Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jó éjszakát!
  2015-04-23 23:59:02, csütörtök
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Első szerelem
  2015-04-23 23:46:51, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szerelem, boldogság  
Ha gyermekkoromban találkozunk
  2015-04-23 23:44:45, csütörtök
 
  Pincési Judit - Ha gyermekkoromban találkozunk

Ha gyermekkoromban találkozom veled,
kézen fogva végigviszlek
a lánc füves udvaron,
és megmutatom neked
azt a kavicsomat,
amely titkos jeleket sugároz.


Ha gyermekkoromban találkozom veled,
azt mondom: a Manó király
lerombolta palotánkat,
s azóta király apámmal
és három király nő mostohámmal
egy sátorban élünk --
de csak azért,
hogy te erre azt mondd:
gyere velem haza.


Az éjszakai sírásokról nem
beszéltem volna,
mert a kimondott titok
virágporrá válik,
és kell, hogy legyen olyan titkom,
ami csak az enyém.


Ha gyerek koromban találkozom veled,
némán ugrándozva hazáig futok,
hogy különbnek gondolj,
mint amilyen vagyok.
Egyik tenyeremen egy kis ravaszság lett volna,
másik tenyeremen egy kevés rémület.
De aztán bevallottam volna azt is.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Paradicsomlé
  2015-04-23 23:27:45, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Együnk zöldet, avagy saláta ebédre, vacsorára
  2015-04-23 23:20:32, csütörtök
 
  Együnk zöldet, avagy saláta ebédre, vacsorára

Vééégre tavasz van! Igen, ez most már biztos, színesedik a piac, és végre annyi zöldséget és gyümölcsöt ehetünk, amennyit csak akarunk. De akarunk mi egyáltalán zöldséget enni?

Naná, hiszen jót tesz, tele van rosttal és vitaminnal, s a zöldségeknek általában magasa a víztartalma. A legtöbb zöldségben sok a C-vitamin, de legtöbbjükben található valamilyen B-vitamin is, emellett általában káliumot, kalciumot, foszfort is tartalmazhat. Egyszóval egészséges. Egy jól összeválogatott salátával jóval többet tehetünk az egészségünkért, mint hinnénk.

Rágjuk magában az egészséget?

Inkább csináljunk belőle egy jó, tartalmas salátát.





Előételnek kiváló a citrusos zöldsaláta

Egy piaci mustra után a bőség zavarával küzdve remek salátákat tudunk készíteni, amiket akár a munkahelyre is bevihetünk, így a napi minimum háromszori zöldség- illetve gyümölcsbevitel egyikét kipipálhatjuk. Nem muszáj főétkezés gyanánt csak salátát enni, a kezdők indíthatnak egy előétel-salátával, a gyakorlottabbak, már a megszokott köretet cserélhetik le egy-egy tartalmasabb salátára, az igazán profik meg tudják, hogy egy igazán remekül összeállított saláta van annyira jó, hogy önmagában is megállja a helyét, mint főétel.

Miből dolgozzunk?

Jó salátaalap a fejes saláta, a jégsaláta, a madársaláta, a raddicchio, az endívia vagy a káposzta. Ehhez jöhet hozzá halványítózeller, cékla, avokádó, paradicsom, sárgarépa, retek, édeskömény, kaliforniai paprika, paprika, bébi spenót, uborka, olajbogyó (zöld, fekete, töltött, fűszeres), édes hagyma, sonkahagyma, lilahagyma, esetleg újhagyma, friss csírák.





Friss, rost- és vitamindús zöldségek - salátának

Aztán ott vannak a friss zöldfűszerek: mehet bele rukkola, koriander, petrezselyem, bazsalikom, oregánó, menta, metélőhagyma, kapor, zsálya, rozmaring.

A nem zöld fűszerek közül a salátában a helye a sónak, a feketeborsnak, kifejezetten kellemes bele a sóval összetört rózsabors vagy egy kevés chilipor.

A salátákban remekül keverhető a zöldség a gyümölccsel. Illik a salátákba az alma, a narancs, a mandarin, a mangó vagy a füge, de kifejezetten bohémmé és érdekessé tehető bármilyen saláta egy kevés gránátalmával vagy szőlővel.

Bizonyos esetekben főtt alapanyagokból is készítünk salátát. Például a bab, lencse csakis főzve emészthető, illetve az élvezeti értéke is ebben az állapotában az igazi. Jó főtt alap a salátákhoz a krumpli. A főzés kapcsán el kell mondani, hogy ha egészséges salátára vágyunk, akkor sokkal inkább párolni kell a zöldségeket, mint főzni.





Tonhalsaláta, sokunk kedvence

Mivel gazdagítható a saláta?

A salátákba nagyon jók a pörkölt olajos magvak: dió, mandula, tökmag, napraforgómag, paradió, fenyőmag, kesudió, szezámmag, makadámdió.

Húsimádóknak egy kevés lepirított hús, bacon, rák, lazac, tonhal is remek betét lehet. A hússal gazdagított salátáknál nagy hasznot hozhat az előző napi sült csirkéből maradt hús, vagy a grillezéskor félretett falatok.





Ráksaláta avokádóval

Mehet még zöld ebédünkbe egy kevés crouton (kruton), vagy tehetünk mellé pirított toast kenyeret, de jólesik a salátához egy-két szelet friss teljes kiőrlésű vagy - ha arra vágyik a delikvens, akkor - jófajta házikenyér. De nagyon jó kiegészítő lehet egy fűszeresebb roti vagy naan, esetleg chapati - vagy néhány szelet macesz. Az is jó, ha a salátába keverünk egy kevés főtt rizst, vadrizst vagy gerslit, esetleg kuszkuszt vagy bulgurt.

A sajt is klasszikus és kedvelt kiegészítője a salátának. Növeli a mixtúra fehérjetartalmát, plusz kalóriát is biztosít az éhes salátafalónak, és nem utolsósorban jóízű. A sajtok közül igazi nyertes a görög saláta jóvoltából már a klasszikussá vált feta, de jó a salátához a friss kecskesajt, a mozzarella, a gorgonzola, a cheddar vagy a vékonyra szelt parmezán.

Egy-két főtt tojással is gazdagítható a saláta.





Tartalmas rizssaláta

Milyen legyen az öntet?

A salátát összefogja, egységessé teszi egy jó öntet. Az öntet esetében lehet valami kacifántosabbal előállni, de a szűz olívaolaj és balzsamecet párosa mindig nyerő. Ha ennél gazdagabb, más ízvilágú öntetre vágyunk, akkor érdemes eljátszani az alábbi alapanyagokkal: kefir, joghurt, balzsamecet, sherry ecet, majonéz, olívaolaj, szezámolaj, földimogyoró olaj, szójaszósz, halszósz. Mindemellett az öntet fűszerezhető a korábbiakban felsorolt zöldfűszerekkel, vagy elkeverhető benne némi mustár, citromlé, tahini, összenyomott fokhagyma, esetleg egy kevés gyömbér.

A citromos öntethez olívaolajat dolgozunk össze sóval, borssal és egy citrom levével. Ha joghurtból szeretnénk öntetet készíteni, akkor a joghurtot dolgozzuk össze a balzsamecettel, olívaolajjal és kedvünk szerint fűszerezzük sóval, borssal - vagy amihez még kedvünk támad.

Ha nem szeretnénk öntettel nehezíteni a salátát, akkor egy kevés belekevert feta sajt kissé összefogja, egységesíti a salátát.





Friss vegyes saláta tésztakosárban

Tartalmas saláták

Tabbouleh

Hozzávalók:
14 dkg bulgur
3 nagyobb paradicsom
1 kígyóuborka
1 csomag újhagyma
2 csomag petrezselyem
1/2 csokor menta
4 ek citromlé
4 ek szűz olíva olaj


Elkészítés: A bulgurt egy nagy tálba teszem, és fél liter vízbe beáztatom 1 bő órára. A paradicsomokat és az uborkát kockacukornyi kockákra vágom. A hagymát felkarikázom, a friss zöldfűszereket pedig finomra vágom.

A bulgurt alaposan lecsöpögtetem, és egy konyhai törlőkendőn hagyom megszáradni, majd egy nagy salátás tálba borítom, hozzáadom a felkockázott zöldségeket, a vékony karikára szelt hagymát, a mentát és a petrezselymet. Végezetül jöhet a citromlé, az olívaolaj és a só. Az egészet egy nagy salátás kanállal átforgatom, és már tálalható is.

Mentás krumplisaláta

Hozzávalók:
60 dkg újkrumpli
1,3 dl natúr joghurt
1-2 fürtös uborka
kevés friss mentalevél
3 gerezd fokhagyma
vaj

Elkészítés: A krumplikat egy kis vajon, igen kevés vízzel, fedő alatt megpárolom. Amíg fő, addig vékony szeletekre vágom az uborkát, majd a szeleteket vékony csíkokká alakítom. A mentát finomra vágom. A lecsöpögtetett krumplit, hagyom kihűlni, majd egy nagy salátás tálba teszem, összekeverem a joghurttal és az uborkával, rászórom a mentát. Frissen őrölt feketeborssal és sóval fűszerezem, tálalom.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Caesar saláta
  2015-04-23 23:08:55, csütörtök
 
  Caesar saláta: olasz szülőktől született Mexikóban, Amerikában lett sztár

Kenyér, fokhagyma és tojás általában van otthon, ha egy kis római salátát, Worcestershire szószt és parmezánt is beszerzünk, isteni Caesar salátát készíthetünk.

Ha a Caesar vagy Cézár saláta receptjét átfutva ezersziget öntet, trappista sajt, esetleg megmaradt fasírtgolyó ötlik a szemünkbe, már lapozhatunk is tovább. Az autentikus recept ezeket biztosan nem tartalmazza, és a Caesar saláta nem lecsó, hogy úgy variáljuk, ahogy nekünk tetszik. Ez persze féligazság, mindenki úgy készíti, ahogy ínyes kedve diktálja, de akkor hívjuk inkább tonhalsalátának ezersziget szósszal vagy krutonos jégsalátának.





Se hús, se hal, se rák nincs az eredeti Cézár salátában

Abban minden forrás egyetért, hogy a Caesar saláta megalkotása az olasz származású Caesar Cardini nevéhez fűződik. A helyszín a mexikói Tijuana, mely közvetlenül az USA határán fekszik, szinte egybeépülve San Diegóval. Az időpont 1924.

A saláta első készítéséhez több mendemonda is kapcsolódik, olvasható, hogy a szükség szülte: az amerikai nemzeti fiestán, július negyedikén hirtelen kellett Cardini mesternek valamit alkotni a raktárban lévő maradékokból. Főzőversenyt is említenek, és az éttermébe látogató hollywoodi sztárok elkápráztatása is a lehetséges variációk között van. Mindegy is a történet. Az a tény, hogy a Caesar salad a világ minden részén kapható Ausztráliától Kanadáig, elég érv, hogy megismerjük.





Pirított baconnel gazdagítva is népszerű a Cézár saláta

Az alap hozzávalók: római saláta, kenyér, olívaolaj, fokhagyma, bors, Worcestershire szósz, tojás és parmezán sajt. A szardellapasztát illetően eltérnek a források, vagy szerepelt, vagy nem az eredeti receptben, de a Worcestershire szósz (ejtsd vúszter vagy vúsztesi) tartalmaz kis mennyiségben szardellát, így külön szardella nélkül is nyugodtan elkészíthetjük. De ejtsünk néhány szó a római salátáról, a Worcestershire szószról és a parmezán sajtról.

A római saláta

Ez a salátaféle kicsit dió ízű, legjobb a szíve (a belső, friss, ropogós része). Viszonylag ritkán lehet kapni. Az alapos mosás és szárítás fontos. Itt szeretnénk kiemelni a salátacentrifuga fontosságát, amely ugyan hazánkban még nincs minden háztartásban, pedig fantasztikus találmány. Annyira leegyszerűsíti az egyébként konyharuhákon vagy edénytartón végzett salátaszárítást, hogy ha az ember egyszer kipróbálja, sosem fogja tudni nélkülözni. A megmosott és száraz salátát ezután inkább tépkedjük, mint vágjuk. A vágástól oxidálódik a salátalevél, és gyorsabban fog barnulni. A Caesarban a római salátát kompromisszumkész háziasszonyok pótolhatják jégsalátával.





Római saláta az alapja a Cézár salátának, de helyettesíthetjük jégsalátával is

A worcestershire szósz (ejtsd: vuszter)

Sötét színű, híg fűszermártás, melyet szószok, indiai és kínai ételek, italok ízesítésére használunk, és levesekben is kiváló. Nagyon sokáig eláll. A Bloody Mary fontos összetevője, és Chris barátunk nem eszik nélküle melegszendvicset. Angol eredetű, az indiai gyarmatosítás emléke, nagyon sok indiai fűszernövényt tartalmaz. Színét a tamarind gyümölcsnek köszönheti, aminek szilvára emlékeztető fűszeres íze van. Ezen kívül szegfűszeg, szegfűbors, koriander, kevés chili, fokhagyma, fűszerecet, babérlevél, citrom, só keveréke adja a különleges ízhatást. A pontos recept szigorú titok, akárcsak egy jó whisky esetében.

A parmezán sajt

Ma már szerencsére szinten minden nagyobb bevásárlóközpontban kapható ez az olasz kemény sajt. Érdemes beruházni rá, és elfelejteni a zacskós, reszelt fajtát. Ha jót akarunk magunknak - és miért is ne -, válasszuk a Parmigiano Reggiano nevet viselőt, ez eredetvédett, Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományában készül, szigorú előírások betartásával. Az egyik legrégebbi európai sajt. Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában létezett. Boccaccio is említi a Dekameronban. Nagyon sokáig eltartható, az állás során egyre keményebbé válik, vannak, akik ennek megakadályozására le is fagyasztják.





A leggyakrabban csirkés változatban találjuk a Cézár salátát az étlapok kínálatában

Caesar saláta - az eredeti recept

Hozzávalók:
A pirított kenyérkockákhoz:
2 nagy gerezd fokhagyma
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 nagy szelet kenyér

A salátához:
1 tojás
1 teáskanál Worcestershire-szósz
3 teáskanál frissen facsart citromlé
1 közepes gerezd fokhagyma

1/2 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál mustár
1 dl olívaolaj
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 közepes fej római saláta

Elkészítés: A pirított kenyérkockákhoz vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Az olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, majd süssük a fokhagymás olajban barnára a kenyérkockákat. A másik módszer, hogy összekeverjük a hozzávalókat, és forró sütőben pirítjuk barnára a kenyérkockákat.

A salátöntethez a tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és főzzük 45 másodpercig, majd vegyük ki, és hűtsük le. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá a reszelt parmezán felét, a Worcestershire szószt, a citromlét, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket.

Tegyük fa, üveg vagy műanyag salátástálba az összetépkedett salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.

Az eredeti recept természetesen variálható: elterjedt a szalonnás, csirkés, tonhalas Caesar saláta, van, aki tesz bele kapribogyót és felcikkezett tojást vagy paradicsomot is. Az önteteket is variálják vörösborecettel, Tabasco szósszal. Szóval találjuk meg az ízlésünknek legjobb összeállítást!





Pirított fokhagymás rákkal is gyakran gazdagítják a Cézár salátát

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Varázslatos ecetek
  2015-04-23 22:59:50, csütörtök
 
  Varázslatos ecetek

Az ecetet már az ókori rómaiak is fogyasztották frissítő italként, gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként. Az ételeket aromásabbá és nem utolsó sorban könnyen emészthetővé teszi.

Nem csak saláták nélkülözhetetlen kiegészítői az ecetek. A hagyományos zöld flakonos eceten túl számos különleges ecet lehet segítségünkre a konyhában pácoláshoz, sőt még gyümölcsök ízesítéséhez is.

Hagyományos ecetsav

Kapható 10% és 20%-os változatban is. Evéshez csak nagyon erős gyomrúaknak ajánlott.
Hígítva és édesítve nyári saláták ízesítője. Tartósításhoz, takarításhoz és vízkőoldáshoz is remek.

Borecet

Borecetből kétféle is van: fehér és vörös, az eredeti kizárólag borból készül. Minősége a kiindulásul használt bortól függ. A legjobb boreceteket egy-két év alatt érlelik tölgyhordóban. A vörösborecetet tovább kell érlelni, mint fehér társát. A legjobb fajtáknak jellegzetesen gazdag és lágy íze van. Főként savanyúságokhoz használják.

Pezsgőecet

Ha borból készülhet ecet, akkor pezsgőből is! A végeredmény egy különleges csillogású és izgalmas ízhatású drága ecetkülönlegesség.





Létezik fehér és vörös borecet, sőt balzsamecet is

Balzsamecet

A balzsamecet az olasz Modena városából származik. Mint minden itáliai ínyencség, a balzsamecet is történelmi múltra tekint vissza. Jótékony hatását már Vergilius és Apicius is megénekelte. 1862-ben pedig egy Francesco Aggazzotti nevű ügyvéd a lehető legaprólékosabban lejegyezte a tradicionális modenai balzsamecet receptjét. Máig ennek alapján dolgozik az a száz termelő, aki jogot szerzett az eredetvédett nedű előállítására.

A balzsamecethez felhasznált must csak és kizárólag lambruscoból és/vagy trebbiano szőlőből származhat. A város ugyanis ősidők óta a vitis lambrusca nemesített fajtáinak gyűrűjében áll. A szőlő préselését követően, mielőtt az erjedés beindulna, a mustot megszűrik, és addig forralják, míg sűrűsödni kezd. Amikor a megfelelő koncentrációt elérte, lehűtik, és különböző fajtájú fákból (gesztenye, tölgy, eper, mogyoró) készített kisméretű hordókban érlelik. Végső formáját a fahordós érlelés alatt nyeri el. Ahogy érik, úgy lágyul és sűrűsödik a szerkezete, kialakul a gazdag selymes-balzsamos aromavilága. A gondosan szelektált alapanyag több mint tíz éven keresztül érik.

A balzsamecetet elsősorban saláták, húsok, gyümölcsök kiegészítője. Borral és eperrel összeforralva a vaníliafagylalt ízének fokozására ajánlják a szakértők. A nemes ecet rajongói Itália szerte aperitifként is legurítanak belőle egy-egy kupicával.

Gyümölcsecetek

Nemcsak szőlőből készülhetnek finom ecetek, hanem más gyümölcsökből is. Az almaecet a fogyókúrázók kedvence. Ez a jellegzetes ízű ecetfajta, amely erjesztett almamustból készül, zsírégető és emésztést segítő hatásáról ismert. Gyümölcsös íze kitűnően illik a nyers zöldségételekhez.

Számos bogyós gyümölcsökből, például málnából, áfonyából és szederből is készülhet ecet. Ezek a fajták édesek, nagyon különleges ízűek, és remekül illenek gyümölcsökhöz vagy salátákhoz.





Gyümölcsecet

Fűszeres ecetek

Ezek közül a tárkonyos és a fokhagymás változat a legkedveltebb. Fűszeres eceteket házilag is készíthetsz. Nem kell mást tenni, mint jó minőségű borecetbe beletenni a kiválasztott fűszernövényt, és hagyni, hogy aromáját átadja.

Rizsecet

A hagyományos rizsecet ecetsavtartalma mindösszesen 3-5%. Erjedt rizsből készül. Íze és illata nem hasonlít semelyik más ecetéhez, sokkal lágyabb, selymesebb, mint a hagyományos ételecetek. A japán és kínai konyha ízeinek meghatározója. A japánok híres szusijának nélkülözhetetlen kelléke, ettől kapja az étel jellegzetes savanykás ízét. Különböző salátaöntetekbe, fűszeres pácokba, mártogatnivaló szószokba egyaránt használhatod.

H. R.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Dresszing-alapok
  2015-04-23 22:55:20, csütörtök
 
  Dresszing-alapok
- avagy öntetekhez ötletek

A saláta kísérő, köret, de főétel is lehet. A végtelenségig variálható, hiszen szinte bármit tehetünk bele. A lényeg a kombináció, és persze az öntet. Ehhez adunk most ötleteket.

Klasszikus vinaigrette-öntet
Keverjünk össze 1 dl olívaolajat és fél dl balzsamecetet (vagy borecetet), adjunk hozzá 1 evőkanál dijoni mustárt, 1 gerezd összezúzott fokhagymát, sót és őrölt borsot. Jól keverjük el, hogy homogén szószt kapjuk. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, esetleg egy kanál mézzel is. Hosszú ideig eltartható, így nagyobb adagot is készíthetünk előre. Zöldsalátához, vegyes salátához, párolt zöldségekhez kiváló.





Az alap: olaj és ecet

Balzsamecetes-fokhagymás öntet
Keverjünk össze 1 evőkanál balzsamecetet, 1/2 dl citromlét, 1-2 gerezd összezúzott fokhagymát, 1,5 dl olívaolajat, sót és őrölt fehér borsot egy jól záródó üvegben. Jól rázzuk össze. Paradicsomos salátákhoz vagy tésztasalátákhoz illik leginkább.





Érdemes minőségi olajat, ecetet használni, meghálája az étel!

Kapros öntet
Keverjünk össze 2 evőkanál mustárt 1 tojássárgájával, 1/2 dl fehérborecettel, és tegyünk hozzá 1 kávéskanál porcukrot. Lassan keverjünk hozzá 2,5 dl olívaolajat. Ha a keverék egynemű lett, adjunk hozzá 1 evőkanál (vagy ízlés szerint kicsivel több) összevágott friss kaprot. Halakhoz, tenger gyümölcseihez, csirkéhez, ropogós zöld salátához ajánljuk.





Különféle zöldfűszerekkel új és új ízvilágot adhatunk a salátaöntetnek

Caesar-öntet
Keverjünk simára 1 tojást, 1 gerezd összezúzott fokhagymát, 2 evőkanál citromlét, 1/2 kávéskanál dijoni mustárt és 5 szardellafilét. Vékony sugárban, állandóan keverve adjunk hozzá 2 dl olívaolajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Caesar-salátához, meleg salátákhoz, szendvicsekhez használhatjuk.





Caesar öntet: sokan sokféleképpen csinálják

Majonéz
Keverjünk simára 2 tojássárgáját 1 evőkanál citromlével, 1/2-1/2 kávéskanál sóval és őrölt borssal, 2 kávéskanál mustárral. Vékony sugárban, állandóan keverve adjunk hozzá 1,5 dl olívaolajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Ha túl sűrűre sikerült, 1 evőkanál meleg vízzel hígítsuk. Lehet adni hozzá zúzott fokhagymát is (ez az aioli). Tenger gyümölcseivel, csirkével vagy párolt zöldségekkel készült salátákhoz illik.





Nincs jobb, mint a házi majonéz!

Joghurtos és tejfölös öntetek
Könnyebb önteteket készíthetünk a savanyított tejtermékekkel, mint majonézzel, és ízlésün szerint variálható. Mindenképpen érdemes 1 evőkanál olívaolajat adni 1 is pohár tejfölhöz vagy joghurthoz, selymesebbé teszi. Utána jöhet egy is só, frissen őrölt bors, és akár már készen is vagyunk. De persze gazdagíthatjuk fokhagymával, friss zöldfűszerekkel, pár csepp citromlével, akár citromhéjjal is, pici cukorral. Párolt zöldségekhez, de akár uborkához, paradicsomhoz is nagyon jól illik!





Minden fűszer és ízesítő használata ér: a cél, hogy minél több és finomabb salátát fogyasszunk!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Lángos kefiresen
  2015-04-23 22:36:23, csütörtök
 
  Lángos kefiresen

Hozzávalók:

4 db tojás
5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
6 dl kefir
3 teáskanál só
1 kg liszt
A sütéshez:
kb. 5 dl olaj
A tetejére:
pár gerezd fokhagyma
1 nagy pohár tejföl
20-25 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Egy kevés langyos kefirben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Utána hozzáadjuk a többi kefirt, a tojásokat és a sót, jól elkeverjük, végül a lisztet is hozzáadjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. (Ha előre készítjük el a tésztát, pl. előtte való nap, akkor éjszakára - felhasználásig - tegyük hűtőbe.)

Lisztes kézzel gombócot forgatunk a tésztából, majd ellapítjuk, széleit széthuzogatjuk, és bő forró olajban mindkét oldalát kisütjük. Papírtörlőre tesszük, hogy felitassuk a fölösleges zsiradékot.

Fokhagymával bedörzsöljük a tetejét, megsózzuk, ha szükséges, és tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk.





Megjegyzés:

Nem az az olajban tocsogós fajta, nagyon finom. Ha nincs kefir, tejföllel is lehet helyettesíteni.

A receptet és a fotót Galcsill küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gombás-paradicsomos lasagne
  2015-04-23 22:34:03, csütörtök
 
  Gombás-paradicsomos lasagne

Hozzávalók:

12 levél lasagne
25 dkg friss gomba apróra vágva
4-5 paradicsom (esetleg 1 konzerv vágott vagy egész paradicsom)
2 kanál paradicsompüré
2,5 dl tejszín
4 evőkanál olívaolaj
1 hagyma apróra vágva
5-6 gerezd fokhagyma

bors
oregánó vagy bazsalikom
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Az apróra vágott gombát 2 kanál olívaolajon megpároljuk, a levét elfőzzük. Hozzáadjuk a másik 2 kanál olívaolajat, a hagymát és a fokhagymát. Tovább pirítjuk 4 percig, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és ezzel is tovább főzzük 5-6 percig, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a tejszínt. Fűszerezzük, és 10 perc alatt készre forraljuk. Egy jénai tálba lefektetünk 4 levél tésztát, meglocsoljuk a gombás szósz 1/3-ával, majd ismét 4 lap tészta, majd szósz kerül rá, majd befedjük a maradék lapokkal. A tetejére gombás szósz kerül, végül megszórjuk a reszelt sajttal. 170-180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Nagyon finom vacsora, rövid idő alatt elkészül, és megelegíthető.

Megjegyzés:

A receptet Bernadette Golian küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 489
  • e Hét: 1297
  • e Hónap: 15202
  • e Év: 144909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.