Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Lekvárfőzés, avagy az üveghegyeken túl
  2015-06-18 23:59:40, csütörtök
 
  Lekvárfőzés, avagy az üveghegyeken túl

Gyorsan elillannak a nyár csodái, érdemes belőlük a későbbi időre is eltenni. A fagyasztó feltalálása előtt a háziasszonyoknak egyetlen módszerük volt a téli hónapra is átmenteni a nyári gyümölcsök ízeit. Lekvárokban.

A szezon kezdődik az eperrel, cseresznyével, meggyel, majd jön a sláger: a sárgabarack, a málna, majd a szilva. A téli hónapokban is lehet főzőcskézni, ilyenkor a déligyümölcsökből készíthető lekvár.




A baracklekvár a dzsemek királynője

Kis lekvárhistória

A mézzel vagy cukorral édesített, tartósított gyümölcs nagy múltra tekint vissza. A perzsák a naspolyát tartósították, a görögök birsalmát tettek el mézzel. Az ókori Róma egyik mesterszakácsának, Marcus Apicius Gaviusnak a munkásságát feldolgozó ókori receptkönyv (Re Culinaria ) is tartalmaz olyan leírásokat, amik a gyümölcsök konzerválásával kapcsolatosak. Ebben az időben főleg a birsalmából nyertek gyümölcszselét. S ezzel a birsalma szerepe nem ért véget, hiszen a keresztanyaságot is magára vállalta. Az angol, mára világhírűvé vált marmalade ugyanis a portugál marmelada szóból származik, ami birsalmasajtot jelent.

A lekvárok aztán a középkori orvostudományban is nagy szerepet kaptak. A rossz ízű gyógyszereket ezzel az anyaggal tették elviselhetővé a betegek számára.

Ám ezek a csodás, édes gyümölcssűrítmények a gazdagok asztalain is megjelentek. Állítólag XIV. Lajos is nagy híve volt a lekvároknak és a különböző gyümölcszseléknek. Az Újvilágot a XVII. századdban a New England-i telepesek jóvoltából hódította meg a jam és a jelly.





Akár darabos, akár pépes, rengeteg módon használhatjuk majd a nyár ízeit

Miből készíthetünk lekvárt?

Alapvetően a szezonális gyümölcsök legjavát szoktuk üvegbe zárni, de mostanában kezdenek divatba jönni a zöldséglekvárok is. A gyümölcsök közül leggyakrabban a sárgabarackból, szilvából és eperből szoktak lekvárt főzni.

Angliában a narancslekvár az igazi, de szeretik a vajjal, tojással kikevert curdot is, ami a skótoknál is nagy sikernek örvend. A csehek az áfonyalekvárra esküsznek, a németek almapürét készítenek.
Hogyan készíthetünk lekvárt?

A lekvárkészítés lényege, hogy hosszabb távon képesek legyünk hűtés nélkül tárolni a gyümölcsöt. A cukorral való felfőzés erre megoldást jelent. Ebben az esetben a cukor segít a tartósításban, a hő meg a felesleges víz elpárologtatásában, így sűrítve be a gyümölcsöt.





Lekvárfőzés: családi program

Mitől függ a főzési idő? Általában attól, hogy mennyi idő alatt válik homogénné a lekvár, tűnik el a gyümölcs héja.

A lekvárfőzésben is több iskola vetekszik egymással. Sokan előre lecukrozott gyümölcsöt főznek fel, mások a már önmagában pépessé főtt gyümölcsökhöz mérik hozzá a cukrot. Vannak, aki héjastul főznek fel bizonyos gyümölcsöket, míg a másik tábor a hirtelen leforrázott gyümölcsről ügyesen lehántja a héjat, és úgy kezd bele a lekvárfőzésbe.

A lekvárfőzés egyik alapanyaga természetesen a gyümölcs, a másik meg a cukor. Be kell valljam, én a régi iskola híve vagyok, nem szeretem az édesítőszerekkel, egyéb pótlékokkal feljavított lekvárokat, de ez nem jelenti azt, hogy ne értenék egyet a létjogosultságukkal, hiszen a cukorbetegek számára is kell, hogy legyen alternatíva. Ennek ellenére azt hiszem, az igazi békebeli lekvár elkészítéséhez cukorra van szükség.





Egyik nagy kedvencünk a málna

Manapság már kaphatóak úgynevezett befőzőcukrok, amik némi zselésítőanyagot is tartalmaznak, így biztosítva jobb állagot, rövidebb főzési időt, de nagyobb pektintartalmú gyümölcsökkel is keverhetjük a lekvárnak szánt gyümölcsünket, ami szintén állagjavuláshoz vezet. A befőzőcukrokban még citromsav is található, ez a lekvár ízét hivatott javítani.

Ám vannak kifejezetten olyan gyümölcsök, amik cukor nélkül is elkészíthetőek. Igaz, itt hosszabb az elkészítés folyamata, de megéri. Ilyen gyümölcs a szilva, a cseresznye és - bármilyen meglepő - a szőlő is. A szilvából készített lekvárnál egy méretes tepsire, egy jól befűtött sütőre és esetlegesen némi fűszerre van szükségünk.





A lekvároskenyér minden gyerek kedvence

Lekvárfőzés-kisokos

Figyelni kell a gyümölcs minőségére. Csak hibátlan, szép gyümölcsből készítsünk lekvárt, a hibás szemek az egész fazéknyi gyümölcsöt tönkretehetik, nem érdemes ezen spórolni. Azokat a gyümölcsöket, amik héjastul kerülnek megfőzésre, nagyon alaposan meg kell mosni. Az apróbbakat akár három-négy vízben is.

Be kell tartani a főzés fázisait, illetve az ahhoz rendelt időtartamokat.

Mindig liszt, morzsa-, illetve ételmaradékoktól mentes, tiszta konyhában dolgozzunk. Nem szerencsés, ha morzsa kerül a lekvárba vagy az üvegekbe, mert erjedést idézhet elő, így téve tönkre vagy csak egy üvegnyi lekvárt, vagy esetleg az egész fazéknyit.

A lekvár tárolására szánt üvegeket, a főzéshez használt lábost és a lekvár keveréséhez használatos lukas közepű fakanalat alaposan mossuk el.

A lekvárt FOLYAMATOSAN keverni kell, amíg készítjük. Némi gyakorlattal és kellő karizommal nem túl megerőltető, de arra minden esetben figyelni kell, hogy a főzőlapon lévő ,,lángok" nagyságrendileg hova esnek. Ezeket a pontokat érdemes fokozottan átkeverni, hogy a lekvár nehogy leégjen.
A lekvárhoz létezik a már emlegetett lukas közepű kanál, ami némileg megkönnyíti az egyre sűrűbbé váló gyümölcs folyamatos keverését.

A régi üvegeket a lekvárok betöltése előtt meleg vízzel át kell öblíteni, illetve meleg vizes tepsibe kell állítani. Először egy kevés lekvárt kell beleönteni, majd hagyni, hogy a hőt átvegye az edény, a többit csak ezután szabad beleönteni. A modern üvegek már nem kívánják ezt a fajta odafigyelést, de itt is érdemes óvatosan tölteni, hogy az üveg szája lehetőleg ne legyen lekváros.

A megtöltött üvegeket, kicsit át kell rázni, hogy a felesleges levegő kijöjjön. Ilyenkor elképzelhető, hogy egy kevés lekvár még rátölthető, majd jó le kell zárni. A jól felfőzött lekvárra semmilyen tartósítószer nem kell. Aki mégis szükségét érzi, azt használjon egy késhegynyi szalicilt, amit a lekvár tetejére kell hinteni, közvetlenül az üveg lezárása előtt.

Az üveg lezárható celofánnal vagy fémtetővel, esetleg ezek kombinációjával. A celofán valamilyen szinten átereszt, így aki higiénikusabbnak érzi, az használjon fémfedőt.
A dunsztolás

A szárazdunszt régi és jól bevált módszer a lekvárokban esetlegesen még előforduló mikroorganizmusok elpusztítására. Az üvegekbe töltött forró lekvárokat alaposan lezárjuk. Sűrűn egymás mellé tesszük és alaposan bebugyoláljuk. Erre a célra a legalkalmasabb néhány jó vastag takaró, esetleg egy tolldunyha.

A folyamat - ha nagyon alaposak voltunk a csomagolással és jó néhány réteg próbálja benntartani a hőt - akár 2 napig is eltarthat. Érdemes türelmesen kivárni, amíg a dunsztban teljesen kihűlnek a lekvárok.





kinek kertje van, folyamatosan elteheti a beérő gyümölcsöket, de *szedd magad* akciókban jó áron vásárolhatunk is

Eperlekvár

Hozzávalók:
1 kg eper
1/2 kg cukor

Elkészítés: Az epret alaposan megtisztítom, lábasba teszem, kicsit krumplinyomóval megtöröm, folytonos kavargatás mellett felforralom, 20 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és megvárom, amíg felforr, és újabb 20 percig kavarom állhatatosan, hogy le ne égjen. Üvegbe töltöm, alaposan lezárom (legjobb erre a celofán), majd dunsztba teszem, és teljes kihűlésig benne is hagyom.

Szilvalekvár tepsiben

Zsiradékkal kikenem a tepsit, majd belefektetem az 5-6 kilónyi kimagozott szilvát. A tetejét megszórom úgy fél kiló cukorral (opcionális), kis fahéjjal ízesítem. Esetleg meglocsolom egy kevés citromlével. 160 fokon 5-6 órát sütöm.
A kész lekvárt vagy botmixerrel elsimítom, vagy darabosra hagyom. Üvegekbe töltöm, celofánnal, fémtetővel lezárom, és 3 percre fejre állítom az üvegeket, majd késznek ítélem.





A szilvalekvárt szabadtűzön vagy sütőben is készíthetjük

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
5 dolog, amit biztosan nem tudtál a sörről
  2015-06-18 23:52:26, csütörtök
 
  5 dolog, amit biztosan nem tudtál a sörről

A Magyar Sörgyártók Szövetségének közreműködésével öt olyan, sörrel kapcsolatos érdekes tényre hívják fel a figyelmet, amelyet a magyar sörfogyasztó közönség kevésbé vagy egyáltalán nem ismer.
Mindössze 4 összetevőből 40 ezer különféle sör készül világszerte

A legtöbb sör alapja az árpa, a komló, az élesztő és a víz, ezek a sör legfontosabb összetevőit. Számos világos és sötét maláta, sokféle komló létezik, és a sörfőzés bonyolult folyamatának minden lépése befolyásolja a végeredményt. A gyümölcsök és a fűszerek is kulcsfontosságú összetevők egyes sörfajtákban.
A sör tetején levő habot habkoronának hívjuk, mely a sörivás élményének fontos része

A jól levágott habkorona megakadályozza, hogy a buborékok eltávozzanak és védi a sört a levegő oxigénjétől. Az oxigén ugyanis befolyásolhatja a sör ízét, minőségét, ezért is olyan fontos a habkorona. A jó sörhöz a lehető legtisztább pohár szükséges. A megfelelően tiszta pohár falán minden korty után visszamarad egy habkarima, a sör föle.






A sörhas egy mítosz

Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. A sör alacsony kalóriatartalmú ital, 100 ml típustól függően kb. 50 kalória, továbbá nem tartalmaz zsírt. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség.
Ugyanaz a sör, más pohárban másképp ízlik

A különböző stílusú sörökhöz saját stílusú pohár tartozik. Az erőteljes, zamatos sörök jobban ízlenek a széles, kehely formájú poharakban, melyek lehetővé teszik, hogy a fűszeres jelleg áttörjön a felszínen. A magas, egyenes, henger alakú pohárból általában a tisztább aromájú söröket isszák.
Sokan úgy tartják, hogy a sör jobban illik a sajtokhoz, mint a bor

A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Emellett snackekhez, főételekhez, sőt levesekhez, salátákhoz és klasszikus vagy modern desszertekhez is találhatunk megfelelő sörfajtát.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Ajánló
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
5 meglepő dolog, amit nem tudtál a sushiról
  2015-06-18 23:46:38, csütörtök
 
  5 meglepő dolog, amit nem tudtál a sushiról

A sushi jóval több, mint nyers hal és rizs valami zöld levélbe tekerve... Itt az ideje, hogy egy kicsit jobban megismerjük! Június 18-a a sushi világnapja, szóval nincs is jobb időpont az ismerkedésre. A NetPincér összehozta nekünk ezt a ,,randit", hogy felfedje nekünk a sushi rejtett titkait.

1. Sushi = nyers hal? - A sushi valójában nem ,,nyers halat" jelent, hanem azt, hogy valami ,,savanyú". Eredetileg a sushi erjesztett rizsben tartósított hal volt. A folyamat során a rizsből keletkező ecet aminosavakká bontotta le a halat, ami ettől savanykás ízt kapott.

2. Édes, sós, vagy umami - Ez a különleges savanykás íz az umami nevet kapta. A japánok szerint az édes, sós, savanyú és keserű mellett ez az ötödik alapíz. Érdekes, hogy az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak, míg a többi íz csak a nyelv bizonyos területein érzékelhető intenzíven.

3. Egy 19. századi életkülönlegesség - A sushi egy tradicionális japán étel, amelynek hagyományos változatát már az időszámításunk előtt ismerték. Azonban a ma ismert sushit csupán az 1800-as évek közepén alkotta meg egy Hanaya Yohei nevű úr, a mai Tokió városában.

4. Halálos fogás - A fugu, vagyis a gömbhal az egyik legveszélyesebb sushi. Ha nem sikerül a halat megfelelően ,,méregteleníteni", akár halálos fogás is lehet. A japán császári család asztalára ezért nem kerülhet soha semmilyen körülmények között gömbhal.

5. Amerikai és portugál recept alapján - Két híres sushi is nyugati találmány. Míg a kaliforniai tekercs nevében is utal amerikai eredetére, a tempuráról már kevesebben tudják, hogy valójában portugál eredetű.

Ha eddig jól sikerült a ,,randi", de még mindig kíváncsiak vagyunk pár titokra, további érdekességeket is megtudhatunk a sushiról a következő infógrafikából:

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Világkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
3 fontos tény, amit jó, ha tudsz a krumpliról
  2015-06-18 23:42:20, csütörtök
 
  3 fontos tény, amit jó, ha tudsz a krumpliról

A krumpli egészséges, változatosan elkészíthető zöldségféle. Sőt, megfelelő módon főzve, illetve sütve még a kalóriatartalma miatt sem kell aggódnod!

#1 Tud diétás is lenni!

A burgonyát a diéták többsége nem ajánlja - ez helyes is, meg nem is, hiszen a gyorséttermek zsírban-sóban úszó sültkrumplija, vagy a chips valóban kalóriabomba. Ám a kevés, zsírszegény tejjel elkészített krumplipüré, illetve a főtt petrezselymes változat a fogyókúrázók étrendjébe is beleférhet. ,,Alapállapotában" a burgonya 100 grammja ugyanis mindössze 87 kcal-t tartalmaz.

#2 A sötétet szereti

Ha nem akarod, hogy kícsírázzon vagy elveszítse az aromáját, tárold hűvös, fényvédett helyen. Túl világos helyen szolanint termelhet, melynek zöldes elszíneződés lesz az eredménye. Ha az egész gumó bezöldül, már ne használd föl, mert az ilyen krumpli elfogyasztása gyomorpanaszokhoz vezethet.

#3 Hámozási praktikák

Igyekezz minél vékonyabban hámozni, mert héj alatti része a leggazdagabb ásványi anyagokban és vitaminokban.

Az újkrumplit ne hámozd: folyóvíz alatt, kefével dörzsöld le!

MME

Forrás: Mindmegette.hu --Zöldség
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Almás-gombás lasagne
  2015-06-18 23:38:23, csütörtök
 
  Almás-gombás lasagne

Hozzávalók:

3 savanyú alma
20 dkg laskagomba
10 dkg camembert
2 dl tejszín
10 dkg nem túl erős sajt
szerecsendió
őrölt gyömbér
1 csokor petrezselyemzöld
25 dkg főtt lasagne tészta

Elkészítés:

Főzd meg félig a gombát, szeleteld fel az almát (ne hámozd meg, a héjában van a vitamin :), ami most ugyan kisül belőle). Vajazz ki egy tálat, tegyél le egy sor tésztát az aljára. Pakolj ár gombát, szórd meg petreszelyemmel, tegyél rá almát, majd camembert-t. Ismételd a rétegezést úgy, hogy a végén be tudd teríteni tésztával. Keverd ki a tejszínt a fűszerekkel, öntsd le a tésztát, és szórd meg reszelt sajttal. Forró sütőben süsd, míg a sajt ráolvad a tetejére.

Megjegyzés:

A receptet ZilkaZil küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csirkemájas lasagne
  2015-06-18 23:37:11, csütörtök
 
  Csirkemájas lasagne

Hozzávalók 2 személyre:

30 dkg csirkemáj
1 kis fej vöröshagyma
2 paradicsom
2 zöldpaprika
1 nagy pohár tejföl
30 dkg lasagne tészta (annyi, hogy 3 réteget kapjunk)
20 dkg reszelt sajt

bors
bazsalikom
ételízesítő
kevés olaj

Elkészítés:

1. A feldarabolt csirkemájat a hagymás alapon megpároljuk, a fűszerekkel ízesítjük, finom ragut főzünk belőle, majd belekeverjük a tejföl felét.

2. Egy jénai tálat kivajazunk, majd lerakunk egy sor tésztát. Ráhalmozzuk a csirkemájas szaft felét, majd az egyik paprikát és paradicsomot rászeleteljük. Megszórjuk a sajt felével.

3. Megint tészta, májas szaft, paradicsom, paprika következik, de most a sajtot kihagyjuk. A tetejére tészta kerül, rá a maradék tejföl.

4. Előmelegített sütőbe toljuk. Amikor már majdnem kész, és a tészta jó puha, megszórjuk a maradék sajttal, ráolvasztjuk. Én nem szeretem megpirítani a tetején a sajtot, mert nehezebb szeletelni.

Megjegyzés:

A jénai tálam kicsike, így kettőnknek pont elég ami benne készül. :) Jó étvágyat!

A receptet Pappika küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Mediterrán paradicsomleves sajttal és krutonnal
  2015-06-18 23:35:55, csütörtök
 
  Mediterrán paradicsomleves sajttal és krutonnal

Hozzávalók:

6-7 darab paradicsom
bazsalikom
tárkony
liszt
Vénusz olaj
cukor

bors
reszelt sajt
4,5 dl főzőtejszín
sűrített paradicsom (elhagyható)
pirított kenyérkockák
2 l víz

Elkészítés:

A paradicsomokat forró vízbe tesszük, majd a a héjuktól és magoktól megszabadítva őket mixerrel összeturmixoljuk. Rántást készítünk lisztből és olajból, majd az felöntjük vízzel és a paradicsompürével, hozzáadjuk a fűszereket, felforraljuk. Miután felforrt, beleöntjük a tejszínt, majd pirított kenyérkockával tálaljuk, a tetejére reszelt sajtot szórunk. Jó étvágyat! :-)

Megjegyzés:

A receptet Big Bigéje küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1446
  • e Hét: 3660
  • e Hónap: 17565
  • e Év: 147272
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.