Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Lila akác
  2015-05-10 23:08:34, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Zöldségdiéta
  2015-05-10 22:59:38, vasárnap
 
  Zöldségdiéta
7 nap zöldség - 7 kiló mínusz

A különböző zöldségfélék alacsony energiatartalmúak, viszont értékes tápanyagokban rendkívül gazdagok. Magas rosttartalmukkal segítik az emésztést, vízhajtó hatásuk révén méregtelenítik a szervezetet, és gyorsítják a zsírégetést is.

A hétnapos ,,zöld diéta" tehát nemcsak eredményesen karcsúsít, de egészségessé és széppé is tesz minket. Amire szükségünk lesz: napi 1 kiló zöldség és egy gyümölcscentrifuga.





Érdemes minél többféle zöldséget beszerezni, hogy variálni tudjuk az étkezéseket a kúra alatt

1. nap
Ez a legnehezebb. Csak folyadékot fogyaszthatunk: legalább három liter zöldséglevet.

2. nap
Együnk meg egy teljes kiló zöldséget! Bármilyen fajtát választhatunk, és azt is eldönthetjük, hogy nyersen esszük-e, vagy inkább levesnek, párolva, sütve, esetleg grillezve. Használhatunk különféle fûszereket és olívaolajat is, de kenyérfélét vagy tejterméket nem!

3. nap
A zöldségek mellett megengedhetünk magunknak 2 vékony szelet barna kenyeret is.

4. nap
Zöldség bármennyi, bármilyen módon elkészítve, és fél kiló gyümölcs.





Grillezett cukkini, paradicsom - friss fűszerekkel nagyon finom!

5. nap
Reggelire 1 pohár joghurt vagy kefir, napközben minél több zöldség.

6. nap
Reggelire tejeskávé, napközben zöldség grillezve, párolva vagy főzve. Vacsorára gyümölcs.

7. nap
Bármennyi zöldséget ehetünk, 2 szelet barna kenyérrel, 1 pohár joghurttal és fél kiló gyümölccsel.

Nagyon fontos, hogy a kúra során naponta legalább 3 liter folyadékot fogyasszunk. Ihatunk ásványvizet, teát (természetesen cukor nélkül), zöldséglevet, sőt egy pohárka száraz bort is.

Ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem, sétáljunk, kocogjunk vagy biciklizzünk legalább fél órát mindennap.





Szezonban a spárga is remek karcsúsító

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tisztítókúrák egyszerűen
  2015-05-10 22:54:39, vasárnap
 
  Tisztítókúrák egyszerűen

A szervezetnek bizonyos időközönként szüksége van a pihenésre és a felfrissülésre - erre lehet nagyszerű megoldás egy pár napos tisztítókúra!

A tavasz remek alkalom a méregtelenítésre, hiszen egyre több friss idényzöldség és - gyümölcs található a piacon, a boltokban. Ez alatt a néhány nap alatt nemcsak a testünknek adhatunk egy kis ,,szabadságot", hanem a lelki egészségünkért is sokat tehetünk!
A tisztítónapok alatt tilos a cigaretta, az alkohol, a koffeintartalmú és az állati eredetű ételek fogyasztása!

1 napos kúra
Érdemes egy hétvégi napot választanunk. A táplálkozást tekintve két választásunk lehet. Az egyik a léböjt nap, amikor csak folyadékot veszünk magunkhoz víz, gyógytea, esetleg otthon frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslevek formájában.
A másik, ,,könnyített" változat esetében némi friss idénygyümölcsöt vagy -zöldséget is elfogyaszthatunk.

2-3 napos kúra
Az ideális az, ha egy hosszú hétvégét választunk. Kövessük az egynapos kúra szabályait, melyet kiegészíthetünk habarás nélkül elkészített zöldséglevesekkel, illetve főzelékekkel, esetleg pár szem olajos maggal, például mandulával, mogyoróval. Az ételek ízesítéséhez csak zöld fűszereket használjunk, a petrezselyem- vagy a zeller zöldje például, amellett, hogy finom, vízható hatással is bír!






3-5 napos kúra
Ezen időszak alatt ne fogyasszunk húst, cukrot, cukortartalmú ételeket, finomított lisztből készült termékeket, és továbbra is tilos az alkohol, a cigaretta, a koffein. Ha ennél szigorúbb vagy hosszabb diétát szeretnénk, mindenképpen keressünk fel egy orvost és egy dietetikust, hiszen ha rosszul állítjuk össze az étrendünket, annak komoly betegség lehet a következménye!

Felfrissülés a léleknek
A tisztítónapok során ne csak az étrendünkre ügyeljünk, hiszen legalább ilyen fontos az is, hogy a lelkünk kikapcsolódjon. A megterhelő mozgásformák ilyenkor nem javasoltak, de a friss levegőn történő séta, a jóga, a lazító gyakorlatok, a relaxáció és a meditáció kifejezetten ajánlott!

Tilos!
Nem javasolt a böjt gyerekeknek, az időseknek, a túl alacsony testsúlyúaknak, a terhesség vagy a szoptatás időszakában lévő kismamáknak, az intenzíven sportolóknak és bizonyos betegségekkel küzdőknek.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Spárga még, még és még!
  2015-05-10 22:49:58, vasárnap
 
  Spárga még, még és még!

Amikor szezonja van, nem lehet belőle eleget és elégszer enni. Készüljünk a spárgaszezonra!

Mi készülhet spárgából? Például leves.





Spárgaleves tejszínnel és kis petrezselyemmel

Az egyszerű spárgalevesnél semmi probléma. Megfőzzük, világos rántás hozzá, fűszerek, petrezselyem, kis tejföl és már kész is.

Spárgakrémleves





Spárgakrémleves - a variációk végtelenek...

Különösebb nehézség itt sincs, csak nagyon sok lehetőségünk van tovább ízesíteni, a spárgán kívül egyebeket is beletéve. Jól megfőzzük ízesített vízben (só, kis cukor, pici citrom) a feldarabolt spárgákat. A fejüket előbb levágjuk és félretesszük, ezeket nem - vagy csak alig - kell főzni a tálalás előtt, és majd csak a kész levesbe kerülnek. Van, aki az alsó harmadát jól megfőzi, a középsőt előbb vajon párolja, majd felönti az előző főzőlevével, és tovább főzi puhulásig. Amikor megfőtt, hozzáadunk tejszínt, majd be az egészet a mixerbe, utána pedig érdemes leszűrni, ne maradjanak benne szálak. Ezek bármilyen gondos hámozás után is maradhatnak a spárgán, és esztétikailag rontják az élvezetet. A kész levest még egy pillanatra átmelegítjük, most jöhetnek bele a fejek, és már lehet is tálalni.

A tányérba aztán még tehetünk egy és mást, mint egyszerű, kockára vágott, vajon vagy olívaolajon pirított kenyérkockákat, de a kenyérkockákra még kis füstölt lazacot is tehetünk. Vagy jöhet bele egy kis reszelt parmezán, esetleg mini csíkokra vágott füstölt sonka is. Bátran kísérletezhetünk, lehetetlen elrontani.
Spárga csőben sütve

A spárgát megfőzzük, és egy hosszúkás vagy ovális tűzálló tálba tesszük. 2 tojást és 2 dl tejszínt villával jól összekeverünk, és a spárgára öntjük. Vajon zsemlemorzsát pirítunk, ezt is a tetejére helyezzük, és még megszórjuk reszelt sajttal, fűszerezzük borssal, petrezselyemmel. Kb. 20 percig sütjük, és már ehetjük. Lehet mellé adni, mint minden friss spárgából készült főételhez kortársát, a főtt, vajas-petrezselymes újburgonyát. Meg egy pohárka fűszeres, hűtött fehérbort.





Jön a május, használjuk ki a természet csodás adományát, együnk sok spárgát!

Mozzarella

Forrás: Mindmegette.hu -- Mozzarella morfondírozásai blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Spárgadiéta
  2015-05-10 22:38:27, vasárnap
 
  Spárgadiéta

A spárga már nem csak a királyok eledele: az ízletes zöldséget egyre több helyen árulják elérhető áron. Ne habozz kipróbálni a spárgából készült fogásokat, amelyek egészségesek, és segítenek megszabadulni a felesleges kilóktól.

A spárga néhány évtizeddel ezelőtt még drága volt és nehezen hozzáférhető; a belőle készült ételek pedig jobbára csak az éttermek kínálatában szerepeltek. Mára azonban bárki megkóstolhatja, és meggyőződhet áldásos élettani hatásáról. A spárga fűszeres szárában kevés a kalória, de rengeteg a hasznos tápanyag, így ez a zöldség ideális alapanyag egy nyári tisztítókúrához.

Tisztább, frissebb, egészségesebb





Finom, ráadásul egészséges

A spárgakúra eredménye kívülről is észrevehető: a bőr tisztább lesz, és sokkal frissebbnek, egészségesebbnek tűnik. A zöldségben megtalálható hatóanyag méregteleníti a sejteket, elpusztítja a vírusokat, semlegesíti a rákkeltő anyagokat. A kálium segít megszabadulni a felgyülemlett húgysavtól, víztől és ammóniától. A máj, a vese és a tüdő jobban működik. Az alma- és citromsavak felpörgetik az anyagcserét és megkönnyítik az elraktározott zsírok felhasználását. A spárgában lévő rostok és nyákanyagok kíméletesen tisztítják a bélrendszert, serkentik a bélműködést és a salaktalanítást. A szaponin csökkenti a vérzsírszintet, javítja a vérben a létfontosságú HDL-koleszterin arányát, ami a szív és a keringés védelmében játszik fontos szerepet. A vas, a réz, a C- és a B9-vitamin serkenti a vérképződést, jókedvre derít, javítja az általános közérzetet.

Hogyan készítsük el?

Az alábbi receptekhez való 70 dkg tisztított spárgához körülbelül 1 kilogramm hámozatlan zöldség szükséges. Ha néhány napra előre vásárolunk spárgát, egy benedvesített, de nem túl nedves konyharuhán tároljuk a hűtőszekrényben. Ha lehet, az egész napi adagot egyszerre készítsük el, az esti adagot kihűlés után lefedve tároljuk a hűtőben.

A spárgafőzésre különféle kíméletes eljárások léteznek. A művelethez használhatunk speciális, betétes spárgafőző edényt, amelyet nagyjából az egyharmadáig kell megtölteni vízzel, és így kell beleállítani a spárgaszálakat. Ha nincsen ilyen edény, akkor megfőzhetjük a spárgát fektetve, egy forrásban lévő víz fölé helyezett pároló edénybe téve. Készíthetünk pároló ,,ágyat" a spárga héjából is, ilyenkor úgy töltsük fel az edényt vízzel, hogy éppen csak elfedje a zöldségeket. A párolás átlagos időtartama 15-20 perc. Ha a spárga elkészült, semmiképp ne öntsük ki a főzővizét, amely értékes oldott ásványi anyagokat tartalmaz, és serkenti a diéta tisztító hatását. A főzővizet lehűtve fogyasszuk étkezés előtt vagy után.

Mindennap ugyanaz

Reggeli:
1 grépfrút vagy ½ sárgadinnye, 1 nagyobb alma. Hozzá 2-3 szelet puffasztott rizs

Választhatő tízórai és uzsonna:
-1 pohár natúr joghurt
- ½ liter író vagy aludttej
- ½ sárgadinnye

Fontos: Legalább 2 liter folyadékot fogyasszunk el, legjobb a csendes ásványvíz, az édesítőszer nélküli gyümölcs- vagy gyógynövénytea. Lehetőleg mondjunk le a kávéról és a fekete teáról.

Omlettes spárgasaláta
Kockákra vágunk 1 szelet kenyeret (3 dkg), majd zsiradék nélkül megpirítjuk. Elkeverünk 1 tojást 2 evőkanál tejjel, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverünk 1-2 evőkanál finomra vágott snidlinget. Kikenünk 1 teáskanál olajjal egy serpenyőt, majd a tojásból vékony omlettet sütünk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd szorosan feltekerjük, és a tekercset vékonyan felszeleteljük. Egy tálban összekeverünk 10 dkg vegyes leveles salátát és 20 dkg főtt, darabokra vágott spárgát egy 2 teáskanál olajból, 2 evőkanál narancsléből vagy kevés citromléből kevert öntettel. Az omlett-szeleteket és a kenyérkockákat elosztjuk a tetején, majd borsot darálunk rá.
Tápérték: kb. 346 kcal

Spárga háziasszony módra
2 kisebb, laposra klopfolt borjúszeletet (10 dkg) 1 teáskanál olajban aranybarnára sütünk, majd sózzuk és borsozzuk. A pecsenyelevet felöntjük 2 evőkanál citromlével, majd megmártjuk benne a sülteket. 25 dkg párolt spárgával és 12 dkg kisebb héjában főtt burgonyával tányérra rendezzük. 1,5 dkg zsírszegény fűszervajjal és egy maréknyi petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Tápérték: kb. 325 kcal

Svájci spárgasaláta
A csomagoláson lévő leírás szerint elkészítünk 5 dkg vadrizst vízben vagy levesben főzve. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. 25 dkg főtt spárgát feldarabolunk. Öntetet készítünk 1 kisebb narancs levéből, 1 evőkanál olajból és 1-2 csepp Tabasco szószból. A vadrizst és a spárgát összekeverjük az öntettel. Salátalevelekre szedjük, majd 3 dkg nagyon vékonyra szeletelt füstölt sonkával tálaljuk. Bőségesen megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Tápérték: kb. 325 kcal

Spárgatál
8 dkg vékonyra szeletelt csirkehúst lefedve kb. 10 perc alatt puhára főzünk 10 dkg hámozott burgonyával és 1 babérlevéllel 3,5 dl forró instant levesben. 20 dkg főtt, darabokra vágott spárgát és 13 dkg leöblített párolt zöldborsót adunk hozzá, és pár perc alatt összemelegítjük. Egy maroknyi finomra vágott zellerzöldet szórunk rá, majd ízesítjük pár csepp Tabasco szósszal.
Tápérték: kb. 325 kcal

Hentes-saláta
Felszeletelünk 20 dkg héjában főtt burgonyát, feldarabolunk 20 dkg főtt spárgát, összekeverjük, majd hozzáadunk 4 dkg csíkokra vágott főtt sonkát. Öntetet készítünk 1 dl meleg zöldséglevesből, 2 teáskanál olajból és kevés ecetből, majd hozzáadjuk a salátához. Ízesítjük sóval, borssal. Egy tányérra salátaleveleket teszünk, erre halmozzuk a salátát, majd megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel vagy bazsalikommal.
Tápérték: kb. 335 kcal

Penne Bresaola
1 liter sós vízben megfőzünk 5 dkg penne vagy rövid makaróni tésztát. Leszűrjük és melegen tartjuk. Feldarabolunk 20 dkg főtt spárgát, majd 2 teáskanál olívaolajjal együtt összekeverjük a tésztával. 4 dkg csíkokra vágott Bresaolát (szárított sonkaféle) és ízlés szerint finomra vágott petrezselymet adunk hozzá. 1 evőkanál reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.
Tápérték: kb. 360 kcal

Tavaszi egyveleg
Megfőzünk 3 dkg rizst, majd félretesszük. 3,5 dl instant levesben félpuhára párolunk 10 dkg tisztított sárgarépát és 15 dkg zöldborsót. Hozzáadunk 2 szál felkarikázott újhagymát és 25 dkg főtt, feldarabolt spárgát. Sóval és őrölt feketeborssal ízesítjük. Hozzáadjuk a rizst, majd belekeverünk még 2 teáskanál olívaolajat. 1 maroknyi finomra vágott zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.
Tápérték: kb. 335 kcal





Egészséges, fiatalító és finom a spárga

Fehér, lila, zöld

A klasszikus fehér spárgát földtöltésekben termesztik, és learatják, még mielőtt a növény hegye elérné a napot és a levegőt. Ennek a fajtának a legenyhébb az íze. Ha hagyják, hogy a spárga feje kibújjon a földből, a növény a külső levegő hatására anthocián termelésébe kezd, ami kékes-lilásra festi a színét.

A zöld spárga sík ültetvényeken nő, a nap érlelő hatása alatt. Közben klorofillt termel, ennek köszönheti a növény szára sötétzöld színét. A zöld változatban van a legtöbb karotin (A-provitamin), és emiatt kifejezetten erős-fűszeres az íze is. Csak a szár alsó harmadát kell meghámozni. A receptekhez bármely spárgafajtát felhasználhatod.

Nem kell feltétlenül mindig extra minőséget vásárolni, a lényeg, hogy a spárga friss legyen. Ezt a kemény, rugalmas szárról, a zárt, nem ,,kivirágzott" fejrészről ismerheted fel. A vágási felület legyen lédús, nem szabad fásnak vagy penészesnek lennie.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Spárgát spárgával és más finomságokkal
  2015-05-10 22:29:45, vasárnap
 
  Spárgát spárgával és más finomságokkal

Szinte hegyekben állnak a spárgacsomagok a piacon, mindenkit csak biztatni tudok, hogy használja ki ezt a nem túl hosszú időszakot, amíg frissen és igen kedvező áron lehet hozzájutni ehhez a fantasztikus zöldséghez!

Gyakorlatilag mindegy, hogy fehérre vagy zöldre, nagy szerencsével lilára esik a választás - egyik jobb, mint a másik.

Ha spárgát vásárol az ember, érdemes körültekintően választani - ezen áll vagy bukik a készítendő étel sikere. Friss és zsenge példányokat vigyünk csak haza! Bár sokszor nagyon csábítóak a dundi fehér spárgák, gyakran megesik, hogy hosszanti irányban félbe vágva derül csak ki, hogy igencsak fásultak már belülről. A legegyszerűbb módja a próbának, ha az ember a körmét finoman belemélyíti a szárba. Ha roppan a feszes héj, szinte biztos, hogy megfelelő példányokkal van dolgunk. A zöldeknél is hasonló módszer vezet eredményre, de ott már a látvány is sokat segít, ha nem kókadoznak a spárgafejek és nem beesett, töppedt a szár, hanem élnék és lédús, nyert ügyünk van. A spárga kb. 93%-a víz, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, az íze pedig annyira friss, könnyű és zamatos, hogy nem érdemes hosszan főzni.





Zsenge fehér és zöld spárgák - hámozás előtt

A következő kihívást odahaza a hámozás jelenti. Ezt érdemes megfelelő hámozóval végezni. Abban persze ez egyéni komfortérzet a meghatározó, hogy ki milyen típusú eszközt részesít előnyben. A lényeg, hogy éles legyen, és vékonyan lehessen vele hámozni. Ha elég ügyesek vagyunk, nem törik ketté a szár. A fehéret mindenképp végig meg kell szabadítani a külső héjától, ellenkező esetben keserű és rágós lesz a végeredmény. A fej sérülését elkerülendő, érdemes a fejtől a fás szárvég felé hámozni. A fás végét mindenképp le kell törni. Itt nem szabad spórolni, ahol könnyen törik a szár, már biztosan zamatos, szálkamentes a spárga. Az általános szokásokkal némiképp ellentétben, magam a zöld spárgát is meghámozom, nem csupán az alsó harmadát, hanem egészen a fej kezdetéig. Így biztosan nem lesz kellemetlen mellékíze. Ezek után lehet sütni, főzni, párolni, levest készíteni belőle, lepénybe tölteni... csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek és társításoknak.





A zöld spárga íze karakteresebb a fehérnél, több vitamint tartalmaz; a föld felett nő, ennek köszönheti színét

A spárga valósággal kínálja magát ételkompozíciókra, már a látványa is ínycsiklandó. Sokféle előétel és főétel, sőt akár desszert is készülhet belőle. A következő két hideg előétel könnyen elkészíthető és nagyon finom.
Zöldspárga petrezselyempestós paplanban - pestóval töltött paradicsommal

Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg zöldspárga
kb. 5 dl víz a spárga főzéséhez
1 csapott teáskanál cukor
kb. 1,5 teáskanál só
1 teáskanál citromlé

2 db kemény húsú paradicsom
3 csokor petrezselyem zöld
kb. 4-5 dkg hámozott mandula
3-4 dkg frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano)
1 citrom leve
2-3 evőkanál extra szűz olíva olaj
só, bors - ízlés szerint.





Pestopaplan alatt hívogató spárgák és töltött paradicsomok

Elkészítés: A pestóhoz a petrezselymet apróra vágom, 1 bő teáskanálnyit félreteszek, a többit turmixgép poharába töltöm. Hozzáadom a mandulát, az olajat, a citromlevet és a sajtot, sózom, borsozom, és előbb közepes, majd nagyobb fokozaton krémesre zúzom. Ha szükséges, a végén még ízesítem. Tálra halmozom.

A spárgákat meghámozom, fás végüket eltávolítom. Egy mély serpenyőben vizet forralok, sóval, cukorral, citromlével ízesítem, ebbe teszem szépen sorban a spárgákat. Akkora serpenyőt érdemes választani, amiben elférnek az egész spárgák úgy, hogy az ízesített főzővíz ellepi őket. A spárga vastagságától függően 8-10 perc alatt roppanósra főzöm, majd jeges vízbe dobom, hogy ne veszítsenek a színükből. A főzőléből egy keveset kiveszek és leforrázom vele a paradicsomokat, így könnyen lehúzható a héjuk. A maradék főzőléből remek leves készíthető később is. A paradicsomokat félbe vágom, teáskanállal eltávolítom a belsejüket. Ez szintén felhasználható később leveshez, szószhoz. A fél paradicsomokba pestót kanalazok. A zöld pesto tetejére egy pöttynyi sajtkrémet biggyesztek.

A spárgákat kötegekben elrendezem egy csinos tálon. Jócskán kanalazok a petrezselymes pestóból, megszórom a félretett apróra vágott petrezselyemzölddel. A paradicsomokat mellé helyezem, lehűtve tálalom.

Az épp csak roppanósra főtt, zsenge fehér és zöld spárgák, remek salátaalkotók is lehetnek!





Roppanós fehér és zöld spárgák ínycsiklandó öntettel

Fehér-zöld spárgasaláta paradicsomkockákkal - mézes mustáros öntettel

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg zsenge fehér spárga
50 dkg zsenge zöld spárga
kb. 5 dl víz
kb. 1,5 teáskanál só
1 csapott teáskanál cukor
1 teáskanál citromlé a főzéshez
1 kis paradicsom a díszítéshez
Az öntethez:
2 evőkanál jó minőségű mézes mustár
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál olíva olaj
só, bors - ízlés szerint

Elkészítés: A spárgákat meghámozom, fás végüket eltávolítom. Kb. 3 cm hosszú rudacskákra darabolom őket. A vizet felforralom, sózom, cukrozom, hozzáadom a citromlevet. A forrásban lévő vízbe dobom előbb a fehér spárgákat a fejek nélkül, majd nagyjából 2 perc múlva a zöldeket és az összes spárgafejet, további kb. 4-5 percet főzöm. Jeges vízbe dobom a roppanós spárgákat, szűrőlapáttal kiemelem őket, salátás tálba rakom. Az öntethez a mustárt az olajjal, majd az ecettel alaposan összekeverem, sózom, borsozom. A paradicsomot meghámozom, apró, kb. ½ cm-es kockákra vágom. A spárgákra szórom a paradicsomkockákat, meglocsolom az öntettel. Jól behűtve tálalom.





A frissítő, finom spárgasaláta tálalásra kész!

Önmagában is könnyű vacsora, de hidegtálakhoz vagy húsok kísérőjeként is remek.

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom könnyed konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Túrós tökfasírt
  2015-05-10 22:18:57, vasárnap
 
  Túrós tökfasírt

Hozzávalók:

50 dkg tök (vagy cukkini)
25 dkg túró
3-4 fej kisebb hagyma
2 db tojás
petrezselyem
kapor

bors
liszt
Vénusz olaj

Elkészítés:

Legyaluljuk a tököt, rámorzsoljuk a túrót, beletesszük a lereszelt vagy nagyon apróra vágott hagymát, a felaprított petrezselymet és kaprot, majd beleütjük a tojásokat. Összegyúrjuk annyi liszttel, amennyivel sűrű masszát kapunk (kb. mint a nokedli).

Közvetlen sütés előtt sózzuk, borsozzuk, vizes kézzel pogácsákat formálunk, és bő forró olajban kisütjük.

Megjegyzés:

Ha a túró túl száraz, nem elég zsíros, a masszába tegyünk egy kis olajat. Melegen is finom, de szerintem hidegen jobb.

A receptet Germie küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gyors almatorta II.
  2015-05-10 22:17:42, vasárnap
 
  Gyors almatorta II.

Hozzávalók:

7,5 dkg vaj
2 nagy alma
2 tojás
14 dkg cukor
15 dkg liszt

Elkészítés:

A tortaformát kivajazzuk, a maradék vajat kis lángon megolvasztjuk, majd kihűtjük. Az almákat meghámozzuk, húsukat vékonyan felszeleteljük. A tojásárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a puha vajat is, végül a tojásfehérje keményre vert habját.

A masszát a formába simítjuk, óvatosan a tetejére nyomkodjuk az almaszeleteket, és meleg sütőben megsütjük. 5 percig állni hagyjuk, majd kivesszük a formából, langyosan kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Konyak56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Baconben sült fasírt
  2015-05-10 22:15:42, vasárnap
 
  Baconben sült fasírt

Hozzávalók:

10 csík bacon
50-60 dkg darált hús
3 tojás
zsemlemorzsa
3 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma

bors
kevés őrölt paprika
csipet majoranna
aprított petrezselyem
kevés zsiradék

Elkészítés:

A darált húst a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és az egészen finomra aprított vöröshagymával összekeverjük. Beleütjük a tojásokat, jól ekeverjük, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy ne legyen már folyós állaga. Egy őzgerincformát kikenünk zsiradékkal, egymás mellé belehelyezzük a baconöket, beletesszük a húst, és a tetején visszahajtjuk a bacont. Sütőbe tesszük, és közepes lángon készre sütjük.





Megjegyzés:

A tekercs közepébe tehetünk egy szál kolbászt vagy főtt tojást (mint a Stefánia vagdaltnál).

A receptet és a fotót Degauss küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tavaszi lencseleves görögösen
  2015-05-10 22:13:03, vasárnap
 
  Tavaszi lencseleves görögösen

Hozzávalók:

50 dkg lencse
25 dkg friss spenót (vagy medvehagyma)
1 hatalmas póréhagyma karikára vágva
1 hagyma szeletelve
4 gerezd fokhagyma szeletelve
2 sárgarépa karikára vágva
2 piros húsú paprika felkockázva
1/4 zellergyökér felkockázva
1 nagy szál szárzeller felszeletelve
1 doboz darabolt paradicsom vagy 3 nagy, érett paradicsom felkockázva
1 csokor petrezselyemzöld
1 nagy babérlevél

bors
olívaolaj
balzsamecet tálaláskor, ízlés szerint
esetleg fél csésze rizs

Elkészítés:

Folyó vízben, szűrőben alaposan átmossuk a lencsét. Mély lábosba, forrásban levő vízbe tesszük (a vízbe NEM teszünk sót!). Megvárjuk, amíg egyszer felforr, leszedjük a habját, majd a vizet leöntjük róla, és friss vizet töltünk a lencsére. Beletesszük a sárgarépát, a fokhagymát, a zellert, a zellerszárat, a paradicsomot, a babérlevelet, 2-3 kanál olívaolajat, és kb. 40 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a pórét, a hagymát, a spenótót (vagy medvehagymát), a paprikát, (a rizset) és még kb 20 percig főzzük, vagy amíg a lencse megpuhul. A főzés vége fele sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk az apróra szeletelt petrezselyemzöldet. Tálaláskor balzsamecetet adunk mellé.





Megjegyzés:

A terményekhez kevert rizs egyébként olasz szokás, a könnyebb emésztést segíti állítólag. Használata opcionális, ezért írtam, hogy esetleg tehetünk bele.

A receptet és a fotót Pnildiko küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 425 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1756
  • e Hét: 6337
  • e Hónap: 20242
  • e Év: 149949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.