Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Ma hajnali meglepetés
  2015-03-07 05:38:18, szombat
 
  Nem szokás az újságok online felületein, de még a hírportálok oldalain sem a kora hajnali frissítés, új anyag feltöltés. Ezért aztán igen meglepődtem a magyarhirlap.hu-n az általam is korán, fél hatkor talált, de már 04:39 -kor feltett cikken, ami még ráadásul ötvenhatos témájú is. Hát, indulhat szebben egy szombat? Akkor olvassuk:

Borbély József: Egy mártír arc

Szigethy Attila az 1956-os forradalom nyugat-dunántúli vezetője, a győri (október 26.) és a Dunántúli Nemzeti Tanács (október 30.) elnöke volt.

Borbély József - 2015.03.07. 04:39

Szülővárosában, Kapuvárott díszsírhelye, emléktáblája van; Győrött utca viseli a nevét, de van baráti társasága is. Mégis úgy érzékelem, személye, politikusi tevékenysége mindmáig félárnyékban van.

A nemrég elhunyt Borbándi Gyula írta róla: ,,Mint politikusnak, a népiek közül a legnagyobb szerep Szigethy Attilának jutott... Határozottan és félreérthetetlenül Nagy Imre oldalán állott, a szenvedélyek csillapítására és a szélsőségek megfékezésére törekedett... Tevékenységében a népiek stratégiája és taktikája tükröződött. Ez megfontoltságra, józanságra, mértéktartásra és realizmusra épült."

A joviális külsejű, Deák Ferenc-i habitusú, már fiatalon is ,,Attila bácsi", valóban bölcs politikus és rendkívüli tárgyalókészséggel bíró ember volt. Meggyötört testét végül ugyanaz az anyaföld fogadta be, mint a radikális forradalmárokét. (Emlékszem, egy MDF-gyűlésen némi malíciával Antall József azt mondta a szabadságharcaink konzekvenciájáról, hogy a radikálisok gyakran külföldre menekültek, a mérsékelteket pedig itthon fölakasztották.) A Nagy Imre-kormány 1956. november 2-án késő este alakult meg. A Petőfi Pártot (a Nemzeti Parasztpárt Illyés Gyula javaslatára ezen a néven alakult újjá október 31-én) a kormányban államminiszterként, az ideiglenes vezetőség közös határozata alapján, Bibó István és Farkas Ferenc képviselte. A párt ideiglenes vezetősége arról is határozott, hogy Szigethy Attila államtitkár legyen, közelebbről meg nem határozott hatáskörrel.

Szigethy a Rábaköz fővárosaként is emlegetett Kapuvárott született, 1912-ben. Négy polgárival a háta mögött ipartestületi titkár, majd írnok lett a helyi járásbíróságon, később jegyző. Együttérzéssel, segítő szándékkal fordul a vidéki szegényember felé, és egyre tudatosabban keresi a kapcsolatot a ,,népiekkel", hogy a népi gondolathoz, a plebejus-nemzeti elkötelezettséghez haláláig hű maradjon.
A háború végén elvbarátaival fellépést tervez Kapuváron a nyilasok ellen, de leleplezik, ám akkor még megússza a történteket.

Származása, plebejus demokrata elkötelezettsége, szoros kötődése a népi írókhoz és a népiek mozgalmához teszi természetessé, hogy 1945 tavaszán politizálni kezd a Nemzeti Parasztpártban: a helyi szervezet titkára, 1947-ben pedig Sopron megye parasztpárti vezetője és listán megválasztott parlamenti képviselője.

Szigethy Attila a Nemzeti Parasztpárt azon vezetőinek egyike, akik feltétlenül jóhiszeműen, emberi tisztességüket megőrizve, hajlottak az együttműködésre a kommunistákkal. Azok viszont, ,,népfrontos" politikájukat bizonyítandó, csak cégérül használják őt is, aki hinni akart az 1944-es antifasiszta baloldali szövetség őszinteségében. Az ötvenes évek elején megyei tanácstag, majd 1954-ig - amikor is ,,ejtik" - a Győr-Sopron Megyei Tanács vb elnökhelyettese, ebbéli funkciójában a mezőgazdaság, majd a kulturális és az egészségügyi terület felelőse. De előtte, 1953-ban ismét országgyűlési képviselőnek választják. Őszinte híve Nagy Imrének és politikájának, megyéjében pedig minden ,,nagyimrés" lelkes támogatója. Azt ő bábáskodása mellett jön létre a győri írócsoport, amelynek jelentős szerepe lesz a forradalom alatt. Félreállítása után a Kapuvár melletti Kistölgyfai Állami Gazdaságba nevezik ki igazgatónak. Itt élt és dolgozott 1956 őszéig, ebben az elzárt kis majorban, a Kis-Rába mellett. Kapcsolatát a népiekkel budapesti útjain ápolta, közülük többen látogatták is kies magányában.

Szigethy Attila az a Rákosi-érában is megőrizte emberi arcát, és politikusi hitelét. Október 25-én Győrt is elérte a forradalom. A forradalmas város természetes módon vezetőjének választotta Szigethy Attilát. Ő végig Nagy Imre mögött állva irányította a forradalmas Nyugat-Magyarország életét: ,,Meggyőződéssel vallom, hogy Nagy Imrénél becsületesebb, magyarabb embert nem ismerek, egész emberi
bizalmam mögötte van, aki rettenthetetlenül harcolt az önkény évei alatt a népért, s ma is küzd a nemzetnek ebben a tragikus napjaiban." (Szabad Győri Rádió, október 28. reggel).

Mind a mosonmagyaróvári ,,zöldávós" mészárlás, mind a Somogyvári-féle győri puccskísérlet kapcsán megfontoltan, bölcsen intézkedik. Teljesen alaptalan az a kádárista vád, hogy ellenkormányként kívánta volna működtetni a Dunántúli Nemzeti Tanácsot.

November 4. után Kádár ellenforradalmi kormánya megkísérli maga mellé állítani. Kormányösszekötőnek nevezik ki, miniszteri tárcával kecsegtetik. Ám Szigethy Attila elutasítja a kollaborálást Kádárral. Kádár 1957. május 10-én a parlamentben meghirdeti a ,,Szigethy-féle győri ellenkormány" képtelen vádját. ,,Ha Szigethy nem is adott ki utasítást, hogy harmincnégy demokratát lőjenek agyon, vagy égessenek el a főtéren, de volt egy nagyon súlyos dolog, a győri ellenkormány. Ez nem bábszínháznak, véres történelmi valóságnak készült, célja Magyarország kettészakítása volt." A velejéig hazug Kádár-beszéd jeladás volt Nyugat-Dunántúlon és Győrött, ,,az ellenforradalom második fővárosában" a megtorlásra, a lihegő bosszúra a forradalom itthon maradt résztvevői ellen. E szégyenletes bosszúhadjárat áldozata lett Szigethy Attila is. Közel az osztrák határ, elmenekülhetne, nem akar, azt mondja, nincs oka rá. Kapuvárott 1957. május 1-jén még meghívják a dísztribünre, de csak azért, hogy pár nap múlva letartóztassák. Napokkal később az Országgyűlés megfosztja mandátumától.

Halála előtt kétszer kísérel meg öngyilkosságot: nem kíván az úgynevezett mosonmagyaróvári koncepciós per fővádlottjaként a Gyepes-tanács elé állni. Először a fogdában vágja fel ütőerét szemüvege darabjával, de megmentik. A kórházban leugrik az udvarra, összetöri magát, de túléli. Harmadszorra ismét kiveti magát (vagy kilökik?) az ablakon, és ekkor szörnyethal.

Szigethy Attila tetemét a sopronkőhidai rabtemetőben rejtette el a megtorló hatalom. Az itt nyugvó kilenc ötvenhatos mártír holttestét - köztük Szigethy Attiláét - 1990 őszén kutatták fel és exhumálták a győri Xantus Múzeum régészei. Hamvait 1991. március 21-én helyezték örök nyugalomra szülővárosában, Kapuvárott.

In.: magyarhirlap.hu - Vélemény almenü
Borbély József - 2015.03.07. 04:39

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 62
  • e Hét: 610
  • e Hónap: 1072
  • e Év: 23125
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.