Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Gyümölcstál
  2015-07-29 22:11:42, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Színpompás egészség
  2015-07-29 22:02:24, szerda
 
  Színpompás egészség

Az élénk színű növények, gyümölcsök és zöldségek mind-mind egy dologról árulkodnak: fittségről és életerőről. Lássuk, miben és hogyan segíthetnek a sárga termések!

A színek közül a sárga az egyik legintenzívebb. Nem is csoda, hiszen a legerősebben tükrözi vissza a felületére érkező fényt. Ez adja a különleges erejét is, melynek köszönhetően elűzi a fáradtságot és a borús gondolatokat.

Napraforgó

A napraforgómag, valamint a belőle hidegen sajtolt olaj rengeteg aminosavat, ásványi anyagot és telítetlen zsírsavat tartalmaz. Használatával megelőzhető a fogínyvérzés és a vérszegénység. Gondoskodik az erek rugalmasságáról és a jó szívműködésről.
Tippünk: Ha rendszeresen napraforgómagot rágcsálunk, azzal erősítjük az idegeinket. Az egyetlen probléma, hogy magas a kalóriatartalma, ezért csak mértékkel fogyasszuk!

Gyermekláncfű

Sokak szerint gyomnövény, pedig a levelei és a gyökere egyaránt alkalmas az emésztési problémák kezelésére. A máj- és epeműködés fokozására ugyancsak használható. Szabályozza a kiválasztást, és egyben méregtelenít is.
Tippünk: Az étkezések előtt 2-4 hétig fogyasszunk gyógynövényboltokban kapható gyermekláncfű-tinktúrát, mert beindítja az emésztési folyamatot.

Ligetszépe

A ligetszépeolajban lévő gamma-linolénsav az immunrendszerre és a gyulladásos reakciókra is kedvező hatással van. Ennek köszönhetően jól kezelhető vele az ekcémás bőrpanasz, amire a szervezetben fellépő gamma-linolénsav-hiány hajlamosíthat.
Tippünk: Szedése kapszula formájában ajánlott.

Citrom

Nagy mennyiségű C-vitamin van benne, amely segíti az immunrendszert. A megfázásos időszakban ajánlott többet fogyasztani belőle, salátára locsolva segíti a vas felszívódását.
Tippünk: Fejfájáskor tegyünk 1 szelet citromkarikát a halántékára: hűsít, így enyhíti a fájdalmat.






Ananász

Vitaminokat, ásványi anyagokat és egy bromelin nevű enzimet is tartalmaz. Segíti a sebgyógyulást, fehérjelebontó és vízhajtó hatású.
Tippünk: Együnk sok friss ananászt, ha úgy érezzük túl sok folyadék raktározódott el a szervezetünkben. Egy-egy nehéz ebéd vagy vacsora után az emésztésünket is rendbe teszi.

Árnika

Ficam, húzódás, rándulás - a megoldás az árnikakrém! Enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat.
Tippünk: A borogatás is segíthet. Ehhez forrázzunk le 4 teáskanál szárított herbát 1 csésze forró vízzel, és 10 percig hagyjuk állni. Egy pamuttörölközővel itassuk fel, és borogatásként tegyük a fájó testrészre.

Méz

Baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt az egyik legjobb sebgyógyító. A benne lévő ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok a náthával, köhögéssel tarkított téli hónapokban enyhítik a tüneteket.
Tippünk: Ha fáj a torkunk, keverjünk el 1 pohár meleg vízben 1 teáskanál mézet, és naponta többször is gargalizáljunk vele 1-2 percig.

Martilapulevél

Nyálka- és cserzőanyag-tartalma ingercsökkentő hatású, ezért jól alkalmazható légúti hurutok, torokgyulladás esetén.
Tippünk: Igyunk naponta 1 csésze martilapulevélből készült teát. Ehhez forrázzunk le 2 teáskanál szárított virágot negyed liter vízzel, pár percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A kúra maximum 3 hétig tartson!

Orbáncfű

A depresszió egyik leghatásosabb ellenszere. Számos készen kapható gyógytermék alapanyaga.
Tippünk: Igyunk meg naponta 2 csésze orbáncfűteát. Ehhez 1 teáskanál orbáncfüvet forrázzunk le 1csésze forró vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ha nyugtató hatású gyógyszert szedünk, kérjük ki az orvosunk tanácsát!

A sárga jókedvre derít

A sárga növények nem csak a bennük lévő hatóanyagok miatt hatnak pozitívan az egészségre. A színterápia szerint a sárga melegséget sugároz, élénkítő, hangulatjavító hatású, vidámságra ösztönöz. Felidézi a nyarat, ezzel együtt pedig a napsütéses órákat, és a nyaralás emlékét is. További előnye: fokozza az étvágyat, ezért a sárga tányéron felszolgált étel még jobban esik majd!
Tippünk: Használjuk ki a szín jótékony hatását a lakásában is: a nappaliba és az étkezőbe válasszunk sárga színű párnát, függönyt vagy abroszt!

Forrás: Mindmegette.hu -- Érdekességek


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
7 tény, amit nem tudtál a kakaóról!
  2015-07-29 21:55:58, szerda
 
  7 tény, amit nem tudtál a kakaóról!

A kakaónak egész évben szezonja van, akár ital vagy csokoládé formájában, akár sütibe sütve fogyasztjuk...

1. Már a maja és az azték kultúrának is fontos része volt a dél-amerikai esőerdőkből származó kakaóbab, és az őrleményéből előállított finom nedű.

2. Mivel eredeti állapotában kesernyés ízű, ezért csilipaprikával tették különlegesebbé, fűszeresebbé. Európában a 16. században bukkant fel először, és népszerűsége azóta is töretlen.

3. A kakaóport a hántolt és pörkölt babok összezúzásával állítják elő. Aromája akkor a legélvezetesebb, ha magas a kakaótartalma, és lehetőleg nem tartalmaz hozzáadott cukrot.






4. A kakaóvaj a nyers kakaóbab közel felét ez teszi ki. Élelmiszer-ipari felhasználása mellett a kozmetikai termékekben is megtalálható.

5. A mértékkel fogyasztott jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé az egészséges étrendnek is része lehet, hiszen antioxidáns hatással bír.

6. Bár a kakaó az amerikai kontinensről származik, ma már az éves mennyiség 2/3-át Afrikában állítják elő.

7. Amerikában a forró csokit előszeretettel fogyasztják juharsziruppal és zabpehellyel gazdagítva!

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Érdekességek
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Klasszikus túrógombóc
  2015-07-29 21:49:55, szerda
 
  Klasszikus túrógombóc

Hozzávalók:

50 dkg túró
3 tojás
2 dl búzadara
2 evőkanál olaj
10 dkg zsemlemorzsa
csipet só
porcukor
tejföl

Elkészítés:

Áttörjük gondosan a tehéntúrót, majd összegyúrjuk a tojásokkal és a búzadarával. Egy csipet só belekerülhet, és állni hagyjuk 3-4 órát is, hogy megdagadjon a búzadara.

Ha rendben vagyunk, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Kell neki 5 perc körülbelül, de nézzünk meg egyet kettévágva, hogy megfőtt-e. Valószínű: jó lesz. :)

A zsemlemorzsát ekkor megpirítjuk az olajon szép barnás színűre, és a kiszedett, lecsepegtetett gombócokat belehempergetjük.

Tejfölt bekeverünk porcukorral - ízlés szerint ki mennyire édesen szereti - és melegítés után leöntheti vele a gombócait.





Megjegyzés:

Ez a recept anya nagyon régi receptkönyvéből való, én ezt eszem, amióta élek. Nagyon szeretjük. És a képet én készítettem, tényleg ilyen szép! :)

Jó tanács: Ha hagyjuk, hogy megdagadjon a búzadara, később nem fő szét a gombóc.

A receptet és a fotót Lightbluenight küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Mentás dinnyesaláta krémlikőrrel
  2015-07-29 21:47:04, szerda
 
  Mentás dinnyesaláta krémlikőrrel

Hozzávalók:

1/2 görögdinnye
2 kanál citromlé
1 kávéskanál őrölt fahéj
néhány mentalevél
krémlikőr

Elkészítés:

A dinnyéből kiskanállal darabokat szakítunk ki lencsék formájában. Nagyobb keverőtálban először citromlével öntjük meg, majd őrölt fahéjat, és ízlés szerint apróra vágott mentalevelet szórunk rá.

Jól összeforgatjuk, egy ideig hűtőben pihentetjük, majd tálalhatjuk.

Fiataloknak alkohol nélkül, idősebbeknek whiskeys krémlikőrrel, triple seccel, esetleg vodkával önthetjük meg.





Megjegyzés:

A receptet hajduistvan küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Burgonyás rakott máj
  2015-07-29 21:44:53, szerda
 
  Burgonyás rakott máj

Hozzávalók:

2 kg burgonya
50 dkg sertésmáj vagy csirkemáj
hagyma
10 dkg vaj
4 tojás

bors
majoránna

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, sóval feltesszük főni, ha megpuhult, leszűrjük, és a vajjal összetörjük.

A májat szokásos módon a hagymával resztelt májnak elkészítjük.

A burgonya felét tepsibe tesszük, elsimítjuk, rátesszük a májat kevés lével, majd ismét a burgonyát.

A 4 tojást felverjük, és a burgonya tetejére öntjük. Sütőben szép pirosra sütjük.





Megjegyzés:

A receptet Tapuska Istvánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sonkás zöldbableves
  2015-07-29 21:42:46, szerda
 
  Sonkás zöldbableves

Hozzávalók:

25 dkg zöldbab,
15 dkg sovány főtt sonka vagy tarja
2 dl tejföl
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 evőkanál olaj
1 evőkanál finomliszt
1 csokor kapor
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál pirospaprika
1 húsleveskocka
ízlés szerint só

Elkészítés:

A zöldbab két végét és szálkáit eltávolítjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk és finomra metéljük. A forró olajon megfonnyasztjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Rátesszük a zöldbabot, és felöntjük 6 dl vízzel. A húsleveskockával fűszerezzük. Felforraljuk, és a zöldbabot puhára főzzük. Közben a sonkát apró kockára vágjuk, a tejfölt a liszttel simára keverjük. A már puha zöldbabba keverjük a sonkát és beleöntjük a lisztes tejfölt. Beleszórjuk a finomra metélt kaprot, valamint a petrezselyemzöldet, beletesszük nyolcadokra vágott paradicsomot. Jól összeforraljuk, végül a zúzott fokhagymával ízesítjük.

Megjegyzés:

Igen finom és szezonja van!

A receptet Székely József küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 744
  • e Hét: 5258
  • e Hónap: 10296
  • e Év: 140003
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.