|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2015-05-23 21:11:26, szombat
|
|
|
Hozzávalók: 1,5 literes kuglóf formához, 25 dkg vaj vagy margarin, 18 dkg kristálycukor, 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 4 db tojás, 5 narancs leve, 2 narancs vagy citrom reszelt héja, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, a forma kikenéséhez 1-2 dkg vaj és 1 evőkanál liszt, a szóráshoz 2-3 evőkanál porcukor.
Elkészítés: A lisztet a sütőporral összekeverjük. A narancsok levét kifacsarjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzá adjuk a tojásokat, a sót, a reszelt narancs vagy citromhéjat, a vanília kivonatot, a facsart narancslevet és összekeverjük. Végül fokozatosan adagoljuk hozzá a sütőporos lisztet. A kuglóf formát kivajazzuk, beszórjuk liszttel, beleöntjük a tésztát és 30 percet pihentetjük. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben, 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Még melegen kiborítjuk a formából és hagyjuk hogy hűljön. Porcukorral megszórva kínáljuk |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2015-05-23 21:02:22, szombat
|
|
|
Hozzávalók
A márványkalácshoz
• 30 dkg vaj
• 50 dkg cukor
• 6 tojás
• 50 dkg liszt
• 2 teáskanál sütőpor
• 2,5 dl tej
• 4 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
• csipet só
A vaníliaöntethez
• 2 dl tejszín
• 2 dl tej
• 4 tojás sárgája
• 4 púpozott evőkanál cukor
• 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő (esetleg liszt)
• 1 vaníliarúd kikapart belseje
• 1/2 citrom reszelt héja
Elkészítés
A márványkalácshoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval felverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojássárgákat egyenként hozzáadjuk, és óvatosan felhígítjuk a tejjel. A lisztet elkeverjük a sütőporral. Az alkotóelemeket (a tojásos krémet, a fehérjét és a lisztet) óvatosan, de gyorsan elkeverjük. A tészta feléből - a sütőpapírral kibélelt (vagy kivajazott-lisztezett) tepsibe - vajas kanállal kupacokat szaggatunk úgy,
hogy hézag maradjon közöttük. A tészta másik felébe beletesszük a kakaóport, elkeverjük, és a világos tésztakupacok közé kanalazzuk.
Előmelegített sütőbe tesszük, közepes hőfokon 50-60 percig sütjük. (Tűpróba!)
Közben elkészítjük a vaníliaöntetet. A hozzávalókat habosra keverjük, majd vízgőz felett besűrítjük. Kihűtjük, szükség esetén átkeverjük. A kihűlt kalácsot a vaníliaöntettel tálaljuk.
Tipp: a márványkalács világos rétegeire különböző gyümölcsöket is szórhatunk (pl. magozott meggyet), utána ugyanúgy rászaggatjuk a kakaós kupacokat. Vaníliaöntet helyett porcukorral megszórva vagy lekvárral is tálalhatjuk.
http://kreatorta.blogspot.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2015. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
40 db bejegyzés |
e év: |
498 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 228
- e Hét: 393
- e Hónap: 4797
- e Év: 36526
|
|
|