Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Május 8., a fagyiünnep - nyald a gombócot féláron!
  2015-05-07 23:59:20, csütörtök
 
  Május 8., a fagyiünnep - nyald a gombócot féláron!

Itt a fagylalt ünnepe - és itt a lista is, hogy, ezen a különleges napon, hol vehettek hideg nyalatot féláron!

A kezdeményezés lényege, hogy május 8-án, a Fagylalt napján, minden résztvevő fagyizóban féláron adják a gombócokat, és ezen a napon a fagylaltozók és cukrászdák egy, a környezetükben lévő közintézményt, például kórházat vagy óvodát is meglepnek pár gombóccal.






Az akcióban részt vevő fagylaltozók és cukrászdák nevét és címét itt olvashatjátok,

Link

és, ha kíváncsiak vagytok rá, a fagylalt múltját és jelenét innen ismerhetitek meg!

Link

MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Extrém fagylalt-költemények
  2015-05-07 23:58:55, csütörtök
 
  Extrém fagylalt-költemények

Az utóbbi években a fagylaltok világában érdekes változások mentek végbe. A cukrászok és a kísérletező kedvű háziasszonyok különféle ízesítésekkel, fűszerezésekkel és extra párosításokkal bővíttették az eddig is széles spektrumon mozgó kínálatot.

Az olasz kézműves fagylaltok megjelenését követően az adott ízvilágú fagylaltba való gyümölcsdarabok ágyazás újszerű változást jelentett a szocializmus alatt ismert és megszokott homogén krémek után. A hosszú ideig stagnáló kínálatba, a megszokott ízeket rejtő fagylaltkrémekbe ültetett falatkák mellett azonban egyszer csak megjelentek az extra ízesítésű, olykor-olykor már extrémnek tűnő fagylaltkompozíciók. Ezek a fagylaltok sok esetben nem a dekorációval, hanem sokkal inkább az újszerű ízkombinációkkal hívják fel magukra a figyelmet.





Több íz egy fagyiban - izgalmas!

A ízkavalkád egyik kedvenc forrása a sütemények fagylaltba történő átértelmezése. A zserbó, a Dobos-, az Esterházy-torta, a Rigó Jancsi, a Rákóczi túrós és a tiramisu mellett szinte az egész süteményarzenál felvonult az utóbbi évek szezonjaiban. Az idei év slágere a sajttorta-fagyi, ebben is kekszdarabok egészítik ki a vaníliás sajkrémet, valamint szezon szerint eperpürével, meggyel egészítik ki a krémes, ismert ízvilágot.





A népszerű Dobos-torta is megihlette a fagyikészítőket

Mivel ezeknek a fagylaltoknak az egyszerűsített - alap ízekre koncentrált - változata már amúgy is régóta közismert és kedvelt, így pusztán néhány fűszer hozzáadásával máris felidézhetőek benne az adott sütemény jellegzetes ízjegyei. Éppen ezért nyugodtan választhatunk ezekből a fagylaltokból, nem egy az egyben kapjuk fagyasztva a kapros-túrós pitét, csupán a régi, jól bevált túrófagylaltban fogjuk szembetalálni magunkat egy kevéske kaporral, s nagy valószínűséggel a lúdláb fagylalt is csak egy gazdagabb csokoládéfagylalt meggyel továbbgondolt változata.





A sajttorta fagyinak is nagyon finom

Talán a legrégebbi, ilyen típusú fagylalt a kínálatban a puncs, amely magában hordozza a puncstorta minden erényét és hátrányát, valamint egy újabb variációt is megmutat: az alkohollal gazdagított fagylaltok világát.

Bár az alkoholos fagylaltok terén szinte végtelen lehetőség áll a készítők előtt, nem véletlen, hogy viszonylag kevés a valóban alkoholos és nem aromával készített fagylalt. Ennek az az oka, hogy az alkohol gátolja a fagylalt jó minőségben történő kifagyasztását. Ennek ellenére léteznek alkoholos változatok, sőt olyan fagylaltok is, ahol az alapkarakter maga az alkohol. Ilyen a sörfagylalt, de a különböző krémlikőrökre is épült már jó néhány kreáció. Az alkoholt a fagylalthoz adott gyümölcsökkel is bevihetjük, bár így nem lehet elérni az egész krémet átfogó ízintenzitást.





Gyümölcsdarabkák, sütimorzsák, fűszerek teszik teljessé az extra és extrém fagyicsodákat

A fűszerezés és az alkoholok felvonultatásán túl vannak, akik a süteményre hangolt fagylaltok esetében magát a sütemény textúráját is megpróbálják átültetni a hideg nyalatba. Ezekben a krémekben leggyakrabban a sütemény tésztájára emlékeztető darabkákkal találkozhatunk, amelyek a legtöbb esetben babapiskótából, mézeskalácsból vagy valamilyen töményebb állagú kekszből származnak.





A sütifagyikban az alapdesszert főbb ízei jutnak főszerephez

Ugyanígy megjelentek a különféle kész desszertekre, bonbonokra utaló fagylaltok is: a snickers tejkrémes fagylalt kekszdarabokkal, csokival, karamellel és mogyoróval, a raffaello kókuszos-tejkrémes fagyi manduladarabokkal, a bounty kókuszos-csokis fagyivariáció, de a narancsos csoki és a marcipános csoki is sláger.

A fagylaltok kínálatában - talán az egyre melegebb nyaraknak is köszönhetően - elszaporodtak a sorbet-k, amelyeket szintén egészen újszerűen fűszereznek. A hűs érzetet keltő sorbet-hez nagyon jól passzol a citrusos fanyarság, illetve a zöldfűszerekkel kialakítható hűvös ízek. A meggynek kifejezetten jól áll a zöldbors, a málnához tökéletes a bazsalikom vagy a menta, az eperhez nyugodtan adhatunk egy kis rozmaringot, és a tárkony meglepően jó harmóniákat ébreszt a körtében. A citrom bazsalikommal és mentával is tökéletes, fagylaltban is, ahogy limonádéban már megszerettük.





Játék az ízekkel - izgalmas kombinációkat kísérletezhetünk ki fagyi-fronton is

Az otthoni sorbet készítésénél pedig semmi más nem változik, csupán annyi, hogy a szirupban lefőzött gyümölcshöz hozzáadjuk a kiszemelt zöldfűszert is, majd amikor már puha a gyümölcs, akkor fedő alatt hagyjuk állni, hogy a fűszerek aromája minél jobban átjárja a gyümölcsöt.

A krémes, tej alapú fagylaltoknál az ízesítés még egyszerűbb. Itt az összekeverés pillanatában kell eltalálni, hogy melyik fűszerből mennyit adjunk a megfelelő ízek eléréséhez. Arra nagyon figyeljünk oda, hogy a meleg alapanyagokban tapasztalható ízélmény messze más lehet, mint a már kifagyasztott desszert íze. Épp ezért, ha nem kész recepttel dolgozunk, hanem magunk kísérletezzük ki a fagylaltokat, akkor érdemes kisebb mennyiségeken lepróbálni, hogy hogyan működnek együtt az ízek, s hogy milyen mennyiségű fűszert igényelnek a hozzávalók.

A fagylaltok önmaguknak történő ízesítése mellett tányérdesszertekben, fagylaltkompozíciókban is gondolkodhatunk, ahol nem magát a fagylaltot változtatjuk meg, hanem olyan alapanyagokkal házasítjuk, amelyekkel közösen válnak újszerű élménnyé. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint néhány jól eltalált fűszerrel elkészített öntetre, amely átértelmezi az - akár bolti kínálatban talált - alapízeket. A nyári hónapokban a legjobb a gyümölcsös szószokkal kísérletezni, de a tonkababos csokoládé, vagy a kávélikőrös karamell is megállja a helyét.

Fűszeres-almás csokoládéfagylalt

Hozzávalók:
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg 70% -os csokoládé
10 szem szegfűbors
5 dkg cukor
2 tojás sárgája
A sziruphoz:
1,5 dl víz
10 dkg cukor
2 alma
5 dkg fehércsokoládé

Elkészítés: A csokoládét apróbb darabokra töröm. A tejet lábasba teszem, hozzáadom a csokoládét és a szegfűborsokat. Kis lángon, kevergetve főzöm nagyjából negyed órát úgy, hogy ügyelek arra, nehogy felforrjon a keverékem. Ezután félrehúzom, s leszűröm.
A tojások sárgáját cukorral vízgőz fölött kikeverem, majd fokozatosan hozzáadom a csokoládés tejet, így főzöm még 4-5 percig, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hagyom hűlni, majd hozzákeverem a tejszínt és kifagyasztom.
A sziruphoz 10 dkg cukrot 1,5 dl vízzel felfőzöm, a felkockázott almát a fahéjjal együtt megfőzöm, majd a szirupot leszűröm. Ebbe keverem el a fehér csokoládét, az almát pürésítem, majd a csokoládés sziruphoz adom. Az elkészített étcsokoládés fagylaltot 2-3 alkalommal átkeverem, majd a végén hozzáöntöm az almás szirupot, s habverővel egyetlen egyszer átkeverem.





A csokoládéval nagyon jól párosítható a legtöbb fűszer és gyümölcs - fagyiként is

Bazsalikomos málnafagylalt

Hozzávalók:
20 dkg málna
30 dkg görög joghurt
4-5 nagyobb levélnyi bazsalikom
1,5 dl víz
10 dkg cukor

Elkészítés: A vízből és a cukorból szirupot főzök. Amikor elkészült, hozzáadom a vékony csíkokra vágott bazsalikomot. A málnát a forró sziruphoz adom, de nem főzöm, csak hagyom állni benne, majd a gyümölcsöt leszűröm, s lepasszírozom. A szirupot keményítővel kötöm.
A pépet egy tálba teszem, hozzáadom a joghurtot és a szirupot, majd egy nagyobb tálba simítom, és a mélyhűtőbe teszem. Többször átkavarom.





A málna mentával is nagyon kellemes

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Parfé – a tökéletes hűsítő desszert
  2015-05-07 23:58:39, csütörtök
 
  Parfé - a tökéletes hűsítő desszert

A tojással, tejszínnel készülő, különféle gyümölcsökkel vagy csokoládéval, olajos magvakkal és számos egyéb ízesítővel kombinált parfék világszerte közkedveltek, bár a fogalom tekintetében nem kevés zűrzavar mutatkozik - számos helyen fagylaltként, jégkrémként is említik.

A hűtéssel előállított édességek története komoly múltra tekint vissza, amely elválaszthatatlan a fagyasztás technológiájának fejlődésétől - bár sok esetben a legendák és a tények összemosódnak a jeles történelmi személyekről fennmaradt történetekben, tény, hogy a civilizáció története és a hűtés iránt támasztott igények nagyjából egyidősek lehetnek.





Málna-pisztácia parfé, hmmm...

Kr. e. 11. században Kínában már használták a természetes jeget hűtésre, sőt az Ószövetségben a Példabeszédek Könyve éppúgy utal a hűsítő jégre, mint a régészeti leletekből ismert mezopotámiai hűtővermek. A legendák szerint Nagy Sándor is jeges frissítővel jutalmazta katonáit, a fagylalt megszületését pedig sokan Medici Katalin esküvőjéhez kötik, bár a tények ezt kevéssé támasztják alá. A jeges desszertek elterjedésében a 18. század közepétől állt be fordulat, amikor William Cullen Glasgow egyetemén bemutatta első, a mesterséges hűtésre irányuló tudományos kísérletét. Ugyan még bő félszázadot várni kellett az első hűtőgép előállítására (Olivier Evans tervezte 1805-ben az USA-ban), az alkalmazást és gyártást pedig újabb évtizedek alatt, kísérletek sokasága előzte meg. Carl von Linde német mérnök ammóniás kompresszoros hűtőgépének tervei 1876-ban láttak napvilágot, majd 19 évvel később meg is valósított egy levegő-cseppfolyósító nagyüzemet. A háztartásokban is alkalmazott hűtőszekrények azonban, amelyek a nagyüzemi fagylalt- és parfégyártásnak is komoly lendületet adtak, csupán a 20. század közepétől terjedtek el - eleinte Nyugat-Európában, majd világszerte.

Bár a fagylalt és a parfé története szinte párhuzamosan alakult, a két hideg nyalánkság különbözik egymástól.

A parfét a fagylalttól alapvetően az különbözteti meg, hogy készítéséhez már kezdetben nélkülözhetetlen volt a tojássárgája és a tejszín. Ma már több olyan parférecept is létezik, amelyek tojás elhagyásával készülnek. A parfé készítéséhez nincs szükség fagylaltgépre, állandó keverésre: a gőz felett felvert vagy főzött, szobahőmérsékletűre hűtött gazdag krém hűtésével, majd fagyasztásával elérhető a kívánt állag. Vannak, akik egyszerűen úgy különböztetik meg a parfét a fagylalttól, hogy az előbbi alapja az ízesített tejszínkrém.

Nem csak desszert a parfé

Napjainkban sokak számára talán meglepő, de a francia parfait szóval nem csupán a közkedvelt desszertet, de a többnyire zárható formában készített hideg, fűszeres előételeket is illetik.

Kétségtelen, hogy a szó hallatán kevesen gondolnak azonnal a libamájból vagy épp tenger gyümölcseiből készült ínyencségre, holott a parfé eredeti jelentése a hideg előétel volt. A gasztronómia világában a parféknak ma is két nagy csoportja ismeretes. Az egyik a főzött, gőzölt vagy sütött alapanyagokból hűtéssel előállított (többnyire előételként tálalt), a másik a főzött, hűtött, majd fagyasztott (desszertként kínált).

A darált húsok, halak, tenger gyümölcsei, valamint belsőségek (elsősorban liba- vagy kacsamáj) jelentik az alapját azoknak az ínyenc előételeknek, amelyek már a 18. század folyamán elkápráztatták az arisztokraták lakomáinak résztvevőit. A különleges mintázatú, zárható formába préselt hideg pástétomok, terrine-ek vagy a hozzáadott tojássárgájától, vagy a kocsonyásodásért felelős természetes, illetve később mesterségesen előállított zselatinnak vagy más kocsonyásító anyagnak köszönhetően - hűtés hatására - öltöttek szeletelhető állagot. Később, a szélesebb közönség számára is elérhető hideg húsos vagy májas parfékat egyre gyakrabban említik a szakácskönyvek pástétomként, amely egyúttal utal arra is, hogy a jégbe hűtött desszert mind inkább teret hódított, és a szó elsődleges jelentése áthelyeződött.

Jóllehet a 20. század első felének magyar polgári konyháin is megtalálhatók voltak a halakat, madarakat, sőt épületeket vagy épp virágokat mintázó parféformák, napjainkra az elkészítés módja, a felhasznált alapanyagok különleges kombinációja, kiváló minősége és nem annyira a formák játéka vált hangsúlyossá. Az esetenként gyümölcsökkel vagy zöldségekkel kombinált húsos vagy halas parfék a kifinomult éttermi konyha előétel-szekciójában találtak helyet maguknak - a különleges parféformákban pedig gyakran édes, hűsítő nyalánkságok készülnek.

Több forrás is 1894-re teszi a parfé desszertként használt jelentésének megszületését a szakácskönyvekben. Az először 1864-ben megjelent receptválogatást tartalmazó Képes pesti szakácskönyv 1894-es kiadásában már a magyar olvasók is találkozhattak parféreceptekkel, amelyek a Josephine Saint-Hilaire álnéven publikáló szerzőhöz köthetők (ma sem tudható, kit rejtett e név valójában), aki a korabeli szokásoknak megfelelően St. Hilaire Jozéfaként jelent meg a kötet címlapján. Bár a szerző kiléte ismeretlen, számos kiadást megért könyve, az általa ismertetett francia konyha jelentős befolyást gyakorolt a kor magyarországi háziasszonyaira.





Mindenféle idénygyümölccsel gazdagíthatjuk a parfét

Vaníliaparféjának leírása, amely egyike az első magyar nyelvű parférecepteknek, sokat elárul a 19. század konyhájáról, a szokásokról és természetesen a nyelvhasználatról is:

,,Vanilia-parfait

Végy 4 deciliter (1 jó meszely) tejszint, 8 tojássárgáját, czukrot a mennyi tetszik, 1 darab vaniliát, tedd egy habverő-medencébe, ezt pedig a tűzre és verd a habverővesszővel mindaddig, míg felforr, mire gyorsan a tűzről elvonod és tovább vered, míg kihűlt; ezután keverj hozzá 4 deciliter (1 jó meszely) tejszinhabot a javából és töltsd meg vele a mintát; igen finom izet nyerhetünk, ha egy pohárka finom rhumot vagy arakot beléöntünk."

Valóságos gyöngyszem, de nehéz elképzelni, hogy egy mai háziasszony ezen leírás alapján tökéletes eredményre jutna!

A vaníliaparfé azonban ma is remek desszert - akár gyümölcsszósszal, akár ropogós grillázzsal, aprósüteménnyel kínálva.
Vaníliaparfé egyszerűen

Hozzávalók egy 1/2 l-es hosszúkás formához:
2,5 dl hűtött habtejszín
2 db friss tojás
7,5 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai

Elkészítés: A hosszúkás őzgerincet vagy sütőformát sütőpapírral kibéleljük (ha szilikonformát használunk, ez elmaradhat).
A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, éles késsel kikaparjuk a magjait, tálba tesszük, hozzáütjük a nagyon friss tojásokat, majd belekanalazzuk a cukrot, elektromos habverővel gőz felett néhány perc alatt habosra keverjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
A tejszínt egy másik tálban kemény habbá verjük, óvatosan a tojáshabba forgatjuk. Az így kapott krémet az előkészített formába kanalazzuk, tetejét frissen tartó fóliával lefedjük. Fél órára a hűtőszekrénybe helyezzük, majd legalább 6 órára betesszük a mélyhűtőbe.
Tálalás előtt fél órával visszatesszük a hűtőszekrénybe, ha szükséges, a forma alját hideg vízbe állítjuk, majd tálra borítjuk a kész parfét. 1-1,5 cm vastag szeletekben friss gyümölccsel vagy idénygyümölcsből készült hideg mártással kínáljuk.





Vaníliarúd és habtejszín a legfontosabb összetevők

A vaníliaparfé természetesen ízesíthető kakaóporral, olvasztott csokoládéval, karamellel éppúgy, mint különböző gyümölcsökkel, gyümölcspürékkel.

Ha nagyobb adagot készítünk, tortaformába is adagolhatjuk, színes, réteges finomság lesz a végeredmény. A parfé fagyasztható rumba vagy gyümölcslébe áztatott piskótára simítva, keksz-, pirított dió-, mogyoró-, mandula- vagy pisztáciadarabokkal koronázva könnyedén parfétortává nemesedik.





Vékony piskótalapra halmozott eperparfé - sok gyümölccsel

Ha pedig nem sütőformában, hanem nagyobb dobozban kerül a mélyhűtőbe, félig olvadt állapotban, hideg vízbe mártott kanállal kelyhekbe is porciózható, további tejszínhabbal, karamell-, esetleg csokoládékrémmel díszítve vagy rétegezve, friss gyümölccsel, gyümölcssalátával üdítő, hűsítő desszert.

Sőt, akár kisebb adagokban, süteményformákban is fagyasztható. Különleges, akár baráti vacsorákra is ideális a muffinformákban kiteljesedő pezsgőparfé

Pezsgőparfé málnával

Hozzávalók 4 személyre:
5 dl pezsgő vagy habzóbor
2 db friss tojás
1 dl habtejszín
7 dkg barna nádcukor
2 db lapzselatin
25 dkg málna

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét zárható edényben a hűtőszekrénybe tesszük, a sárgáját kis tálba helyezzük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
A pezsgőt a cukorral lábosba öntjük, melegíteni kezdjük, de vigyázzunk, forralni nem szabad! 1-2 perc elteltével óvatosan a meleg folyadékba csúsztatjuk az egyik tojássárgáját, habverővel folyamatosan keverjük, majd amikor már teljesen elkeveredett, hozzáadjuk a másik sárgáját is. Mérsékelt tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük, ügyelve arra, hogy tojás ne csapódjon ki. A könnyű krémet levesszük a tűzhelyről, a már puha zselatinlapokat kinyomkodjuk, a meleg krémhez keverjük.
A szobahőmérsékletű krémet 60-75 percet a hűtőszekrényben dermesztjük. Közben habbá verjük a félretett tojásfehérjét, egy másik edényben pedig a tejszínt. A már kissé megszilárdult pezsgős krémbe óvatosan beledolgozzuk a tejszínhabot, majd hablapáttal a tojásfehérjét.
A krémet 8 db 4 cm átmérőjű szilikonos muffinformában egyenletesen elosztjuk.
4-6 órára a mélyhűtőbe helyezzük. Tálalás előtt 15-20 perccel áthelyezzük a formákat a hűtőszekrénybe.
Desszertes tálakban elosztjuk a málna felét, a formából ráhelyezzük a parfét, a maradék málnával meghintve azonnal kínáljuk.





Különleges tálalással még különlegesebbé tehető

H.L.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Házi fagylaltozó
  2015-05-07 23:56:50, csütörtök
 
  Házi fagylaltozó

Van, akinek van fagyigépe, de ritkán veszi elő, mert nincs hozzá receptje. Sokaknak nincs gépük, de tudják, hogy kell lennie valami módszernek a gépesített idők előtti korból. A legtöbben pedig azért próbálkoznak a házi módszerrel, mert cukor- és zsírszegény étrend mellett is megkívánhat az ember valami jeges finomságot... Fórumozóink tapasztalataiból válogattunk.

Fagylalt készítésére a legegyszerűbb egy fagyigép beszerzése, bár célszerű elgondolkodni rajta, nem csak egy újabb porosodó konyhai ketyere lesz-e a kamrapolcon. Gép nélkül is elkészíthető minden recept, ilyenkor a masina helyett nekünk kell kavargatni hűtés közben a masszát 10-20 percenként. Így nem biztos, hogy cukrászművészeti végeredményt kapunk (megjelenhetnek jégkristályok), de vegyük figyelembe, a krémfagylalt állagát a tejszín adja meg. Minél több, annál krémesebb - és persze annál hizlalóbb is. És bár - lássuk be - a jó kis főzött fagyi nem diétás eledel, válogatásunkban mutatunk néhány fogyókúrabarát receptet is.





Friss gyümölcsökkel tálalva is isteni a házi fagyi!

Fagyi géppel

Mascarponés gyümölcsfagyi

Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (földieper, málna, őszibarack), 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál citromlé, 50 dkg mascarpone sajt, 2 dl tejszín

A gondosan megmosott, megtisztított gyümölcsökből botmixer segítségével pürét készítünk. A tejszínt habbá verjük, és a simára elkevert mascarponéhoz adjuk, jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a gyümölcspürét, majd a citromlét, a cukrot és a vaníliás cukrot is. Jól elkeverve fagylaltgépben fagyasztjuk.

Eperhabfagyi

Hozzávalók: 50 dkg eper, 20 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, csipet só

Az epret megmossuk, csumázzuk, majd összetörjük. A fehérjét habbá verjük, felváltva adjuk hozzá a gyümölcspépet, a porcukrot, majd a sót is. Addig verjük, míg fényes, egynemű massza nem lesz. Fagyigépbe töltjük és fagyasztjuk.

Csokoládé- vagy vaníliafagylalt

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 liter tej, fél rúd vanília. A csokifagyihoz 2 dkg csokoládé vagy kakaópor

A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, felengedjük a vaníliával felfőzött forró tejjel. Kevergetjük, amíg besűrűsödik, azután egészen kihűtjük és fagyasztjuk. A csokoládés és kakaós fagylaltot is úgy készítjük, mint a vaníliásat, csak vanília helyett 2 dkg csokoládét vagy kakaót keverünk a krémhez, és azzal főzzük.





Bármikor lesz otthon vendégváró desszert, ha néhány féle fagyit készítünk

Fagyi gép nélkül

Több út is kínálkozik a fent nevezett helyzet megoldásásra. Az általános módszer a tíz-húszperecenénti keverés fagyasztás közben. Fórumozóink ismernek azonban két egyszerűbb módszert is: a darálót és a turmixgépet.

Bonyolultnak tűnik a tízpercenkénti kevergetés? Mihez képest...

"Fagylaltgép hiányában a következőképpen készítünk fagylaltot: a jeget felhasználásig jégszekrényben vagy hideg pincében tartjuk. A fagyasztáshoz szükséges egy nagyobb edény, lehet vizesveder vagy fazék (ebbe rakjuk a jeget) és egy kisebb, vélony falú edény, amibe a fagyasztani való anyagot öntjük. Ez lehet tejeskanna, zárható pudingforma, bádogdoboz stb.

Egy liter anyag fagyasztásához 1/2 tábla jég és 3/4 kg konyhasó szükséges. A darabokra tört jég felét sóval meghintett edénybe rakjuk, középre helyezzük a fagylaltos edényt, ezt jól körülrakjuk jéggel, amit rétegenként erősen megsózunk, és az edényt tetejénék fogva forgatjuk. 15-20 percnyi forgatás után az edényt gondosan megtörölve kinyitjuk, és kanállal az oldaláról a megfagyott anyagot leválasztjuk.

Nagyon vigyázva dolgozzunk vele, nehogy só kerüljön a fagylaltba. Időnként a jeget és a sót pótoljuk, és a vizet kiöntjük az edényből. Ha már megfagyott az egész fagylalt, az edény tetejére is jeget rakunk, és tálalásig jég között tartjuk. Hűvös helyen dolgozzunk vele. Tálaláskor lehűtött poharakba vagy tányérokba adagoljuk."

Forrás: Horváth Ilona: Szakácskönyv





Egy gombóc fagylalt mesésen illik a csokis süteményhez, gyümölcssalátához...

Hozzávalók az alaphoz: 3 egész tojás, 20 dkg cukor, 5 dl tej

A cukrot az egész tojásokkal kikeverjük. A tejet felforraljuk, majd állandó kevergetés mellett beleöntjük a tojásos masszát. Sűrűre főzzük, levesszük a tűzről és ízesítjük.

Vanília: vaníliás cukorral
Puncs: 1 mokkáskanálnyi puncsaroma, mazsola
Csokoládé: csokoládé vagy kakaó
Dió: darált dió, pici rum
Gesztenye: gesztenyemassza
Kókuszos: kókuszreszelék, kókuszlikőr
Kávé: instant vagy főzőtt kávé
Karamell: 3 kanál cukrot karamellizálunk, erre öntjük rá az 5 dl tejet és a tojásos cukros masszát

Lefagyasztjuk (például régi típusú jégkockatartóban, amiből kivesszük az elválasztót), majd a robotgép habverőjével habosra keverjük.

Ha egyszerűbb megoldásra vágyunk, és nem szeretnénk a kevergetéssel bajlódni, tökéletes megoldás lehet a tejszínes-tojásos alapú parfé. Készítéséről itt olvashattok bővebben >>>

Gyümölcsfagyi

Hozzávalók: vegyes gyümölcsök (lehet fagyasztott is, cseresznye, szilva, málna, szőlő, eper, egres, őszibarack, sárgabarack), 1 banán, méz, őrölt fahéj vagy vaníliadarabkák, szegfűszeg

Az apróra vágott gyümölcsöt összekeverjük a fűszerekkel és a mézzel, összeturmixoljuk, majd berakjuk a fagyasztóba. Fagyasztás után is ledarálhatjuk gépi darálóval. Külsőre olyan masszát kapunk, mint az igazi fagyi.





A bogyós gyümölcsöket érdemes átpasszírozni, hogy magok ne legyenek a fagylaltban

Túrófagylalt

Hozzávalók: 3 dl tej, 1,5 dl tejszín, 20 dkg kristálycukor, 1 dkg vaníliás cukor, 20 dkg tehéntúró, 4 cl vanílialikőr, 5 dkg mazsola

A tejhez hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük benne a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és felforraljuk. Lehűtjük és belekeverjük az áttört tűrót, a vanílialikőrt és az áztatott mazsolát. Az edényt váltott hideg vízbe állítjuk és gyakori keveréssel lehűtjük. Ezután mélyhűtőbe tesszük és megdermesztjük.

Házi parfé

Hozzávalók: 50 g vaníliás pudingpor (főzős), 20 dkg cukor, 5 dl tej, 1 l tejszín, tetszés szerinti ízesítő

A pudingport és a cukrot egy dl hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi, forrásban lévő (4 dl) tejet. Alaposan összekeverjük, pár percre feltesszük a tűzre, hogy alaposan kiforrjon, majd levesszük és kihűtjük. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a jelleget adó anyagot (ez lehet olvasztott csokoládé, fahéj, egy kevés cukorral citromlével pépesre turmixolt gyümölcs stb.), majd jól összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez adjuk. Az így elkészített habos krémet őzgerincformába töltjük, és mélyhűtőben fagyasztjuk. A megfagyott parfét szeleteljük, és tányéron, egy kis gyümölccsel, tejszínhabbal tálaljuk.





A díszítés és tálalás is fontos, a csokival nem hibázhatunk!

Fogyókúrás fagylaltok

A hagyományos fagylalt majd' minden összetevője tiltólistás lehet annak, aki figyel a vonalaira. A háziasszonyi találékonyság azonban ezen a téren is megmutatkozik...





Diétázók is megengedhetnek 1-2 gombóc könnyű fagyit gyümölcssalátával

Tejes alapfagyi ,,light"

Hozzávalók: 1 liter tej, 2-3 teáskanál édesítő, 4 tojássárgája, negyed vaníliarúd, 1 csapott kávéskanál vaníliás pudingpor

1 dl tejet a többi hozzávalóval simára keverünk. 9 dl tejet felforralunk, majd a tojásos tejre öntjük. Tovább hevítjük. Többféleképpen ízesíthetjük (ld. fentebb). Ha kihűlt, átkeverjük, és fagyasztóba tesszük.

Piros gyümölcsfagylalt

Hozzávalók: 20 dkg eper, 20 dkg málna, 10 dkg ribizli, 6 evőkanál édesítőszer, 4 pohár natúr joghurt, 1 késhegynyi őrölt fahéj

A joghurtot az édesítővel és a fahéjjal alaposan elkeverjük. A gyümölcsöket gondosan megmossuk, a fele mennyiséget turmixoljuk és a joghurthoz keverjük. Az eper másik felét apró darabokra vágva, a málna és a ribizli másik felét egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. A masszát műanyag tálkába töltjük és lefagyasztjuk.

Almás-citromos fagyi

Hozzávalók: 1 kg alma, 1 frissen facsart citrom leve és lereszelt héja, 10 dkg édesítőszer

A félbevágott, meghámozott, magházuktól megtisztított almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük és ráöntjük a citromlevet valamint a lereszelt héjat. Hozzáadjuk az édesítőszert és villával addig keverjük, míg pürés állagúvá nem válik. Műanyag tálban lefagyasztjuk, tálaláskor gombócokat szedünk belőle. Fagylaltoskehelyben almakockákkal díszítjük.

Málna-joghurt parfé

Hozzávalók: 5 natúr 2 dl-es joghurt, 40 dkg málna, édesítő, pici likőr (elhagyható)

Vízbe mártunk és kifacsarunk egy konyharuhát, egy tésztaszűrőt kibélelünk vele. Ebbe tesszük a jól elkevert joghurtokat és egy órát hagyjuk lecsepegni. A málna felét édesítővel összeturmixoljuk, esetleg a likőrrel is. Belerakjuk a joghurtot és a maradék málnát. Elkeverjük, műanyag poharakban fagyasztjuk, zsírszegény tejszínhabbal díszítjük.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Hideg nyalat: a fagylalt
  2015-05-07 23:48:58, csütörtök
 
  Hideg nyalat: a fagylalt

Gyerekkorunk nyolcgombócos ábrándjai, minden nyár elmaradhatatlan és örök desszertje a fagylalt. Szeretjük a sajátunkat, irigyeljük az olaszokat, a hűtőben tartunk 2-3 dobozosat, ha lehetőségünk van rá, otthon is készítjük, és folyton-folyvást elcsábulunk. De lehet ellenállni neki? Áááá, dehogy. Az emberiség már ősidők óta rabja a jeges édességnek.

Történelmi hűsítők

A dolog igen régen kezdődött. Ha a kronológia megbízható vonalán szeretnénk haladni, akkor a fagylalt első felbukkanását a Bibliában találjuk, ahol Ábrahámot kecsketejjel kevert hóval kínálták. Mi ez, ha nem egyfajta jeges hűsítő?





Csokifagyi, az örök listavezető

Aztán persze ott vannak az egyiptomiak és a görögök, akik szintén ráéreztek a dologra, meg elég meleg is volt arrafelé, hogy valamifajta csellel hűvöset csempésszenek az életükbe. Ekkortájt főleg hóval kevert italokat vagy jégre tett gyümölcsöket kínáltak a vendégeiknek.

A következő fázis a görögöktől szinte mindent elleső rómaiaknál található. A híresen hírhedt Néróról állítólag köztudomású volt, hogy igencsak kedveli a - sorbet jellegű - fagylaltokat. Az elkészítés módja ekkorra annyit változott, hogy a jéghez nem gyümölcsöt kínáltak, hanem annak a levét, és ezt egy kicsit feljavították mézzel. Az így készített desszert meg már tényleg fagylaltszerű.

Az arabok a jég közé tett gyümölcslevet fagyasztották le, így nyertek fagylaltot. Főleg citrusfélék levéből készítettek fagylaltot, és náluk a méz helyett már a cukornádszirup adta a fagylalt édességét. Sorbet típusú receptjeiket már a Kitab al-Tabikh, a 13. században íródott arab szakácskönyvben is megtalálhatjuk.

De mint sok minden más, a fagylalt a földtekénk más pontján is megszületett. Kínában a jéggel való hűtés, a hűtőkamrák már i.e 1000 környékén ismertek voltak, és innen csak egy ugrás a fagyasztott édességig, ami általában főtt rizsből állt, amihez fűszereket és tejet adtak, majd ezt a keveréket fagyasztották ki. Egyes feltételezések szerint a fagylaltkészítés művészetét Marco Polo vitte haza Kínából.

A római kor után a reneszánsz idejében kapott új erőre a fagylalt, ami az araboktól kiművelődött szicíliai szakácsoknak, cukrászoknak volt köszönhető. Ők közvetítették az édességet Európa felé.





Eperfagyi, eperfagyi, jaj de finom...

A 16. században már a csizma szárán is nagy lelkesedéssel készítették a fagylaltot. A kor leghíresebb szakácsa, Rugerri olyan jó hűsítőket készített, hogy Medici Katalin még Franciaországba is magával vitte, amikor férjez ment Henry de Valois-hoz.

Rugerri egyébként egy szakácsversenyen nyert a fagylaltjával, aminek a kiírása szerint egyedülálló étellel kellett előrukkolni a szakácsoknak. Sajnos a franciaországi tartózkodása nem úgy alakult, ahogy tervezte, a titkos receptre irigy francia szakácsok egy idő után nem csak szavakkal, de tettleg is bántalmazták, így egy este - a receptet Medici Katalinnak hátrahagyva - hazatért Itáliába.





Néhány szem gyümölccsel kész a fagyikehely

Az igazán modern, tejjel és tojással készített fagylaltot egy igazi reneszánsz embernek köszönhetjük. A katona, díszlettervező zseni Bernardo Buontalentinek jutott eszébe, hogy ezekből az alapanyagokból készítse el a fagylaltot, 1559-ben egy pazar bankett záróakkordjaként. A zabaglionén és gyümölcsön alapuló, fém öntőformákban dermesztett desszertnek zajos sikere volt.

A Gelato Buontalenti alapja tej, méz, tojássárgája és egy kis bor, majd ehhez jön a citromlével ízesített gyümölcs. A firenzei krém a mai napig létező és kedvelt desszert.

Buontalenti annyira komolyan vette a fagylaltkészítést, hogy bizonyos Firenze környéki villákba még jég tárolására alkalmas helyiségeket is épített, és a lapáttal való fagylaltkeverés technológiájának a megalkotása is az ő nevéhez fűződik.

A kísérletezés korszaka után már szakácskönyvekben is találkozhatunk fagylaltokkal. Antonio Latini 1692-es szakácskönyvében konkrét receptek szerepelnek, leírások arról, hogyan keverjük a havat sóval, hogyan ízesítsük a fagylaltot cukorral, gyümölccsel, csokoládéval vagy fahéjjal.

Az első, csak fagylaltokra koncentráló szakácskönyv pedig 1775-ben jelent meg Nápolyban, Filipo Baldini tollából.

A lelkes Itália után a fagylaltnak behódolt Franciaország, Németország, I. Károlynak jóvoltából Anglia, és a portugál gyarmatnak köszönhetően a fagylalt megérkezett Indiába is.

Újabb lépés volt a tökéletes fagylalt felé a tejszín felhasználása. Francesco Procopio dei Coltelli szicíliai cukrász volt az, aki újabb szintre emelte a fagylaltot. Ezért a krémes csodáért sokan elzarándokoltak az 1686-ban megnyílt és azóta is üzemelő párizsi kávézójába, a Le Procope-ba, ahol 40 féle fagylalt közül választhattak a vendégek.

A leigázott Európa után Amerika is megadta magát a fagylaltnak. Az első fagylaltozót New Yorkban nyitotta meg Giovanni Bosio 1770-ban, így hódítva teret az olasz édesség számára az Újvilágban. Az olaszt félrehalló amerikaiaknak köszönhetően született a hokey-pokey (hókuszpók), ami a kis kézikocsival rendelkező, általában olasz bevándorlók által kínált fagylaltot jelentette. Az ,,O, poco che" (ó, mily kevés) félrehallásából született.





Az amerikai Bagaméri járgánya...

Az olaszok tovább hódítottak a fagylalttal. Bő száz évvel a Le Procope megnyitása után, 1798-ban újabb olasz fagylaltozó nyílt Párizsban. A Café Napolitain tulajdonosa, Alessandro Tortoni egészen újszerű fagylaltokat kezdett el tartani a kávézójában. Nevéhez fűződik például a fagylaltszendvics is. Mivel a kávézóban Napóleon is többször megfordult, így hamar nagy népszerűségre tett szert a hely. Az 1893-ban bezárt kávézó neves vendégei (a teljesség igénye nélkül): Talleyrand, Bismark, Manet, Dumas. Ez utóbbi a Monte Christo grófjában meg is említi a kávézót magát.





A pálcás fagyik és jégkrémek már gyárban készülnek :)

Többek között Giuseppe Verdi a híres zeneszerző is nagy fagylaltrajongó volt, olyannyira, hogy a Sant'Agata-i villájában külön jégvermet is készíttetett.

Amerikában 1851-ben Jacob Fussel megnyitotta fagylaltgyárát. A kor ipari fejlődésének hála már könnyedén képesek voltak előállítani nagyobb mennyiségű fagylaltot. 1899-ben Franciaországban Gaulin feltalálta a homogenizálást, és ennek köszönhetően sokkal selymesebb, krémesebb állagú fagylaltok előállítása vált lehetővé.

Az Újvilágban július 18. a Nemzeti Fagylaltnap.

Nagy kedvencünk: a fagylalttölcsér

Érdekes mód, hogy amilyen régi, bibliai gyökerekkel bír a fagylalt, annyira új keletű a tölcsér. Ugyanis a fagylaltot főleg kelyhekben kínálták az arra érdemeseknek, és csak a 19. század vége felé kezdtek el tömegesen ráharapni erre az édességre, főleg Amerikában.

Az olasz származású, de New Yorkban élő fagylaltárus, Italo Marchiony volt az, aki 1903-ban rájött, hogy a korlátozott kehelyszám és a mosogatás helyett papírkúpokban, majd tésztából készített, préselt kúpokban kiválóan lehet nagyobb mennyiségű fagylaltot értékesíteni. A kúpokat az 1904-es angliai világkiállításon is bemutatták.

A teljesség kedvéért azért el kell mondanunk, hogy a manapság felárral megvehető, édes tölcsérnek titulált sült ostyahenger már korábban ismert volt. A spanyolok által feltalált és a világ által használt kézműves tölcsért, a ,,spanyol tekercset" váltotta le a Marchiony-féle tölcsér.

A tölcsér sokat lendített a fagylalt elterjedésén, majd 1923-ban még egy dolog hozzájárult, hogy egyre többen nyalhassák a hűsítő desszertet, Harry Burt cukrászmester feltalálta és szabadalmaztatta a pálcikás fagylaltot.





A finom tölcsér is hozzátartozik a jó fagyihoz

Hűsöl Pest-Buda

Pest-Budán 1837-ban lehetett először fagylaltot kapni Fischer Péter belvárosi, Színház téri boltjában. A nyelvújítás előtt hideg nyalatként ismeretes édesség hamar divatossá vált, és sorra nyíltak a fagylaltot árusító cukrászdák. A Fischer által kínált tucatnyi íz közül a leghíresebb a gránátalma- és a narancsfagylalt volt.

A mi hírességeink közül állítólag Deák kedvelte nagyon a fagylaltot, és meglepő módon a rendkívül megfontoltan étkező, soványságára sokat adó Sissi királyné is néha elnyalt egy-egy ibolyaízű gombócot.

Mascarponés vaníliafagylalt

Hozzávalók:
2 csésze 3,5 % tej
2 csésze tejszín
2/3 csésze cukor
1 rúd vanília
15 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja

Elkészítés: A tejet, a tejszín és a cukrot egy lábasba öntöm és felfőzöm. Mikor forr, félrehúzom, hozzáadom a vanília kikapart belsejét és a már üres rudat is. Hagyom bő fél órát állni, majd kipecázom a rudat, és tovább hűtöm a keveréket a hűtőben. 1-2 óra múlva hozzáadom a mascarponét és a citromhéjat. Ezzel alaposan átkeverem, végezetül a masszát rábízom a fagylaltkészítő masinára. Eperrel, pirított dióval megbolondítható.

Bazsalikomos eper sorbet

Hozzávalók:
50 dkg eper
néhány levél friss bazsalikom
1 citrom leve
1 dl víz
12 dkg cukor

Elkészítés: A vízből és a cukorból szirupot főzök. Ha kihűlt, az epret botmixerrel krémesítem (ha nagyon ráérek, akkor a pürét szűrőn átpasszírozom), hozzáadom a sziruphoz. Ehhez a szirupos eperhez jön hozzá a citromlé, a vékony csíkokra metélt bazsalikom, és az egészet fagyasztógépben kifagyasztom. Ha nincs fagyasztógép, akkor egy már megüresedett fagylaltosdobozba öntöm a krémet, és a mélyhűtőbe teszem. Innen félóránként kikapom, átforgatom, majd visszateszem hűlni. Nagyon finom, izgalmas sorbet.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Zsályás gnocchi
  2015-05-07 23:37:43, csütörtök
 
  Zsályás gnocchi

Hozzávalók 4 személyre:

1 fej vöröshagyma
8-10 friss zsályalevél
8 dkg vaj
50 dkg gnocchi
kevés parmezán sajt

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zsálya leveleit leöblítjük, apróra vágjuk. A gnocchit néhány perc alatt forró, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.

A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a hagymát. Belekeverjük a zsályát, sóval, borssal ízesítjük, beleforgatjuk a gnocchit, és megszórjuk a parmezánnal. Azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Bianca küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csokis eper
  2015-05-07 23:36:03, csütörtök
 
  Csokis eper

Hozzávalók:

50 dkg eper
20 dkg ét főzőcsokoládé
5 dkg porcukor
1 dl tejszín
3 dkg vaj
fél zacskó vaníliás cukor

Elkészítés:

Ehhez a csemegéhez ép, nagyszemű, szép epreket válasszunk. A gyümölcsöt megtisztítjuk és alaposan megmossuk. Lecsöpögtetjük, törlőpapírra szedjük, megtörölgetjük. Közben az ét főzőcsokoládét vízgőz fölött vagy nagyon kis lángon, a vajjal együtt felolvasztjuk. Belekeverjük a vaníliás cukrot. A tejszínt a porcukorral együtt félkeményre felverjük. Az eperszemeket hosszú, kétágú (hús)villára szúrjuk és belemártjuk az olvasztott csokoládéba. Lecsöpögtetjük, majd alufóliára tesszük száradni. A megszilárdult csokis epret sűrű tejszínhabba mártogatva fogyasztjuk.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Sajtos-sonkás gnocchi
  2015-05-07 23:35:03, csütörtök
 
  Sajtos-sonkás gnocchi

Hozzávalók:

1 csomag gnocchi
1 csomag bacon
20 dkg füstölt sajt
20 dkg trappista sajt
mirelit kukorica
1 tojás
2 evőkanál liszt
vaj
0,5 l tej
2-3 szem paradicsom

Elkészítés:

A gnocchit a csomagoláson feltüntetett módon kifőzöm. A bacont kockára vágom. A kukoricát ételízesítős vízben megpárolom.
Miután kifőtt a gnocchi, tűzálló tálba helyezem. Rászórom a bacont.
Ezután elkészítem a sajtmártást. 1 tojást 2 evőkanál liszttel kikeverek, majd felöntöm a tejjel. Tűz fölött melegítem, beledobok egy kis darab vajat. Ezután beleteszem a reszelt füstölt sajtot és besűrítem. Ha kész, hozzáadom a kifőtt kukoricát, majd a gnocchira öntöm. Megszórom a lereszelt trappista sajttal, végül paradicsomkarikákat teszek a tetejére.
Kb. 45 perc alatt szép pirosra sütöm.





Megjegyzés:

Isteni finom, ki kell próbálni!

A receptet DGyöngyi, a fotót VivicaThomas küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tavaszi leves hajdinagombóccal
  2015-05-07 23:33:15, csütörtök
 
  Tavaszi leves hajdinagombóccal

Hozzávalók:

2 szál új sárgarépa
1 karalábé
5 szál újhagyma
10 dkg zöldborsó
10 dkg hajdina
10 dkg hajdinaliszt
1 tojás
fél dl napraforgó Vénusz olaj

fehérbors
zöldpetrezselyem

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A karalábét, sárgarépát és az újhagymát kb. 3 cm hosszú, vékony hasábokra vágjuk. Egy lábosban felhevítjük az olajat, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, megszórjuk a zöldpetrezselyemmel és félpuhára pároljuk, vízzel felöntjük, majd felforraljuk.
A kész levesbe tálaláskor tesszük bele a hajdina gombócokat. Gombóc: a beáztatott hajdinát keverjük össze a hajdinaliszttel, tegyük bele a tojást, ízesítsük sóval, fehérborssal, finomra vágott petrezselyemmel és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy jól formálható masszává tudjuk kikeverni. A tésztából formáljunk gombócokat és forró sós vízben főzzük ki.

Forrás: Minmdmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 425 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2082
  • e Hét: 6596
  • e Hónap: 11634
  • e Év: 141341
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.