Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Koós Attila : Piciny égi cimbalom
  2015-07-01 18:40:35, szerda
 
 





Koós Attila : Piciny égi cimbalom



Piciny égi cimbalom
Hintál le hópelyhet:
Kérdjétek meg odalenn,
Mely nótám a legszebb?

Mely zenémtől szúr a szív,
Mint a poklok pokla,
Hogy csak súlyos férfikönny
Zúzza darabokra?...

Mely dallamom ringat el,
S melyik, amely ébreszt?
Éj tüze vagy halott Nap
Illik a zenémhez?

Kócos égi hegedű
Szitál eső-hangon:
Kérdjétek meg odalenn,
Szebb-é a cimbalom?

Kérdjétek meg odalenn
Magyar fiát, lányát:
Pendülésem űzi-e
Olykor a magányát?

Bőrükön leperdülő
Könnyem sebet hűt-e?
Elsír-é a szívükig
Az ég hegedűje?

Kicsiny égi furulya
Napsugárban lüktet:
Kérdjétek meg odalenn,
Tor van-é vagy ünnep?

Kérdjétek meg odalenn
Magyar leányt s ifjat:
Fehér kezük ablakot
Új Tavaszra nyithat?

Eső, hó és napsugár
Járja a világot:
Szép-szomorú zenével
Fürdet egy országot,

Szempillákon ringva el-
Álmokat kutatni
Sír, zenél, dalol de nincs
Ki választ tudna adni.






 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Fodor Ákos: Két bánatom van
  2015-07-01 18:30:43, szerda
 
 





Fodor Ákos:

Két bánatom van.
Az egyik, hogy meg kell halnom.
A másik, hogy addig élnem kell.

Két örömöm van.
Az egyik, hogy meghalhatok.
A másik, hogy addig élhetek.






 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ez a repülő mókus a világ legédesebb bázisugrója! (videó)
  2015-07-01 10:52:26, szerda
 
 





Néhány szót erről a tündéri kis állatról, mielőtt megnézed a videót.
Fajtája ott lelhető fel, ahol magas fákból álló tűlevelű-, lombos- vagy vegyes erdőt talál. (Általában Ausztráliában, Új-Guineában és Tasmániában találkozhatsz vele.) Az ember közelségét jól tűri - mint ahogy az a filmből is kiderül -. A repülőmókus nagy pontossággal kormányozza magát a levegőben. Az elrugaszkodás előtt felméri a cél irányát és távolságát. Ezután szétterpesztett végtagokkal, kifeszülő bőrvitorlával elugrik, és siklani kezd a fák között. Közvetlenül a landolás előtt felcsapja a farkát, ezáltal teste gyakorlatilag függőleges helyzetbe kerül, és mind a négy mancsával megkapaszkodik a fatörzsben. A mókus a csuklóin elhelyezkedő rövid tüskék segítségével megváltoztatja a bőrvitorla formáját és feszítettségét. Ezáltal minden oldalról képes fokozni, illetve csökkenteni a felhajtóerőt, s így röptét pontosan tudja irányítani.







Az filmbeli cuki kis mindenevő erszényes épp vitorlázni tanul egy ventilátor segítségével : Link



Itt a mi, hazai mókusunk repül, de azt a farka szétnyitásával éri el!





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Népi megfigyelések júliusra: mire számíthatunk?
  2015-07-01 07:48:08, szerda
 
 





Népi megfigyelések júliusra: mire számíthatunk?


A hónap nevét a naptárreformot végrehajtó Julius Caesarról kapta, aki ebben a hónapban született. A nyár legmelegebb hónapja nem mentes a szélsőségektől.

Ilyenkor kúszik a legmagasabbra a hőmérő higanyszála, jut uralomra a tikkasztó forróság, ám ugyancsak ilyenkor szakíthatják félbe a rekkenő hőséget az égiháborúval ránk törő heves záporok, esetleg jégesők.

Aratási szokások és hiedelmek

Július az aratás hónapja. A kenyérgabona betakarításának sikerét számos hiedelemmel és szokással igyekeztek biztosítani. A munkát fohászkodással, imádsággal, kalapemeléssel kezdték. Elszórt adatok vannak arra vonatkozóan, hogy milyen jelentőséget tulajdonítottak az első kévének. Ebből a baromfinak adtak egészség- és termékenységvarázsló céllal. Betegségelhárító szerepe is volt. Az aratókat elsőként meglátogató gazdát megkötözték, és csak akkor engedték szabadon, ha borral vagy pénzzel kiváltotta magát.

A legtöbb hagyomány azonban az aratás végéhez kapcsolódik. Egy kis darabon talpon hagyták a gabonát, hogy jövőre is biztosítva legyen a jó termés. Az utolsó kévéből készült az aratókoszorú. Általában a földesúrnak készítették, de az utolsó kalászokból egy kis csomót mindenki hazavitt. Az aratókoszorú különféle formájú és nagyságú lehetett: korona, csigaszerű, koszorú alakú. Az aratókoszorút a mestergerendára akasztották, és vetéskor a koszorúból kimorzsolt szemeket a vetőmag közé keverték. A magának arató család nem rendezett ünnepséget. Az aratóbálokat elsősorban az uradalmakban rendezték.

További népi megfigyelések júliusra

- ha július nem főz, szeptembernek nem lesz mit ennie
- Sarlós Boldogasszony (július 2.) napi eső Lőrinc-napig tart
- ha Mária-Magdolna napján (július 22.) szép az idő, jót tesz, ha rossz, úgy ártalmas
- ha Anna (július 26.) napján a hangyák bolyokat készítenek, úgy csapadékos tél lesz
- Ernő napi (július 31.) eső langyos telet hoz

Mit jövendöl a 100 éves naptár?

Jó időt remélhetünk, ha napnyugtakor jó idő van, ha csalogányok szorgalmasan énekelnek, ha reggel és este a füst egyenesen felszáll, ha az eső köddé változik. Rossz idő lesz, ha napfelkeltekor égiháborúk vannak, ha a kakasok napnyugta után kukorékolnak, ha a tyúkok, varjak, pávák sokat kiáltozva szomorúak.

Júliusi népi mondóka

Esős Illés rossz,
mert áldást nem hoz.
Jakab napja vihart szül,
Magdolna sárban csücsül.
Anna asszony reggele
már hűvös, ne játssz vele.
Mihelyt a pók széttépi hálóját,
Jön a felhő, s rögtön tartós esőt ád.






 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
5-részes elsősegélycsomag kerti gyógynövényekből
  2015-07-01 07:37:17, szerda
 
  5-részes elsősegélycsomag kerti gyógynövényekből






Kiskerti elsősegély-csomagnak is nevezhetjük ezt az 5 gyógynövényt, amelyre bármikor szükségünk lehet, ezért érdemes belőlük legalább 1-1 tövet tartani.

A nyár a véget nem érő kerti partik időszaka. A tikkasztó hőségről és bosszantó szúnyogcsípésekről bölcsen hallgatva osztjuk meg képeinket a simogató napfényben fürdő pompás virágokról, gondozott gyepről, könnyű koktélokról.

De a nyárnak van árnyoldala is. Nyűg és teher lehet azok számára, akik valamilyen allergiában szenvednek vagy csúnya leégés miatt kell kezelniük a bőrüket.

Szerencsére pont a saját kertünk az, amely segíthet visszatérni az önfeledt boldogságot sugárzó fotók birodalmába. Igen, mi magunk is előállíthatunk természetes gyógyírt különböző bajainkra. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan.

Íme öt, igen népszerű és közkedvelt gyógyhatású növény, amelyek alapvető hozzávalói lehetnek a száz százalékban természetes elsősegélycsomagunknak:


Körömvirág

A körömvirág évszázadok óta egyike a leggyakrabban használt gyógynövényeknek. Varázslatos tulajdonságokkal ruházták fel, amelyek túlmutattak a különböző betegségekkel szemben kifejtett jótékony hatásán. A középkori legendák szerint, ha egy leány mezítláb sétált a körömvirág szirmain, képessé vált arra, hogy megértse a madarak énekét. (Egy próbát megér, nem igaz?)

Még ha nem érzünk kifejezett késztetést arra, hogy a verebekkel csevegjünk, a körömvirág kitűnő választás, ha a nyári időjárás okozta olyan tüneteket szeretnénk kezelni, mint például a kicserepesedett ajkak vagy a kiszáradt bőr. Ahhoz, hogy a körömvirágból kenőcsöt készítsünk, tegyünk néhány kissé hervadt körömvirágfejet egy kisebb befőttes üvegbe, öntsünk rá olívaolajat és helyezzük az üveget egy meleg, napos helyre. Naponta egyszer rázzuk össze az üveg tartalmát, hogy felgyorsítsuk az infúziós folyamatot. Néhány hét elteltével szűrjük le az olajat. Kezelhetünk vele zúzódásokat, izomfájdalmat, valamint száraz bőrt. Kiváló ajakbalzsamot készíthetünk, ha a kész olajhoz reszelt méhviaszt adunk és felolvasztjuk egy edényben vagy üvegbe rakva rövid időre beállított mikrohullámú sütőben.








Útifűfélék

Az útifűféléket sokan egyszerűen gyomnak vélik, pedig szinte minden kertben előfordulnak, talán pont a miénkben is. A növény rendkívül szívós, olyannyira, hogy még a városi járdák repedéseiben is képes kihajtani és virágot hozni.

Használatával gyorsan elmulaszthatjuk a rovarcsípések okozta viszketést. Szedjünk pár levelet és - természetesen csak ha tiszták - kapjuk be azokat és rágjuk meg egy kicsit, mintha rágógumit rágnánk. A rágás segít felszabadítani a növény gyulladáscsökkentő hatását, és bár az íze kissé kesernyés, tényleg ez a legegyszerűbb elkészítési módszer. Ezután egyszerűen nyomjuk rá a rovarcsípés helyére vagy egyéb, nyáron jelentkező bőrirritációra, mint például a mérges szömörce vagy egyéb ok miatt kialakuló kisebb kiütések.







Csalán

A csalán szintén igen hasznos, ezt a növényt azonban semmiképp ne vegyünk a szánkba, de még hozzáérnünk sem tanácsos puszta kézzel, ugyanis csalánszőrök borítják, amelyek égető, viszkető érzést, valamint apró kiütéseket okoznak. Magyarországon mindenütt előfordul és könnyen felismerhetjük hegyesedő, durván fűrészes szélű leveleiről.

A csalán igen hatásos a szezonális allergiák ellen. Általában teaként alkalmazzuk, de enyhén párolva vagy előfőzve különböző ételeinket is kiegészíthetjük vele. Az allergia leküzdésében segítő tea elkészítéséhez szedjünk csalánleveleket és pár napig hagyjuk száradni. Ezután egyszerűen morzsoljuk össze, tegyük teatojásba, vagy öntsünk rá forró vizet és néhány perc elteltével szűrjük le.







Málna

A málna gyorsan nő és könnyen termeszthető mind a hűvösebb, mind a melegebb éghajlatú területeken. Időnként "női gyógynövényként" is emlegetik; nem ok nélkül. Hatásos főzetet készíthetünk belőle olyan tünetek ellen, mint például a menstruációs görcsök. De a levelekből készült tea sok más bajra is gyógyír lehet, úgy mint a lábikragörcs vagy a hányinger.

Ha különösen erős nyári főzetet készítünk belőle, ami azt jelenti, hogy az épp felforrott vizet szárított vagy frissen szedett málnalevelekre öntjük és 15 percig hagyjuk ázni, nap okozta leégés ellen is felhasználhatjuk. Egy tiszta ruhát mártsunk a főzetbe és helyezzük a leégett bőrfelületre. A szárított és megfelelően tárolt málnalevelek egész évben felhasználhatók.







Macskamenta

Bár a legtöbben úgy gondolunk a macskamentára, mint a bundás kedvenceinkre ható bódítószer, ezt a gyógynövényt már a rómaiak is nagyra becsülték értékes gyógyhatásai miatt. A macskamenta szárított leveleit egykor cigaretta módjára elszívták a stressz levezetésére, a frissen szedett leveleket pedig láz és fejfájás enyhítésére, valamint a gyomor megnyugtatására használták. Nem mellékes enyhén mentás illata sem, ha teát főzünk belőle.

A nyári betegségek elleni küzdelemben azonban talán pont ez az a növény, amelyet mindenképpen érdemes a házunk vagy teraszunk elé ültetnünk, még ha nem is fogyasztunk belőle. A macskamenta illóolaja (az úgynevezett nepetalakton) adja a növény jellegzetes aromáját, illatát, amely vonzza a macskákat, de ugyanakkor a szúnyogriasztó hatása is jelentős. Egyes kutatások szerint a macskamenta tízszer hatékonyabb szúnyogriasztó, mint a boltokban kapható, különböző vitatott vegyületeket tartalmazó egyes rovarriasztó szerek.

A növényt instant gyógyírként használhatjuk szúnyogcsípés esetén is. Szedjünk néhány levelet, enyhén morzsoljuk össze, majd dörzsöljük be vele a bőrünket. Célszerű először egy kisebb bőrfelületen tesztelni a macskamentát, mivel egyeseknél kisebb allergiás reakciókat válthat ki. Mert ugye az utolsó dolog, amit szeretnék, hogy málnalevélért vagy körömvirágért kelljen szaladnunk, hogy enyhülést keressünk a macskamenta okozta kiütésre.


 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Láttál már ír Árnyékszéki kesergőt?
  2015-07-01 07:14:55, szerda
 
 






Láttál már ír Árnyékszéki kesergőt? Link


 
 
0 komment , kategória:  Humor az élet sója!  
Weöres Sándor: Messzeségek
  2015-07-01 06:54:13, szerda
 
 





"A lélek-rezdülés honnan fakad?
Oly messziről, hol csillag sincsen,
és el nem éri a gondolat."

(Weöres Sándor: Messzeségek)






 
 
0 komment , kategória:  Weöres Sándor  
Nemes Nagy Ágnes: Napló JÚLIUS 1
  2015-07-01 06:45:10, szerda
 
 





Nemes Nagy Ágnes: Napló
JÚLIUS 1



Fény, fény, napfoltok, illatozó színek,
szívem helyén - ahogy szokás - virág.
- Még most az egyszer mindent megbocsátok,
de ezután már javulj meg, világ!






 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 194 db bejegyzés
e év: 2444 db bejegyzés
Összes: 13015 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 5769
  • e Hónap: 23152
  • e Év: 140398
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.