Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
VIRÁGos idézetek
  2015-04-01 21:00:08, szerda
 
 










VIRÁGos idézetek


A fák levelei tavasszal újra kihajtanak és ősszel újra lehullanak. A virágok újra kinyitnak és újra elhervadnak. Újra jön a tavasz, újra jön a nyár, újra jön ősz
és újra jön tél.


És te természetesen azt mondod erre, hogy nem is lehetne másként, mert így van ez jól. Miért vagy úgy kétségbeesve tehát, hogy újra elölről kell elkezdd az életedet?

Wass Albert







A színes virágok még élénkebben ragyognak, ha
néhány fehér virágot


is hozzáteszünk, hogy elhatároljuk a színeket.

John Steinbeck







A szerelmi boldogság nem abból áll, hogy minden érzelmi energiánkat egy személyre sugározzuk: az embernek egyszerre egy egész csomó dolgot kell szeretnie, s ezeknek az összessége ölt testet a szeretett lényben, aki - ha igazán szeretik - szerelmese szemében a bimbózó orgonák virága, egy hajó lámpásai, az iskolai csengő, egy táj,
felejthetetlen beszélgetések,


jó barátok, gyermekkorunk egy vasárnapja, egy kedves hang, mely megszűnt beszélni, a legkedvesebb ruhánk, az ősz, a tavasz, a nyár, a tél, s az emlékeink, mert az emlékezés az élet veleje, a kenyér és a víz. Ezenkívül: teljes leltára minden vágyunknak és álmunknak, ami érthető, mert benne igazán minden vágy és álom egyesül.

Truman Capote







Az a gyáva,
Ki, amit érez, elrejti magába,
És ami benne gyönge, emberi,
A másiknak föltárni nem meri.
Mért várod őt, ha nem ezért?


A boldog élet vágya nem kisért?
Galambok közt, virágos szigeten,
Békés, családi kör, parányi házban.
Az élet szép... Tenéked magyarázzam?

Heltai Jenő







Az igazi szerelemnek kell fizetnie a balul sikerültért. Ez a fonákság, sajnos, mindig gyakori lesz, amíg a férfiak rá nem eszmélnek,
mennyi virágot


kaszálnak le a nők szívében az első hűtlenkedéssel.

Honoré de Balzac







Minden vagyonodat elvesztetted. A virágok is elvesztették színpompás ékszereiket,
csak puszta gyökerük


maradt meg a föld alatt. Azért ne hidd, hogy most már többé sohasem fognak virágozni.

Wass Albert







Virág a virágban, kő a kőben, ég a tengerben,
ember az emberben


látja meg képmását, és leli meg együvé tartozását.

Hioszi Tatiosz







Úgy kell, hogy te is értsd:
nem éltél hiába,
az a hely, ahol élsz: világnak világa.


Az égig érő fának ha nem nő újra ága,
úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Koltay Gergely







Tudod, én olyannak látom az embert, mint valami zárt bimbót. A legtöbb dolog, amit olvas vagy cselekszik, nincs rá hatással, de vannak aztán olyan élmények is,
amelyeknek különös a jelentésük,


énje szempontjából. Ezek mind felpattantanak egy-egy szirmot a bimbón; így fakad fel aztán egyik szirom a másik után, míg végre kinyílik az egész virág.

William Somerset Maugham














 
 
1 komment , kategória:  Gyönyörű virágok&idézetek  
Húsvéti tojásfestés
  2015-04-01 19:00:21, szerda
 
 







HÚSVÉTI TOJÁSFESTÉS


A húsvét és a tavaszi szünet remek alkalom a közös családi pillanatokhoz is. Lehet locsolóverset tanulni, a tavaszt hívogató és ünneplő dalokat énekelni, közösen sütni-főzni, de a gyerekek számára a legnagyobb kaland ilyenkor a tojásfestés.

Ha a gyermekeink, unokáink húsvéti lázban égnek, lehetetlen kihagyni a klasszikus tojásfestő programokat. Akár fiúk, akár lányok, muszáj kipróbálniuk magukat önjelölt tojásfestő művészekként. Támogassuk őket ebben, még akkor is, ha magunk sem vagyunk nagy tojászsonglőrök. A klasszikus fortélyok nagy hasznukra lehetnek: megismertethetjük őket a festőnövényekkel, amelyek garantált sikerélménnyel szolgálnak. A hagymateában pirosra, a céklalében rózsaszínesre, a vöröshagyma és a diólevél teájában barnás árnyalatura főnek a tojások, és már kész is az igazi csoda.

Ha pedig tovább akarjuk fejleszteni a feladatot, adjunk a gyerekeknek egy-egy szép nagy petrezselyemlevelet, szárított virágot, amelyt apró és finom mozdolatokkal rásímíthatunk a tojásra. Ezt aztán közösen kössük bele szorosan egy régi harisnyába, így mintánk is lehet, hisz a főzős közben a festékanyag kikerüli a levél formáját. A végeredmény : egy izgalmas szín és egy olyan minta, amely valóban természetes.

Tojásfestés lépésről lépésre

1. Egy fémedénybe készítsük elő a kiválasztott színű festéket /1 liter 10 tojáshoz elég/, s közben mintegy fél órán át fözzük a tojásokat.
2. A langyos tojásokra rajzoljuk /hímezzük/ rá a kívánt formákat, majd töröljük szárazra őket.
3. A kihült festőlébe tegyünk 8 evőkanál ecetet, majd helyezzük be a hímzett tojásokat. 1 órán át hagyjuk őket állni, a lé teljesen fedje őket.
4. Miután szárazra töröltük a kész tojásokat, óvatosan helyezzük el őket a "tojásfészekbe".







Kevésbbé ismert módszer a tojásfestés borotvahabbal. Sokan nem is gondolnák, hogy a tojásfestés egyik alapanyaga lehet a borotvahab? Pedig igen! Csodálatosan márványos tojások festhetők így húsvétra. Mivel kevésbé ismert, kicsit részletesebben ismertetem:



Amire szükség lesz a tojásfestéshez: különböző színű ételfestékek, 1-2 doboz borotvahab, attól függően, hogy hány tojást festesz, és hány színvariációt szeretnél kipróbálni, szívószál és doboz vagy tál.

Nem kell mást tenned, mint egy laposabb tálba vagy dobozba kinyomni a borotvahabot, majd rácsöpögtetni az ételfestéket. Annyi színt használhatsz, amennyit szeretnél (persze vedd figyelembe, hogy a piros és a zöld keverékéből születő barna húsvéti tojások nem lesznek a legszebbek). A festéket és a borotvahabot keverd össze egy szívószállal annyira, hogy márványos mintázatot kapj, aztán forgasd bele a főtt tojásokat. Tedd őket félre száradni 2-3 órára, majd töröld le róluk a habot. Készen is vannak, mehetnek a húsvéti asztalra.

Szokatlan módja ez a tojásfestésnek, de a gyerekek rettenetesen fogják élvezni.

Persze más módja is van a borotvahabos tojásfestésnek: lásd alábbi Linken

Link



10 természetes tojásfestő módszer

Link



Csodaszép húsvéti tojások



Filléres húsvéti dekoráció





A tojásfestés után a nagyobbak hajtogathatnak még tojástartót is kartonpapírból vagy készíthetnek "fészket" a nyuszinak. Önállóan egy papír, olló és némi ragasztóanyag vagy egy tűzőgép segítségével összeállíthatnak egy kis kosarat, amelyet aztán még vékony zöd színű papírcsíkokkal "fűvesithetnek" is. Így a megfestett tojások - vagy az ajándéknak kapott csokitojások - méltó helyet kapnak.







A tojásfestés ősi hagyománya igen népszerű hazánkban, és bár a motívumok és a színek használata tájegységenként változó, kivétel nélkül csodálatos népművészeti alkotások születnek. Bátán, Sárköz legdélebbi csücskén is hosszú évek óta őrzik azokat az ősi mintákat, melyek rendre a tojásra kerülnek, díszességük és kidolgozottságuk egyedülálló.
Link

Az alábbi képeket az ottani múzeumban, néhány hónappal ezelőtt készítettem, ahol Czencz János festőművész lányának, Marietta néni tojásfestési tudományait és sárközi tojásait csodálhattuk meg:













Kovács Zoltán - Eljött a húsvét...

Eljött a húsvét figyeljetek lányok,
a locsoló fiúkat tojással várjátok.
Ha elfogyna a tojás, jó nekik a pénz is,
de ha az sincs elég otthon
puszit adjál nékik!
Locsolkodó apukák
mutassatok példát,
vödör vízzel ébresszétek
anyut és az Évát!
Szorgoskodó anyukák
főzzétek a sonkát,
legyen elég alkohol
és figyeljetek jól ránk!
Ha instabilnak látszanánk
több türelmet kérnénk,
húsvétkor a férfiaknak
nem lehet ez vétség!
Végezetül azt kívánom
legyen sonkád, nagy kalácsod
látogasson sok barátod,
a lányokat locsoljátok,
ünnepeljél egyél-igyál
mértékkel a tömény piát
s legyen boldog minden család!


Noémi várja is a locsolkodókat, meg nem is, otthon is lesz, meg nem is. De aki ügyes lesz, kap tőle hímes tojást.















 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Mindennapi torma
  2015-04-01 18:00:13, szerda
 
 







MINDENNAPI TORMA


A torma itthon bármilyen talajban megterem. Erős, csípős illóolaja a gyökér szeletelése, reszelése közben szabadul fel. Számos élettani hatása mellett kiváló kisérője lehet fínom ételeknek - a reszelt tormától a majonézes tormáig.

Tormaformák

A tormáról először mindenkinek az ecetes verzió jut eszébe. Ez a csípős, klassszikus íz leginkább húsvéti sonkás fogásokhoz vagy marhahúsleveshez ajánlott. Nagyon egészségee: a tormát szinte esszenciális formában tartalmazza. Az ecetet cukorral és forró vízzel keverjük, majd kissé lehűlve a reszelt tormára öntjük. H az enyhébb ízeket kedveljük, készítsünk tejfölös, majonézes, vajas vagy tejszínes formát. A tormakrémekhez is adjunk ecetet, próbálkozhatunk málna-, alma-, bor- és tárkonyecettel.

Ereje telje

A torma ereje könnyeket is csalhat a szemünkbe. Több népi praktika is feltalálódott ennek enyhítésére, amelyekkel a torma nem veszít semmit sem az ízéből, sem az egészségességéből, csak az erejéből. A lereszelt tormát állni hagyjuk, így kiszellőztethetünk az erejéből. Hatékonyabb, ha nem túl forró, nyitott ajtajú sütőben gyötörjük néhány percig, vagy forró vízzel leöntjük. Csökken a csípőssége akkor is, ha alkoholt, ecetet, citromlét vagy édesítőszert adunk hozzá.

A torma zöld levele

A torma friss, zenge leveleit zöldsalátába is tehetjük! Íze hasonlít a gyökér ízéhez kissé szúrós, csípős, pikáns lesz tőle a saláta. A zöld leveleket szőlő- és káposztalevél helyett is használják: ennek segítségével is készülhet a töltike, amely levélbe csavart darált húst takar. Különleges, kissé törökös ételt kapunk, ha kipróbáljuk. A torma levelét is használhatjuk kovászoláshoz, ha fokhagymagerezdet, szegfűborsot, fekete borsot, babérlevelet és kenyeret is teszünk mellé az üvegbe.

Helye a savanyúban

Gyakorlott háziasszonyoknak nem újdonság, hogy szinte bármilyen vegyes savanyúságban elfér egy kis torma. A meggy- és szőlőlevél mellett a torma levele is belefér a vegyes savanyúság üvegébe, s meg is színesíti azt. Híres az erdélyi származású, murkos torma nevű savanyúság, amelyben tormánk a sárgarépával karöltve, kis hagymával, fokhagymával, paprikával különleges aromát tár elénk.

Pikáns gyökér

Nagyon kedvelt, ha a reszelt tormát reszelt almával és egy kis citromlével keverik. Vukrot is lehet hozzáadni, húsok mellé kitűnő választás. A pikáns gyökér más gyümölcsökkel is harmonizál. Kipróbálhatjuk naranccsal is: a sóval-cukorral fínomított reszelt tormához egy narancs levét és reszelt héját adjuk hozzá. Merészebb és izgalmasabb, ha a tormát áfonyával, céklával, csipkebogyóval vagy snidlinggel társítjuk, talán a legérdekesebb az lesz, ha Bluu Curacao likőrrel próbálkozunk.

Húsvét közeledtével a torma az egyik legnépszerűbb terméknek számít. Az áruházi polcok ráadásul óriási választékot kínálnak: reszelt, ecetes, csípős, csemege, majonézes, krémes, hagyományos vagy új, mindent megtalálunk. Innentől már csak rajtunk múlik, mihez és hogyan kombináljuk a különböző ízeket.







Tudtad-e?

- Hazánk bármely területén megél a torma, sőt nagyon szapora! Cserében életünk végéig ellát bennünket vértisztító, betegségűző gyökereivel.
- A reszelt torma megbarnul. ezért érdemes azonnal fogyasztani, vagy ecettel, citromlével meglocsolni, így fehéren tartani.
- A tormát a közékkorban nem az íze miatt, hanem kizárólag gyógynövényként hasznosították, így gyorsan elterjedt Európában. Őshazája a Volga és a Don környékén van.







 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4837 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1442
  • e Hét: 4609
  • e Hónap: 27097
  • e Év: 204972
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.