Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A gyógynövények szinergizmusa
  2015-05-13 23:41:41, szerda
 
  Szinergizmusról akkor beszélünk, ha a kedvező hatások összeadódnak, illetve a nem kívánt hatások egymást kioltják. Ezért amikor gyógynövényekből készített teakeveréket fogyasztunk, akkor tudnunk kell, hogy egy teakeverék elkészítésekor nem elegendő egy adott növény pontos hatását ismerni, hanem számtalan más tényezőt is figyelembe kell venni.

A néhai tudós, dr. Szalai Miklós (akit az országban csak úgy ismertek, mint a halimbai pap és az ő gyógyteái) így írt erről: ,,Az epetea némileg emeli a vérnyomást, ezért magas vérnyomásban szenvedő betegnél célszerű vérnyomás csökkentő anyagot hozzákeverni ... Az erős hatású növényeket egyik keverékben sem lehet együtt alkalmazni ... Az epetea átmegy az anyatejbe, ezért szoptató anya hígabban igya .... Magas vérnyomásnál a vérnyomáscsökkentő tea késlelteti, sőt, vissza is tartathatja a havi vérzést, ezért fiatal nő esetébe vérzésfokozó anyagot kell hozzá keverni..." És így tovább.

A tudós esperes tudásának csak morzsáit villantja meg, de mindenki számra már ebből is világos kell, hogy legyen: gyógytea keverékeket házilag összehordani nem helyes, sok esetben kifejezetten veszélyes is lehet.

Mit tehetünk hát?

Azt a tudást csak évtizedek alatt szerezhetnénk meg nagy fáradtság árán, amivel a tudós gyógyító pap rendelkezett, de ez nem is lehet a célunk. A füvekkel gyógyító, mielőtt gyógyítását megkezdte, tudni akarta, hogy a beteg milyen nemű, hány éves, milyen korábbi betegségei voltak, mióta beteg, milyenek a tünetei és mindezek ismeretében állította össze egyénre szabott gyógytea keverékeit.

Ezzel évtizedekkel előzte meg a modern gyógyítást, mert a mi gyógyszereink nem egyénre, hanem betegségre szabottak, és csak a dózisokat próbálgatjuk egyénre szabni az adott határokon belül. Az egyénre szabott gyógyítás azonban már itt dörömböl az ajtónkon. A rákbetegségek tucatjainál, pontosan meg tudják határozni az egyénre jellemző szövettani, biokémiai karaktereket és eljött az egyénre szabott gyógyszeres kombinációk kora.

Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy két azonos nemű gyomorrákos beteg, akiknek egyébként a klasszikus szövettan szerint azonos típusú gyomorrákja van, azonos terápiát fog kapni, mivel a molekulár-biológiai jellemzőikben olyan eltérések mutatkoznak, amik más és más hatásmechanizmusú gyógyszerek adását igénylik.

A gyógynövények, a gyógyteák alkalmazása nem teszi feleslegessé az orvost, az más kérdés, hogy a doktorok jó része a gyógynövényekről elenyésző ismeretekkel rendelkezik. Ez a hiányosság tág teret nyit a kuruzslók, álgyógyítók számára, ami valóban veszélyes lehet.

Téves azt gondolni, hogy a gyógynövények hatásukat tekintve gyengék, ártalmatlanok, mivel természetesek. A legnagyobb hatású gyógyszereink még mai is a természet patikájából lettek elcsenve és a legmérgezőbb anyagokat is ott lehet megtalálni.

Tehát csak kipróbált keverékeket szabad alkalmazni és csak megfelelő tudású szakemberrel való alapos konzultációt követően. A több ezer gyógynövény bemutatására nem is vállalkozunk, csak olyan fűszernövényeket, gyümölcsöket, alapvető, természetes élelmiszereket mutatunk be, amiket úgy is minden nap fogyasztunk vagy fogyasztanunk kellene. Mert a jól megválasztott étel nem csak táplál, hanem gyógyít is.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Vérnyomás problémák
  2015-05-13 23:29:55, szerda
 
  Sokáig létezett - még orvosi körökben is - egy nagyon káros tévhit, mely szerint az egészséges vérnyomás az életkor előre haladtával normális körülmények között, folyamatosan nő. Sokan még azt a képletet is ideálisnak tartották, hogy ,,szisztolés vérnyomás = életkor + 100".Tehát egy 80 éves ember 180/120-as vérnyomása ideálisnak mondható. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, azonban valódi jelentőségére csak pár éve döbbentünk rá.

Ma azt mondjuk, hogy minden hipertóniás, azaz magas vérnyomás betegben szenvedő beteg vérnyomásának 140/90 Hgmm alatt kell lennie.

Azonban, ha a magas vérnyomás mellé egyéb betegségek is társulnak, akkor a célérték a 130/80 Hgmm alatti érték.

értékeket?

- cukorbetegség
- szív-, és érrendszeri betegség
- krónikus veseelégtelenség
- érbetegség (perifériás)
- metabolikus szindróma: elhízás, magas vércukorszint, kóros vérzsír összetétel (koleszterin)
- az agyi erek betegsége
- egyéb, önmagukban is magas kockázattal járó betegségek

Számos tanulmány bizonyítja azt, hogy a vérnyomás csökkentése nagyban csökkenti a szív-, és érrendszeri események (infarktus, agyvérzés, stb.) bekövetkezésének valószínűségét.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy nők esetében a 155/95 Hgmm-es vérnyomás 4-szeresére növeli a rizikót. Férfiaknál a 163/101 Hgmm-es vérnyomás 4-szeres, a 185/105 Hgmm-es érték pedig 8-szoros rizikót jelent!!!

(Forrás: The JNC 7 Report. JAMA 2003)

A magas vérnyomás tehát nem játék, tartós fennállása jelentősen csökkenti életkilátásainkat, sokszorosára növeli azokat a rizikófaktorokat, melyek agyvérzéshez, infarktushoz, vagy egyéb súlyos betegségekhez vezethetnek.

Megfelelő táplálkozással, lúgosítással, testmozgással azonban sokat javíthatunk életminőségünkön. Ne bízzunk mindent a gyógyszerekre. A II-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a szív-, és érrendszeri betegségek zöme az étkező asztalnál kezdődik, a TV és a számítógép előtt folytatódik és jó esetben a kórházban végződik. A ,,láb mindig kéznél van", aki pedig nem kíván a zöldségekkel sokat bíbelődni, esetleg nem is szereti őket, az igya meg Super Greens, vagy Green Magma formájában, és ha a sózási szokásain is sikerül változtatnia (max. 6g/nap), akkor nem csak életminőségét, hanem élete várható hosszát is sikerül megnövelnie, úgy, hogy közben jól érzi magát.

Egészséges életet élni soha nem késő, még akkor sem, ha már megbetegedtünk!
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A kelkáposzta a növényi alapú étrend „marhahúsa”
  2015-05-13 23:23:10, szerda
 
 


Az egészség fenntartásához megkerülhetetlen a zöld leveles zöldségek fogyasztása, ezek közül pedig az egyik legtáplálóbb a kelkáposzta. Kiváló forrása a kalciumnak, magnéziumnak, A- és C-vitaminnak, rostoknak, vasnak, folsavnak, aminosavaknak, antioxidáns flavonoidoknak és luteinnek. Emellett könnyen elkészíthető, sokoldalú és ízletes.

A táplálkozáskutatás egyik legelismertebb gondolkodója, Michael Pollan a ,,húsmentes hétfőt"javasolja. Azt állítja, hogy ,,ha már kis mértékben is eltérünk a tipikus nyugati étrendtől, akkor a koszorúér betegség kialakulásának kockázatát 80 százalékkal, a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását 90 százalékkal, a vastagbélrákét pedig 70 százalékkal csökkenthetjük."

1. Gyulladáscsökkentő. Az állati fehérjék túlzott fogyasztása az egyik fő oka az autoimmun betegségek, szívbetegségek és ízületi gyulladások kialakulásának. A kelkáposztában található tápanyagok gyulladáscsökkentő hatásúak. Olyannyira, hogy néhány ilyen állapotot ténylegesen képesek visszafordítani.

2. Vas. Kalóriára elosztva, a kelkáposzta több vasat tartalmaz, mint a marhahús.

3. Rost. Minden nap szükséges, mégis kevesen fogyasztanak belőle eleget. Folyamatos rosthiány okozhat számos betegséget, többek közt emésztési rendellenességeket, rákos megbetegedéseket és szívbetegséget. A kelkáposzta a szükséges napi rostmennyiség 5 százalékát biztosítja adagonként, valamint két gramm fehérjét is tartalmaz.

4. Kalcium. A magas marhahús és tejtermékfogyasztás ellenére, még mindig komoly problémát jelent a csontritkulás és más kalciumhiány okozta megbetegedés. A kelkáposztában kalóriánként több kalcium található, mint a tejben, ráadásul könnyebben is hasznosítható. Emellett magnéziumot is tartalmaz, ami szükséges a kalcium felhasználásához.

5. Omega zsírsavak. A hagyományos húsipari termékek nem rendelkeznek az egészséghez szükséges esszenciális zsírsavakkal. A kelkáposzta azonban adagonként 120 mg omega-3 zsírsavat és több mint 90 mg omega-6 zsírsavat tartalmaz.

6. Vitaminok. A kelkáposzta gazdag vitamin és ásványi anyag forrás, így táplálja és támogatja a máj működését, elősegíti az emésztést és segíti a szervezet természetes méregtelenítő folyamatát. A mezőgazdasági gyárak hús- és tejtermékei azonban tovább súlyosbítják a szuperbaktériumok és ellenálló baktériumok problémáját.

Kelkáposzta az étrendben

A kelkáposztát téli terménynek tartják, annak ellenére, hogy egész évben elérhető. A hidegtől édesebbé válik, míg a hervadás vagy barnulás keserűvé teszi. Könnyen termeszthető saját kertünkben is. Számos fajtája létezik, a leggyakoribb a zöld kelkáposzta. A simább levelű fajták íze lágyabb.

Hűtőben egy hétig tárolható, de ne feledjük, a tárolással erőteljesebbé válik az íze. Megmosva, szárítva és finomra aprítva is fagyaszthatjuk. Gyorsan kiolvad és ugyanúgy használható, mint frissen.

Fogyaszthatjuk nyersen, salátában, zöldség lé vagy turmix formájában. Lehet blansírozni, főzni, párolni, pirítani, dinsztelni. Ízesíthető ecettel, szójaszósszal, tamari vagy szezámolajjal és helyettesítheti a receptekben a káposztát vagy spenótot.

Hozzáadhatjuk babhoz, tojáshoz, tésztához, burgonyához, tonhalhoz, salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez és szószokhoz. Szórhatjuk pizzára, belekeverhetjük rántottába, a lista végtelen.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Madárröptetés
  2015-05-13 22:54:33, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Szép kék virágok
  2015-05-13 22:52:07, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Sivatagi borsóvirág
  2015-05-13 22:51:15, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Rózsalonc
  2015-05-13 22:50:15, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Piros frézia
  2015-05-13 22:44:37, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Pettyes tárnics
  2015-05-13 22:43:20, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Oroszlánfog virág
  2015-05-13 22:42:44, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 363 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 398
  • e Hét: 10512
  • e Hónap: 24261
  • e Év: 228962
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.