Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2015-04-18 23:58:25, szombat
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Szezám(mag)! Tárulj!
  2015-04-18 23:50:21, szombat
 
  Szezám(mag)! Tárulj!

Ali baba erdei rejtekhelyén elbújva figyelte ki, amit a 40 rabló Szezám! Tárulj! jelszóval nyitja ki a bejáratot. De hogy miért éppen szezám? Talán a pici fűszermag hatalmas és jótékony ereje magyarázhatja a mesebeli varázslatot.

Apró, dióízű magocskák

Az egyik legrégebbi ismert fűszernövény, több mint ötezer éve termesztik. Afrikában és a Közel-Keleten vadon él, betakarítása nehézkes, mert a magok könnyen a földre hullanak.
Az ázsiai konyha alapfűszere, a legtöbb szezámmagot Kínában és Indiában termelik. Az üzletekben a leggyakoribb a hántolt szezámmag, de vásárolhatjuk hántolatlan formában is. Kevésbé gyakori, de nagyon különleges és finom a fekete szezámmag.





Fekete szezámmal megszórt szusi

Egészségvédő szezámmag

Több kalciumot tartalmaz, mint a tej, és a magvak közül a legnagyobb fehérjeforrásként tartják számon. Aminosavakban is rendkívül gazdag, de vasat és proteint is nagy mennyiségben tartalmaz. Erősíti a szívizmot és az idegrendszert. Székrekedés esetén is jól használható, de máj- és epebántalmakat is enyhít, sőt a koleszterinszintet is csökkenti. Kimutatták, hogy a rosszindulatú sejtek burjánzását megakadályozó hatása is van.

Olaját masszírozáskor bázisolajként is használják, rendkívül jó hatással van a bőrre, sok E-vitamint tartalmaz.

De vigyázat, a szezámmag az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki.





Apró csodák: szezámmagok

A szezámmag szülőföldjén

Szószokat, curryket, fűszerkeverékeket ízesítenek vele Ázsiában és a Közel-Keleten egyaránt. A tahini (szezámpaszta) alapanyaga, amiből a finom csicseriborsó krém, a humusz készül.

Ázsiában nagyon sokféle szezámos édességet készítenek olajban kisütött gombócok és krémek formájában is.

Japánban az asztalon találhatjuk a gomasszió (gomasio) nevű ízesítőt, amit pirított szezámmagból és sóból állítanak össze.

Nem csak Ázsiában, de Kelet-Európa több országában, Afrikában és Dél-Amerikában is kedvelt a halva, mely nem más, mint szezámmag, cukor, méz, olajok összekeverésével készült, olajos magvakkal, kakaóval megbolondított édesség.
Mire használjuk?

Szórjuk a hamburger buci tetejére vagy díszítsünk vele házi pogácsákat.
Rántott húsok vagy zöldségek panírjába, húsgombóc beborítására is használhatjuk.
Érdemes kipróbálni salátákba is, itt például egy reform lencsesalátát ízesíthetünk szezámmaggal.





Szezámmagos csirke zöldségekkel


A ropogós, zabpelyhes, szezámos müzliszelet igazán egészséges rágcsálnivaló.

Ha különlegességet szeretnénk készíteni, a szezámmagot pirítsuk kicsit elő száraz serpenyőben. A hántolatlan, a hántolt és a fekete szezámmag eltérő aromát ad, kóstoljuk meg.
A szezámolaj

A szezámolaj fantasztikus illatú és ízű olajfajta. Kapható hidegen sajtolt szezámolaj, ha ezzel akarunk sütni, először egy kis vizet tegyünk a serpenyőbe, ehhez adjuk a szezámolajat, hogy túlhevülését megakadályozzuk. A delikát boltokban fűszeresebb szezámolaj fajták is kaphatók, ezeket előzőleg megpirított szezámolajból sajtolják. Ezt a kecskesajtot egy szezámolajas mézes öntettel bolondították meg.

Bárchesz

Hozzávalók:
1 kg liszt
1 tojás
5 dkg élesztő
2-2,5 pohár víz
2-3 kávéskanál só
1/2-3/4 pohár olaj
1/2 pohár cukor
A tetejére:
1 tojás
szezámmag

Elkészítés: Az élesztőt a langyos cukros vízben felfuttatjuk. Összekeverjük a lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és az olajjal, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és még annyi vizet, amennyivel tésztává tudjuk dagasztani. Hagyjuk kelni kb. fél órát. Szaggassunk belőle kis darabokat, sodorjuk ki, fonjuk össze. A kalácskákat tegyük tepsibe, kenjük meg a tetejét tojással, szórjunk rá szezámmagot, és tegyük hideg sütőbe. Ha nem előmelegített sütőbe tesszük, hanem a bárchesszel együtt hagyjuk felmelegedni a sütőt, nagyon finom, könnyű tésztát kapunk.

Kínai szezámmagos csirke

Hozzávalók:
40 dkg csirkemell kockázva
A páchoz:
1/2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál bors
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál olaj
A bundához:
1 tojás
2 evőkanál olaj
12 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1,5 dl víz
1 kávéskanál só
A sziruphoz:
2 evőkanál méz
3 evőkanál cukor
2-3 evőkanál ketchup
1 evőkanál 10%-os ecet
1 kávéskanál Erős Pista
1-2 marék pirított szezámmag

Elkészítés: A csirkemellet bepácoljuk. A bunda hozzávalóit összekeverjük, ebbe forgatjuk a húst, majd forró, bő olajban kisütjük. A szirup anyagait is összekeverjük, a kisütött húst ebben megforgatjuk, majd meghintjük szezámmaggal, és már tálaljuk is.

Szezámmagos-burgonyás pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg margarin
tojásnyi zsír
5 dkg élesztő
20 dkg főtt áttört burgonya (hideg)
2 egész tojás + 2 tojássárgája
1 pohár tejföl
kb. 1 dl tej
1 evőkanál szezámmag


Elkészítés: Az élesztőt tejben felfuttatjuk. A lisztet a többi hozzávalóval - kivéve a szezámmagot - közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk, háromszor hajtogatjuk fél órás pihentetéssel, egy éjszakát hűtőben tartjuk. Másnap a tésztát kinyújtjuk, tetejét lekenjük tojásfehérjével, bevagdossuk, szezámmaggal megszórjuk, forró sütőben sütjük. Sütéskor *nevető* pogácsaként nyílnak szét. Sokáig friss, puha marad.

Szezámos gofri

Hozzávalók:
12 dkg teljes őrlésű búzaliszt
4 tojássárgája
6 evőkanál szezámmag
2,5 dl tej
1 dl tejföl
1 evőkanál méz
6 dkg vaj
Olaj

Elkészítés: A lisztet a tejjel kikeverjük, és 1 órát állni hagyjuk. Mézzel ízesítjük. A tésztába belekeverjük a tojássárgáját és a tejfölt, majd az olvasztott vajat is. A gofrisütőt előmelegítjük, olajjal bekenjük, az alsó részre szezámmagot szórunk. Az üreget háromnegyedig megtöltjük a folyékony tésztával, megszórjuk szezámmaggal, és rácsukjuk a gofrisütő tetejét. 2-3 percig sütjük. Ízlés szerint mézzel, nyírfasziruppal vagy lekvárral kínáljuk.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tahini és gomasio, a szezám kincsei
  2015-04-18 23:45:55, szombat
 
  Tahini és gomasio, a szezám kincsei

A szezámmag évezredek óta fontos alapanyagnak számít a világ számos részén, ma már nálunk is szinte minden élelmiszerüzletben kapható, de a belőle készült termékek is mind inkább meghódítják a világ konyháit. A két legfontosabb és nem mellesleg legegészségesebb készítmény a szezámkrém és a szezámsó.

Szezám, tárulj!

A szezámmag termesztésére utaló régészeti leletek több ezer évesek. Nem véletlen, hogy meleg éghajlatú ókori birodalmak legendái is már a mitikus múltba visszanyúlón emlegetik. Egy asszír legenda egyenesen úgy tartja, hogy a világ teremtését elhatározó istenek szezámmagból készült bort ittak.





A fehér és a fekete szezámmag egyike a legősibb táplálékoknak - csodálatos tulajdonságokkal

A Dél-Ázsiából, vélhetően észak-nyugat-indiai, valamint pakisztáni területekről származó szezámmagot a terület lakói már Kr. e. 3000 környékén ismerték, fogyasztották, az ősi hindu legendák a halhatatlanság szimbólumaként értékelték. Az Ezeregyéjszaka meséiből jól ismert ,,szezám, tárulj!" pedig egészen valós megfigyeléseken alapul: a szezámmag ugyanis valósággal kipattan, ha megérik.

A rendkívül fontos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó mag (tudományos neve: Sesamum indicum) fokozatosan terjedt el Indiából egész Ázsiában, az egykori Mezopotámia, Egyiptom, majd a teljes Kelet-Mediterráneum vidékén. Természetesen feldolgozására is ősi termőhelyein került először sor. A belőle készült értékes olaj - amely ma főként a távol-keleti konyhák fogásainál használatos - az első étkezési olajak közé tartozott az emberiség történetében. Jól tűri a tárolást, nem avasodik könnyen.





Legtöbben ma is péksüteményekre szórva találkoznak vele

Egyiptomi sírleletek között régészek olyan falfestményekre is bukkantak, amelyben ókori pékek a kenyértésztához adagolják a szezámmagot - ebben az értelemben az egyik legkorábbi fűszernek is tekinthető, és számos európai országban sokáig csupán úgy ismerték a szezámmagot, mint a péksütemények, kenyerek ízesítőjét, holott ennél messze több rejlik az apró magokban.
A sokféle szezámkrém

A szezámmag jótékony élettani hatásairól számos tanulmány született az elmúlt évtizedekben. Igen magas réz-, mangán, kalcium- és magnéziumtartalma mellett rendkívül fontos vasforrás is, de foszfor, cink, szelén, E- és B1-vitamin is található benne. Élelmi rostokban, telítetlen zsírokban is igen gazdag, amely az emésztésre gyakorol jó hatást. Mindemellett két egészen különleges vegyület, a szezamin és a szezamolin is megtalálható benne (a fekete szezámmagban nagyobb mennyiségben), amelyek antioxidánsként, gyulladás- és koleszterinszint-csökkentőként is működnek. A szezámmag kalciumtartalma kifejezetten jól hasznosul a szervezetben, felveszi a versenyt a fermentált tejkészítményekével (sokak szerint le is körözi azokat), ezért is elengedhetetlen a vegetáriánus és vegán étrendben.

Mindezen előnyös tulajdonságai fokozottan érvényesülnek a szezámkrémben. A tahina, tehina, tahini, t'hina néven egyaránt ismert nyers vagy enyhén pirított szezámmagból (ez utóbbi intenzívebb ízű) készült sűrű krém a közel-keleti konyha egyik fontos alapanyaga, de számos indiai, kelet-ázsiai fogásban is meghatározó szerepet tölt be. Sűrítésre éppúgy használják, mint mártásokhoz, mártogató szószokhoz.





A tahina egyik leggyakoribb fűszere a fokhagyma

A tahini elnevezés a szezámkrém arab megfelelőjének angol fordításából terjedt el világszerte. Az első szezámkrémet tartalmazó receptet, ha hinni lehet a forrásoknak, nagyjából a 13. században jegyezték le, azóta pedig se szeri, se száma a különböző szezámkrémmel készült ínyencségeknek, amelyek közül egyre többel lehet idehaza is találkozni.

A krém előállításához nagyüzemi körülmények között a magot vízben áztatják a héj és a mag elválasztására, majd sós vízbe rakják át. Ezt követően a már héj nélküli magvakat enyhén pirítják (vagy nem), összezúzzák, és olajos krémmé préselik. Ma már itthon is számos nagyáruházban, csemegeüzletben, keleti fűszereket árusító kereskedésben lehet készen vásárolni belőle - kisebb vagy nagyobb kiszerelésben. Érdemes tartani otthon, sokáig eltartható, de felbontást követően az avasodás megelőzése érdekében célszerű hűtőszekrényben tárolni. Hidegen a krém egészen sűrű lesz, felhasználás előtt legalább fél órával vegyük ki a frizsiderből. A tetejére esetlegesen kiülő olajat nyugodtan dolgozzuk bele a krémbe!

A tehina legalább olyan fontos alapanyaga a közel-keleti konyháknak, mint nálunk a fűszerpaprika, jóllehet önmagában nem fogyasztják. Leggyakrabban mártásként kínálják citromlével, sóval, fokhagymával fűszerezve, és több-kevesebb víz hozzáadásával hígítva. A szezámkrém ugyanis nem csupán rendkívül sűrű, de önállóan igencsak kesernyés, intenzív diós aromákkal rendelkezik. A fokhagyma mellett remekül illik hozzá a római kömény, a sumac, mindenféle őrölt paprika, így a chili is.





A fűszerekkel gazdagított szezámkrémhez nyers és párolt zöldségeket is kínálhatunk

Grillezett zöldségek, húsok, halak mellé kitűnő az egyszerű, citromos-fokhagymás tahini szósz, de egészen új életre kel, ha friss fűszernövényekkel is gazdagítjuk. A petrezselyem vagy a rozmaring is kitűnő hozzá.

Zöld szezámkrém

Hozzávalók:
3 evőkanál tahina
2-3 evőkanál hideg víz
1 mokkáskanál tengeri só
1 nagyobb citrom leve
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 dundi gerezd fokhagyma
½ mokkáskanál cayenne-i bors

Elkészítés: A petrezselyemzöldet nagyvonalúan felaprítjuk - nem szükséges nagyon finomra vágni! Minden hozzávalót turmixgép poharába töltünk, erős fokozaton halványzöld, homogén krémmé dolgozzuk. Ha szükséges, az állagát kevés víz hozzáadásával módosíthatjuk.
Friss salátákhoz kitűnő öntet, de sült burgonyához, grillezett halakhoz, szárnyasokhoz is nagyszerű.

Különlegessé tehetjük a szezámkrémet, ha paradicsom- vagy céklapürével ízesítjük, színezzük, de finomra reszelt sárgarépával, gyömbérrel fűszerezve is különleges szendvicskrém lehet. A sűrűségét ízlés szerint alakíthatjuk több vagy kevesebb víz hozzáadásával, de akár joghurttal is kikeverhetjük, kedvünk szerinti fűszerezéssel.

A szezámkrém meghatározó összetevője a világszerte közkedvelt csicseriborsós szezámpürének, a hummusznak is. A sokszínű izraeli konyha elképzelhetetlen t'hina nélkül, merthogy ott ezen a néven ismert. Többek között pitához, falafelhez, savarmához vagy shawaramához kínálják a belőle készült szószokat, és számos egyéb mártás alapja is lehet.





A kissé füstös ízű padlizsánpüréhez kevert tahinát római köménnyel, tehinával is fűszerezik a baba ganoush-hoz

A közel-keleti konyhából ismert padlizsánkrém, a baba ghanoush különleges fűszerezéssel készülő sült padlizsánt és tahinát tartalmazó ínyencség.

Nem csupán sós, hanem édes krémmé, sőt halvává is alakulhat a tahina. A perzsa konyhában datolyasziruppal keverik sűrű, édes krémmé, amely desszertek alapja vagy kiegészítője lehet.

Görögországban a mézzel vagy épp kakaóval kevert tahini (ahogy a helyiek nevezik a szezámkrémet) rendkívül népszerű. Törökországban tahin néven ismert, és gyakran keverik össze pekmezzel, ami lényegében nem más, mint mustméz - igencsak kalóriadús és intenzív az úgynevezett tahin-pekmez, ami desszertek gyakori kísérője, de reggelire is kínálják.





Igazi mézes keleti csemege a szezámkrém alapú halva

A távol-keleti, így a kínai és a japán konyhákban is használnak szezámkrémet. Itt főként a hántolatlan szezámmagból készített változat terjedt el. Kerülhet tésztaételekre, vagy mártogató szósz is válhat belőle sokféle fűszerezésben.

Gomasio, a szezámsó

Nem Indiában, hanem a Távol-Keleten vált igazán népszerűvé a nálunk is egyre több helyen beszerezhető gomashio vagy gomasio. Szó szerinti jelentése szezámsó, a goma ugyanis szezámmagot, a shio pedig sót jelent japánul.





Szezám és só - ez az egészséges gomasio

A hántolatlan szezámmagból, illetve nem ritkán fekete szezámmagból és sóból készült fűszerkeverék különleges zamatot ad a leveseknek, mártásoknak, készételeknek. A már kész fogáshoz használják, hőhatásnak nem érdemes kitenni. Nagy előnye, hogy tartalmazza a szezámmag minden jótékony tulajdonságát, és az európai táplálkozás egyik komoly problémájával, a túlzott sófogyasztással szemben is hatékony ellenszer és egészséges alternatíva lehet.

A gomasio a japán konyhából terjedt el világszerte. Ott az egyszerű és mérsékelten fűszerezett rizsételek egyik fontos fűszere. Egyik változata a fekete szezámmagból és kristályos tengeri sóból készült keverék, amely egyfajta furikake (a változatos japán rizsfűszer-keverékek összefoglaló elnevezése).

A gomasio rendszerint 5 rész szezámmag és 1 rész tengeri só keverékét jelenti, de a kifejezetten sószegény diétákhoz ajánlott változatában ez az arány 15:1-re is módosulhat, sőt a 7:1, valamint 9:1 arányú keverékek is elterjedtek. Érdemes kísérletezni vele!

Gomasio házilag

Hozzávalók:
7 evőkanál szezámmag (lehetőség szerint hántolatlan)
1 evőkanál tengeri só

Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy nagyobb gáztepsire borítsunk sütőpapírt, kanalazzuk rá a szezámmagot, egyenletesen terítsük el. 5-8 perc alatt pirítsuk világosra a sütőben. Figyeljünk rá, mert könnyen megpirul!
Hűtsük szobahőmérsékletűre.
Egy tapadásmentes serpenyőbe kanalazzuk a sót, kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a szezámmaghoz. Az egészet enyhén törjük össze mozsárban. Ha teljesen kihűlt, jól záródó üveg vagy műanyag edényben tároljuk.





A hirtelen pirított ázsiai fogásokat fűszerezzük só helyett házi készítésű gomasióval

Gomasióval fűszerezhetjük a salátákat, szórhatjuk levesek, mártások tetejére, de egyszerűen vajas kenyérre hintve is nagyon finom. Egészséges és különleges megoldás a sóbevitel mérséklésére, diós aromái pedig gazdagítják az egyszerű fogásokat is. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy 2 evőkanál gomashio annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár, vagyis 2 dl tej! Egyoldalú táplálkozás, diéta idején különösen érdemes kipróbálni!

A rendkívül jótékony szezámmag akár tahini, akár gomasio formájában kerül a konyhába, biztos, hogy megváltoztatja mindenki véleményét a korábban csak a zsemle vagy sós aprósütemény tetején kóstolt magról.

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szecsuáni bors, a különleges
  2015-04-18 23:37:04, szombat
 
  Szecsuáni bors, a különleges

A szecsuáni bors citrusos és tüzes, elengedhetetlen számos keleti fogásban, de a borsnak nevezett fűszer kevésbé autentikus ételekben is megállja a helyét. Csípősségéhez üdítő citrusosság társul, s ez az egyedi ízkombináció teszi olyan ellenállhatatlanná.

A szecsuáni bors - nem meglepő módon - Kínában, Szecsuán tartományban őshonos. S bár borsnak nevezik, nem tartozik a borsok családjába, csupán a szárított bogyók emlékeztetnek valamelyest a borsra. A szecsuáni bors nem csak kizárólag Szecsuánban terem, hanem Kína mérsékelt éghajlatú részein, Japánban, a Himalájában és Észak-Amerikában is megtalálható, igaz, az ázsiai rokonokkal ellentétben az amerikai borsnak nincs íze, így a főzéshez nem érdemes felhasználni.





Illatos, citrusos csípős a szecsuáni bors, ami igazából nem is bors

Szecsuán mellett talán Tibet és Buthán számít nagy szecsuáni bors fogyasztónak, ami főleg abból fakad, hogy arrafelé viszonylag kevés fűszernövény terem meg, így számukra a szecsuáni bors különleges fontossággal bír. Tibetben és Nepálban a nemzeti étel, a momo néven ismert darált hússal töltött tészta egyik népszerű változatához, a legtöbbször jakhúsból készített sha momóhoz is elengedhetetlen a szecsuáni bors, amit fokhagymával, gyömbérrel és hagymával kiegészítve adnak az ételhez.

Az erősen aromás bors fő íz- és illathordozó része a magot borító narancssárgás, vöröses héj, így a legtöbb esetben magát a magot már nem is őrzik meg a fűszer tárolásakor. A citromos, citrusos jelleg és az ebből adódó hűs érzet nagyon jól kiegészíti a bors csípősségét. Néhány szecsuáni borsfajtának ánizsos utóíze van, s a rajongói szerint pont a citrusos vagy ánizsos utóíz teszi olyan különlegessé és ellenállhatatlanná.





A borsnak nevezett magocskák ebben a termésben lapulnak

A szecsuáni bors - más néven kínai bors vagy japán bors - fűszerré válási folyamatában a magot körülölelő vöröses, barnás héjat megpörkölik, majd megőrlik (bár darabos kiszerelésű borsot is lehet kapni), s önállóan vagy más fűszerekkel összeboronálva árusítják. A szecsuáni bors tipikus partnere a csillagánizs, a fahéj, a szegfűszeg és a római kömény, amelyekkel együtt alkotják a Kínában oly népszerű ötfűszer fűszerkeveréket. A jing-jang elméletet tükröző fűszer-összeállítás elemei harmonikusan illeszkednek egymáshoz. Az öt alapfűszer nincs kőbe vésve, néha kardamom, édesgyökér vagy épp szárított gyömbér is kerül a fűszerkeverékbe. A lényeg az, hogy a végeredményben a savanyú, édes, keserű és sós ízek megfelelő egyensúlyba kerüljenek.

A szecsuáni bors a japán asztali fűszernek, a shichimi fűszerkeveréknek is fontos összetevője. A 17. század óta népszerű összeállításban a szecsuáni bors mellett szerepel még chilipaprika, fekete és fehér szezámmag, szárított gyömbér és kendermag.





Az ázsiai konyha előszeretettel használja a szecsuáni borsot, elsősorban a névadó tartomány

Egyszerű, de jó fűszerkeveréket készíthetünk magunk is, ha a szecsuáni borsot egy kevés chilivel és sóval keverjük, de szárított gyömbér, fokhagyma vagy épp csillagánizs is kerülhet a szecsuáni bors mellé.

A kínai konyha egyik kedvelt fűszere a szecsuáni borsból és sóból (himalájai sóból) készülő Hua Yan Jiao, amelynek elkészítése viszonylag egyszerű, hiszen semmi más dolgunk nincs, mint a darabos borsot és a sót száraz serpenyőbe tenni, majd óvatosan megpirítani, s miután kihűlt, egy fűszermalomba önteni, s a kész ételek fűszerezésére használni.

A chilivel elkevert szecsuáni borsot viszont kevés olajban kicsit átpirítva érdemes készíteni (vigyázva, hogy ne égjen meg), majd a készülő ételhez - leveshez, pörkölthöz - adjuk, illetve pácalapként használjuk fel.





Kevés kell belőle, mert nagyon intenzív ízű, tésztaételekhez is nagyon jól illik

A szecsuáni bors felhasználási köre igen széles, a leveseken, ragukon és pörkölteken kívül sokféle fogásban otthonra lelhet. Csípőssége okán jó alapja lehet különféle fűszeres mártásoknak, mártogatósoknak, de pácolásra, grillhúsok fűszerezésére is alkalmas. A japán és kínai konyha előszeretettel alkalmazza szárnyashúsok fűszerezésére, illetve a japán konyhában az angolnához is gyakran szecsuáni borsot adnak.

A japánok nem csak a bors termésének héját, hanem levelét is fűszerezéshez használják. A levélőrleménnyel tésztaételeket és leveseket ízesítenek, a friss leveleket főleg zöldségekhez használják fel.

A szecsuáni bors - akárcsak a legtöbb fűszer - akkor őrzi meg legtovább az ízét, ha szakszerűen tároljuk, azaz jól záródó edényben, napfénytől védett, hűvös helyen.

A bors nem csak izgalmas ízével járul hozzá az ételeinkhez, hanem fogyasztása - mint azt a legtöbb fűszernövény esetében már megszokhattuk - jótékonyan hathat az egészségünkre. A szecsuáni bors szélhajtó, görcsoldó, emésztést segítő, vértisztító tulajdonságokkal bír, sőt az észak-amerikai rokon borsfa porított kérgét fogfájások kezelésére is alkalmazták.





Szecsuáni fűszeres húsos-tésztás leves

A szecsuáni bors történetének érdekes momentuma, hogy 1968 és 2005 között Amerikába nem lehetett bevinni szecsuáni borsot, mert - az íztelen termésű - helyi fajta számára gyógyíthatatlan betegséget hordoztak. A fűszert előszeretettel használó, Amerikába szakadt vagy már oda is született, de családja tradícióit, nemzete ízvilágát kedvelő lakosok számára hatalmas űr keletkezett. Az ötfűszerből négy lett, a japán és kínai konyha megsínylette a tiltást. Itt-ott ugyan jutott csempészáru az országba, de a szokásos ízeket nem lehetett életre kelteni. Így született a Kung Pao Chicken, amely ennek az embargónak köszönhetően afféle amerikanizált kínai fogás lett. Szerencsére a zárlatot 2005-ben feloldották, s a kellően hőkezelt fűszerállományt már beengedik Amerikába.





Kung Pao csirke

Szecsuáni csirke

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
½ kis fej káposzta
0,5 dl olaj
1-2 szárított chilipaprika
1 kávéskanál őrölt szecsuáni bors
1 kávéskanál őrölt gyömbér
0,4 dl szójaszósz
1 szál sárgarépa
1 kis konzervnyi zöldborsó
1 teáskanál borecet

Elkészítés: A csirkét harapásnyi falatokra vágom. A chilit vékonyan felkarikázom, a magok egy részét kiszedem. A konzervet lecsöpögtetem, a répát meghámozom, és hámozóval vékony csíkokra vágom. A káposztát is vékonyra metélem. A hagymákat megpucolom, félbevágom, majd vékony karikákra metélem. A fokhagymagerezdeket is vékony karikára vágom.
Az olajat felhevítem a wokban, majd rádobom a hagymát, és közepes lángon dinsztelem. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a fokhagymát, majd a szecsuáni borsot és a gyömbért. Óvatosan, nehogy megégjen a fűszer, kicsit hagyom pirulni. Ezután a csirkefalatokat is a wokba teszem, s néhány percnyi rázva, keverve sütés után a káposzta- és répacsíkokat is az ételhez adom. Addig főzöm, amíg a zöldségek össze nem esnek, majd ekkor hozzáadom a chilit, az ecetet és a szójaszószt, majd hozzáadom a lecsöpögtetett borsót. Átkeverem, és rizzsel tálalom.
Narancsos zellersaláta szecsuáni borssal

Hozzávalók:
6 szál zellerszár
3 nagyobb narancs
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál borecet
csipetnyi só
1 kávéskanál szecsuáni bors

Elkészítés: A zellereket és a narancsokat megmosom. A zellerszárak külső oldalát hámozóval lehúzom, majd a szárakat ferdén - nagyjából egy centis darabokra - felvágom. A narancsok héját úgy vágom le, hogy egészen a húsig lejöjjön. Ezután a narancsot egy mélyebb tál fölött elkezdem kifilézni, azaz a hártyák közül a gyümölcshúst kimetszem. A hátramaradt narancsból kifacsarom a levet, majd a következő narancsot is kifilézem. Miután végeztem a narancsokkal, a filéket összekeverem a zellerszárral, kis olívaolajat öntök hozzá, egy cseppnyi jó minőségű borecettel teszem még pikánsabbá, és tálaláskor tört szecsuáni borsot hintek rá.





Egy csipetnyi szecsuáni bors különlegessé teszi a legegyszerűbb aéapanyagokból kézülő fogást

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Cukkinis-zöldséges fasírt
  2015-04-18 23:25:16, szombat
 
  Cukkinis-zöldséges fasírt

Hozzávalók:

3 kisebb cukkini
1 sárgarépa
1 közepes burgonya
1 kisebb vöröshagyma
1 tojás
zsemlemorzsa
fokhagyma

bors
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A zöldségeket megmosom, megtisztítom, majd közepes reszelőn lereszelem. Sózom, borsozom, hozzáadom az átpréselt fokhagymát és a tojást. Amennyi zsemlemorzsát felvesz, annyit teszek hozzá, de nem kell nagyon kemény masszát készíteni, csak hogy épp formázható legyen. Tetszés szerinti pogácsákat készítünk belőle, majd olajban kisütjük. (Ne túl hirtelen.)





Megjegyzés:

Másfajta zöldségekkel is lehet kisérletezni! Jó étvágyat!

A receptet és a fotót Cillaa küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csirkeburger szalonnával, sajttal
  2015-04-18 23:23:46, szombat
 
  Csirkeburger szalonnával, sajttal

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg darált csirkehús
1 fej vöröshagyma
2 paradicsom
1 kis uborka
néhány salátalevél
1 evőkanál olaj
8 szelet szalonna
4 hamburgerzsemle
4 szelet sajt
A tálaláshoz:
mustár
ketchup
hagymakarikák

Elkészítés:

A darált húst sóval, borssal ízesítjük, és félretesszük 20 percre pihenni. Közben a körethez megtisztítjuk, megmossuk, a zöldségeket, salátákat, és karikákra vágjuk.


1. A fűszeres húsból olajozott kézzel négy lepényt formázunk, alaposan összenyomkodjuk, hogy jól egybeálljon. Rostélyon, vagy vaslapon megsütjük a szalonnával együtt. A húspogácsákat szalonnacsíkokkal körül is tekerhetjük, és így sütjük meg!
2. A zsemléket kettévágjuk, és kicsit a roston megpirítjuk. A péksütemény alsó felére teszünk egy szelet sajtot, rá a forró húst és arra a szalonnát.
3. Mustárral, ketchuppel, hagymakarikákkal díszítjük, majd ráborítjuk a tetejét. Tányérra tesszük, és még kiegészíthetjük néhány levél salátával, szeletelt zöldséggel.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 655 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Palacsinta (alaprecept) VI.
  2015-04-18 23:22:03, szombat
 
  Palacsinta (alaprecept) VI.

Hozzávalók:

3 db tojás
30 dkg búzaliszt
1 teáskanál kristálycukor
1 csipet só
2 dl tej
3 dl víz vagy szóda
kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

A palacsinta tészta hozzávalóit csomómentesre keverjük kézi mixer segítségével. Folyékony tésztát kapunk.

Palacsintasütőben kevés olajjal kisütjük mindkét oldalát. Ízlés szerint lekvárral, kakaóval, túróval, pudinggal töltjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Anita1990 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Káposztás-babos húsgombóc kolbásszal
  2015-04-18 23:19:35, szombat
 
  Káposztás-babos húsgombóc kolbásszal

Hozzávalók:

1 közepes fej káposzta
2 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
5 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg rizs
50 dkg tarkabab
1 kg darált sertéslapocka
1 pár füstölt száraz kolbász
3 dl száraz fehérbor
2-3 evőkanál libazsír
2 evőkanál liszt
1 nagy pohár tejföl

csombor
őrölt vegyes bors

Elkészítés:

A babot előző este beáztatom, esti jóéjszakát puszi helyett kortyolok valami kellemes páleszt, altató gyanánt.

Reggel a rizst annak módja szerint előfőzöm, majd kicsit hűlni hagyva, a darált húst hozzáadva nekilátok. Kézzel összedolgozom kevés libazsírral, sóval, csomborral, őrölt vegyes borssal bolondítom, pingpong labdányi gombócokat formázok, sokat. Állni hagyom, míg a többi hozzávalóval tevékenykedem.

A káposztát legyalulom, nagyon gyengén sózom, meghintem őrölt vegyes borssal, kézzel jól átforgatom, félreteszem. Megtisztítom, felaprítom apróra a hagymát, összezúzom a fokhagymát, felkockázom a szalonnát, karikázom a kolbászt. Homlokomról letörlöm a verejtéket, meglepem magam egy laza fröccsel - és akkor komolyan belehúzok!

Előveszek egy méretes sütőtálat, alját kikenem bőven libazsírral. Beleegyengetek egy sor gyalult káposztát, ráterítek egy réteget a babomból, meglocsolom tejföllel, és mehet rá egy sor húsos gombóc. Persze rendesen eligazgatom, hogy olyan tömör kinézete legyen, a szalonnadarabokat és a kolbászkarikákat sem hagyom ki belőle.

Meglocsolom tejföllel (hozzávalókban nem szerepel, de némi reszelt sajtot is elbír), és újra rétegezem. Meddig? Hát ameddig tart a hozzávaló.

Így, ahogy van, beküldöm a 180 fokosra előmelegített sütőbe, készre sütöm. Tejfölt kínálok hozzá és persze ropogós friss kenyeret.

Megjegyzés:

Kis közértben találkozós, ott beszélgetős, főzős Zoli ismerősöm ötlete után - szabadon! Jó étvágyat!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Medvehagyma-krémleves sült baconnel és gombával
  2015-04-18 23:18:31, szombat
 
  Medvehagyma-krémleves sült baconnel és gombával

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 szál vékony póréhagyma
1 szál újhagyma zöldjével
10 szál petrezselyemzöld
2 db burgonya
1 szelet bacon
3 db csiperkegomba
1 evőkanál vaj
olívaolaj
2 db marhahúsleveskocka

őrölt feketebors
oregano
1 dl fehérbor
1 dl főzőtejszín
1 l víz

Elkészítés:

A megpucolt és feldarabolt krumplikat megfőzöm.

A félbevágott gombát és a felvágott bacont vajon megpirítom, félreteszem.

A hagymákat felvágomamedvehagymávalegyütt, olajon és vajon megdinsztelem, hozzáöntöm a krumplikat a levével, a leveskockákat és a fűszereket. Később hozzáadom a bort és a tejszínt Úgy durván összeturmixolom, hogy maradjon még a zöldségekből is.

Tálaláskor merek a tányérba a levesből, s teszek rá gombát és sült bacont.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Padlizsánkrém fokhagymás bagettel
  2015-04-18 23:16:45, szombat
 
  Padlizsánkrém fokhagymás bagettel

Hozzávalók:

egy nagy adaghoz:
4 db padlizsán
10 gerezd fokhagyma
4 dkg szezámkrém
1,5 dl olívaolaj
3 db citrom
1 csokor petrezselyem
1 db csípős paprika
bagett

bors

Elkészítés:

A padlizsánt apró kockákra vágjuk, és kevés olívaolajon puhára pároljuk. Borssal, valamint 10 gerezd vékonyra szeletelt fokhagymával ízesítjük. Miután a padlizsán teljesen megpuhult, összekeverjük a szezámkrémmel, a citromok levével, reszelt héjukkal, 1,5 dl olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet turmixoljuk.

A bagetteket felszeleteljük, serpenyőben megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük, és rákenjük a padlizsánkrémet.





Megjegyzés:

A receptet Sziszka72, a fotót Marlenka küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 829
  • e Hét: 1637
  • e Hónap: 15542
  • e Év: 145249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.