Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Eper-szerelem
  2015-06-10 22:17:31, szerda
 
  Eper-szerelem

Az eper igen régóta velünk együtt él, ám áltermésének, majdnem-bogyójának fogyasztása mégis csak néhány évszázados múltra tekint vissza. A magjait kívül hordó bogyó története szorosan összefonódott az európai történelemmel.

Eper-történelem

Az eper már az időszámításunk előtti időszakban megtalálható volt a mediterrán térségben, bizonyíthatóan Itáliában, ahol vadon nőtt. Ennek ellenére az epret nem említi a Biblia, sem az egyiptomi, sem a görög művészetben nem lelhető fel eperre utaló motívum, aminek valószínűleg az az oka, hogy az eper a hűvösebb éghajlaton termett csak meg.





Megunhatatlan és abbahagyhatatlan gyümölcs az eper!

Az epernek a görögök, s - őket követve - a rómaiak sem tulajdonítottak túl nagy kulináris jelentőséget, csupán a gyógyászati értékét becsülték. Úgy gondolták, hogy az eper segít a gyulladásokon, enyhíti a lázat, a melankólia hathatós ellenszere, használ a rossz lehelet ellen, és a köszvény is kezelhető vele.

Igaz, egyes történészek tudni vélik, hogy a római lucullusi lakomákon epret is felszolgáltak a római polgároknak, de erre vonatkozó írásos bizonyítékok nem maradtak fent. Annyi bizonyos, hogy Hippokratész meg sem említi, sőt még a rómaiak földműveléssel kapcsolatos bibliájában, az idősebb Cato által írt ,,De agriculturá"-ban sem esik szó az eperről. Vergilius és Ovidius verseiben a tájleírások során már meg-megjelenik az eper, a vidéki életképek szerény, vadon termő szereplőjeként.

A legtöbb szót az idősebb Plinius vesztegeti az eperre, aki a ,,Naturalis Historiae" című 37 kötetes enciklopédiájának 21. kötetében ugyanis említést tesz a ,,fragá"-ról, mint itáliai gyümölcsről, ami a birodalom más részeiről került Itáliába és lelt új otthonra.

Innentől kezdve - egészen a XII. századig - az eper feledésbe merül. Egészen Szent Hildegard von Binger bencés rendi apácáig, aki a gyógynövényeket és gyógyászatban elfoglalt helyüket leíró könyvei egyikében megemlíti, hogy a föld közelében termő eper fogyasztása veszélyes. Szerinte a talaj környékén sok a mérges kígyó és a varangy, így a gyümölcs könnyen szennyeződik, és fogyasztása akár - egy-egy fertőzésnek vagy az állatok mérgének okán - halállal is végződhet.

A víziókban bővelkedő gyógynövényszakértő nővért követően kicsit felgyorsultak az eper körüli események. A XIII. században már Nicholas Myrepsus bizánci orvos kézikönyvében is szerepel, mint gyógyhatású növény.





Persze az igazán finom eper szabadföldi!

Ezután az eper, mint dísznövény tűnt fel Európa kertjeiben, igaz, először nem a gyümölcse, hanem a virágai miatt. Jean Dudoy-nak a király kertészének köszönhetően, 1368-ban V. Károly rezidenciáján, a Louvre-ban is megjelentek az eprek - szám szerint 1200 tő - a virágágyásokban. Majd 1375-ben már Dijon közelében, a Chateau de Couvres-ben is termesztettek epret, ami innentől kezdve a kastélykertek állandó szereplőjévé vált.

Ahogy egyre ismertebbé vált az eper, úgy születtek a hozzá kapcsolódó babonák, legendák. A középkorban úgy tartották, hogy az eper a tökéletességet és az igazságot szimbolizálja, épp ezért a kor kőfaragói a templomi oltárokat szívesen díszítették eperrel. Ezenkívül hittek benne, hogy eperrel elcsábítható a vágyott partner. Nem véletlen, hogy a legismertebb afrodiziákumként számon tartott gyümölcs régóta Vénusz, a szerelem istennőjének jelképe is.





Egyszerű pitetészta, vaníliás krém és friss eper - a tökéletesség maga!

A hozzá kapcsolódó szimbolika mellett az eper gyógyhatása miatt is kedvelt volt. Gyakorta gyógyították vele a depressziót, s arra is használták, hogy a hölgyek megőrizhessék hattyúfehér arcbőrüket.

Miközben az eper lassan ismertté vált Európában, a kontinensre lassan visszaérkeztek az első újvilági kalandorok is, akik beszámoltak arról, hogy az eper Amerikában is őshonos. A franciák hírvivője, Jacques Cartier első amerikai útjáról, 1534-ben Quebec-ből hozott epret, míg az angolokhoz Thomas Harriot tért meg a Virginiában fellelhető eper hírével.





Bármilyen sütemény elvarázsolható pár szem eperrel!

Talán ennek is köszönhető, hogy 1536-ban megjelent Jean de la Ruelle francia humanista, orvos és botanikus ,,De Natura Stirpium Libri tres" című könyvében már ír az epertermesztésről és az eprek keresztezéséről is.

Az eperhez szorosan köthető koronás fők sorában V. Károly csupán az első volt. XIII. Lajos naponta fogyasztott epret, s XIV. Lajos idejében - aki szintén nagyon szerette ezt a gyümölcsöt - 1697-ben Jean de la Quintinie, a királyi kertész nekiveselkedett az eper nemesítésének. A Quebec-ből érkezett epret keresztezte a franciával, s ennek a folyamatnak köszönhetően született meg a XVIII. század közepére a modern eper.

A Napkirály által az Újvilágba küldött hadsereg haditengerészeti mérnöke, egy bizonyos Amédée-Francois Frezier laikus botanikus felfedezett egy hatalmasra nőtt eperfajtát, amit 1714-ben elhozott Franciaországba. A chilei eperrel az addigi nemesítési kísérleteket új szakaszba léptette. Az eredmény egy igen lédús és édes gyümölcs lett, ami hamar népszerűvé vált, és XIV. Lajos még költészeti versenyt is rendezett az eper kedvéért.





Pofonegyszerű és megunhatatlan desszert a csokiba mártott eper

A tendencia a későbbiekben sem változott, XV. Lajos olyannyira szerette az epret, hogy a kertészének megparancsolta, hogy az Európában fellelhető összes eperfajtát telepítse a kertjeibe. Annak ellenére, hogy közel 300 fajtát sikerült összeszedniük, Alexandre Dumas az 1873-ben megjelent ,,Le Grand Dictionnaire de Cuisine"-ben csupán ötféle eperről tesz említést.

A XIX. században azonban Dumas-nál lelkesebb hívei is akadtak ennek a gyümölcsnek. Teresa Tallien, Napóleon egykori szeretője - aki a terror idején tanúsított hősies magatartásával kivívta a Notre-Dame de Thermidor becenevet - gyakorta fürdött eperlében, remélvén, hogy az jótékonyan hat a bőrére és a szervezetére.

Az eper angliai útja is igen érdekesen alakult. Nagyjából a XV. századtól követhető az eper angol története, pedig a leletek tanúsága szerint már a vaskorban is jelen volt ez a növény a szigetországban. 1430 körül azonban már London utcáin is árulták ezt az erdei csemegét, majd a XVI. században orvosi javallatra kezdték termeszteni és fogyasztani. Ebben az időszakban kezdték el az angol botanikusok osztályozni a különféle epreket, s 1526-ban egy francia munka fordítása, a ,,Grete Herball" is megjelent, amiben többek között az eper gyógyászati célokra való alkalmazásáról is írt.

VIII. Henrik második feleségének, Boleyn Annának a nyakán - szerencsétlenségére - egy eper alakú anyajegye volt, ami akkortájt a boszorkányság egyik jelének számított. De valószínűleg nem ez okozta vesztét, mivel a férje nagyon kedvelte az epret. A XVI. században már az angol hölgyek is ráéreztek az eper ízére, s egyre többen termesztettek a saját kertjükben is. Még Shakespeare is említést tesz a gyümölcsről a III. Richárd és az V. Henrik egy-egy jelentében.





A sajttorta is tálalható eperrel, szezonban - nem bánja! :)

Az eperlevél egy idő után az angol címerekben is helyt kapott, earlök, márkik, hercegi házak jelképeinek vált szerves részéré.

Az Észak-Amerikában őshonos epret az indiánok előszeretettel használták különféle ételekhez, sőt megfázásra is alkalmazták, valamint az eperből nyert lével a különféle szemproblémákat is megpróbálták orvosolni. Az eper európai karrierjét követően - elég későn - csak a XIX. században kezdték el komolyabban termeszteni, amikor néhány süteménynek hála, az eper iránti kereslet elkezdett megnövekedni.

Vegyünk és együnk epret!

Az eper nem utóérő gyümölcs, ezért mindig egészséges, puha foltoktól mentes, friss zölddel rendelkező, érett szemeket vegyünk. Fonnyadt vagy sérült gyümölcsöt ne válasszunk.

Hűtőszekrényben rövid ideig, 1-2 napig megőrizheti a minőségét, de érdemes a vásárlás napján elfogyasztani. Mélyhűtőben akár fél évig is eláll. Mivel az epernek a földre érnek a termései, ezért alapos mosást igényel, de megmosni is csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes.





Eperfagyi... még dalt is írtak róla! :)

Az érett eper legfinomabb magában, de tejszínhabbal is megbolondítható, vagy akár egy kis pezsgővel, olvasztott csokoládéval is fogyasztható. Jól megállja a helyét gyümölcssalátákban is, csak mivel hamar összeesik, ezért utolsóként adjuk a salátához. Müzlikhez is adhatjuk, illetve különféle desszertek dekorálására is tökéletes a friss eper. Eperből készíthető turmix vagy smoothie is.

Fűszere lehet a frissen őrölt feketebors, a gyömbér, a szerecsendió vagy a levendula, de a zöldfűszerek közül is választhatunk partnert az epernek. Kifejezetten jó az eperhez a bazsalikom, a rozmaring, a citromfű és a menta.

Az eperből készíthetünk szörpöt vagy főzhetünk belőle lekvárt, fagylaltot. Az eperből csinálhatunk levest, vagy balzsamecettel ízesítve akár húsok, sajtok mártásává is válhat. A sütemények közül a csokoládés, karamelles ízeknek jó partnere, s a krémes, tejes alapú desszertek tökéletes kísérője.

Eperrel az igazi a panna cotta, de a krémest vagy a sajttortát is igazán feldobja, ha eperrel koronázzuk.





Pohárkrémekhez, joghurthoz is jól illik az illatos eper

Egészséges eper

Az eper nem csak finom, de igen egészséges is, sőt alacsony a kalóriatartalma, s nincs benne koleszterin. Sok benne az A-, és C-vitamin, ezen kívül tartalmaz vasat, nátriumot, kálciumot, riboflavint, káliumot, cinkot és B6-vitamint is.

Az eper fogyasztásával csökkenthető a rák kialakulásának és az időskori demenciának a kockázata - valamint segít elkerülni a szívrohamot. Mivel nitrátban gazdag, így segít oxigénhez juttatni az izmokat, ezért az eperevés csökkenti az izomfáradtságot is.

Tarte aux Fraises (epertorta)





Tarte aux Fraises, a francia epertorta

Hozzávalók:
40 dkg eper
5 evőkanál eperlekvár
20 dkg vaj
23 dkg finomliszt
8 dkg mandula
15 dkg cukor
2 tojássárgája

Elkészítés: A mandulát hámozom, darálom. Összeöntöm a cukorral és a liszttel, majd a vajjal óvatosan elmorzsolom. Hozzáadom a sárgákat és tésztává gyúrom. Minimum egy órára a jó hideg hűtőbe teszem.
Miután kihűlt a tészta, nagyon óvatosan nyújtom, pitetálba fektetem, majd egy nagyobb darab sütőpapírt teszek bele és valami száraz hüvelyest szórok a papírral (bab, lencse, bármi megteszi, a lényeg, hogy a tészta ne tudjon kénye-kedve szerint feljönni, legyen hely a tölteléknek). Ebben az állapotában betolom a 180 fokos sütőbe és 20 percig sütöm. Ezután a papírral egyetemben eltávolítom a segédbabot vagy lencsét és a tésztát visszatolom a már csak 150 fokos sütőbe, 25 percre.
Amikor kész a tészta, ráhelyezem a félbevágott epreket, s a felmelegített lekvárt az eprekre csurgatom. Néhány órát hagyom, hogy a lekvár átjárja a tésztát.

Epres millefeuille

Hozzávalók:
30 dkg mascarpone
4 evőkanál porcukor
50 dkg eper
1 csomag leveles tészta
1 rúd vanília
csipetnyi só
bazsalikom
+ porcukor a tetejére

Elkészítés: A tésztát egy sütőpapíros gáztepsire fektetem, letakarom egy másik sütőpapírral és egy másik gáztepsivel lenyomatolom. Ebben a satuban szorított állapotában 200 fokon sütöm nagyjából 25-30 percig, amíg szép arany színe nem lesz.
Amikor kész a tészta, akkor megvárom, amíg langyosodik, majd egy vonalzóval kimérem, hogy hogyan tudom három nagyjából egyforma darabra osztani. Felvágom, majd miután kihűlt, akkor beletöltöm a tésztasülés közben elkészített krémet.
A mascarponet beleborítom egy üstbe, habverővel beleforgatom a cukort, a vanília kikapart belsejét, az apróra vágott bazsalikomot, esetleg egy kevés citromhéjat és a csipetnyi sót.
Az epreket mosom, csumázom, papírtörlőn szárogatom, majd nyolcba vágom. A halomnyi epremet beleforgatom a krémbe, amit ezután két részre osztok, és megkenem a tésztalapot, ráültetem a másik lapot is, majd erre rákenem a maradék krémet, végezetül nagyobb mennyiségű porcukorral megszórom.





Sosem múló vonzalom az eper-szerelem :)

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Május kincse: az eper
  2015-06-10 22:02:46, szerda
 
  Május kincse: az eper

Mindenki kedvence, a tavaszi napsütés egyik első ajándéka. Mennyei csemege a hideg hónapok után kiéhezett szemnek, szájnak. A legjobb talán frissen, de fogyaszthatod lekvárként, újabban pedig chutney-ként is. Tejszínhabbal vagy pezsgővel pedig egy más dimenziót nyit meg előtted... az eper.

Miért nagyszerű?

Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.






Sok benne a C vitamin

Nem nehéz a választás

Ha jót akarunk magunknak, sose válasszunk méret vagy szín szerint, inkább bízzuk magunkat az orrunkra, s hagyjuk, hogy az eper illata varázsoljon el bennünket. A választott gyümölcs legyen tehát illatos, fényes és egységes színű, élénkzöld gallérral és kocsánnyal. Az átlátszó műanyag csomagolás lehetővé teszi, hogy alaposan szemügyre vehessük az árut, ráadásul védi az összenyomódástól is.






Magunk is szedhetjük

Szépít, gyógyít, fogyaszt

Friss, lédús, ízes, legszívesebben kilószámra ennénk. S még a látványa is energetizál! Az eper serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Ráadásul a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike - napi 15 dkg eper fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Kitűnő vértisztító, csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az érelmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.





Egy epres sajttortát?

Az eper bőrápoló hatása sem elhanyagolható. A bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, hűsíti a bőrt napozás után, megvéd az ultraibolya-sugárzástól.

Epres bőrtisztító

Az epres tisztítót bőrtípustól függetlenül bárki használhatja. Az eper pH értéke nagyjából megegyezik a bőrével, vagyis majdnem semleges. Az enyhén savas kémhatás azért teszi nagyon értékes anyaggá az epret, mert megakadályozza a bőr túlzott kiszáradását. Az eper ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek a bőr idő előtti öregedését okozó szabadgyököket bontják le.

Hozzávalók:
6 db eper
2 evőkanál mandulaolaj
3 evőkanál földimogyoróolaj

Felhasználás: Az alapanyagokat turmixban összekeverjük, majd fedeles üvegben, hűtőben tároljuk. Mogyorónyi mennyiséget finoman masszírozzunk el arcunkon, majd langyos vízzel öblítsük le. Ha zsíros a bőröd, kevesebb olajat használj. Reggel és este alkalmazhatod.

Kitűnő fogápoló szer: ha hetente egyszer pépesített eperrel dörzsölöd át a fogaidat, hófehéren csillognak majd.

Jó partner a fogyókúrában is. 1 kg eperben 4 g fehérje, 113 g szőlőcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában.

Miért okoz allergiát?

Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A (radikális!) megoldás az, ha ebben az esetben lemondunk az eper fogyasztásáról. Megfigyelték azonban, hogy fokozatos szoktatással (homeopatikus adaggal kezdve) az allergiás reakció kiküszöbölhető, s az eperből készített szűrt szószok és a posírozott változat nem vált ki intoleranciát. Legyünk azonban nagyon óvatosak ezekkel a próbálkozásokkal, hiszen vannak, akik semmilyen formában s mennyiségben sem tolerálják ezt a gyümölcsöt.

Tartósítás

Ha már jól belaktál a friss gyümölcsből, de ízében, színében később is gyönyörködnél, ideje, hogy nekiláss egy finom dzsem, lekvár vagy chutney elkészítéséhez. Önmagában is mennyei csemege, de keverheted citrommal, naranccsal, gyömbérrel, sőt, akár bazsalikommal is.





A palacsinta is finom vele

Eperlekvár narancslikőrrel

Hozzávalók 1 literhez:
1 kg eper
1 kg befőzési cukor
4 cl narancslikőr
5 dl frissen préselt narancslé

Elkészítés: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és alaposan lecsepegtetjük. Az eperszemeket félbe vágjuk, összekeverjük a cukorral, a narancslével és kevergetve felforraljuk. Egy percig forraljuk, aztán levesszük a tűzről. A masszába keverjük a narancslikőrt, és azonnal a tiszta üvegekbe szedjük. Alaposan lezárjuk, majd az üvegeket 5 percre fejtetőre állíjuk, végül hűvös helyre tesszük. Már következő nap kóstolható.

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Bélszínroló
  2015-06-10 21:48:55, szerda
 
  Bélszínroló

Hozzávalók:

2 és 1/2 kg apróra darált hús
1 és 1/4 kg zsömle
8-10 dkg ételízesítő
2 csomag őrölt bors
8 egész tojás
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma passzírozva
zsemlemorzsa
kevés Vénusz olaj

Elkészítés:

A vöröshagymát pici olajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst egy tálba, hozzáadjuk a 8 tojást és a többi hozzávalót, beleöntjük a megdinsztelt hagymát, passzírozott fokhagymát. Ha nem áll össze, kevés vizet adunk hozzá. Rolókat vagy pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk, és olajban kisütjük. (Le is fagyaszthatjuk a rolókat.)

Megjegyzés:

A receptet Zizi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Édeskés zöldborsófőzelék
  2015-06-10 21:46:28, szerda
 
  Édeskés zöldborsófőzelék

Hozzávalók:

1 kg zöldborsó
2 közepes fej vöröshagyma
1 l tej
4-5 evőkanál cukor
4 púpos evőkanál liszt
1-2 teáskanál só
2 teáskanál fűszerkeverék
2 teáskanál petrezselyem (száritott)
kevés Vénusz olaj

Elkészítés:

Nagy lábosban kevés olajon üvegesre dinsztelem az apróra vágott vöröshagymát. Ráborítom a borsót, és lassú tűzön, fedő alatt puhára párolom.

Ha már megpuhult, rákanalazom a lisztet, jól összekeverem. Majd beleöntöm a tejet is, ha nem fedi el a borsót, akkor még 1 vagy 2 dl vizet is öntök rá. Folyamatos kevergetés mellett beleteszem a cukrot, a sót és a fűszerkeveréket, sűrűre főzőm. Utoljára a petrezselymet teszem bele.





Megjegyzés:

Nem biztos, hogy neked is ilyen fűszerezéssel fog ízleni, ezért azt javaslom, hogy fokozatosan fűszerezd, kóstolgasd. A mi családunk így nagyon szívesen fogyasztja. Feltétnek pirított bacont és tükörtojást teszünk rá, de isteni finom fasírttal is. Jó étvágyat hozzá!

A receptet és a fotót Pumababa küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Cseresznyés hipp-hopp
  2015-06-10 21:44:01, szerda
 
  Cseresznyés hipp-hopp

Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg cukor
1 csomag instant élesztő
12 dkg vaj
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
fahéj
fél üveg cseresznyebefőtt
1 db tojás

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy keverőtálban összevegyítjük a lisztet, az instant élesztőt, a vaníliás cukrot és egy csipetnyi fahéjat, majd egy másikban a vajat, a cukrot, a tejet és a tojást. A vizes illetve a száraz hozzávalókat összedolgozzuk, s egy kisebb méretű, magas falú jénai tálba terítjük. Vajazni, lisztezni nem szükséges, mert a tészta önmagában is elég zsiradékot tartalmaz, így nem ragad le a tál aljára. A tészta tetejét megszórjuk a cseresznyeszemekkel, fahéjjal és egy kevés cukorral. Végül a sütőbe helyezzük, és 20-25 percig sütjük!





Jó étvágyat!





Megjegyzés:

Egyszerű, gyors és isteni finom!

A receptet és a fotót Suzieee küldte, további fotót Panni189 küldött a recepthez. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Joghurtos zöldborsófőzelék
  2015-06-10 21:41:08, szerda
 
  Joghurtos zöldborsófőzelék

Hozzávalók:

1 kg zöldborsó (jobbára mélyhűtött)
2 dkg vaj
1+2 evőkanál cukor
só ízlés szerint (2-3 kávéskanál)
2 csokor petrezselyem
1 dl víz
1 kis pohár joghurt
2 evőkanál étkezési keményítő
3 dl tej (ízlés szerint)

Elkészítés:

Megolvasztjuk a vajat, majd karamellizálunk rajta 1 evőkanál cukrot. Hozzáadjuk a borsót, aláöntjük a vizet, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, puhára pároljuk. Közben tovább ízesítjük sóval és cukorral. Ha már nagyjából megpuhult, felöntjük 2 dl tejjel.

A keményítőt elkeverjük a joghurtban, majd behabarjuk a főzeléket. Újraforraljuk, ha szeretnénk, tovább hígíthatjuk, megvárjuk, míg sűrűsödik egy kicsit, majd elzárjuk a lángot és tálaljuk.





Megjegyzés:

Elfogyott a tejfölöm, ezért fanyalodtam a joghurtra, de ezentúl csak így csinálom!

A receptet és a fotót Mandulakonyha küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Fehérspárga-krémleves könnyedén
  2015-06-10 21:38:10, szerda
 
  Fehérspárga-krémleves könnyedén

Hozzávalók:

50 dkg zsenge fehér spárga
4 szál újhagyma
20 dkg újkrumpli
1 szűk evőkanál olívaolaj
1 liter zöldségalaplé
kb. 1 mokkáskanál cukor
1/2 dl tej
néhány csepp frissen facsart citromlé
frissen őrölt bors
szerecsendió

Elkészítés:

A spárgák végeit letöröm - ahol törik, ott ér véget a fás, erősen rostos rész -, vékonyan meghámozom,





nagyjából 3-4 cm-es darabokra vágom. Az újhagymát tisztítást követően felkarikázom, az újkrumplit megsikálom, nagyjából 1,5 cm-esre kockázom.

A hagymakarikákat a krumplival kevés olajon kissé megfuttatom, majd felöntöm annyi alaplével, amennyi ellepi, borsozom. Nagyjából 6-8 perc elteltével hozzáadom a cukrot, majd a spárgákat.

Kb. 12-15 perc alatt a maradék zöldséglevessel felöntve, fedő alatt puhára főzöm. Az utolsó néhány percben hozzáöntöm a tejet, forralás után leveszem a tűzről. Ekkor adom hozzá a citromlevet, belereszelek kb. 1/4 szerecsendiót - ha szükséges sózom, borsozom, botmixerrel pürésítem.





A sós, édes és enyhén savanykás, kissé borsos ízek tökéletes egyensúlya érvényesül a meleg levesben!

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szív virágok
  2015-06-10 21:33:48, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szeretet  
A Szeretet Lángja
  2015-06-10 21:31:58, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Égi üzenetek  
csendbe olvad
  2015-06-10 16:39:28, szerda
 
 



Katt a linkre, jobban olvasható:

Link

 
 
0 komment , kategória:  Komáromi János (Koma) versei  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1756
  • e Hét: 6337
  • e Hónap: 20242
  • e Év: 149949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.