Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kohut Katalin: Rakott sárgarépa
  2015-03-05 17:41:53, csütörtök
 
  Kohut Katalin: Rakott sárgarépa

Hozzávalók:

1,5 kg sárgarépa
½ kg darált hús (lehet sertés, csirkemell)
1 fej hagyma

petrezselyemzöldje
csipet oregano
csipet majoranna
csipet bazsalikom
pirospaprika
olaj

Elkészítés:

A sárgarépákat meghámozom, karikákra vágva annyi sós vízzel, hogy elfedje egy fazékban puhára főzöm.
A hagymát felaprítom, olajban megfonnyasztom, piros paprikával megszórom, majd belehelyezem a darált húst, fűszerezem a leírtakkal, megsózom ízlés szerint, kevés vízzel addig kavargatom, míg a hús kissé kifehéredik.
Egy tepsit kiolajozok, egy réteg sárgarépát helyezek el rajta. Majd ráteszem a darált hús felét eloszlatva, meglocsolom tejföllel. Ismét sárgarépa következik, majd darált hús, tejföl. Tetején elhelyezem a megmaradt sárgarépákat. A darált hús levével meglocsolom, majd sütőben összesütöm az ízeket.

Lehet tenni bele 5-5 dkg megpuhított barna rizst is, ilyenkor a sárgarépa levével is meglocsolhatom.

Jó étvágyat kívánok!

2015. március 5.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kohut Katalin: Humoros történetek
  2015-03-05 17:39:47, csütörtök
 
  Futás a méhek elől
Nagyon szeretem a savanykás virágillatot. A hetvenes évekbeli parfüm illatú spraymet kivonták a forgalomból, azután azt vettem, amit éppen találtam. Egyik alkalommal a Gyöngyvirág sprayt próbáltam ki. Nyár volt, negyven fok meleg árnyékban. Elindultam a bátyámékhoz a Justus utcában. Egyszer csak körbevettek a méhek. Szaladni kezdtem, a méhek utánam. Horror jelenet volt, végig loholtam az utcán, míg ki nem értem a bátyámékhoz.
Útban a villanypózna
A nyolcvanas évek első felében vásároltam egy butikosnál bordó, hátul keresztpántos, elől hálósan csipkés, ejtett vállú mini teniszruhát. Nem vettem fel, csak tollasozáshoz. Egyszer az alsó utcákon mégis csak elindultam bennük anyámhoz. Egy férfi végig követett, egészen anyám házáig, le sem vette rólam a szemét. Egyszer csak nagy koppanást hallottam, nekiment teljes erővel arcával a villanypóznnak.
Az árulkodó arc

Karácsony előtt kötöztem a szaloncukrokat a délutáni csendes pihenője alatt a gyerekeknek. Az utolsó pár szemet elosztottam, mindkettő ágyára odahelyeztem 2-2 darabot.
Eljött a négy óra, bementem a szobába elrejteni a felkötözött szaloncukrokat. A mini helyiségben egy négyszemélyes kihúzható díványt és egy gyerekheverőt lehetett elhelyezni. A gyerekek külön aludtak. Ekkor odapillantottam a nagyobbik gyerek mellé, látom, hűlt helye a szaloncukroknak. A kicsi szeme lehunyva, mellőle is eltűntek a cukrok, de a szája körül vastagon csokis volt. Nagyot nevettem a kis torkos láttán. Úgy tett, mintha aludna, megette a másik cukrát is.

Az örökbefogadott Buksi kutya

Bélszínrolót sütöttem a főzelékhez. Hívtam volna ebédelni a gyerekeket, mikor látom, hogy üres a jénai. A gyerekek a kapu előtt voltak az utcán, kiabáltam nekik. Számon kértem tőlük a bélszínrolót, tudnak-e róla. Őszintén beismerték, kivitték az utcára mindet egy kóbor kutyának. Nem szidtam meg őket, büntetésképpen feltét nélkül ették a főzeléket.
Másnap a kutya visszajött. Korán reggel felült az udvaron a beépített asztal tetejére, onnan leste, fenn vagyunk-e. Mikor reggeliztünk, megkentem neki is egy szelet kenyeret, szalámi héjjal odaadtam. Legtöbbször elásta az udvaron, raktározott.
A házi bácsi vasvillával űzte az udvaron, de a kutyát többé nem lehetett elűzni.
Egyik reggel ideges hangokra ébredtem. A házi bácsi járkált fel-le az udvaron és hajtogatta: Már a kamrámba is beköltöztek!
Kimentem, megyek a kamrája felé, vinnyogó hangokat hallottam. A Buksi kutya, akit fiúnak gondoltunk lefialt, lett tíz kis kutyája. Házi bácsi fellapátolta a kutyákat és kidobta őket az utcán lévő kiásott vizesárokba. Buksi üvöltve szaladgált a gödör körül, míg a cigány gyerekek ki nem szedték a kiskutyákat, egy fehéret odaadtak a szájába. Buksi behozta és hónapokig meg sem lehetett közelíteni. Morzsi, a kiskutya kövér lett nagyon. Egyik reggel az anyja odaengedte hozzánk. Megetettük tejföllel, úgy lefetyelte, hogy az egész fejét bedugta a tejfölbe. Párszor megismétlődött, majd az anya kutya kiment ismét az utcára, ránk hagyta kiskutyáját. Naponta felült az asztalra, várva felébredésünket, majd kinyitva az ajtót megszagolgatta kiskutyáját, megnyalogatta, majd ismét elment kukázó körútjára. Kivert kutyája volt a szomszéd Mihály néninek, aki elűzte, mikor megtudta, hogy terhes. Így lett kutyájuk a gyerekeknek, annyira okos, hogy minden rezdülésünket ismerte, kísért engem mindenhová. Buksiról hallottunk egyszer, hogy látták kukázni, de hogy mi lett a sorsa, nem tudtuk meg soha.

A türelmes eladó

Fogorvoshoz indultam elgondolkozva. Hogyan mondjam meg neki, hogy nem vagyok elégedett a drága maszek alapon nyújtott szolgáltatásával. Megálltam a legközelebbi bódé előtt:
Kérek egy Hócipőt!
Nincsen - volt a válasz.
Akkor egy Kiskegyedet.
Az sincsen.
Füles?
Nincsen.
Észak-Magyarország?
Nincsen.
Déli Hírlap?
Nincsen.
Ludas Matyi?
Nincsen.
Meglepetés?
Nincsen.
Akkor mi van?
Talán az újságosnál próbálkozzon - válaszolt mosolyogva az trafikos eladó.

A Hámori tavi csónakázás

A gyerekekkel elindultam a szokásos hétvégi kirándulásra, Lillafüredre. Most egy csónakot béreltünk a nagyon mély Hámori tavon. A csónakmester besegített minket. Én voltam a bátor, mentem elsőnek. Leültem, beszálltak a gyerekeim a másik oldalra.
Megfogtam a láncot és tekertem magam körül, mivel nem tudok úszni, be akartam biztosítani magamat, mint egy ringispriren.
Nem tudtam, hová kell beakasztani a láncot. Ijedten fordultam a gyerekeimhez:
Nektek nincs láncotok? Ki fogtok esni a csónakból!
A csónakmester nevetett és további jó szórakozást kívánt nekünk.

A perecesi kolónia

1988-ban a születésnapomon költöztünk Miskolcra. Első dolgunk volt felfedezni a várost és a környékét. Egyik alkalommal a perecesi buszra szálltunk fel, mit sem sejtve a város lakóiról.
A perecesi városközpontban leszálltunk hárman a buszról, éppen a Kolóniánál. Elindultunk, látjuk, hatalmas tömeg áll a buszmegállóban, fenyegetően indultak felénk. A buszvezető gondolta, hogy tévedés volt a leszállás, türelmesen megvárt bennünket, gyorsan visszaszaladtunk a buszhoz és felszálltunk.

Így kell lefelé menni!

Minden hétvégén kirándulni mentünk, közben énekeltünk. A Kopaszka-hegy tetejéről megnéztük a kilátást, majd lefelé indultunk a tisztás felé. A gyerekek le akartak szaladni. Mondom neki: - Nézzétek, így kell lefelé menni oldalra tett lábfejjel! Abban a pillanatban leestem teniszruhámban, s nagy fájdalommal landoltam a hegy alján, a fehérneműmön csúsztam lefele.

Hello Dollyk!

Avasra naponta ellátogattunk, busszal felmentünk a végállomásra, majd sétáltunk egy nagyot a kilátóig, ott néha beültünk a Bortanyán egy túrós csuszára. Haladtunk lefelé az Erzsébet tér felé a hosszú lépcsősoron. Utolsó alkalom az volt, mikor egy tucat barna bőrű fiatalember jött velünk szemben. Én kissé megijedtem, már sötétedett, mindig munka után tettük sétáinkat. Összetalálkoztunk a lépcsősoron, mikor odaértünk, a csapat kettévált, s mi elegánsan lépkedtünk le közöttük.

A Halászcsárda tulajdonosa

Anyám és a húgom eljött meglátogatni albérletembe. A gyerekek a nagyanyjuknál voltak falun. Meghívtam őket vacsorázni, mert nagyon szerettem vendéglőben étkezni, amikor kiszolgálnak. A környék összes csárdájának menüjét megkóstoltam már.
Tíz óráig volt nyitva a Halászcsárda. Mi tíz után érkeztünk. Megkérdeztem, meg lehet-e még vacsorázni? Rám nézett a tulajdonos és közölte, hogy igen.
Üres volt a helyiség, mi elfoglaltuk helyünket és rendeltünk. Közben pakolgatták a székeket az asztalokra, mutatva másoknak, hogy már zárva tartanak. A tulajdonos le nem vette a kezét az ujjaimról, állandóan ott sürgölődött körülöttünk. Hosszabb idő után kihozta rendelésünket teledíszítve zölddel a tányérokat. Gyorsan eltüntettük a zöldeket, betettük zacskóba, hogy legyen friss zöldség a papagájoknak, közben nagyokat nevettünk azon, hogy úgy hat, egyből megettük a díszítéseket. Megvacsoráztunk, én fizettem. Elindultunk a villamossal hazafelé. A Győri kapuban leszálltunk, s ekkor szól anyám, hogy a Halászcsárda tulajdonosa követ bennünket. Megálltunk, bevártuk. Velem akart beszélni. Közölte, hogy szeretné, ha elmennék vele szórakozni. Visszautasítottam az ajánlatát, gyorsan hazamentünk. A történetből nekünk mindig a zöld díszítés jutott az eszünkbe később.

Az ajtóban hagyott kulcs

Együtt indultunk reggel, a gyerekek iskolába, én az irodába. Becsaptam az ajtót, aminek kívülről nem volt kilincse. Éreztem munka közben, hogy valami nincs rendben, de hogy pontosan mi, majdnem délben jutott eszembe. Gyorsan hazamentem, mert csak az járt az eszembe, hogy a kisebbik gyerek egyből az illemhelyre megy, egész nap visszatartja az iskolában, mi lesz vele az ajtó előtt?
Mire hazaértem, megjöttek a gyerekek. Lementem szólni a házvezetőnek. Feljött, s komolyan mondja:
Szóljanak annak, aki a lakásban van, hogy nyissa ki az ajtót!
Nem voltunk nevetős kedvünkben akkor, de mondtuk neki, hogy csak a macska nyávog az ajtó előtt, várja az ennivalót.


2012. július 22.

Kohut Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Emberi ösztönök (2005) – Filmajánló
  2015-03-05 00:49:17, csütörtök
 
  Emberi ösztönök (2005) - Filmajánló

színes, magyarul beszélő, francia-portugál-angol thriller, 103 perc
rendező: Roselyne Bosch
forgatókönyvíró: Roselyne Bosch
operatőr: Tetsuo Nagata
zene: Christian Henson
producer: Alain Goldman
vágó: Maryline Monthieux

szereplő(k): 
Andreas Wilson (Thomas Nielsen)
Diogo Infante (Vincent Iparrak)
Emma Griffiths Malin (Justine Keller)
Mark Heap (Hugh Getner)
Ed Stoppard (Sebastien Delnick)

Nielsen a biokutatás jövendő professzoraként azt tűzte ki maga elé, hogy bebizonyítja, az agresszió születetten adott, amiért senki sem felelős, egyedül a gének. A molekuláris biológiai tanszék a jövő Európájában üzemel, talán már holnap. Nagyon veszélyes tudomány ez, mert a hívei minden egyes élőlényét a világnak ugyanazzal a szemekkel nézik, vizsgálják, megmagyarázva a viselkedés eredetét. Mondom ezt én, aki szintén így égette meg magát hosszú évtizedeken keresztül, hogy megmagyaráztam a viselkedés kiváltó problémájának okait.
Nielsen szerint a genetika Isten hibáit kívánja kijavítani, vagyis fenn áll a veszély, hogy ha bebizonyítja a született agressziót, a gyilkosokat egyáltalán nem fogják a bíróságok elítélni.. A doktor maga sem híve a nagy érzéseknek, munkatársával tartott szexuális kapcsolatot, már ez azt jelentette, hogy nője van. Nővérével történt eset miatt, mely karrierjét kettétörte minden erejét a kísértete véghez vitelébe fekteti. Szerinte a genetikusoknak kell megadni az egyenlő esélyt, amit a politikusok nem tudnak, hogy javítsák az emberi faj minőségét. Vincent Iparrakot keresi fel a nagyon modern börtönben, ahol a 93-szoros gyilkos könyvet ír, kapcsolatot tart a rajongóival. Lelkiismeret furdalása nincsen, nagyon jó étvágya van és jól alszik, nem gyötrik rémálmok. A gyilkos szerint a gonosz a menő, a jóság csak köztes állapot. Nem akarja, hogy a biokutató szentté faragja.
A doktor egy szérumot fecskendez a gyilkosba, melynek a kódja az, hogy nem szabad gyilkolni.
Már előzetesen egy farkason volt kísérlet végezve, ennek köszönhető Keller állatvédőnővel való megismerkedése.
Vincent kínok kínját éli át, hallja azok könyörgését, akiket megölt, látja a képeket, majd megszökik. Felmerül a kérdés, sikerül-e a kísérlet a doktornak, igazságos lenne-e a földlakók ilyen módon való emberré nemesítése?

A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-133300-6229

2015. március 5.

Kohut Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 619
  • e Hét: 987
  • e Hónap: 7228
  • e Év: 59494
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.