Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Trianon után
  2015-06-04 12:07:46, csütörtök
 
 





Jávor Béla jegyzete : Trianon után, Trianon előtt

Éjszakánként hajlamos vagyok felébredni. Alig múlt még négy óra vagy annyi se. Kipattannak a szemeim, némi forgolódás után nincs mese, fel kell gyújtani az éjjeli lámpát, s el kell kezdeni olvasni, mert különben győz az éjszaka. Miért, hogy éjjel rossz gondolatok szállják meg az embert? Rossz gondolatok, feleslegesen kimondott szavak, hiábavaló cselekedetek és elfelejtett mulasztások jutnak eszünkbe. Előbújnak, mint a titkos járatokon felbukkanó hangyák, előmásznak az éjszaka sötétségében és megzavarják az alvást. Villanyt fel, olvassunk!
Év vége van, összesítem a tavaly elolvasott köteteket; a végeredmény harminckilenc. Van ebben Rejtő Jenő több kötetétől, Latinovits Zoltán írásain keresztül Nemeskürty István esszéin át újraolvasott művekig, mint Musil híres regénye a Törless iskolaévei. Milyen élmény volt nyáron át csobánci présházamban Tömörkény István első világháborús novelláit olvasni vagy újra elővenni Karinthy Ferenc Epepé-jét, s mennyivel más ma már a hatása, mint volt negyven éve. Hamvas Bélának A bor filozófiája sokadszor, hisz ezt a könyvet minden évben újra kell olvasni, mert alapmű, akárcsak Eötvös Károly, akinek tavaly nyolc kötetét olvastam el a húszkötetes összesből. Eötvös Károly, aki máig a legnagyobb ügyvéd-író, s akit honi liberálisaink oly szívesen tűznek a gomblyukukba, mint a polgári jogok védelmezőjét, s ez igaz is, csak nem úgy, ahogy ők képzelik. Eötvös valóban liberális volt, de nem úgy, mint azok többsége, akik ma magukat annak vallják. Ha Eötvöst olvasunk, kitárul előttünk a liberalizmus szépsége, hisz Eötvös egyszerre volt liberális és magyar; s nem előbb liberális s csak aztán magyar, hanem magyar és liberális, mert senki úgy nem tudta óvni, védeni hazáját, nemzetét a német (osztrák) befolyás ellen; senki sem védte jobban a haza szuverenitását, függetlenségét, mint az egykor volt Függetlenségi párt elnöke, akinek politikai mestere Deák Ferenc. Senki jobban nem ítélte el azokat a ,,vallásháborúkat", amelyeket már akkor is megvívtak a Kulturkamp örök harcosai, akárcsak ma. Eötvös Deákot idézi, aki 1873. június 28-án azt mondta a magyar parlamentben: ,,Nem csak fegyverrel lehet vallási háborút viselni; igen gonoszak azok is, amelyek tollal és a tanácstermekben vitetnek. Oly vallási háború, amely hit és vallási buzgóság nélkül, magánérdekek és politikai célból vitetik, még veszélyesebb, s amellett utálatos is."
Ilyen vallásháború folyik ma is, de most már nem csak a parlamentben, nem csak a hazai lapokban és internetes fórumokon, de - mert globális a világ - a világsajtóban is. Össztűz zúdul most Magyarországra nemcsak Európa bal oldaláról, de a tengerentúlról is. A kormányt és annak fejét diktátornak, a rendszert diktatúrának minősítik, és harcra szólítanak ellenünk. Feltételeket szabnak és beleszólnak abba is, amihez semmi közük. Igazuk van? Persze van igazságuk is, hisz sok esetben a mi kormányunk adja fel a labdát, amit csak le kell ütni. Másfél év alatt hozott a parlamentünk sok kifogásolható és felesleges törvényt; ugyan némelyiket máig nem alkalmazzuk, akkor meg minek? Voltak a jó ízléssel szembeni személyi kinevezések? Voltak. Követtünk el butaságokat is? Követtünk. Ha egy szobrot le akarunk bontani, ahhoz nem kell egy egész teret átrendezni, ha egy bankelnököt le akarunk váltani, nem kell az egész pénzügyi irányító rendszert megváltoztatni, ha egy bírót el akarunk távolítani, ahhoz nem kell a bírósági igazgatást átszervezni. Mert ennek sok a hordaléka s a hordalék kicsapódik, különösen, ha köpülik is ellenfeleink. Persze saját hibáink csak generálják ezt az összefogást, amely a nélkül is meglenne, hiszen ezek a nemzetközi médiumok, és politikai szövetségeseik nem a demokráciát féltik tőlünk - hisz akkor lett volna módjuk az elmúlt évtizedben is félteni okkal-joggal, de nem tették - hanem a rebellis magyarokat ütik-vágják, akik képesek voltak bankadóval és válságadókkal a nemzetközi pénztőke kisujjára lépni.
A helyzet hasonlatos a Trianon előttihez: az egész világ minket támad, s ahogy a Trianonhoz vezető úthoz, ehhez is kellettek a mi rossz lépéseink, de a válasz aránytalan és persze most is igazságtalan. Mondhatnánk: ma már nem kell Magyarország földje, hisz 90 éve minden elvettek, mit vehetnek el még ma is. Tévedünk, ha így gondolkodunk. Ma még elvehető a magyar föld, amelynek megszerzésére moratórium áll fenn 2004, az Unióba történt belépés óta. S ez a föld ingerlően termékeny, olcsó és gazdag.
Mielőtt még valaki azzal vádolna, hogy a régi jó brosúra-szövegeket terjesztem a finánctőke oligarchiájáról vagy csurkista, netán jobbikos brosúráknak ülök fel a gaz tőkések rablásairól szónokolva, álljunk meg. S üljünk végre középen a lovon.
Trianon nem nélkülünk lett, sok éves-évtizedes rossz politika előzte meg ezt az igazságtalan döntést, de mai világunkat látva, úgy tűnik, olyanok vagyunk mi is, akár a Bourbonok: semmit sem felejtettünk és semmit sem tanultunk. Legyünk észnél, feleslegesen ne kuruckodjunk, s akkor könnyebb lesz megtartani magunkat.
,,A magyar a világtörténelem legnagyobb balekja és ez sohasem lesz másképp" - mondta Szabó Dezső, majd' száz esztendeje.
Miért akarjuk ezt újra meg újra bizonyítani?!
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-06-04 11:30:33, csütörtök
 
  Az élet szép, az élet minden,
ha rangod, pénzed, semmid nincsen,
a legnagyobb kincs mégiscsak tiéd!
Ösztön, vágy és képzelet,
küldd, hogy lásd, hogy megismerd
azt, mi értelemmel tölti meg a létezést!
A Föld csak néked őrzi titkát,
s ez végtelen nagy gazdagság.
Csak tudd, és akard látni
bűvét, varázsát.
Vár a messzi ismeretlen, a Tudás az, mi fölemel,
várnak rád új és új csodák.

Az élet szép, az élet minden,
s míg létezhet a Földön ember ,
a Lánc, mi egybeköt, nem hullhat szét!
Lesz út lélektől-lélekig,
lesz kinek megtanítsd világod titkait.
Az élet szép, az élet minden,
mondhatják, hogy semmid nincsen,
a legnagyobb kincs örökké tiéd



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-06-04 11:24:32, csütörtök
 
  Gondold meg, hogy ez a nap soha nem virrad fel még egyszer!

"Magadra vess, ha homályban maradnál,
mert nem engedi látnod a hamis kép,
amit látnál, ha ahhoz nem tapadnál.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-06-04 11:20:48, csütörtök
 
  Néha csend tölti be a szívet és a lelket, ha a zajos világ meghátrál és megengedi, hogy ráleljünk a békére. Olyan rövid ez a pihenő! Becsüld meg a pillanatot!
Pam Brown



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-06-04 11:16:27, csütörtök
 
  A hétköznapi életben sötétnek látjuk a világosat, zavarosnak a tisztát, színtelennek a szivárványt. Ha mindennapi életeden felülemelkedsz, megpillanthatod a fényt, a tisztaságot, a színeket - s rajtuk keresztül önmagadat. Ha magadban mindezeket megtaláltad, felfedezed őket az emberekben is.
Hioszi Tatiosz



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-06-04 11:11:28, csütörtök
 
  A madár, begyében a tövissel, változhatatlan törvénynek engedelmeskedik; nem tudja, mi űzi-hajtja, hogy fölnyársalja magát, s dalolva haljon meg. Amikor a tövis beléhatol, még nem tudja, hogy a halál közeledik, csak dalol, dalol, amíg csak annyi élet van benne, hogy egyetlen hangot kiadjon. De mi, amikor a tövisre fölnyársaljuk magunkat, mi tudjuk. Mi értjük. És mégis, mégis megtesszük. Mégis megtesszük."

"Csak éppen: férfi. Egyformák vagytok ti mindannyian, nagy, szőrös lepkék, repestek a láng után, az meg üveg mögött ég. És az üveg olyan vékony, olyan átlátszó, hogy holtra töritek magatokat rajta. S ha sikerül bevergődnötök az üveg mögé, egyenesen a lángba repültök, s halálra égve zuhantok belé. Pedig kint a hűvös éjszakában vár az eleség, a szeretet s a megszületni vágyó kicsi lepkék. De hát látjátok ezt? Kell ez nektek? Dehogyis! Vissza a lángba, holtra törni magatokat, vagy halálra égni!
Colleen McCullough
ausztrál író


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-06-04 11:07:13, csütörtök
 
  Minden másodpercben új emberi lélek születik a világra. Új fény gyullad ki: egy csillag, mely lehet, hogy majd különösen szépen világít, de mindenképpen soha nem látott, saját színképe van. Új lény csókolja meg a földet - talán láng észt, talán szépséget sugárzóan... testet ölt az, amit még soha nem láttunk. Egy emberben sem ismétlődhet meg a másik, és ő sem ölthet testet soha többé másban. Minden új lény - üstökös, amely az örökkévalóság folyamán csak egyszer érinti a földi pályát; hogy egy rövid pillanatra vakító fénnyel villanjon fel a két örökkévalóság között.
Martin Andersen Nexö


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-06-04 10:56:27, csütörtök
 
  *Egy öreg, fáradtnak látszó kutya sétált be az udvaromba. Jól táplált volt és a nyakörvéről is látszott, hogy van gazdája.
Bejött velem a házba és elaludt a nappali sarkában. Egy órával később odament az ajtóhoz, én meg kiengedtem. Másnap újra megjelent és megint aludt egy órát a sarokban. Ez így ment több héten át.
Kíváncsiságból tűztem egy cédulát a nyakörvére:
"Az Ön kutyája minden délután a házamban szundikál".
Másnap a nyakörvre tűzve megérkezett a válasz:
Tíz gyerekünk van, azért nem tud a kutya otthon nyugodtan aludni.
Holnap én is eljöhetek vele?forrás: Szilv@




 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-06-04 10:49:28, csütörtök
 
  Finy Petra (1978. június 4
Az apróbetűs élet

csontjaimból madarat hajtogatok, mert tudom, hogy kék az ég,
kiszárítom a felhőket, hogy ne mossa el kezemet az eső,
szeretném azt mondani a fáknak, hogy apám,
de félek, mert nincsenek gyökereim,
meg kellene pofozni a Napot, hogy tanítson meg végre fázni is,
hogyan kell hóviharban táncolni, sajnos azt nem tudom,
felírtam a nevemet egy könyvbe, hogy eszembe jusson, mikor nevetek,
van egy létrám, azzal szoktam csillagokat lopni,
még nem búcsúzhatok, meg kell számolnom a kavicsokat
és te segítesz nekem,
nem vagyok szomorú, csak épp az óceán kicsöppent szememből,
kérlek, adj pár üveggolyót, éppen annyit, hogy az ölemben elférjen,
egyszer majd komoly leszek, és elhívlak teázni,
addig is forraljuk fel a tengert,
hadd mondjam el neked a feketét, már nagyon nyomja a vállamat,
azóta nem tudok repülni, mióta először sírtam,
de erős leszek, még akkor is, amikor eleresztem az összes pillangót



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép napot mindenkinek!
  2015-06-04 10:45:38, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 202 db bejegyzés
e év: 2826 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1127
  • e Hét: 2599
  • e Hónap: 11782
  • e Év: 64490
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.