Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Édes és ellenállhatatlan: a baklava
  2015-04-26 23:55:51, vasárnap
 
  Édes és ellenállhatatlan: a baklava

A baklavát szinte minden közel-keleti, kelet-mediterrán és balkáni nép a magáénak érzi. Az egykori Oszmán birodalomban elő országok nemzeti desszertjének története egészen az i. e. VIII. századig nyúlik vissza.

Elterjedt nézet, hogy a baklava az asszírok találmánya, akik - feltételezhetően a mai Damaszkusz környékén - az egyszerű kovásztalan kenyereiket töltötték meg dióval, szárított gyümölccsel, majd öntötték le mézzel. Az így kapott desszertet egy fatüzelésű kályhába tolták, és kicsit összesütötték.





Nagyon édes, krémes is és ropogós

A végeredményként kapott sütemény az extra alapanyagoknak köszönhetően hamar a gazdagok süteményévé vált, nem csoda, hogy a törökök szólásai közt ma is megtalálható egy, amely tökéletesen jelképezi ezt a státusz, miszerint ,,Nem vagyok olyan gazdag, hogy minden nap baklavát egyek."

A görög kereskedők nagyon hamar felfedezték az asszírok édességét, és a receptet rögvest magukkal is vitték Athénba, ahol kisebb-nagyobb változtatásokon esett át a baklava. Először is a kenyértésztát lecserélték az úgynevezett phyllo, azaz levél tésztára. A lehelet vékony tészta mellett a fűszerezésen is hangoltak. A Selyem út örmény kereskedőitől szerzett fahéjjal és szegfűszeggel ízesítették a diót, s méz helyett inkább citrusos, mézes sziruppal öntötték le a süteményt.

A későbbiek folyamán az arabok még hozzájárultak a baklava kikristályosodásához. Az ő jóvoltukból került bizonyos baklava-fajtákba rózsavíz és kardamom.

A baklava további fejlődésének, változásának és végleges elterjedésének színhelye azonban nem Damaszkusz és nem is Athén volt, hanem Konstantinápoly, ahol az Oszmán birodalom égisze alatt nagyon erős gasztronómiai központ alakult ki, s tartotta magát egészen a birodalom XX. században bekövetkezett hanyatlásáig.





Rengeteg forma és fajta: ez mind baklava

Az oszmán palotákban dolgozó megannyi pék, szakács és cukrász - a birodalom különböző pontjairól és azon túlról érkezve - megosztotta tudását és tanult egymástól. Így aztán nem csoda, hogy a görög, perzsa, egyiptomi, asszír, magyar, szerb vagy francia séfek megjelentek a török paloták konyháin, magukkal hozva otthonai ízeit.

Ebben a közegben tökéletesedett a baklava. Gazdag beltartalmának és munkás tésztájának köszönhetően ebben az időszakban is a kiváltságosok desszertjének számított, amelyet csak ünnepi alkalmakkor készítettek. Ez a hagyomány ma is él, a baklava klasszikus kísérője minden jeles családi eseménynek, sokszor készítik esküvőkre és más ünnepi alkalmakra.

Épp ezért nem meglepő, hogy a baklavát szokás úgy emlegetni, mint a ,,desszertek szultánja, a szultánok desszertje". A baklava azonban a köznép számára is elérhető volt, még ha csak bizonyos alkalmakkor is. A XVII. században kialakult szokás szerint a katonák számára évente egyszer a szultáni palota cukrászai külön sütöttek baklavát, s ez a hagyomány egészen a janicsárság megszüntetéséig fenn is maradt. A legutolsó ilyen típusú ünnep 1826-ban volt, nem sokkal a janicsárság eltörlése előtt.

A Top Kapiban azonban nem csak a janicsároknak sütöttek baklavát, hanem a szultánnak és a háremhölgyinek is, mivel a töltelékben lévő pisztácia, a sziruphoz használt méz afrodiziákum, sőt a süteményben lévő fűszerek (fahéj, kardamom) is vágyfokozók.





Pisztáciával még finomabb a baklava

A törökök baklavája nyomtatásban először 1844-ben jelent meg Mehmet Kamil Melceü't-Tabbahin című szakácskönyvében, amelyben rögvest öt baklavarecepttel is találkozhatunk. A közönséges baklava mellett a könyvben többek között helyt kapott a dekoratív baklava és a rizses baklava is.

A baklava manapság már az egész világot meghódította, a közel-keleti és balkáni népek mellett érdekes mód a texasiak is odavannak érte, s ami még izgalmasabb, hogy - ha hinni lehet a pletykáknak - velük a cseh bevándorlók ismertették meg ezt az édességet.

Ennek a széleskörű rajongótábornak köszönhetően a baklava sokféle ízesítésben és formában van jelen. A baklava hagyományosan dióval készül, de gyakori a pisztáciával, mandulával, fenyőmaggal készített változat, sőt bizonyos vidékeken még pörkölt csicseriborsó is kerülhet a baklava töltelékébe.





Kis fészkek is készülhetnek baklavának

A tésztája a leggyakrabban phyllo tészta, ami nálunk réteslapként ismert. A tésztalapokat vagy olvasztott vajjal, vagy olajjal megkenik, közé kerül a darált dió, mandula vagy bármilyen más darált csonthéjas, amit kellő mértékben meg is kell fűszerezni. A leggyakrabban fahéjjal ízesítik, de fűszerezhető szegfűszeggel, szegfűborssal, kardamommal vagy szerecsendióval. Ezen kívül érdemes a darált csonthéjasokhoz egy kevés kenyérmorzsát is adni, mert így jobb állagú lesz a végén a töltelék.

A süteményt sütés közben kell elkezdeni locsolni a sziruppal, amit mézből, vízből, cukorból és citromléből főzünk, de Görögországban sok helyütt édes fügelével is gazdagítják. Magát a szirupot nem érdemes külön fűszerezni, talán csak egy kis citromhéj vagy narancshéj kellhet bele. A kisült süteményhez kell hozzáadni a maradék szirupot, majd megvárni, míg azt teljesen magába szívja. Ilyenkor van lehetőség a sütemény dekorálására is. A tetejét meg lehet szórni megtört csonthéjasokkal, vagy akár egy kis szezámmag is kerülhet rá, ahogy az észak-kelet görögországi baklaváknál szokás. Ritka, de létező édesség a mákos baklava, aminek az elkészítése megegyezik a klasszikus baklaváéval.





Kicsit munkás, de nagyon mutatós a gyűrű formájú baklava

A baklavának - a töltelék mellett - másik fontos meghatározó eleme a formája. A nálunk ismert háromszög alakú kinézet feltételezhetően az oszmán birodalomban szolgálatot teljesítő francia cukrászok ízlését dicséri, de ezen kívül igen sok megjelenési formája van ennek a süteménynek. A tepsiben egyben sütött baklavát nem csak háromszög formára vághatjuk, hanem lehet négyszög vagy rombusz alakú is. A baklavából készülhet szivar alakú is, ilyenkor a kevesebb tésztaréteg közé helyezett töltelékből hengert formálnak, amelynek két végén a tésztát visszatűrik, majd az így kapott szivarokat a tepsiben - az egyben sütött tésztával azonos módon - készítik el. A feltekert tésztából készülhet még csiga is. A tésztarétegből képezhetünk kis kosárkákat is és a tölteléket tölthetjük közvetlenül ezekbe a tésztakapszlikba.

Bármilyen formában is készül a baklava, legjobb, ha szobahőmérsékletre hűlve, frissen fogyasztjuk.





Rombusz alakúra is szelhető a baklava

Baklava

Hozzávalók egy közepes tepsihez:
2 csomag réteslap (16 lap)
60 dkg darált dió
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg porcukor
3 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
15 dkg vaj
A sziruphoz:
2,5 dl citromlé
25 dkg méz
25 dkg cukor
1 dl víz

Elkészítés: A sziruphoz a cukrot a mézzel, a citromlével és a vízzel felteszem főni. Nem sűrítem be túlságosan, mert a tészta sok szirupot megiszik.
A diót, a porcukrot összekeverem a morzsával, és bátran fűszerezem. A vajat megolvasztom. A réteslapokat a tepsi méretére igazítom.
Vajjal tocsogósan kikenem a tepsit, majd belefektetek egy réteslapot, amit szintén alaposan megkenek. Így járok el összesen hat lappal, majd a diós töltelék felét elosztom rajta. Ezután egy újabb lapot fektetek rá, vajjal megkenem, majd óvatosan a töltelékre fordítom. Négy lapot teszek a töltelék tetejére, mindegyik közé olvasztott vajat kenve. Ezután jön a töltelék másik fele, majd hat lap, a korábbiak szellemében. Végezetül óvatosan egy éles késsel kockákra vágom.
A 170 fokra előmelegített sütőbe tolom a tésztát, majd időközönként kiszedem, és alaposan meglocsolom a sziruppal. Addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik. Amikor kész, egy késsel újra fellazítom a kockák közét, majd hagyom kihűlni.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A rétes, a strudel, a baklava és társaik
  2015-04-26 23:48:17, vasárnap
 
  A rétes, a strudel, a baklava és társaik

Manapság kevesen állunk neki rétest nyújtani, pedig nem olyan nagy ördöngösség. Feltétlenül szükséges hozzá egy nagy, körbejárható asztal, rétesliszt, asztalterítő, olaj, só és víz. És persze finom töltelék.

A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike. Persze nem csak az almás nagy kedvencünk, hanem a többi is: szilvásak, túrósak, káposztások, spenótosak, mindegyik jöhet. És cikkünkben szólunk még a rokonságról: baklavákról és burekekről.





Az almát reszelhetjük vagy kockázhatjuk a töltelékhez, nyersen vagy párolva is tölthetjük vele a réteslapokat

Rétestörténelem

A magyar rétes szó a rétegesből származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered. Régen a rétes töltelék nélküli, sokrétegű, kemencében sült, porcukorral megszórt sütemény volt. A töltött változat a 17. századtól ismert. A rétes a 18. századtól terjedt el a Habsburg Birodalomban. Az első írásos rétesrecept 1696-ból származik, és a Bécsi Városi Könyvtárban őrzik.





Leveles tésztával is készülhet a rétes

A rétes rokonsága

A rétest az egész világon ismerik strudelként, miközben Közép-Kelet Európába szinte minden országában hagyományos étel. Szlovéniában štrudelj vagy zavitek, Csehországban závin vagy štrúdl, Romániában strudel, Horvátországban štrudla vagy savijača. A szerbek gibanica néven fogyasztják a sajtos, túrós rétest.

Közeli rokonai a baklava és a burek, melyek a mediterrán, török, arab, iráni konyha kedvelt csemegéi. A baklava az édességkedvelők nagy favoritja: ez rakott rétestészta diófélékkel, pisztáciával és sziruppal, mézzel, cukorral. Csokis változat is létezik.





Mézédes baklava, pisztáciűval is nagyon finom!

A burek egyes fajtái már erős keveredést mutatnak más tésztafélékkel. Kinézetében már jobban közelítenek a leveles tészták csoportjához, sőt sokan oda is sorolják őket. Tortaformában vagy háromszögben kisütött, sós túróval, fetával, hússal töltött finomságok ezek. Sós formái gyakran szezámmaggal megszórtak. Gyümölcsös is létezik.

A rétesliszt

A jó rétes a jó liszttel kezdődik. Már lehet kapni teljes kiőrlésű lisztből készült réteslapot is, otthoni készítés esetén maradjunk a réteslisztnél. De mi is az a rétesliszt? Grízes, darás vagy kétszer fogós lisztnek is nevezik, a finomlisztnél lágyabb lisztfajta. Régen nullás lisztnek is hívták. Lisztkódja: BFF 55.

A rétestészta

Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 2 evőkanál olaj, 4 dl víz, só; a pihentetéshez: liszt, zsír/olaj.
Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk. Az olajat hozzáadjuk, elkeverjük, majd mélyedést vájunk, és hozzáadjuk a langyos sós vizet. Puha tésztát gyúrunk, deszkán jól kidolgozzuk (kb. 15 perc). Két részre osztjuk, a cipókat megkenjük olajjal, majd lefedjük, 15 percig pihentetjük. Asztalunkat teljesen körbejárhatóvá tesszük, tiszta terítővel leterítjük, lisztezzük. A cipót az asztal közepére tesszük, és először nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük zsírral vagy olajjal, és körben, kézfejre húzva addig nyújtjuk, amíg hártyavékony lesz. Félig megszárítjuk, majd egyenletesen megolajozzuk. Ezután következik a töltés.

Lehet persze egyszerűbben is, több olvasónk dicséri ezt a receptet: Rétes kezdőknek

Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 pohár tejföl
1 tojás

10 dkg zsír, olaj vagy vaj
töltelékhez: mák, dió, gyümölcs, káposzta, túró, stb.

Elkészítés:

10 dkg zsiradékból laza, kenhető rántást készítünk. Hagyjuk kihűlni.
Addig a lisztet, tejfölt, tojást és sót összegyúrjuk és kinyújtjuk. Egy kis tejfölt hagyjunk meg a rétes tetejét megkenni sütés előtt.
A rántást a kinyújtott tésztára kenjük és összetekerjük, majd kb. 20 percre a mélyhűtőbe teszzük. Utána hat felé vágjuk, egyenként vékonyra nyújtjuk, kicsi zsiradékkal meglocsoljuk és megtöltjük. Összetekerjük, tetejét megkenjük a maradék tejföllel és
megsütjük. A fagyasztóban töltelék nélkül összetekerve fél évig is eláll, és ha váratlan vendég jön, nem leszünk zavarban. Olyan mint az igazi.

Megjegyzés:

A receptet Csucsu néni küldte. Köszönjük!





Káposztás töltelékkel is készülhet a rétes

Tésztanyújtás

Nagyanyáink a rétestészta nyújtásával bizonyították háziasszonyi képességieket, hiszen akkoriban még nem lehetett minden közértben konyhakész rétestésztát kapni. A tésztanyújtási hadművelet gyakran az egész konyhát elfoglalta, de egy nagy asztalnyi hely biztosan kellett hozzá. A jó rétestészta olyan vékony, hogy egy szerelmeslevelet - rosszabb napokon az újságot - el lehet olvasni, ha alátesszük.





Az örök klasszikus az almás rétes

Töltelékek és formák





A mindenható mák a rétesben is remekel

A tölteléktörténet végtelen történet. Szinte nincs is olyan alapanyag, ami kis fantáziával ne végezhetné rétestöltelékként. A legkedveltebbek a túró, meggy, alma, káposzta, de készülhet rétes spenótból, tökből, babból, krumpliból, mandulából, sütőtökből is, hogy csak néhány különlegesebb példát említsünk.

Kombinálhatjuk is a töltelékeket, a sós rétesekbe kerülhet hús és sajt is, a gyümölcsösekbe kerülhet túró, ricotta, de nem ismeretlen a meggyes-mákos vagy a tökös-mákos rétes sem... Ennek alapján az ízesítésnek tényleg csak a fantázia szabhat határt!

Ha már a fantáziánál tartunk... A rétestésztát nem csak a hagyományos rúddá tekert, megsütött, felvagdosott formában használhatjuk. Csinálhatunk apró batyukat, tekerhetjük a megtöltött rétest csigaformába, csinálhatunk rétestortát is.





A sziruptól omlós lesz a baklava, a réteslapok egy része mégis ropogós marad

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Burek és börek – sósan és édesen
  2015-04-26 23:38:47, vasárnap
 
  Burek és börek - sósan és édesen

A burek, született börek a török konyha találmánya, sokan mégis az egykori Jugoszláviából ismerik és szeretik. Még az igazi burekrajongók sem mindig tudják, hogy ennek a töltött vagy töltetlen ropogós pitének rengeteg variációját készítik a Földközi-tenger keleti partvidékének országaiban, sőt még azon is túl. Otthon is érdemes néhány egyszerűbb variációját elkészíteni!

Ropogós sütemény kétféle tésztából

A rendszerint vékony rétestésztarétegekből álló apróbb vagy nagyobb formában is süthető sós vagy édes töltelékkel gazdagított sütemény sokféle néven kedvelt gyorsétel, nem is csoda, hogy számtalan variációban találkozhat vele, aki a Balkánon, a Közel-Keleten vagy épp a Kelet-Mediterráneumban jár.





A háromszög alakúra hajtogatott börek egyik legkedveltebb tölteléke a sós feta

Már abban tetten érhetők a különbségek, hogy milyen tésztából készül a börek vagy burek. Alapvetően ugyanis kétféle változat létezik. Az egyik az élesztő nélküli vékony tészta, a másik élesztővel készül, de szintén vékony. Törökország nagy részén hagyományosan vékony rétestészta, az általunk ismertnél leheletnyivel vastagabb, úgynevezett yufka az alapja, amit Görögországban már philo tésztának hívnak. A másik tésztavariáció pedig leginkább az élesztős vajas tésztához hasonlít, gondos és pontos előkészítést igényel - a balkáni háziasszonyok és pékek kiváló mesterei. Ezt egyébként Törökországban nemse börekként ismerik.

Ez a két tésztatípus - számos apróbb változtatásokkal - képezi minden burek alapját, de senki ne lepődjön meg, ha déli szomszédainknál vagy épp Boszniában járva pita néven találkozik a csigaszerűen feltekert burekkal, merthogy ez a név is elterjedt arrafelé.

A burek vagy börek lehet kicsi kerek, félkör vagy félhold alakú, akár szivarszerűen is feltekerhetik, vagy épp háromszögeket formáznak belőle. Süthetik olajban, süthetik tepsiben, lehetnek kicsik, de készülhet nagy kerek formában szorosan feltekerve, miként egymásra fektetett kerek tésztalapok is rejthetnek sokféle tölteléket.





Az élesztős, vékony tésztarétegekből álló bureket nagy tepsiben sütik, majd szeletelik

A pizzához hasonlóan valószínűleg a börek is a szegények konyhájában születhetett az egykori Oszmán Birodalomban - azzal töltötték meg, ami épp akadt a háznál, vagy ha nem akadt semmi, bőségesen locsolgatták a tésztarétegeket olajjal, esetleg megszórták a tetejét különféle magvakkal (jobbára szezámmaggal), és úgy sütötték tartalmas lepénnyé.

Mára az utcai étkezdék, pékségek egyik legnépszerűbb fogása lett nem csupán Törökország területén, de az egész Balkánon, sőt Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is.

Török börek - mindig jöhet!

Aki járt már Törökországban, tudja, hogy a frissen sült börek illata valósággal odavonzza a helyieket és turistákat a kisebb vagy nagyobb étkezdékbe. Az egyik legelterjedtebb török böreket nagy, kerek sütőedényben készítik, feta sajt és finomra vágott petrezselyemzöld képezi a töltelék alapját, és akkor az igazi, ha kemencében sül ropogósra - su böreği a neve. Szeletekben, frissen tálalják. Tartalmas, de nagyon finom - az egyes tésztaréteget igencsak bőségesen locsolgatják zsiradékkal.

A szivar alakúra feltekert egyszemélyes gyorsételek sigara böreği néven kelendőek. Nagyon változatos töltelékkel készülnek, olajban sütik ki őket. A feta-petrezselyemzöld párosítás mellett a burgonyával vagy spenóttal, különböző zöldségfélékkel és darált hússal töltött variációi is igen kedveltek.





A szivar alakú vékony börek gyakori kísérője a joghurtos mártogató

Az isztambuli szefárd zsidó konyha egyik specialitása a hajszálvékonyra szeletelt, fűszeres, füstölt marhahússal, pasztirmával (ezt a török hódoltság kori magyar nyelvben pasztrományként, sőt pásztormányként emlegették) vagy egyfajta kaskaval típusú sajttal és julienne-re vágott zöldpaprikával töltött börek, amely paçanga böreği névre hallgat, és bő olívaolajban sütik ropogósra.

Nem mellesleg a nevezetes kínáló tálaknak, a mezzéknek is gyakran része lehet a börek.

Ezek mellett persze sokféle húsos, zöldséges és sajtos, régiónként más és más nevet viselő böreket találunk nem csupán Törökország-szerte, de a bevándorlóknak köszönhetően a világ számos pontján a török étkezdékben, pékségekben.
Bureket édesen és sósan a Balkánról!

Görögországban, Cipruson a boureki vagy bourekáki rendszerint a kis - kerek vagy félhold alakú, philo tésztából készült - lepénykéket jelenti. A legelterjedtebb itt is a sós fetával, zöldségekkel, fűszernövényekkel, no meg a darált, fűszeres bárányhússal töltött változat, de szinte minden szigetnek megvan a maga specialitása.

Édes és nagyon ízletes desszert a galaktoboureko, ami szó szerint tejes bureket jelent (török változata a sütlü börek). A filo tésztát gyakorlatilag naranccsal vagy citrommal, esetleg kevés rózsavízzel fűszerezett egyfajta grízpudinggal töltik, nagy tepsiben sütik ropogósra, végül édes sziruppal locsolják. Házilag bátran elkészíthető, és rétestésztával is nagyon finom desszert.





A galaktoboureko közkedvelt édesség Görögország-szerte

Galaktoboureko rétestésztával

Hozzávalók:
2 csomag rétestészta (2 X 6 lap)
3 db közepes méretű tojás
25 dkg porcukor
1 l tej
10 dkg búzadara
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom leve és reszelt héja
1 dl víz
1 csipet só
15 dkg olvasztott vaj

Elkészítés: A tojásokat 15 dkg porcukorral fehéredésig keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát. A tejet a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával felforraljuk, félrehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a tojásos masszát.
Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk, majd beleterítünk egy réteslapot úgy, hogy a tepsi peremére is kerüljön tészta. Megkenjük olvasztatott vajjal, majd addig folytatjuk a rétegezést, amíg az első csomagból minden réteslapot fel nem használtunk. Erre simítjuk a grízes tölteléket, majd az előbbihez hasonlóan rétegenként vajjal megkenve ráillesztjük a másik 6 réteslapot. Éles késsel négyzet alakú szeletekre vágjuk a desszertet, ügyelve arra, hogy az alsó tésztarétegeket ne vágjuk át.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz, a töltelék pedig megszilárdul. Amíg sül, elkészítjük a szirupot. 1 dl vizet 10 dkg cukorral sziruppá fűzünk, a végén a citrom kifacsart levével ízesítjük.
A még meleg galaktobourekót meglocsoljuk a sziruppal, szobahőmérsékleten a tepsiben hagyjuk kihűlni, csak ezt követően tálaljuk.

Ha valaki túl édesnek találná, a szirupot elhagyhatja a tetejéről, fátyolnyi vaníliával kevert porcukorral meghintve is rendkívül ízletes, költségkímélő desszert.

A volt Jugoszlávia országaiban a hagyományos burek általában nagy kerek tepsiben sül ropogósra - régen nem is tartalmazott tölteléket, csak gondosan készített, élesztővel lazított vajas-leveles tésztarétegekből állt - üresen. Vélhetően erre utal a prazan (üres) név is, de ma már gyakrabban találkozni a húsos, hagymás vagy a feledhetetlen sós túróval töltött változattal is, amit hol prazanként, hol pitaként kínálnak. Persze közkedveltek az édes töltelékkel, pl. almával, édes túróval készülők is.





Almás burek - akár kiadós reggeli is lehet

Az újítások iránt nyitott pékségek és háztartások pedig egyre gyakrabban készítik olyan töltelékkel, amelyet a pizzákon is kedvelnek - paradicsommal, sonkával, olasz fűszerekkel - de sok más is kerülhet bele.

Az egykori Jugoszlávia szinte minden országában jellemző, hogy a burek tésztáját előbb hajszálvékonyra kinyújtják, majd megtöltik, réteshez hasonlóan feltekerik, és az egészet egy kerek tepsibe fektetik, méghozzá csigavonalban felcsavarva a töltött tésztát, majd úgy sütik ropogósra. Boszniában pl. a hússal töltött burek tetejére már nem is kerül semmi. Szerbiában, Szlovéniában azonban (elsősorban a burgonyával vagy sós túróval töltött és tekert változatok) tetejét tojással is megkenik. A csiga egy nagy kerek lepénnyé sül, amit pizzaszerűen szeletelnek.





A csigavonalban feltekert burek is lehet édes vagy sós

Szerbiában egyszerűen csak zeljanica vagy pita zeljanica a neve annak a sós túróval és spenóttal (ez utóbbi színéről kapta a nevét) töltött pitének, ami szintén egyfajta burek, és kihagyhatatlan a helyi pékségekben. Fogyasztják reggelire, tízóraira, de ebéd gyanánt is tökéletes. Ha valaki Szabadkán jár, feltétlenül kóstolja meg az ottani változatot! Horvátországban a rolani burekként lehet találkozni a töltött, feltekert burekkel.

Szerbiában közkedvelt a hatalmas kerek burek, amely szintén nagy tepsiben, de feltekerés nélkül készül, valószínűleg a 15. század végéről Niš városából származik. A hagyomány szerint egy igazi isztambuli pékmester, bizonyos Mehmed Oğlu készítette először, innen terjedt el aztán a térség több mai országába. Ebben a típusban a vékony tésztarétegek közé kerül a különböző töltelék, a megsült nagy bureket pedig tortaszerűen szeletelik.

A modern pékségek persze ma már kisebb adagokban is sütik a sokféle bureket feltekerve vagy kerek formában, itthon is egyre több helyen lehet délvidéki receptúra szerint készített burekkel találkozni, és érdemes is megkóstolnia annak, aki ezt még nem tette.

Nem is meglepő, hogy a Balkán-félsziget zöldségeiről is nevezetes országában, Bulgáriában is sütik ezt a pitét, igaz, bjurek néven. Leggyakrabban a nálunk is kedvelt sós, fetához hasonló sirene sajttal és tojással töltött burek-változatot készítik.

Albániában a hagymás, paradicsomos változat is elterjedt, sőt gyakran háromszög alakban sütik a byrek vagy lakror névre hallgató sós pitét.





A sós sajttal töltött burek kísérője nem ritkán méz

Bourekas Izraelből

Jórészt a Balkánról és Anatóliából bevándorolt szefárd zsidó lakosság honosította meg az Izraelben is rendkívül közkedvelt bureket, amit ott bourekasnak hívnak. Ma már leginkább leveles tésztából sütik, vagy ennek a kóser étkezési szokásoknak is megfelelő növényi zsiradékkal készült változatával. Sokféle alakra hajtogatva kínálják. Az 1970-es években kezdett elterjedni, mára pedig egyike lett a legnépszerűbb utcai vagy gyorsételeknek. A török és balkáni konyha kedvelt töltelékei mellé itt felsorakoznak a padlizsános, gombás variációk is.

A háromszög alakúra hajtogatott gombás bourekas tetejét általában mákszemekkel, a burgonyás, téglalap alakút szezámmaggal, a henger alakra formált padlizsántöltelékest fekete köménnyel szórják meg, míg a hasonló alakú, fűszeres babbal töltött tetejét csupaszon hagyják. Persze azért akadnak ettől eltérő jelzések is, hisz ahány ház és pékség, annyiféle szokás terjedt el az ízesítésben éppúgy, mint a díszítésben.
Vendégváró gyors falat - bourekas és buricche házilag

A készen kapható leveles tésztából nagyon egyszerű házilag is bourekast készíteni.

Padlizsános bourekas egyszerűen

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (50 dkg)
1 evőkanál rétesliszt a tészta nyújtásához
1 db közepes méretű padlizsán (25-30 dkg)
1 kis fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
2 db kisebb paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1,5 dl zöldség- vagy húsleves (kockából is készülhet)
1 egész tojás
1 teáskanál szezámmag vagy fekete kömény
tengeri só, bors, rozmaring - ízlés szerint

Elkészítés: A töltelékhez a padlizsánt egészen apróra kockázzuk. A hagymát finomra reszeljük, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük. A paradicsomokat fél percre forró vízbe mártjuk, héjukat könnyedén lehúzzuk, felaprítjuk.
Egy közepes méretű serpenyőben felhevítjük az olajat, a hagymát kissé megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a padlizsánkockákat. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Folyamatos keverés mellett pirítani kezdjük, 1-2 perc elteltével hozzáadjuk a paradicsomot, majd felöntjük a levessel, és puhára pároljuk. Ha szükséges, a végén a fűszerezésen igazítunk. Hűlni hagyjuk.
Ha mélyhűtött leveles tésztával dolgozunk, előzetesen felengedjük, ha frissel, csak néhány perccel a készítés előtt vesszük ki a hűtőszekrényből.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojást 1 teáskanál vízzel kissé felverjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. 10 X 10 cm-es négyzetekre daraboljuk. A négyzetek peremét vékonyan megkenjük tojással. Minden négyzet hozzánk közelebb eső szélére nagyjából 2 teáskanálnyi padlizsántölteléket helyezünk, majd feltekerjük. Sütőpapírral borított tepsire, 2 cm távolságra helyezzük a kis bourekasokat. A maradék tojással megkenjük a tetejét, szezám vagy köménymaggal meghintjük. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Frissen tálaljuk.

A töltelék kedvünk szerint variálható. Kerülhet bele olaszos fűszerezésű paradicsommártás kevés pirított gombával vagy fűszeres darált hús, de ricotta, sonka, sajt - amit csak kívánunk.

Talán nem meglepő, hogy az egykori oszmán uralom emlékét őrzi a számos országban félhold alakúra formált burek, amit természetesen éppúgy lehet almával, meggyel vagy bármilyen gyümölccsel tölteni, mint a rétest.





Az édes, félhold alakú töltött burriche otthon is egyszerűen elkészíthető

Észak-Olaszországban, elsősorban Emilia-Romagnában, Modena és Ferrara környékén is ismerik ezt a pitét, ott burriche vagy burricche névre hallgat, és gyakran narancslekvárral töltik. Érdemes persze sűrű házi lekvárral, dióval, csokoládéval, marcipánnal vagy akár vaníliapudinggal, édesített ricottával is kipróbálni. Az édes, egyszerűsített burrichéhez fánkszaggatóval kiszúrt leveles tésztalapok közepére egy kevés tölteléket halmozunk, a tészta széleit tojással megkenjük, összenyomjuk, félhold alakúra formázzuk, 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranyszínűre sütjük, porcukorral meghintve, frissen kínáljuk.

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A török konyha
  2015-04-26 23:10:27, vasárnap
 
  A török konyha

Ma ismét idegen, tőlünk kissé távolibb tájakra kalandozunk, viszonozzuk Szulejmán, Jumurdzsák és társaik nálunk tett látogatását, de ígérem, nem maradunk 150 évig, mint ők annak idején. Irány tehát Törökország!

Változnak az idők! Harminc-negyven évvel ezelőtt az utazási irodák (akkoriban még nem sok volt belőlük), de a vállalati szakszervezeti bizottságok is igen gyakran szerveztek három-négy napos buszkirándulást Isztambulba, az egyetlen két kontinensen fekvő világvárosba. Sok honfitársunk vett részt ilyen utazáson, de valljuk be férfiasan, utazásunk elsődleges célja nem a török kultúra vagy a helyi gasztronómia megismerése, tanulmányozása volt. Sokkal inkább érdekelt bennünket a helyi bazárban beszerezhető, a hazai árakhoz képest olcsó bőrkabát, irhabunda, nem is beszélve az arany ékszerekről. Ilyen nemzet vagyunk... Valamikor lovasaink nyilaitól rettegett Európa, volt török irha- meg aranyláz, ne is beszéljünk osztrák sógorainknál tett Gorenje és videó beszerzési időszakunkról!

Manapság azonban sok minden változott, kezdünk leszokni a bevásárló túrizmusról, inkább tért hódit a pihenés, nyaralás vágya, szokása. Igyekszünk újabbnál újabb helyeket, országokat, tájakat megismerni, felfedezni. Ezek közé az országok közé tartozik ma már Törökország is, ahová egyre több magyar család jár üdülni, kikapcsolódni. Érdemes!

A török konyhaművészet

A török konyhára jellemző a változatosság, az erőteljes fűszerezés, a húsok és zöldfélék nagyszerű párosítása. Ételeik az országukon kívül is rendkívül népszerűek.





Török előételek: padlizsános saláta, petrezselyemsaláta és humusz

A török konyhát jelentősen befolyásolta az Oszmán Birodalom sokszínűsége, multikulturális környezete. Az oszmán konyhaművészet egyesítette a birodalom területén élő népek ételeit és elkészítési módszereit, fogyasztási, tálalási szokásait. A legnagyobb befolyást a görög és közel-keleti konyha gyakorolt rá, de keveredtek benne az ősi, közép-ázsiai török hagyományok is.





A töltött szőlőlevél is népszerű fogás Törökországban

A török gasztronómia leggyakrabban használt alapanyagai a padlizsán, a zöldpaprika, a hagyma, a lencse, a bab, a paradicsom, a fokhagyma és az uborka. Legkedveltebb gyümölcseik a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a sárgadinnye, a füge, és a citrom.

A hús mindig is luxuscikknek számított a Török Birodalomban. Minden, az iszlám által engedélyezett húsféleséget ehettek (sertéshúst nem), azonban mindig is a bárányhús volt a legelterjedtebb és a legnépszerűbb, melyet leginkább ünnepeken (például esküvő) fogyasztottak, illetve a Kurban Bayrami (Áldozati Ünnep) idején ,,etli pilav" (húsos rizs) formájában.

A törökök kedvelik a magvakat és dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót. Leginkább használt fűszereik a petrezselyem (ennek a levelét hasznosítják), a köménymag, a feketebors, a paprika, a menta és a kakukkfű.





Kebab joghurtos salátával

A legízletesebb fehér sajtok és joghurtok juhtejből készülnek. Népszerű köret a rizs (pilav) és a bulgur (összetört, főzött majd kiszárított búzakása). Az olívaolaj széleskörűen elterjedt, leginkább Törökország nyugati területein, ahol bőven találhatóak olajfaligetek. Az olívabogyó (zöld, fekete, rózsaszín) kedvelt előétel. A kenyér búzából, árpából és kukoricából készül. Jellegzetesen török kenyér a pita és a tandir ekmegi (tandir: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyértésztát).

Édességekről és italokról

Népszerűek a tejes édességek, mint például a muhallebi, a sütlac (tejberizs). Az egyik legismertebb és legkülönlegesebb török édesség a lokum, a vattacukorhoz hasonló az izmiti pismaniye. Igazi különlegesség a csirkemellből készült, zselatinos tavuk gögsü is. Azonban ma is vitathatatlanul a legnépszerűbb és legismertebb török desszert a baklava.





Lokum, a népszerű török édesség

A legtöbb török muzulmán vallású, az alkoholos italok mégis kedveltek feléjük, Ramadán idején azonban nem fogyasztanak alkoholt. Népszerűek a sörök, Anatóliában már időszámításunk előtt is készítettek bort, a raki jellegzetesen ánizs ízű alkoholos ital. Kedvelt még a boza (erjesztett ital búzából vagy darából), az alkoholmentes italok között az ayran (joghurtital) és a salgam (vörösrépalé) a legnépszerűbbek.

Törökországban kalandozva nem feledhetjük a teát és a török kávét (cukorral vagy a nélkül). A teát egy kétrészes teáskannában készítik, melynek alsó részében vizet forralnak, felső részébe helyezik a tealeveleket. Amikor a tea elkészül, a felső kannából öntenek egy keveset a vékony, harang alakú üvegpohárba, majd felhígítják forró vízzel az alsó kannából. Így mindenki szabályozhatja magának, hogy mennyire erős teát szeretne készíteni. Cukorral, de citrom nélkül isszák. A török kávét egyszerű fém kávékiöntő edényben főzik, a vízbe belekeverik az őrölt kávét. Van, aki cukrot is tesz bele, forrásig főzik. Ezután habját leöntik, újra felforralják, és üvegpohárba töltve fogyasztják. A kávézás után jósolni is szoktak a kihűlt kávézaccból.


http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/113000/113266_torok04.jpg
Az elmaradhatatlan tea

Török receptek

Nagyon nehéz a választás, ezért szubjektív leszek, saját kedvenceimből válogatok. Ma már egyébként - hasonlóan más nemzeti éttermekhez - egyre több török étterem, családi kifőzde, kisvendéglő található felénk is, így akinek kedve szottyan kipróbálni egy házias török menüt, térjen be bátran egy ilyen intézménybe. Az ételek ízesek, zamatosak, a vendéglátás általában szívélyes, barátságos, áraik is elfogadhatóak. Némely helyeken, csak úgy, mint a bazárokban, alkudni lehet, sőt szinte kötelező!

Szultán kedvence (Hünkar begendi)

Hozzávalók: 1,5 kg csont nélküli bárányhús, 2 nagy fej hagyma, 3 dl olívaolaj, 2 dl paradicsomlé, 3 db padlizsán, 2 evőkanál liszt, 1/2 liter tej, 5 dkg trappista sajt, petrezselyemzöld (a díszítéshez), só, bors

Elkészítése: A húst felkockázom, hasonlóan, mint egy hagyományos pörkölthöz szoktam, a hagymákat apróra vágom, a sajtot lereszelem, a petrezselyem zöldjét nagyon apróra vágom.
Egy mélyebb teflon serpenyőben felhevítek 2 dl olíva olajat, rádobom a hagymát, üvegesre párolom, majd beleadom a felkockázott húst, megsózom, borsozom, néhány percig pirítom. Beleöntöm a paradicsomlevet, 10-15 percig így főzöm, majd felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Addig főzöm közepes lángon, míg a hús megpuhul, ha elfövi a levét, pótolom.
A padlizsánokat forró sütőbe teszem, hogy megpuhuljanak, majd kiveszem, meghámozom, és apróra felkockázom őket. Egy újabb serpenyőt kerítek, a maradék olívaolajon megpirítom a lisztet, hozzáadom a padlizsánomat, és nagyon lassan, folyamatosan keverve a tejet, majd a reszelt sajtot is. Sózom, borsozom, közepes lángon folyamatosan kevergetve készre főzöm. Merülő turmixszal pürésítem.
A kész húst a padlizsánpürével tálalom, az apróra vágott petrezselyemmel díszítem.

Talas kebap

Hozzávalók: A töltelékhez: 1,5 kg báránycomb, 1 kg hagyma, 2 dl olívaolaj, 2 dl paradicsomlé, 1 csomag mirelit mexikói zöldség (sárgarépa, kukorica, zöldborsó), só, bors, oregánó
A tésztához: 2 csomag fagyasztott leveles tészta, 2 db tojás, 2-3 evőkanál olívaolaj (a tészta nyújtásához)

Elkészítése: A báránycombot felszeletelem, sózom, borsozom, állni hagyom, a hagymát felkarikázom. Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben (amit később a sütőbe betehetek) felhevítem az olajat, beledobom a felkarikázott hagyma felét, üvegesre párolom. Belerakom a hússzeleteket, és a paradicsomlevet, fűszerezem sóval, borssal és az oregánóval, összepirítom. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, nagy lángon felforralom, majd közepes tűzön a hús puhulásáig főzöm, ha igényli, adok még hozzá kevés vizet.
Közben egy lábasban, sós vízben megfőzöm a mexikói zöldségkeveréket, ha kész leszűröm, félreteszem. Amikor a hús puha, hozzáadom a maradék hagymát, majd az edényt 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, 15 percig így sütöm. A sütőből kivéve leszűröm, a levét félreteszem, melegen tartom, a húst és a főtt zöldséget összekeverem, állni hagyom.
A leveles tésztáimat fél centis vastagságúra nyújtom, gyengén megsózom, félbe hajtom, ismét kinyújtom az előzőhöz hasonlóan. Olyan 10x10 centis négyzetekre vágom, ezeket újra összehajtogatom, egyenként kinyújtom, majd cipókat formázok belőlük, és 10-15 percig pihentetem őket.
Amikor cipócskáim kipihenték magukat, mindegyiküket megkenem kevés olajjal, újra rájuk küldöm a nyújtófát, igyekszem egyforma nagyságú, olyan 15x15 centis, fél centi magas darabokra nyújtani őket. Minden tésztadarabra ráhelyezek egy szelet bárányhúst, a raguból is halmozok rá, majd a tésztákból batyukat formázok, jól lezárom őket.
Kevés olajjal kikenek egy (vagy több) tepsit, a batyukat hajtogatott felükkel lefelé belehelyezem, a felvert tojásokkal, kenőtollal megkenem. Forró sütőbe tolom, 10 percig így sütöm, majd a lángot közepesre véve még 15-20 percet adok neki.
A sütőből kivéve azon melegében, a húslével meglocsolva tálalom.

Török csirkesaláta

Hozzávalók: 1 kg filézett csirkemell, 5 db zöldpaprika, 5 db paradicsom, 2 db kígyóuborka, 5 gerezd fokhagyma, ½ liter tejföl, ½ liter natúr joghurt, 2-3 ek olíva olaj, só, bors, majoránna

Elkészítése: A húst és a zöldségféléket egyaránt felkockázom, a fokhagymát lepréselem. Egy serpenyőben felforrósítom az olívaolajat, rádobom a húskockákat, hirtelen átsütöm, majd fűszerezem, kevés vízzel puhára főzöm.
Amikor a hús puha, összekeverem a nyers zöldségekkel, hozzáadom a tejfölt és a joghurtot, belekeverem a fokhagymát, jól összedolgozom, ha igényli, utána fűszerezem.
Tálalásig hűtőbe helyezem, hidegen, friss pitával tálalom.

Török zöldségleves

Hozzávalók: 2 db nagyobb burgonya, 3 db sárgarépa, 15 dkg nyers káposzta, fél zellergumó, 1 fej hagyma, 1 db közepes póréhagyma, 2 dl paradicsomlé, 1/2 marék rizs, 1 dl olíva olaj, 2 liter húslé (leveskockából), 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 csokor kapor, só, bors

Elkészítése: A hagymát apróra vágom, a sárgarépát és a zellert felkockázom, a petrezselyem zöldjét apróra vágom. Egy fazékban felmelegítem az olívaolajat, üvegesre párolom rajta a hagymát, majd beleadom a zöldségkockáimat, megszórom a petrezselyem zöldjével, hozzákeverem a paradicsomlevet, és felöntöm a húslével, sózom, borsozom, felforralom.
Közben felkarikázom a póréhagymát, kockázom a burgonyát és csíkokra vágom a káposztát, amikor levesem forrni kezd, mindezeket beleadom. 1-2 perc elteltével beleszórom a megmosott rizst, fedő alatt kis lángon puhára főzöm.
Forrón, összevágott kaporral meghintve tálalom.

Jól tudom, csak töredékét mutathattam ma be a török konyhaművészetnek, de az ő gasztronómiájukról is órákig, hetekig lehetne diskurálni, érdemes lenne. Ma ennyire tellett!





A nemzetközi népszerűségnek örvendő baklava

Egyet ne feledjünk: a nálunk töltött 150 évük jelentős hatással volt a magyar konyhára is, ő általuk jutott el hozzánk sok zöldségféle, ők tették kedveltté nálunk a baromfit, a bárányt (erről bővebben mangalicás írásomban olvashattok), de tán a legfontosabb hagyatékuk, adományuk a sokáig ,,törökborsként" titulált fűszer, a pirospaprika, ami nélkül a magyar konyhaművészet ma elképzelhetetlen lenne!

Kellemes időtöltést, jó főzőcskézést mindenkinek!

Nani és a Pasik

Forrás: Mindmegette.hu -- Pasik a konyhában blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A színes-ízes török konyha
  2015-04-26 23:00:59, vasárnap
 
  A színes-ízes török konyha

A török konyha népszerűsége egyszerűségében és hihetetlen változatosságában rejlik. A török gasztronómia égisze alá tartozik a Távol-Kelettől a Földközi-tenger vidékéig elő népek konyhája, a török hódoltságnak köszönhetően a közép-ázsiai konyha nyomai még az európai gasztronómiában is utolérhetőek.

A hatalmas földrajzi kiterjedésnek köszönhetően nem igazán beszélhetünk egyféle török konyháról, hiszen a földrajzi adottságok és a helyi lakosok konyhához való viszonya térségenként változik, de bizonyos csoportosítással egész jól körüljárhatjuk a török konyhát.

A török konyha egyik legfontosabb és legfinomabb fogása a kenyér. A kenyérből sokféle változattal találkozhatunk. Az ekmek a klasszikus, élesztős fehér kenyér, amely mellett fontos szerepe jut még a pide nevén ismert lapos kenyérnek, igazán népszerű csemege az étkezések között vagy helyett fogyasztható, kitűnő simit, a szezámmaggal meghintett gyűrű, az élesztős kerek manti vagy a lapon sült bazlama. Ugyancsak a kenyerek közé sorolható az önálló étkezésnek számító, reggelire, ebédre vagy vacsorára is ideális börek.





És akkor a lapos kenyerekről még nem is beszéltünk...

A böreknek rengeteg változata létezik. A - döner befogadására is alkalmas - yufka tésztába sokféle töltelék kerülhet. Leggyakrabban feta sajt, darált, fűszerezett hús és/vagy zöldség (padlizsán, cukkini, póréhagyma, spenót, krumpli, borsó) kerül a különféle módokon feltekert, összehajtogatott, megsodort tésztába.

A magyarok számára a török konyha legismertebb fogásai a különféle grillezett húsok. A grillhúsok eredete a nomád törökökig nyúlik vissza, akik az aznapi zsákmányt forgatták meg a tűz felett. A kebabnak rengeteg változata ismert, de nyugaton főleg két kategóriával találkozhatunk, ez a döner kebab és a sis kebab. A sis kebab kis nyársakra tűzött, kockára vágott hús, amit többféle zöldséggel szokás ,,lazítani". A dönernél egy nagy nyáron sül a szeletbe vágott - leggyakrabban bárány - hús, amelyet sokszor rétegeznek darált hússal is. A megsült széleket ezután késsel lemetszik, és az kerül a vendég tányérjára.





A kebab és döner rengeteg formában létezik a török konyhában

A sis kebab és a döner kebab mellett nagyon kedvelt az adana, ami fűszerezett darált húsból készül és lapos, széle nyársra lapítva sütik a faszén felett. A darált húsos kebabok egy részét a sütés után tésztába tekerik, s afféle wrapként kínálják különféle szószok társaságában. A kebabok világába tartozik még a sokféle módon elkészíthető darált húsos fasírt, a köfte vagy kofta is, amelynek rengeteg változata ismert. Ezt a sokféleséget nem csak az alapanyagok okozzák, hanem a rengeteg forma, amelyben a köfte visszaköszön a török gasztronómiában. A sokféle sült, főtt változat mellett a köftéből létezik nyers is, ami leginkább a miáltalunk kedvelt tatárbifsztekre emlékeztet. A törökök azonban nem csak a színhúst szeretik: a különféle belsőségekből rendkívül finom ételeket készítenek, leggyakrabban ragu formájában dolgozzák fel.





Színes zöldséges-húsos nyársak grillezve - egyszerű és nagyszerű

A zöldségek is nagyon fontos alapanyagai a török konyhának, a Földközi-tenger vidékéhez közelebb eső részeken könnyedén megvalósítható a mediterrán diéta, minden adott hozzá. Az alapvető zöldségek közé tartozik a paradicsom, a padlizsán, a paprika, a cukkini, az articsóka, a bab és a hagyma. A zöldségeket általában nyersen vagy olívaolajon megdinsztelve, párolva vagy sütve fogyasztják. A párolt zöldségeket sokféle fogáshoz kínálják, a sült zöldségekhez pedig különféle szószok közül választhatunk.

A zöldségek egy külön kategóriájába tartoznak a dolmák, azaz a töltött zöldségek, amelyekbe leggyakrabban rizses vagy darált húsos töltelék kerül. Dolma lehet cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, káposzta, articsóka és a nálunk is ismert töltike, a szőlőlevél.





Dolma és börek - apró étvágygerjesztő falatok

A padlizsán egészen különleges helyet foglal el a török gasztronómiában. A török padlizsán gazdag ízű alapanyag, amiből készülhet többek között töltött padlizsán (Imam bayildi - ájult imám padlizsánja, recept lent) vagy padlizsánkrém, amelynek egy speciális változata a legenda szerint annak idején teljesen rabul ejtette III. Napóleon felségét, aki még a birodalmi szakácsból is megpróbálta kicsikarni a receptet, mindhiába.

A padlizsánkrémmel már át is eveztünk a török konyha másik meghatározó kategóriájába, azaz a mezék vagy mezzék világába. A spanyol tapasra emlékeztető kis fogások, krémek, falatkák gazdag világa előételként és önálló étkezésként is szolgál. A meze lehet egy darabka dinnye, némi fetával és friss kenyérrel, de ebbe a kategóriába tartozhat a pácolt makréla, a rántott kagyló, egy jóféle saláta, különféle lapos kenyerek némi joghurtos, olívaolajos mártogatóssal vagy humusszal. A joghurtalapú krémek közül érdemes kipróbálni a fűszeres, uborkás cacikot. Meze lehet a nyers köfte, az apróbb grillezett halak, tengeri herkentyűk, de annak számít a törökök töltött tésztája, a manti is.





Előétel, de akár teljes étkezés is lehet a színes, gazdag meze vagy mezze

Ha halakról és tengeri herkentyűkről van szó, a török konyha kivételezett helyzetben van. A Fekete-tenger, a Márvány-tenger, az Égei-tenger és a Földközi-tenger halai és egyéb élőlényei mind-mind a pultra kerülhetnek. A bonitó tonhal nagyon kedvelt és elterjedt, a makréla, a rombuszhal is gyakran megtalálható az étlapokon ezernyi más halfajta és tengeri finomság mellett. A halakat leggyakrabban grillezve készítik, mint például a Törökország-szerte igen kedvelt hamsit is, ami nem más, mint a szardella. Ennek a halnak rengeteg elkészítési módja ismert, a hamsiból készülhet börek, pilaf, de még akár desszert (Hamsi Tatlısı) is.

A desszertek közül számunkra a legismertebb a baklava, de emellett a török gasztronómia számtalan rendkívül finom édességgel büszkélkedhet. Mindennapi étkezések zárását a legtöbb esetben nem valamilyen édesség adja, hanem az éppen szezonális gyümölcsökből álló tál.





Baklava is sokféle létezik, az biztos, hogy édes, édes, édes...

Ha azonban nem gyümölcsöt szeretnénk enni, akkor érdemes megkóstolni a muhallebit a krémes tejpudingot, amelynek rengeteg változata ismert. Ezeknek a tejdesszerteknek a klasszikus változata rózsavízzel ízesített, de szinte bármilyen változatban megtalálhatóak. A muhallebi mellett a másik kedvelt tejes desszert a sütlac, azaz a tejberizs, aminek szintén többféle változata ismert, talán az egyik legkedveltebb a sült variáció (recept lent). A török édességek között előkelő helyet foglal még el a lokma, azaz a török fánk, melyet mézben vagy cukorszirupban megfogatva kínálnak.





A halvát gyakran gazdagítják magokkal - mandulával, pisztáciával

A török édességek között megtalálni az Ázsia-szerte kedvelt halvát vagy helvát is, amely tipikusan beszélgetések mellé való, családi ünnepekkor megjelenő édes falatka. A helvából a legkedveltebb török változat a fenyőmagos, de sokfelé készítenek diós illetve mandulás halvát is.

A törököknél megtalálható még a lokum, amely egyfajta zselés cukorka. Sokféle ízben állítják elő, a legkedveltebb a rózsavízzel, citrommal ízesített. Az elkészült édességet porcukorba, kókuszreszelékbe, darált csonthéjasokba forgatják, de különböző magokkal a cukorka belsejében is találkozhatunk.





Lokum, a jellegzetes keleti desszert

A török gasztronómia elengedhetetlen része a fekete leves, azaz a török kávé, bár a törökök hétköznapokban inkább teát fogyasztanak. Nagyon kedvelik a rózsateát, illetve az almateát. A török kávé inkább a beszélgetésekhez, családi eseményekhez kötődik, sőt az esküvőhöz is köthető egy érdekes, kávéhoz kapcsolható szokás, ugyanis a ceremónián egy erősen sós kávéval tesztelik, hogy az ifjú férj igazi férfi-e, megissza-e a feleség rokonai által felkínált fekete levest. A török kávéhoz a nagyon finomra darált kávét rézibrikben, cukorral együtt főzik, a cukor mennyiségét meghatározhatja a vendég, az elkészült kávé zaccal és kis habbal a tetején érkezik majd.

A török gasztronómia ital szekciójába tartozik még a sokak által kedvelt és az ételek mellé gyakran fogyasztott joghurtital, az ayran, illetve a boza, ami egy búzából erjesztett alkoholos ital, és a téli szezonban kapható, orchideagyökérből készített sahlep, amit utca árusoknál és a desszerteket árusító boltokban lehet kapni. Az alkoholos italok terén még meg kell említeni a rakit is, ami a környező országokban is ismert és kedvelt ánizsos ital.

A törökök napi étkezése egy könnyű reggelivel indul, amelynek fő alkotóelemei a paradicsom, a sajt, olajbogyó, friss kenyér, tojás, méz és adott esetben egy kis édesség. Az ebéd sok esetben valamilyen pilaf, azaz búzatöret, rizs vagy cérnametélt (şehriye) alapú étel, amelyek legtöbb esetben zöldségeket és falatnyi húsokat tartalmaz. Ezen kívül klasszikus ebédnek számítanak a különféle grillezett húsok, de meglepő módon a levesek is igen népszerűek, s ha nagyobb ebédről van szó, akkor a törököknél is levessel kezdődik a menü. Vacsorára leggyakrabban a különféle mezekből válogatnak, majd gyümölccsel és desszerttel zárják az estét.





A török pizzának is hívott húsos vagy zöldséges lepények is nagyon népszerűek

Ájult imám, avagy fahéjas töltött padlizsán

Hozzávalók:
3 méretes padlizsán
6 nagyobb paradicsom
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 zsályalevél
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
frissen őrölt feketebors
1 teáskanál majoránna
3 evőkanál olívaolaj
2 dl paradicsompüré
2 db fahéj
1 marék mazsola
2 teáskanál kapribogyó

Elkészítés: A padlizsánokat félbevágom, majd mélyen bekockázom, besózom, és az üres csöpögtetőn hagyom és hagyom, hogy a felesleges nedvesség távozzon belőlük.
Eközben egy nagyobb, mély serpenyőben kis olajon üvegesre párolom a karikára vágott újhagymát és a kinyomkodott fokhagymagerezdeket. Miután megdinsztelődött, az apróra kockázott paradicsomokat is hozzáadom, majd majoránnát, zsályát, cukrot, sót, borsot, fahéjat, a fél csokor petrezselymet, a mazsolát és kapribogyót is hozzáadom. Paradicsompürével felengedem, és kis lángon, fedő alatt főzöm.
Amíg készül a ragu, addig a padlizsánokból kiöblítem a sót, sütőpapíros tepsire fektetem őket, és 180 fokon negyed órát sütöm. Ezután a belüket finoman kikanalazom, és a raguhoz adom. A raguból ezután kiszedem a fahéjat, majd belekanalazom az előkészített csónakokba, és 180 fokon 20 percig alufólia alatt, majd újabb 20 percig fólia nélkül sütöm.





Fűszeres és illatos az imám kedvenc padlizsánja

Török sült tejberizs

Hozzávalók:
1 bögre rizs
1,2 l tej
1 evőkanál finomliszt
1 rúd vanília belseje
1/2 rúd fahéj
cukor
4 tojás sárgája
csipet só

Elkészítés: A rizst a tejben felteszem főni, mellérakom a felhasított vaníliarudat és a darabka fahéjat is. Amikor már teljesen megfőtt a rizs, akkor a fűszereket kiszedem, s a tejberizst még egy kis tejjel felöntöm, mert ennek a fogásnak a szaftja, a szemek között megbúvó fűszeres sűrűség lényegesebb, mint a rizs.
Ezután a tejberizshez hozzáadok annyi cukrot vagy mézet, ami az ízlésemnek megfelel. Hagyom egy picit hűlni, elkeverem benne a tojások sárgáját és a kanálnyi lisztet. Pici szuflétálakba szedem, amiket egy vízzel félig felöntött tepsibe állítok, s az egészet így tolom be a sütőbe.
Addig sütöm, amíg színesre sült a teteje. Ezután kiszedem, majd amikor már szobahőmérsékletűre hűlt, beteszem a hűtőbe, és 2 órát hűtöm.





Sült tejberizs vagy rizspuding - igazán ellenállhatatlan desszert

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Parajtekercs túrókrémmel
  2015-04-26 22:47:19, vasárnap
 
  Parajtekercs túrókrémmel

Hozzávalók:

45 dkg fagyasztott parajkrém
3 nagy tojás
3 púpos evőkanál liszt

kevés étolaj
A töltelékhez:
30-35 dkg félzsíros tehéntúró
10 dkg tömlős krémsajt
1 evőkanál puha vaj
2-3 evőkanál sűrű tejföl

bors
fokhagyma ízlés szerint

Elkészítés:

1. A parajkrémet kiolvasztom, kinyomkodom belőle a fölösleges vizet. Hozzáadom a 3 tojássárgáját, a lisztet, a sót, a végén pedig óvatosan belekeverem a kemény habbá vert tojásfehérjét.

2. Egy 30 x 40 cm négyszögletes tepsit kibélelek sütőpapírral, amit megkenek étolajjal. Elsimítom rajta a tésztát.





Előremelegített sütőben, 250 fokon (alul-felül sütés), 7-8 perc alatt megsütőm.

3. Nedves konyharuhára fordítom, és óvatosan leszedem róla a sütőpapírt. Ha nem jönne le róla, akkor a sütőpapírra is tehetünk nedves konyharuhát, az majd fellazítja.

4. Elektromos habverővel elkeverem a túrót, hogy szép sima állaga legyen, és hozzáadom a többi alapanyagokat. A töltelék krémes, könnyen kenhető legyen, de nem folyós. A tejföl mennyiséget lehet variálni, pl. ha túl száraz a túró, lehet akár 3 evőkanállal is beletenni.

5. Megkenem a töltelékkel a tésztalapot, mint a palacsintát, és óvatosan betekerem. Ezután szorosan betekerem fóliába, és a hűtőbe rakom 2-3 órára, hogy megdermedjen a töltelék, majd szeletelve tálalom.









Megjegyzés:

Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető (kb. 25 perc, ebből 8 perc a sütés), egyáltalán nincs paraj íze, szép, különleges, zöld színe van, amit imádnak a gyerekek! És még nem is sejtik, hogy csupa paraj az egész!

A receptet és a fotót Dijuka küldte, további fotót Adambmw87 küldött a recepthez. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Isler V.
  2015-04-26 22:43:12, vasárnap
 
  Isler V.

Hozzávalók:

21 dkg vaj
21 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 tojás (elhagyható)
fahéj

citromhéj
lekvár az összeragasztáshoz
A mázhoz:
1 evőkanál vaj
10 dkg étcsoki

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit sima tésztává gyúrjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy a meglágyult vaj ismét megdermedjen kicsit.

Fél cm vastagra nyújtjuk, és köralakúra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a korongokat, és 220 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt készre sütjük őket (könnyen megégnek, figyeljünk oda!).

Ha kihűltek, lekvárral kettő korongot összeragasztunk. Én most áfonyalekvárt használtam, de bármilyennel kitűnő!

A mázhoz a csokit és a vajat vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd belemártjuk a kekszeket, vagy a kezünkbe veszünk egy delikvenst, és 1 evőkanálnyi csokit elkenünk a kekszen úgy, hogy lecsurogjon a szélére. Eligazgatjuk, és rácson hagyjuk a csokimázat megszilárdulni.





Megjegyzés:

Ehető csillámporral megszórva a tetejét még vonzóbbá tehetjük a kis csokis korongokat.

A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Szalontüdő (pejsli)
  2015-04-26 22:41:05, vasárnap
 
  Szalontüdő (pejsli)

Hozzávalók:

75 dkg sertéstüdő és sertésszív vegyesen
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál finomliszt
3 evókanál olaj
2 dl tejföl
fél citrom
1 kisebb ecetes uborka
1 babérlevél
1 teáskanál piros fűszerpaprika
cukor
mustár
őrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint

Elkészítés:

A nyers tüdőről és szívről letisztítjuk a hörgőket, a hár-tyákat és a zsírt, majd megmossuk, lecsöpögtetjük. Annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, a babérlevéllel puhára főzzük. Leszűrjük. (Kb. 2-2,5 óra alatt fő meg, kuktában szűk 1 óra alatt.)

Közben a hagymát finomra vágjuk, a citrom héját lereszeljük, az uborkát apróra metéljük. A megfőtt húst csíkokra aprítjuk. A forró olajon világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk 1 evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban. A tűzről félrehúzva a paprikát elkeverjük benne, majd azonnal felöntjük a tüdő főzőlevével. Kevergetve sima mártássá főzzük, és átszűrjük. Ezután beletesszük az összevágott ízesítőket, a hagymát és a húscsíkokat, majd citromlével, citromhéjjal és mustárral pikánsra ízesítjük. Jól kiforraljuk, végül elkeverjük benne a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.

Megjegyzés:

Kissé munkaigényes, ám nem drága és nagyon finom, régi magyar étel. Érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható. Főtt tésztafélékkel is tálalhatjuk, ha sietünk.

A receptet Satyabum küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Csicsókakrémleves újhagymával
  2015-04-26 22:40:00, vasárnap
 
  Csicsókakrémleves újhagymával

Hozzávalók:

50 dkg friss csicsóka
3 vékony szál újhagyma
2 kisebb szétfővő burgonya (pl. Ella), kb. 20 dkg
1 evőkanál olívaolaj
1 l zöldségalaplé (vagy leveskockából készült zöldségleves)
1,5 dl tej (aki sűrűbben szereti, ugyanennyi tejszínnel is helyettesítheti)
1 csokor petrezselyem

bors

Elkészítés:

A csicsókákat folyó víz alatt erős szálú kefével alaposan megsikálom. Egy fazékban vizet forralok, 3-5 percre beledobom a kis göcsörtös gumókat. Egy tálban előkészítek jeges vizet, ebbe dobom az épp csak előfőzött csicsókákat. Zöldséghámozó késsel vékonyan meghámozom, nagyobb kockákra vágom, majd citromos hideg vízbe dobom, hogy ne barnuljanak. A krumplikat szintén meghámozom, felkockázom, és a csicsókák mellé dobom. Az újhagymát megtisztítom, kis karikákra vágom, a zöld részével együtt.

Olívaolajon megfonnyasztom az újhagymát, hozzáadom a csicsókát és a krumplit, felöntöm az alaplével. Kb. 20 perc alatt megfőnek a zöldségek, mikor már majdnem kész, hozzáadom a tejet, beleőrlöm a borsot, majd beleteszem az apróra vágott petrezselyemzöldet. Az újraforrás után botmixerrel pürésítem.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2015. április 27 - május 3.
  2015-04-26 22:38:16, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2015. április 27 - május 3.

Hétfő_

Előétel: Csicsókakrémleves újhagymával
Főétel: Szalontüdő (pejsli) zsemlegombóccal
Desszert: Isler
Vegetáriánus ajánlat: Parajtekercs túrókrémmel

Kedd - megjött az eper és az újkrumpli :)

Előétel: Tejszínes-vörösboros eperleves
Főétel: Juhtúróval töltött szűzérme rozmaringos újburgonyával
Desszert: Epres sajttorta
Vegetáriánus ajánlat: Egytálétel újburgonyából

Szerda:

Előétel: Savanyúkáposzta-leves kolbásszal
Főétel: Tepsis szezámmagos csirke
Desszert: Túrógombóc aludttejből
Vegetáriánus ajánlat: Pirított zöldségek sült sajttal

Csütörtök:

Előétel: Joghurtos gyümölcsleves főzés nélkül
Főétel: Burgonyafőzelék pulykapörkölttel
Desszert: Kókuszgolyó egyszerűen és finoman
Vegetáriánus ajánlat: Zellerzöldes burgonyafőzelék babfasírttal

Péntek - munkaszüneti nap :)

Reggeli: Habart tojással rakott pirítós mézes zöldteával
Előétel: Libahúsleves
Főétel: Gombás-szalámis pizza
Desszert: Magas-Tátra (krémes)
Vacsora: Leveles tésztába göngyölt virsli pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Tavaszváró quiche

Szombat:

Reggeli: Fahéjas óriás csigák kakaóval
Előétel: Füstöltsajt-krémleves újhagymával
Főétel: Tűzdelt sertésszűz rösztivel és fokhagymaszósszal
Desszert: Egyszerű burgonyás pogácsa
Vacsora: Snidlinges tojáskrém laza fröccsel
Vegetáriánus ajánlat: Rántott karfiol petrezselymes újburgonyával

Vasárnap:

Reggeli: Mozzarellás pirítós frissen facsart sárgarépalével
Előétel: Vörösboros áfonyaleves vaníliafagyival
Főétel: Tejszínes-gombás marhaszelet párolt rizzsel
Desszert: Non plus ultra Habliliom módra
Vacsora: Órás hidegtál péksüteménnyel, félszáraz rozét kínálok hozzá
Vegetáriánus ajánlat: Gombával töltött palacsinta sajtmártással

Forrás: Mindmegette.hu -- Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 678
  • e Hét: 3483
  • e Hónap: 11749
  • e Év: 128402
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.