Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Szép írások
  2015-05-14 23:43:47, csütörtök
 
  Van egy könyv egy nagy teremben, az életkönyve ez,
sok-sok kép van benne, s millió fejezet,
mely leírja az emberek életét, megmutatja mennyit érünk,
benne van, a születésünk, s az hogy meddig élünk.
Leírja szomorúságunkat, vágyainkat, örömünk,
megmondja, hogy ki lesz gazadag, s ki lesz szegény közülünk.
Egyik este arra jártam, s én is fellapoztam,
sok mindent megértettem, amit eddig nem is tudtam
Ráébredtem arra, hogy az élet nem csak játék és mese,
mert szomorú volt a könyv, bánattal volt tele.
Hátat fordítottam hát s el akartam indulni,
de zajt hallottam, s muszáj voltam megfordulni.
Kinyílt a könyv s egy sötét oldalt láttam,
egyre világosabb lett, amint fölé álltam.
Elolvastam lapjait, s megtöröltem arcomat,
egy képet láttam magamról, s mellette a sorsomat.

Ismeretlen Szerző!



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-05-14 23:37:48, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-05-14 11:20:23, csütörtök
 
  Mácz István: Szíveket gyűjtök

Szeretem azt, aki gyűjt. Naponta van öröme. Megnézi gyűjteményét, gyarapítja, ápolja, gondozza, megmutatja barátainak. Közben örül, hogy neki van az, amit szeret.
Tisztelem a bélyeggyűjtőket, a rovargyűjtőket és azokat, akik címkéket, képeslapokat, érméket gyűjtenek. Bármit.
Te mit gyűjtesz?
Amit én gyűjtök, ahhoz nem kell pénz. Amit gyűjtök, annak nincs ára, mégis mindennél többet ér.
Szíveket gyűjtök.
A szív jelkép. Az embert jelenti.
Úgy járom útjaimat, élem napjaimat, hogy szíveket keresek. Talán bolondnak hinnének, ha tudnák, miért nézek kutatón mások szemébe. Bolondnak hinnének, mint a görög bölcset, aki nappal lámpásával embert keresett a piacon.
Szíveket gyűjtök. Nekem nem valami kell, hanem valaki. Ember.
Ember, aki rám mosolyog; aki megért; aki tisztességes; aki hűséges; akiben szeretet él; aki örül, hogy észreveszik; akiben a tehetség egy szóra kinyílik; ember, aki egyszerűen érték, mert ember.
Ha van olyan nap, hogy nem találok, az én hibám.
Nem néztem eléggé szét, nem néztem a látszat mögé, az előítéletek alá.
Szerencsétlensége az embernek, hogy a jót szégyelli. Rejti, mint kagyló a gyöngyét. Hát én feltöröm a kagylót figyelemmel, érdeklődéssel és a gyöngyhalászoknál boldogabb vagyok. Mert az emberek között több az ember, aki méltó, hogy annak lássák, mint az, aki összetörte magában az emberséget.
Elfogult vagyok? Téged nem ismerlek. Embernek tartod magad. Hányan vesznek észre? Hányan kérik a szíved? Hányan látják, hogy jó vagy?
Szíveket gyűjtök. Őrzöm arcukat. A szemük tüzére emlékszem. Ha azt felejtem, énjük bennem marad, amely belém égett egy pillanat alatt.
Nincsenek érméim, bélyegjeim, címkéim, sem galambgyűjteményem.
Szíveket gyűjtök.
Szívem tele van.
Velük és az örömmel, amelyet csak ők adhatnak.
Nézd el nekem, hogy végig magamról írtam. Eszelősen hiszem, hogy nincs nagyobb, fontosabb, mint az ember. Embertelen korban élünk? Ne hidd el. Csak nézz önmagadba, nézz a mások belső világába s meglátod az Embert. Csak annyi időt fordíts embertársaidra, mint a gyűjtők gyűjteményeikre. Kincseid lesznek. Nem olyan, mit pénzzel kifejezni lehet, nem valamik, hanem sok-sok szív benned, valakik, akiknek értéke semmivel ki nem fejezhető és mind személyes öröm életedben


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Méhes György: Szép szerelmek krónikája
  2015-05-14 10:46:50, csütörtök
 
  Nagyon kellemes olvasmány, különösebb mélységek és lenyűgöző karakterek nélkül. A monumentalitás igényét mellőző igazi családi krónika. Az író szüleinek az életét ismerhetjük meg a XX. század eleji Erdélyben (a történetek fő helyszíne Kolozsvár és Udvarhely). Több elágazás/epizód segítségével pedig a család többi tagjának az életútját vagy ennek egy-egy jelentősebb részét mutatja be az író. A történelmi háttér szerintem a megfelelő mértékben jelenik meg, és szövődik össze a szereplők egyéni sorsával. A könyvnek van egy jellegzetes hangulata, ami leginkább a különböző szerelmi történeteknek köszönhető, bár ezeken át egy teljes társadalmi lenyomatot is kapunk a '10-'20-as évekből. Én csak elfogult tudok lenni ezzel a könyvvel kapcsolatban, ugyanis meggyőződésem, hogy rossz korszakban születtem, Az egyetlen, számomra zavaró tényező, a hirtelen narrátor/mesélő perspektíva váltások: olvasás közben, éppen amikor már teljesen beleélted magad a múltbéli történetbe, egyszer csak jön egy kizökkentő narrációs elem, mint például: ,,adjuk át a szót Édesapámnak". Ilyenekből sok van, és ezek szerintem megszakítják a mesélés természetes folyamát, és kirángatják az olvasót a ritmusból. Ettől eltekintve, ha a megfelelő olvasóra talál a megfelelő hangulatban, akkor belelopódzik az ember szívébe, és azon veszed észre magad, hogy mosolyogva lapozod egyik oldalt a másik után, mert szinte mindenhol fellelhető benne valami nagyon kedves, emberi mozzanat.

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-05-14 10:35:27, csütörtök
 
  Az egyik szent írás azt mondja, ha télen nem akarsz fázni, építs kunyhót. Ha azt akarod, hogy a gyerekeid se fázzanak, építs kőházat. Ha azt akarod, hogy az unokáid is védve legyenek, építs várost falakkal körülvéve. De ha azt akarod, hogy az unokád unokái is emlékezzenek rád, akkor írj könyvet.
Ámosz Oz



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Aranyosi Ervin
  2015-05-14 10:10:01, csütörtök
 
  Minden nap újra ébredünk,
s a nagy világba révedünk,
újabb utunkra indulunk,
dúdolva szép, bevált dalunk.

Minden nap újra kezdjük el,
ilyen az élet, menni kell!
Előre nézni, s tudni azt,
a múlt sosem jelent vigaszt.

Ne nézz hát vissza, nem szabad,
nehezen vonszolod magad,
a tegnap súlya válladon,
minden lépésnél hátranyom.

A mában élj és láss csodát,
élvezd virágok illatát,
a nap az égről rád nevet,
melengeti a lelkedet.

Végy észre apró örömöt,
hétköznapodba költözött
vidító szép varázslatot,
egy kedves embert, állatot,

virágokat, patakot, fát,
a szerelmet, ha rád talált,
s mindent mi jól esik neked,
élvezd a teljes életet.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-05-14 09:48:58, csütörtök
 
  A Bolero 1928-ban keletkezett. Elmondható, hogy a merő véletlennek és szerencsének köszönheti létét. A szerző ugyanis egy Albéniz-zongoraművet szeretett volna eredetileg meghangszerelni, de a művet egy másik zeneszerző már jogilag lefoglalta magának. Ekkor született meg Ravel új terve: egy olyan mű koncepciója, amelyben ugyanaz a téma ismétlődik egyre nagyobb hangerővel, s mindig más és más hangszereléssel, a ritmus megrögzött állandóságát pedig a pergődob ütései alkotják. A mű először 1928 novemberében hangzott föl először, s éppen lenyűgözően eredeti gondolatai miatt ellentétes reakciókat váltott ki: egy nő például egyenesen kijelentette, hogy a szerző bolond. A művet később Toscanini vitte a világsikerig, bár Ravel mindig is ellenezte az olasz dirigens túlságosan gyors tempójú felfogását. Az alkotás mára ugyanolyan tananyag a zeneszerző-hallgatók számára, mint Bach Kunst der Fuge című műve. A Bolerót már bemutatásának idejétől kezdve balettváltozatban is rendszeresen előadták.

Link




 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-05-14 09:38:08, csütörtök
 
  A megismerkedés pillanatában a nő mondanivalója csupán öt százalékot jelent a szexuális vonzalom szempontjából. A férfiak igyekeznek magasra tenni a mércét! A többségük először a frizura alapján von le következtetéseket a nő személyiségéről. Intelligencia (rövid haj), őszinteség (magasra tűzött haj), öntudatosság (homlokot szabadon hagyó fazon), veszekedésre való hajlam (loknik, tupír) vagy erotikus kisugárzás (sok hajlakk!) - a férfiak mindezekre választ kapnak a nő frizurájának szemrevétele során. Viselkedéskutatók szerint a számos csapda ellenére a pasik általában bedőlnek a közhelyeknek és elhiszik, hogy a hosszú, kibontott és hullámos haj felhívást jelent keringőre, a gondosan feltűzött viszont azt jelzi: ,,Hódíts meg, de ne tedd tönkre a frizurám!" A legendás hírű brit hajszobrász, Vidal Sassoon bubifrizurája a maga idejében méltán számított úttörőnek: előszeretettel fosztotta meg a nőket unalmas kis kontyuktól és készített nekik valamilyen sokkal öntudatosabb fazont. Teszteld te is a különböző stílusokat, és magad is rájössz, hogy a közhelyek igenis hatnak a férfiak többségére. Általánosságban elmondható, hogy a rövid haj ,,nyitottságot" sugall, és azt jelzi, hogy ,,Megbízható vagyok", ám azt is, hogy ,,Nem akarok feltétlenül tetszeni a pasiknak". De hagyjuk egy kicsit a fixa ideákat, nézzünk szét a Yale Egyetemen, ahol Marianne LaFrance pszichológusnő bebizonyította, hogy a lófarkat viselő nőket okosabbnak találják, mint a kibontott hajúakat, és életrevalóbbnak, mint a kontyot viselőket. Ha megnézed az amerikai sikerfilmeket, ezeket a jeleket a filmrendezők is használják a vásznon, hogy befolyásolják a nézők véleményét egy-egy karakterről. Egy biztos: a teremtés koronái izgatónak találják a mozgást: mindegy, hogy kibontott hajról, a blúz alól felsejlő mell körvonaláról, a fenék kirajzolódó formájáról van-e szó. További tények: a ,,hajdobálás" minden időben és stílusirányzatban változatlanul figyelemfelkeltő hatású, a szőkék viszont nincsenek feltétlenül helyzeti előnyben: a természetes szőke nőket költségesnek, fiatalnak és trófeának találják a pasik, ,,álszőke" társaikat viszont hűtlennek és nem ritkán butának. Az is nagy kérdés: ,,Copffal vagy anélkül?": bármily meglepő, bizonyos férfiak kifejezetten szexisnek találják az egyébként kislányosnak vélt hajfonatot - látványától rögtön az jut eszükbe, milyen jó lenne a szex hátulról, copfokkal gyeplőként a kézben... Mi lenne velünk a pasik szexuális fantáziája nélkül, nem igaz? Kétségtelen, hogy megfelelő frizurával szavak nélkül is szimpatikusnak, okosnak és szexisnek tűnhetsz!


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép napot mindenkinek!
  2015-05-14 09:17:21, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 222 db bejegyzés
e év: 2826 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 320
  • e Hét: 843
  • e Hónap: 10026
  • e Év: 62734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.