|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2015-03-16 21:46:40, hétfő
|
|
|
Sólet tojással római tálban
Hozzávalók:
5-6 személynek:
50 dkg tarkabab
10 dkg árpagyöngy (gersli)
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
70-80 dkg nyers füstölt tarja vagy lapocka (esetleg füstölt libacomb vagy mell)
só
bors
ételízesítő
3 evőkanál őrölt fűszerpaprika
2 db babérlevél
5-6 db tojás
Elkészítés:
A babot és a füstölt húst legalább 6 órára, a római tálat 1 éjszakára beáztatjuk.
Egy nagy fazékban a felaprított hagymákat olajon megpirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és a pirospaprikával jól elkeverjük. Ezután apránként vizet adunk hozzá, majd a többi hozzávalót is (bab, hús, megmosott árpagyöngy, só, bors, ételízesítő, babérlevél) belerakjuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje azokat. A forrástól számítva kb. 1 órán át főzzük.
A húst felszeleteljük, a tojásokat megmossuk, és az egészet egy római tálba rakjuk úgy, hogy alul és felül bab legyen, közepén a hússzeletek és a tojás. Kb. 120 fokon először 1 órán át sütjük, majd kb. 3 órán keresztül 150-160 fokon. Óránként ránézünk, megkeverjük, ha kell, kevés vízzel pótoljuk, hogy ne legyen száraz, és még ízesíthetjük is közben, ha szükséges.
(A tojásokat az utolsó 2 órában is hozzá lehet adni, vagy akár külön megfőzni és csak a végén tálalni a kész sólethez.)
Megjegyzés:
A sólet tipikus zsidó babétel, persze nem sertéshússal! Én római tálban sütöm, jó 3-4 órán keresztül.
A receptet és a fotót Szilviamalmos küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-főzelékek, lecsók, |
|
|
|
|
|
2015-03-16 21:40:58, hétfő
|
|
|
Thai zöldségcurry
Hozzávalók:
4 dl kókusztej
1 evőkanál zöld currypaszta (nagyáruházakban, ázsiai fűszerüzletekben beszerezhető)
2 evőkanál olaj
20 dkg brokkoli
15 dkg csiperkegomba
10 dkg sárgarépa
1 db piros húsú paprika (kaliforniai vagy pritaminpaprika)
1 kis cukkini (kb. 10 dkg)
só ízlés szerint
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítottam, megmostam. A brokkolit rózsákra bontottam, a sárgarépát felszeleteltem, a gombákat negyedeltem, a cukkinit előbb hosszában félbevágtam, majd a sárgarépával megegyező, nagyjából 1/2 cm vastag félkarikákra vagdostam, a paprikát csumázást követően 1 cm-esre kockáztam.
Egy kisebb lábosban vizet forraltam, megsóztam, majd előbb a sárgarépát blansíroztam 2-3 percig, majd a brokkolit 3-4 percig. Mindkét zöldségfélét azonnal jeges vízbe tettem, részben, hogy ne puhuljanak tovább, részben pedig azért, hogy ne veszítsenek színükből. A gombát nagyjából 1/2 evőkanál olajon hirtelen megpirítottam, nagyjából 4 perc alatt. Az összes előkészített zöldséget tálba halmoztam.
A maradék olajat egy kisebb edényben felforrósítottam, hozzáadtam a currypasztát, átpirítottam 2-3 perc alatt. Mikor már illatozni kezdett, felöntöttem a kókusztejjel, alaposan elkevertem és felforraltam. Az első forralást követően félrehúztam a tűzhelyről, beleforgattam az előkészített zöldségeket - a cukkininek és a paprikának nincs szüksége előzetes hőkezelésre. Még egyet forraltam rajta. Ennyi idő bőségesen elegendő ahhoz, hogy mire asztalra kerül a fogás, a paprika is kissé megpuhuljon, a cukkini is roppanós maradjon még, de már ne legyen nyers, a többi hozzávaló pedig ne veszítsen roppanós állagából.
Vigyázat, csípős! Bőséges mennyiségű párolt jázmin- vagy basmati rizs a legjobb kísérője, de akár lapos lepénykenyérrel is lehet tunkolni.
Megjegyzés:
További fotók és receptek Habliliom blogjában!
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-03-16 21:38:35, hétfő
|
|
|
Thai piskótatekercs tejfölös feketeribizli-krémmel
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
7 dkg liszt
7 dkg cukor
2,5 dkg olaj
2,5 dkg vaj
4 dkg tej
1 evőkanál citromlé
1 csipet só
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
20 dkg tejföl
porcukor ízlés szerint
vanília-aroma
2 evőkanál vaníliás cukor
2 marék feketeribizli
2 lap zselatin
Elkészítés:
A piskótát készítjük el először. A tejet, a vajat, az olajat és a cukrot egy tálba tesszük vízgőz fölé, és kevergetve felolvasztjuk a hozzávalókat. Jó forró legyen. Ezután a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, majd egyesével belekeverjük a sárgájákat. Belekeverjük folyamatos keverés mellett a citromlevet is, és vékony sugárban csurgatva a forró cukros tejet is.
Egy 25 x 25 cm-es keretre sütőpapírt applikáltam, és ebbe töltöttem a piskótát, megjegyzem, valamivel nagyobba is nyugodtan mehet. 170 fokon alsó-felső sütéssel 15-20 perc alatt készre sütjük.
A keretből kiszabadítjuk, de papírostul tekerjük fel még melegen a piskótát, és hagyjuk kihűlni.
Innentől kezdve bármivel tölthetjük, én egy kis tejfölös-pudingos-gyümölcsös töltelék mellett döntöttem. Ehhez megfőztem a pudingot. A tej 3/4-ét felforraltam a vaníliás cukorral, a maradék 1/4 részben elkevertem a pudingport. Amikor forrt, belekevertem a pudingos tejet, folyamatosan keverve besűrítettem, majd fóliával lefedve hagytam kihűlni.
A feketeribizli nekem fagyasztott volt, így egy kis lábasban felmelegítettem némi cukor társaságában. Ezután átpasszíroztam az egészet.
A tejfölt elkeverjük porcukorral (attól függ a mennyisége, milyen gyümölcsöt használunk és milyen az ízlésünk), némi vanília-aromával, majd a gyümölcspéppel és a pudinggal. A puding darabos maradhat, ekkor átpasszírozzuk még egyszer (ha szükséges).
A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk 5-10 percre, majd kinyomjuk belőlük a vizet, és egy kis tálban pár másodperc alatt megolvasztjuk. Folyamatos keverés közben vékony sugárban a tejfölös alaphoz keverjük, és megvárjuk, míg kissé meghúz.
A kihűlt piskótát kitekerjük, majd a krémmel megkenjük nem túl vastagon a felületének 3/4-ét. Nem az egészet, mert úgyis tolja a tészta magával a krémet. Feltekerjük, fóliába csomagolva a hűtőben dermesztjük 2-3 órát (én egy éjszakát).
Szeletelve, porcukorral megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
Thai piskóta. Először a nevére figyeltem fel, majd arra, milyen gusztán néz ki! Nem sokat vacakoltam az elkészítésével.
Gondoltam a különleges kabát alá valami különleges belső illik, ezért döntöttem tejfölös krém mellett. Ez nem annyira hagyományos, és gyümölcsökhöz remekül passzol.
A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2015-03-16 21:34:45, hétfő
|
|
|
Ananászos-mogyorós pulyka fehérboros jázminrizzsel
Hozzávalók:
A pulykához:
50 dkg pulykamell filé
34 dkg konzerv ananász
5 dkg vaj
5 dkg nyers vietnámi mogyoró vagy pörkölt sótlan földimogyoró
1 teáskanál curry
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál szárított gyömbér
tengeri só
frissen őrölt bors
2 dl főzőtejszín
2 teáskanál szójaszósz
A rizshez:
1 bögre (2,5 dl) jázminrizs
3,5 dl víz
1,5 dl száraz fehérbor
tengeri só
frissen őrölt bors
fél dl olívaolaj
Elkészítés:
A rizst megmossuk, nyeles lábasban vagy mély serpenyőben forró olajon átforgatjuk. Felöntjük vízzel és borral, fűszerezzük. Felforraljuk, majd a legkisebb lángon, takarékon, fedő alatt, időnként kevergetve puhára főzzük. A megfőtt rizst 20 percig fedő alatt pihentetjük.
Közben elkezdjük a pulykát is. A pulykamellet megmossuk, kockára vágjuk. Mély serpenyőben vajat melegítünk, elkezdjük rajta sütni a húst, sózzuk, borsozzuk. A kifehéredett húshoz levével együtt adjuk hozzá az ananászt. Tovább főzzük. A tejszínnel elkeverjük a curryt, a kurkumát, a gyömbért és a szójaszószt, majd felöntjük vele a húst. Puhára főzzük, és megvárjuk amíg a szósz besűrűsödik.
Rizzsel tálaljuk. A rizst díszíthetjük korianderrel vagy petrezselyemmel.
Megjegyzés:
Gyors és könnyű étel. Tejszín helyett kókusztejjel is kipróbálhatjuk.
A receptet és a fotót GasztroReka küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-03-16 21:32:55, hétfő
|
|
|
Tom yum (thai csirkeleves kókusztejjel)
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
1 szál sárgarépa
1/4 fej káposzta
2 színes paprika
2 gerezd fokhagyma
1 szál thai citromfű
1 db thai chili
1 dkg galangal gyökér
4 lime levél
4 dl kókusztej
3 dl csirkeleves
8 dkg rizstészta
2 evőkanál halszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsecet
korianderlevél
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük.
2. A csirkemellet a forró olajon megpirítjuk, hozzátesszük a citromfűszálat, a chilit és a galangal gyökeret, átforgatjuk, meglocsoljuk a rizsecettel, a szójaszósszal és a halszósszal, újra átforgatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket.
3. Felöntjük a csirkelevessel, forraljuk 2-3 percig.
4. Hozzáadjuk a kókusztejet is. Az 5 percre langyos vízbe áztatott üvegtésztát apróra vágjuk, és a levesbe tesszük.
5. Összeforraljuk a levest, megszórjuk az apróra vágott korianderrel, és azonnal tálaljuk.
Megjegyzés:
Őszi Balázs receptje. További érdekességeket és fotókat a témában a Mesterkurzus blogban találsz!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2015-03-16 21:30:48, hétfő
|
|
|
Andalúziai burgonya
Hozzávalók:
tejföl
burgonya
só
bors
fokhagyma
metélőhagyma
majonéz
Elkészítés:
A 3 dl tejfölből, a majonézből sóval, borssal, citrommal (pár cseppel) és 2 gerezd pépesre zúzott fokhagymával mártást készítünk. A meghámozott, karikákra vágott főtt burgonyát tálba rétegezzük, és a mártással elkeverjük. Hűtőszekrényben tároljuk. Tálaláskor finomra vágott metélőhagymával meghintjük. Sültek mellé adjuk köretként.
Megjegyzés:
A receptet Takács Elvira küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-03-16 21:29:32, hétfő
|
|
|
Meggyes piskóta
Hozzávalók:
25 dkg margarin
6 tojás
25 dkg cukor
30 dkg liszt
1 sütőpor
1 kg meggy
Elkészítés:
A margarinnal 25 dkg cukrot habosra keverünk, majd egyenként a 6 tojás sárgáját hozzá keverjük, majd 30 dkg lisztet és a sütőport hozzáadjuk majd legvégén a tojások felvert habját belevegyítjük. Kivajazott tepsibe belenyomkodjuk, a tetejére rakjuk a kimagozott meggyet, amit porcukorral megszórunk. Közepes tűznél sütjük.
Megjegyzés:
A receptet Molnár Ferencné, a fotót Dome1987 küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2015-03-16 21:26:25, hétfő
|
|
|
Citromos karaj
Hozzávalók:
4 szelet kicsontozott sertéskaraj
0,7 dl húsleves
0,7 dl száraz fehérbor
fél citrom leve és reszelt héja
3 dkg vaj
2 dkg liszt
só
Elkészítés:
A kiveregetett karajszeleteket reszelt citromhéjjal bedörzsöljük, citromlével meglocsoljk és két órán át pácoljuk. A lével együtt áttesszük egy lábosba, megsózzuk, majd a húslevest és a bort aláöntve, megpároljuk. A vajat összegyúrjuk a liszttel, a lisztgombócot a húslébe tesszük és a mártást állandóan kevergetve besűrítjük. A citromos karajt a mártással együtt tálaljuk, rizzsel és párolt kelbimbóval körítjük.
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-03-16 21:25:27, hétfő
|
|
|
Zöldséges zöldborsóleves tésztával
Hozzávalók:
40-45 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
2 szál sárgarépa
2 db krumpli
fél karalábé
1 szál fehérrépa
kb. 10 dkg karfiol
só
bors
ételizesitő
pirospaprika
10-15 dkg levestészta (zabkocka, eperlevél, eperszalag)
olaj
Elkészítés:
A zöldségeket meghámozzuk, felkarikázzuk, felkockázzuk, majd a zöldborsóval együtt forró olajon pároljuk pár percig. Forró vízzel felöntjük, ételízesitővel, sóval, pici borssal ízesítjük, és készre főzzük. Közben a leves tésztát is megfőzzük sós, lobogó forró vízben,majd leszűrjük.
A zöldséges zöldborsóvelest a tésztával tálaljuk.
Megjegyzés:
Én szeretem galuskával is készíteni!
A receptet és a fotót Kiscsimpi küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2015. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
349 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 4232
- e Hét: 8813
- e Hónap: 22718
- e Év: 152425
|
|
|