Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Sós kenyértorta
  2015-03-28 23:55:03, szombat
 
  Sós kenyértorta

Hozzávalók:

1 kg-os kenyér szeletelve
30 dkg sonka
30 dkg téliszalámi
30 dkg edami sajt vékony lapokra szelve
50 dkg vajkrém (ízesített vagy natúr - ízlés szerint)
3 főtt tojás
1 dl tartármártás
10 dkg vaj
2-3 db paradicsom
uborka
lilahagyma
koktélparadicsom

Elkészítés:

Egy lapos tálcát bevonunk fóliával. A 3 főtt tojást villával szétnyomkodjuk és kikeverjük a tatármártással, pici sóval és a szobahőmérsékletű vajjal. A paradicsomokat vékonyra felkarikázzuk.

A tálcára lerakunk egy sor kenyeret, lehetőleg minél szorosabban egymás mellé. Megkenjük az első réteg vajkrémmel, rárakunk egy sor sonkás szalámit. Erre tesszük a következő réteg kenyeret, amire rákenjük a tojásos krémet, ezt megrakjuk a felkarikázott paradicsommal, majd megint egy réteg kenyér következik. Újra vajkrém, erre kerül egy réteg téliszalámi, majd beborítjuk a kenyérrel. Az egészet körben és felül is bevonjuk a maradék vajkrémmel. Ezt követően a lapokra szelt sajttal szépen befedjük a tortát úgy, hogy illeszkedjenek egymáshoz a lapok. Kicsit megnyomkodjuk, hogy egyenletes legyen, ezután díszítjük.





A díszítés már természetesen mindenkinek fantáziája szerint, ahogy a töltés is variálható, lehet pástétommal, több zöldséggel, savanyú uborkával is feldobni.





Megjegyzés:

Nálunk hatalmas sikert aratott, mivel a szendvicset mindenki szereti, ez pedig tulajdonképpen egy giga-szendvics. :-)

A receptet és a fotót Mcsilla0515 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Sonkás-sajtkrémes piskótarolád
  2015-03-28 23:52:12, szombat
 
  Sonkás-sajtkrémes piskótarolád

Hozzávalók:

A piskótatekercshez:
3 tojás
4 púpos evőkanál liszt
1 teáskanál só
3 evőkanál tej
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
A töltelékhez:
5 dkg vaj
10 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
10 dkg szeletelt sonka
1 evőkanál tejföl
2 teáskanál reszelt vöröshagyma

őrölt fehérbors
A bevonáshoz:
10 dkg krémsajt
10 dkg mascarpone


Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. A tojások sárgáját a sóval, őrölt fehérborssal és a tejjel pár perc alatt habosra keverjük. Ezután beleszitáljuk a lisztet, simára keverjük, majd apránként óvatosan fakanállal hozzákeverjük a keményre vert habot.

Egy tepsit (kb. 37 x 30) kibélelünk sütőpapírral, ráönteni a masszát, egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve nedves konyharuhára borítjuk, majd szorosan feltekerjük. Teljesen kihűtjük, de közben többször ki-be tekerjük, hogy ne repedjen meg, és a formája is megmaradjon.

A töltelékhez a vajat a tejföllel kicsit kikeverjük, majd hozzáadjuk a kétféle reszelt sajtot, a reszelt vöröshagymát, az apró kockára vágott sonkát, ízlés szerint sót és őrölt borsot. Ezután jó alaposan összekeverjük.

A teljesen kihűlt piskótatekercset megtöltjük a sonkás-sajtos töltelékkel, majd óvatosan feltekerjük.

A bevonókrémhez jó habosra keverjük a mascarponét és a krémsajtot ízlés szerinti mennyiségű sóval. Tálcára helyezzük a megtöltött piskótatekercset, majd kívülről bevonjuk a krémsajtos-mascarponés krémmel.





Pár órára hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek és könnyen szeletelhető legyen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Sajttorta sonkával és túrókrémmel
  2015-03-28 23:49:21, szombat
 
  Sajttorta sonkával és túrókrémmel

Hozzávalók:

50-60 dkg (5 db, kb. 4 mm-es szelet) sajt kör alakúra szeletelve
40 dkg túró
25 dkg gép sonka vagy csemege sonka
fokhagyma
kömény

petrezselyem
zöldhagyma
csemege uborka
koktélparadicsom
kaliforniai paprika
alma
retekcsíra
póréhagyma

Elkészítés:

Elkészítjük a túrókrémeket. Egyik felét beízesítjük 1 gerezd fokhagymával, csipet köménnyel, sóval, 1 teáskanál pirospaprikával, amennyiben szükséges, kevés tejföllel lazítjuk.

A másik felét ízesítjük aprított zöldhagymával, finomra vágott petrezselyemmel, finomra vágott csemege uborkával és sóval, ezt is lazíthatjuk tejföllel.

Leteszünk 1 sajtszeletet, ráteszünk egy réteg sonkát, ami megkenünk túrókrémmel, ráteszünk egy réteg vékonyra szelt kaliforniai paprikát.
Ezután jön a következő réteg a másik ízű túrókrémmel, és ezt karikára szelt póréval rakjuk meg. Így rétegezzük tovább. A legtetejére csak krémet kenjünk.

Az ötödik lapot 12 db egyforma cikkre vágunk. 12 db koktélparadicsomot elhelyezünk arányosan a tortánk szélén, és a sajtcikkeket közéjük helyezzük. További zöldségekkel fantáziadúsan kidíszítjük.

Ha maradt túrókrém és sonka, csinosan töltsük be sonkaszeletbe a krémet, és tegyük a torta köré.





Megjegyzés:

Lehet tetszés szerinti krémmel, felvágottal, zöldséggel készíteni. Csak a fantázián múlik.

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Hidegtálak ünnepi alkalmakra
  2015-03-28 23:46:33, szombat
 
  Hidegtálak ünnepi alkalmakra

A vendéglátás egyik fontos eleme a hidegtál. Az előkészített, hidegen kínált falatoknak azonban nem csak akkor van létjogosultságuk, ha nagyobb tömegeket szeretnénk vendégül látni, hanem családi ünnepek, ebédek, vacsorák alkalmával is kitűnő alternatívái lehetnek sok fogásnak.

A húsvét ideális alkalom hidegtálak készítéséhez. A sonka, a különféle primőrök és a tojás ideális alapot jelentenek sokféle hidegtál elkészítéséhez.





Húsvétkor rengeteg finomsággal készülünk - a hidegtálak tökéletes vendégvárók

A hidegtálak egyik kedvelt alapanyaga a hús. A hús többféle módon is tányérra kerülhet. Dolgozhatunk sült hússal, készíthetünk hidegtálat sonkával, különféle felvágottakkal, kolbászokkal, szalámival vagy akár füstölt halat is kínálhatunk. Igazi klasszikusnak számít a kolbásszal töltött karaj, de a hidegtálra kerülhet még fasírt vagy fasírozott, Stefánia vagdalt vagy bármilyen más pástétom is.

Az elkészült pástétomok, húsok mellé leggyakrabban valamilyen salátát szokás kínálni. Laktató és jó megoldás a tésztasaláta, de ezen kívül szinte bármilyen más saláta megfelelő lehet. Jó választásnak tűnnek a majonézes alapú saláták, mint például a kukoricasaláta vagy a franciasaláta, de készíthetünk ecetes vagy majonézes krumplisalátát vagy burgonyasalátát, sőt tavasz lévén a friss piaci kínálatból szemezgetve is összeállíthatjuk a salátákat.





A krumplisaláta is nagy kedvenc, természetesen a franciasaláta mellett

Az elkészült műveket nem csak tálba tehetjük, hanem ha kellően homogén összetételűek, akkor egy kisebb mennyiségű zselírozó anyag hozzáadása után különféle formákba is tölthetjük, majd miután megdermedt, tálra boríthatjuk. Kifejezetten jó forma erre az őzgerinc vagy a kuglófforma, de kisebb pudingformákkal is kísérletezhetünk.





Különféle salátákat és kencéket is rétegezhetünk - mutatós és nagyon finom a hidegtálon

A zselírozás más hidegkonyhai készítmények esetén is bevethető módszer. Régebben a frissesség megőrzése végett vonták be zselével a fogásokat, de a konyhánkban készülő ételekhez is érdemes egy kevés zselírozó anyagot használni, így biztosan nem fog kifolyni a töltelék a sonkatekercsből és a különféle krémek is fixebben a helyükön maradnak. Ezen kívül készíthetünk zöldségekkel, tojással, hússal gazdag kocsonyát is, amelyeket szintén nagyobb vagy kisebb, személyre szabott formára is alakíthatóak. A kocsonyába kerülő alapanyagokból mintákat is kirakhatunk, ha kellően türelmesek vagyunk és picit kreatívak, akkor igazán esztétikus tálakat készíthetünk.





Aszpikkal nagyon mutatós és ízletes hideg fogásokat készíthetünk

Ha nem szeretnénk komplett salátát kínálni a húsokhoz, akkor retekkel, uborkával, paprikával is könnyedén felturbózhatjuk a tálat, s a zöldségek mellé különféle krémeket kínálhatunk. A krémek alapja lehet krémsajt, tejföl, túró, juhtúró vagy épp avokádó. Klasszikus hidegkonyhai krém a körözött, de nyugodtan készíthetünk zöldfűszeres túrókrémet, tojáskrémet vagy épp halkrémet is. A krémek mellé kínált zöldségek nem csak színben járulnak hozzá a tál összképéhez, hanem arra is alkalmasak, hogy a különféle ízvilágú összetevőket ügyesen és esztétikusan elválasszuk egymástól.





A különféle kencék is népszerűek, csibe vagy nyuszi formájú kekszek nélkül is :)

A zöldségeket ezen kívül formázhatjuk és tölthetjük is. A retkek és a sárgarépa könnyen faragható, s az apróbb paradicsomokból is megannyi kedves forma készíthető. A korábban felsorolt krémekkel meg is tölthetjük a zöldségeket. A harapásnyi koktélparadicsom vagy épp a cikkekre szedett paprika tökéletes formát biztosít a kencéknek, amelyeket így könnyedén, porciózva tálalhatunk.





A paprikába töltött körözött vagy fűszeres túrókrém, vajkrém is nagyon kedvelt a hidegtálakon

Zöldségekből készíthetünk külön vegetáriánus fogásokat is, például zöldséges pástétomot, amelybe akár egész tojásokat is tehetünk, mint a Stefánia szeletbe. Ugyancsak helyt kaphatnak a vegetáriánus tálon a sajtos fogások is. A különféle töltött felvágottak és sonkák könnyedén átértelmezhetőek a vékonyra szelt félkemény sajtok felhasználása esetén, de bármilyen sajttál is része lehet egy tartalmas hidegtálnak.





Sajttorta sonkával Esztitől

A húsok mellett a tojás is elengedhetetlen kelléke a hidegtálaknak. A tojás nem csak salátában és krémekben jelenhet meg, hanem gyakorta szerepel töltve, sőt figurák készítésére is igen alkalmas. A töltött tojásnak rengeteg változata létezik, a tojássárgáját ízesítve visszatöltött verziótól kezdve a kaviárral töltött változatokig. Ennél a fogásnál csak a képzeletünk és a tojás befogadóképessége szab határt a variációknak. A tojás sárgáját minden esetben érdemes felhasználni, nagyon jó kötőanyag, könnyen lazítható és jól fűszerezhető. A töltött tojás mellett a kaszinótojás szintén kötelező eleme a klasszikus hidegkonyhai készítményeket felsorakoztató asztalnak.





A töltött tojás nem maradhat le a húsvéti hidegtálról

A húsokon és a tojáson kívül töltött tésztákat is tálra tehetünk. Legegyszerűbb megoldás a tésztakosárka, ami készülhet rétestésztából vagy épp leveles tésztából, de ügyes kezű háziasszonyok sós égetett tésztából is süthetnek kosárkákat. Ezeket a formákat szinte bármivel megtölthetjük, csak arra ügyeljünk, hogy a töltelék idő előtt el ne áztassa a tésztát.





A tojás kötelező elem a hidegtálon - csibeként biztos nagy sikert aratnak :)

A krémeket befogadó hengerek és kosarak mellett a különféle pékáruk és chipsek is beletartozhatnak a hidegkonyhai remekléseinkbe. A tortilla- vagy kenyérchipsek, a különféle lapos vagy vékonyra sodort kenyerek kitűnő kiegészítői lehetnek a kencéknek, segítenek elkerülni, hogy a sok majonézes, krémes csoda eredményeként egy gyomorrontással legyünk gazdagabbak.





Friss zöldfűszerekkel vagy medvehagymával is megbolondíthatjuk a töltött tojást

Körözött

Hozzávalók:
25 dkg túró
10 dkg bryndza
1 csomag újhagyma
csipet só
1 teáskanál pirospaprika
5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál kömény

Elkészítés: Az újhagymát vékony karikákra szelem. A túró egy tálba öntöm, hozzáadom a bryndzát és a vajat, majd villával alaposan áttöröm. Ezután tejföllel lazítom, fűszerezem, s néhány órát a hűtőbe teszem, hogy összeérhessenek az ízek.

Stefánia vagdalt

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
15 szeletnyi bacon
2 tojás + 4 tojás
2 marék zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
3 teáskanál pirospaprika
frissen őrölt feketebors

olaj

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, és egy serpenyőben kevés olajon üvegesre párolom. 4 tojást keményre főzök, majd megpucolok.
A húst egy tálba teszem, majd hozzáadom a pirospaprikát, borsozom, sózom, és a dinsztelt hagymával gazdagítom. Végezetül ráütöm a tojásokat, és hozzáadom a két maréknyi morzsát. Alaposan elkeverem a masszát.
Az őzgerincet vékony baconszeletekkel kibélelem, majd a massza felét belesimítom, s a megpucolt főtt tojásokat a massza közepébe helyezem. A maradék hússal szépen betakarom a tojásokat, majd a kilógó szalonnaszeletekkel betakarom a húst, és 200 fokon sütöm.
Egészen addig sütöm, amíg a szalonna szépen meg nem színesedik, ekkor kiveszem a sütőből a tepsit, ügyesen felfordítom a formát, és egy sütőpapíros tepsire borítom a pástétomot, majd a sütőbe visszatéve a szalonnakérget megpirítom. Amikor kész és kihűlt, akkor a hűtőbe teszem.
Másnap, a vendégség előtt egy órával kiszedem, hogy ne legyen túl hideg.





Sonkás-sajtkrémes piskótarolád Gizitől




Sós kenyértorta Csillától

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Virágdísz retekből hidegtálra
  2015-03-28 23:32:11, szombat
 
  Virágdísz retekből hidegtálra

Húsvétkor csinos hidegtálakat készítünk, feldíszítjük a salátákat és a sonkatekercseket - úgy a legjobb, ha ehető díszeket készítünk, például a most szezonális hónapos retekből.

A zöldségfaragás igazi művészet, elképesztő alkotásokat faragnak ki kézügyes mesterek. De mi is próbálkozhatunk látványos, ám egyszerűen kivitelezhető díszekkel. A répa, az uborka is jó alapanyag ehhez, de a legmutatósabb a zsenge hónapos retek. Az alábbi videókon jól követhető a folyamat, indulhat a retekfaragás:


Link

Link

Link

Ráadásul a retek nem csak finom és nagyon tavaszi, de egészséges is. :)

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Télvégi vitaminbomba, a retek
  2015-03-28 23:27:46, szombat
 
  Télvégi vitaminbomba, a retek

A retek megbízható társa a reggelinknek, tökéletes kiegészítője a vacsoráinknak, mégis igen keveset tudunk róla. Pedig ez a gyökérzöldség igen tekintélyes múlttal rendelkezik.

Retek-történelem

A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.





A friss, ropogós retek a szendvicsek jó barátja :)

Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.

Az ókori Görögországban annyira tisztelték a retket, hogy arany másolatokat készítettek róla, amiket az isteni Apolló számára ajánlottak fel. A középkor már kevesebb népszerűséget tartogatott a reteknek, amely a veszekedés és a viszály szimbólumává vált. Mivel a retek kapcsolatban állhatott a gonosszal, ezért a fogyasztás előtt gyakorta tették ártalmatlanná azzal, hogy megszentelték.

Angliába a XVI. század elején érkezett meg a retek, mint gyógynövény. Az angolok vesebetegségek, bélbetegségek és bőrproblémák kezelésére alkalmazták, majd ott is elterjedt, mint ízletes zöldségféle. Retekre vonatkozó utalás már Shakespeare IV. Henrikjében is található. A gyökérzöldség széles körben való elterjedése azonban I. Erzsébet uralkodása idejére tehető. Ekkor már gyakorta fogyasztott előételnek számított.





A falatnyi vajretek nagyszerű szendvicsekre, salátákba, levelét is felhasználhatjuk

A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.

Fehér, piros, fekete - avagy a retekfajták

A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér. Súlya az egészen elenyészőtől a több kilóig terjedhet.

A meleg hőmérsékleten ültetett retkek íze erőteljesebb, csípősebb, míg a hűvösebb körülmények között növekedő példányok lágyabb, édesebb aromával bírnak. A retkek ízét a szezon is befolyásolja, a korán szedett retkek íze lágyabb, mint a szezon vége felé kóstolt példányoké. A retek könnyen termeszthető, mert nagyon szapora és viszonylag igénytelen.





Ilyen a francia retek

Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér.

A fehér-, más néven jégcsapretek enyhébb ízű, mint kis piros társa, így a gyerekek is jobban kedvelik, hiszen a piros reteknél néha belefutni egy-egy nagyon csípős példányba. Létezik gömb alakú fehér retek is, ez a sörretek, ennek is enyhe az íze, kitűnően használható levesnek vagy főzeléknek a szára, a húsa pedig nem csak nyersen, de sütve is remek.





A jégcsapretek enyhébb ízű, ropogós fajta

A méretében karalábéra emlékeztető, télen termő fekete retek húsa csípősebb a jégcsapreteknél. A húsában kevesebb a nedvesség, így jól eltartható.

A Daikon vagy kínai retek Kínában igen ismert, elég sok válfaja létezik. Ezek a retkek leginkább a sárgarépára emlékeztetnek, legalábbis alakjukban, bár néha színükben is, hiszen a Daikonból létezik sárga is. Ennek a retekfajtának lédús fehér húsa van, és íze csípősebb, mint a többieké.

A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.





A sörretek is nagyon finom, nem erőteljes ízű retekfajta

Jótékony retek

A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.

A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.

A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.





A kis retekcsírákban nagyon intenzíven érezhető a retek csípőssége

Vásárlása, fogyasztása

Retek vásárlásakor egészséges szemeket válasszunk, amelyeken semmilyen ütődés, karc nincs, felületük fényes és kemény. A fekete retek felülete ugyan nem fényes, de itt is ügyeljünk arra, hogy ne legyenek sérülések a gumón. Kerüljük a puha, sejthetően szivacsos belsővel rendelkező retkeket.

Ha nem a vásárlás napján szeretnénk a retket megenni vagy felhasználni, akkor érdemes a szárát eltávolítani, s a gumókat műanyag zacskóba csomagolva a hűtőbe tenni. Fogyasztás előtt hideg vízben alaposan át kell mosni. Leghosszabb ideig a feketeretek tárolható.





A feketeretek intenzív ízét besózással szelídíthetjük

Ha nem önmagában fogyasztjuk vagy szendvicsekhez használjuk, akkor a retek leggyakrabban különféle saláták alapanyagként hasznosul. Ezen kívül levesekbe tehetjük, illetve a távol-keleti konyha wokban sült zöldségei közé is kerülhet vékonyra szelt retek.

Párolt retek

Hozzávalók:
3-4 csokor vajretek
1 teáskanál köménymag
cukor
1 babérlevél

Elkészítés: A retkek levelét eltávolítom, a végét levágom, majd a fejeket egyforma vastag karikára metszem. A karikákat lábasba teszem, fűszerlabdába mellé eresztem a köményt és a babérlevelet, pici cukrot adok hozzá, majd félpuhára főzöm, s a lében hagyom kihűlni. Ezután hűtőbe teszem, s tálalásig ott is hagyom.

Reteklevél-pesto

Hozzávalók:
2 csokor vajretek
5 dkg parmezán
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 bő marék fenyőmag
½ lime leve
frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A vajretek levelét lecsavarom, folyó víz alatt alaposan megmosom. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítom. Egy edénybe helyezem a lecsöpögtetett leveleket, a fenyőmagot, a darabokra tört sajtot, a fokhagymát, hozzáöntöm az olívát, a lime levét, majd botmixerrel krémesítem. A krémet ezután fűszerezem, majd pirítóssal kínálom.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Krémsajtos avokádósaláta
  2015-03-28 23:12:10, szombat
 
  Krémsajtos avokádósaláta

Hozzávalók:

2 db avokádó
1 db tömlős natúr krémsajt
10 db olívabogyó
1 db kisebb chili (vagy kápia) paprika
1 db TV paprika
snidling
őrölt gyömbér

őrölt fehérbors
citromlé

Elkészítés:

Az avokádókat negyedekre vágom, magját eltávolítom, héjától a szeleteket megszabadítom, majd vékonyra felszeletelem húsát. A paprikákat felszeletelem, felkockázom, a snidlinget apróra vágom, az olívabogyókat félbe, majd vékony szeletekre darabolom.

A krémsajtot egy keverőtálba teszem, beleadom az avokádódarabokat, csakúgy, mint a felaprózott paprikákat, snidlinget és olívabogyót. Sózom, fűszerezem gyömbérrel és fehérborssal, frissen facsart citromlevet is adok hozzá. Alaposan összedolgozom, legalább 1-2 órát hűtőben érlelem.

Tálaláskor frissen őrölt színes borssal és olívabogyóval díszítem.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Cézár saláta
  2015-03-28 23:10:58, szombat
 
  Cézár saláta

Hozzávalók:

A pirított kenyérkockákhoz:
2 nagy gerezd fokhagyma
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 csésze (0,5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből

A salátához:
1 db tojás
1 teáskanál Worcestershire-szósz
3 teáskanál frissen facsart citromlé
1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma

1/2 teáskanál frissen őrölt bors
1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella
1 teáskanál kapribogyó
1 teáskanál dijoni mustár
1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj
1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt
2 közepes fej római saláta

Elkészítés:



A pirított kenyérkockák elkészítése: Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg, keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat. Tegyük a kenyérkockákat tepsibe, egyenletesen terítsük el, és 350 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára.

A salátöntet elkészítése: A tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és 45 másodpercig főzzük. Utána vegyük ki, és hagyjuk lehűlni. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a Worcestershire-szószt, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik).

A saláta elkészítése: Tegyük fa, üveg vagy műanyag (de nem fém) salátástálba a 3-5 cm-es kockákra felvágott salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.





Megjegyzés:

Sokféle saláta fut Cézár néven. Ez az a recept, ami szerint 1924-ben a mexikói Tijuana-ban Cesare Cardini étteremében elkészítették a salátát, miután egy nyári hétvégén kifogytak egyes alapanyagok.

A receptet Zoli429, a fotót Pampalini küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Túrós rétestorta
  2015-03-28 23:08:44, szombat
 
  Túrós rétestorta

Hozzávalók:

egy 24 cm-es tortaformához:
12 db réteslap
10-15 dkg vaj
A töltelékhez:
50 dkg túró
porcukor
2 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
mazsola
2 db tojás
1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:

Először a tölteléket készítsük el. A túrót villával nyomkodjuk össze, majd adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, a tojások sárgáját, és keverjük alaposan össze. Ezután keverjük hozzá a vaníliás pudingport is.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós masszához.

A tortaformát kenjük ki vajjal.

Egy nedves konyharuhára helyezzünk rá egy réteslapot, majd kenjük meg olvasztott vajjal. Ezután helyezzük rá a következő réteslapot, és szintén kenjük le. Ezt a műveletet addig folytassuk, hogy 6 db réteslap kerüljön egymás tetejére.

Ezután a lekent és egymásra helyezett réteslapokat óvatosan helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent tortaformába. Az előzőleg összekevert túrós tölteléket óvatosan öntsük rá a réteslapra, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét.

A maradék 6 db réteslapot egyesével szintén kenjük le az olvasztott vajjal, majd helyezzük egymásra. Óvatosan helyezzük rá a töltelék tetejére, majd a kilógó tészta széleket hajtsuk vissza. Végül kenjük le olvasztott vajjal.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra, ropogósra (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem, és amikor már kezdett pirosodni a tészta széle, letakartam egy sütőpapírral).

A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Zöldfűszeres szűzpecsenye gombaraguval és túrós csuszával
  2015-03-28 23:06:55, szombat
 
  Zöldfűszeres szűzpecsenye gombaraguval és túrós csuszával

Hozzávalók:

2 db sertés szűzpecsenye
60 dkg csiperkegomba
2 közepes fej hagyma
50 dkg csusza tészta
50 dkg túró
5 dl tejföl
20 dkg füstölt szalonna
2 dl száraz fehérbor
2 dl húslé
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsír

bors
őrölt petrezselyem
kakukkfű
rozmaring
pirospaprika

Elkészítés:

A zöldfűszereket mozsárban a fokhagymával összezúzom, a szűzpecsenyét felszeletelem, sózom, borsozom, és megforgatom a zúzott fűszer keverékben, felhasználásig a hűtőben pihentetem.

A szalonnát felkockázom, kevés zsíron ropogósra sütöm, majd leszűröm, félreteszem.

Felaprítom a hagymát, a gombát félbe, majd szeletekre vágom. A tésztát sós, olajos vízben kifőzöm, ha kész elkeverem kevés zsírral és az áttört túróval, egy zsiradékkal enyhén kikent tepsibe téve a sütőben forrón tartom.

A sült szalonnás zsír felén hirtelen megsütöm a befűszerezett hússzeleteimet, majd 1 dl borral és a húslével felöntve, takaréklángon puhára párolom. Közben egy másik serpenyőben, a zsír másik felén, gyengén sózva megpirítom a hagymát, hozzáadom a gombát, rászórom a megmaradt fűszerkeveréket, amiben a szűzpecsenye szeleteket megforgattam, felöntöm a másik deci borral, és zsírjára pirítva sűrű raguvá főzöm. Amikor elkészült, beforralom 2 dl tejföllel.

Adagonként tálalom, egy tányérra 2-3 szelet szűzérmét helyezek, mellé teszek a túrós csuszából, amit meglocsolok gazdagon tejföllel, megszórok pirított szalonnakockákkal, a hússzeletekre pedig a tejfölös gombaraguból adagolok.

Lényeges, hogy frissen, minden összetevőjét forrón helyezzük a tányérra, a tejfölt sem árt kissé előmelegítenünk tálalás előtt.

Megjegyzés:

Talán kicsit macerásnak tűnik az elkészítése, de itt, a Mindmegettén edződött, gyakorlottabb háziasszonyok, hobby szakácsok is tudnak egyszerre több főzőlapon dolgozni. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1682
  • e Hét: 6196
  • e Hónap: 11234
  • e Év: 140941
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.