Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Egymaga, konzultál, ízlés, játszani, népszerűvé - a margitsz
  2015-03-08 18:31:14, vasárnap
 
 
Egymaga, konzultál, ízlés, játszani, népszerűvé - a margitszigeti szökőkút az új vitrin, mert hasonló létesítmény csak Barcelonában van

Nem Tarlós István főpolgármester határozza meg egymaga, hogy milyen zeneszámokat játsszon a 2013 nyarán felújított és kibővített formában átadott margitszigeti szökőkút. A főpolgármester ez ügyben részletesen konzultál a szökőkutat tervező és a kivitelező cégek szakembereivel. E konzultációkba legutóbb bevonták Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettest is.
Fontos hangsúlyozni, hogy a zenék kiválasztásában nem az a szempont, hogy kinek milyen egyedi zenei ízlése van. A legfőbb szempont az, hogy egy-egy zeneszám miként illeszkedhet a szökőkút fény- és vízjátékaihoz.
Európa egyik legnagyobb szökőkútja Magyarországon egyedülálló módon tud vízképet alkotni, amely - a frekvenciaváltókkal szabályozott szivattyúk révén - akár állandó dinamikus mozgásban is lehet. A fúvókák egyszerre akár tíz méter magas vízoszlopot is létre tudnak hozni, a vízjáték beállítását programozással lehet változtatni, a szökőkút vízoszlopmagassága automatikusan változik egy szélérzékelő berendezés révén.
A szökőkút kezdetben összesen nyolc zeneszámot játszott, naponta több blokkban, a repertoár azóta is folyamatosan bővül, a régi zenék mellett többek között gyerekeknek szóló zenével is.
A szökőkutat tavaly novemberben téliesítették, az időjárástól függően, előreláthatólag áprilisban ismét üzemelni, és újra zenélni, játszani fog.
A víz- és hangjátékot játszó margitszigeti szökőkút hamar népszerűvé vált a budapestiek és a fővárosba látogatók körében, vélhetően azért is, mert hasonló létesítmény Európában csak Barcelonában van.

Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Telekspekulációval vette kezdetét a gyöngyöshalászi gumigyár
  2015-03-08 17:59:08, vasárnap
 
  2015. március 3. kedd
Telekspekulációval vette kezdetét a gyöngyöshalászi gumigyár építése, a földtulajdonosok nevetséges kártalanítást kapnak


2008-ban Gyöngyösön épített volna gyárat az Apollo Tyres, ám akkor a helyi Fidesz népszavazást kezdeményezett ellene, a beruházás meghiúsult. 2014-ben az akkor már kormánypárt Fidesz bejelentette, hogy 29 milliárd forint állami támogatással Gyöngyöshalászon épít gyárat az indiai óriásvállalat. A beruházás hátterében több furcsa önkormányzati döntést, a nekik kínált kisajátítási árral elégedetlen földtulajdonosokat és a Market Zrt.-t találtuk.

Gyurcsány Ferenc 2008 januárjában írta alá Új-Delhiben azt a megállapodást, amelynek értelmében az indiai Apollo Tyres gumiabroncsgyártó vállalat Gyöngyösön hozta volna létre első kelet-európai gyáregységét. A gyöngyösi Fidesz azonban környezetvédelmi okokra hivatkozva népszavazást kezdeményezett a beruházás ellen, az Apollo pedig vélhetően részben emiatt, de a referendum eredményét meg sem várva, a lassú adminisztrációs eljárásokra hivatkozva lemondott a gyöngyösi gumigyár megépítéséről. Hiába jelentkeztek azonnal más magyar városok a beharangozott, legalább 900 új munkahelyet hozó beruházás helyszínéül, az indiai befektető Szlovákiában is nézelődni kezdett, majd bejelentette, hogy a gazdasági válság miatt elnapolja gyárépítési terveit.

Azokról egészen 2012-ig nem is lehetett hallani, akkor azonban azt nyilatkozta az Apollo, hogy 2-3 éven belül szeretnének egy európai gyárat létesíteni Lengyelországban vagy Magyarországon. 2014 februárjában felröppent a hír, hogy mégis Magyarországra jöhet az Apollo, majd szeptember elején meg is történt a bejelentés: az indiai gumigyár a korábbi tervezett helyszíntől néhány kilométerrel távolabb, Gyöngyöshalászon építi meg kelet-európai egységét. A Nemzetgazdasági Minisztérium ekkor azt is közölte, hogy az EU jóváhagyta a gumigyár állami támogatását, így a 146 milliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány összesen mintegy 30 milliárd Ft állami támogatást nyújt, amiből 48,2 millió euró közvetlen támogatás, 2,8 millió euró foglalkoztatási támogatás és 44,7 millió euró adókedvezmény. Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium akkori államtitkára közel két héttel később, szeptember közepén jelentette be hivatalosan a beruházást.

Formálisan tehát csak 2014 őszén derült ki, hogy az Apollo Tyres Gyöngyöshalászon építi fel a gyárat, és bár ezt már egy tavaszi kormányhatározat óta sejteni lehetett, az érintett önkormányzat valószínűleg még ennél is jóval korábban értesült a hozzájuk telepedő projektről, vagy legalábbis annak lehetőségéről, mert már 2012-ben tettek az indiai befektetésnek megágyazó lépéseket.

Nem, nem gumigyár, csak területrendezés

A beruházással érintett, az Apollo környezetvédelmi hatástanulmánya szerint nagyjából 72 hektárnyi földterületből mintegy 40 hektár magántulajdonban álló szántó (a többi 30 hektár a gyöngyöshalászi önkormányzat tulajdona), így ezek tulajdonjogát a beruházónak valamilyen úton meg kell szereznie, illetve a beruházáshoz a településrendezési övezeti besorolást, illetve magát az ingatlan jogi minőségét (az azzal járó terhek, köztük az összesen 300 milliós nagyságrendű földvédelmi járulék megfizetése mellett) is meg kell változtatni. Ezek körül a területrendezési döntés (az övezeti besorolás megváltoztatása) mindenképpen az önkormányzat jogköre, de minden mást elvileg egy projekttársaság vagy maga az Apollo is elvégezhette volna, ám mégis az önkormányzat vállalta magára a feladatok oroszlánrészét.

Gyöngyöshalász már 2012 júliusában a tettek mezejére lépett a gumigyár megvalósulása érdekében: először településszerkezeti tervének módosításával jó előre átsorolta az ingatlanokat az eddigi “általános mezőgazdasági terület" kategóriából “kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület", illetve kisebb részükben “védelmi rendeltetésű erdőterület", valamint “természetközeli terület nádas" kategóriába. Egyidejűleg az önkormányzat a helyi építési szabályzatot is módosította a beépíthetőség megteremtése érdekében, illetve ehhez kapcsolódóan elővételi jogot jegyeztetett be az ingatlanokra. Az azóta megindult kisajátítást ellenző, illetve a kisajátítási összeget vitató tulajdonosok egy része állítja: ők az eljárásról csak utólag, az elővásárlási jog földhivatali bejegyzéséből értesültek.

Ezektől az önkormányzati döntésektől azonban még az ingatlanoknak sem a tulajdonosa, sem a jogi jellege nem változott meg, ráadásul átlagosnál jobb minőségű termőföldről lévén szó, ennek komoly törvényi korlátai is voltak: ezeket a területeket nem lehetett volna kivonni a művelés alól a termőföldtörvény alapján. Ezt a problémát aztán már a kormány hárította el azzal, hogy 2014 áprilisában, majd a helyrajzi számok pontosításával júliusában “a Gyöngyöshalász község külterületén fekvő, egyes ipari-gazdasági övezetbe tartozó földrészletek beruházási célterületté nyilvánításáról" adott ki határozatokat. Ennek egyetlen joghatása az, hogy a művelési ág ekkor a termőföldek értékétől függetlenül megváltoztatható.

Ugyanekkor született meg a Gyöngyöshalászon megvalósuló ipari telephely kialakításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánításáról szóló kormányrendelet is. Így Gyöngyöshalász már nemcsak hogy kezdeményezhette a művelésből való kivonás engedélyezését, hanem erre aztán 2014 augusztusának végén a földhivatal már gyorsított eljárásban adhatta ki az elvi hozzájárulást, összesen 317 millió forint földvédelmi járulék megfizetésének kötelezettségét megállapítva.

A település ezalatt úgy határozott, hogy meg is szerzi az érintett ingatlanok tulajdonjogát, ami a köztes helyzetre (az átsorolás már megtörtént, de a területek még termőföldnek minősülnek) tekintettel természetesen jogvitát is szült az eladni nem, de legalábbis biztosan nem az önkormányzat által felkínált négyzetméterenkénti 70 forintos vételáron akaró tulajdonosokkal. Megegyezés hiányában kisajátítási eljárás indult, ami jelenleg ott tart, hogy január közepén az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közbenső ítéletében az önkormányzatnak adott igazat a jogalap tekintetében, azaz úgy döntött, hogy ebből a célból jogszerűen megtörténhet ilyen előzmények mellett, az önkormányzat által, és általában ipari telephely (azaz nem a konkrét gumigyár) létesítése céljából is a kisajátítás.

A tizenöt érintett tulajdonos ezek után már csak abban reménykedhet, hogy sikerül az általuk elfogadhatatlanul alacsonynak tartott kisajátítási összeg emeléséről meggyőznie a bíróságot. A földtulajdonosok által sérelmezett másik furcsaság az alacsony kártalanítási összeg mellett az, hogy az évek óta tartó procedúra során a földszerzés célja az önkormányzat részéről hivatalosan soha nem az Apollo fogadása volt, hanem ,,terület- és településrendezés", pedig közben megtörtént a kormányzati bejelentés is a gyár letelepedéséről.

Földszerzés négyzetméterenként 70 forintért

Az érintett földtulajdonosok egyikét, Szolnoki Andrást, aki öccsével közösen közel 14 hektáron gazdálkodik a területen, először 2008 szeptemberében kereste meg vételi ajánlattal az önkormányzat által kezdeményezett kisajátítási eljárásra hivatkozva a település akkori független polgármestere, Hegedűs Gyula. A négyzetméterenként kínált 150 Ft-os vételárat Szolnoki alacsonynak találta és visszautasította, ezért alaposan meglepődött, mikor 2012 júliusában kézhez kapta az új gyöngyöshalászi polgármester, Szabó Ferenc által szignált következő vételi ajánlatot, amelyben már csak 70 Ft/nm-ár szerepelt. Természetesen ezt sem fogadta el földjeiért cserébe, ám ennek ellenére 2013-ban és 2014-ben is ugyanekkora árat tartalmazó vételi ajánlatot kapott az önkormányzattól.

Szolnoki András valamennyi ajánlatot rendre visszautasította, mert az összeget több okból is rendkívül kevésnek tartja. Egyrészt elmondása szerint a korábban az M3-as autópálya miatt kisajátított környékbeli földjeiért is jóval magasabb összeget kapott, másrészt biztos benne, hogy egy ipari területnek nem ennyi a vételára, és szerinte az Apollo sem ekkora összeget szánt a gyár számára szükséges terület megszerzésére.

Tény, hogy az akkori sajtóhírek szerint 2008-ban az Apollo magyarországi leányvállalata a Gyöngyösre tervezett gyáregység részére szükséges 45 hektáros területért nettó 673 millió forintot fizetett volna - vagyis négyzetméterenként közel 1500 Ft-ot, ami a 70 forintos ajánlatnak több mint huszonegyszerese.

Az önkormányzat azonban olyannyira ragaszkodik a 70 Ft-os árhoz, hogy a 2014 októberében tartott kisajátítási tárgyaláson a kormányhivatal által felkért ingatlanbecslő szakvéleményében megállapított 185 forintos négyzetméterenkénti kisajátítási árat sem hagyta jóvá, kitartott a 70 Ft mellett.

Szolnoki András sem fogadta el a 185 forintos árat sem, mert véleménye szerint még az is túl alacsony. Bár a kártalanítási összeget kötelező jelleggel átutalták, Szolnoki azt egy elkülönített ügyvédi számlán tartja, mert nem ért egyet a pénzösszeg nagyságával, az emiatti per még folyamatban van, a következő tárgyalás márciusban várható. Több érintett tulajdonossal együtt attól tart, hogy méltatlanul alacsony összeget kapnak a földjeikért, és azokért a reálisnak nevezhető, a piaci értéknek megfelelő vételárat az Apollo az önkormányzat által kezdeményezett kisajátítási eljárás miatt nem nekik, hanem a gyöngyöshalászi önkormányzat által különös körülmények között megbízott projektcégnek fogja kifizetni.

Furcsa pályázat, furcsa nyertes

Gyöngyöshalász 2013 októberében az önkormányzat kisebbségi és Guruz Gergő többségi tulajdonában lévő, 2011-ben létrehozott, megalakulása óta veszteséges Halász Invest Kft.-vel kötött szerződést ,,ipari célú telkek kialakítása" érdekében. A megállapodás értelmében a cég vállalta, hogy elővásárlási jogért cserében a földvásárlásokhoz, illetve a szükség esetén megindítandó kisajátítási eljárásokhoz elegendő pénzösszeggel nem rendelkező önkormányzat rendelkezésére bocsátja (kölcsönadja neki) a szükséges anyagi fedezetet.

Vagyis Gyöngyöshalász gyakorlatilag a nagyrészt magánkézben lévő Halász Invest pénzéből vette volna meg az ipartelepnek kiszemelt földeket, a kölcsönkapott összeget pedig a szerződés szerint legkésőbb az ingatlanterület(ek) beruházók részére történt továbbértékesítése során kapott vételárból fizette volna vissza a cégnek. A szerződés felvetheti a jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzésének gyanúját, hisz annak értelmében a Halász Invest lényegében rendszeresen és ellenérték (elővásárlási jog) fejében kölcsönt ad az önkormányzatnak a földterületek megvásárláshoz/kisajátításához.

Ráadásul meglehetősen kiszolgáltatott helyzetbe került volna az önkormányzat a megállapodás értelmében, hisz a Halász Invest bármikor élhetett volna elővásárlási jogával, vagyis a település semmilyen ipari ingatlant nem tudott volna kialakítani a cég egyetértése nélkül.

A legkülönösebb azonban a szerződés záró rendelkezése, ami arról szól, hogy amennyiben az önkormányzat nem jegyezteti be az érintett földekre a Halász Invest elővásárlási jogát a földhivatalban, akkor a cégnek nemcsak az általa Gyöngyöshalász rendelkezésére bocsátott, az érintett ingatlan megszerzéséhez szükséges összeg, hanem még annak kétszerese jár vissza meghiúsulási kötbér jogcímén - vagyis 300%-át kapja vissza a pénzének, ami kissé uzsorajellegű szerződési feltételnek tűnik.

Valami azonban közbejöhetett, mert a gyöngyöshalászi önkormányzat 2014. július 25-én pályázatot írt ki ,,Munkahelyteremtő beruházás létrehozása" címmel, meglehetősen rapid határidőkkel. A nettó 2 millió Ft-ba kerülő pályázati felhívást augusztus 10-ig válthatták ki az érdeklődők, ám augusztus 12-ig már be is kellett nyújtani a pályázati anyagokat.

Nyilván a 2014 áprilisában hozott kormányhatározatból és vélhetően más forrásokból is sejthetően közelgő gumigyár-beruházás indokolta a sietséget, így nem is húzta az időt feleslegesen Gyöngyöshalász: 2014. augusztus 18-án már meg is kötötték a ,,Beruházási együttműködési megállapodás és vételi jogot alapító előszerződés" nevet viselő megállapodást a pályázatra jelentkező, és azt megnyerő Artemis Invest Kft.-vel. Az Átlátszó birtokába került szerződés értelmében a cég kiépíti az infrastruktúrát az ipari telephelyen, és bruttó 444 millió forint opciós díjat fizet az önkormányzatnak, ami ebből az összegből fedezi a kisajátítási eljárások költségeit, beleértve a földekért a tulajdonosoknak fizetendő vételárat, és az átsorolás miatt fizetendő 317 milliós földvédelmi járulékot - az infrastrukturális beruházásért és a pénzért cserébe pedig az Artemis vételi jogot kapott a teljes iparterületre.

A vételi joggal kapcsolatban azt rögzíti a szerződés, hogy a kisajátítási eljárások lezárulta, és a földvédelmi járulék befizetése után - amennyiben az állam nem kíván élni elővásárlási jogával - az Artemis nettó 412 millió forintért megvásárolja a teljes szóbanforgó iparterületet, de az összegből természetesen levonásra kerül a cég által korábban megfizetett opciós díj.

A vételár a megállapodás szerint az önkormányzat által megbízott értékbecslő, a Gyöngykomplex Kft. szakértői véleménye alapján került meghatározásra: a szakvélemény szerint a létrehozni kívánt (ill. elkezdett) iparterület minimális forgalmi értéke nettó 410 millió forint, ennél alacsonyabb ajánlatot az önkormányzat nem fogadott el a pályázóktól, akik közül a nyertes Artemis ajánlotta a legnagyobb árat, az értékbecslésben meghatározottnál 2 millióval magasabb összeget. A 72 hektáros területért megállapított 412 milliós vételár azt jelenti, hogy az Artemis négyzetméterenként 572 Ft-ot fizet a földekért, amiket nyilvánvalóan ennél magasabb összegért fog továbbértékesíteni a tényleges beruházó Apollo-nak.

2014 őszén, mikor Szabó Ferenc, Gyöngyöshalász akkori, jobbikos támogatással megválasztott független polgármestere bejelentette az Artemis Kft.-vel kötött szerződést, három akkori ellenzéki képviselő, Magos János (jelenleg az önkormányzat szociális bizottságának elnöke), Pásztor János (jelenleg polgármester), és Salamon Péter (jelenleg alpolgármester) közös nyilatkozatot adott ki, melyben felhívták a helyiek figyelmét az ügylettel kapcsolatos furcsaságokra. Például arra, hogy a máskor hasonló ügyekben döntő 5 fős bizottság (melynek a jegyző is tagja) helyett a Szabó Ferenc és két képviselőtársa által alkotott háromfős bizottság nyilvánította az iparterülettel kapcsolatban kiírt pályázat nyertesének a 2014 májusában alakult Artemist, amely a nyilatkozó ellenzékiek szerint csak azért jött létre, hogy indulhasson a tenderen, és annak nyerteseként busás haszonra tegyen szert az ingatlanoknak az indiai beruházó részére történő továbbértékesítéséből.

Az Artemis Invest Kft. két magánszemély tulajdonában áll:

Egyikük az a Papp László, aki a kezdetektől a részben önkormányzati tulajdonú Halász Invest ügyvezetője, és aki egyben egészen tavalyig a gyöngyöshalászi önkormányzat Pénzügyi és Falufejlesztési Bizottságának tagja is volt, és akinek Guruz Gergő, a cég többségi tulajdonosa a veje.

A másik tulajdonos Skultéti Vilmos, aki 2000-2002 között az állami tulajdonú Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) vezérigazgatója volt, 2000 és 2009 között ügyvezetője volt az akkor még a gyöngyösi önkormányzat többségi tulajdonában lévő Gyöngyös Ipari Park fejlesztő Kft.-nek, 2012 januárjától 2013 augusztusáig az állami tulajdonú Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, 2013 januárjától 2013 novemberéig pedig a szintén állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója volt.

Skultéti tehát egészen jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, és Papp Lászlóval közös cégének a gyöngyöshalászi gigaberuházással kapcsolatos sikerességében talán az is szerepet játszott, hogy Papp másik lányának élettársa információink szerint Bíró Márk fideszes országgyűlési képviselő, a 2010-2014 közötti ciklusban 5 legkevesebbszer felszólaló parlamenti politikus egyike.

Szabó Ferenc, Gyöngyöshalász korábbi polgármestere a fentebb idézett ellenzéki vádakra tavaly októberben egy lakossági fórumon azt válaszolta, hogy az önkormányzat igenis jó üzletet kötött az Artemis Kft.-vel, hisz csak a telekrendezésből 75 millió forint bevételre számíthat a település. Az önkormányzat jogi képviselője pedig arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a pályázati felhívást három cég váltotta ki, de közülük csak egy nyújtott be érvényes ajánlatot.

Kérdéseinkkel telefonon, majd írásban is megkerestük Gyöngyöshalász jelenlegi polgármesterét, Pásztor Jánost:

- Tavaly Ön Magos Jánossal és Salamon Tamással közösen nyilatkozatot adott ki, miszerint több furcsa körülmény volt az üggyel kapcsolatban, például, hogy Szabó Ferenc korábbi polgármester két képviselőtársával közösen bírálta el a pályázatot, holott hasonló esetekben egy ötfős bizottság szokott dönteni, melynek a jegyző is tagja. Szeretném kérdezni, hogy ezt az állítását fenntartja-e még most is, illetve említett egy felettes szervtől kért és kapott állásfoglalást, ezt kérem, küldje át.

- Kérem, szíveskedjen átküldeni a pályázati döntéssel kapcsolatos iratanyagot, amiből kiderülnek a pályázaton indult további cégek adatai, és az, hogy miért az Artemis Invest Kft. lett a pályázat nyertese.

- Tavalyi nyilatkozatában két társával együtt sérelmezte azt is, hogy a pályázaton nyertes Artemis Invest Kft. 2014 májusában alakult, véleményük szerint csak azért, hogy indulhasson a gyöngyöshalászi önkormányzat pályázatán. Ezt a véleményét még ma is fenntartja?

- Számon kérték továbbá az akkor még Szabó Ferenc által vezetett önkormányzaton, hogy miért nem tartotta meg magának a milliárdos üzletet, miért adták át a lehetőséget egy külső üzleti vállalkozásnak, hisz az önkormányzat tulajdonában lévő és kisajátítási eljárás útján az önkormányzat tulajdonába kerülő termőföldeket nagyon olcsón, mindössze 700.000 forintos hektáronkénti áron adják el az Artemis Invest Kft.-nek, amely jelentős üzleti haszonnal adhatja tovább a földeket a beruházóknak. Szeretném kérni ezzel kapcsolatos jelenlegi álláspontját.

- Kérem továbbá, hogy szíveskedjen átküldeni az Artemis Invest Kft.-vel kötött szerződést, és szíveskedjen tájékoztatni, hogy jelenleg hol tart a beruházás.

Két héttel később, a polgármester többszöri telefonos ígérete után meg is érkezett a válasz:

,,Tisztelt Erdélyi Katalin,

megtisztelő kérdéseire az alábbi válaszokat tudom adni:

1., Az Önkormányzat korábban állásfoglalást (október hónapban) kért a Heves Megyei Kormányhivataltól. A Kormányhivatal a pályázat elbírálásának körülményeit szabályosnak találta, erről az önkormányzatot írásban is értesítette. Ennek kapcsán mentünk tovább a gumigyár megvalósítása felé.

Miután ezt a levelet a Heves Megyei Kormányhivatal írta, nem pedig én, nem látok lehetőséget arra, hogy azt saját hatáskörömben Önnek elküldjem. Ilyen irányú kérésével a Kormányhivatalhoz fordulhat.

2., A polgármesteri tisztség átadásakor részemre átadott iratok tanúsága szerint egyedül az Artemis Invest Kft. nyújtott be pályázatot. Hogy a pályázati kiírást megvásárló másik két cég végül miért nem pályázott, azt nem tudom. Mellékelem a pályázati eljárásról készült közjegyzői jegyzőkönyv másolatát, valamint a hozzá tartozó tanúsítvány másolatát.

3., A pályázati eljárás nyitott volt, arra bármely természetes vagy jogi személy jelentkezhetett, a pályázat egy országos napilapban (Magyar Nemzet), az önkormányzat honlapján és hirdetőtábláján is közzétételre került.

4., Az új összetételű képviselő testület is abban teljesen egyetértett, hogy településünk számára fontos egy ipari park kialakítása, és különösen kecsegtető, ha oda egy vagy több cég valóban be is települ. Korábbi nyilatkozataimban sem az ilyen beruházás ellen érveltem, hanem annak nyilvánossága és szabályossága mellett, továbbá azért, hogy a megvalósítás az önkormányzat és a településen lakók számára kedvező legyen.

A település polgármestereként tudomásul kell vennem, hogy az önkormányzat - a képviselő testület összetételétől független - önálló jogalany, akit kötnek az előző testület döntései, függetlenül attól, hogy mi azokat utóbb jónak vagy elhibázottnak tartjuk. Nekünk ősszel abba a munkába kellett beleállnunk, amit mások előttünk a nyáron megkezdtek.

5., A szerződés másolatát kérem, hogy megfelelő eljárásban szíveskedjék bekérni a Polgármesteri Hivatalból, mint az ügyiratok kezelőjétől. A beruházás jelenleg folyamatban van, az ipari telephely kialakítása gyakorlatilag megtörtént.

Remélem, hogy a lehetőségeimhez mérten segíteni tudtam munkáját és a sajtó nyilvánosságát."

Bár a polgármester kérésre sem közölte, az Átlátszó időközben más forrásból megtudta, melyik volt az a két cég, amely az Artemis Kft.-hez hasonlóan kiváltotta nettó 2 millió forintért a felhívást, azonban végül mégsem adtak be pályázatot, így az Artemis egyedüli indulóként nyerte a tendert.

Még a Market Zrt. sem volt elég figyelmes

A gyöngyöshalászi önkormányzat által tavaly július végén kiírt pályázat iránt egyik komoly érdeklődő az OK BAU Kft. volt, amely kiváltotta a dokumentációt nettó 2 millió forintért, de mégsem adtak be pályázatot, mert - mint azt az Átlátszó megkeresésére közölték - a nyilvános hirdetményből nem, csak a megvásárolt részletes információból derült ki számukra, hogy ez a pályázat még nem a gumigyár konkrét kivitelezésére vonatkozik.

A gyöngyöshalászi önkormányzat által kiírt tender pályázati dokumentációját kiváltó harmadik cég a Garancsi István résztulajdonában lévő Market Zrt. volt, amely az Átlátszó megkeresésére az OK BAU Kft.-től kapotthoz nagyon hasonló választ adott arra a kérdésre, hogy miért nem adtak be végül pályázatot annak ellenére, hogy a dokumentációt megvették 2 millió forintért, tehát vélhetően komolyan érdeklődtek a tender iránt:

,,A pályázati felhívást kiváltottuk, helytelenül, mert azt gondoltuk, hogy ez az akkoriban hírből ismert Apolló gumigyár építési tender első üteme. Miután láttuk, hogy ez nem az, nem dolgoztunk az ajánlaton."

A két válasz már csak azért is furcsa, mert a gyöngyöshalászi önkormányzat honlapján a mai napig elérhető pályázati hirdetményben egyértelműen, laikusok számára is érthető módon szerepel, hogy a kiírás a beruházási célú terület infrastruktúrájának kialakítása miatt született.

,,a Pályázati Felhívás 3. számú mellékletét képező Szerződés Mintában rögzített ütemterv alapján az ott meghatározott műszaki tartalom szerint az infrastruktúra kiépítése, illetve az infrastruktúra kiépítése céljából a szükséges megállapodások megkötése"

Az OK BAU Kft. és a Market Zrt. gyakorlatilag azonos tévedésének megértéséhez fontos információ lehet, hogy az OK BAU többségi tulajdonosa nem más, mint a Market Zrt., tehát a cég lényegében egyik leányvállalatával együtt 2-2 millió forintért megvásárolta a gyöngyöshalászi iparterület elővételi jogára és infrastrukturális kivitelezésére kiírt tender pályázati dokumentációját, majd végül mégsem pályáztak, így egyedüli indulóként nyerhetett a kormányzati körökkel kapcsolatba hozható Artemis Kft.

Ám ha szerencséje van, a Market Zrt. is jól járhat a gyöngyöshalászi gumigyárral: a cég megerősítette információinkat, miszerint indultak az Apollo által kiírt gyárépítési tenderen, amelyen az előzetes tájékoztatás szerint február végén hirdetnek eredményt.

,,Az Apolló gumigyár decemberben meghívásos tenderre kiírta a gyárépítés első ütemét - ezzel kevertük össze az előző kiírást - a telken belüli földmunkákat. Ezen indulunk még kb. 10 céggel párhuzamosan. "

A beruházás tehát gőzerővel elindult. Bár a földtulajdonosokkal még nem sikerült megegyezni a kisajátítási árról, a területen már zajlanak az előkészítő munkálatok, megkezdődött a humuszréteg elhordása, és már tavaly nyár óta megvan az a cég, amely az ipari telephelyet eladja majd az Apollonak, ami már meg is kezdte a munkaerő-toborzást a talán Market Zrt. által felépítésre kerülő gyárba.

A gyöngyöshalászi önkormányzat honlapján pedig február 27-én megjelent a hír, hogy február 24-én az önkormányzat, az Artemis és az Apollo aláírta azt a háromoldalú szerződést, amelynek alapján a gumigyárhoz szükséges földterület az Apollo tulajdonába került. A megállapodást már kikértük, amint megkapjuk, közzétesszük a tartalmát, amiből minden bizonnyal kiderül, hogy mekkora haszna származik az ügyletből a településnek, és mekkora a magánkézben lévő Artemis Invest-nek.

Erdélyi Katalin

Közreműködött Sepsi Tibor. A cégadatokat az Opten és a Céginfo.hu szolgáltatta.



http://atlatszo.hu/2015/03/03/telekspekulacioval-vette-kezdetet-a-gyongyoshalaszi -gumigyar-epitese/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A gazdagok utcájában építkezik Orbán barátja
  2015-03-08 17:52:21, vasárnap
 
 
Bors Online

2015. március 8., vasárnap

A gazdagok utcájában építkezik Orbán barátja


2015.03.07. 03:20 | Munkatársainktól

Gigantikus villát épít Orbán Viktor barátja Budapest pazar panorámás részén. Ez az ország legdrágább utcája.


A Bors felkereste az I. kerületi Bérc utcát, amelybe befordulva éppen Polgár Árpád, a híres műkereskedő jött velünk szembe luxuskategóriás sportkocsijával. Az anyósülésen egy ismeretlen, fiatal és rendkívül csinos hölgy ült. Az utca elején Szaúd-Arábia nagykövetségének impozáns épülete mellett haladtunk el. A gazdag olajkirályság rezidenciáját marcona testőrök állták körül. Az ország külképviseletei a terroristák kiemelt célpontjai.
Fotó: Kecskeméti Zoltán
A kilátásért hatalmas árat kell fizetni: egy négyzetméter hárommillió forintba is kerülhet
A kilátásért hatalmas árat kell fizetni: egy négyzetméter hárommillió forintba is kerülhet
Luxusautók mindenütt

A Bérc utca végében, a gellérthegyi erdő szélén, a teraszos lakásokból álló vörös téglás társasház előtt három luxusautót kaptunk lencsevégre. Az egyik egy amerikai oldtimer, amelyeknek nagy rajongója Polgár Ár­pád. Valószínűleg itt lakik a gazdag műkereskedő, bár a kaputelefonon csak két kft. nevét olvashattuk. Azt nem tudni, kié volt a német rendszámú Mercedes terepjáró, de az biztos: Orbán Viktor miniszterelnök barátját, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert gyakran látni ilyen típusú autóval.
Olcsón szerezte

Mészáros annál is inkább feltűnhet a Bérc utcában, mert az egyik üres telken éppen az ő építőipari cége kivitelez egy hatalmas, modern lakóingatlant. Nem tudni, hogy a területet birtokló cég, a megfejthetetlen tulajdonosi hátterű Tief Terra társasházat vagy magánvillát épít-e. A Figyelő szerint a cég feltűnően olcsón szerezte meg a telket Budavár fideszes önkormányzatától.
Fotó: Kecskeméti Zoltán
Az épülő villa kihelyezett látványterve
Az épülő villa kihelyezett látványterve

Az biztos, hogy az építési telek melletti társasházban lakik Szíjj László, a Duna Aszfalt Kft. fel­é­nek rejtőzködő tulajdonosa. Szíjj építőipari cége az utóbbi években egyre több állami megrendelést nyert el, így lassacskán a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép legfőbb riválisává vált. Mivel Orbán és Simicska köztudottan háborúban áll, nem kérdés, hogy jelenleg ki a miniszterelnök kegyeltje.
Pornómilliárdos feleség

Be is csöngettünk Szíjj Lászlóhoz, hogy a házról kérdezzük, de nem volt otthon. Állítólag gyakran feltűnik az építkezésen. A kapucsengő feliratának ta­núsága szerint a társasházban lakik a leggazdagabb magyar, a pornómilliárdos Gattyán György volt felesége, Pörge Gabriella is. Maga az épület szintén a hölgy tulajdonában van.

http://www.borsonline.hu/20150307_a_gazdagok_utcajaban_epitkezik_orban_baratja
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Franciaország kilépne az eurozónából
  2015-03-08 17:49:44, vasárnap
 
 
Franciaország kilépne az eurozónából
2015.03.08 17:29


Hídfő.net.ru | Marine Le Pen

A Francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen a Financial Timesnak adott interjú során kijelentette, hogy amennyiben 2017-ben megnyeri az elnökválasztást, Franciaország kilép az eurozónából. Le Pen szerint a választások után visszatérnek a nemzeti valuta használatához, az átállás után újra a frank lesz használatban. Az elnökjelölt egyben azt is kifejtette, hogy ez Franciaország többet nyer az euró elhagyásával, mint amennyit veszít.

"Az euró elutasítása nem az egyetlen megoldás a gazdaság problémáira. Az államadósság nagy részét frankra visszük át, az adósság teljes összege változatlan marad. Ki kell jutnunk ebből a rothadó rendszerből. Mindenre új szemmel kell tekintenünk." Ugyanakkor Le Pen meg van győződve arról, hogy Franciaország kilépése az eurozóna összeomlását fogja jelenteni.

Marine Le Pen pártja a legutóbbi választásokon 25,4%-ot szerzett. A bevándorlást ellenző, az európai integrációt ellenző, és a konzervatív értékekhez visszatérő politikája miatt azonban Le Pen mostanra Franciaország legnépszerűbb politikusa lett, a közvélemény-kutatások szerint ő nyeri majd a 2017-es elnökválasztást.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/08/franciaorszag-kilepne-az-eurozonabol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eltűnt egy fontos bizonyíték a Váradi András meggyilkolása ü
  2015-03-08 17:16:39, vasárnap
 
 
Eltűnt egy fontos bizonyíték a Váradi András meggyilkolása ügyében

Hozzáadva: 2015-03-08 09:50:49

Simicska Lajos a minap a nagy nyilvánoság előtt kijelentette, hogy lehet hogy őt is kinyírják, lehet hogy őt is elfogja ütni egy autó, miután összekülönbözött Orbánnal. A Fidesz bankárja kétségtelenül Váradi András váratlan halálára is célzott, amelyben egyre zavarosabb az ügyet intéző Felcsút környéki rendőrök viselkedése - írja Hajnáczki Csaba, a Merész-elek Kapitányság nevű blogjában. Az írást változtatás nélkül közöljük.

A Göböl pusztai juhász halálának ügye már lassan vetekszik a hírhedt Móri ERSTE bankfiókban elkövetett gyilkosságok ügyével. Lehet hogy nem véletlenül?

Cikk: Hajnáczki Csaba
Szerk.:Domján Tibor, Budapest



Fejér megyében törtent mindkét bűntett, és a Bicskei Rendőrkapitányság is érintett mindkét ügyben. A Váradi András halálos ügyét a bicskei rendőrség igyekszik eltusolni, míg a móri erste bankfiókban elkövetett gyilkosságokhoz S. Zoltán a bicskei rendőrség rendőre szerezte a gépfegyvert a gyilkosoknak. Felcsút környékén azóta vannak ilyen ügyek amióta Orbán Viktor úgy döntött hogy Felcsút lesz a Fidesz fővárosa, és számolatlanul özönlenek a milliárdok a Felcsúti fideszes körökhöz.

Váradi András halálos balesetének ügyében hosszasan lehetne sorolni a furcsaságokat, ám most újabb érdekes dolog történt az ügyben. A Göböl pusztai juhász halálos gázololása ügyében eltünt az egyik szemtanú...

Tudni illik Váradi András az állítólagos halálos gázololásának pillanatában vele volt egy létra. Az a létra ami leesett az autója tetejéről, ami miatt megállt a Göböl puszta felé vezető úton, aztán felvette a létrát az útról, és miközben a létrával a kezében az út közepén gyalogolt, halálra gázolta őt egy osztrák-magyar állampolgár Mercedese. Legalábbis így szól a bicskei rendőrök számos kérdést felvető verziója.

Tehát ez az alumínium létra volt vele a halálos gázolás pillanatában. A létra már kezdettől fogva többeknek gyanús volt az ügyben, hiszen nem életszerű az hogy Váradi András az út közepén a lérával bandukol szembe a forgalomnak, amikor az autója az út szélén parkol. Ha a létra az út közepére esett volna, nyilván Váradi András akkor sem az út közepén gyalogol neki a szemből érkező Mercedesnek, hiszen egy kilométeres egyenes útszakasz közepén volt éppen, és így időben le tudott volna térni az út szélére. Az ember nem kezd el egy hosszú lérával a kezében zsonglőrködni egy sötét úton amikor szembe jön egy autó. Ám a lérával más baj is akadt. Ugyanis miközben Váradi Andrást úgy eltiporta a Mercedes hogy gyakorlatilag az összes belső szerve megsérült, eközben a kezében lévő alumíniumlétrán egy karcolás sem esett.

Aztán további érdekesség a létrával kapcsolatban hogy azt nem foglalta le a bicskei rendőrség. Pedig a közúti halálesetek, bűncselekményre gyanút adó esetekben szokás a helyszínen lévő tárgyakat hatóságnak lefoglalni, sőt ezt a jogszabályok elő is írják számára. Ám hogy hogysem a Váradi András létráját ami állítólag a kezében volt amikor halálra gázolták, nem foglalta le a rendőrség. Pedig a bicskei rendőrök nagyon kötelességtudó rendőrök amikor egy bűntettre utaló bűnjelekről van szó. Például amikor Váradi András idős édesapja egy nyaláb füvet vágott a nyúlának Göböl pusztán, a bicskei rendőrök rögtön a bűntett helyszínén voltak, és kötelességtudóan lefoglaták Váradi András idős édesapja kaszáját amivel a füvet vágta.

Mert a bicskei rendőröknek a törvény szerint kell cselekedni, és a kasza volt a bűnjel abban a bűnügyben, amiben az idős Váradit bűnösnek találták a bicskei rendőrök. Fizetthette is az öreg Váradi a büntetést amit a bicskei rendőrök a nyakába vertek, ami azután történt hogy a fia megpróbált feljelentést tenni a bicskei rendőrségen amikor Mészáros Lőrinc ellopta a több tonna birkatrágyáját, ám bicskei rendőrök már akkor is igen kötelességtudóak voltak, és be sem engedték Váradi Andrást a rendőrség életébe.

Azonban ugyanezek a bicskei rendőrök már nem gondolták úgy hogy nekik kötelességünk lenne a Váradi Andrást halálra gázoló osztrák-magyar állampolgárt örizetbe venni, a halálos baleset okozó Mecedest és azt a létrát ami a Váradi András kezében volt a halálos gázolás pillanatában lefoglalni. A halálos gázoló osztrák-magyar állampolgár miután halálra tiporta a Göböl pusztai juhászt, mint aki jól végezte dolgát, fogta magát és a mecedesét, és eltűnt a nagyvilágban, hiszen még eljárást sem indított ellene a rendőrség semmiért.

A létrát meg a halálos gázololás helyszínéről visszaadta a rendőrség Váradi András családjának, mert szerintük az ügyben arra már nem lesz szükség. Ám már az ügy elején tudni lehetett hogy a baleset helyszínén újra rekonstruálni kell a halálos gázolást, mert a hatósági szakvélemények olyan ellentmondásosak, hogy úgy biztosan nem történhetett meg a Váradi András halálos gázolása ahogy azokban szerepel. Szóval szüség lenne a vitatható szerepű alumíniumlétrára az ügyben a későbbiek során, amit nem foglaltak le a nagyon lelkiismeretes bicskei rendőrök. Ám hogy hogysem, az a létra ami állítólag Váradi András kezében volt a halála pillanatában, az a létra hirtelen eltűnt Váradi András családjának birtokáról. Érdekes...

Persze azért ha kicsit jobban belegondolunk, azért érthető a dolog, hiszen mennyivel gyanúsabb lenne ha a létra a bicskei rendőrség raktárából tűnt volna el hirtelen... Mondjuk onnét is simán nyoma veszhetett volna a létrának ha éppen azt kívánta volna a Mészáros Lőrinc érdeke, de így mennyivel elegánsabb, hogy a halálos gázololás ügyében egy bűnjel a Váradi András családja birtokáról tűnik el nyomtalanul.

Váradi András háza mellett Göböl pusztán ott van karnyujtásnyira Mészáros Lőrinc újonnan épített malma, a kenyérgyára, miegyebe, azok a beruházásai amit a magyar emberektől ellopott pénzből épített. Azokban ott hemzsegnek a titkosszolgálat beépített emberei minden nap, és tőlük egy köpésre nem tűnik el más a Váradi András házából csak az a létra amit a halálos gázolás egyre zavarosabb ügyében vizsgálni kellene. Nem érdekes?


De mint tudjuk Orbán megyéjében szoktak érdekes dolog történni. Például a móri Erste bankfiókban történt gyilkosságok ügyében is egy sor érdekes dolog történt.

A gyilkosok több mint félórát voltak a móri bankban, mindenkit kivégeztek akit ott találtak, ám a bank széfjét meg sem próbálták kinyitni, pedig az nem volt kulcsa zárva, és több tízmillió volt benne, de helyette módszeressen szétlőtték a bank számítógép központját. Aztán autóba ültek és elhajtottak. Útközben megállította őket a rendőrség, és meg is bűntették őket gyorshajtásért. Ám a rendőrség 13 óra helyett 18 órát tüntetett fel a móri mészárosok büntetésről szóló jegyzőkőnyvbe, így a móri gyilkosoknak a rendőrség igazolt alibit a bűntett idejére, ezért rájuk nem is terelődött a gyanú a későbbieken. Ugyan a rendőrség megtalálta a bankfiókban a gyilkos ujlenyomatát, de ettől függetlenül a móri gyilkosságok miatt tényleges életfogytiglan börtönre ítélték azt a Kaiser Edét, akinek nem találták meg a gyilkosságok helyszínén az ujlenyomatát, és biztos alibije volt a gyilkosságok idejére, és gyakorlatilag semmivel nem mehetett bizonyítani hogy ő gyilkolt az Este bankban Mórón.

Aztán sok idő múlva a szári erdőből véletlenül előkerült a gyilkossághoz használt gépfegyver, majd elmerült a valódi gyilkos is, akinek egy bicskei rendőr szerezte a fegyvereket a móri mészárláshoz. Aztán a móri mészárlás vezéralakja kezdett arról beszélni az ügyben hogy neki titkosszolgálatnál voltak kapcsolatai, ám ezt a bíróság előtt már nem tudta elmondani, mert hirtelen öngyilkos lett, a 24 órás kamerás védőőrizettel ellátott, fokozottan őrzött cellában. Érdekes... Ha meg még azt is hozzá tesszük hogy a móri mészárlás 2002-ben történt, azután hogy az első Orbán kormány idején súlyos milliárdoknak veszett nyoma a Fidesz közreműködésével, akkor még érdekesebb az egész.

A Fidesz összelopott milliárdjai körül mindig furcsa ügyek történnek, és olyankor rendszerint megszaporodnak a halálos esetek, és hogy hogysem érdekes módon a bicskei rendőrség is valamilyen módón gyakran felbukkan az ilyen ügyekben.

A közelmúltban a Szári erdőben kiránduló békés család tagjait verték a bicskei rendőrök, akik énekeltek kirándulás közben az erdőben. Persze a bicskei rendőrök nem érték be ennyivel, az egyikőjükbe kétszer is belelőttek miután az a verés következtében már a földön feküdt. Azt nem lehet egyenlőre tudni hogy esetleg mi kerülhetne elő az erdőből ahol ők kirándultak, ám az valószínű hogy a földönfekvő emberre lövöldöző rendőrök elleni bizonyítékok sem fognak elkerülni, mert úgy hírlik hogy azoknak már a bűntett helyszínén nyoma veszett. Mert mint azt tudjuk Felcsút környékén ahol a fideszes milliárdok tobzódnak, ott a bicskei rendőrök nagyon alapos munkát végeznek...


Ezért nagyon fontos szempont hogy aki irányítja a rendőrséget Orbán megyéjében az megbízható alapos ember legyen. Az első Orbán kormány idején, amikor egyebek mellett például a Posta Bank ügyében, vagy a grippen repülőgépek beszerzése ügyében, vaskos milliárdok tüntek el a Fidesz közreműködésével, és eközben elkezdődőtt kiépülni Felcsúton az Orbán agyában fogant fideszes Disneyland - Orbán Papp Károlyt tette meg Fejér Megyei rendőrfőkapitánynak. Papp Károly nyilván alaposan vigyázott a fideszes milliárdokra, hiszen Papp Károly most éppen az országos rendőrfőkapitányi székből vigyázza fideszes milliárdok alapos szárnyalását.

Mindez csak arról jutott eszembe, hogy a minap fordultam Papp Károly r. altábornagy országos rendőrfőkapitányhoz a szári erdőben kiránduló család tagjaira lövöldöző bicskei rendőrök ügyében. Az országos rendőrfőkapitány válasza még nem érkezett meg, de amíg várjuk válaszát, addig elmélkedjünk el azon hogy amikor Papp Károly volt a Fejér Megyei Rendőrfőkapitány, akkor az ő működési területén követték el 2002-ben a móri mészárlás néven elhíresült Erste bankfiókban elkövetett gyilkosságok zavaros ügyét, egy bicskei rendőr közreműködésével. Most meg amióta Papp Károly az országos rendőrfőkapitány, azóta már odáig fejlődött a kötelességtudó Bicskei rendőrség, hogy a földön fekvő emberbe is kapásból belelőnek a Felcsút környéki rendőrök, azért mert azok kirándulás közben énekeltek az erdőben. Most meg eltűnik Váradi András sokat megélt aluminiumlétrája, ami pedig sokat tudna mesélni arról hogy mennyire alapos munkát tudnak végezni a bicskei rendőrök Felcsút környékén.

Csak remélni lehet hogy Papp Károly nem fog eltűnni úgy mint a Göböl pusztai juhász létrája, és megtudjuk hogy mit szól a földön fekvő emberre lövöldöző bicskei rendőrök viselkedéséhez. Persze ahogy telik az idő a válaszára várva, egyre világosabb hogy nyilván azért késik a válasz ebben a dologban, mert a fideszes országos rendőrfőkapitány arra spekulál hogy talán megint történik valami érdekes Felcsút körül, hátha eszébe jut a titkosszolgálatnál valakinek egy újabb baleset ötlete Felcsút környékén, és akkor már neki nem is kell minősiteni a bicskei rendőrök viselkedését.


http://www.hirarena.com/eltunt-egy-fontos-bizonyitek-a-varadi-andras-meggyilkolas a-ugyeben_870
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
TANULSÁG:nagy gázzal tovább!!!
  2015-03-08 16:26:33, vasárnap
 
  NA ÍGY SEGÍTS RÉSZEG CIGÁNYNAK!!!!!!!!!!TANULSÁG:nagy gázzal tovább!!!



2015. 03. 8. 14:18
cigánybűnözés
Megállt, hogy segítsen, csontját törték a cigányok
Egy kömlői fiatalember segítséget akart adni egy árokban fekvő cigány fiatalnak, de annak társa olyan súlyosan bántalmazta, hogy fekvőgipszbe került. Az ittas támadó a kiérkező rendőröket is bántalmazta.
Szombat este 21 óra körül egy kömlői fiatalember (24) hazafelé tartott. A településre érve a Táncsics Mihály úton észrevett egy árokban fekvő embert. Megállt, hogy segítsen, ekkor odaugrott hozzá a sérültnek tűnt személy barátja, aki rátámadt, ütni és rugdosni kezdte. A segítő szándékú autós számára ekkor vált világossá, hogy mindkét személy alkoholos állapotban van - írja a Heves megyei bűnügyek Facebook oldal.

Szerencsére egy szemtanú értesítette a rendőröket, akik a helyszínre érkezve megpróbálták lecsillapítani a 19 éves F. Mihályt. Az őrjöngő cigány a rendőrökre is rátámadt, akik erősítést hívtak, és közös erővel tudták csak megfékezni az agresszív ,,fiatalt". F. Mihályt előállították, de annak ellenére, hogy garázdaságot, súlyos testi sértést és hivatalos személy elleni erőszakot is elkövetett, ma reggelre kiengedték az őrizetből.

A bántalmazás következtében a fiatalember súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították. Lábtörése miatt fekvőgipszben várja a - minden bizonnyal hónapokig tartó - felépülését.

"Az eset kapcsán sok kérdés fölmerül, de talán a legfontosabb az, hogy a helyszínre érkező rendőrök miért nem tudtak előállítani két ittas garázda alakot, és miért nem használták magabiztosan a náluk lévő kényszerítő eszközöket, vagy megtámadásuk esetén a fegyverüket. A válasz egyszerű. Rendőreink tartanak a meghurcoltatástól, a különböző jogvédő szervezetek támadásaitól és az általuk gerjesztett sajtóvisszhangtól. Ha valahol, hát ezen a területen át kell vennünk az amerikai modellt, ahol a rendőr alapvető tekintélyét nemcsak a fellépése, hanem a mögöttük álló politikai védelem is meghatározza" - írja kommentárjában a Facebook-oldal.

Kömlő egyébként alig néhány kilométerre található a szomszédos Átánytól, ahol alig egy hónapja az azóta 300.000-es nézettséget elérő videó is készült, ami drogos cigány fiatalokat mutat be. Az átányi ügy folytatásáról korábbi átányi híreink között olvashat.


http://alfahir.hu/megallt_hogy_segitsen_csontjat_tortek_a_ciganyok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz inkább elhallgatná Siófok közbiztonsági problémáit
  2015-03-08 16:20:14, vasárnap
 
  2015. 03. 8. 14:41
Siófok

A Fidesz inkább elhallgatná Siófok közbiztonsági problémáit


Nem ért egyet a Fidesz siófoki szervezte a polgármesterrel abban, ahogyan a múlt hét végén történt garázdaságra reagált. Szerintük az ilyen eseteket nem kell a közvélemény elé tárni, hanem inkább az illetékes hatóságokkal "csendben kell megoldani" - többek között ez derült ki a kormánypárt helyi szervezetének közleményéből.

,,A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Siófoki Szervezete kiemelten fontosnak tartja Siófok közbiztonságát, és a turizmusban betöltött szerepét. Az Önkormányzat adóbevételeinek jelentős részét adó idegenforgalom, és az ehhez kapcsolódó vállalkozások számára semmiképpen nem megalapozott és nem szerencsés a város közbiztonsági helyzetét negatív színben feltüntetni. Az ilyen tartalmú hírek terjesztése súlyos és egyben beláthatatlan károkat okozhat Siófoknak. A nyári szezon közeledtével, különös figyelmet kap a város. Célszerűbb lett volna, hogy a negatív, elrettentő, és egyébként önkormányzati szinten is kezelhető problémákat az illetékes hatóságokkal együtt csendben megoldani.

A turizmus egy végtelenül érzékeny iparág, ezért is lényeges, hogy Siófokot, mint közkedvelt idegenforgalmi célpontot az idelátogató vendégek biztonságosnak tartsák. Felhívjuk dr. Lengyel Róbert Polgármester Úr figyelmét, hogy a város képviseletében tett média nyilatkozatait Siófok város érdekében tegye, és ne fessen településünkről országosan negatív képet."
Régebben bevett szokás volt az elhallgatás

Bő évtizede még bevett szokás volt, hogy különböző bűncselekmények elkövetéséről elfelejtett beszámolni a sajtó, továbbá a politikusok és a hatóságok is bőszen hallgattak róla. Különösen abban az esetben volt ez népszerű húzás, ha az elkövetők valamilyen kisebbséghez tartoztak. Úgy látszik a Fidesz szeretné feleleveníteni ezt a nem is annyira régi hagyományt. A valódi megoldás mint megannyi más esetben is, nem a probléma elhallgatása, hanem megoldása lenne...
Ezt várták el az emberek

Lengyel Róbert a Facebook-oldalán reagált a Fidesz siófoki csoportjának sajtóközleményére. ,,Történt egy csúnya atrocitás a városunkban, nem rossz színben történő feltüntetés, hanem tény. Nem csak riporterek, hanem a város lakói is rengetegen kérdeztek tőlem a történtekről, mert van fülük, szemük, látnak és hallanak. Joggal várják el, hogy egy ilyen szituációban a város vezetője foglaljon állást, ha kell, a nyilvánosság előtt is. Ezt tettem. Azt sem értem, mit jelent, hogy ,,csendben megoldani". Csináljunk úgy, mintha semmi sem történt volna?"
Enyingi romáktól félnek

Siófok polgármestere azt kérte, hogy hétvégi éjszakákon átvezényelt rendőrökkel erősítsék meg a közbiztonságot városában.

Erre szerinte ezért van szükség, mert egy siófoki szórakozóhely két biztonsági őrét hagyta helyben egy több autóval érkező társaság. A városban terjedő szóbeszéd szerint "újra felbukkantak Siófokon az enyingi romák".

Mint ismeretes hat évvel ezelőtt országos visszhangot váltott ki egy 150-200 fős, zömmel enyingi romákból álló társaság, ugyancsak demonstratív célzatú felvonulása a nyáron legforgalmasabb parti korzón, a siófoki Petőfi sétányon. Térfigyelő kamerák akkor felvételeket is készítettek, ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy szerinte félelmekeltő volt a vonulás, illetve, hogy el kell-e hallgatni és "csendben megoldan" az ilyen eseteket.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jprLvrlV-40

http://alfahir.hu/a_fidesz_inkabb_elhallgatna_siofok_kozbiztonsagi_problemait
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ukrajna: Bukott állam, hamis forradalom
  2015-03-08 16:16:03, vasárnap
 
  2015. 03. 8. 15:01

Ukrajna: Bukott állam, hamis forradalom

Miközben Ukrajna, pontosabban a maradványa a nyugati partnerei és a transznacionális vállalatok támogatásával megvalósuló vagyonfelosztás és a szuverenitása maradékának elvesztése által okozott agóniában vergődik, érdemes összefoglalnunk e geopolitikai formáció államiságának és az utóbbi tíz évben végrehajtott politikai átalakulásának bizonyos következményeit - egy évvel a puccs után elemzi Ukrajna helyzetét Leonid Savin, Dugin Eurázsiai Mozgalmának tagja.
Miközben Ukrajna, pontosabban a maradványa a nyugati partnerei és a transznacionális vállalatok támogatásával megvalósuló vagyonfelosztás és a szuverenitása maradékának elvesztése által okozott agóniában vergődik, érdemes összefoglalnunk e geopolitikai formáció államiságának és az utóbbi tíz évben végrehajtott politikai átalakulásának bizonyos következményeit.

Jelen esetben vonatkoztassunk el az orosz világ, a közös kulturális és történelmi tér témájától, valamint a Lenin, Sztálin és Hruscsov által uralt szovjet kormányok területi preferenciáitól, amellyel a múltban Ukrajnát segítették.

Vizsgáljuk meg a legutóbbi ukrajnai fejleményeket az amerikai politikatudományi iskola perspektívájából, különös tekintettel Kijev jelenlegi hivatalos, és többször kihangsúlyozott szeretetére és tiszteletére Washington iránt.

Az amerikai politológusok és szakértők már korábban bevezették a bukott állam koncepcióját. Vizsgáljuk meg, hogy a mai Ukrajna helyzete mennyiben egyezik ezzel a koncepcióval, és vegyük szemügyre az 1991 utáni poszt-szovjet térség eseményeit. Minden volt tagköztársaság kinyilvánította a függetlenségét és szuverenitását, de ez számos régióban konfliktusokat generált. Egyes köztársaságoknak nem sikerült fennmaradniuk az eredetileg megállapított területi határokon belül: Moldávia - a Dnyeszter-menti Köztársaság kiválása miatt; Grúzia a Dél-Oszétiában és Abháziában megkezdett etnikai tisztogatás és elnyomás következtében; Örményország és Azerbajdzsán pedig a területi viták miatt. Tádzsikisztán viszont a polgárháború ellenére is fennmaradt. Oroszországnak is sikerült megőriznie területi épségét, a csecsen válság és az erősödő szeparatista mozgalmak közepette is. A legkedvezőbb helyzetben Ukrajna és Fehéroroszország volt, de a fejlődésük teljesen más irányvonalat vett. Miután Alexandr Lukasenko hatalomra jutott Fehéroroszországban, az ország úgy döntött, hogy a szuverenitás erősítésének és az önálló politika kialakításának útjára lép, bizonyos ésszerű integrációs folyamatok elindításával. Ukrajna ugyanakkor megpróbált egyszerre két lovat megülni. Egyrészt ott volt a GUUAM csoport - egy halva született elképzelés azzal a céllal, hogy kordont alakítson ki Oroszország körül; a NATO-val való együttműködés, valamint a jövőbeli EU-integrációra vonatkozó ígéret.

Másrészt viszont továbbra is az Oroszországból jövő olcsó energiára és a szovjet korszak erőforrásainak felhasználására akart támaszkodni. Természetesen ezt a folyamatot nem lehetett sokáig fenntartani, és nyugati partnerei támogatásával Ukrajna elkezdte az úgynevezett civil társadalom intenzív kiépítését. A nyugati támogatók hatalmas erőforrásainak segítségével létrehozta a keleti partnerség projektet a folyamat legitimálása érdekében, amelyben Lengyelország és Svédország játszotta a faltörő kos szerepét. Úgy tűnt, hogy minden jól halad - több ezer instruktor és ügynök dolgozott Ukrajnában, a nacionalizmus egyre erősödött, feltűntek a demokratizáció jelei. Viszont mihelyt elkezdődött a belső konfliktus, a biztonsági tényező azonnal megszűnt.

Természetesen, ha a gyerekek elszöknek otthonról, akkor abban a családban valami nagyon nincs rendben, és ilyenkor az ügyet külső segítséggel kell megoldani. Egyébként Nyugat-Európában az állam nagyon szorosan nyomon követi a család állapotát és, ha szükséges, gyermekvédelmi intézményben vagy nevelőszülőknél helyezi el a gyerekeket. Viszont ha a család válságos helyzetben is erős és egységes marad, akkor a gyermek nem gondol arra, hogy elszökjön otthonról, hanem nagykorúságáig a szüleivel él együtt. Ez az analógia a Krímre is igaz. A félsziget polgárainak túlnyomó többsége aligha szavazna az Ukrajnától való függetlenségre és az Oroszországgal való újraegyesítésre, bármilyen propaganda trükköt vetnek is be ellenük, vagy gazdasági előnyöket ígérnek is nekik. Ugyanez a helyzet a Donbász régióban is. Vannak olyan területek is, ahol a "gyermekek" szeretnének elszökni, de nagyon szorosan vigyáznak rájuk és a büntetés veszélye is valós. Ezért féket kell tenniük a nyelvükre, valamint tűrni a "verést és szidást."

A bukott állam kategóriájába számos országot szoktak sorolni, ilyen például Afganisztán. Viszont Afganisztán túlélte az amerikai katonai megszállást és mindmáig megőrizte területi egységét, még a folyamatos belső konfliktusok ellenére is. Ukrajna helyzete inkább Szomáliáéra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy az előbbi itt van Közép-Európában. Fontos megértenünk hol következhetett be, és mikortól alakult ki a hiba - a függetlenség 1991-es kikiáltásakor vagy az ukrán történelem legutóbbi korszakának rendszerhibájakor - azaz Kucsma uralma vagy Juscsenko "narancsos" fanatizmusa óta.

Egyébként Irving Kristol, az amerikai neokonzervatív gondolkodó tett egy érdekes megjegyzést a demokrácia és a Köztársaság közötti különbségről. Azt mondja, hogy a demokráciában néha az emberek szenvedélye felülkerekedhet, viszont a Köztársaságban nem tiszteletben, hanem féken tartják őket. Ha a zavargásba forduló érzelmek megengedhetőnek minősülnek Ukrajnában, akkor az ország Kristol osztályozása alapján már nem tekinthető Köztársaságnak, még ha hivatalosan az is. Érdemes felidéznünk Nyikoláj Uljanov történész kijelentését az ochlokráciáról - azaz a tömeg uralmáról. Bár Uljanov az ukrajnai Hetmanátus szerkezetét és a kozák elit csoportok folyamatos puccsait vizsgálta, a képlet a jelenlegi helyzetre is alkalmazható, azzal a különbséggel, hogy az elitek most külső erőkkel fognak össze és óriási saját vagyonnal rendelkeznek, míg az ukrán nemzet fiatal és életerős képviselőit emberi pajzsnak és ágyútölteléknek tekintik. Az említett külső erők pedig az elit csoportokat használják fel saját - geopolitikai és gazdasági - céljaik érdekében.

Természetesen, a demokrácia biztosítása sohasem könnyű, főleg a gazdasági átalakuláson áteső országokban. Viszont minden demokráciának megvan a maga baja. Így volt ez az ókori Görögországban; így van az USÁ-ban, Svédországban, Szingapúrban és más fejlett országokban is. Ez nem gazdasági jólét és technológiai fejlettség kérdése, bár ezek a tényezők összefügghetnek a demokráciával.

Matthew Arnold, az angol filozófus és történész mondta, hogy "a demokrácia számára az jelenti a nehézséget, hogy megtalálja és megtartsa a magas ideálokat ... A nemzetek nem pusztán az őket alkotó nagyszámú, szabad és aktív egyének miatt válnak naggyá; a nagyságukat az jelenti, ha ezt a létszámot, ezt a szabadságot és ezt az aktivitást az átlagemberen túlmutató ideál szolgálatába állítják." Vajon sikerült-e az ukrán hazafiaknak legalább egy ideált kialakítani? A vízummentes utazás Európa országaiba, a politikai ellenfelek megtámadása az utcán, vagy a szökdelés a "ki nem ugrál, biztos muszka" szlogenre; ezek lennének a magas ideálok?

Most nézzük a legutóbbi radikális reformot, amit a forradalom címkéje alatt végrehajtottak. Az alábbiakban idézzük Hannah Arendt, a liberális körökben nagy tiszteletnek örvendő amerikai politikai filozófus véleményét. Azt írja, hogy a forradalom politikai jelenség, a filozófiai gondolatok megtestesülése, amely jól kiegyensúlyozott célokat és eszközöket, figyelmet és elővigyázatosságot igényel. A sikeres forradalmat nem irányíthatja az átlagemberek hangulata. A csőcselék és a marginális rétegek mindig részt akarnak venni a forradalomban, de azt csak úgy lehet megvédeni a zavargássá silányulástól, ha a csőcseléket a perifériára szorítják.

Az erőszak a forradalom perverziója, és mindaddig, amíg az erőszak meghatározó szerepet játszik az adott forradalomban, a tettek politikaellenesek, a politikai szférán kívüliek maradnak.

A kormány megdöntésének más módja is van. Ez pedig a lázadás. Arendt szerint a lázadás a fennálló status quo intézményei és a hozzájuk kapcsolódó életmód szenvedélyes tagadása. Ugyanakkor kijelenthető-e, hogy Ukrajna intézményeit tényleg lerombolták? A valódi eredmény annyi volt, hogy egyes bürokratákat másokra cseréltek - akik nem rendelkeztek a szükséges tudással és képességekkel. Ezáltal a különböző területeken a problémák új sorozata kezdődött, emiatt pedig az ország külföldi menedzsereket hívott egyes miniszteri posztok betöltésére. Mindössze a szovjet korszak műemlékeit és a Donbász régió civil infrastruktúráját rombolták le. Emiatt a lázadás befejezetlen maradt, bár a lökéshullámai több ezer polgári áldozatot követeltek Ogyesszában, a Donbász régióban, az SZBU kínzókamráiban és a különböző városok utcáin, a politikai jelképek mögé bújó bűnöző elemek keze által.

A fentiekből levonható következtetés szerint az úgynevezett forradalom hamis volt, hiszen jelentősen felgyorsította az ukrán állam összeomlását. Eközben az ukrán polgárok társadalmi értelemben a homokba dugják a fejüket, míg a hatalom bitorlói a geopolitika alapvető törvényeit figyelmen kívül hagyva kiárusítják a szovjet korszakból megmaradt nemzeti vagyon maradványait.

http://alfahir.hu/ukrajna_bukott_allam_hamis_forradalom
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A német családi pótlékból lakást lehet bérelni
  2015-03-08 16:12:49, vasárnap
 
  A német családi pótlékból lakást lehet bérelni



2015. március 4., szerda 08:26



Amint kitettük a nyitvatartást jelző táblát freitali boltunk bejáratára, elérkezettnek láttuk az időt, hogy megigényeljük a Kindergeldet, vagyis a Németországban járó családi pótlékot. A magyar juttatást korábban már lemondtuk, időközben a gyerekek örökbefogadása, névátírása is lezajlott, azt hittük, minden adott a gyors ügyintézéshez. Egy kicsit ezt is benéztük.

A srácok új anyakönyvi kivonatával a kezemben elsétáltam a városházára, ahol korábban bejelentettük letelepedésünket. Most a névváltozásról tettem volna bejelentést. Igen ám, de a hivatalnak nem volt elég ez a dokumentum, nekik azt is iktatniuk kell, hogy miért történt a névváltozás.

Ez azt jelentette, hogy a magyar gyámhivatal által kiküldött határozatról hivatalos, pecséttel ellátott német fordítást kértek. (Korábban többek között emiatt húzódott el a Kindergeld igénylése is, nem szerettük volna ugyanis beadni úgy az anyakönyvi kivonatokat, hogy hetekkel később névváltozás történik, amiről fordítás kell.) Szuper.
167884766
Fotó: Thomas Trutschel

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy egyes intézmények/hivatalok csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda által készített hiteles fordításokat fogadják el. Kértünk is árajánlatot, aztán leseggeltünk. Az iroda ugyanis 175 ezer forintot kért a nyolc oldalas határozat lefordításáért. Nem volt mit tenni, hangosan felnevettünk a vitatott életképességű OFFI ajánlatán, és megkockáztattunk egy fordítóirodát.

A fordítóirodák csak záradékolt (hiteles) fordítást készítenek, de lesz, ami lesz, gondoltuk, nem fogunk a monopolhelyzetét kihasználó OFFI kasszáját növelni amiatt, mert a magyar gyámhivatal hosszú hónapokig húzta az örökbefogadást. Végül egy kisebb fordítóiroda 52 ezer forintért, három nap leforgása alatt elkészítette nekünk a fordítást, amit a német hivatal minden további nélkül el is fogadott.
Csaknem négyszerese a családi pótlék a magyar családi pótléknak

A mellékszál lezajlása után végre minden papír a kezünkben volt ahhoz, hogy megigényeljük a Kindergeldet visszamenőlegesen is. Apropó, Németországban nem két hónapra visszamenőlegesen lehet megigényelni ezt a fajta juttatást, hanem NÉGY ÉVRE visszamenőlegesen. Szintén nem mellékes, hogy a német családi pótlék közel négyszerese a magyar családi pótléknak:

1 gyerek után: 184€ / hónap
2 gyerek után: 368€ / hónap
3 gyerek után: 558€ / hónap
3+ gyerek után 558€ + 215€ (további gyerekenként) / hónap

Vagyis mi a négy gyerek után 773 eurót (kb 230 ezer forint) fogunk kapni, míg Magyarországon 64 ezer forint járt. Ahol élünk, közvetlenül Drezda mellett, a Kindergeldből TÉNYLEGESEN, igényesen felújított, tágas, öt-hat szobás lakást tudunk bérelni, ezzel szemben a magyar családi pótlék max. egy csepeli, 1+2 félszobás, lepukkant lakás bérleti díját fedezné. Cseppet sem csodálom, hogy Németországban elszaporodtak a szociális bevándorlók, de azt sem, hogy a német állam nemrégiben megálljt parancsolt ennek, és komoly szankciókat vezetett be az úgynevezett polipozók és csalók ellen.
shutterstock 184703075
Kik igényelhetik?

A családi pótlékra jogosultak lehetnek a Németországban dolgozó és jövedelmükből Németországban adózó magyar állampolgárok, a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek, és az adott tagállamban állandó lakhellyel rendelkező Európai Uniós állampolgárok.

A folyósítás a gyermek(ek)

18. életéve betöltéséig,
18-21. életévnél álláskeresés munkanélküliség esetén,
illetve 25 éves koráig jár, ha igazolható tanulmányi jogviszonnyal rendelkezik.

Célszerű szakemberre bízni az ügyintézést, Németországban és Magyarországon is több cég foglalkozik ezzel, 20-30 ezer forintnyi összegért elintézik a Kindergeld megigénylését.

http://divany.hu/kolyok/2015/03/04/a_nemet_csaladi_potlekbol_lakast_lehet_berelni /

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
...és a végén a jó elnyerte méltó jutalmát - vagy mégsem?
  2015-03-08 16:09:18, vasárnap
 
  2015. már 08.
...és a végén a jó elnyerte méltó jutalmát - vagy mégsem?
írta: Egyenlítő blog

A mesékben rend szerint azok a hősök, akik fáradtságos munkával támogatnak egy ügyet, elnyerik méltó jutalmukat. Így van ez a való életben is, csakhogy a mesékkel ellentétben, nem feltétlenül a “jó" nyeri el méltó jutalmát. Általában az jár jól, aki gátlástalan, visszaél hatalmával, felfelé nyal, lefelé tapos. A következő történet pedig sajnos nem mese.

mb18_0.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ember, aki mindenáron Budapest főpolgármestere akart lenni. Ahhoz hogy célját elérje, nem a hétfejű sárkányt kellett legyőznie. Csak be kellett sároznia legnagyobb ellenfelét. Ehhez sok ember segítségére szüksége volt. Emberei pedig a “méltó jutalom" reményében minden tőlük telhetőt meg is tettek: összehozták az elmúlt idők legnagyobb kirakatperét, a BKV-pert.

Igaz, a BKV-per történetének a mai napig sincs vége. Nincs még jogerős ítélet, és a vád is kezd összeomlani. De az ügyben tevékenykedő rendőrök, ügyvédek, ügyészek és bírák már megkapták a jutalmukat.

Miután Tarlós a főpolgármesteri székbe ültették, emberei is jól jártak: A Tarlós jobbkeze, a nyomozást lefolytató Pető György az FKF és az FBI élére került egyszerre. Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes kihallgatását végző Halász Ottó az FKF biztonsági igazgatóságának igazgatóhelyettese lett. Tóth Gábor a BKV-ügy nyomozását elindító rendőrfőkapitány jelenleg a Fővárosi Önkormányzat közbiztonsági munkacsoportjának vezetőjévé, ahol több régi kollégájával, rendőri vezetőkkel dolgozhat együtt. A nokiás dobozt kitaláló Balogh Zsolt ügyvédje, Szabó Iván a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét, míg Keresztes Imre a per főügyésze az érdemrend Középkeresztjét kapta meg. Győri György ügyész a XI. és a XXII. kerületi ügyészség vezető-helyettes ügyésze lett. A Hagyóék előzetesét folyamatosan kritika nélkül meghosszabbító Szívós Mária pedig már alkotmánybíróként tevékenykedhet.

A végén tehát, mint a mesében, elnyerték méltó jutalmukat. Csak az az egy dolog hibádzik, hogy nem a “jók", hanem azok, akik hatalmukkal visszaélve, politikai érdekből keverték bírósági ügybe Tarlós politikai ellenfeleit.


http://egyenlito.blog.hu/2015/03/08/_es_a_vegen_a_jo_elnyerte_melto_jutalmat_vagy _megsem
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 610 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 544
  • e Hét: 2031
  • e Hónap: 13142
  • e Év: 166638
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.