Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Narancs, a téli egészség kulcsa
  2015-03-04 21:44:00, szerda
 
  Narancs, a téli egészség kulcsa

A narancs nemcsak nagyon finom, de rendkívül egészséges is. A világ kedvenc gyümölcslevét a narancs adja, rengeteg fogy belőle minden évben. Sok-sok érdekességet olvashattok róla cikkünkben.

Honnan származik?

A narancs Dél-Kelet Ázsiából származik, ie. 2500-ben már megtalálták nyomait Kínában. Valószínűleg Nagy Sándor segítségével jutott Európába, ahol csak a középkorra vetette meg a lábát, a Mediciek címerpajzsát már 5 narancsgerezd díszíti. Szubtrópusi növény, 9-10 méter magasságúra megnövő fákon érik. Az ősöknek számító vietnámi és thai narancs kívül zöld, belül sárgás. Azokban az országokban, ahol hűvösebb van, a narancs bőre narancsszínűre színeződik, ott, ahol viszont mindig meleg van, a klorofil megmarad a növényben, és a narancs zöld marad.





Együnk, igyunk minél több narancsot

A narancs etimológiája

A narancs szó a 14. századtól az arab ,,narange" szóból terjedt el, valószínűleg szanszkrit eredettel, később sok helyen elveszítette a szó eleji n betűt. Sok nyelven hívják kínai almának.





A frissen facsart narancslé a legfinomabb

Miért egészséges?

A narancs rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, egy szem a felnőttek számára javasolt mennyiség akár kétszeresét is tartalmazhatja. Használják étvágyjavító és emésztést serkentő hatásai miatt, és gyomorhurut ellen is ajánlják. Kórosan soványak és szívbetegek egyenek minden nap egy narancsot. Ez a legtöbb rostot tartalmazó gyümölcs a világon, ezért az emésztést is kedvezően befolyásolja.





A vérnarancs egy mutáció

Narancs a konyhában

Lédús belét és héját is használjuk. A 17. században a színházakban, mint frissítőt osztogatták. Sütemények, krémek édesítője, de kesernyés, aromás héja is jól ízesíti nem csak a különféle desszerteket, de szószokhoz, húsokhoz is illik. Készülhet belőle leves gyümölcsösen, zöldségesen vagy mondjuk libahússal, de nagyon finom húsételeket is tálalhatunk, mondjuk egy narancsos gyömbéres pulykamell formájában. A karácsonyi gyümölcskenyér sem nélkülözheti reszelt vagy kandírozott héját, de a bejgli tésztájába, akár töltelékébe is illik.

Lehet vele diétázni is persze, az amerikai narancsos diétával akár 10 kg feleslegtől is megszabadulhatunk.





Akár salátákba is kerülhet néhány gerezd

Érdekességek a narancsról

Brazíliában és az USÁ-ban termesztik a legtöbb narancsot. A narancs érettségét a héj színe alapján nem lehetséges megítélni, mivel akár a fán maradva is változhat a színe narancssárgáról zöldre, majd újra narancssárgára.

A narancs szín a buddhista szerzeteseknél a megvilágosodást, az isteni szeretet jelképezi, ezért teljesen narancssárga a ruhájuk is.

Nagy Sándor állítólag sáfrányos vízzel mosott hajat, hogy az megőrizze fényes narancs színét.

Érdekes, hogy amikor a hollandok 1674-ben visszafoglalták New Yorkot az angoloktól, New Orange-ra (új narancsra) keresztelték át, és egy évig ez is maradt a neve.

A narancs virágát már Kleopátra is gyakran használta, állítólag erősíti az önbizalmat és eufóriát okoz. Régen narancsvirággal szórták be a nászágyakat is. Egy liter narancsvirág olajhoz egy tonna narancsvirágot préselnek.





A leve, héja, húsa is fantasztikus

Több mint 1000 narancsos receptet találtok nálunk >>>

Narancsos sütőtökkrémleves

Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 hagyma
3 kanál olaj
1 kanál méz
1,5 dl narancslé
2 db nagyobb krumpli
ételízesítő

bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál gyömbérpor (vagy friss, reszelve)
2 dl tejszín
pirított tökmag, napraforgómag

Elkészítés: A sütőtököt feldaraboljuk, sütőben puhára sütjük. Amíg puhul, olajon megdinszteljuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a megtisztított, kockára vágott krumplit, kevergetjuk. Rácsorgatunk 1 kanál mézet, picit karamellizáljuk, utána felöntjük kb. 1,5 l vízzel. Beleszórjuk a fűszereket, és puhára főzzük a krumplit.

A megsült sütőtökot megpucoljuk, beletesszük a levesbe a narancslével együtt. Botmixerrel pürésítjük, és behabarjuk a tejszínnel. Ha még kell, utána fűszerezünk, pirított magokkal meghintve tálaljuk!

Narancskrém

Hozzávalók:
1 db narancs
1 csomag vaníliás cukor
2 nagy pohár tejföl
cukor ízlés szerint
1 csomag babapiskóta

Elkészítés: A tejfölöket tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. Belereszeljük a narancs héját, beleaprítjuk a megpucolt narancsot. Összeturmixoljuk, majd belekeverünk 1 csomag összetört babapiskótát. 1 éjszakára hűtőben pihentetjük.
SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Paprikás krumpli tejföllel
  2015-03-04 21:35:55, szerda
 
  Paprikás krumpli tejföllel

Hozzávalók:

1 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
ételízesítő
őrölt fűszerkömény

bors
csipet cukor
tejföl

Elkészítés:

A hagymát olajban üvegesre párolom, majd a hagymás olajba beleteszem a fűszereket, beleöntöm a felkockázott burgonyát, és felengedem annyi vízzel, hogy biztonságosan ellepje, majd addig főzöm, amíg megpuhul a burgonya, és a leve besűrűsödik. Tálaláshoz egy kanál tejfölt teszek a tetejére.

Megjegyzés:

A receptet Solya küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Kolbászos paprikás krumpli II.
  2015-03-04 21:31:15, szerda
 
  Kolbászos paprikás krumpli II.

Hozzávalók:

60 dkg burgonya
15-20 dkg kolbász (száraz kolbász vagy lecsó kolbász)
1 fej vöröshagyma
ételízesítő
olaj
2-3 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:

A hagymát apró kockára, burgonyát pedig cikkekre vágjuk. Forró olajon a hagymát picit megpirítjuk, tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával. Megforgatjuk benne a krumplit, ételízesítővel fűszerezzük, kevés vizet aláöntünk, és lefedve főzzük.

Amikor félig megpuhult, beletesszük a karikára vágott kolbászt, és puhára főzzük. Mindig csak kevés vízzel öntsük fel, hogy sűrű legyen a szaftja.





Megjegyzés:

Készíthető lecsókolbásszal, szárazkolbásszal vagy virslivel, ki mit szeret.

A receptet és a fotót Kiscsimpi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zsenge pórékrémleves
  2015-03-04 21:27:51, szerda
 
  Zsenge pórékrémleves

Hozzávalók:

3 zsenge póréhagyma
0,5 kg burgonya
1 vöröshagyma
5 dkg húsos szalonna
3 dkg vaj
1,4 l zöldségleves (leveskockából is készülhet)

1,5 dl tejszín
a tálaláshoz:
néhány vékony szelet
húsos szalonna

Elkészítés:

A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A szalonnát, a tálaláshoz készítettel együtt, apró kockákra vágjuk - ha szeletelve vettük, ezt akár ollóval is tehetjük. Ezután 2-3 perc alatt zsírját kisütjük, a pörcöt félretesszük. A visszamaradt zsíron először a hagymát futtatjuk meg, majd a burgonyát is beledobjuk. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. A zöldséglével felengedjük, és puhára, szinte pépesre főzzük. A kész levest turmixoljuk. Érdemes kisebb adagokban a gépbe tölteni a masszát, így simább, selymesebb lesz. A tejszínt belekeverjük, a szalonnapörccel megszórva tálaljuk.





i idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 1463 kJ/357 kcal

Megjegyzés:

- A hagymalevest frissen pirított zsemleszeletekkel vagy pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
- Ha fogyókúrázunk, a tejszínt el is hagyhatjuk.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Krumplinudli, gnocchi, barackos gombóc és a többiek
  2015-03-04 21:25:22, szerda
 
  Krumplinudli, gnocchi, barackos gombóc és a többiek

Gyerekkorunk szép emlékei között szinte biztosan szerepel egy nagy piros lábasnyi krumpligombóc. A nagymamák által készített, semmivel össze nem téveszthető krumplis tészta, a tetején pihenő aranyszín morzsával szinte mindenki számára múltidéző.

De nem csak a magyar konyha és a magyar nagymamák ismerik a tökéletes krumplis tészta titkát: a világon sokfelé, sokféle formában készül ez a gazdag, tartalmas tészta.

A lengyeleknél kluski névre hallgat a tésztából gömbölyített köret, a csehek legtöbbször köretnek szolgáló bamborove knedlíkyt készítenek belőle, a tömör gombócon túl gyakorta készül töltött gombóc is ebből a tésztából. Klasszikus cseh fogásnak számít a sonkával töltött krumplis knédli, amit savanyú káposztával körítenek. Ugyanígy - savanyú káposzta társaságában - kerül az asztalokra a német Thüringer Klöße. A szlovák konyha is kedveli ezt a tésztát, náluk egyfajta pirogként készül, amit gyakorta juhtúróval töltenek, és sósan, szalonnapörccel megszórva kínálnak. Kicsit olyan étel ez, mint a mi túrós csuszánk.





A krumpligombóc szaftos húsételek kiváló körete

A svédek által preferált pitepal-t viszont legtöbb esetben vörösáfonyával eszik, de vannak hagymával készített változatai is. Ez az észak-európai régióban kedvelt krumpligombóc nagyon népszerű Norvégiában is, valamint igazi nemzeti eledelnek számít Litvániában.

A főtt krumplival gazdagított tésztájú gombóc nálunk is nagy múltra tekint vissza. A magyar konyha ezt a tésztát leggyakrabban édes töltelékkel gazdagítva készíti. A krumplis tésztából legtöbbször szilvásgombóc vagy barackos gombóc készül: kisszemű szilvával vagy apró kajszibarackkal töltik. A gyümölcsöket kimagozzák, fahéjas cukorral töltik és a kinyújtott tésztába bugyolálják. Ha nincs friss gyümölcs, akkor a gombóc készülhet aszalt gyümölcsökkel vagy keményebb típusú lekvárral.





A krumplis tésztát tölthetjük barackkal, de szilvásgombócnak is felséges!

A krumplis tésztából kevesebb munkával készíthető levesbetétnek kiváló kicsiny gombóc, kicsit nagyobb, köretnek való gombóc, például vadas mellé. Legtöbbször azonban nudlit készítenek belőle, amit pirított zsemlemorzsába, mákba, esetleg pirított darált csonthéjasokba (dió, mogyoró, mandula) forgatnak. A nudlihoz kevés porcukor és házi lekvár dukál, de tejföllel is igen kiváló. A kifejezetten magyar specialitás a zsidó konyhában is jelen van, shlishkes néven. Náluk leggyakrabban szerecsendióval vagy hagymával fűszerzett a tészta, és a kész, morzsába forgatott nudlit sózva fogyasztják.

A köretként kínált vagy levesbetétnek való gombócokat érdemes húslevesben vagy fűszerekkel gazdagított sós vízben főzni, ami finoman ízesíti, és a raguhoz hangolja a gömböket.





Készül a krumplinudli!

Ha a hosszúkás nudli helyett falatnyi kerekded formát ölt a krumplis tészta, akkor már gnocchi néven (ejtsd: nyokki) szerepelhet a tányéron. Ezt az olasz gombócot különféle mártásokkal ízesítik, de maga a tészta is gazdagítható, ízesíthető. Érdemes a tésztát más főtt és elpasszírozott zöldséggel, például céklával vagy sütőtökkel gazdagítani, de kerülhet bele sajt vagy túró is és nyugodtan fűszezhető.

A gnocchi, azaz a ,,csomók“ őse már az ókori Rómában ismert volt, s a Birodalom térnyerésével Európa szinte összes konyháját megfertőzte. A 16. században módosult a tészta, az Újvilágból érkezett krumplival gazdagodott, és leggyakrabban azóta is ebben az összetételben készül.





Villával formázott kis krumplinudlik: ez a gnocchi

A gnocchi készítésekor a klasszikus nudlinál kicsit dundibb darabokat készítenek, és minden egyes darabot villával bebarázdálnak. Ez - azon felül, hogy esztétikussá teszi a krumpligombócokat - arra is szolgál, hogy a kifőtt gombócra rákerülő szósz jobban, nagyobb felületen megtapadjon annak felületén.

Ez az olasz tészta egy kevés vajjal és némi friss, morzsolt zsályával az igazi, gyakran kínálják gorgonzolamártással vagy paradicsomszósszal. A mártásokon kívül a gnocchit köretként is tálalhatjuk különféle raguk mellé, sőt hidegen, tésztasaláta formájában is megállja a helyét.





Spenóttal is gazdagíthatjuk, isteni lesz tőle a krumplinudli!

Kapros gombaleves krumpligombóccal

Hozzávalók:
50 dkg csiperke
1 fej vöröshagyma
pirospaprika

2 nagyobb krumpli
1 bő evőkanál finomliszt
1 tojás
2 teáskanál szárított kapor

Elkészítés: A hagymát megpucolom, apróra kockázom, majd olajon megdinsztelem. Amikor kész, a tűzről lehúzom, teszek bele egy kis pirospaprikát, majd rádobom a szeletelt csiperkét, annyi vizet öntök rá, hogy ellepje, és megpárolom a gombát. Amikor már jó a gomba, akkor pótlom az elfőtt vizet, kaporral, sóval ízesítem, és takarékon hagyom rotyogni.

Közben elkészítem a krumpligombócot. A krumplit megpucolom, felkockázom és megfőzöm. Ha kész, összetöröm, teszek bele egy bő evőkanál finomlisztet, sózom, és hozzáütöm a tojást. A tésztát összedolgozom, vizes kézzel gombócokat formálok, majd forrásban lévő vízben gyorsan kifőzöm és egy olajjal megkent tálba menekítem.

A gombalevesbe teszem a gombócokat, és azonnal tálalom.

Céklás krumpligombóc gorgonzolamártással

Hozzávalók:
40 dkg krumpli
35 dkg cékla
5 dkg zsírszalonna
2 csipet só
1 tojás
35 dkg finomliszt
2,5 dl főzőtejszín
10 dkg dolce gorgonzola

Elkészítés: A céklát megfőzöm, majd megpucolom. A krumplit meghámozom, felkockázom és megfőzöm. Egy nagy tálba beleteszem a kockára vágott céklát és a leszűrt krumplit, majd krumplinyomóval aprólékosan szétnyomkodom. Sózom, hozzáadom a tojást és a lisztet. Tésztává gyúrom.

Egy lábasban sós vizet forralok, egy serpenyőben pedig a szalonnakockákat zsírjára sütöm. A céklaszín tésztából - vizes kézzel - gombócokat formálok, majd a forrásba lévő vízben kifőzöm. Ahogy felverekszik magukat a felszínre, leszűröm őket, és átteszem a takarékon sercegő szalonnazsírra.

Amikor az összes gombóc elkészült, akkor egy kisebb lábasban felfőzőm a tejszínt a sajttal, kis szerecsendiót adok hozzá. A tányérra szedett gombócokat leöntöm a mártással, és tálalom.





Hát lehet a barackos gombócnak ellenállni?

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gnocchi, az olasz krumplinudli
  2015-03-04 21:17:34, szerda
 
  Gnocchi, az olasz krumplinudli

Aki már kóstolt könnyű, finom mártással kínált gnocchit, biztos, hogy a kedvencei közé sorolja! Nem is véletlen, hogy az olasz vendéglők, trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet elfoglaló tésztaételnek világszerte népes rajongótábora van.

A különféle mártásokkal tálalt gnocchi (ejtsd: nyokki) sokféleképp és nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is - a hozzávalók szinte szezonálisan variálhatók. Ráadásul egyike az igen költséghatékonyan asztalra varázsolható tartalmas, mégis különleges fogásoknak, amelyek hó végén (és persze máskor is) igen jól jönnek.





Nemcsak családi kedvenc, de szerény összegből elkészíthető

Gnocchi-történet és változatok

Az olasz szó eredetileg a nocchio vagy a nocca (az előbbi fabütyköt, míg az utóbbi ujjpercet jelent) szóból eredeztethető, és nem is meglepő, hogy a Mediterráneumból, a mai Olaszország területéről indult világhódító karrierje. Az ókori Róma legionáriusai az egykor hatalmas birodalom népeivel is megismertették a ma ismert fogás elődjét. Bár a burgonya európai elterjedését és termesztését megelőző időszakban tartalmas tésztája lisztből, tojásból és vízből állt némi sóval fűszerezve - hasonlóan a nálunk is szinte nemzeti ételnek tekintett nokedlihez vagy galuskához, amely valószínűleg innen eredeztethető. A többféle átalakulást magáénak tudható alaptészta ma is megtalálható az európai konyhák mindegyikében - a háztartásoktól a csúcskategóriás éttermekig. Nudliként, kisméretű vagy nagyobbacska gombócként túlzás nélkül állítható, hogy világszerte közkedvelt. Kerülhet bele sajt vagy zsemlemorzsa, színesítheti és ízesítheti zöldségpüré. Vállalkozó szelleműek akár édesíthetik is.





Kis gyakorlással könnyedén elsajátítható a gnocchi mintázása is

A maihoz hasonló burgonyás gnocchit nagyjából az 1880-as évektől készítik Itália-szerte. Bár Olaszországban ma is majd' mindenütt népszerű primi piatti, vagyis első fogás, vannak olyan tartományok, ahol különösen népszerű. Abruzzóban, Friuliban, Velencében vagy Venetóban járva mindenképp érdemes megkóstolni a könnyű tésztájú, frissen készült burgonyás gnocchit.

Úgy tartják, Rómában egykor a csütörtök volt a gnocchi-nap - ekkor került a családi (és persze vendéglői) asztalra a burgonyás gnocchi, megelőzve, a pénteki halnapot.

Délebbre, Nápoly környékén gyakran kínálják a gnocchit hússal, gazdag paradicsommártással és mozzarellával.

Észak-Olaszországban és Ausztria Dél-Tirol tartományában nagy hagyománnyal rendelkezik az úgynevezett gnocchi di pane - a kenyér vagy zsemlemorzsával készülő gnocchi is, amelynek különböző változatai az északabbra fekvő országokban is elterjedtek. Ennek egyik variánsa a nálunk is népszerű zsemlegombóc, amely a vadas marha szinte nélkülözhetetlen kísérője.

Különleges egytálétel a Szardínia szigetén hagyományosan sáfránnyal ízesített ,,gnocchetti", amelyet malloreddusnak hívnak, és rendszerint gazdag paradicsomos bárányraguval tálalnak. A jellegzetes, erősen bordázott, keskeny, hosszúkás, a gnocchinál lényegesen kisebb méretű tészta ma már többnyire sáfrány nélkül készül, és a száraztésztákhoz hasonló csomagolásban, készen is kapható.





Nagyobb élelmiszer-áruházakban nálunk is kapható a jellegzetes szárd gnocchetti

Olasz bevándorlók világszerte meghonosították a gnocchi sokféle változatát. Külön érdekesség, hogy néhány dél-amerikai országban, leginkább Argentínában és Uruguayban a hónap utolsó előtti napját ,,gnocchi-napnak" is hívják, a hó végére erősen leapadt pénztárcákhoz igazodó fogás tiszteletére.

Gnocchi-variációk házilag

Élelmiszer-áruházak hűtőpultjain nálunk is egyre nagyobb a kínálat előhűtött gnocchiból. Házi kivitelezésére azonban nem csupán azért érdemes vállalkozni, mert adalékanyagoktól mentes, könnyű, friss ételt tálalhatunk, de igazán kiadós és költségkímélő vállalkozás is a saját gnocchi-gyártás. Valódi gyorsétel, és a tészta kitűnően fagyasztható. Ha egyszerre nagyobb mennyiségnek látunk neki, a feldarabolt, liszttel enyhén meghintett gnocchi kisebb-nagyobb tasakokban akár 2-3 hónapra is mélyhűthető. Ha ebben a formában használjuk, még fagyosan dobjuk a lobogva forró vízbe, és a főzési időre számoljunk rá 5-6 percet.





Könnyen, gyorsan elkészíthető házilag is a gnocchi

A jó gnocchi legfontosabb hozzávalója az alacsony víz- és magas szárazanyag-tartalmú, úgynevezett lisztes burgonya - a sárga héjú fajták közül a hazai kínálatból többek között az Ella vagy az Agria is remek hozzá.

Ha igazán könnyű gnocchival akarjuk elkápráztatni a családot vagy a baráti társaságot, a burgonyával ne, de a hozzáadott liszttel spóroljunk nyugodtan! A héjában főtt burgonya helyett héjában sülttel még tökéletesebb eredményt lehet elérni - nem csak zamatosabb lesz a burgonya, de egyáltalán nem nő a víztartalma a sütés hatására.

A gnocchi tésztájának bevált alapreceptje valóban kevés összetevőt tartalmaz: burgonya, liszt, tojás és kevés só kell hozzá, és akár többféle mártással is tálalható. Csupán a burgonya sütésére, illetve főzésére kell hosszabb időt szánni, a többi szinte gyerekjáték!

Burgonyás gnocchi egyszerű paradicsommártással

Hozzávalók:
A gnocchihoz:
1 kg lisztes burgonya
8-10 dkg liszt (a burgonya nedvességtartalmától függően)
2 db közepes méretű tojás sárgája
só - ízlés szerint
A mártáshoz:
1 kg passzírozott paradicsom
2 db közepes méretű főzőhagyma vagy vöröshagyma
2 teáskanál szárított bazsalikom (ha van kéznél friss, akkor 1 evőkanálnyi apróra tépkedett levél)
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
bors - ízlés szerint
A tálaláshoz:
néhány bazsalikomlevél, frissen reszelt keménysajt.

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A burgonyát alapos mosás után héjastól sütőpapírral vagy alufóliával borított tepsire rakosgatjuk, bő 1 óra alatt puhára sütjük.
Még melegen meghámozzuk, burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, sózzuk, és előbb 2 evőkanálnyi lisztet adunk hozzá (ez kb. 5 dkg-nak megfelelő mennyiség), majd egy evőkanál liszttel meghintett deszkán elkezdjük tésztává dolgozni, Ha szükséges, további lisztet adunk hozzá. A tésztát 4 részre osztjuk, mindegyikből 1,5 ujjnyi vastag rudakat sodrunk, és 1,5 cm-es darabokra vágjuk, enyhén meglisztezzük. Ha van kedvünk és időnk, egy villa hátulján megforgatjuk a kis tésztákat, így jellegzetes mintát vesznek fel. 15-20 percet konyharuhával letakarva pihentetjük.
Jókora fazékban vizet forralunk, sózzuk, és 2-3 részletben kifőzzük a gnocchit. Ha feljöttek a víz felszínére, elkészültek.
Amíg a burgonya sül, elkészítjük az egyszerű paradicsommártást. A hagymákat finomra vágjuk, az olajon üvegesre dinszteljük. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, fűszerezzük. 8-10 perc alatt, folyamatos keverés mellett besűrítjük - sűrítőanyagra nincs szükség! A paradicsom főzés hatására szépen besűrűsödik.
A kész gnocchit tálra szedjük, a paradicsommártással átforgatjuk. Tálalásnál frissen reszelt keménysajttal, bazsalikommal kínáljuk.
Ez az alaprecept különösen ízletes, ha a gnocchit hőálló edénybe szedjük, meglocsoljuk paradicsommártással, a tetejét bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben 15-20 perc alatt átsütjük.





Friss bazsalikommal és paradicsomszósszal

Olaszországban a burgonyás gnocchit grízes lisztből készítik, gyakran villával mintázva, de nem ritkán anélkül is. Az erőteljes ízű parmezán vagy pecorino sajt szinte mindenütt elmaradhatatlan a tetejéről. A cucina povera (szegények konyhája) hagyományaihoz híven előfordul, hogy egyszerűen csak kevés olvasztott vajjal locsolják meg, és frissen őrölt borssal meghintve tálalják, kevés sajttal megszórva.

Különösen ízletes a zsályás vajban megforgatott gnocchi, amelyhez a már megfőtt tésztát átforgatják friss zsályalevelekkel ízesített vajban - tálalásnál pedig ki-ki ízlése szerint sajttal szórja meg.

A gnocchihoz remekül illenek a tejszínes, sós, lágyabb sajttal, pl. gorgonzolával (vagy bármely kékpenészes sajttal) készített mártások éppúgy, mint a vargányából, csiperkéből, rókagombából vagy vegyes erdei gombából kevés fehérborral, szárított zöldfűszerekkel ízesített szószok, de a gazdagon fűszerezett mártással tálalt szárnyas-, sertés-, marha- vagy vadhúsok is.

Gyönyörű és nagyon ízletes, bordó burgonyás gnocchit kapunk, ha 1 kg burgonyára számítva 15-20 dkg főtt céklát pürésítünk, és ezzel gazdagítjuk a tésztát - ebben az esetben 4-5 dkg-mal több lisztre lesz szükség a készítéshez.

Ugyanennek élénkzöld változata a 15-20 dkg spenótpürével gazdagított tészta.

A gnocchi azonban nem csupán burgonyával, de sütőtökkel is különleges, ősszel-télen igazi szezonális, kifejezetten pénztárcabarát fogás. Velence környékén különösen nagy népszerűségnek örvend, különösen a karneváli időszakban.

Az egyszerű, de remek sütőtökös gnocchi tésztája határozott ízeihez a dióval és fokhagymával fűszerezett leveles spenót tökéletes kiegészítés.

Sütőtökös gnocchi dióval párolt spenóttal

Hozzávalók:
A gnocchihoz:
1 kg sütőtök
10-15 dkg liszt (+ amennyit a tészta felvesz)
5 dkg búzadara
1 tojássárágája
10 dkg keménysajt (parmezán típusú)

bors
A dióval párolt spenóthoz:
1 kg friss spenótlevél
1 kis csokor újhagyma
1 dundi gerezd fokhagyma
1 kis maréknyi tisztított dió (kb. 3-5 dkg)
3 dkg vaj
A tálaláshoz:
5-8 dkg frissen reszelt keménysajt (pl. grana padano)

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelünk. A sütőtököt 4-5 cm-esre daraboljuk, a magjait eltávolítjuk, héjával lefelé az előkészített tepsire helyezzük, 45-50 perc alatt puhára sütjük.
Amíg a tök sül, elkészítjük a párolt spenótot. Ehhez a leveleket alaposan megmossuk, nagyobb darabokra tépkedjük. A fokhagymát finomra, a zsenge újhagymát vékony karikákra vágjuk. A vajat nagy serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a kétféle hagymát, folyamatos keverés mellett üvegesre dinszteljük. Rádobjuk a diót, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótleveleket, sóval, borssal fűszerezzük, 4-5 perc alatt megpároljuk.
A már megsült sütőtökdarabokat meghámozzuk, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, előbb 10 dkg liszttel és a reszelt sajttal, valamint sóval, borssal keverőtálban, fakanál segítségével összeállítjuk. Ha szükséges, a liszt mennyiségét addig növeljük, amíg lágy, de könnyen formálható tésztát kapunk.
Nagy fazékban vizet forralunk, sózzuk. A tésztából kisebb evőkanál segítségével hosszúkás galuskákat szakítunk, a forrásban lévő vízbe adagoljuk. 4-5 perc alatt kifőzzük, tálra szedjük. A párolt diós spenóttal, valamint frissen reszelt sajttal kínáljuk.





Sütőtökkel is nagyon finom a gnocchi, ha már sütünk sütőtököt, érdemes sokat egyszerre, és akár másnapelkészíteni a gnocchit

Aki pedig a burgonyát és a sütőtököt is kihagyná, szitán áttört túróval vagy krémes ricottával villámgyors gnocchit varázsolhat az asztalra. A ricottával készült gnocchit általában nem szokták villával mintázni, mert nagyon lágy a tésztája. Mivel ez a típus nem tartalmaz burgonyát, időtakarékos megoldás lehet akár hétköznapi ebédre vagy vacsorára.

Ricotta gnocchi

Hozzávalók:
25 dkg ricotta
1 db közepes méretű tojássárgája
6-7 dkg liszt + a tészta formázásához
3 dkg frissen reszelt keménysajt (pl. pecorino, grana padano)


Elkészítés: A ricottát lecsepegtetjük, keverőtálba öntjük. A tojássárgájával, sóval, reszelt sajttal, valamint a liszttel fakanál segítségével összedolgozzuk. Nagyon lágy tésztát kell kapnunk. Sima konyhai felületet bőven meghintünk liszttel. A tészta kb. 1/3-át állandó lisztezés mellett 1,5 cm vastag, hosszú hengerré formázzuk, majd nagyjából 1,5 cm-es darabokra vágjuk. A maradék tésztával hasonlóan járunk el. 15-20 percet pihentetjük.
Közben jókora edényben sós vizet forralunk, ebben főzzük ki a gnocchit. Ha már feljöttek a víz felszínére, elkészültek.

Paradicsom- vagy spenótmártással éppúgy tökéletes ebéd, mint fűszeres vajban átforgatva.





A ricottával készült tésztába spenót, a tetejére grillezett cukkini is kerülhet

A ricottás gnocchi tésztája is gazdagítható finomra vágott bazsalikommal, spenótlevéllel vagy rozmaringgal és más zöldfűszerekkel. A lényeg, hogy frissen tálaljuk, mert ha néhány órát várakozik, a már kifőzött tészta megkeményedik. Ha nagyobb mennyiségben készül, főzés előtt inkább hintsük meg fátyolnyi liszttel a tésztadarabokat, és fagyasszuk le, hogy egy más alkalommal frissen tálalhassuk.





Készül a gnocchi di polenta - kukoricakásából

A gnocchi di polenta pedig remek lehetőség a maradék polenta felhasználására. A már kihűlt, kissé megszilárdult, keménysajttal ízesített előző nap vagy frissen készített polentából evőkanálnyi darabokat szaggatva, vagy kisebb hasábokra vagdosva, azokat kivajazott tepsibe rakosgatva, kevés vajjal meglocsolva, a forró sütőben 10 perc alatt elkészül. A polentába a sajt mellett finomra vágott sonka, felvágott éppúgy kerülhet ízesítőként, mint friss zöldfűszerek.

A szinte megszámlálhatatlan ízesítéssel és sokféle tésztával készülő gnocchi is mindig újjávarázsolható, ha időnként változtatunk a méretén, fűszerezésén, hozzávalóin. Érdemes minél többféle módon kipróbálni!

HL

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Ab ovo, avagy tojásos alapételeink
  2015-03-04 20:18:40, szerda
 
  Ab ovo, avagy tojásos alapételeink

Már az ókori rómaiak is megmondták, hogy az étkezést tojással kell kezdeni. Sőt, olykor érdemes azzal folytatni és befejezni is. Nem főtt tojáshegyeket kell elpusztítani, csupán érdemes a tojást - mint alapanyagot - felhasználni.

A tojásfogyasztást az elmúlt évtizedben alaposan visszavetette az a ma már idejét múlt nézet, miszerint a tojás egészségtelen a benne található koleszterin miatt. Az igazság az, hogy a tojás mértékkel fogyasztva nagyon jó tápanyag, és a háziasszonyok tudják csak igazán, hogy olykor életmentő.

A tojásos ételek egyik nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthetőek. Egy-egy doboznyi tojás szinte minden háztartásban fellelhető, s ha van tojás, akkor rögvest van leves, előétel, főétel, feltét vagy desszert.





Alapétel a rántotta: tartalmas, gyors és rengeteg módon variálható

A tojást legtöbbször főzve, egyben fogyasztjuk. Így kerül a reggelizőasztalra, illetve a húsvéti menüsorba is leggyakrabban így illeszkedik. Pedig a tojásnak ezernyi felhasználási módja van. A tojásból készíthetünk gazdag vagy épp minimalista omlettet. A gazdag verzióba tehetünk sült zöldségeket, szalonnát, húst, sajtot, a minimalista omlettet csupán egy kevés zöldfűszerrel hangolva készíthetjük. Az omletten kívül készülhet rántotta, ami igazi férfimentő étel. Sokféle formában és elkészítésben ismert, de a klasszikus, kevés édes pirospaprikával megszórt, cseppet még rezgő tetejű rántotta szinte felülmúlhatatlan.





A félig főtt kemény tojás vagy lágytojás is tökéletes reggeli, mondjuk forró pirítóssal :)

A főtt, sütött tojások mellett készíthetünk különféle fokozataiban lágy tojást, buggyantott tojást. A kész rántottát tölthetjük melegszendvicsbe, vagy tükörtojással koronázhatjuk a kész szendvicsünket, amit a franciák csak croque madame-nak neveznek. A tojást tölthetjük, is vagy könnyedén készíthetünk belőle tojáskrémet, pástétomot, tojássalátát. A kenyerünket megmárthatjuk elhabart tojásba, s süthetünk belőle bundáskenyeret.

A tojással, tojásból készített reggelik sorába beletartoznak még az omlett nemzetközi formái is: a frittata és a spanyol tortilla, amelyek általában valamilyen zöldséggel készülnek. Könnyedebb vonalon mozogva a különféle salátáinkat gazdagíthatjuk egy-egy főtt tojással, vagy akár a tojás felhasználásával készíthetünk hozzájuk majonéz-alapú öntetet is.





Salátákat is gazdagíthatunk főtt tojással

A reggelire készített tojások java felhasználható feltétként, például egy gyors főzelékhez. Ha van időnk és mégis tojásos feltétre vágyunk, akkor készíthetünk skót tojást, ahol a főtt tojást kolbásztöltelékkel öleljük körbe, és az így kapott golyóbist sütjük ki. Tartalmas feltét.

A tojással készített levesek legismertebb formája az úgynevezett savanyú tojásleves vagy más néven rántott leves. Az ínséges időkre tökéletes leves betegápoláskor is jól jön. A gyomorrontással küzdő, legyengült családtagjaink felépüléséhez kínált ételek sorába szinte biztosan bekerül egy jó savanyú tojásleves. A tojásleves receptje családonként változik, de annyi bizonyos, hogy két jól elkülöníthető válfaja van: az, ahol a levesbe került tojást rögvest elkeverik, illetve, ahol hagyják, hogy a tojás egyben főjön bele a levesbe. Ez utóbbit nevezzük buggyantott tojásnak. Ezt a fajta tojást más levesek betéteként is felhasználhatjuk. Ezen kívül a levesekbe tehetünk előre megfőzött tojás is, elegánsabb levesek esetén akár fürjtojás is kerülhet az ételbe.





Nem csak a tojáslevesbe kerülhet tojás, hanem keményre főtt tojással is gazdagíthatjuk a leveseket

A főételek esetén a tojás legtöbb esetben alapanyagként kerül szóba. Egy-egy könnyen elkészíthető fogásnál jó ha tudjuk, hogy a hűtőnkben rejtezik egy doboz tojás. A tojásos ételek közül a legismertebb a tojásos nokedli, ahol szintén létkérdés, hogy van-e elég tojásunk, de egy egyszerű lecsót is könnyedén besűríthetünk és laktatóbbá tehetünk néhány elhabart tojás hozzáadásával. A tojás nem csak ízéért fontos összetevő, hanem azért is, mert főzés, sütés közben segít összetartani, egybefogni az ételt. Sok esetben csupán erre a képességére van szükségünk. Egy töltelék vagy csőben sütött étel esetében jó, ha a tésztát körülölelő szaftban van tojás, hiszen így sokkal jobban összeáll az étel.





Szinte minden süteménybe kell tojás

A desszertek terén szinte megkerülhetetlen a tojás. Ha van tej, tojás és liszt, akkor már készülhet is a palacsinta. A piskótákhoz, kevert süteményekhez szintén elengedhetetlen, és egy jóféle házi puding, sodó vagy creme brulée elkészítése sem megoldható tojás nélkül. A kelt tészták egy részéhez is használunk tojást, főleg a sárgáját. Ettől lágyabbá, ízesebbé, gazdagabbá válik a tészta, a fehérjéből pedig könnyedén készíthetünk habcsókot vagy az ausztrálok nagy kedvencét, Pavlovát.




Creme brulée, a nagy kedvenc - tojás nélkül elképzelhetetlen

Manchego

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 bögre alaplé
5-6 tojás
Tabasco-szósz
1 bögre rizs
8 dkg ementáli

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom, majd kétszeres mennyiségű alaplével felöntöm, kicsit sózom és egy kevéske Tabasco-szószt engedek bele. Fedő alatt, takarékon hagyom megfőni.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd a kifőtt rizst belesimítom egy nagy hőálló tálba. Egy tojással mélyedéseket fúrok a rizsbe, majd ezeket feltöltöm egy-egy felütött tojással. Picit sózom, és az egészet beterítem a reszelt ementálival.
Addig sütöm, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.

Krumplis tortilla

Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
6 tojás
friss rozmaring


Elkészítés: A krumplikat megpucolom, enyhén sós vízben, fedő alatt megpárolom. Eközben a hagymát apróra vágom, és egy nagyobb, csak fémből készült serpenyőben olajon megdinsztelem. A kész krumplit szűrőbe borítom, hagyom, hogy kicsit párologjon, majd közepes vastagságú szeletekre vágom. A hagymás olajra rádobom a rozmaringot, kicsit megfuttatom, majd a krumplik következnek, végül a cseppet sózott elhabart tojással nyakon öntöm. Közepes lángon sütöm, amíg a tojásnak már csak a teteje folyós. Ekkor a bekapcsolt grillráccsal üzemelő sütőbe tolom a serpenyőt, és a hőfoktól/grillrácstól függően addig sütöm, amíg meg nem szilárdul az omlett, és kicsit meg nem színesedik.
Fűszeres tejföllel kínálom.





Krumplis tortilla, ahogy a spanyolok készítik




A töltött tojás vacsorára, előételnek, de vendégvárónak is tökéletes

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tojásos nokedli, a tavasz étele
  2015-03-04 20:09:35, szerda
 
  Tojásos nokedli, a tavasz étele

A tojásos nokedli - vagy éttermi kínálatban tojásos galuska - nemzeti ételünknek számít. Elmaradhatatlan kísérője a tavasz első friss zöldsége, a fejes saláta.

A tojás és a tojással készült ételek hagyományosan kötődnek a tavaszhoz, a megújuláshoz, az újjászületéshez. Aligha akad még egy olyan fogás, amely annyira kifejezné ezt az évszakot, mint a zsenge salátával kínált tojásos nokedli. De valóban magyar specialitás?

A szabálytalan alakú, mégis inkább kerekded formájú, gyorsan és költségtakarékosan elkészíthető galuska vagy nokedli nem magyar találmány. Hosszúkásabb variációi Spätzle, Chnöpfli vagy épp Knepfli néven közkedveltek Németországban, Svájcban és persze a szomszédos Ausztriában. Nyugati szomszédaink északi és keleti tartományaiban Nockerlként is emlegetik a mi nokedlinkre hajszálpontosan emlékeztető tésztafélét, de közeli rokonaként halušky kerül a szlovákok tányérjára, a horvátok pedig knedlát tálalnak. Gnocchiként rajonganak burgonyás tésztából készült rokonáért Itália-szerte.





A reszelt krumplival gazdagított halusky a sztrapacska, amelyet általában szalonnapörccel kínálnak

Arról megoszlanak a vélemények, hogy az egykor csupán liszttel, vízzel készült laktató, ám szerény eledel Mátyás király feleségének, az itáliai Beatrixnek köszönhetően került a magyar konyhákra a gnocchi leegyszerűsített variációjakén, vagy német területekről érkezett hozzánk. Maga a nokedli a német Nock ('kavics') szóból eredeztethető. A magyar nyelvbe úgy plántálódott át, hogy bajor és osztrák területeken a víz felszínére bukkanó kis gömbölyded kavics jelentését kiaknázva alakult ki a Nockerl, nokedli jelentésű szó, amelyet szülőhazájában ma jórészt más típusú galuskákra használnak (elegendő a salzburgi galuskára, vagy a mi somlói galuskánkra gondolni, hogy érzékelhető legyen a különbség). Mivel nyelvészeti kutatásokból tudható, hogy maga a Nockerl szó sem régi keletű, nagy valószínűséggel az általunk ismert nokedli igazán a 19. század folyamán honosodhatott meg a hazai konyhákban.





A sváb konyha specialitása a hosszúkás Spätzle sajttal, szalonnával, salátával

Régebben csupán magában fogyasztották, de ha akadt a háztartásban némi tejföl, túró, azzal is házasították, idővel pedig népszerű köretté nőtte ki magát - a pörköltek, tejfölös-paprikás húsok, tejszínes mártással készült gombaraguk kísérője lett.

Hogy a tojásos nokedlit ki találta fel, az rejtély. Minden bizonnyal egy leleményes, ám ismeretlen szakács vagy szakácsnő zseniális ötletéből született ez a máig töretlen népszerű fogás.

Azt is nehéz lenne kibogozni, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia mely települése lehetett a szülőhazája, mi, magyarok, a sajátunkénak érezzük. Aki azonban ellátogat egy hagyományos bécsi kisvendéglőbe - egy igazi Beislbe -, meglepve tapasztalja, hogy ott is nemzeti specialitásként kínálják a miénkkel pontosan egyező fogást Eiernockerl néven. Olyannyira így van ez, hogy útikönyvek sokasága hívja fel a figyelmet a bécsi konyha eme specialitására. Hozzá pedig ott sem kínálnak mást, mint idehaza: cukros-ecetes lével készített fejes salátát, vagy egy - nálunk elsősorban Vas megyében népszerű - variációját, a tökmagolajos öntetbe forgatott salátát.





A húsvét előtti böjti étrendbe is jól illik a húsmentes tojásos galuska

Ki tudná eldönteni, hogy magyar szakácsnők honosították-e meg a fogást a császárvárosban, vagy pedig az onnan hazatérők idehaza? Akárhogy is volt, a tojásos nokedli olyan klasszikus, amelyen nem fog az idő, az pedig csak előnyére válik, hogy az osztrák és a magyar konyha egyaránt büszke rá.

Jó tudni, hogy az Eiernockerl nem azonos a számos német nyelvterületen kínált Eierspätzlével, amelynek a tésztája ugyan hasonlóan készül, hosszúkás alakja és pontos receptje azonban kissé különbözik a mi tojásos nokedlinkétől.

Tojásos nokedli vagy rántottás galuska?

A tökéletes nokedli titka - sok egyéb fogáshoz hasonlóan - a jó minőségű alapanyagokban rejlik. Az elkészítése olyan egyszerű, hogy kezdők is bátran nekifoghatnak. A jó házi galuska vagy nokedli (a két szó ma már ugyanazt jelenti), se nem lágy, se nem kemény, hanem könnyen szaggatható, illetve ha nagyobbakat szeretnénk, késsel könnyedén a forró vízbe metélhető. Ezt úgy érhetjük el, hogy a tésztát fakanállal alaposan kidolgozzuk. Nem érdemes spórolni a tojással sem!

Egykor ugyan a költségtakarékosság jegyében 50 dkg lisztre mindössze 1 tojást számoltak, de könnyebb, légiesebb eredményt kapunk, ha megnöveljük a tojások számát, amelynek persze a minősége sem utolsó. Ha csak lehet, érdemes szabadon tartott tyúkok tojásait használni. A kereskedelmi forgalomban kapható mélyhűtött vagy előhűtött galuskák meg sem közelítik a házit, és a magunk által készített frissessége is lekörözhetetlen.





Régen kézzel szaggatták, ma már van erre tökéletes célszerszám :)

A 20. század első felében még számos háztartásban úgy tartották, az igazán jó galuskát a szakácsnő, háziasszony deszkáról, késsel szaggatja a forrásban lévő vízbe. Ma már szinte mindenütt az erre a célra kifejlesztett szaggatóval készül. Akinek azonban van kedve, próbálja ki a nagyobb méretű, de rendkívül ízletes, hagyományosan késsel szaggatott variációt is - el se hinnénk, mennyire ízletes!

Aki azt gondolná, nincs különbség a kész tojásrántottába forgatott galuska és a tojással szinte együtt tökéletesre piruló tojásos galuska között, még nem kóstolta az igazit. Csupán egy kis odafigyelést igényel az elkészítése, de megéri azt a néhány percet!





Gyors, kiadós, mindenki szereti - kell ennél több?

A tökéletes tojásos nokedli titka

Talán túlzásnak tűnik a tökéletes jelző, és a fűszerezést is ki-ki kedvére igazíthatja, mégis érdemes elsajátítani a tökéletes eredményhez vezető módszert, mert márciustól júniusig, amíg a primőr salátákból szabadföldi kerekedik, és egyre jobban esnek a tartalmas, mégsem megterhelő ételek, gyakran kerülhet a tányérra ez az egyszerű, de remek fogás.

Nagyanyáink még liba- vagy épp sertészsírral készítették, de a mai ízlésnek és egészségtudatosabb táplálkozásnak megfelelően átalakított receptúrában már olaj szerepel.

Tojásos galuska egyszerűen

Hozzávalók 4 személyre:
3+4 db közepes méretű, friss tanyasi tojás
50 dkg finomliszt
1 evőkanál olívaolaj (vagy más növényi olaj)
2-3 evőkanál víz
1 evőkanál tej
2 dkg vaj
1 teáskanál tengeri só + 1 nagy csipet
ízlés szerint kevés frissen őrölt szerecsendió (elmaradhat)
A főzéshez:
1,5 l víz
1 teáskanál só

Elkészítés: A lisztet nagyobb keverőtálba szitáljuk, beleütünk 3 egész tojást, valamint hozzáadjuk az 1 evőkanál olajat, 1 teáskanál sót. Keverni kezdjük, majd kanalanként annyi vizet adunk hozzá, hogy jól tudjunk vele dolgozni, de 3 evőkanálnál többet nem érdemes! Fakanállal határozott mozdulatokkal, erőteljesen keverjük a tésztát 4-6 percen át. Ha már hólyagos, fényes és egynemű, elkészültünk. Lefedve, konyhai hőmérsékleten addig pihentessük csak, amíg a víz felforr. Minél tovább áll, annál kevésbé kapunk könnyű galuskát.
Egy jókora lábosban tegyük fel forrni a vizet, sózzuk meg.
A forrásban lévő vízbe nokedli-szaggatóval (vagy késsel) 2-3 részletben adagoljuk a tésztát, hogy kényelmesen megnőhessenek. Amint feljönnek a víz felszínére, el is készültünk. Szedjük tésztaszűrőbe.
A maradék 4 tojást 1 evőkanál tejjel, nagy csipetnyi sóval, valamint kevés frissen reszelt szerecsendióval kissé felverjük.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, de vigyázzunk, ne égjen meg! Amint a vaj felolvadt, a lecsepegtetett galuskákat óvatosan belecsúsztatjuk, majd ráöntjük az előkészített tojásokat. Összeforgatjuk, néhány perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki!
Azon melegében tálaljuk, friss fejes salátát kínálunk hozzá.





Pirított hagymát mi nem szoktunk készíteni hozzá, de az osztrákok annál gyakrabban

Az elmaradhatatlan saláta

Mivel a tökéletes tojásos galuskához tökéletes fejes saláta dukál - friss és minden szennyeződéstől alaposan megtisztított salátával dolgozzunk. Ha zsenge, kis salátáink vannak, személyenként ½, ha nagyobbak, személyenként ¼ fej az általános porció, amelyen ki-ki kedvére változtathat. A levelek falatnyira is tépkedhetők, de a tojásos nokedli alapvetően egy rusztikus, egyszerűségében nagyszerű fogás, amelynek a hagyományos felfogásban tálalt, elkészítésében is mindenféle extavaganciát nélkülöző saláta a leghitelesebb és legotthonosabb kísérője.

Alapszabály, hogy a friss fejes salátát mindig tálalás előtt készítsük el (állás közben összeesik), amíg a galuskánk fő, könnyedén megleszünk vele.
Fejes saláta hagyományos cukros-ecetes öntettel

Hozzávalók 4 személyre:
1 db nagyobb vagy 2 db kisebb fejes saláta
2 evőkanál fehérborecet
1 csapott teáskanál kristálycukor
1 csapott teáskanál só
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: Az öntet hozzávalóit kanalazzuk egy csavaros tetejű üvegbe, és alaposan rázzuk össze, hogy a só és cukor egyaránt feloldódjon. A salátákat alaposan mossuk meg, mérettől függően vágjuk 2 vagy 4 részre. Rendezzük el egy salátástálon, tálalás előtt locsoljuk meg az öntettel!





A zsenge fejes saláta a legtökéletesebb kísérő

Variációk tojásos nokedlire

Mint minden kiváló étel, a tojásos nokedli lényege is az egyszerűségében rejlik, épp ezért aztán sokféle változata létezik - szinte ahány ház, annyiféle tojásos nokedli. Van, aki a tésztát 1-2 teáskanál tejföllel gazdagítja, hogy még könnyebb legyen a végeredmény, mások 1 vagy 2 tojást tesznek csupán a tésztába, de akadnak, akik pirított szalonnakockát is adagolnak a nokedlire kerülő tojáshoz. Aki pedig szívesen kísérletezik a konyhában, az önmagában is tökéletes fogáson itt-ott alakíthat egy keveset.

Ha a fenti receptben megadott hozzávalókat 2 nagy csokor finomra aprított petrezselyemmel gazdagítjuk, és így keverjük ki a tésztát, apró élénkzöld pöttyökkel és friss tavaszi ízekkel gazdagított nokedlit kapunk. Hasonló eredményre jutunk 1 evőkanál parajpüré hozzáadásával.

Könnyedén készíthetünk piros nokedlit, ha a tésztához 1 evőkanál paradicsompürét keverünk.

A klasszikusok nagyszerű tulajdonsága amellett, hogy megunhatatlanok, hogy kis fantáziával igen sokfélévé alakíthatók.





A tésztához adhatunk spenótot is, sajttal tálalva nagyon finom

HL

Forrás: Mindmegrtte.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sztrapacska, a krumplis galuska
  2015-03-04 20:00:26, szerda
 
  A sztrapacskát szinte mindenki szereti, ami nem is csoda, hiszen ellen lehet-e állni az olvadó sajttal krémessé vált tésztának, amelyen gazdagon pihennek a pirított szalonnapörcök?

A sztrapacska története a bryndzáéval indul, amelynek elkészítését a román pásztoroktól tanulták a szlovákok nagyjából 600 évvel ezelőtt. A bryndzából készíthetünk különféle krémeket, felhasználhatjuk pástétomok, csőben sült fogásokhoz is, adhatjuk puliszkához, burekhez, készíthetünk vele különféle töltelékeket. Juhtúróval gazdagíthatjuk a kelt tésztákat, de ha igazán autentikus fogásra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a sztrapacskát.





Kiadós, tartalmas egytálétel a sztrapacska

A sztrapacska vélhetően a XVII. század végén, a XVIII. század elején jelenhetett meg a szlovák gasztronómiában. Ekkortájt vált kedveltté a krumplival dúsított tészta, a halušky, amelyet többféle ízesítéssel készítenek mind a mai napig. A savanyú káposztás galuska mellett a juhtúrós tészta, azaz a bryndzové halušky a legismertebb és a legelterjedtebb.

A bryndzával kevert tészta lelke ugyan a juhtúró, de nagyon fontos az is, hogy milyen alapanyagokból készül maga a tészta. Ezzel kapcsolatban alapvetően két ellentétes táborra bontható a sztrapacskakészítők köre, van, aki szerint a krumpli és a liszt mellett tojást is igényel a tészta, míg a másik csoport szerint a klasszikus változat tésztájában semmi keresnivalója a tojásnak.




Káposztásan is nagyon nagyon finom a sztrapacska

Ezen kívül fontos kritérium, hogy milyen krumpliból készítjük és hogyan szaggatjuk ki a tésztát. A legtöbb receptben nyers, reszelt krumplival elkevert tésztával dolgoznak, de néhány receptben - amely az olasz gnocchival mutat rokonságot - a megfőzött, majd összetört krumplival dolgozzák össze a lisztet, s így születnek a formailag a mi nokedlinkre emlékeztető galuskák.

A galuska készítésének módja szintén kardinális kérdés. A legtöbben az általunk is gyakorta használt, lábasra illeszthető, spatulával működő nokedliszaggató segítségével készítik a tésztát, míg sokan úgy vélik, hogy az az igazi, amikor a vizezett deszkára halmozott tésztát késsel kaparják/vágják bele a lobogó vízbe. A nagyobb darabokban maradt, nehezen eldolgozható nyers krumplicsíkok okozta fennakadásokat figyelembe véve igazuk is lehet, bár mindkét módszer meglehetősen macerás. A homogénebb tészta elérése érdekében célszerű minél apróbbra reszelni a krumplit. A reszelő mellett jó szolgálatot tehet a daráló is. Ha nagyon vizes a krumpli, akkor érdemes egy kicsit kinyomkodni.





Eredetileg a káposztás a sztrapacska, a juhtúrós a haluska

Akármennyire macerás is a nyers krumplival való munka, mindenképpen megéri. Az enyhén sós vízben kifőzött galuskákat ugyanis már csak szűrni kell, majd összeforgatni a lágy juhtúróval s az előre lepirított szalonna zsírjával. Ha nem elég meleg a tészta, akkor egy serpenyőbe, a szalonnasütésből visszamaradt zsírba tegyük bele a túrót, és közepes láng mellett hagyjuk, hogy megfolyósodjon, majd így adjuk a tésztához.

Abban az esetben, ha túl intenzívnek ítéljük a túró ízét, melegítés közben adhatunk hozzá egy kis tejfölt vagy akár tejszínt, sőt 1-2 gerezd összenyomott fokhagyma is dukál bele. Ezután csak annyi a dolgunk, hogy tálaljuk, némi pörc kíséretében.

A sztrapacskát természetesen tovább is variálhatjuk, készíthetünk többsajtos sztrapacskát, ahol a juhsajt mellett mozzarella, kéksajt vagy valamilyen füstölt sajt egészíti ki a bryndzát. Esetleg a túrós csuszához hasonlatos módon a sztrapacskát csőben is süthetjük. A kötelező kellék, a szalonna esetében pedig kísérletezhetünk vele, hogy az ételt húsos szalonnával vagy zsírszalonnával készítjük-e, esetleg szalonna nélkül vagy csülökkockákkal gazdagítva.





Krémesen, juhtúróval az igazi!

Az elkészült fogást pedig vágott kaporral, petrezselyemmel, snidlinggel vagy medvehagymával is ízesíthetjük. A sztrapacskát kínálhatjuk főételként, de köretnek is tökéletes, érdemes pörköltek, húsok mellé tálalni. Ha főételként adjuk, akkor pedig nyugodtan kínáljunk mellé savanyú uborkát vagy bármilyen más savanyúságot.

Bryndzové halušky

Hozzávalók:
80 dkg krumpli
45 dkg finomliszt
1 tojás
2 evőkanál zsír
30 dkg házi juhtúró
2 gerezd fokhagyma
3 ujjnyi zsírszalonna


Elkészítés: A lisztet egy tálba kimérem, hozzáadom a tojást és a zsírt, majd a krumplit meghámozom, és kislyukú reszelőn lereszelem. Hogy ne barnuljon meg, folyamatosan belekeverem a lisztbe. Amikor összeállt a tészta, nagyjából 20 percet hagyom pihenni.
Eközben felkockázom a szalonnát, és közepes lángon kipirítom belőle a zsírt. A zsír nagyját elteszem a hűtőbe, egy keveset a serpenyőben hagyok. A serpenyő alatt takarékon hagyom a lángot, és 2 fokhagymagerezdet belenyomok.
Vizet forralok, sót hintek bele. A tésztát nokedliszaggatóval beleszaggatom a vízbe (kicsit tovább kell főzni, mint a nokedlit, a nyers krumpli miatt), majd a kifőtt tésztát egy szűrőkanál segítségével a serpenyőbe szedem.
Amikor az összes kifőtt, ráteszem a juhtúrót, és alaposan átforgatom. Tejföllel, pörccel a tetején tálalom.





A szalonna és a tejföl sem maradhat el a sztrapacskáról

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3703
  • e Hét: 8284
  • e Hónap: 22189
  • e Év: 151896
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.