Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Csodás álmokat!
  2015-04-21 23:59:15, kedd
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
A mélységek érdekelnek inkább
  2015-04-21 23:39:13, kedd
 
  Szily Nóra interjúja: Sebestyén Balázs: ,,A mélységek érdekelnek inkább"




Nagyon vártam a találkozást. Öt éve beszélgettünk először és eddig utoljára. Alig ad interjút, ezért is fontos volt, hogy pontos legyek. Iszonyú dugókon verekedtem át magam a jelenleg szinte élhetetlen városban, hogy odaérjek a Class FM-be. Nem késtem el, de nem tudtam és nem is akartam titkolni a zaklatottságomat.

Mit kezdesz magaddal, amikor tehetetlen vagy egy helyzetben, amikor nem rajtad múlik, amikor kiszolgáltatott vagy, amikor majdnem kitör a frász? Mennél, de nem tudsz, akadályoztatva vagy.

Ha tétes a helyzet, akkor persze én is ideges vagyok. De vannak technikák, amiket ha gyakorolsz, akkor segítenek. Azt az állapotot kell magadban megfogalmazni, ami akkor volt, amikor a rossz érzés még nem volt jelen. Ha tudatosítod - szertefoszlik. A buddhista tanítóm mondott egy találó hasonlatot: ,,Olyan ez, mint amikor belopózik a tolvaj, és üres házat talál. Ha rád tör a harag, a féltékenység, félelem, szorongás, vagy bármi, de nem azonosulsz vele, csak felismered, hogy itt van, akkor nem tud mibe megkapaszkodni, és kimegy belőled. Ha hagyod magad, akkor a rossz érzés nyer."






Annyi tanítást hallunk, olvasunk manapság! Dübörög az önsegítő könyvek piaca, közhelyszerűen mondogatjuk a tudatos jelenlét, a ,,most" fontosságát. Neked mikor és hogyan töltődtek meg ezek a mondatok valódi tartalommal? Tényleg tudod gyakorolni?

Ez nagyon nagy meló, és szinte csak pillanatokra lehet őket alkalmazni. A mai világ szinte csak problémákat kínál - megoldást alig. Gyerekek, család, munka, megélhetés... Ezeken gyötrődik mindenki. Nekem a gyerek érkezésével jött el, hogy elkezdtem másként látni. Szép lassan rájöttem, hogy miről szól mindaz, amit addig könyvekben olvastam. Mit jelent csak a jelenben lenni, nem aggódni se a múlton, se a jövőn. Hiszen a gyerek tényleg nem csinál mást, csak megtestesíti ezeket a ,,közhelyeket". Amikor játszik - csak arra figyel. Ha lelkes - megszűnik minden más. Nem gondolkozik azon, hogy mi volt, vagy mi lesz... Rádöbbentem arra is, hogy ettől a fajta létezéstől mennyire távol kerültünk. Pillanatokra átéljük, amikor együtt játszunk, vagy mesélek neki, de aztán újra és újra betör egy gondolat... Fel kéne ébrednie az ember tudatának, hogy tényleg mindent képes legyen kizárni. Én elkezdtem gyakorolni, figyelni, de rohadt nehéz. Fokozatosan építem le magamban a szorongást, mert nem akarom, hogy azzal teljen az életem. Sok bizonytalansággal küzdöttem a munkámban, a baráti, a családi kapcsolataimban. Hogy jól csinálom-e? Állandó kérdés...

Vannak ideák, amiket szeretnél elérni például szülőként?

Nincsenek. Ösztönösen csinálom. Nincs olyan, hogy milyen apa szeretnék lenni. Inkább vagyok barát, mint szigorú szülő, ami ugyanakkor további kérdéseket vet fel. Vajon jó-e, ha inkább barátként tekint rám a fiam? Most jó. De tíz év múlva? Lehet, hogy kiderül - szigorúbbnak kellett volna lennem. Sehol nem tanítják, hogyan kell csinálni. Egymáson tapasztaljuk és tanuljuk négyen - a feleségem, a gyerekek meg én. Ilyen típusú kételyek vannak bennem, de például a múlttal kapcsolatosan már egyáltalán nincsenek. Ami volt, amin nem lehet változtatni, azon már nem vagyok hajlandó többet rágódni. Rájöttem, hogy ahhoz rövid az idő. Húzni kell egy vonalat. Az ember hátizsákja annál jobban tele van, hogy még a bűntudatot is cipelje.

És a szakmai hibákon se rágódsz?

Élő adásban gyakran elhangoznak mondatok, amiket másnap nem úgy mondanék, de közben rádiós műsorvezetőként az is a feladatom, hogy mindennap megfogalmazzak valami olyat, ami érzelmeket vált ki, és megosztja a hallgatókat. Nekem ez inkább feladatom, mint a személyiségem része, de az emberek összekeverik, hiszen civilként hallgatják a rádiót. Ma mondok valamit, és jó fejnek tartanak, holnap pedig egy másik mondatomon felháborodnak. Ez a dolgom.

Beütöttem a neved a keresőbe, és elképedtem. Beszélgetés nagyon kevés van veled, viszont cikk, vélemény - rengeteg. Harsány címek és címkék sorjáznak. A fecsegő felszín ellepi a mélységed - már ha van...

Ezt nagyon jól látod. El kellett döntenem, hogy miként reagálok. Két lehetőség van: vagy lépten-nyomon próbálom bebizonyítani, hogy nem olyan vagyok, amilyennek gondolnak, vagy azt mondom, hogy igen, ez a munkám, tudom, hogy ez egy szerep, ezzel működtetek egy rádióműsort, és hallgatottságot generálok. Nem tudom, hogy mi a siker titka, de azt igen, hogy a bukás titka az, ha mindenkinek a kedvében akarunk járni. Nem hiszem, hogy bizonygatnom kellene, hogy van egy másik oldalam. Akik ismernek és szeretnek, azok tudják. Nem is lenne értelme sokfélét kommunikálni magamról, mert abban elvesznék. Én vagyok a Balázs, a nagyszájú, beszólogató, a vezető arc a reggeli műsorban, aki ott ül két rezonőrrel, akikkel egymásra reagálva dobálják a labdákat. Szándékosan nem bántunk senkit. Olyanokat csipkedünk, akik adnak erre felületet. Egyébként is sokkal több a pozitív visszajelzés, mint a negatív. A legnagyobb bizonyíték pedig a hallgatottság - piacvezető műsort csinálunk.

A nemi erőszakon poénkodni például bántó volt. Túlontúl az...

Aki hallotta a megszólalást, tudja, hogy nem poénkodtunk rajta! Abban hibáztunk, hogy nem választottuk szét a témákat. Húzni kellett volna egy határozott vonalat az eset kibeszélése és a gólyatáboros sztorik közé. Elmulasztottuk, és összemosódott a kettő. Hiba volt, és elnézést is kértünk. Levontuk a tanulságokat.

Napi négy órán át kell a figyelmet fenntartanotok. Sokszor táncoltok a kés élén.

Szomorú tapasztalás, hogy milyen mentális állapotban van az ország. Régen sokkal bátrabban lehetett rádiózni. Mára odáig jutottunk, hogy egy reggeli rádióműsornak is gőzkiengedő szerepe lett! Sajnos az emberekben annyi felgyülemlett stressz, indulat, harag van, hogy ha valami olyat hall, ami kicsit is nem tetszik neki, rajtunk vezeti le az indulatait! Olyan, mintha az emberek elfelejtettek volna röhögni. Ami pár éve még vicc lehetett, az ma indulatokat szül. Értékes ország ez, értékes emberekkel, sajnálom, hogy ilyen állapotok vannak most itthon, de bármilyen szörnyű ez, nekünk figyelembe kell vennünk a közönség igényét és hangulatát. Sokkal több komoly témához nyúlunk, mint korábban. Nyilván ahogy az ember öregszik, már nem is akar állandóan csak nevetni, ami egyébként sem könnyű. Hajnalonként négy órát megtölteni tartalommal komoly fizikai meló is. Mindig úgy kell beülnünk, hogy ez a MA reggel, és csak ez létezik. Kint kell hagynunk a magánéletünket, miközben mégis be kell építeni. Folyamatos ez a kettősség, de az elsődleges célunk továbbra is a szórakoztatás. Ha túl sok komoly dologhoz nyúlnánk, akkor a műsor veszítene a hallgatottságából, és ezt tudomásul kell venni.






Meddig csinálod? Adtál magadnak határidőt? Nem dátumszerűen - inkább a motiváció szintjén. Hisz lassan húsz éve vagy a szakmában.

Amíg tudunk egymásnak újat mondani, amíg nem csípőből megy, addig szabad csinálni. Az agyam nagyon hamar elkezd bizseregni. Jöttem már el fél év után munkahelyről. Sosem az számított, hogy mindegy milyen áron, csak mikrofon legyen előttem, hanem az, hogy úgy jöjjek ki a stúdióból, hogy jó volt a műsor. Ha egyszer-kétszer azt érzem, hogy nem volt jó - nem baj. De ha heteken át - akkor el kell gondolkodni. Hogyan lehet megújulni, merre van a kiút, van-e egyáltalán, vagy ennyi volt bennünk. Én ezt mindennap mérlegelem. De még nem érzem.

A ,,kívül vagyok, benn is vagyok" kettőssége ebben is érvényesül?

Igen. Egyszerre készítem a beszélgetést, és kívül is vagyok rajta. Benne vagyok egy szituációban, és közben figyelem magam. Ez nagyon szórakoztató, és kicsit az egész életemet így élem. Folyamatosan ott van a kontroll. De ez nem szigorú, durva, vasmarokkal kikényszerített önkontroll, hanem ösztön és ritmus - figyelem, mi történik bennem és körülöttem.

Miközben figyeled magad, azt is vizsgálod, mérlegeled, hogy honnan hová tartasz?

Hogyne, folyamatosan. De nagyon hosszú távú célok soha nem lebegtek a szemem előtt. Igazából szerencsés vagyok. Amikor rádiózni akarta, tudtam hogy fogok. Fogalmam sem volt hogyan, de éreztem, hogy eljön. Volt, hogy bekéredzkedtem a Danubius rádió reggeli stúdiójába, és csak megsimogattam a székeket... Még a Búza Sanyi vitt be minket, és én még nagyon messze voltam attól, hogy beülhessek egy mikrofon elé. Megkértem, hogy engedjen be oda, ahol a reggeli műsort készítik! Körülnéztem, lefotóztam a stúdiót agyban... Nem is értették, hogy mit csinálok, a Búza szerintem azt hitte, biztosan őrült vagyok! Attól kezdve, ha vizionáltam a jövőt - mindig behívtam azt a képet. Kvázi, tudatosítottam, hogy egyszer majd ott fogok ülni. Ez tíz éve volt, amikor még a Gundelék vezették a reggeli műsort. Aztán öt évvel később odakerültem... Hiszek a saját magad által teremtett valóságban!

Most van olyan szék, amit lefotóznál?

Jelen pillanatban nincs, és ez egy kicsit meg is rémiszt. Most klasszikusan az a negyvenéves vagyok, aki szembesül azzal az életfilozófiai kérdéssel, hogy mi jöhet még? A munka, a család minden küzdelemmel együtt rendben van - oké, de mi az, ami új lendületet ad? Ilyenkor találnak ki olyan hülyeségeket az emberek, hogy vesznek egy motort...

Végül is még csak 38 vagy.

Igen, van még időm, és igyekszem is nem a hiányra koncentrálni, mert az olyan lenne, mintha nem értékelném eléggé azt, ami van. Ebben is szigorú vagyok magammal. Nem lehetek elégedetlen, mert annyi mindent kaptam, mint más öt élet alatt. Mit szeretnék még, hiszen megvolt minden! De közben persze nem tudom, hogy tényleg megvolt-e, és kíváncsi vagyok, hogy jön-e még valami.

Ha már nem egy tévéműsorra vágysz, akkor mire?

Mindig megtalál egy-egy újabb feladattal a csatorna, és nagyon szeretek ott dolgozni. Emellett a másik nagy szerelmem a rádió, szeretnék még sokáig piacvezető reggeli műsort készíteni a fiúkkal. De már nem feltétlenül csak ebben látom a kihívást, hanem sokkal inkább a saját belső fejlődésemben is. Ott még mi vár? Szembenézés a szülőkkel, a feleségemmel, a gyerekekkel - ezek a mélységek érdekelnek inkább...






A belső középpont? Az igazán lényeges? Ami megkérdőjelezhetetlen, mint a Keljfeljancsinál? Kibillented és visszaáll...

Ez lenne a végcél, de elérni is nehéz, és megtartani még inkább. Végzek bizonyos gyakorlatokat, és akkor megvan fél óráig, amit aztán próbálok időben kiterjeszteni... Ezek a tudatállapotok foglalkoztatnak igazán. A boldogságról majd' mindenki azt gondolja, hogy egy rajtunk kívülálló esemény adja meg majd. Az ember tévesen úgy gondolkodik, ha majd ez vagy az a feltétel teljesül, ha ezt vagy azt, megkapom, megszerzem, boldog leszek! Tök jó, csak tudni kell, hogy ha az mégsem jön, akkor nincs boldogság. Mit lehet csinálni? El kell kezdeni önmagadban létrehozni, megteremteni! Nekem most ez a legnagyobb felismerésem.

Mit teszel, hogy megtaláld?

Meditálok, légzőgyakorlatokat végzek nap mint nap. Olyan tudatállapotokat tapasztaltam meg, ami elképesztő. Ha ez bennünk van, és létrehozható mindenféle tudatmódosító szer nélkül, akkor hogy merünk leélni egy életet úgy, hogy nem dolgozunk azon, hogy ezeket az állapotokat átéljük és megnyújtsuk? Mekkora kincs bújik meg bennünk! Olyan tiszta valóságot és egységet élhetsz át... Egyszerűen nem hiszed el, hogy ha ez a való tudatállapot, akkor mi az a homály, ami egész nap rajtad van? Abban az állapotban minden teljesen egyértelmű. Hogy miért neveled a gyereked úgy, ahogy, hogy ő épp miért hozzád jött, hogy mi a dolgod a feleségeddel, hogy mit kell tőle megtanulni, hogy miért csinálod a munkád... Ez egy félóra-óra, aztán persze megcsörren a telefon, jön egy e-mail, és szépen elkezd visszaszivárogni a zaj. De már érzed a kettő között a különbséget.

Ennek az élménynek a révén már másként látsz a mindennapokra? Arra a frusztrációra is, amivel kezdtem?

Igen, mert rájöttem, hogy mindaz, ami történik, mégsem olyan komoly. Elkezdtem átértékelni mindazt, ami körülöttem van. Relativizálódnak és átalakulnak a dolgok. Ezek a gyakorlatok erre jók. Ha írnak rólam valami rosszat, megbánt valaki, vagy vitába keveredem - már könnyebben elengedem.

Nem írsz újabb könyvet?

Nagyon szeretnék, csak hát jött Noel, úgyhogy mostanában négy-öt órákat alszom. De már megvannak a témakörök, fejezetek... Nem interjúk lesznek benne, mint az elsőben, hanem a saját tapasztalataimról szólna. Arról, hogy ha ezen az úton elindulsz, milyen lépések, technikák vannak arra, hogy a boldogságot önmagadban megtaláld, létrehozd! Hogy természetesen vannak olyan körülmények, amik örömet okoznak, de létezik egy önálló énkép, egy elvárások nélküli létezés, aminek révén tudunk boldogok lenni attól függetlenül, hogy a külső feltételek épp milyenek.

Már hallom is a megjegyzéseket - a reggeli megmondó Balázs, a ,,szalonbuddhista" könyvet ír, ah! Miért mosolyogsz?

Popbuddhistát szoktak mondani. De nem baj! Mondják csak... Ha ez számítana, akkor mikrofon mögé sem mernék ülni. Ezen már jócskán túl vagyok. Ha le akarom írni és átadni a tapasztalataimat, és önmagam előtt hiteles mindaz, amit szeretnék, akkor ez nem számít. Tudod, az csak a külvilág, a félhomály - a lényeg nem ott van.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 175. rész
  2015-04-21 23:32:39, kedd
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 175. rész

Müller Péter: "Szerelemgyerekek vagyunk"

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Ketten kellünk hozzá! Ahhoz, hogy élni tudjon egy érzés, egy gondolat, ketten kellünk. Én csak kezdem, de veled együtt folytatjuk, együtt."






Ez az élet titka. Így születtünk a világra, én is, te is: két ember kellett hozzá. De amikor felnövekedünk, elvakult gőgünkben azt hisszük: ,,Én! Csak én! Én egyedül, a másiktól függetlenül is vagyok! Enyém! Nekem! Én vagyok, mások nélkül, csak én egyedül!" Elfelejtjük, hogy úgy adtak össze minket, hogy legyünk. Egy férfi és egy nő koprodukciója vagyunk. És mindegyik a leglényegesebbet adta magából. Elfelejtjük, hogy szerelemgyerekek vagyunk, és ha élni akarunk, tovább kell adni ezt a szerelmet, mert félemberek maradunk, élő halottak.





Az író is így van. Én írom a műveimet, de benned, s veled együtt él és folytatódik tovább. Én ,,csak" az apja vagyok. Minden, ami él, szeretetből születik, és a szeretet is tartja fenn.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Harsogó Tavaszban
  2015-04-21 23:27:21, kedd
 
  Harsogó Tavaszban


Harsogó Tavaszban

Mosolyog az ég,

Újra lendül a csikorgó

Vén világkerék.


Virágpompa hátán

Lovagol a szél,

Fenn az égen álmodozó

Öröm mendegél.


Menekülő téllel

Tűnik el a lom;

Isten arcán újra felragyog

Az Irgalom.


Harsogó Tavaszban

Fényes sejtelem:

Sose múlik el a világból

A Szerelem.


Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Átírtam!
  2015-04-21 23:26:07, kedd
 
  Átírtam!

Néha a színész írja át a darabot.

Egressy Gábor a nagy idők kiválósága volt, előbb vándorszínész, majd a Nemzeti Színház hőskorának egyik leghíresebb tagja. A szabadságharcban honvédtisztként harcolt.

Egressy a nagyon öntudatos színészek közé tartozott, és erről néha meglepő szituációkban tett tanúbizonyságot.

Egy akkor népszerű darabban, Augier - Az arcátlanok című vígjátékában egy büszke és fennhéjázó márki szerepét osztották rá. Az első olvasópróbán a kollégája - szerepe szerint - dühösen rárivallt:

- Én önt, márki, ezennel arcon ütöm!

- Visszaadom, és megölöm! - vágta rá Egressy.

A rangidős színész, aki a rendező feladatait látta el, rászólt a vezető színészre:

- A szövegben nem ez van.

Egressy vállat vont:

- Átírtam!


Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Maradj velem soká!
  2015-04-21 23:24:20, kedd
 
  Maradj velem soká!


Fut az Idő velem,

Nem szegem le fejem:

Van KIT féltenem.


Amíg szememben fény villan,

Míg a létem el nem illan,

Maradj velem soká!


Közös múltunk - meleg dunna;

Ráterül a holnapunkra.


Jelenünk - sejtelmes álom,

Közös hitben, közös ágyon.


Fut az Idő velem,

Van KIT féltenem.


Drága Feleségem,

Maradj velem soká!


Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Mi a líra?
  2015-04-21 23:22:56, kedd
 
  Mi a líra?



Mi a líra?

Talán bizony ködtakarós,

Iszapszürke,

Kócos, borzas

Szóözön?

Tiszta szónak,

Olvasónak,

Magyar múltat folytatónak

Talán vissza se köszön?


Vagy esetleg

Mesterséges,

Émelyítő

Füsttömeg?

Sárban csúszik,

Se ritmust,

Se igaz utat

Nem követ?


Ez lenne talán a líra?

Hókoszorú üres sírra?


Dadogó, petyhüdt halandzsa?

A sátán koszlott bakancsa?


Mákonyok gerjesztik csupán,

S nem műveli, csak sarlatán?


Valami műanyagféle?

Nem.

A világ szívverése.

Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Orgona
  2015-04-21 23:19:58, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Gazpacho, a folyékony saláta
  2015-04-21 23:15:11, kedd
 
  Gazpacho, a folyékony saláta

Ha igazi nyári levesre vágyunk, érdemes kipróbálni a spanyol konyha klasszikusát, a hideg paradicsomos-fűszeres levest, a gazpachót!

Ez a hideg zöldségleves nagyon régóta étlapon van a spanyoloknál. A földeken dolgozó munkások mindennapi eledelének számított. Eleinte a száraz kenyeret házasították össze az olívaolajjal, kevés ecettel, némi fokhagymával és mandulával, mint az ókori római legionáriusok is tették, aztán a hódítások következtében Európába kerülő paradicsom és paprika is a levesbe férkőzött. Azóta elválaszthatatlanok.





Finom, olcsó, pofonegyszerű és még finom is!

Állítólag az első adagot maga Kolumbusz keverte ki, aki a hosszú útra nagyobb adag hagyományos gazpachoval töltött hordót vitt, majd az Andokban termő paradicsommal bolondította meg.

Az eredetileg andalúz fogás mára elterjedt egész Spanyolországban, kedvelt Portugáliában, valamint Latin-Amerikában, és az egész világon ismerik és szeretik. A levest III. Napóleon spanyol felesége, Eugenia de Montijo vitte át Franciaországba és tette ismerté. Észak-Spanyolországot a XX. század első felében nyerte meg magának az étel.

A gazpacho receptjére is igaz: ahány ház, annyi szokás. Az alapanyagok és a fűszerek variábilisak, nem beszélve a leves sűrűségéről, a hozzá kínált falatokról, de mégis nagyjából egyre gondolunk, amikor a nyári hónapokban egy árnyas kerthelységben rendelünk egy tálnyi gazpachot.

Létezik egy tejszínnel dúsított változata is, ez az Arranque. Itt a levesbe kerülő víz nagy részét tejszínnel helyettesítik.





Tejszínnel dúsított gazpacho, az arranque

Az antequerai gazpacho majonézzel és citromlével készül, a grenadai verzióba viszont kömény kerül. Van, ahol mentát tesznek bele, fenyőmagot vagy sózott tőkehalat. Córdobában negyedbe vágott tojással és sonkával bolondítják a levest.

A spanyol falvakban a mai napig a desszert előtt kínálják a gazpachot. De tökéletes előétel, délutáni frissítő vagy nyáresti vacsora.


Ha kedveljük a csípős ízeket, akkor érdemes a levesbe néhány csepp Tabasco szószt tenni.
Kevés tejföllel krémesíthetjük a gazpachot.
A kimagozott, héjától megszabadított paradicsom helyett lehet paradicsomlevet is használni.
Ha azt szeretnénk, hogy tényleg hűs legyen a leves, érdemes hűtött tálakban vagy jégkockákkal szervírozni.
A gazpachohoz kínálhatunk sonkát, avokádót, esetleg tortilla chipset, de egy kis hideg sült csirkével is jó párost alkotnak.





Apróra vágott zöldségekkel gazdagíthatjuk

Gazpacho

Hozzávalók:
70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus
1 közepes méretű uborka
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg szárított fehér kenyér
1/2 l víz
4 evőkanál olívaolaj
1 bő evőkanál borecet

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozott uborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok.





Kevés alapanyag kell hozzá, de nyár mindenképpen!

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Viva, Espana!
  2015-04-21 23:08:46, kedd
 
  Viva, Espana!

A magyar gyomornak nem idegen a spanyol konyha, hiszen sűrű levesek, tartalmas húsok, fűszeres ételek jellemzik. És nagyon finom édességek!

A spanyol konyha

Ibériában mások az étkezési szokások, hiszen nagyon meleg az éghajlat. Mint a mediterrán vidékeken mindenütt, itt is későn kelnek az emberek, így a reggelit is inkább délelőtt fogyasztják el. Az ebéd ezért a délutánba nyúlik bele, a vacsora pedig el sem kezdődhet a hőmérséklet lehűlése, azaz kilenc óra előtt. Az étkezés nem csupán az éhség csillapítására szolgál, hanem családi-társadalmi esemény is, ezért sokáig elhúzódik. Nem véletlen, hogy itt nem tudtak teret hódítani az amerikai típusú gyorséttermek.





Tapas - sok-sok falatka előételnek

Az ebéd, a vacsora többnyire hideg vagy meleg előétellel, salátával kezdődik. Levest ritkábban fogyasztanak, mint nálunk, többnyire hideg, nyers zöldséglevest, a világhírű gazpachót. A saláták nem a savanyúság szerepét töltik be, mint nálunk, hanem önálló fogások, olajjal és ecettel készülnek. Sokféle tapas, apró falatok kerülnek késő délután az asztalra, a vacsora előtt, igazi előétel-arzenál. A hideg előételek kedvelt hozzávalója a levegőn szárított nyers sonka, a serrano, és a fűszeres kolbász, a chorizo. Ünnepi alkalmakkor hideg és meleg előételt is felszolgálnak. Ez utóbbi általában tojásétel, a tortilla.





Serrano - a híres levegőn szárított sonka

A főfogások közül Spanyolország nemzeti ételének számít a paella, a hússal-rákkal készült rizs. Ezt speciális, kétfülű, mély vasserpenyőben készítik, amit kizárólag ennek az ételnek a párolásához használnak. Minden tájnak, minden városnak, sőt, minden családnak megvan a titkos paella-receptje, amelyet féltékenyen őriz. Ez a fogás tulajdonképpen egytálétel, amely egyébként is nagyon kedvelt Spanyolhonban.





Paella - rizs sokféle helyi finomsággal gazdagítva

Az egytálételek többsége marhahúsból készül, sok paradicsommal, paprikával, hagymával és fokhagymával, tehát a magyar gyomor számára is kedves. A húsok pecsenye vagy mártásban főtt változatban kerülnek az asztalra. Készítésükhöz sok hagymát és fokhagymát, paradicsomot használnak fel, de nem ritka a húsételekben a mandula vagy mazsola sem. A tengeri ételek rendkívüli változatosságban fordulnak elő a parázson sülttől a paradicsomos-fűszeres szószban pároltakig. Ebédhez és vacsorához természetesen bort kínálnak, amely kiváló minőségben terem a déli lankákon. A spanyol bor erőteljesebb, testesebb, mint olasz vagy francia társai. Kedvelik a számunkra rendkívül édes desszertborokat és a gyümölcsökkel ízesített sangriát is.





Tipikus tapas a padron, a sült mini paprika

Most lássunk néhány igazi spanyol finomságot!

Tortilla

Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 6 tojás, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 0,6 dl olívaolaj, só, frissen őrölt bors, néhány szál petrezselyem

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, vastagon felszeleteljük és lábosba tesszük. Annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Felforraljuk, megsózzuk, majd 5 percig főzzük. Leszűrjük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben olajat forrósítunk és beletesszük a hagymakarikákat és a zúzott fokhagymát. 2-3 percig pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, jól összekeverjük a hagymával és 5 percig sütjük. Jól lenyomkodjuk a serpenyő aljára. A tojást sóval-borssal jól felverjük, majd a hagymás burgonyára öntjük. Fedő alatt, kis lángon addig sütjük, amíg a tojás teljesen meg nem szilárdul (10-15 perc). A serpenyőben adjuk az asztalra.





Tortilla - a tojásos krumplilepény nagyon egyszerű és olcsó, jól variálható étel

Atún con tomate - paradicsomos tonhal

Hozzávalók:
4 vastag, 20 dkg-os tonhalszelet, 2 evőkanál liszt, 1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsom, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, 1 teáskanál cukor, 1 babérlevél, 1/2 csokor petrezselyem, morzsolt vagy friss kakukkfű, 1,7 dl olívaolaj, só

Elkészítés: A tonhalszeleteket tálba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a felaprított petrezselyem felével és egy csipet sóval. 15 percig állni hagyjuk. Serpenyőben 0,8 dl olívaolajat forrósítunk és beletesszük a kockára vágott hagymát meg a zúzott fokhagymát. Üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot a levével együtt. Sóval, borssal, babérlevéllel, cukorral, kakukkfűvel és a maradék petrezselyemmel ízesítjük. Nagy lángon, gyakori keverés mellett összeforraljuk. A lecsöpögtetett tonhalszeleteket lisztbe forgatjuk. A maradék olajat serpenyőben megforrósítjuk és beletesszük a tonhalszeleteket. Mindkét oldalát nagy lángon 3 percig sütjük. - Szűrőkanállal kiemeljük és áttesszük a paradicsommártásba. Előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk és 15- 20 percig sütjük.

Spanyolország partjait egy tenger és egy óceán mossa, nem véletlen, hogy sok halat és tengeri “herkentyűt" fogyasztanak. A tengerparti részeken nem képzelhető el egy kiadós vacsora halas fogás nélkül.

Csirke fokhagymamártásban

Hozzávalók:
1 kg csirkecomb, 8 gerezd fokhagyma, 1,2 dl tyúkhúsleves, 0,6 dl száraz sherry, 1 evőkanál pirospaprika, 1 babérlevél, néhány szál petrezselyem, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítés: A csirkecombot lebőrözzük, kicsontozzuk, eltávolítjuk a zsíros részeket is. A húst alsó- és felsőcombra bontjuk, majd a felső részt hosszában kettévágjuk. Tálkában összekeverjük a pirospaprikát sóval és borssal, majd a fűszerkeverékben meghempergetjük a húsdarabokat. Serpenyőben olajat forrósítunk és beletesszük az egészben hagyott, héjas fokhagymagerezdeket. Nagy lángon 1-2 perc alatt barnára sütjük. Az olajból kivesszük és félretesszük. A visszamaradt olajban kisütjük a csirkét. Felöntjük a borral, fél percig főzzük, majd felöntjük a levessel. Babérral fűszerezzük, és fedő alatt 10 percig pároljuk. A sült fokhagymagerezdeket kinyomjuk a héjából, pépesre keverjük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is. Belekeverjük a mártásba és további 10 percig főzzük.

Ropogós héjú barna kenyeret és fehér- vagy vörösbort fogyasztanak hozzá.

Dulce - nagyon édes

A spanyol desszertben sok a méz és a mandula. Készülhet kenyérből, piskótából is, a tortákat gyümölcskrémmel töltik.
Flan de naranja

Hozzávalók:
2 dl frissen facsart narancslé, 7 tojássárgája, 1 tojás, 27 dkg porcukor

Elkészítés: Kiolajozunk négy, 125 ml űrtartalmú fém vagy kerámia sütőformát. 8 dkg cukrot 0,8 dl vízzel együtt lábosba teszünk és felforralunk. Kb. 10 percig főzzük, amíg karamellizálódik. A karamellt elosztjuk a formákban és körbeforgatjuk, hogy mindenhová jusson az alján. A narancslevet és a maradék cukrot egy másik lábosban felforraljuk és kb. 2 percig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Kihűtjük. Az egész tojást és a tojások sárgáját tálba tesszük, fakanállal felverjük, majd beleöntjük a narancsszirupot. Jól összekeverjük, majd a formákba öntjük. A formákat tepsibe állítjuk, a tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a formák feléig érjen. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük, majd 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. A forma alját meleg vízbe mártva, a flant könnyen tányérra boríthatjuk.





A flan tulajdonképpen pudngféle, nagyon krémes, ellenállhatatlan

Torta de Santiago

Hozzávalók 8 szelethez:
15 dkg liszt, 45 dkg hámozott mandula, 40 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 6 tojás, 2 evőkanál citromlé, 2 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítés: A hámozott mandulát robotgépben megőröljük. A vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és elektromos, kézi habverővel habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel külön-külön kikeverjük. Belekeverjük a lisztet, majd a mandulát és a reszelt citromhéjat is. A tésztát kivajazott, 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 1 óra 20 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). 5 percig hűlni hagyjuk, majd a tetejét citromlével megkenjük. Rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Ízlés szerint a tetejét porcukorral díszítjük.





Torta de Santiago, a nagyon mandulás spanyol sütemény

Churros

Hozzávalók:
15 dkg liszt, 2 tojás, 3 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, kevés reszelt narancshéj, a sütéshez olaj

Elkészítés: A cukrot és a fahéjat kistányérban összekeverjük. A lisztet, vajat, porcukrot, reszelt narancshéjat, csipetnyi sót lábosba tesszük, felöntjük 1,7 dl vízzel. Kis lángon összemelegítjük, majd állandó keverés mellett, 2-3 perc alatt tésztává főzzük. Langyosra hűtve áttesszük egy robotgépbe, és járó motor mellett beleöntjük a tojásokat. Galuskatésztánál keményebb állagot kell kapnunk. Ha ennél puhább, visszatesszük a lábosba és még 1-2 percig főzzük. A tésztát csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk. Nagyobb serpenyőben bő olajat forrósítunk és a zsákból 6-8 cm hosszú tésztát nyomunk bele. Ollóval elvágjuk (az egyik kezünkkel nyomjuk a tésztát, a másikkal vágjuk). Egyszerre csak néhány darabot nyomjunk az olajba. Kb. 3 perc alatt aranysárgára sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük és megforgatjuk a fahéjas cukorban. Azonnal fogyasztjuk.

A churros hagyományos spanyol reggeli, sűrű, forró csokoládéba mártva. Latin-Amerika sok országában is kedvelik, az utcai churros-sütödék előtt mindig sorok kígyóznak.





A churros nálunk tolófánk, a spanyolok csokiszószba mártogatják

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 383
  • e Hét: 1158
  • e Hónap: 6196
  • e Év: 135903
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.