Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Jó éjszakát!
  2015-06-28 23:55:59, vasárnap
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Tuti grilltrükkök - 3 egyszerű recepttel
  2015-06-28 23:53:01, vasárnap
 
  Tuti grilltrükkök - 3 egyszerű recepttel

Még finomabb lehet a grillezett hús, kolbász vagy zöldség, ha a megszokott fűszereket, pácokat újdonsággal helyettesíted. Adunk néhány tippet és receptet ehhez.

Szórj friss rozmaringágakat a faszénre - mediterrán ízt kölcsönöz a húsnak és a zöldségeknek egyaránt.

Ha sütés közben kevés mustárral elkevert mézzel kenegeted a csirke- vagy a pulykahúst, különleges ízt kap, emellett bőre ropogós és szép piros lesz.

Méz, balzsamecet, fokhagyma és kakukkfű keverékéből előző nap finom pácot is készíthetsz - ebben érlelve még zamatosabb lesz a sült hús.
Házi barbecue-szósz grillhúsokhoz

A saját készítésű barbecue-szószhoz rúdmixerrel pürésíts 1 konzerv (850 ml) hámozott paradicsomot. Főzd fel 3 gerezd zúzott fokhagymával és 8-10 dkg barna cukorral, majd ízesítsd 1 ek ecettel, sóval, borssal és chilipaprikával. Csatos üvegben 1 hónapig eltarthatod a hűtőszekrényben.





Rozmaringos halnyárs

Felkockázunk 40 dkg halfilét és 4 szelet kenyeret. Leszedegetjük a leveleket 4 rozmaringágról, majd a hal- és kenyérkockákat váltogatva 2 nyársra húzzuk. Olajjal megkenve, rozmaringgal fűszerezve grillezzük.

Grillezett cukkini

Vékony szeletekre vágunk 2 cukkinit. Sózzuk és borsozzuk, esetleg megszórjuk mediterrán fűszerkeverékkel, majd meglocsoljuk kevés citromolajjal. A cukkiniszeletek mindkét oldalát 1-1 percig grillezzük.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Grill és kerti parti
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Csevapcsicsa grillen sütve
  2015-06-28 23:48:32, vasárnap
 
  Csevapcsicsa grillen sütve

Hozzávalók:

20 pálcához:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús
1 nagy fej vöröshagyma reszelve
4 gerezd fokhagyma reszelve
2 db tojás
2 kiskanál keményítő
4 dkg fagyos sertészsír

durvára darált színes bors
őrölt fehérbors
3 ág citromfűlevél apróra vágva
2 evőkanál citromos olívaolaj (sima is jó)
rozmaringlevelek apróra vágva
őrölt kömény
1 mokkáskanál darált chili
hurkapálcák
A zöldségekhez:
1 db cukkini
50 dkg barna csiperke gomba
kápia paprika
étkezési paprika
vöröshagyma
brokkoli
póréhagyma
rozmaring
bazsalikom
citromfű

Elkészítés:

Egy tálban a darált húsokat összekeverem a többi hozzávalóval, ízlés szerint adom hozzá a fűszereket, majd fóliával lefedem, és a hűtőben hagyom állni legalább fél-egy napot.





Másnap olajozott hurkapálcákra (2 db-ra) nyomkodom, és faszén parázson megsütöm.





A zöldségeket megpucolom, a cukkinit 1 cm-es darabokra vágom, a paprikát csíkokra, majd az összekevert olajos öntetbe forgatom. Fűszerezem, és lefedve állni hagyom.





Sózni csak a grilltálcán sózom meg, és faszén parázson megsütöm.





Megjegyzés:

Fóliában sült burgonyát és vegyes nyári salátát kínáltam mellé.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Csevapcsicsa
  2015-06-28 23:43:54, vasárnap
 
  Csevapcsicsa

Hozzávalók:

5 személynek:
70 dkg darált zsíros marhahús
30 dkg darált zsíros sertéshús
1 mokkáskanál szódabikarbóna
kicsit kevesebb, mint 1 csapott evôkanál só
fél kiskanál ôrölt feketebors
1 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém
2-3 evôkanál jéghideg víz (lehet szódavíz is)
A sütéshez:
2-3 evôkanál olaj
A tálaláshoz:
lilahagyma
puha kenyér

Elkészítés:

A kétféle húst kockákra vágjuk, majd kétszer ledaráljuk. Ezután a szódabikarbónával, a sóval, a borssal, a fokhagymával és a jéghideg vízzel alaposan összegyúrjuk. Letakarjuk, és hûtôszekrényben érleljük 1 éjszakán át.

Másnap vizes kézzel hüvelykujjnyi kolbászkákat formálunk belôle, amiket kettesével kihegyezett hurkapálcára vagy nyársra húzunk.

Amikor a grillrostély kellôen forró, és a faszén csak parázslik alatta, a húsos nyársakat rárakjuk, és többször megforgatva kb. 12 perc alatt megsütjük, közben kevés olajjal kenegetjük.

Köretként karikákra vágott lilahagymát (amit legalább fél nappal tálalás elôtt enyhén besózunk, hogy az ereje elillanjon) és puha kenyeret kínálunk hozzá.





Megjegyzés:

Elkészítési idô: 1 óra +érlelés
Egy adag (kiegészítôknélkül): 420 kcal

Fotó: Univer

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fűszeres miccs
  2015-06-28 23:41:12, vasárnap
 
  Fűszeres miccs

Hozzávalók:

2,3 kg darált, 30%-os sertéshús
2 csapott kávéskanál őrölt köménymag
3 csapott kávéskanál őrölt feketebors
3 kávéskanál morzsolt csombor (borsikafű)
2 kávéskanál szódabikarbóna
4 dkg tisztított, zúzott fokhagyma
4 kávéskanál konyhasó

Elkészítés:

A húsmasszát a fűszerekkel alaposan összegyúrva egy napra hűtőszekrényben pihentetjük, érleljük.

Másnap átdarálva apró kolbászokat formázunk ki belőle (nekem húsdarálóra szerelhető töltőcsövem van, amelyen át már készen jön ki, csak hosszra kell szabni).





Az elkészült kolbászokat étolajos papíron átforgatjuk és
- vagy parázson sütve azonnal elfogyasszuk





- vagy fagyasztva akár hosszabb időre is eltárolható.
(Az olajos-papíros átforgatás azért praktikus, mert - egyrészt nem ég rá a sütőrostélyra, másrészt ha netán lefagyasztjuk, nem gyógyul össze egyetlen hústömbbé.)

Megjegyzés:

Lehet, hogy marha- és birkahússal készítve még finomabb lenne, ám ha a dákoknak jó így a csórékolbász, akkor bizony nekem is ...

A receptet és a fotót 51lacuska küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Mititei
  2015-06-28 23:37:27, vasárnap
 
  Mititei

Hozzávalók:

1,5 kg marhanyak
0,5 kg birkacomb
0,5 kg sertéslapocka
2 kávéskanál só
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál őrölt bors
2 dl húsleves
1 nagy fej fokhagyma
a sütéshez marhafaggyú

Elkészítés:

A húsokat 3x ledaráljuk, összekeverjük a fűszerekkel, a húslével és az apróra zúzott fokhagymával. Jól kidolgozzuk, majd 24 órára hűtőbe tesszük.

A grillezés előtt vizes kézzel kolbászkákat formázunk, majd a faggyúval bekent rácson kisütjük. Közben vízzel spricceljük. Vigyázzunk, nehogy kiszáradjon!





Megjegyzés:

Tálalás: A kisült mititei-t tányérra rakjuk, mustárral kínáljuk. Fogyaszthatjuk kenyérrel, de köretként adhatunk hozzá faszénparázson, héjában sült krumplit. A receptet a TV-ből jegyeztem le, de ennek ellenére nagyon finom!

A receptet Kaffer, a fotót Joci küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Húsos burek
  2015-06-28 23:32:06, vasárnap
 
  Húsos burek

Hozzávalók:

50 dkg darált hús (nem zsíros)
3 fej vöröshagyma

bors
vaj
4 tojás
2 dl tej
réteslap

Elkészítés:

A húst a vöröshagymával morzsásra pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve kihűtjük, kevés olvasztott vajjal, a tojásokkal és a tejjel elkeverjük.

A tepsit olajjal kikenjük, beleteszünk 2-3 réteslapot (minden rétegét zsiradékkal bekenjük), ráhalmozzuk a tölteléket, majd egy újabb lapot terítünk rá. Ismét töltelék és megint lap jön.

A legtetejére olvasztott vajat locsolunk, és középmeleg sütőbe téve fokozatosan emeljük a hőt, s így ropogósra sütjük.





Megjegyzés:

A receptet Pásti Anita küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Bárányhúsos burek
  2015-06-28 23:30:19, vasárnap
 
  Bárányhúsos burek

Hozzávalók:

45 dkg bárányhús
2 evőkanál vaj
2 fej hagyma felszeletelve
2 kávéskanál paradicsompüré
2 kávéskanál cukor
1 kávéskanál szárított menta
50 dkg leveles tészta
1 tojássárga
1-2 evőkanál szezámmag

bors

Elkészítés:

A bárányhúst apróra vágjuk. A vajban megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a bárányhúst, lepirítjuk, belekeverjük a paradicsompürét és a cukrot, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.

Előmelegítjük a sütőt 180C fokra. A húst leszűrjük, a levét félretesszük, a húshoz keverjük a mentát.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, 10x10 cm-es lapokra vágjuk. Mindegyikre teszünk egy kanálnyi húsos ragut, majd félbehajtjuk a tésztát, a széleket lenyomkodjuk villával vagy ujjbeggyel. Megkenjük tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kb. 35 perc alatt megsütjük.

A félretett szaftot beforraljuk, és a kisült tésztabatyuk mellé kínáljuk szószként.





Megjegyzés:

A receptet Palmafa123, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Túrós burek
  2015-06-28 23:28:36, vasárnap
 
  Túrós burek

Hozzávalók:

1 csomag réteslap
50 dkg tehéntúró
1 dl tejföl vagy joghurt
1 dl ásványvíz
1 tojás
1 evőkanál só
A locsoláshoz:
kevés Vénusz olaj
1 csésze sós meleg víz

Elkészítés:

1. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tejfölt vagy joghurtot, az ásványvizet, a tojást, a sót, és kikeverjük.

2. Kiolajozunk egy magasabb falú tepsit. Az aljára 3-4 réteslapot teszünk, melyek közé olajat és vizet locsolunk. Jöhet egy adag túrós krém, és így tovább rétegezzük, amíg van hozzávaló. 2-3 réteg krém jön ki ebből a mennyiségből. A réteslapokat kettesével vagy hármasával rakjuk. A tetejére 3-4 réteslap kerüljön.

3. Előmelegített sütőben sütjük kb. fél órát, meglocsoljuk az olajos-sós vízzel, visszatoljuk, és kb. még fél órát sütjük 180 fokon, világosbarnára.

4. Melegen, joghurttal leöntve tálaljuk.

sütési hőfok: 200 fok
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x20x6 cm





Megjegyzés:

A Vajdaságban, ahol élek, az emberek nagyon szeretik a burekot, pékségekben állandóan kapható, van húsos, almás, meggyes, pizzás, sonkás változatban. Ezt a receptet egy ismerősömtől kaptam, aki egy ilyen pékségben dolgozott, és elsőkézből láthatta, hogyan készítik el az igazi burekot. A családom is nagyon szereti, kisebbik fiam nem szereti a túrót, de ha burekot készítek, nem tud neki ellenállni. Amíg terhes voltam a gyerekekkel, mániákus burek-evő voltam. :)

A receptet Erzso831, a fotót Jucus küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Burek, prsut, plejskavica - kóstold meg Horvátországot!
  2015-06-28 23:24:08, vasárnap
 
  Burek, prsut, plejskavica - kóstold meg Horvátországot!

Barátságos halászfalvak, pálmafás tengerpartok, hamisítatlan délszláv ízek - és mindez a szomszédban: Horvátország igazán ideális úticél minden nyarani vágyónak. Kóstolhatsz sonkát, halat, tésztaféléket, aperitívnek ihatsz šljivovicát, és a mennyei fogásokat leöblítheted isztriai fehérborral.

Horvátország az Isztriától a dalmát szigetvilágig más-más szépséget rejt. Sétálhatsz Rovinj és Poreč sikátoros óvárosában, megcsodálhatod Opatija pálmafákkal szegélyezett régi villáit, fürödhetsz a Krk vagy a Hvar sziget festői öbleiben, és Dubrovnikban, az óvárost körülölelő fal tetejéről lepillantva felejthetetlen látványban lehet részed.





Dubrovnik

Bármerre is jársz, nem jelent gondot a könnyű esti séta után megvacsorázni egy hangulatos tengerparti vendéglőben, ahol karnyújtásnyira kéklik az Adria. Történelmének és fekvésének köszönhetően az ország mindegyik régiójában másképp főznek. A tengerpartokon a görög, illetve az olasz hatás érződik, a középső területeken inkább a török ételek hódítanak.

Gyakori előétel náluk a pršut (levegőn szárított sonka), ami hozzátartozik a romantikus kisvendéglők hangulatához. Általában a mennyezetről lógva kelletik magukat a szebbnél szebb darabok. Papírvékonyságú szeletekre vágva, olajbogyóval körítve tálalják. Az ajvár is finom előétel: paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából készített püré.





A prsut sárgadinnyével klasszikus horvát, és főleg igazán mennyei előétel

A dalmát konyha legjellemzőbb fogásai természetesen a halételek. Érdekesség, hogy a halat bor és tengervíz keverékében főzik. Leginkább tonhalat (tin), tintahalat (lignja) vagy szardíniát esznek. Kedvelt étel a girice, egy gyufaszálnál alig nagyobb szardellafajta, amit sós-pirospaprikás lisztbe forgatva sütnek ki, és citrommal tálalnak. Persze nem csak halakat fogyasztanak. Jellegzetes húsétel pl. a roston sült fasírt (pljeskavica), a fokhagymás marhahús vagy a kemencében sült bárány.

A levesnek nincs olyan nagy szerepe étkezésükben, mint nálunk. Ha mégis esznek, az általában halból készül (brudet), amit agyagedényben, parázson főznek. Dalmáciában kedvelt a citromleves: ezt tojással, cukorral és fahéjjal készítik. Isztria különlegessége pedig a vörösborral leöntött pirított tésztából készített leves sok babbal.





Húsos burek - de ez a levelestészta tulajdonképpen, bármivel megtölthető!

A sorból nem maradhat ki a réteshez hasonló burek, amit szinte minden horvát pékségben árulnak. Tölteléke lehet túró, de akár hagymán pirított marhahús is. A fritula (mazsolás-likőrös kelt tésztából készített sütemény) és a rozsota (tejből és karamellből készült édesség) Dalmácia különlegességei. Koccintani akár isztriai fehérborral vagy hvari vörössel is lehet. A szilvapálinka (šljivovica) nemcsak remek aperitif, de az alábbi húsételből sem hiányozhat, egy kis löttyintésnyi kell bele!

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Világkonyha

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4232
  • e Hét: 8813
  • e Hónap: 22718
  • e Év: 152425
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.