Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Együnk csírát!
  2015-04-22 22:21:17, szerda
 
  Együnk csírát!

Egy tenyérnyi csíragubanc elég mókás látvány, ám fontos és praktikus vitaminforrás, ráadásul finom is. A csírák ugyanis jóval több telítetlen zsírsavat, ballasztanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint maguk a zöldségek.

Kevés zsír, kevés kalória - rengeteg vitamin és nyomelem

A zsenge hajtásokban szénhidrátot és zsírt alig találunk, ugyanis a zöldség- illetve a gabonamagvak csírázás közben maguk is sok szénhidrátot és zsírt használnak fel, így ezeket a tápanyagokat a magnövény feldolgozza, a keményítőt pedig jórészt glükózzá és gyümölcscukorrá alakítja. Ebből fakad a csíranövények kellemesen édeskés íze.





Mindig nyersen fogyasszuk a csírákat, hogy semmit se veszítsenek tápértékükből!

A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk így rendkívül fontos, különösen a vitaminszegény hónapokban, hiszen kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G- és K-vitaminnak, valamint számos ásványi anyagnak (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és szilícium), ráadásul ezek természetes formában vannak jelen, így a szervezet könnyen fel tudja használni.

A különféle csírákat nyersen fogyasszuk, salátákba, szendvicsekbe téve, de a különféle mártogatósokat vagy sós túrókrémeket is feldobják a hihetetlenül intenzív ízű egészséges kis növénykezdemények. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mennyire dekoratív a csírákkal gazdagított étel!





Ma már nagyobb üzletekben vagy bioboltokban sokféle csírát találunk, érdemes kipróbálni mindet!

Először érdemes boltban vásárolni és kipróbálni, de ha rákapunk, akkor magunk is csíráztathatunk otthon. Megéri!

Otthoni csíráztatás

1. A csíráztatni való magokat kertészetekben vagy bioboltokban szerezhetjük be. Érdemes a bio, vagyis vegyszermentes magokat választani.

2. Helyezzük a csíráztatni kívánt magvakat műanyag, üveg- vagy agyagedénybe, és áztassuk be langyos vízbe 4-12 órán át. Ügyeljünk arra, hogy a magokat ne érje erős napfény.

3. Ha a mag héja már megpuhult, helyezzük nedves papírtörlőre, és fedjük le szinté nedves papírtörlővel, hogy viszonylag sötétben legyen.

4. Az edényt öblítsük el minden nap, egyrészt azért, hogy biztosítsuk a folyamatos nedvességet, másrészt így elkerüljük a penészedést.

5. A csíranövénynek, amelynek már friss, zöld hajtásai vannak, szüksége van az éltető napsugárra, ezért néhány nap múltán kitehetjük a konyhaablakba.

6. A csírákat fejlettségi fokuktól függően, illetve ízlés szerint 2-10 nap múltán szüretelhetjük!





Otthon is csíráztathatunk, lehetőleg kezeletlen magokból

A legjobb csírák

Bab-, szójabab- és borsócsíra

A hüvelyesek csírái jó hatással vannak a szívre, magas rosttartalmuk nagyszerűen szabályozza a vérnyomást. A bennük lévő sok vas segíti a vérképzést, E-vitamintartalmuk szépíti a bőrt.





A salátákat nagyon feldobja egy csipetnyi csíra

E csírák vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatással bírnak, jót tesznek a csontoknak, a látásnak és az emésztésnek, valamint csökkentik a daganato betegégek kialakulását is.

Búzacsíra

A búzacsíra nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kálciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat. Kiváló méregtelenítő hatásának köszönhetően tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat. Jótékonyan hat az anyagcserére, de emellett erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását.

Lucernacsíra (Alfalfa)

Igen magas a C-, B-, B12-, D-, E- és K-vitamin-tartalma, sok benne a vas, a kálcium, a foszfor és a magnézium. Rendkívül jótékony hatással bír szív- és érrendszeri betegségek esetén, például megelőzi a vérrögök kialakulását. Növényi hormonjai hasonlatosak az ösztrogénhez, ezzel például a mellrák megelőzésében is hatásos.





Szendvicsekre is tehetjük, nem csak finom, de mutatós is!

Mustármagcsíra

Elsősorban antibiotikus hatásáról ismert, de segít a keringési rendellenességek, az emésztőrendszer és a máj betegségeinek gyógyításában, jótékonyan hat bőrbetegségek és hajhullás esetén is.
Napraforgócsíra

Igen sok A-, C-, B-, D- és E-vitamint, valamint rezet, cinket, vasat, foszfort, kalciumot és jódot tartalmaz. Elsősorban méregtelenítő és tisztító hatású, és hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet is.

Retekcsíra

A rengeteg vitamin és ásványi anyag mellett elsősorban kiemelkedően magas foszfortartalmáról ismert. Természetes antibiotikum és kiemelkedő a tisztító hatása, megfázás vagy nátha esetén oldja a nyálkalerakódásokat. Tökéletes vízhajtó, segít a kisebb vese- és epekövek eltávolításában.





Csupa életerő!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mit esznek a vegánok?
  2015-04-22 22:09:14, szerda
 
  Mit esznek a vegánok?

Húsmentes, pontosabban vegetáriánus fogásokat szinte mindenki szívesen készít időnként akkor is, ha nem mond le véglegesen a húsételekről. No de vegánt? Egyáltalán milyen a vegán koszt, és kik azok a vegánok?

A veganizmus, mint életstílus

A húsmentes táplálkozás évezredek óta ismert világszerte, mégis a felgyorsult, modern világban akad egyre több híve. A vegetarianizmus egyik fajtája az úgynevezett veganizmus, amelynek elkötelezett követői nem egyszerűen a húsoktól, de mindenféle állati eredetű tápláléktól tartózkodnak, sőt sok esetben állatbőrből, szőrméből, gyapjúból, selyemből készült ruhaneműket sem viselnek. A veganizmus általában a tudatos táplálkozással párosuló szemléletmódot, életstílust jelenti. Vannak, akik etikai, mások környezetvédelmi vagy épp egészségügyi megfontolásból lesznek vegánná.

Az irányzat elnevezése a növényi eredetű táplálkozásból alakult ki. Annak ellenére, hogy 1944-ben jött létre az első vegán társaság, alapítója az angol Donald Watson volt, és az 1960-as évektől kezdett bevonulni a köztudatba a fogalom, kizárólag növényi táplálékon ennél lényegesebben régebb óta élnek emberek. Ennek számos társadalomtörténeti oka ismert - évszázadokon át nem nagyon került húsétel a szegények asztalára, abból főztek, amit az erdők-mezők adtak, vagy szerencsésebb esetben a kertben termett.





A friss gyümölcsök, zöldségek központi szerepet kapnak a vegánok étrendjében

A szigorú vegán életmódot folytatók nem fogyasztanak tojást, sajtot, sem egyéb tejterméket, de még mézet sem - vagyis semmi olyasmit, aminek közvetlen köze lenne az állatokhoz. Eltekintve attól, hogy ezen életforma követői között számos harcos állat- és környezetvédő is akad, a vegán táplálkozás hívei ötféle irányzathoz tartoznak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének átjárások az egyes csoportok között. Sőt akadnak olyan vegánok is, akiket elsősorban egészségtudatos megfontolások vezérelnek, vagy épp tojás-, illetve tejallergiájuk miatt választják ezt az étrendet.

Az egészség záloga a vegán életmódban?

Ma már kutatási eredmények sokasága támasztja alá a jól megválasztott vegán étrend egészségmegőrző, jó közérzetet biztosító hatásait. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy akik ezt az életmódot választják, nem csupán rendkívül tudatosan táplálkoznak, de a mozgásra is fokozott figyelmet fordítanak - a rendszeres kocogás, torna, a jóga, a pilates sokak életében játszik fontos szerepet, de az élsportolók, pl. hosszútávfutók között is szép számmal akadnak vegánok. Az esetek többségében pedig mindehhez határozott vagy kevésbé határozott életfilozófia is társul.

Az állati zsiradékok teljes elhagyása mellett a rostban, vitaminokban gazdag kiegyensúlyozott táplálkozás csökkenti a modern világ népbetegségének számító elhízás esélyét, de a szív- és érrendszeri problémák, a daganatos betegségek megelőzésében, leküzdésében is igen hatékony. A magas koleszterinszint csökkentésében, sőt tudósok a nem veleszületett cukorbetegség kialakulásának megakadályozásában is kiugró eredményeket mutattak ki a vegán étrend hívei között. Többeknek talán meglepő, de az idősebb korosztályt érintő csontritkulás megelőzésében is orvosi eredmények támasztják alá a növényi alapú kalciumforrások hatékonyságát. A tej és a tejtermékek fogyasztásának mérséklésével, vagy azok teljes kiiktatásával a kalcium, a D-vitamin növényi eredetű táplálékokból is hasznosul a szervezetben, sőt ennek számos előnye is bizonyítást nyert.





Wokban készült kínai zöldséges ételek - nem csak vegánoknak

Elegendő a kínai, illetve számos távol-keleti konyhára gondolni, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tejtermékeket, mégis igen nagy számban élnek egészséges, idős emberek a távol-keleti országokban. A táplálkozás ezen szegmensére is kiterjedő hosszú évekig tartó kutatássorozat megdöbbentő eredményeit publikálta egy amerikai professzor a rendkívül nagy hatású, hasznos tanácsokat tartalmazó Kína-tanulmány című kötetében.

Mindemellett tény, hogy a mozgás, valamint a változatos, ugyanakkor mértékletes, kitűnő minőségű alapanyagokra épülő, bőséges folyadékbevitellel párosított étrend jó közérzetet hoz mindenki életébe, aminek köszönhetően a betegségek is távol maradnak tőlünk.





A vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök az egészségtudatos táplálkozás alapjai

Azok számára, akik már a vegetáriánus életmódot is nehezen tudják elképzelni, valószínűleg a lehetetlennel határos kategóriájába tartozik a vegán táplálkozás. Sokan azért nem adnak esélyt a kipróbálásának, mert az esszenciális aminosavakat, állati eredetű élelmiszerekben megtalálható fontos ásványi anyagokat, fehérjéket hiányolják ebből a konyhából. Bármilyen meglepő, a megfelelő élelmiszerek társításával mindenhez hozzájut a szervezet.

Néha nem árt néhány vegán napot vagy hetet beiktatniuk azoknak sem, akik máskülönben csak egy jó csülkös bableves vagy paprikás csirke elfogyasztása után állnak fel elégedetten a terített asztaltól. Egy próbát megér - már a közérzet-javító hatásai okán is, és néhány felesleges kilótól is könnyedén meg lehet így szabadulni!

Teljes értékű étrend vegán módra





A zöldségekkel töltött szusi vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag

A vegán étrendnél néhány fontos ásványi anyag és vitamin fokozott bevitelére mindenképp nagy figyelmet kell fordítani. Ezek közül is kiemelkedik a vörösvérsejtek képződéséhez és az idegsejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlen B12-vitamin. A növényi alapanyagok közül a tengeri algában (ez képezi többek között a szusitekercsek borítását), a különféle gombákban, a természetes élesztőben vagy élesztőkivonatban, meg persze a tofuban, szójatejben, továbbá számos olyan élelmiszerben megtalálható, amelyhez ,,gyárilag" hozzáadják. Aki azonban biztosra menne, nem árt, ha vitaminkomplexum formájában is szed belőle.

A kalciumbevitelre szezámmag, szezámpaszta (tahini), mandula, magas kalciumtartalmú zöldségfélék, valamint kenyerek, kalciummal felturbózott gabonapelyhek, gyümölcslevek fogyasztásával lehet ügyelni.

A létfontosságú vas megtalálható a dióban, mogyoróban, mandulában, aszalt és friss gyümölcsökben, zöld leveles zöldségfélékben. Jó tudni, hogy a növényi eredetű vas akkor hasznosul legjobban a szervezetben, ha C-vitamin is társul hozzá. Egy aszalt gyümölcsöket tartalmazó müzli leöntve frissen préselt gránátalma vagy narancs levével tökéletes vasfelszívódást is biztosít a szervezetnek.





A diófélék remek vas és fehérjeforrások - tele hasznos zsírsavakkal

A teljes értékű fehérjékre is nagyobb hangsúlyt kell fektetnie annak, aki vegán étrend szerint él. Itt sem kell különös hókuszpókuszokra gondolni. Egy jó tányér lencsekrémleves néhány szelet teljes őrlésű kenyérrel teljes értékű fehérjéhez juttat bárkit. A hummusz némi péksüteménnyel szintén tökéletes és egészséges, nem mellesleg finom fogás. A rizs, elsősorban a hántolatlan típusok, babbal kiegészítve szintén biztosítják a megfelelő összetételű fehérjebevitelt, ez a kombináció ráadásul számos fontos ásványi anyagot is tartalmaz.

A vegán konyha

Ma már világszerte számos vegán étkezde létezik, sőt szakácskönyvek sokasága, de az oldalon található receptek is csábítanak olyan fogások kipróbálására, amelyekről első pillantásra fel sem tűnik, hogy nincs bennük hús, tej, tojás.





Padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, fűszerek - a ratatouille is finom vegán étel

Egy gazdag zöldségraguleves, egy tányér színes ratatouille vagy a paradicsomos káposzta mind-mind vegán fogások, pedig ebből a szempontból bizony ritkán gondolunk rájuk. Sőt talán a máig népszerű Csárdáskirálynő című operettben elhangzó ,,Ne búsulj rózsám, mert az egy garast sem ér. Ne búsulj, lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér" - boldogabb jövő kilátásával kecsegtető sorain sem töprengett senki azzal a szándékkal, hogy a friss kenyér és a szőlő (érdemes megkóstolnia, aki még nem próbálta!) milyen remek vegán uzsonna.





Tofu nyárson, szezámmal, salátával

A vegán konyha alapanyagai a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, hüvelyesek, diófélék - és ezek számtalan módon variálhatóak. Akárcsak a vegetáriánus konyhára, a vegánra is igaz, hogy a legízletesebb ételek nem a kolbászfűszerrel készült szejtánból vagy búzahúsból tálalhatók, jóllehet a szejtán, tofu, szójatej szerepet kap vagy kaphat számos fogásnál.

A friss zöldségfélékből és gyümölcsökből igen változatosan elkészíthető saláták minden vegán étrendben előkelő helyen szerepelnek. Tavasszal a friss medvehagyma, zöld leveles saláták, de az eper vagy a mindig kéznél lévő alma, mazsola (ez utóbbi igen fontos vasforrás is!), újhagyma, retek kombinálásával ízletes salátákat lehet gyorsan összedobni. Ha a tetejére pirított tökmag, napraforgó vagy bármilyen aprított dióféle kerül, könnyű ebédként vagy vacsorára is tökéletes.

Az olasz konyha barátai a minestronét, a paradicsomlevest gyakran tálalják előételként, de a zsenge zöldborsó- vagy bármely zöldségleves is mindig megújítható egy-egy jól megválasztott zöldfűszerrel. A mindenféle tejes összetevőt nélkülöző, önmagukkal sűrített, esetenként akár zab-, kókusz- vagy szójatejjel krémesre pürésített zöldséglevesek hűvös napokon tartalmas, ízletes fogások.





Szezonálisan variálható zöldségekből sokféleképp készülhet gazdag minestrone

Aki kedveli a közel-keleti ízeket, és a falafelhez kenyeret, valamint salátát is fogyaszt, megfelelő fehérjekombinációhoz, ugyanakkor vitamindús ebédhez vagy vacsorához is juthat.

Fűszeres falafel

Hozzávalók:
30 dkg száraz csicseriborsó (egy éjszakára beáztatva)
1 db közepes méretű hagyma
1-2 karcsú fokhagymagerezd
2 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál őrölt, szárított korianderzöld
½ mokkáskanál cayenne-i bors
½ mokkáskanál őrölt pirospaprika (nem csípős)
½ citrom leve
tengeri só - ízlés szerint
növényi olaj a sütéshez

Elkészítés: A beáztatott csicseriborsót leszűrjük, közepes lángon kétszeres mennyiségű vízben nagyjából egy óra alatt puhára főzzük. A főzőléből kb. 1 dl-t félreteszünk, a főtt csicseriborsót lecsepegtetjük, majd turmixgép poharába tesszük.
A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát a kés pengéjével ellapítjuk. A fűszerekkel, valamint a félretett főzőlével együtt a csicseriborsóhoz adjuk, pürésítjük. A fűszeres masszát néhány percig pihentetjük, majd nedves kézzel nagyjából 2 cm átmérőjű golyóbisokká formáljuk.
Egy nagy lábosban bőséges mennyiségű olajat hevítünk A falafeleket 3-4 perc alatt ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
Friss salátával, enyhén pirított pitával, hummusszal kínáljuk.





A falafel frissen az igazi

Gyors, kiadós és jól variálható a grillezett vagy tepsiben sült zöldség, sokszor még a megrögzött húsevőket is leveszi a lábukról!

Tepsis zöldségek céklával

Hozzávalók:
2 db cékla
2-3 db sárgarépa
1 db kisebb zellergumó
2-3 db sárga héjú burgonya
25 dkg apróbb barna csiperke
1 nagy fej hagyma
2 evőkanál olívaolaj
2-3 ág rozmaring levelei finomra aprítva
2 nagy csokor finomra aprított petrezselyemzöld
½ citrom frissen préselt leve
tengeri só, frissen őrölt bors - ízlés szerint

Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, a gombáról eltávolítjuk a szennyeződést, éles késsel nagyjából 2 cm vastag gerezdekre, illetve szeletekre darabolunk mindent. Fontos, hogy élesek legyenek a vágási felületek, mert így sülnek majd ropogósra!
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy akkora tepsit, amelyben egy sorban elférnek a zöldségek, sütőpapírral bélelünk.
Egy nagyobb nejlontasakba kanalazzuk az olajat, hozzáadjuk a citromlevet és a fűszereket. A tasak nyitott végét összefogjuk, alaposan összerázzuk, majd belepakoljuk a zöldségeket. Az egészet jó alaposan összeforgatjuk, hogy a zöldségek felületét bevonja a fűszeres olaj.
Az egészet szépen elterítjük az előkészített tepsin, és 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.

Főzelékeket is könnyű tej nélkül krémesíteni - elegendő a zöldségek egy részét pürésíteni.





A csicseriborsóból készült hummusz is vegán étel

A bulgur lényegében tört vagy durvára őrölt búza. Kereskedelmi forgalomba előgőzölt állapotban kerülnek, így vízzel vagy zöldséglevessel egyszerűen csak leforrázzuk, lefedve állni hagyjuk, hogy megpuhuljanak a gabonaszemek. Parázson vagy sütőben sült gombafejek, zöldségek köreteként kínálhatjuk, de zöldpaprikával vagy piros kápia, illetve paradicsompaprikával, finomra vágott petrezselyemmel, paradicsommal, tetszés szerinti zöldségekkel és zöldfűszerekkel tartalmas és finom saláta kerekedik mindkettőből.

Hasonlóan készülhet saláta rizsből vagy a kitűnő élettani tulajdonságokkal rendelkező hajdinából, sőt kölesből is - akár uborkával vagy cukkinivel, olívabogyóval kombinálva, citromlével vagy vinaigrette-tel ízesítve.





Rengeteg friss petrezselyemmel készül a libanoni specialitás, az ízletes tabbouleh

A vegán konyhában is kulcsszerepet töltenek be a friss zöldfűszerek éppúgy, mint szárított variációik, vagy a nagyáruházakban, keleti fűszereket kínáló üzletekben kapható fűszerkeverékek. Érdemes minél többet kipróbálni! Nem egyszerűen az emésztésre gyakorolt kedvező hatásuk és aromáik miatt, de a túlzott sófogyasztás mérséklésére is kitűnőek. Minél ízesebb egy-egy fogás, annál kevésbé érzünk késértést a további sózásra.

A tavaszi aprószemű újkrumpli friss rozmaringgal, petrezselyemzölddel meghintve, olívaolajjal átforgatva mindennyiunk kedvence, hozzá egy kis frissen párolt spenót egy marék pirított dióval meghintve, és máris kész egy könnyű tavaszi ebéd.

A távol-keleti konyha rázva pirított zöldséges fogásai önmagukban, vagy tofuval, pirított mogyoróval kombinálva, rizskörettel az év minden szakában tökéletesen illeszkednek a vegán étrendbe.

A desszertek közül a tudatos vegánok elsősorban a friss gyümölcsöket választják, de a sorbet-k, gyümölcssaláták, befőttek, a szója-, illetve mandulatejjel készült pudingoknak, palacsintáknak, vagy épp a diófélékből, aprított aszalt gyümölcsökkel készített golyóknak is lelkes hívei vannak.

Néha pedig jó dolog nassolni. Ha magunk pirítjuk a diót, mogyorót, kevés fűszersóval meghintve éppúgy tálalhatjuk, mint édesen: karamellbe forgatva.





A desszertről sem kell lemondani: a sorbet tökéletes vegán desszert

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Az egészséges nyerskoszt
  2015-04-22 21:55:26, szerda
 
  Az egészséges nyerskoszt

Nyers és friss gyümölcsöket, zöldségeket nem egyszerűen jó enni, de igen egészséges is. Egy egész táplálkozási irányzat is létezik, amely kifejezetten a sütés-főzés nélküli, nyers ételekre épül.

Mit jelent a nyerskoszt?

Túlnyomórészt friss, nyers zöldségek és gyümölcsök, valamint olajos magvak, egyes gabonák, illetve szárított ételek fogyasztása képezi a nyerskoszt iránt elkötelezettek táplálékát.

Igaz, hogy ez az irányzat az utóbbi évtizedekben került az egészségtudatos életvitelt folytatók érdeklődésének középpontjába, de az egészséges, nyersen fogyasztható ételek több ezer éve jelen vannak az emberiség táplálkozásában. Főként Indiában, az egykori Perzsia területén hosszú életű emberek tanúsítják mindennek generációról generációra öröklődő jótékony hatásait, de Európában és a tengerentúlon is mind többen választják ezt az élet- és ételformát.





Sok friss gyümölcs és zöldség képezi a nyerskoszt alapját

Sokan úgy tartják, az emberi szervezet nem feltétlenül igényli a ropogósra sült húsokat, a tésztaféléket és egyáltalán a főzéssel vagy sütéssel készült ételeket. Ezzel bizonyára többen azonnal vitába szállnának; nem is szabad elfelejteni, hogy a nyerskoszt nem ízetlen és fantáziátlan káposztalevél-rágcsálást jelent, hanem egy tudatos életformát jól megválasztott, egészséges táplálékokkal, amelyek biztosítják a teljes értékű, kiegyensúlyozott étrendet. Az sem elhanyagolható tény, hogy ennek a táplálkozási formának számos jótékony hatása érhető tetten a betegségek elkerülésében, a jó kedélyben, valamint az igazán fitt kondícióban. Természetesen mindez nem kevés odafigyelést és komoly szemléletváltást igényel, de akár kísérletezni is érdemes a tavaszi zöldségek és gyümölcsök megjelenésével együtt egy tisztító, vitalizáló nyerskoszt-kúrával.

A nyerskoszt szerinti táplálkozás lényege jórészt az ételek frissességében és egészséges tulajdonságaiban rejlik. Megbízható termelésből, illetve gazdálkodásból származó gyümölcsök és zöldségek, valamint adott esetben tej-, valamint húskészítmények tartoznak ide. Ez utóbbiak esetében nyers, vagyis nem pasztörizált tejből készült sajtokra, nyersen hajszálvékonyra szeletelt húsokra, a híres festő után elnevezett carpacciókra, valamint hidegen füstölt sajtokra, húsokra kell gondolni.





A spanyolok nyers paradicsomleves, a gazpacho is tökéletes a nyers étrendbe

Miért jó a nyerskoszt?

Elkötelezett hívei meggyőződéssel vallják: a civilizációs betegségek elkerülhetők, ha az emberi szervezetet nem terhelik hőkezelt, módosított szerkezetű, sok esetben károsodott élelmiszerek. A sütés vagy főzés során a zöldségek, gyümölcsök állaga megváltozik, vitamin- és ásványianyag-tartalma nagyrészt elvész, a zöldlevelesek klorofillja elillan, az emésztőrendszer pedig elkényelmesedik, a méregtelenítő szervek működése lanyhul. A nyers táplálékok aromái, enzimjei, szín- és illatanyagai is sérülnek a feldolgozás során. A hozzáadott adalékanyagok pedig erősen savasítják, vagy épp károsítják az emberi szervezetet, csökkentik a természetes immunreakciókat. A feleslegesen bevitt zsírokról és a túlzott szénhidrátbevitelről nem is szólva. Kifejezetten izgalmas kihívás felfedezni a természetes ízeket, és akár egy hétig kipróbálni, milyen a hőkezelést nélkülöző étrend.





A jól megválasztott gyümölcsök édesítőszer nélkül is tökéletesek

Számos kutatás alátámasztja, hogy a természetes növényi enzimek aktivizálják, folyamatos megújulásra késztetik az emberi sejteket, ezáltal jelentősen csökkennek az öregedés tünetei, nő a sejtek élettartama, ezzel együtt a szervezet ellenálló képessége. Elkerülhetők a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ráadásul a rostban gazdag, de zsiradékban szegény tudatos táplálkozás (megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel) a karcsúság zálogát is jelenti.

Hányfélék az elkötelezett nyerskosztosok?

Azok, akik úgy döntöttek, hogy nyerskoszton élnek, nem feltétlenül mondanak le minden olyan táplálékról, amelyet a hagyományos étrend hívei előnyben részesítenek. Még a szigorú nyersevők között is vannak mindenevők, de sok vegetáriánus és vegán választja ezt a táplálkozási formát.

Azok a vegánok, akik így étkeznek, friss gyümölcsöt, zöldséget, salátafélét, fűszernövényt, gyógyfüvet, hidegen sajtolt olajat, valamint dióféléket, különböző magvakat, gombákat iktatnak a mindennapjaikba. A tejsavszükségletüket pl. savanyú káposztával elégítik ki, a fehérjebevitelt pedig a nyersen fogyasztható gombafajták mellett avokádóból, tökmagból, pisztáciából, más olajos magvakból nyerik.

A vegetáriánus nyersevők mindemellett nyers tejből készült sajtokat, és más pasztörizálatlan tejből készült élelmiszereket is fogyasztanak.





A tonhal-tatár különlegesen finom, próbáljuk ki, ha sikerül friss halat beszereznünk!

A nyerskoszt szerint táplálkozók azon csoportjához tartozók, akik nem mondanak le a húsokról, halakról, a tatárbifszteket, carpacciókat, hidegen füstölt húsokat, sonkákat, de a pácolt heringet (akár a ruszlit) is beiktatják az étrendjükbe.

A nyerskoszt nem jelenti feltétlenül a frissen szedett gyümölcsök azonnali elfogyasztását, a teljes hőkezelés kiiktatását. Úgy tartják, hogy a maximum 40 fokos hőhatásnak kitett gyümölcsök vagy zöldségek, praktikusan az aszalt, szárított gyümölcsök és zöldségfélék minden olyan fontos vitamint és ásványi anyagot, létfontosságú enzimet megőriznek, amelyek a friss táplálékokban is megtalálhatók. Ennél nagyobb hőkezelés, tehát főzés, sütés vagy párolás hatására azonban már elvész a vitamintartalom közel fele, ezért nyerskosztnak kizárólag azok a táplálékok minősülnek, amelyeket nem ér ennél nagyobb hősokk.

A nyers és aszalt ételeket alaposan meg kell rágni, ezáltal a fogak, az íny is erősödik, ráadásul ha valaki erre is figyelmet fordít, bizonyos, hogy mértékletesen táplálkozik.





Szelíd szárítással magvakból készíthetünk nyers kenyeret

Természetesen számos kritikával is illették már ezt az irányzatot, amelynek egyik nagy hatású újkori szülőatyjaként a Bircher-müzli feltalálóját, Maximilian Bircher-Bennert tartják számon.

Fontos figyelembe venni, hogy önmagában a nyerskoszt kevés lenne, ha nem tartozna hozzá egy tudatos táplálékbevitelre ügyelő magatartás. Egyes kutatások százalékosan is kimutatták az ezen étrendhez ideális táplálék-összetételt. Eszerint a kiegyensúlyozott nyerskoszt 52%-ban gyümölcsökből, bogyósokból, 35%-ban zöld leveles növényekből, erdei gombákból, fűszernövényekből és csírákból, 7%-ban gyökérzöldségekből, olajos magvakból, mintegy 5%-ban ehető virágokból (az ibolya vagy a rózsaszirom különösen ízletes), és 1%-ban különféle nyersen fogyasztható állati eredetű (ennek része lehet a hús, hal, sőt bizonyos kultúrákban a rovarok egy csoportja is) táplálékból áll. Kétségtelen, hogy ezt valószínűleg csak az igazán elkötelezettek tartják be.





A különféle csírák izgalmasabbá, még vitamindúsabbá teszik ételeinket

A hüvelyesek és gabonafélék például nem tartoznak azok közé a növények közé, amelyek nyersen emészthetők és egészségesek lennének, de burgonyát sem érdemes nyersen fogyasztani. Ezeket tehát más formában, pl. csírákként veszik magukhoz a nyerskoszt elkötelezett hívei. Mindenre kínál megoldást a természet. Kis leleménnyel pedig különféle magőrleményekből, speciális, kíméletes eljárással, szárítással-aszalással kenyerek, ropogós krékerek is készíthetők, illetve beszerezhetők delikát üzletekben, bioboltokban.

Karcsúsító nyerskoszt

Természetesen nem kell feltétlenül mindenkinek áttérnie kizárólag nyers ételek fogyasztására, de időnként érdemes egy-egy napot vagy hetet beiktatni, amikor lemondunk a paprikás csirkéről vagy a túrós csuszáról, és csak zöldségeket, gyümölcsöket, valamint ezekből préselt leveket fogyasztunk.

A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása akár szószokkal (különösen a változatos pestókkal, amelyek csupa nyers összetevőből állnak) a szervezet számára minden fontos összetett szénhidrátot biztosítanak, amelyek lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig tart a teltségérzet is. Mivel ez a táplálkozási irányzat minimális zsiradékot tartalmaz, de annál több rostot és vizet, a felesleges kilók is könnyedén eltűnnek. Ráadásul felgyorsul az anyagcserénk, nem kell tartani az elsavasodástól, amelyért jórészt a túlzott cukor-, tej- és húsfogyasztás tehető felelőssé, így a narancsbőr kialakulását is hatékonyan és viszonylag egyszerűen megelőzhetjük.





A smoothie a nap bármely szakában jólesik!

Sokan talán azért tartanak a hosszabb vagy rövidebb ideig tartó nyers diétától, mert a zöldségek egy része felfúvódást okozhat. Célszerű akár heti egy ,,nyersnap" beiktatásával kezdeni a bikiniszezonra felkészítő kúrát - és kipróbálni, hogyan reagál rá a szervezetünk. A paradicsom, a cukkini, az uborka, a bébispenót vagy az édeskömény és a sárgarépa gond nélkül fogyasztható, nincs kellemetlen mellékhatásuk. Az ananászról, narancsról, eperről, málnáról sem szabad megfeledkezni, mint vitamin- és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsökről, a sort persze még hosszan lehetne folytatni, és tavasszal, nyáron különösen bőséges a kínálat mindezekből.

Sokan tapasztalhatták, hogy a nehéz ételek kiiktatásával valósággal energiabombaként kezdenek működni. Mivel ilyenkor az emésztőrendszerünk nincs túlterhelve, rengeteg energiánk szabadul fel ennek köszönhetően. Ha a gyümölcs- és zöldségnapokra mozgást is beiktatunk, a tökéletes alakhoz vezető úton bizony komoly lépéseket tettünk. További előny, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnek és az egészséges anyagcsere-működésnek hála lényegesen nyugodtabban alszunk, kevesebbet stresszelünk, és még a bőrünk is valósággal megújul.
Együnk nyerset, frisset, változatosan!

Reggelire frissen facsart narancslé, tízóraira alma, ebédre saláta és vacsorára hideg zöldségpüré-leves is látványos karcsúsodáshoz vezethet, de a nyerskoszt ennél változatosabb finomságokat is tartogat!

Először is a folyadékbevitel az egészséges ásványvíz mellett könnyedén kiegészíthető rostdús zöldség- és gyümölcslevekkel, smoothie-kkal, amelyek rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, és gyakorlatilag a nap bármely szakában jólesnek.

Frissítő és igazi sejtmegújító hatású, A-, B- és C-vitaminbomba készíthető a mindig kéznél lévő sárgarépából.

Gyömbéres sárgarépa smoothie

Hozzávalók kb. ½ literhez:
30-40 dkg sárgarépa
3-4 db lédús narancs
½ citrom leve
2 cm hosszúságú friss gyömbér
2 evőkanál akácméz
1 evőkanál hidegen sajtolt dióolaj
csipetnyi cayenne-i bors

Elkészítés: A sárgarépát gyümölcscentrifugával kipréseljük, a rostos levet keverőpohárba töltjük, hozzáfacsarjuk a narancsok és a citrom levét, belekanalazzuk az olajat, fűszerezzük, mézzel édesítjük, alaposan elkeverjük. Jól lehűtve fogyasztjuk.

Akár tízóraira, akár uzsonnára sokféle hidegen pürésíthető uzsonnakrém kínálkozik. A nyers táplálkozás hívei előszeretettel fogyasztják az avokádóból kevert krémeket, élükön a guacamoléval, de a dió-, mogyoró- vagy mandulakrém (ha nem akarunk az elkészítésükkel foglalatoskodni, bioboltokban mindegyik beszerezhető) friss zöldfűszerekkel, citromlével és kevés vízzel kikeverve is tökéletes mártogató.





A krémes avokádóból sokféle ízesítéssel készíthetünk krémet

Igen ám, de ha a hagyományos kovászos kenyér sem része a nyers táplálkozásnak, mivel együk a mártogatósokat? Egyrészt friss zöldségekkel, többek között szárzellerrel, sárgarépával, paprika- vagy uborkaszeletekkel, másrészt akár magőrleményből készült úgynevezett ,,nyers kenyerekkel". A nyers kenyér természetesen nem teljesen nyers, de nem is magas hőfokon sütik, hanem szárítják őket. Akinek sokfokozatú tűzhelye vagy szárító-, aszaló berendezése van, maga is könnyedén készíthet otthon is ,,nyers kenyeret".

Paradicsomos ,,nyers lapos kenyér"

Hozzávalók:
20 dkg napraforgómag
4 db napon szárított paradicsom
1 db közepes méretű friss paradicsom
2-3 ágacska rozmaring
víz a napraforgómag puhításához + 1-2 evőkanál

Elkészítés: 10 dkg napraforgómagot 1 éjszakára annyi vízbe áztatunk, amennyi kényelmesen ellepi.
Másnap leszűrjük, hagyjuk kicsit szikkadni. 10 dkg száraz napraforgómagot háztartási magőrlőben vagy kávédarálóban finomra őrölünk. A friss paradicsomot héjastól felkockázzuk, turmixgép poharába dobjuk. Hozzáadjuk az előzetesen szintén felkockázott szárított paradicsomokat, a rozmaring lecsipkedett leveleit, valamint az őrölt napraforgót. 1-2 evőkanál vízzel simára turmixoljuk. Az így kapott keveréket tálra halmozzuk, belekeverjük az áztatott, lecsepegtetett napraforgómagokat. Az egészet elterítjük egy kisméretű aszaló tepsin, és 40 fokos hőmérsékleten kiszárítjuk.
5-6 cm-es kockákra vágva tálaljuk.

Kétségtelen, hogy a főzés nélkül készíthető fogások népszerűségi listáját a legegyszerűbben és legtöbb variációban a friss hozzávalókból összeállított saláták vezetik. Gyümölcsök és zöldségek kombinációjával, magvakkal vagy friss csírákkal megszórva, könnyű öntettel kínálva nem csak finomak, de még a kalóriákat sem kell számolni.





Aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat érdemes desszertként fogyasztani

A desszertek között is akad szép számmal olyan, amely aszalt gyümölcsökből, magvakból, esetleg friss gyümölcsök kombinálásával készül, és a hűtőszekrényben vagy az aszalótálcán teljesedik ki. A darált vagy pépesített aszalt gyümölcsök, kakaópor és magvak kombinálásával gömbölyített kis desszertek - dió- vagy mogyoróőrleménybe hempergetve egészséges és ízletes alternatívát jelentenek az édességek rajongóinak is, de egy kiskreativitással még csokitortát is készíthetünk.

Nyers csokitorta

Hozzávalók:
Az alaphoz:
10 dkg héjatlan mandula
7 dkg datolya
1 csipet só
A csokikrémhez:
2 közepes méretű érett, krémes avokádó
7 dkg kakaópor (helyettesíthető karob porral is)
5 dkg kókuszzsír
10 dkg nádcukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű nyírfacukor, esetleg méz)
1 rúd vanília kikapartbelseje
1 csipet só

Elkészítés: A mandulát áztassuk hideg vízbe 1 éjszakára, majd szűrjük le. Tegyük robotgépbe, és daráljuk meg, majd adjuk hozzá a kimagozott, felaprított datolyát és a sót. Mixeljük tovább, amíg összeáll.
A tortaformát béleljük ki fóliával, nyomkodjuk bele a datolyás mandulát, majd tegyük a hűtőbe kicsit dermedni, amíg elkészítjük a krémet.
A csokikrémhez vágjuk félbe az avokádókat, kaparjuk ki a húsukat, tegyünk robotgépbe, és krémesítsük, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot, és keverjük tovább.
Kanalazzuk a mandulás alapra a krémet, egyengessük el, majd helyezzük hűtőbe 1-2 órára. Ezután tálalhatjuk, szeletelhetjük, és élvezhetjük a nagyon csokis, mégis egészséges nyers csokitortát.





A nyers csokitorta magában is nagyon finom, de friss gyümölccsel tovább bolondítható

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Próbáltad már nyersen?
  2015-04-22 21:43:17, szerda
 
  Próbáltad már nyersen?

Egy újabb divathóbort, vagy tényleg a civilizációs betegségek legjobb ellenszere a nyers koszt? Az biztos, hogy egyre több követője akad - és fogyni is lehet tőle. Következzenek hát az érvek és az ellenérvek!

Ami biztos, hiszen rengeteg tudományos kutatás igazolja, hogy az egyre több embert érintő elhízás, szív- és érrendszeri probléma, cukorbetegség kialakulásáért elsősorban az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé. Nyilvánvaló, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott finomított, tartósított, ízfokozókkal és adalékanyagokkal felturbózott ételek nem tesznek jót az emberi szervezetnek. Lássuk, hogy a nyers koszt hívei szerint mi lehet a megoldás kulcsa!





Rengeteg alapanyag fogyasztható nyersen, fantáziával izgalmas fogásokat készíthetünk

Miért hasznosak a nyers ételek?

A nyers ételt ,,élő ételnek" is szokás nevezni. Hogy miért? Mert a nyers ételekben életenergia van, ami a legszemléletesebben úgy bizonyítható, hogy míg a nyers mag elültetve egy idő után kicsírázik, addig a pirított (vagyis hőkezelt) mag a földben elporlad, nem fejlődik belőle új élet. Ezért képesek a nyersen elfogyasztott ételek az emberi testet is energiával feltölteni - állítják e táplálkozási mód hívei.

Mivel ezek az élelmiszerek nem esnek át hőkezelésen, megmarad bennük a sok vitamin és ásványi anyag, továbbá a nyers ételek magas víz- és rosttartalma teltségérzetet kelt, és segíti az emésztés folyamatát. Az ilyen ennivalók nem terhelik le olyan mértékben az emésztőrendszert, mint a hagyományos főzési eljárásokkal készítettek. Fogyasztásuk után nincs kellemetlen teltség- és fáradtságérzet, ugyanakkor nyers alapanyag használatával is táplálkozhatunk úgy, hogy étrendünkben minden fontos ételcsoportot megtalálható legyen. A fehérjebevitel például magas fehérjetartalmú zöldségekkel, olajos magvakkal, gabonacsírákkal, hüvelyesekkel biztosítható.





Főzés nélkül is rengeteg féle levest készíthetünk - bármilyen zöldségből, ami nyersen fogyasztható

Az is pozitívumként említhető, hogy a zöldségek és gyümölcsök lúgosító hatással rendelkeznek, márpedig a betegségek leggyakrabban az elsavasodott szervezetben alakulnak ki. (A hús, a tojás, a tejtermékek, vagyis az állati eredetű élelmiszerek savassá teszik a test kémhatását.) Sokan számoltak be arról, hogy súlyos betegségekből sikerült felgyógyulniuk úgy, hogy áttértek a nyers kosztra.

Az 5 alapelv

A nyers koszt nem egyenlő azzal, hogy egész nap répalevet kortyolgatunk és káposztalevelet rágcsálunk, a gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak széles kínálatából nagyon ízletes és változatos ételek készíthetők, az alábbi szabályok betartásával:

1. Hőkezelés nélkül: Nem szabad főzni, párolni, sütni, fagyasztani az ételeket. Megengedett konyhatechnikai eljárás a darabolás, az aprítás, a reszelés, a turmixolás és az aszalás (maximum 40 fokig).

2. Mindig frissen: Fontos, hogy minél kevesebb idő teljen el a szüretelés és a fogyasztás között, hiszen nemcsak a hőkezelés, de a tárolás során is csökken a növények tápanyagtartalma.

3. Vegyszermentesen: A nyerskoszton élőknek ajánlatos biogazdálkodásból származó alapanyagokat beszerezniük, ezek nem tartalmaznak műtrágya- és növényvédőszer-maradványokat.

4. Adalékanyagok nélkül: Ízfokozókat, színezékeket, állományjavítókat, nitrites sókat sem szabad használni az ételek elkészítése során.

5. Tiltólistán: Szóba sem jöhetnek az állati eredetű alapanyagok (hús, tej, tojás, tejtermék), valamint a gluténtartalmú gabonákból (búzából, rozsból, zabból, árpából) készült ételek, továbbá a finomított liszt és a cukor.





A tej és a krémesítésre szolgáló tejszín magokból - mandulából, szezámmagból, kesudióból - egyszerűen elkészíthető

Ami a tányérra kerülhet

Első hallásra meglepő lehet, de a palacsintától kezdve a fasírton át a spagettiig minden fogást el lehet készíteni friss zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból: például a tejfölt napraforgómagból, vízből és fűszerekből, a palacsinta tésztáját aszalt gyümölcsökből, a spagettit cukkiniforgácsból, a fasírtot zöldségekből és magokból.

A leggyakoribb alapanyagok:
- Friss zöldségek és gyümölcsök
- Olajos magvak (dió, mandula, tökmag, kesudió, szezámmag, lenmag, napraforgómag, stb.)
- Természetes fűszerek (fahéj, bors, vanília, babérlevél, kömény, bazsalikom, rozmaring, petrezselyem, stb.)
- Aszalt gyümölcsök (datolya, mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt áfonya, aszalt meggy)
- Zöld levélhajtások, gyógynövények, gabonafüvek, csírák, algák
- Hidegen sajtolt olajok
- Méz
- Himalája só





Csupa vitamin minden élő étel, turmixolva, fűszerezve nagyon finom és vitalizáló italok és ételek készülhetnek

Hogyan készülnek?

Levesek: főzésről természetesen szó sem lehet, a gyümölcsöket és zöldségeket összeturmixolhatjuk, kipréselhetjük a levüket és fűszerekkel ízesíthetjük.

Főételek: zöldségekből és olajos magvakból készülnek, elsősorban rakott és töltött ételek, valamint zöldséges fasírt formájában.
Kiegészítő ételek: müzliszeletek, krékerek (zöldséges, aszalt lapok), zöldségpaszták, ezek köztes étkezésekre vagy vacsorára ajánlottak.

Édességek, aszalványok: gyümölcsökből és olajos magvakból készíthetők.

Innivalók: zöld turmixok (zöld leveles növények vízzel vagy gyümölcsökkel összeturmixolva), gyümölcs- és zöldségturmixok (egy- vagy többféle gyümölcs és zöldség kipréselt leve), magtejek: olajos magvak, például dió vagy mandula felhasználásával készülnek, ezeket lehet fűszerezni vaníliával, fahéjjal, kakaóval.

Mi lehet a hátránya?

Természetesen nemcsak követői, hanem kritikusai is akadnak a nyers étkezésnek. Vannak, akik ezt a táplálkozási módot egyfajta étkezési divatirányzatnak tartják, és úgy vélik, hosszú távon pusztán nyers ételeken élni nem tesz jót a szervezetnek. Szerintük egy-egy tisztítókúra vagy hetente néhány fogás erejéig a nyers koszt indokolt lehet, de hosszú ideig folytatva - a nem elegendő fehérje-, B12-vitamin-, vas- és kalcium-bevitel következtében - hiánybetegségek (például hajhullás, vérszegénység, csontritkulás) alakulhatnak ki, hasonlóan, mint a vegán táplálkozás követőinél. Ráadásul a nyers koszt hívei még a vegánoknál is szigorúbb szabályokat állítanak fel (hiszen nemhogy a hús, a tojás, a tejtermékek fogyasztását mellőzik, de a hőkezelést sem engedik meg). Pedig - véli a táplálkozási szakemberek többsége - a kíméletes főzési eljárásokkal (párolással, gőzöléssel) megőrizhető az ételek tápanyagtartalmának jelentős része, sőt, a hüvelyesek például csak főzéssel tehetők emészthetőkké.





Az avokádó nem csak salátában finom, a krémes zöldség zöldségpástétomok és édességek alapja is lehet

Vagyis miért ne lehetne egészséges a párolt rizs, a főzéssel készült zöldségkrémleves, a sült tök, a főtt kukorica, a sült gesztenye, hiszen ezek nem terhelik meg és nem is savasítják a szervezetet, ugyanakkor nagyon sok értékes rost, vitamin, ásványi anyag van bennük.

A másik megfontolandó tényező: aki ezt a táplálkozási irányzatot szeretné választani, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hacsak nincs egy olyan kertje, ahol folyamatosan teremnek a zöldségek és a gyümölcsök. Másképpen ugyanis igen drága beszerezni az alapanyagokat, főleg úgy, hogy a hosszabb tárolást mellőzve mindennek frissen kell az asztalra kerülnie.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy áttér a nyers kosztra, mindenképpen fokozatosan tegye, mert a főtt ételekhez szokott emésztőrendszernek alkalmazkodnia kell a nyers táplálékokhoz. A puffadás és az emésztési zavar elkerülhető, ha étrendünkben fokozatosan növeljük a nyers ételek arányát. Kezdők választhatnak a nyers fogásokra szakosodott ételszállító cégek kínálatából, de érdemes otthon is kísérletezni az ,,élő ételekkel"!





A cukkini és a tök is fogyasztható nyersen, vékonyra szeletelve vagy csíkokra vágva a tésztát helyettesítik vele a nyers konyha követői

Gyömbéres zöld turmix

Hozzávalók:
1 marék spenót
1 banán
1 fél narancs
1 cm friss gyömbér
2 pohár víz

A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd pohárba töltjük, és frissen elkortyolgatjuk.

Cukkinis-paradicsomos lasagne

Hozzávalók:
2 közepes cukkini
fél fej jégsaláta
20 dkg paradicsom
1 marék friss bazsalikom
1 marék natúr tökmagbél
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
himalájai só

A cukkiniből uborkagyaluval hosszú csíkokat vágunk, a jégsalátát felaprítjuk. Lerakunk néhány cukkiniszeletet egy kisebb tálba, majd rászórjuk a jégsaláta felét. A paradicsomot meghámozzuk, összeturmixoljuk, hozzáadjuk az olajat, a durvára tört tökmagot, zúzott fokhagymával, sóval, bazsalikommal ízesítjük, majd a püréből a cukkinis-salátás rétegre öntünk egy adagot. Ebben a sorrendben addig halmozzuk a rétegeket, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Fontos, hogy az utolsó réteg cukkini legyen.

Mézes zabtej

Hozzávalók: 1 csésze zab, víz, méz, csipetnyi Himalája só

A zabot egy napra vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd összeturmixoljuk annyi tiszta vízzel, amennyire híg italt szeretnénk kapni. Turmixolás után átszűrjük sűrű szövésű textilen, végül hozzáadjuk a sót és ízlés szerint a mézet.





Nyers csokitorta? Igen! Avokádó pépesítve, kakaóval, nyírfacukorral ízesítve, ha alapot is szeretnénk hozzá, a tésztát őrölt mandula és datolya keverékéből készíthetjük

VK

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Harcsafilé mustáros kéregben
  2015-04-22 21:34:22, szerda
 
  Harcsafilé mustáros kéregben

Hozzávalók:

80 dkg harcsafilé
1 evőkanál citromlé

őrölt bors
5-6 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál zsemlemorzsa
15 dkg kockákra vágott sonka vagy füstölt szalonna
1 fej kockákra vágott vöröshagyma
2 evőkanál liszt
3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A halszeleteket meglocsoljuk citromlével, enyhén sózzuk,borsozzuk. Az egyik oldalát megkenjük mustárral, zsemlemorzsába nyomkodjuk, a felesleges morzsát leütögetjük róla. A halszeleteket félretesszük.

A füstölt szalonnát egy serpenyőben kiolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Belekeverjük a maradék mustárt, meghintjük a liszttel, felöntjük 3 dl vízzel, majd felforraljuk és besűrítjük. Szükség esetén még fűszerezhetjük sóval, borssal, mustárral.

A felmelegített olajon először a halszeletek panírozott felét sütjük aranybarnára, majd megfordítjuk, és mérsékelt tűzön készre sütjük.

A mustáros mártással azonnal tálaljuk. Sós főtt burgonyát vagy burgonyapürét kínálunk hozzá.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Kelkáposztatekercs
  2015-04-22 21:31:29, szerda
 
  Kelkáposztatekercs

Hozzávalók:

6 nagy kelkáposztalevél
2 dl kefir
2 tojás
1 evőkanál zabpehely
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1-1 késhegynyi őrölt fekete bors és őrölt kömény, ízlés szerint só.

Elkészítés:

a kelkáposzta külső leveleit leszedem, és leveleire szétbontom. A leveleket egyenként megmosom, lecsöpögtetem és forrásban levő sós vízbe rakom. Az újraforrástól számított 3 percnyi főzés után lecsöpögtetem, és hagyom kihűlni. 2 levelet egymásra teszek, és üresen szorosan felcsavarom, mint amikor töltött káposztát készítek. A kefirt összekeverem a fűszerekkel, finomra vágott hagymával és zabpehellyel.
A kis batyukat tepsibe vagy tűzálló tálba teszem. Lelocsolom a kefires öntettel, és az előmelegített forró sütőben addig sütöm, míg a teteje színesedni nem kezd.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Napközis piskóta csokiöntettel
  2015-04-22 21:29:30, szerda
 
  Napközis piskóta csokiöntettel

Hozzávalók:

5 db tojás
30 dkg cukor (vagy xilit)
30 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
margarin, liszt a tepsi kikenéséhez
1 csomag pudingpor (csokis vagy étcsokis)
6-7 dl tej
5 evőkanál cukor
csokoládé vagy étcsokoládé

Elkészítés:

A tojásokat habosra keverem a cukorral. A cukor egészét vagy egy részét helyettesíthetjük xilittel (én fele-fele szoktam). A lisztet összekeverem a sütőporral, majd ezt lassan hozzáadom a tojásos-cukros keverékhez, és hozzáadom a vizet.

A tésztát margarinnal kikent, lisztezett tepsibe öntöm. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sül. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy kész van-e a tészta.

Miközben sül, elkészítem a pudingot a tasakon lévő leírás szerint, kivéve, hogy kb. 7 dl tejet használok. Miután a puding kész, beletördelek csokoládét, ami gyorsan beleolvad.

A piskótát kockákra vágom, és tetejére öntöm a csokis vagy étcsokis öntetet.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Bongyor1 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött kelkáposztatekercs
  2015-04-22 21:27:21, szerda
 
  Töltött kelkáposztatekercs

Hozzávalók:

6 tekercshez:
6-8 db nagy kelkáposztalevél
15-20 dkg darált hús
5 dkg rizs
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

őrölt bors
szerecsendió
majoranna
2 dl tejföl
10 dkg sajt
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A káposztaleveleket enyhén sós vízben pár perc (kb. 4-5) alatt főzzük félpuhára. Ezután öntsük le róla a főzővizet, majd hideg vízzel öblítsük le a leveleket. Végül óvatosan, egyesével szedjük ki a vízből, és csepegtessük le alaposan, majd kiterítve tegyük egy tálcára a leveleket.

A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és tegyük félre.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és kezdjük el párolni az olívaolajon. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a darált húst is. Kevergetve pirítsuk fehéredésig a húst, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. Végül néha megkeverve süssük zsírjára.

Ezután az elősütött húst keverjük össze az előzőleg puhára főzött rizzsel.

Terítsünk ki egy káposztalevelet, majd tegyünk a közepére a darált húsos keverékből. Ezután hajtsuk rá a két szélét, majd szorosan tekerjük fel, minden levéllel így járjunk el.

Egy sütőformát kenjünk ki vastagon a vajjal, majd helyezzük bele egymás mellé a megtöltött káposztaleveleket. Locsoljuk meg a tejföllel, majd reszeljük rá a sajtot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-40 perc alatt süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd helyezzük tányérokra a tekercseket, és úgy kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Almaleves
  2015-04-22 21:25:23, szerda
 
  Almaleves

Hozzávalók:

50 dkg alma meghámozva
1 tojássárgája
10 dkg cukor
fél citrom héja reszelve
mazsola

Elkészítés:

Az almát feldaraboljuk, felöntjük vízzel, hogy ellepje, majd a citromhéjjal puhára főzzük. Összeturmixoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával és a mazsolával is jól elkeverjük. Hidegen a legfinomabb.

Forrás: Mimdmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 268
  • e Hét: 4782
  • e Hónap: 9820
  • e Év: 139527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.