Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Cseresznye szerelem
  2015-06-09 21:51:56, kedd
 
 



A kép forrása: eletmodotthonkert.network.hu
 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Megérkezett június szupersztárja, mindenki kedvence: a csere
  2015-06-09 21:37:20, kedd
 
  Megérkezett június szupersztárja, mindenki kedvence: a cseresznye

A cseresznye mosolyt csal az arcokra. A nyár első igazi piros gyümölcse, amely a gyermeki énünket kényezteti. A roppanós, édes gyümölcsöt élmény magában falni, de süteményekbe, desszertekbe is érdemes belekomponálni.

A cseresznyés sütemények elkészítésének, a legtöbb esetben, két akadálya van: a cseresznye kézen közön elfogy, mire nekiállnánk a sütésnek, másrészt kissé macerás kimagozni. Ez a két dolog azonban senkinek se szegje kedvét: kicsit többet kell venni, mint amennyit a recept előír és be kell szerezni egy meggymagozót, amely az átlagos méretű cseresznyéket is tökéletesen magtalanítja.

Kelt tészták

A cseresznyés sütemények közül viszonylag kevés készül kel tésztával, de ez nem zárja ki a lehetőséget, hogy friss cseresznyével gazdagítsuk a túrós papucsot, vagy épp cseresznyével töltött buktát is süthetünk. A töltött kalácsok és kuglófok belsejében is helyet kaphat a cseresznye. Kelt tésztából - a langalló mintájára - készíthetünk édes, cseresznyés kenyérlángost is, csupán annyi a dolgunk, hogy az alaptésztába csempészünk egy kevéske cukort, esetleg egy-két tojássárgáját és édes tejföllel, édesített mascarponéval vagy más krémsajttal, esetleg szitán áttört túróval kenjük át, majd erre helyezzük a cseresznyét.

Omlós tészták

Az omlós tésztába rejtett cseresznyében az a zseniális, hogy akkor igazán finom, ha sok benne a töltelék. Épp ezért, ebben a műfajban, gazdag töltelékű, igazi cseresznyebombákat alkothatunk.






A pitét többféleképpen készíthetjük, lehetünk nagylelkűek, egy gáztepsi méretű, klasszikus, alul-felül tésztával zárt pite készítésével, de kiélhetjük a kreativitásunkat is, egy-egy kisebb pitetálba vagy tortaformába zárt cseresznyés süteménnyel és annak dekorálásával is.

Az omlós tésztától sokan tartanak, de egy jó recept, s kellő gyorsaság mellett biztos a siker. A magozott cseresznye (s a benne lévő gyümölcslé) ennél a süteménynél is veszélyforrás, éppen ezért a kinyújtott, tepsibe vagy formába helyezett tésztát javasolt megszórni darált keksszel vagy zsemlemorzsával, hogy az vegye fel a nedvességet a tészta helyett.

Az omlós tésztás piték tetejét nem csak omlós tésztával rekeszthetjük be, hanem morzsával is megszórhatjuk. Az így készített süteményünk egyfajta crumble. A crumble eredeti változatában nincs a tál alján tésztakéreg, csupán a fűszerezett, édesített gyümölcs, amire az omlós tésztából készített morzsát kell rászórni. Ez a morzsa nem csak a tésztát hivatott ,,pótolni", hanem rengeteg extra ízt is hordozhat magában, hiszen gazdagítható darált vagy apróra tört dióval, mandulával, mogyoróval, esetleg pekándióval, tartalmazhat különféle aszalványokat és fűszerezhető is. Arra kell csak ügyelni a morzsa felturbózásánál, hogy a benne lévő alapanyagok ne égjenek meg, mielőtt elkészülne a sütemény.

Omlós tésztából készíthető még a világ legegyszerűbb és legmutatósabb süteménye is, a galette. A galette többféle alapból is állhat, a franciák előszeretettel használják a palacsintatésztát is galette-alapnak, de egy családi méretű sütemény esetében az omlós tészta az ideális választás. A galettenél semmi más dolgunk nincs, mint nagyjából kör formára nyújtani a tésztát, majd megtölteni cseresznyével, a széleket felhajtani és megsütni.

Természetesen ez azért nem így van, de majdnem. A cseresznye alá nem baj, ha kerül morzsa, vagy esetleg valamilyen, viszonylag sűrű krém, amelynek a sütés alatt könnyen határt szab a felhajtott tésztaszegély.

Ideális alapanyag a mascarpone, amit kedvünk szerint ízesíthetünk, fűszerezhetünk, gazdagíthatunk. A krémbe kerülhet őrölt csonthéjas, egy kevés vanília, narancshéj, esetleg csipetnyi szegfűbors, szegfűszeg vagy kardamom.

Azért a palacsinta ötletet sem szabad elvetni, ha nincs kedvünk nagy sütögetéshez, nyugodtan csinálhatunk néhány amerikai palacsintát, amit túróval kikevert tejföllel és cseresznyével rétegezhetünk. Hogy teljes legyen az élmény, egy kevés cseresznyéből csináljunk - némi cukorsziruppal - cseresznyevelőt és azzal húzzuk át a süteményt.

Kevert tészták

A kevert tésztából készített sütemények jól viselik a nedvesebb, lédúsabb gyümölcsöket is, így igazán ideális megoldás lehet egy tepsi cseresznyés piskóta vagy épp gyümölcsben gazdag muffin.





A cseresznyének jó áll a csokoládé, lehet vele liszt nélküli csokitortát készíteni, de egy lazább sütőporos piskótába is beledobálhatjuk a fekete cseresznyét.

Ha nem olyan édes a cseresznye, mint reméltük, akkor a sütőbe tétel előtt egy kevés habcsókot is rátörhetünk a massza tetejére, ami nem csak dekorálja azt, hanem a hiányzó édességet is biztosítja.

Kevert tészta alapon készíthetünk kuglófot is, sőt a tésztát felhasználhatjuk a különféle cseresznyés pohárkrémjeinkhez is.

Kelyhek, krémek

A cseresznye tökéletes krémekhez, krémes süteményekhez. Keverhetjük magába a krémbe, dekorálhatjuk vele a krémet, vagy ötvözhetjük a két technikát, ha igazán ütős, nagyon cseresznyés finomságra vágyunk.

A krém sokféle alapanyagból készülhet. A már korábban többször is említett mascarpone itt is remekül megállja a helyét, hiszen könnyű vele dolgozni, jól ízesíthető és az állaga is egészen kitűnő. De a pohárkrémek esetében az állag nem annyira fontos, itt használhatunk lazább konzisztenciájú összetevőket is. Épp ezért érdemes kipróbálni a joghurttal (pl. görög joghurttal) készített cseresznyés desszerteket, de készíthetünk csokoládéból ganache-t, tehetünk a cseresznye mellé borkrémet, kínálhatjuk pudinggal rétegezve, a lehetőségek szinte végtelenek.






A pohárkrémbe a krémen és a gyümölcsön kívül kerülhet még egy kevés tészta is, ami nem csak a felesleges nedvesség felszívására jó, hanem plusz textúrával ajándékozza meg a desszertet. Ez a réteg lehet kevert piskótából származó morzsa vagy tészta korong, mozsárban megtört keksz, sütőpapíron sütött granola vagy más müzli, esetleg tört csonthéjas. Készíthetünk sütőpapíron lesütött tészta morzsát is (ld. crumble), vagy akár a klasszikus babapiskótát is bevethetjük. A pohárkrémbe jó helyen lehet egy kevés alkohol vagy épp kávé, ez csupán annak a kérdése, hogy kinek szánjuk az édességet.

A cseresznyés krémből és a babapiskótából születhet még az angolok nagy kedvence, a trifle is, de akár egy charlotte tortát is alkothatunk ezekből az alapanyagokból, ha van egy kevés zselatin is a konyhánkban.






Az eddig felsoroltakon kívül süthetünk cseresznyés rétest, amelyhez használhatunk bolti vagy házi réteslapot is. A házi esetében javasolt kipróbálni a szórt rétest, amihez nem csak cseresznye, hanem más gyümölcs is társulhat, a bolti lapból pedig készíthetünk millefeuille-t, de a muffinsütő kosarait is kibélelhetjük vele, így egyszemélyes réteskosaratat alkothatunk.





Ha azonban igazán klasszikus cseresznyés finomságra vágyunk, akkor feltétlen próbáljuk ki a franciák által készített, fekete cseresznye alapokon nyugvó tejes pitét, a clafoutis-t.

Cseresznyés, mandulakrémes tortácskák
40 dkg cseresznye
Tészta:
22 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
2 ek hideg víz
15 dkg vaj
Mandulakrém:
6 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojás
1 ek finomliszt
10 dkg mandula

A tésztához a lisztet kimérem, hozzáadom a porcukrot és a vajjal finom morzsává dolgozom. Ezután a vízzel tésztává gyúrom és alufóliába csomagolva fél órára a hűtőbe teszem.

A cseresznyét alaposan megmosom, kimagozom. A mandulakrémhez a mandulát ledarálom. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojást, végezetül a lisztet és a darált mandulát.

A tésztát 5 részre osztom és vékonyan lisztezett felületen korongokká nyújtom. A korongok közepére kenem a krémet, majd erre ültetem rá cseresznyéket. Végezetül a szabadon maradt széleket ráhajtom a töltelékre.
Egy elhabart tojással lekenem a tésztákat, kis cukorral megszórom, majd 180 fokon addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.


Cseresznyés clafoutis
Hozzávalók:
12,5 dkg rétesliszt
3 tojás
csipet só
5 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 dl 3,5%-os tej
1 dl 30 %-os habtejszín
50 dkg cseresznye

Vajjal kikenem a piteformát, alaposan megrakom az alját a kimagozott cseresznyével. A lisztet elkeverem a cukrokkal, majd hozzáadom a tojások sárgáját és a tejet. A fehérjéket kézi habverővel lágyan felverem, és hozzáadom a tésztához. A tésztát ráöntöm a gyümölcsökre, majd a pitetálat az előmelegített, 185 fokos sütőbe teszem. Addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Desszert
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
5 finom és gyógyító étel, ami csodákra képes!
  2015-06-09 19:53:47, kedd
 
  5 finom és gyógyító étel, ami csodákra képes!

Ha ezeket az ételeket rendszeresen beilleszted a napi menübe - tovább megőrizheted egészségedet.

Spenót

Bámulatos tulajdonságokkal rendelkezik: antioxidánsokat, vitaminokat, vasat, Q10 koenzimet tartalmaz, ráadásul csak igen kevés kalória van benne. Hatékonyan megelőzhető vele az ízületi gyulladás, a csontritkulás és a különféle szívbetegségek.






Brokkoli

Ez a növény valóban gyógyszernek minősül. Kutatások bizonyítják: rákellenes anyagokat tartalmaz, sőt, csökkenti a gyomorfekély, a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásának esélyét. Csodás hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy négyszer több C-vitamint, ötször több kalciumot és kétszer annyi vasat tartalmaz, mint közeli rokona, a karfiol. Mindemellett folsav, magnézium, látásjavító A- és véralvadást segítő K-vitamin is van benne.






Bab

Akár a szárazbab, akár a friss zöldbab jót tesz a szívnek, ugyanis koleszterincsökkentő rostokat, káliumot és B-vitamint tartalmaz. Emellett rengeteg alacsony zsírtartalmú fehérje található benne.






Zab

Kitűnő segítség lehet a szívbetegségek megelőzésében, ugyanis antioxidánsokat és olyan vízben oldodó rostokat tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet. Ha reggelire zabkását fogyaszt, sokáig nem éhezik meg újra, mert az stabilizálja a vércukorszintet. Ebből adódóan a cukorbetegség megelőzésében is szerepet kaphat. Tartalmaz még szelént, amely rákellenes ásványi anyagként ismert.






Vörös áfonya

A brokkolinál ötször több antioxidánst tartalmaz. Már tudományos kutatások is igazolják, az ebben a gyümölcsben lévő gyógyító anyagok úgy működnek, mint a probiotikumok: segítik megelőzni a fekélyeket, a vesekövet és a fogszuvasodást. Emellett csökkenthetik a szívroham és a daganatos megbetegedések előfordulásának esélyét.






MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Egészséges


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Burgonya szójakockákkal
  2015-06-09 19:26:49, kedd
 
  Burgonya szójakockákkal

Hozzávalók:

150 g szójakocka
400 g burgonya
1 fej hagyma
1 dl instant leves
1 gerezd fokhagyma
Vénusz olaj
petrezselyem
bors


Elkészítés:

Forró olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a megfőzött és kicsavart szójadarabkákat, a zúzott fokhagymát, borsot, sót és a többi fűszert. 10 percig dinszteljük lassan hozzáöntve a levest. Közben megtisztítjuk és apróbb kockákra vágjuk a burgonyát, majd forró olajban szép ropogósra kisütjük és a szójához keverjük. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Megjegyzés:

A receptet Elvira1 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Epres-kókuszos fehércsokoládé parfé
  2015-06-09 19:25:41, kedd
 
  Epres-kókuszos fehércsokoládé parfé

Hozzávalók:

2 dl tejszín
2-3 kanál cukor
10 dkg fehércsokoládé
5 dkg eper
5 dkg kókuszreszelék
2 kanál kókuszlikőr
eper a díszítéshez

Elkészítés:

A fehércsokoládét felolvasztjuk kevés cukros tejszínben, a többi tejszínt habbá verjük, majd összeforgatjuk a csokoládéval, beletörjük az epret, hozzászórjuk a kókuszreszeléket és a likőrt (ez utóbbi el is hagyható). Hűtőben fagyasztjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Pinkcsoki küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Szalonnás-sajtos töltött gomba
  2015-06-09 19:23:41, kedd
 
  Szalonnás-sajtos töltött gomba

Hozzávalók:

8 nagyobb fej gomba
5-10 dkg erdélyi szalonna
1 fej vöröshagyma
5-10 dkg paprikás szalámi
10 dkg trappista vagy füstölt sajt
1-2 dl tej
liszt vagy étkezési keményítő

Elkészítés:

A szalonnát apró kockákra vágjuk a vöröshagymával, a paprikás szalámival és a gomba szárával együtt, majd kevés olajon megpároljuk. Hozzáöntünk egy kis tejet, ha összefőtt, liszttel vagy étkezési keményítővel besűrítjük.

Megtöltjük vele a megpucolt, sózott, borsozott gombafejeket, a tetejére pedig sajtot reszelünk. Előmelegített sütőben sütjük kb. 20-30 percig, amíg a tetején a sajt aranybarnára sül.





Megjegyzés:

Rizzsel vagy sült krumplival tökéletes választás és nagyon laktató!

A receptet Etitke, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Cukorborsóleves vajgaluskával
  2015-06-09 19:20:36, kedd
 
  Cukorborsóleves vajgaluskával

Hozzávalók:

30 dkg kifejtett cukorborsó
3-4 szál petrezselyemzöld
1 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál liszt

cukor

A vajgaluskához:
1 tojás
1 evőkanál vaj
liszt (amennyit felvesz)


Elkészítés:

A megtisztított cukorborsót 1 evőkanál olajon kb. 10 percig lefedve párolom. Amikor a borsó levele elpárolgott, rászórok 1 evőkanálnyi cukrot, kevergetve pirítom 1-2 percig, aztán megszórom 1 evőkanálnyi liszttel, összekeverem, sózom, és felengedem annyi vízzel, ami háromszorosan ellepi. Lassú tűzön főzöm, amíg a borsó megpuhul.

Amíg a leves fő, elkészítem a vajgaluskát. Egy keverőtálba felütöm a tojást, a vajjal habosra keverem, sózom, hozzáadok annyi lisztet, hogy nem túl lágy nokedlitésztát kapjak.

Amikor a borsó megpuhult, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, és kiskanállal beleszaggatom a tésztát. Hagyom felforrni, az újraforrástól számítva 4-5 percig főzöm.





Megjegyzés:

Víz helyett hús alaplével is felönthetjük, ha van otthon, úgy ízletesebb lesz. Én most, amikor készítettem, lefilézett csirkemellcsontból készítettem alaplevet A húsos csontot jóízűen fogyasztotta el kutymorgóm. Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 590
  • e Hét: 3462
  • e Hónap: 8500
  • e Év: 138207
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.