Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A házszámod befolyásolhatja a sorsod : a tiéd hányas?
  2015-07-14 18:13:53, kedd
 
  A te lakhelyed milyen energiákat hordoz? Nagyobb hatással lehetnek az életedre, mint gondolnád.

A számmisztika tanítása szerint minden szám képvisel valamilyen rezgést, amit mindenki eltérő módon érzékel és értékel. Hisz van egy saját rezgésünk is. Ha a két szám együttesen harmonizál, akkor az a rezgésű, az a számú ember vagy dolog tetszik nekünk. Így szerethetünk bele egy emberbe vagy egy helybe is akár.

A házunk, lakásunk házszáma is egyfajta rezgéssel bír. És ez hat az összes ott lakóra. Ez a rezgés bizonyos tevékenységeknek kedvez, bizonyos hozzáállást támogat, mást pedig nem. Ezért is fontos ezzel tisztában lennünk.
A számmisztika segítségével most feltárjuk, hogy az a házszám, ami alatt lakunk, miről is szól:

Ha pontos eredményt akarsz kapni, add össze a házszámot, valamint az emelet és az ajtó számát addig, amíg egyjegyű számot nem kapsz. Ha például 57-es a házszámod, és a 4. emelet 48-ban laksz, akkor 5+7+4+4+8 = 28, 2+8 = 10, 1+0 = 1 lesz az eredmény. Neked hányas szám jött ki? Olvasd el az elemzést!

1-es házszám (Idetartozik az 1, 10, 19, 28, 37, 46, 55, 64 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 1-et kapunk eredményként.)

Az 1-es szám a kezdeményezést, a vezetést, a döntés bátorságát és felelősségét szimbolizálja. Kedvez minden tevékenységnek, ami új utakat, új módszereket, új szisztémát hoz. Hisz az 1-es az ,,úttörő", aki elöl megy, és a többiek utána. Ezért érdemes a szokásoktól kicsit eltérő berendezést vagy szokásokat előnyben részesíteni. Az 1-es rezgése alatt a házigazdák új ügyeket indíthatnak be, ami sikert hoz számukra, ha vállalják az ezzel járó kockázatot is.

2-es házszám (Idetartozik a 2, 11, 20, 29, 38, 47, 56, 65 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 2-t kapunk eredményként.)

A 2-es szám az együttműködést, a gondoskodást és a segítőkészséget szimbolizálja. Kedvez minden olyan tevékenységnek, ami a gyermeknevelésről és a családról szól. Hisz a 2-es igazi anyai szeretettel terelgeti, gondozza és óvja gyermekeit. Ez a gyermek lehet szimbolikus is. Vagyis egy jó ügy, egy nemes cél, ami az elesettek, betegek jobb életminőségét szolgálja. A 2-es rezgése alatt a házigazdák segítséget nyújtanak, de egyben kapnak is.

3-as házszám (Idetartozik a 3, 12, 21, 30, 39, 48, 57, 66 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 3-at kapunk eredményként.)

A 3-as szám az információáramoltatást, a tanulást és a kommunikációt szimbolizálja.
Kedvez minden tevékenységnek, ami kapcsolatteremtést, tanítást vagy valamilyen képzést céloz meg. Hiszen a 3-as a ,,híd", ő köti össze a különböző nézetet valló embereket és csoportokat. Szerepe azért jelentős, mert képes közelebb hozni az ellentétes társaságokat. Jó, ha ide gyakran hívunk barátokat, ismerősöket, akik beszélgethetnek, eszmét cserélhetnek egymással. A 3-as rezgése alatt ez biztosan vidám lesz, és a házigazdáknak népszerűséget hoz.

4-es házszám (Idetartozik a 4, 13, 22, 31, 40, 49, 58, 67 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 4-et kapunk eredményként.)

A 4-es a kiszámíthatóságot, a tervszerűséget és a tisztességet szimbolizálja. Kedvez olyan tevékenységeknek, amik logikus, analitikus, precíz hozzáállást igényelnek. Hisz a 4-es maga a becsület, a munka és a munkából fakadó eredmények mérése. Így akár könyvelőirodát, tervezőirodát is berendezhetünk, vagy bármilyen számokkal kapcsolatos tevékenységet folytathatunk, vagy tanulhatunk, taníthatunk itt. A 4-es rezgése az itt lakóknak stabilitást, biztonságot és lassú, de tartós fejlődést biztosít.



5-ös házszám (Idetartozik az 5, 14, 23, 32, 41, 50, 59, 68 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 5-öt kapunk eredményként.)

Az 5-ös a szabadságot, a lojalitást és a szerencsét szimbolizálja. Kedvez minden tevékenységnek, ami az egzotikus, távoli kultúrákkal, az utazással és a sporttal van összefüggésben. Hisz az 5-ös maga az élet élvezete, a tanulás és tanítás, illetve a mozgás adta szabadság élménye. Ezért 5-ös házszám alatt mozgásstúdiót, utazási irodát vagy szerencsejátékkal kapcsolatos boltot is berendezhetünk. Otthonként érdemes egzotikus tárgyakkal, különböző vallási szimbólumokkal és sok útikönyvvel, képpel berendeznünk a lakásunkat. Az 5-ös rezgése szerencsét és jólétet hoz az ott lakóknak.

6-os házszám (Idetartozik a 6, 15, 24, 33, 42, 51, 60, 69 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 6-ot kapunk eredményként.)

A 6-os a gondoskodást, a szeretetet és a szerelmet szimbolizálja. Kedvez olyan tevékenységeknek, ami az öt érzékszerv kielégítésével kapcsolatos, ami esztétikumot és harmóniát visz az emberek életébe. Hiszen a 6-os maga a művészet, a béke, a megértés és a szeretetteljes együttlét. Ezért a 6-os házszám alatt érdemes éttermet, fodrászüzletet vagy például ajándékboltot berendezni. A 6-os rezgése szeretetet, egyetértést és szépséget visz az ott lakók életébe.

7-es házszám (Idetartozik a 7, 16, 25, 34, 43, 52, 61, 70 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 7-et kapunk eredményként.)

A 7-es szimbolizálja az összeszedettséget, a felelősségvállalást és a gyógyítást. Kedvez minden olyan tevékenységnek, ami a titkok feltárását, mások titkainak megtartását és a csendes együttérzést segíti. Hisz a 7-es maga a gyóntató, a gyógyító, aki bizalmasan kezel minden rábízott titkot. Nem kérdez, nem faggat, de szívesen meghallgat. Ezért a 7-es házszám bármilyen visszafogott, puritán, de támogató foglalatosságra alkalmas. Egyfajta szentély. Az ott lakók biztonságban érezhetik magukat, ha visszahúzódó, csendes életet választanak.

8-as házszám (Idetartozik a 8, 17, 26, 35, 44, 53, 62, 71 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 8-at kapunk eredményként.)

A 8-as szimbolizálja a vitalitást, az igaz ügyekért történő harcot és a karrierista sikereket. Kedvez minden olyan tevékenységnek, ami nagy energia befektetéssel, pénzügyekkel vagy az igazság kiharcolásával kapcsolatos. Hiszen a 8-as maga az igazság bajnoka, a hős, a megmentő, aki szereti, ha neki is jut a dicsőségből. A 8-as házszám alatt ügyvédi irodát, szociális vagy alapítványi székhelyet is berendezhetünk. A 8-as az ott lakóknak sikereket, pénzt hoz, ha ők ezt mások támogatására is fordítják.

9-es házszám (Idetartozik a 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 9-et kapunk eredményként.)

A 9-es szimbolizálja a humanitást, a karitatív segítségnyújtást és a természetvédelmet. Kedvez minden tevékenységnek, ami az elesettek és a perifériára szorult emberek gondjait célozza megoldani. Hiszen a 9-es maga a jótevő, a megmentő és a tiszta, érdek nélküli támogató. A 9-es házszám alatt sikeresen végezhetők olyan munkák, amik a világot, a természetet élhetőbbé teszik az élet minőségének javítása és a globális összefogás által. A 9-es békét, rokonszenvet és megértést hoz az ott lakók életébe!

És a mesterszámok:

11-es házszám (Idetartozik a 11, 29, 38, 47, 56, 65, 74 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 11-et kapunk eredményként.)

A 11-es egy mesterszám, s mint ilyen, magasabb rezgéssel bír. Ez néha sok is lehet. Ezért a túlzások kerülése fontos itt. A 11-es szimbolizálja az egyediséget, a különcséget és a felfedezéseket. Kedvez azoknak a tevékenységeknek, amik vállalják a szokatlan megközelítéseket és a kísérletezés kockázatát. Hiszen a 11-es maga az éleslátás, a gyors helyzetfelismerés és a kort meghaladó szellemiség. 11-es házszám alatt minden végezhető, ami a hagyományoktól eltér, kicsit hóbortos, bolondos. A 11-es feszültséget és félreértést hozhat az ott lakók életébe, ha nem figyelnek kellően egymásra.

22-es házszám (Idetartozik a 22, 499, 589 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 22-et kapunk eredményként.)

A 22-es egy mesterszám, s mint ilyen, magasabb rezgéssel bír. Ez néha sok is lehet. Ezért a túlzások kerülése rendkívül fontos itt. A 22-es szimbolizálja a magasztos célokat és eszméket, mint a hazaszeretet, a barátság, a hűség stb. Kedvez minden tevékenységnek, ami nagy távlatokban gondolkodik. Néha kicsit bizarr tabutémákat feszeget. Mint például a szexualitás, a halál, vagy a vérrel, fekáliával kapcsolatos. Hiszen a 22-es maga a provokátor, a tabuk lerombolója. A 22-es házszám alatt mindenről lehet beszélni, vitázni, ami a prűd társadalom számára elfogadhatatlan, elítélendő, pedig mindenki által tudott, hogy az élethez szorosan hozzátartozik. A 22-es szenvedélyt, erős szexualitást és ,,véres" összetűzéseket is okozhat, ha az ott lakók nem figyelnek a szélsőségmentességre.

33-as házszám (Idetartozik a 33, 9699, 7989 stb. Vagyis amikor a több számjegy összeadása után 33-at kapunk eredményként.)

A 33-as egy mesterszám, s mint ilyen, magasabb rezgéssel bír. Ez néha sok is lehet. Ezért a túlzások kerülése rendkívül fontos itt. A 33-as szimbolizálja a hitet, a megérzéseket, a transzcendenst. Kedvez minden tevékenységnek, ahol az intuíció szerepet kap. Hiszen a 33-as maga az érzékeken felüliség, a költészet, a lélek rezdülésére való ráhangolódás. A 33-as házszám jó esetben egy menedékhellyé válhat, ahol a hétköznapok gondjai fölé emelkedhet bárki. Rossz esetben egy ivó, ahol alkohol vagy más tudatmódosító segítségével tompulnak a világi fájdalmak. A 33-as lelki gyógyulást, hitet és erőt adhat az ott lakóknak, ha megőrzik a józanságukat és tisztaságukat.



Szerző: Székelyhidi Ágnes



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Milyen problémád van? Ezt a csakrádat kell megtisztítani!
  2015-07-14 13:40:13, kedd
 
  Ha egy-egy csakrában zavar keletkezik, mindenre kihat: egészségünkre, lelkiállapotunkra, életvezetésünkre. Ha megtisztítjuk a "ludast" meditációval, érezhető változások fognak történni!

Mi az a csakra és hogyan hat ránk?

A keleti spiritualitásban fontos szerepe van a csakráknak: a csakra szó kereket jelent, és azokat az örvénylő kör formájú, láthatatlan energiaközpontokat jelölik, amelyek a gerincoszlopon elhelyezkedve irányítják fizikai és mentális működésünket. Az emberi testen futó energiamezők ezekben a központokban sűrűsödnek össze, 7 fő csakrában, amelynek mindegyikét más-más színnel jelképezzük. A csakrákban fejlődésünk során blokkok keletkeznek: nem vagyunk hajlandók szembenézni érzéseinkkel, elfojtjuk haragjainkat, félelmeinket - leállítjuk saját energiaáramlásunkat. Így pedig a csakrákban zavar keletkezik, és a nem megfelelően működő csakra fizikai, pszichés és életvezetési gondokat okoz.

Mit árulnak el rólad tulajdonságaid és betegségeid?

Bármilyen problémád is van, akár fizikai, akár pszichés, akár a jellemeddel küszködsz - pontosan jelzi, hogy mely csakrában keletkezett zavar. Ez nem is annyira ezotéria, mint gondolnánk: a tünetek a mindennapi életben is visszautalnak az azt kiváltó problémára: ha valakit például sokat bántottak gyerekkorában, bizalmatlanná válik. Ezt akár úgy is mondhatnánk, hogy a bántások során bezárta a szívcsakráját, és az itt keletkezett blokk nem engedi nyílt kapcsolatokat létesíteni. Az alábbi tünetek egy-egy csakra működési zavarára utalnak - ha több tünetet-tulajdonságot is magadénak érzel, valószínű, hogy gond van az adott csakrával. Ilyenkor a megoldás: tisztítás! Ezt szakember segítségével is megteheted, de akár otthon is elvégezheted egyszerű csakrameditációval!

A 7 fő csakra zavarai

Az alábbi tünetek a gyökércsakra zavarára utalnak:

-alacsony vényomás, hideg végtagok, emésztési problémák
-kimerültség, fáradékonyság, ,,mintha félálomban élné a napjait"
-bizonytalanságérzés, gyökértelenség, kilátástalanság miatti szorongás
-lustaság, enerváltság
-anyagi, életvezetési gondok
-függőségek, szenvedélybetegségek

Az alábbi tünetek a szakrális csakra zavarára utalnak:

-derékfájdalmak (alsó), húgyúti szervek betegségei, menstruációs gondok
-enerváltság
-kielégületlenség érzése mindenféle téren
-páncél növesztése az érzelmek köré
-szexuális gondok
-hedonizmus: habzsolás, szenvedélybetegségek
-depresszió
-kisebbrendűségi érzés
-elfojtott kifejezőerő

Az alábbi tünetek a köldök csakra zavarára utalnak:

-gyomorfájdalmak, emésztési problémák, egyensúlyzavarok, étkezési gondok
-az érzelmei irányítják
-gyenge kritikatűrő képesség
-határozatlanság
-problémák a megvalósítással
-közönyösség
- agresszivitás, uralkodási vágy

Az alábbi tünetek a szív csakra zavarára utalnak:

-nehezen köt kapcsolatokat
-nehezen nyílik meg másoknak
-magányosság
-szeretetéhség
-párkapcsolati gondok
-túlzottan alárendeli magát másoknak
-szív- és érrendszeri problémák, rossz vérkeringés, légzési panaszok, légúti betegségek, asztma

Az alábbi tünetek a torokcsakra zavarára utalnak:

- torok- vagy nyaki problémák, pajzsmirigygondok
-nehéz kifejeznie az érzelmeit
-félénkség
-nem meri megmondani a véleményét
-bizonytalanság
-tapintatlanság vagy túlzott tapintat
-hajlam a manipulációra
-lustaság
-elfojtott sérelmek
-kisebbrendűségi érzés
-túlzott visszahúzódás vagy túlzott szereplési vágy
- sikertelen önkeresések
-művészi hajlamok

Az alábbi tünetek a Harmadik Szem csakra zavarára utalnak:

-fejfájás, látásproblémák, hallásproblémák
-céltalanság
-kilátástalanság
-szorongás
-depresszió
- szétszórtság
-zavarodottság
-mindig valahol máshol jár
-túlzott földhözragadtság vagy épp a fantáziavilágban élés

Az alábbi tünetek a koronacsakra zavarára utalnak:

-fejfájás, epilepszia, rák, Parkinson-kór, Alzheimer-kór
-energiahiány
-kimerültség, fáradékonyság
-depresszió
-döntésképtelenség
-spiritualitás hiánya
- túlzott materializmus

Forrás: http://www.novagyok.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ima gyógyító ereje
  2015-07-14 11:35:06, kedd
 
  Bár sokan nyilván úgy hiszik, hogy az ima és az egészség nem függ össze - érdekes módon nem a vallás, hanem a tudomány emberei bizonyították be teljesen tudományos, egzakt módszerekkel, hogy az imának igenis lehet egészségmegtartó, vagy betegséget gyógyító hatása.

,,Köszönöm, hogy meghallgattad az imámat!" - kezdik fohászukat a hívők egy-egy nehéz helyzet után. S a templomok falát is sok helyen beborítja még ma is a hálaadók márványtáblácskája. Azoké, akik buzgó imádságuk után meggyógyultak, vagy akik visszakapták szerettüket a halál kapujából. Valóban Isten hallgatta meg az imádkozót? Vagy inkább az ima segített...

Mert mi az ima? A koncentrálás egyik nagyon erős formája, amikor csak egy dolog lebeg az imádkozó szeme előtt: az óhajtott cél, az egészség, a gyógyulás... És ezt a célt meditálással, erős koncentrálással a nem hívők is elérhetik. A pozitív energia gerjesztése és másokra történő átvitele ugyanis nekik is segít.

A közelmúltban az Egyesült Államokban egy több ezer betegre kiterjedő nagyszabású felmérést végeztek, melynek során egészséges emberek, “profi imádkozók" (papok, szerzetesek, apácák) tömegesen imádkoztak egy-egy számukra ismeretlen, csak keresztnévvel jelölt személyért. Ezek mind infarktus utáni állapotban kórházban feküdtek. A kontrollcsoportba pedig ugyanolyan betegek százait sorolták, akikért senki sem imádkozott. Kiderült, hogy lényegesen kevesebben haltak meg azok közül, akikért imádkoztak...

Az emberi akarat önmagában is csodákra képes - a szó szoros értelemében. Mindnyájan tudjuk: sokan annyira hittek gyógyulásukban, hogy valami módon a tudatuk ezt átvitte a testükre-testükbe is, és meggyógyultak. Az ilyesmi persze nagyon ritkán fordul elő, sajnos. De ma már van annyi tapasztalatunk, hogy leszűrjük: sok HIV-vírussal fertőzött férfi és nő még tíz-tizenöt, sőt húsz évvel később sem betegszik meg AIDS-ben, és ezek között nem csak olyanok akadnak, akiknek valamiféle genetikus, örökölt tulajdonságuk ad erőt vagy mentesít a kórtól. Sokan közöttük forrón imádkoznak nap mint nap: és ,,bebeszélik" maguknak, hogy a testükben rejtőző HIV-vírus nem az ellenségük, nem akar nekik rosszat...

Az imákkal és könyörgésekkel együtt sokat segít az embereknek, ha képesek vizualizálni a gyógyulás folyamatát is. Ebben a szakemberek segíthetik az arra rászorulókat. Hasonlóképpen a meditáció vagy a jóga révén is elérhetjük ugyanazt a hatást. A meditáció csökkenti a stressz-hormonok szintjét, a vérnyomást, a fájdalmat.

Számos kutatás bizonyította be, hogy a mélyen vallásos, ezért naponta többször is imádkozó beteg emberek körében sokkal kisebb a szívinfarktus veszélye, mint azoknál, akik csak ritkán járnak templomba, ritkán imádkoznak. Ez egy olyan kutatássorozat eredménye, amelyet 40 alkalommal végeztek el különböző városokban és társadalmakban, összesen 126 ezer emberen!



De még a halálosan beteg emberek akaratereje is segíthet, növelheti életben maradási esélyeiket, vagy azt legalább kitolhatja az időben. Egyes vallási közösségekben, azok fontos ünnepei előtt a nagyon öreg és már nagyon beteg emberek halálozásai szinte “megtorpannak", majd amikor az ünnep lezajlik, a családtagok találkoztak, együtt voltak - hirtelen megugrik ez a mutató és többen halnak meg, mint máskor ugyanannyi idő alatt. Vagyis ez egyértelműen bizonyítja, hogy az emberek akarata változtathat a halál időpontján is. Már persze akkor, ha valóban nagyon akarják.

De más fontosnak tartott dátumok is szerepet játszhatnak ebben. Kiderült például, hogy míg normális esetekben a tízmilliós New Yorkban hetente 1100-1400 ember hal meg természetes úton, betegségekben - addig 2000 első hetében több mint 1700-ra ugrott a halálok száma. Vagyis olyan magasra szökött, amilyen még sohasem volt. Ami azt jelzi, hogy sok nagyon beteg ember is igen fontosnak tartotta a 2000-es év eljövetelét (mint akkortájt oly sokan, ők is tévedésben voltak, azt hitték, a huszonegyedik század 2000-ben kezdődik el, holott erre csak 2001. január 1-én került sor...). Amint eljött az általuk olyannyira várt dátumváltás, már nem volt értelme tovább várni, élni. Akaraterejük kimerült és még azon a héten meghaltak.

Angol és amerikai egyetemi kutatók sok vizsgálódás után most végre ki merik mondani: “A hit nem csupán az örök kárhozattól véd, de a földi életet is meghosszabbítja". A skót egyetemi klinikán részben olyan idős embereket vizsgáltak, akik soha nem jártak templomba, a kontrollcsoportban azokat figyelték, akik legalább hetente egyszer elmentek imádkozni vagy a misére. Kiderült, hogy az imádkozók, a vallásosak szervezetének ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben magasabb volt, mint a nem imádkozóké. Ez aligha lehet véletlen.

A szkeptikusok erre azt válaszolták: az istenfélő emberek szervezete azért “tisztább", és így védettebb a fertőzések ellen, mert ők többnyire egészségesebb életmódot is folytatnak. Ritkábban dohányoznak, nem isszák le magukat a sárga földig és másokat is segítenek, vagyis pozitív gondolkodásúak, ami lelkileg teszi őket kiegyensúlyozottá. Sajnos azt kell mondanunk: a nem-vallásos emberek között is legalább annyi a nemdohányzó, az antialkoholista - mert az efféle dolgok terén általában nem a vallásosság a választóvonal.

Egy amerikai kutató viszont erre válaszként azt bizonyította be, hogy még a vallásos dohányosok is jobban érzik magukat, mint a hitetlen dohányosok...Ennek oka szerinte az lehet az imán túlmenően, hogy egy pozitívnak tartott nagy közösséghez tartoznak, és ez az érzés ad nekik jobb közérzetet. Ismét mások - szintén az Egyesült Államok hivatalos kutatási kereteit felhasználva - arra a belátásra jutottak, hogy a dohányzásról leszokó emberek 74 százaléka vallásos volt.
Ez is arra utal, hogy van itt még egy tényező, amit jobb híján az “ima" szóval magyarázható, pedig ennél nyilvánvalóan összetettebb jelenségről lehet szó.



A legérdekesebb kísérletet az amerikai Harvard Egyetemen végezték. A vizsgálat tárgya az úgynevezett “Teréz anya-effektus" volt. Önként jelentkező diákoknál előbb lemérték, mennyi az immunglobulin-szintjük, majd levetítették nekik a Teréz anya önfeláldozó életéről, jótetteiről, emberszeretetéről szóló filmet. A vetítés után megismételték a mérést és nagy meglepetésre kiderült: az összes résztvevőnél megnőtt a szervezet ellenálló képességét biztosító anyagok szintje. Még azoknál is, akik rögtön a vetítés után úgy nyilatkoztak, hogy a látott mű “túlzóan vallásos" volt...

Forrás: http://www.astronet.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mágikus hely, ami örökre összeköti a szerelmeseket
  2015-07-14 11:31:01, kedd
 
  4 romantikus magyar legenda helyszíne


Hallottál már a szerelemhozó szikláról? Hát arról, hogy mi közük van a tündéreknek a finom magyar borokhoz? Kis országunk telis tele van érdekes legendákkal, csak meg kell találnunk őket. Ezúttal néhány igen romantikust gyűjtöttünk neked csokorba, melyek helyét egy őszi kirándulás alkalmával akár fel is kereshetitek.

A Rózsakő legendája

Köztudott, hogy a Balaton környéke a legendák gazdag lelőhelye, mintha csak a mesebeli táj megihlette volna az erre járókat, és mindenféle történetekkel színezték volna ki az idők során a táj amúgy is pazar képét.

A Rózsakő legendájáért nem is kell messze menni a múltba. Badacsonyban, Kisfaludy Sándor egykori présházának közelében található, és nevét nem másról, mint Szegedy Rózáról kapta, aki a szájhagyomány szerint gyakran üldögélt rajta Kisfaludyval együtt, elmerülve a táj szépségében.

Valószínűleg innen ered a legenda is, miszerint ha egy szerelmespár egymás kezét fogva, a tónak háttal a kőre ül, szerelmük még abban az évben beteljesedik, és többi nem is választhatja el őket egymástól senki és semmi.

Billege bús szerelmesei

Billege egykori fogadójában Répa Rozi várta a folyton bujdosó, de hozzá mindig vissza-visszatérő Sobri Jóskát - ahogyan azt Eötvös elbeszélésében később a lány bátja, Répa Ferkó elmesélte.

A történet szerint a betyár egy fogadóban találkozott a jóravaló cselédlánnyal, és első pillantásra belészeretett. Noha feleségül nem vehette, a legenda szerint hűen és tiszta szívből szerette, mindenkitől elvárta, hogy kedvesét úriasszonyként kezeljék, és embereit megeskette, hogy halála után is kitartanak mellette.

Így is tett egyikük, aki Sobri halála után, megtörten és megöregedve, de megvitte a hírt a fiatal lánynak, aki akkor már két éve hiába várt szerelmére. Répa Rozi a billegei fogadóból könnyek közt indult szerelme sírjának keresésére - és többé soha senki nem látta őt.

A tokaji bor és a tündérek

Tokaj területét egykoron tündérek lakták, akik boldogan élték mindennapjaikat a mesebeli tájon. A helyi tűzhányó azonban nem hagyta nyugodni őket, sok félelmet és balesetet okozott nekik - állítja a legenda.

Egy napon egy tündér szerelmespár éppen vidáman kergetőzött, amikor a játék hevében a fiú megszédült, és belezuhant a kráterbe, ahol azon nyomban szörnyet halt. Szerelme, a tündérlány, a hegy oldalába kuporodva, keservesen zokogva siratta szerelmét, könnyei pedig eláztatták a földet. A szőlő tehát, ami Tokajban nő, gyümölcsében a tündér könnyeit hordozza, ezért olyan édesek a tokaji borok.

A Tordai-hasadék legendája

Ugyan ma már nem Magyarország területén található, a Tordai-hasadékhoz számos történet kötődik a magyar történelemből.

Ilyen az is, amikor a magyarok Batu kán, és a hozzája csatlakozó kunok elől menekülve itt talált menedéket.

Örökké persze nem bujkálhattak, a kánnak viszont talán nem volt kedve várakozni, így továbbállt, és egy Keme nevű kun vezérre bízta a magyarokat.

Ő felajánlotta, hogy minden kincsükért, és a hat legszebb leányért szabadon engedi őket. A magyarok készen álltak rá, hogy utolsó vérig harcoljanak, de vezérünk, Kendi Gyula húga,Kendi Ildikó öt társával együtt hajlandó volt feláldozni magát.

A nők egyetlen tőrt rejtve a ruhájuk alá, lassan lépkedtek biztos vesztükbe, Keme azonban ahogy meglátta Ildikót, azonnal beleszeretett. Kívánságára megkeresztelkedett, és seregével együtt csatlakozott a magyarokhoz.


Szerző: Zabolai Margit/Bien.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 1028 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1043
  • e Hét: 3259
  • e Hónap: 5154
  • e Év: 55945
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.