Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
sonkás sajtt tekercs
  2015-05-16 23:17:05, szombat
 
 



Hozzávalók:
12 szelet lapsajt
10 szelet gépsonka
10 dkg trappistasajt
10 dkg sajtkrém
5 tojás
10 dkg vaj
1 cs petrezselyemzöld
1 tk mustár

fehérbors

Elkészítése:
Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, amire ráfektetjük a sajtszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ráreszeljük a trappistasajtot, és 2 percre előmelegített sütőbe tesszük, de éppen csak annyira, hogy a sajtok egymáshoz tapadjanak.
A tojást keményre főzzük, majd a sárgáját kivesszük. A tojás fehérjét apró kockára vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk és a sajtkrémhez keverjük, majd pici sóval, és fehérborssal ízesítjük.
A tojás sárgáját a vajjal és a mustárral jól elkeverjük és szintén kevés sóval és borssal ízesítjük. A sajtlapokra először a tojásfehérjés masszát kenjük rá egyenletesen, majd az egészet befedjük a sonkaszeletekkel. Ezt követően a tojássárgás keveréket kenjük a sonkára, és az egészet óvatosan feltekerjük, majd hűtőszekrénybe tesszük. Éles késsel szeleteljük, és pirítóssal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
karamellás szelet
  2015-05-16 23:15:23, szombat
 
 



Tészta hozzávalói 20 x 30-as lapokhoz:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek kakaó
5 dkg margarin
1 db tojás (közepes)
1 kk szódabikarbóna
kb. 1 dl tej

A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a margarint és az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, és a kakaót, majd adjuk hozzá a tojást, és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután osszuk el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsuk ki tepsi méretűre. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd a papírral együtt helyezem a tepsi hátlapjára. Két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a következő lapot.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt süssük készre. (Amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük)

A sütőből kivéve, rögtön csúsztassuk le a papírról és úgy hűtsük ki. (én egy hosszabb pengéjű késsel alányúlok, és óvatosan végighúzom a kést, majd lecsúsztatom a papírról)

A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.

Karamellás krém hozzávalói:

20 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
6 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor

Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre. (vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!!!!)

Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet. (ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!!!!)

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon.

A pudingport keverjük simára a maradék tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki egészen. (közben többször keverjük át)

A porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy egy jó habos krémet kapjunk. (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá)

Helyezzünk tálcára egy tésztalapot, majd egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel. Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel.

Ezután a legfelső lapot ízlés szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek. (én mindig előző nap sütöm meg, így van ideje a lapoknak megpuhulni) Grillázs készítése itt megtalálható!!

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (mivel krémes sütemény, így tartsuk hűtőben, vagy hideg helyen tálalásig)

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
orchidea szelet
  2015-05-16 23:11:44, szombat
 
 



Hozzávalók:
Tészta:
10 dkg margrain
5 dkg porcukor
3 tojássárgája
50 dkg liszt
1 cs sütőpor
csipet só
2 dl tejföl
reszelt fél citromhéj
2 ek kakaó

Máktöltelék:

20 dkg őrölt mák
10 dkg porcukor
1 reszelt alma
késhegynyi fahéj
reszelt fél citromhéj
1 dl forró tej
Kókuszkrém:
3 tojásfehérje
20 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
10 dkg margarin

Vaníliakrém:

1/2 l tej
2 cs vaníliás puding - főzős
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
Tetejére:
kevés őröletlen mák
kókuszreszelék

Elkészítése:
A margarint, a cukorral, a tejföllel, a tojások sárgájával, egy csipetnyi sóval, és a sütőporos liszttel összegyúrom. A tésztát három részre vágom, az egyik harmadba 2 evőkanál kakaót teszek. A fehér tészta egyik felét kinyújtom és kizsírozott tepsibe teszem. Erre jön majd a mákos massza.
A mákot a tejjel leforrázom, majd beleteszem a cukrot, az almát, a citromhéjat és a fahéjat.
Ezt rákenem a tésztára, majd befedem a másik fehér lappal, és elkészítem a kókuszos krémet.
3 tojás fehérjét habbá verek, majd hozzáadom a cukrot, a kókuszreszeléket. A krémet langyos margarinnal lágyítom. Rákenem a tésztára, majd erre kerül a barna tésztalap.
Minden tésztalapot megszurkálok villával, majd előmelegített sütőben megsütöm. Amikor megsült rákenem a vaníliás krémet. A krémhez megfőzöm a pudingport a leírás szerint, majd hozzáadom a vajat. A végén a tetejét kókuszreszelékkel és mákkal díszítem.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
Ph
  2015-05-16 22:14:54, szombat
 
 





 
 
0 komment , kategória:  egészség  
tojáshéj hasznosítása
  2015-05-16 22:04:32, szombat
 
 




NE DOBJA KI A TOJÁSHÉJAT!
A tojás magas fehérjetartalma kedvező élettani hatást gyakorol az emberi szervezetre.
A tojássárgája ugyan koleszterint is tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint ez kevésbé járul hozzá a szervezet koleszterinszintjének növeléséhez, mint ahogy azt gondolták.

Használja ki a tojást, száz százalékban!
A tojásnak ugyanis nem csak a fehérje és a sárgája jó, hanem a tojás ,,csomagolása" is számos módon hasznosítható.

Összegyűjtöttünk néhány felhasználási módot, hogy ezentúl ne a szemétbe dobja a tojáshéjat.

- A kertben a tojáshéjat nem mérgező, természetes növényvédő szerként használhatjuk.
Törjük porrá néhány tojás héját, és szórjuk a virágok és a növények köré. Ez elűzi a (meztelen)csigákat és hernyókat a palántáktól, és a környezetet sem károsítja, mint a mérgező növényvédő szerek

- A tojáshéj a komposzt egyik fontos szerves anyag forrása. Gyorsan lebomlik és kálciummal valamint egyéb értékes ásványi anyaggal látja el a komposzttal trágyázott talajt.

- Törjük félbe egy egész tojás héját, és használjuk palánták nevelésére. A fél tojáshéjat töltsük meg földdel, és ültessük el benne a magokat. Így feleslegessé válnak a palántázáshoz szükséges edények. Ha a földdel teli tojáshéjakat visszatesszük a tojástartóba és az ablakpárkányra helyezzük azt, nagyszerű körülményeket teremtünk a palánták fejlődéséhez, mielőtt még kiültetnénk őket a kertbe.


- Az őrölt tojáshéj mintha arra lenne kitalálva, hogy edények, serpenyők és termoszok nehezen eltüntethető szennyeződéseit levakarja vele! Szappanos vízzel keverve könnyen eltüntetheti a makacs foltokat.

- Kutyatápnak szárítsa 30 percig 250 fokon a tojáshéjakat, majd egy zárható műanyag zacskóban sodrófa segítségével zúzza finom porrá. A port szórja kutyája eledelébe, gazdag kalciumtartalmának köszönhetően segít az állat csontjainak, fogazatának erősítésében.

- Amennyiben darált tojáshéjat tesz a kávéfőző filterébe, jobb aromájú kávét kortyolhat reggelente! A tojáshéj elveszi a kávé keserű ízét, így intenzívebbé válik annak valódi aromája.

- Bőrápolásnál is hasznos lehet.
Áztasson néhány napig almaecetben tojáshéjat - pár nap múlva kettőzött erővel szállhat szembe a bőrirritációkkal, viszkető kiütésekkel.
Mozsárban zúzza össze egy tojás héját, és adjon hozzá habbá vert tojásfehérjét. Ez a keverék tökéletes arc- és bőrápoló, bőrradír.

Forrás: tudnodkell
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Dali
  2015-05-16 21:53:38, szombat
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Salvador Dali  
virág
  2015-05-16 12:39:54, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 50
  • e Hét: 539
  • e Hónap: 2590
  • e Év: 30813
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.