirítjuk. Félretesszük, kihűtjük. A hűtőben megkelt tésztát egy lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a pirított hagyma háromnegyedével és háromba hajtjuk. A tészta középső részére a jobb szélsőt, majd annak a tetejére a bal szélsőt. Az így kapott tésztacsíkra kenjük a maradék hagymát, majd azt is háromba hajtogatjuk. Lazán becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább két órára, de akár egész éjszaka is ott pihenhet. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét egy éles késsel berácsozzuk és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire ültetjük, egy fél óráig pihentetjük, kelesztjük a pogácsákat, majd egy egész felvert tojással lekenjük a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
tönkölyös tepertős pogácsa
  2015-03-12 20:30:32, csütörtök
 
 



Tönkölyös-tepertős pogácsa
Hozzávalók:

20 dkg liszt
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
2 dl tejföl
1 + 1 (a lekenéshez) tojás
3-4 evőkanál fehérbor
1 dl tej
12 dkg vaj
3,5 dkg élesztő
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
40 dkg, darálva tepertő

Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt. Elkeverjük és félretesszük, hogy felfusson. A kétféle lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük. Elmorzsoljuk a zsiradékkal, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a tejfölt, a tojást, a bort és a közben felfutott élesztőt. A tésztát alaposan begyúrjuk, majd lazán fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe egy-két órára. Ezután kivesszük, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú lappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a darált tepertő körülbelül háromnegyedét, majd háromba hajtjuk. Ehhez gondolatban három részre osztjuk a tésztát, a középsőre hajtjuk a bal szélsőt, majd annak a tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott tésztacsíkra kenjük a maradék tepertőkrémet és ismét háromba hajtjuk. A hajtogatott tésztát lazán becsomagoljuk, és legalább két órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Végül lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét egy éles késsel berácsozzuk és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és fél órán át újrakelesztjük. Ezután lekenjük őket egy egész felvert tojással, óvatosan, hogy az oldalán ne csorogjon le, mert akkor nem lesz szép leveles. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 18 perc alatt pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
húsvéti vendégváró grissini
  2015-03-12 20:28:28, csütörtök
 
  Grissini

Könnyű ropogtatnivaló, egy kis extra sonkával. Tökéletes választás lehet egy baráti borozgatáshoz is.

40 dkg finomliszt
1,5 dl víz
1 dl tej
2 bő csipet só
2 dkg friss élesztő
1 bő tk. cukor

A tejbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és felfuttatom. A többi hozzávalót beleöntöm egy nagyobb keverőtálba, hozzáadom az élesztős tejet, és alaposan kidolgozom (ilyenkor lehet hasznát venni egy jó dagasztókaros mixernek, kenyérsütő gépnek vagy egy tisztes konyhai robotgépnek).

A kész tésztát legalább egy órát hagyom kelni. Utána lisztes deszkára borítom, és alaposan kidolgozom. Ujjnyi vékonyra nyújtom, és késsel hosszú csíkokra metélem. A csíkokat vagy megsodrom deszkán, vagy a két végét ellentétes irányba csavarva megpödröm.

Sütőpapíros tepsire fektetem a csíkjaimat, és negyedórát pihentetem. Ezalatt felfűtöm a sütőt 180-200 fokra. A grissiniket tejjel lekenem, majd a tepsit a sütőbe teszem. Addig sütöm őket, amíg szép egyenletesen aranybarnák nem lesznek.



 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
tavasz
  2015-03-12 19:59:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 269
  • e Hét: 1143
  • e Hónap: 5547
  • e Év: 37276
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.