Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2015-03-26 23:50:29, csütörtök
 
  Szeretettel kívánok



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Tojáslikőr, az édes kísértés
  2015-03-26 23:47:03, csütörtök
 
  Tojáslikőr, az édes kísértés

Krémesen sűrű, édes és valósággal itatja magát a gyönyörű sárga ital - húsvétkor és karácsonykor szinte elmaradhatatlan kelléke az ünneplésnek. Tojáslikőrből nem csupán sokféle létezik, de fantasztikus desszertekhez is!

Mi köze az avokádónak a tojáslikőrhöz?

A tojáslikőrnek vagy hozzá hasonló tojással készült italoknak a világ számos részén komoly rajongói vannak. A sűrű, krémes, szinte kanalazható likőr mégis talán Európában a legkedveltebb.





Az egyik legjobb húsvéti likőr készen is kapható, de házilag is könnyedén elkészíthető

Üvegekbe töltve számos márkanéven kerül forgalomba, a címkén gyakran díszeleg az advocaat felirat. Ez a legkevésbé sem fantázianév (még csak a latin advocatus, ügyvéd jelentésű szóhoz sem köthető), hanem az avokádó és a tojáslikőr különös kapcsolatát mutatja. Valószínűleg kevesen tudják, mi is lehet e mögött.

A tojáslikőr, ahogy ma ismerjük, 19. századi találmány, az alapötlet azonban a 17. századi Dél-Amerikából került a kontinensre. Európai hódítókat kínáltak egykor a mai Brazília őslakói egy különlegesen krémes, alkoholos frissítővel. Avokádó, rum, valamint nádcukor keveréke volt a helyiek abacatéja. Hogy mi is az abacate? Régiótól függően spanyolul abacaténak, aguacaténak, avocadonak is hívják az avokadót, ami az európaiak számára különlegesen ízletes ital alapját képezte. Az advocaat pedig a gyümölcs flamand elnevezése. De milyen kapcsolat alakult ki Belgium és Brazília között az avokádó mentén?





A tojásflip fahéjjal, szerecsendióval is fűszerezhető - ha kellően sűrű, önálló desszert is lehet

Egy 19. századi antwerpeni pálinkafőző, bizonyos Eugen Verpoorten (1815-1888) szakmai érdeklődését igencsak felkeltetette a dél-amerikai ital. Kísérletet tett hát elkészítésére Brazíliától távol, de avokádó híján tojássárgájával helyettesítette a krémességért felelős összetevőt. Mindez már nem is Belgiumban, hanem a Németország nyugati határánál fekvő Heinsberg nevű városkában történt. Az 1876-ban itt saját likőrgyárat alapító Verpoorten tökéletesítette a sűrű tojáslikőr receptúráját, így üzemi körülmények között is előállítható lett, az eredeti recepten máig nem változtattak utódai. A jelenleg is családi tulajdonban (az ötödik generáció tagjának irányítása alatt) álló világhírű üzem 1952 óta Bonnban működik. Ma már a nevezetes ital mellett tojáslikőrös desszerteket, jégkrémeket is gyártanak, és szállítanak a világ minden tájára - saját márkanévvel ellátva.

Közép-amerikai gyökerekkel rendelkezik a nem csupán angolszász országokban kedvelt, de ott igazi karácsonyi italnak számító, tojáslikőrhöz hasonló tojásflip, tojáspuncs vagy eggnog. A tojásból, tejből vagy tejszínből, továbbá cukorból és alkoholból álló sűrű italt nagyobb poharakban melegen vagy forrón, de hidegen is szívesen fogyasztják. Elődjét, a tojásból, tejből, rumból, vaníliából és cukorból kevert rompopét a 17. század folyamán már ismerték a mexikói Pueblában, ahonnan aztán némi átalakulással (a rumot pl. gyakran brandy-re vagy whisky-re cserélve) eggnogként terjedt el világszerte - és természetesen napjainkban az év minden szakában kapható.

Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Ausztriában - Európa talán ezen országaiban rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal a tojáslikőr-fogyasztás -, rajongói úgy tartják: a karácsony a melegen vagy forrón kortyolandó tojásflip ideje, a húsvét pedig a tojáslikőré!
Tojáslikőr házilag

A tojás (és nem csupán a húsvéti piros tojás) évezredes, kiterjedt szimbólumrendszerrel rendelkezik. Alapvetően a teremtés, keletkezés, újjászületés kapcsolódik hozzá. Nem véletlen, hogy tavasszal különösen nagy jelentősége van a tojással készült ételeknek és italoknak.

Talán az 1980-as években indult először Magyarországon is valóságos receptverseny (bár akkoriban senki sem nevezte így) a házilag készíthető tojáslikőrök között. Majd' minden családban akadt egy kollégáktól, rokonoktól, szomszédoktól beszerzett szupertitkos és elsőrangú italt eredményező leírás. A kezdeti lelkesedés (nem kis mértékben a szalmonella-veszély miatt) évek alatt alábbhagyott ugyan, de ma is sokan készítenek ünnepi alkalmakra házi tojáslikőrt.





A jó tojáslikőr alapja a megbízható származású, extra friss tojás

A titok a nagyon friss, egészséges tojásban és a jól megválasztott alkoholos összetevőben rejlik - ezekre már csak azért is érdemes különös figyelmet fordítani, mert a tojás nyers állapotban kerül a likőrbe, és az sem mindegy, milyen tisztaságú, erősségű és minőségű alkohollal elegyedik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a saját gyártmányú likőr hűtőszekrényben néhány hétig tárolható biztonsággal.

A sokféle recept közül csak azzal érdemes próbálkozni, amely legalább 10 %-ban (de 25 %-nál nem nagyobb arányban) tartalmaz alkoholt, ellenkező esetben sokféle probléma merülhet fel.

Mindezt figyelembe véve akár néhány héttel az ünnepek előtt érdemes nekilátni egy-egy jól bevált receptnek, hogy tökéletes legyen a poharakba kerülő krémlikőr!

Tojáslikőr házilag





Ajándéknak is remek a saját készítésű tojáslikőr

Hozzávalók (nagyjából 1 l likőrhöz):
6 db közepes méretű nagyon friss tojás sárgája
5 dl whisky
2,5 dl cukrozatlan sűrített tej
15 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés: A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, apró magjait éles kés segítségével kikaparjuk. Az őrölt szegfűszeggel összekeverjük, félretesszük.
Egy nagy keverőtálba rakosgatjuk a tojások sárgáit, hozzáadjuk a cukrot, és a konyhai robotgép habverőjével, erős fokozaton 5-6 perc alatt krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát és a szegfűszeget, további 2-3 percig keverjük. Folyamatos keverés mellett, a habverőt alacsonyabb fokozatra kapcsolva hozzáadjuk a sűrített tejet, majd a whisky-t. Az így kapott sűrű, habos italt legalább 2 órára lefedve hűtőszekrénybe tesszük. Ha már lehűlt, a habot óvatosan lekanalazzuk a tetejéről, jól zárható üvegbe vagy üvegekbe töltjük, hűtőszekrényben tároljuk.

Érdemes minél gyorsabban elfogyasztani, de hűtőszekrényben, lehetőség szerint sötét palackban 4-6 hétig is tárolhatjuk. Csinos üvegekben, felcímkézve remek ajándék!
Finomságok tojáslikőrrel

A jó minőségű készen kapható vagy házilag készített sűrű tojáslikőr (főként, ha nagyobb mennyiséget gyártottunk) nem csupán önmagában, de koktélokba keverve is igazi különlegesség.

Az egyik legkedveltebb tojáslikőr-koktél a hógolyó, amely lényegében frissen facsart citromléből és tojáslikőrből áll.

Az egy rész tojáslikőrből, egy rész brandyből kevert bombardinót, amelynek a tetejére némi tejszínhab is kerül, Olaszországban (nem csupán síszezonban) kortyolják szívesen magában vagy még egy porciónyi brandyvel, illetve rummal gazdagítva, esetleg erős eszpresszóval ,,lazítva".





A tojáslikőr sokféle finomságba kerülhet

Tojáslikőrrel - ha nem elég sűrű, némi porcukor hozzáadásával - készíthetünk különleges krémeket. A sűrű tojáslikőrkrém helyettesítheti a lekvárt linzerek, aprósütemények összeillesztése során.

Cukrászkrémhez vagy vaníliapudinghoz, vajkrémhez keverve torták, piskóták tölteléke lehet. Tejszínhabhoz vagy mascarponéhoz adagolva, némi gyümölccsel és piskótával réteges krémek, úgynevezett trifle készíthető vele, de a tiramisu is új életre kel egy kevés tojáslikőrtől.

Sütemények tésztájába is tehetünk belőle - nem csak az íze, de az állaga is sokkal finomabb lesz tőle. A tojáslikőrös kuglóf például igazi ünnepi desszert, és nagyon egyszerű elkészíteni.

Tojáslikőrös kuglóf

Hozzávalók 1 kuglófformához:
2 dl tojáslikőr
5 db közepes méretű egész tojás
1 csipet só
20 dkg porcukor + 2 dkg a sütemény szórásához
1 rúd vanília kikapart belseje
15 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
1 csomag sütőpor
20 dkg olvasztott vaj + 1 dkg a forma kenéséhez

Elkészítés: A lisztet, a sütőport és a keményítőt egy tálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A vajat felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk. A sárgáját keverőtálba tesszük, 20 dkg cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival elektromos habverővel 6-7 perc alatt fehéredésig keverjük. Alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a habverőt, folyamatos keverés mellett a masszához adjuk előbb az olvasztott vajat, majd a tojáslikőrt. 2-3 perc keverés után kanalanként hozzáadagoljuk a lisztes keveréket. Végül beleforgatjuk a tojáshabot.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A kuglófforma belsejét kivajazzuk, majd beleöntjük a tésztát. 45-50 perc alatt aranyszínűre sütjük - tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kész, néhány percet a formában pihentetjük, majd határozott mozdulattal konyhai rácsra borítjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
Változat: Ha nincs kuglófformánk, a recept őzgerinc- vagy felfújt, illetve kalácsformában is süthető.





Illatos és nagyon könnyű ünnepi desszert a tojáslikőrrel gazdagított kuglóf

Teához, kávéhoz kevés tejszínhabbal vagy házi lekvárral, dzsemmel nagyon finom.

Villámgyors és egyszerű, de nagyon mutatós és különleges a tojáslikőrtorta. Még a tojásokat sem kell szétválasztani hozzá, és a dekorálása kifejezetten jó foglalatosságot jelent mindazoknak, akik szívesen fordítják kreativitásukat desszertkészítésre.

Tojáslikőrtorta

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
A tésztához:
2 egész tojás
10 dkg porcukor
12 dkg süteményliszt
½ csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg darált dió
3 dkg cukrozatlan kakaópor
½ dl tojáslikőr
½ dl narancslé
A krémhez:
4 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor
4 evőkanál tojáslikőr

Elkészítés: A lisztet egy kisebb tálban elkeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a darált diót és a kakaót. A 2 egész tojást keverőtálba ütjük, 10 dkg porcukorral fehéresésig keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáslikőrt és a narancslevet. Kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A tortaformát sütőpapírral béleljük, majd beleöntjük a tésztát. 25-30 perc alatt megsütjük. A formából kivéve sütőrácson hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A tortát tálra helyezzük. A tejszínhabot csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedjük, és ennek segítségével ráhalmozzuk a tészta tetejére, a széleit kis habrózsákkal dekoráljuk. Egy kis nejlonzacskóba kanalazzuk a sűrű tojáslikőrt, a zacskó sarkát levágjuk (1-2 mm-es legyen csak a lyuk!), köröket vagy spirált rajzolunk vele a hab tetejére.
Tálalás előtt ½ órát hűtőszekrényben pihentetjük.





Ki tudna ellenállni a tojáslikőrnek? :)

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Böjt testért és szellemért
  2015-03-26 23:36:32, csütörtök
 
  Böjt testért és szellemért

A böjt az érzéki élvezetek, különösen a táplálkozás korlátozását vagy az azokról egy időre való teljes lemondást jelenti, eredetileg vallási fogalom. Böjt idején ,,belülről" táplálkozunk: az önkéntes megvonáskor az energiát nem a felvett élelmiszerekből, hanem testünk táplálékraktárából nyerjük.

A böjt valamennyi vallásban megtalálható: régen a perzsák, az egyiptomiak, a görögök vagy akár az indiánok egyaránt ismerték a lelki elmélyüléshez vezető utat, a keleti jógatanítás is a leghatásosabb szellemi tisztítókúraként tartja számon a böjtöt. Az élvezetekről való lemondás nemcsak az evést, hanem az alkoholfogyasztást, sőt a szexuális életet és a tisztálkodást is érintheti (pl. iszlám).





A gazdag téli ételek után jótékonyan hatnak a böjti levesek

Speciális böjt, diéta bizonyos betegségek esetén (pl. emésztési, szív-, cukor-) a legjobb gyógyszer is lehet, de az egészség megtartásáért, a test és a szellem felfrissítéséért mindenkinek ajánlott. A nagyobb vallási böjtök tavasszal és ősszel vannak, érdekes módon éppen egybeesnek az egészségügyi szempontból ajánlott időszakokkal... Természetesen más céllal és máshogyan böjtöl egy mohamedán, egy buddhista, egy keresztény vagy egy ateista ember.

A böjt nem keverendő össze az éhezéssel: csoportos vagy egyéni éhségsztrájkot politikai-társadalmi okokból, tiltakozásként is tarthat valaki, erre híres és szép példa Mahatma Gandhi.





A krémlevesek húsféle nélkül is tartalmasak


Keresztény böjt

A keresztények két fő böjti időszaka a karácsony előtti advent négy hete és a húsvét előtti negyven nap, ebből a második a szigorúbb. A nagyböjt (az adventtel ellentétben) mozgó időszak, húsvét időpontját a IV. században határozták meg: a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő első vasárnap. A negyvennapos böjt (a Szentírásban a negyvenes szám szent) a középkorban rendkívül szigorú volt, szerdán, pénteken és szombaton csak kenyeret és sót fogyasztottak, napjában egyszer, a jóllakás és a húsevés pedig a többi napokon sem volt megengedett. A katolikus egyházban a II. Vatikáni Zsinat (1962−65) óta már csak a hamvazószerdát, a nagypénteket és a nagyböjti időszak péntekjeit veszik szigorúan (napi háromszor étkezés, egyszer jóllakás, hústól való tartózkodás), a protestáns egyházak híveikre bízzák az önmegtartóztatást. Régen a nagypéntek előtti napon, népies nevén zöldcsütörtökön is böjtöltek (jellegzetes étel volt a spenót rántott zsemlével).

A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánatot, az áldozathozatalt és a megtisztulást szolgálja. Magyarországon ebben az időszakban nem főztek, sütöttek állati eredetű zsírral; a nagyböjt kezdete előtt mindent a kamrába tettek, amit negyven napig nem fognak használni (zsíros edényeket, szalonnát stb.). Mindennap csak kétszer ettek: ebédre levest, böjtös pitét, vacsorára olajos káposztát, savanyú paprikát, diót és mézet. A hagyományos böjti étrendben helyet kapott még sokféle főzelék, aszalt gyümölcs, tojás- és halétel. Böjti időszak alatt tilos volt lakodalmat, mulatságokat tartani.





Szinte bármilyen zöldségből készülhet böjti krémleves


Böjt az egészségért

Az ókorban Hippokratész (de a keleti Ajurvéda medicina is) valószínűleg nem véletlenül tartotta fontos öngyógyító módszernek a böjtöt, ami a gyógyszertan fejlődésével azonban háttérbe szorult. A böjtterápiát csak a reneszánsz idejében fedezték fel újra; Paracelsus (1493−1541) a legjobb természetes gyógymódnak tartotta. A hatásosnak bizonyuló módszer különösen a szegény néprétegekben terjedt el. A böjtölés témájában Alexander Paschutin (1845-1901) orosz orvos többek között bizonyította, hogy megfelelő táplálékelvonás javítja a teljesítményt és a közérzetet. Komolyan foglalkozott a böjt lélektani hatásaival is.

A XX. században elterjedt sokféle böjt (léböjt, salátaböjt, tejsavókúra stb.) nem vallási eredetű, hanem egészségügyi szempontok szerint alakult. Elhízott, magas koleszterinszinttel élő társadalmunkban − vallási okokon kívül is − mindenkinek érdemes lenne legalább negyedévente néhány napos tisztulásra szánnia magát. Tavaszelőn sokunkat fáradság gyötör. A téli, nehezebb ételek energiaigényes emésztése, a vitamin- és mozgáshiányos élet fáradttá, kedvetlenné tesz. Szükségünk van a megújulásra. Egyszerűen betarthatók a zöldség- és gyümölcsnapok.





Változatosan készíthetőek a krémlevesek

A rendszeres salaktalanítás az egyik legjobb megelőzési módja a civilizációs betegségeknek: az allergiáknak, a fejfájásnak, a gyomorfekélynek, az izomfájdalmaknak és a cukorbetegségnek. A böjt hatására a szervezetünkben felhalmozódott salakanyagok és mérgek felszabadulnak és kiválasztódnak. A bőr is megszépül.


Hagyományos böjti ételek

Cibereleves

Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1 dl tej, 4-5 gerezd fokhagyma, fél citrom, 1 evőkanál liszt

Elkészítés: Tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, add hozzá a vágott vagy zúzott fokhagymát, forrald fel. Habard be az egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel, fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd kis lángon melegítsd át. Pirított kenyérkockákkal tálald!

Zöldborsókrémleves

Hozzávalók: 35 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 nagyobb burgonya, 1 kisebb sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 db zöldségleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítése: A krumplit és a többi zöldséget tisztítsd meg, vágd fel (a vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát hagyj egészben). A borsót olajon futtasd meg, engedd fel kb. 8 dl vízzel, add hozzá a leveskockát, a krumplit, az egészben hagyott vöröshagymát és az 1 gerezd fokhagymát. Főzd puhára kis lángon (kb. 20 perc). Vedd ki belőle a vöröshagymát és a fokhagymát, s tegyél félre két-három evőkanál zöldborsót is. A maradékot turmixold össze, add hozzá a tejszínt. Sóval, borssal fűszerezd. Tálaláskor az egészben hagyott zöldborsóval és finomra vágott petrezselyemzölddel díszítsd.

Répasaláta almával

Hozzávalók: 3 db nagyobb sárgarépa, 2 db alma, 2 evőkanál darált dió, citromlé

Elkészítés: A sárgarépát vastagabbakra, az almákat vékony cikkelyekre vágd, az egészet jól keverd el, szórd meg a darált dióval, és citromlével ízesítsd. Hasonló a feketeretek-saláta (40 dkg fekete retek, 1 közepes vöröshagyma, petrezselyem, só, olaj), elkészítése ugyanilyen egyszerű: vágj mindet apróra, keverd össze, sózd, és locsold meg egy kevés növényi olajjal. Rozskenyér illik hozzá.

Céklaleves

Hozzávalók: 2 kg cékla, 2 sárgarépa, 1 zeller, 2 fej vöröshagyma, rozskenyér, babérlevél, bors, só, cukor, citromlé

Elkészítés: A nyers céklát mosd meg, hámozd meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeld le. Önts rá előzőleg felforralt, langyos vizet, annyit, hogy ellepje, és fedd be rozskenyérrel. Öt-hat napig hagyd állni meleg helyen, így megsavanyodik. Szűrd le, a levét tedd félre. A sárgarépából, a zellerből, a hagymából néhány babérlevél és pár szem feketebors hozzáadásával főzz zöldséglevest, szűrd át, és add hozzá a cékla erjesztetett levét. Sóval, kevés cukorral, citromlével ízesítsd!

R. E.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Húsvét a világ körül
  2015-03-26 23:30:10, csütörtök
 
  Húsvét a világ körül

Nyúl, tojás, sonka, édes péksütemények - a világ így várja a tavaszt. A nemzetközi nagy tavaszvárás jegyében kis kitekintés, ki hogyan és milyen finomságokkal ünnepli a tavaszi napfordulót.

A karácsonyi sokszínűség után, a húsvét sokkal egységesebb elemekkel rendelkezik a világban. Az új élet szimbóluma, a tojás szinte mindenütt főszerepet kap. Mellette ott a zsidó Pészahból átvett bárány, az egyszerűsödés jegyében meghonosodott - mára már klasszikusnak számító - sonka, illetve az édeskés péksütemények.






Érdekes módon az édes péksütemények szinten az egész világon jellemzőek a húsvétra. Az olaszoknál colombát sütnek, a magyarok, csehek, lengyelek kalácsot, a törökök, görögök kerek lapos kenyereket készítenek, amire színes tojásokat ültetnek díszítésül. Szokás ilyenkor perecet is készíteni.

Olaszországban a galamb formára mintázott kalácsot, a Colomba Pasqualét teszik a húsvéti asztalra. A panettonéhoz hasonló süteményt több országban is készítenek a húsvét kapcsán. Ilyen például a cozonac, ami Bulgáriában és Romániában igen népszerű. Közép-Olaszországban pizzellét is készítenek húsvétkor, ami egyfajta sült ostya. Nápoly környékén a pastiera, a fűszeres, ricottával gazdagított tészta a húsvéthoz köthető sütemény.

Spanyolországban tipikus húsvét vasárnapi menü a sült bárány és a creme catalana, illetve a húsvétkor szinte minden pékségben kapható, olívaolajjal készült édes péksütemény, a torrija. Ezek az ételek inkább regionálisak, mint nemzetiek, tehát nem beszélhetünk egységes spanyol húsvéti menüről. Katalóniában a La Mona de Pascua nevű, tojásfehérjében gazdag mandulás sütemény jellemző erre a tavaszi ünnepre. Kasztília és Leon környékének a Hornazo a jellemző húsvéti étele. A tésztát hússal, kolbásszal és tojással töltik, de sok helyen készítik mandulával és ánizzsal. Madrid környékén Bartolillos madrilenos-t szoktak húsvétkor sütni, ami pudinggal töltött kalácsféle.





Húsvéti terülj-terülj-asztalkám

Angliában az anyák napján is gyakorta készített simnel torta, valamint a hot cross buns kerül az asztalra. A hot cross buns a régi angolszászoktól ered, akik a tavasz istennő tiszteletére sütötték ezt az édeskés zsömlét, de persze az édes cukorkereszt a tészta tetején manapság már a keresztény húsvétra emlékeztet. A középkor óta ismert simnel gyümölcsökben és marcipánban gazdag torta, ami Britannia mellett Írországban is nagy hagyományokkal bír. A torta tetején általában 11 golyóbist helyeznek el, ez jelzi Jézus igazi apostolait (így értelemszerűen Júdás kimarad). Húsvétkor az angol háztartásokban még többféle keksz is készül a vendégek fogadására.

Amerikában legszívesebben mézes sült sonkát esznek húsvétkor, mellé sok-sok zöldséget, tojást. A hot cross buns zsemle errefelé is nagyon kedvelt, hagyományos nagypénteki sütemény.

Amerikában és Kanadában nagyon kedvelik a Peeps-et, ami mályvacukorból formált húsvéti figurákat takar. Az ötvenes évek óta gyártják, általában a húsvéti kosarakba szoktak tenni belőlük.

Lengyelországban a nálunk megszokott húsvéti ételek kerülnek az asztalra. Az erősen katolikus országban nagy hagyománya van annak, hogy az asztalra kerülő ételből készített kosarat a vacsora előtt a nagyszombati misén a pap megáldja. A sonka, a kalács és a tojás mellett a zurek, azaz savanyú krumplileves is része a hagyományos lengyel húsvéti menünek. A húsvéti desszert a mazurek és a babka. A babka egy élesztős, kuglófszerű édesség, amit a lengyeleken kívül az ukránok és a szlovákok is nagyon kedvelnek. A mazurek egy diós piskótaszerű tészta, amit szintén kifejezetten húsvétra készítenek.





Édes kalács szinte midnen országban szerepel a húsvéti asztalon

Franciaországban a legtöbb esetben levendulával, mézzel, provence-i fűszerekkel megbolondított báránycomb kerül az asztalra, de kedvelt étel ilyenkor a bárányragu is.

Németországban nagycsütörtökön - ha lehet - csak zöld ételeket, péntek este pedig halat esznek. Húsvét vasárnap általában bárány kerül a családi asztalra, illetve az Osteramm, a bárány alakú sütemény.

Portugáliában a 17. század óta töretlen népszerűségnek örvendő folar a húsvét meghatározó péksüteménye. A folarnak északon inkább sósan vagy citrommal, ánizzsal esetleg egy csipetnyi fahéjjal ízesített változatai léteznek, míg délen meglehetősen édesen, szegfűszeggel, fahéjjal és jó sok karamellel készítik. Sok esetben a tészta fonatai közé elrejtenek 1-2 tojást.





Húsvétra a gyerekekkel is készülhetünk

Görögországban húsvét vasárnap bárányt sütnek, míg a kerti fák árnyékában álló hosszú asztalokon tojás, kenyér, húsvéti kalács és különböző saláták sorjáznak. Nagyszombaton az esti mise utáni vacsora része a koulourakia, a húsvéti vaníliás keksz, amit általában tea vagy kávé mellé kínálnak. Ahogy a legtöbb európai országban, úgy Görögországban is asztalra kerül az édes péksütemény, a kalácsszerű tsoureki. A fonatokat általában szezámmaggal hintik meg, és gyakran ültetnek a kész kalácsra pirosra festett tojásokat.

Oroszországban az ortodox húsvét egyik fontos eleme a kulich, az orosz kalács. Hasonlóan fontos és szimbolikus jelentőségű a paskha, a formára nyomott friss házi sajt. A lenyomat a sajton általában vagy keresztet formál vagy két cirill betűt, ami a ,,Krisztus feltámadt" szöveg rövidítéseként értelmezendő.





Ausztráliában a húsvét a nyár végét jelöli. A nyúl kontinensükön véghezvitt pusztításai miatt inkább a helyi erszényes állatkák szimbólumai találhatók meg a húsvéthoz kapcsolódóan.

Hot cross buns





Hot cross buns

Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
1,4 dkg száraz élesztő
5 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 elhabart tojás
5 dkg puha vaj
1,7 dl meleg tej

Elkészítés: A lisztet átszitálom, hozzáadom az élesztőt és a cukrot. Ezután megadom a sütemény ízét: jönnek a a fűszerek, majd a tej és az elhabart tojás. Pici sót adok a keverékhez és végezetül hozzáöntöm a mazsolát.

A tésztát alaposan kidolgozom, majd hagyom pihenni. Amíg pihen, felfűtöm a sütőt 175 fokra. A tésztát átdolgozom, majd egyforma darabokat szakítok belőle, és zsemlévé görgetem. A megformázott gombócokat sütőpapíros tepsire ültetem, kicsit hagyom kelni, majd a sütőbe teszem. Amíg sül, elkészítem a mázat: 2 evőkanál lisztet elkeverek 2 evőkanál porcukorral, és annyi vizet adok hozzá, amivel nem túl folyós tésztát kapok. Ezt vagy habzsákba töltöm, vagy - bízván a kézügyességemben - egy kanál segítségével applikálok rá az adott pillanatban a zsemléimre.

A zsemléket folyamatosan figyelem, s amikor kezdenek színt kapni, kiszedem őket, és a cukros krémmel egy keresztet húzok minden darab tetejére. Ezután gyorsan visszatolom a tálcát a sütőbe. Addig sütöm, amíg szépen megpirulnak (a fenekük is).

WM

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Húsvét és tavaszünnep
  2015-03-26 23:23:12, csütörtök
 
  Húsvét és tavaszünnep

A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is egyben, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus - nagypénteki keresztre feszítése után - a harmadik napon, vasárnap feltámadt.

Az eredetileg zsidó ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadást, az újjászületést jelentik.





A tojás a termékenység és az egység szimbóluma

A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián-naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. Az első niceai zsinat 325-ben határozott úgy, hogy az egyház tagjai a húsvétot ugyanazon a vasárnapon ünnepeljék, éspedig legyen a keresztény húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.
Szertartások

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. Az ókorban szokás volt a Közel-Kelet országaiban, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Mind a négy evangélium szerint az emberek megadták Jézus Krisztusnak ezt a tiszteletet. Máté, Márk és Lukács apostolok szerint a felsőruháikat az útra terítették, és gallyakat vágtak a fákról, János az egyedüli, aki pálmaágakról számol be.

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Getsemáne-kertben búcsút vett tanítványaitól, és felkészült az áldozatra. Jézus valószínűleg Széder-esti lakomát tartott az Egyiptomból való szabadulás emlékére. Szeretete jeléül megmosta tanítványai lábát. A Nagyhét ünnepeinek sorában a nagycsütörtök a gyász napja, ezért csütörtök estétől szombat estéig nincs harangozás.





Az utolsó vacsora

Nagypénteken az egyházban nincs mise, mert ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. Téves és kerülendő kifejezés a csonka mise. Nagypénteken igeliturgia van, áldoztatással. A pap a szertartást piros öltözékben végzi - a piros a vértanúság liturgikus színe. A papság és a segítők teljes csendben vonulnak be a templomba, s az üres oltárszekrény (tabernákulum) előtt arcra borulnak. Ezt követi az igeliturgia: az olvasmány Istenszenvedő szolgájáról szól, majd a szentlecke után János evangéliumából olvassák fel Jézus szenvedéstörténetét, a passiót. Ezután következnek ünnepélyes formában az egyetemes könyörgések, majd körmenetben behozzák a keresztet. Az igeliturgiát áldoztatás követi, a nagycsütörtöki misén szentelt kenyérrel. A szertartást egyszerű könyörgés zárja, nincs áldás, nincs elbocsátás.

Nagyszombaton napközben semmilyen szertartás nincs, a ,,nagyszombati liturgia" kifejezés téves. A katolikus időszámításban (ősi zsidó alapokra hagyományozva) szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnapi vigíliájának nevezik. Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi.

A szertartás öt része:

Fényliturgia: Ekkor történik a tűz megáldása, majd arról a húsvéti gyertya meggyújtása. A húsvéti gyertya (minden résztvevőnél van) jelképezi a feltámadt Jézust. A templomba való bevonulás után énekli a pap a húsvéti öröméneket.
Igeliturgia: Az Igeliturgiában kilenc olvasmány található. Hét az ószövetségből, egy szentlecke, és az evangélium, ebből legalább három ószövetségit és az evangéliumot fel kell olvasni. A Szentlecke előtt megszólal az orgona, harangok és a csengők is, amik nagycsütörtök óta hallgatnak. A Szentlecke után felhangzik az alleluja (az örvendezés éneke), ami egész nagyböjtben nem szerepelt a liturgiában. A prédikáció után a keresztségi igék megújítása következik.
Keresztségi liturgia: Ha vannak keresztelendők, akkor itt történik meg a keresztelés. Ez is ősi hagyomány, mivel régen mindig húsvét vigíliáján keresztelték meg a jelölteket. Megáldják a keresztkutat és a szenteltvizet.
Eukarisztia liturgiája: Innen a mise a hagyományos rend szerint folytatódik, de sokkal ünnepélyesebben.
Körmenet: Ez nem tartozik szervesen a vigíliához. Lehet körmenetet tartani a mise végén, ezzel ,,hirdetni a világnak", hogy feltámadt Krisztus.





Nyúlragu

Húsvétvasárnap délelőtt ünnepi szentmisét tartanak. Ehhez a naphoz tartozik az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mennek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor van. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kell elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.





Sonka, tojás, torma - az ünnep elengedhetetlen része

Húsvéthétfőn sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozása. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel, mint kölnivízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt.
Húsvét az ősvallások szerint

A fák ünnepe, a tavaszi napéjegyenlőség ünnepe. Minden természetvallás megünnepli ezt a napot, amikor a Természet felébred hosszú téli álmából, a Föld újra termékennyé válik - elkezdődhet a vetés, az ültetés, kihajtanak az ősszel földbe rejtett magok. A termékenység szász istennőjét, Eostrét, valamint a germán Ostarát köszönthetjük e napon (németül a húsvét, mint tudjuk Oster).





A tojásfestés gyerekekkel a legnagyobb élmény

Némelyik wicca-hagyomány a Zöld Istennőt és a Zölderdő Urát ünnepli ilyenkor. Az istennő termékennyé teszi a Földet, felébreszti Őt mély álmából, az Istenség pedig segít fölnevelni, érlelni a termést. Járja a zöldülő mezőket, öröme telik a természet bőségében. Ilyenkor a kovenben tüzeket gyújtanak a nap hajnalán, és keményre főzött tojásokat festenek tarkára.

A tojás megjelenési formája is szimbólum: a ragyogó sárga gömb a belsejében maga a Napisten, fehér héja a Fehér Istennő, az egész pedig az újjászületést és a termékenységet jelképezi. A nyúl szintén termékenység szimbólum, valamint Eostre istennő princípiuma.

Együnk is valamit!

Húsvétkor belehúzunk, mint más sátoros ünnepeken rendszerint. Mi kerül az asztalra? Sonka, tojás, bárány, nyúl - kinek-kinek ízlése, igénye és persze pénztárcájának vastagsága szerint. A mai válsággal spékelt világunkban sokan a húsvét előtti napokat valóban böjttel töltik, hogy a hétvégére jusson sonka, kalács a tányérokba. Ilyen időket élünk.

Dzsafiéknál, “Vazsban", ilyenkor hagyományosan sonkát, tojást és kalácsot fogyasztanak az emberek, de Nagypénteken általában még Dzsafiék is igyekszenek böjtölni, vagy legalább is erre fogják bendőjük pihentetését, felkészülendő a következő három nap gyomrot terhelő kihívásának. :)

Lássunk hát neki, készítsük el húsvéti sonkánkat, főtt tojásokkal, friss kaláccsal, sárga túróval és persze a nyúlpaprikás és a báránysült sem megvetendő csemege. Akkor se búsuljunk, ha marad a sonkából, hisz két-három napig simán eláll, isteni sonkás tészta készíthető belőle!





Sonkás tészta - a maradék sonka átlényegülése

Nagyon kellemes ünnepeket Mindenkinek, és persze teli asztal!

Üdv
Nani és a Pasik

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Medvehagymás-gombás spagetti
  2015-03-26 23:03:37, csütörtök
 
  Medvehagymás-gombás spagetti

Hozzávalók:

spagetti
gomba
vöröshagyma
fokhagyma
olívaolaj
vaj
őrölt feketebors
főzőtejszín
medvehagyma
petrezselyem

reszelt sajt
kapribogyó
tarka bors
dióbél

Elkészítés:

A tésztát felteszem főni. A hagymát kockára, a fokhagymát, a petrezselymet és a medvehagymát apróra, a gombát is kis darabokra vágom.

Egy serpenyőben az olajon a hagymát, a fokhagymát és a gombát megdinsztelem, adok hozzá vajat, ráteszem a petrezselymet és a medvehagymát, öntök rá főzőtejszínt, sózom, borsozom, rövid ideig dinsztelem, belekeverem a reszelt sajtot.

A megfőtt tésztát leszűröm, a mártáshoz adom, csíkokra vágott medvehagymát, dióbelet, kapribogyót szórok a tetejére, esetleg frissen örőlt tarka borssal is ízesítem.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Mákos-gyümölcsös tejberizs
  2015-03-26 23:02:00, csütörtök
 
  Mákos-gyümölcsös tejberizs

Hozzávalók:

5 dl tej (1,5 %-os)
10 dkg darált mák
15 dkg rizs
2 dl víz
2 dkg vaj
15-20 dkg pikáns ízű gyümölcs
vaníliás cukor
édesítőszer

Elkészítés:

Vajha milyen lehet a mákos tejberizs, rögvest megtudjuk! A másfél literes piros, nyeles lábaskába bele a víz, a rizs, felforral, takarék, gyakorta kevergetve megitat a vizet alóla. Vigyáz, mert a rizs gyorsan szomjas. Hozzáönt a tejet, bele a vaj, a szükség szerint darabolt gyümölcs, a cukor 5-6 tasakkal legalább, mert a mák befalja.

Felforral, közben begyújt a legpinduribb gázrózsát, rá egy tömör vas lángelosztó + egy-két szitás, rá a lábaska, tetejére fedő, kukucsrés mentességet ellenőriz. Úgy 3-4 percenként hosszabb ágú villával átkeverget, ahogy sűrűsödik, óvatosabban.

Ha megpuhult a rizs, önthet alá még kevés tejet, ha szárazol. Gusztus szerint édesítővel beállít az ízét, és tálalhat natúron, pikáns lekvárral, ezzel-azzal, ki mit kívángat.

Forrón, hűltebben, hidegen egyaránt javasolt.

Megjegyzés:

A tejberizses alapot jórészt Horváth Ilona szakácskönyve alapján készítettem, mint mindig, a mákbeütés ihletője, önhibáján kívül a mákosbödönös kiszereléssel alkotó T. Oldaltárs, az eredmény fent, látványos és ízesen laktatónak bizonyult. Ez okból vár itt mindenkit.

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tejszínes-húsos spagetti
  2015-03-26 23:00:08, csütörtök
 
  Tejszínes-húsos spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
50 dkg spagetti
2 evőkanál olaj
2 evőkanál margarin
30 dkg darált sertéshús
1 kávéskanál oregánó
3 dl tejszín
reszelt sajt, ízlés szerint

Elkészítés:

A gombát megmossuk, és apróra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.

A spagettit lobogva forró sós vízben kb. 12-15 percig főzzük. Leszűrjük, és leöblítjük. Tálba tesszük, rátesszük az olajat, összekeverjük, és melegen tartjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a margarint, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, és üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a gombát, és kevergetve kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, oregánóval ízesítjük. Jól összekeverjük, fél dl vizet adunk hozzá, és lefedve lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, összekeverjük, és a tésztára tesszük. Forrón, ízlés szerint sajttal megszórva vagy a nélkül tálaljuk.





Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 498 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Egyszerű sárgaborsóleves
  2015-03-26 22:58:28, csütörtök
 
  Egyszerű sárgaborsóleves

Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
só vagy ételízesítő
1 csokor kapor

Elkészítés:

Ételízesítős vízben megfőzöm a sárgaborsót, a felaprított sárgarépát, a zöldséget, az apróra vágott hagymát.

Amikor puha, kis levet kiveszek, elkeverem a paprikával és a liszttel, visszaöntöm, botmixerrel egyneművé turmixolom (de nem muszáj), felengedem vízzel, felforralom, 5 percig főzöm-

Kaporral megszórva tálalom.





Megjegyzés:

A receptet Zsuzsi87, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
További jó estét!
  2015-03-26 22:56:47, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép estét!  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 173
  • e Hét: 4687
  • e Hónap: 9725
  • e Év: 139432
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.