Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
További szép ünnepet!
  2015-08-20 22:45:39, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Körömvirág
  2015-08-20 22:24:48, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Cukkinis-gombás rakott tészta
  2015-08-20 22:20:58, csütörtök
 
  Cukkinis-gombás rakott tészta

Hozzávalók:

50 dkg szarvacska tészta
20 dkg gomba
40 dkg cukkini
10 dkg póréhagyma
1 dl olaj
fél csokor petrezselyem

őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió
2 db mozzarella
10 dkg vaj
8 dkg liszt
4 dl tej
4 db tojás

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az olaj felén megfuttatjuk a félkarikára vágott hagymát, rátesszük a szeletelt gombát és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a petrezselyemmel. Összepirítjuk.

Az olaj másik felén megpirítjuk a karikára vágott cukkinit, azt is sózzuk, borsozzuk.

A vajat felmelegítjük, belekeverjük a lisztet, és habzásig melegítjük. Akkor belekeverjük a forró tejet, habverővel simára keverjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük a tojások sárgáját.

Kifőzzük a tésztát forró sós vízben, majd leszűrjük. A tésztát összekeverjük a tejes-tojásos mártással, sóval, borssal, szerecsendióval, és fehérjéből felvert habbal lazítjuk.

Kivajazott, morzsázott tepsibe vagy formába tesszük a tészta felét, arra a gombát és a cukkinit, majd a maradék tésztát. Tetejére reszeljük a sajtot.

Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk 30-40 percre. A sütőből kivéve pihentetjük 10 percet, majd szeleteljük és tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Rendes Melinda küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sertéskrokett franciasalátával
  2015-08-20 22:17:21, csütörtök
 
  Sertéskrokett franciasalátával

Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús (sovány)
50 dkg burgonya
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma

kakukkfű
fehérbors
curry por
kurkuma
őrölt kömény
2 db tojás
A bundázáshoz:
zsemlemorzsa
A franciasalátához:
1 kg franciasaláta zöldségkeverék
4-5 db burgonya
2-3 db alma
4-5 db csemege uborka
1 db lilahagyma
A tartármártáshoz:
6 dl tejföl
3 dl majonéz
mustár
almaecet
balzsamecet

őrölt bors
cukor

Elkészítés:

A sertéskroketthez a burgonyákat megpucolom, apró kockákra vágom, sós vízben megfőzöm, a főzővizet leöntöm róla és összetöröm, majd hagyom hűlni.

Egy nagyobb tálban összekeverem a darált húst a reszelt hagymákkal, a tojással, az áttört burgonyával. Fűszerezem ízlés szerint, összegyúrom,





majd kisebb gombócokat formálok, amiket hengerré sodrok és meghempergetem zsemlemorzsában.





Bő, forró olajban kisütöm.

A franciasalátához a zöldséget megfőzöm sós vízben, a kockára vágott burgonyát egy kicsit később rakom a főzővízbe. Ha megfőtt, leszűröm, és hagyom kihűlni, majd összekeverem a tartármártással.

A tartármártáshoz a tejfölt, a majonézt, ízlés szerinti mustárt, sót, cukrot, almaecetet és 1 kis kanálnyi balzsamecetet összekeverek, meghintem borssal, majd belekockázom a megpucolt almákat és a csemegeuborkát is. A lilahagymát egészen apró kockákra vágom, és ezt is hozzáadom a mártáshoz.

Salátalevélen tálalom a franciasalátát a kisült sertéskrokettekkel.





Megjegyzés:

Ízletes, könnyű ebéd vagy vacsora.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Őszibarackos gratin (crumble)
  2015-08-20 22:13:08, csütörtök
 
  Őszibarackos gratin (crumble)

Hozzávalók:

2 dl rostos őszibaracklé
kb. 4 evőkanál cukor
8 érett őszibarack
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál mandulalikőr (pl. Amaretto)
10 dkg darált hántolt mandula
10 dkg liszt
15 dkg vaj
1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Az őszibaracklét egy lábaskába öntjük, hozzáadjuk a cukrot, és szelíd tűzön a felére beforraljuk, hagyjuk kihűlni. Az őszibarackokat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, vékony gerezdekre vágjuk, meglocsoljuk kevés citromlével, hogy meg ne barnuljanak.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

Az őszibarackléhez adjuk a likőrt, összeforgatjuk az őszibarackkal, majd kivajazott sütőtálba öntjük.

A maradék vajat a liszttel, a fahéjjal és az őrölt mandulával összemorzsoljuk, az őszibarack tetejére szórjuk egyenletesen.

Előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.





Megjegyzés:

Önmagában is nagyon finom, de vaníliafagylalttal kínálva mindent visz! :)

A receptet és a fotót Mimichka küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Darált hússal rakott tészta
  2015-08-20 22:10:12, csütörtök
 
  Darált hússal rakott tészta

Hozzávalók:

40 dkg fodros (durum) tészta
50 dkg darált hús (sertés, baromfi, stb.)
1 nagy fej vöröshagyma - finomra vágva
4 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva
25 dkg gomba - szeletelve
15 dkg vegyes színes paprika - aprítva
25 dkg brokkoli
5 cl olaj
1 csokor petrezselyem - aprítva
2 tojás
1 nagy pohár tejföl
őrölt fehérbors
kakukkfű
majoránna
ételízesítő
15 dkg reszelt sajt


Elkészítés:

Felhevített olajon megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd a húst fehéredésig pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a gombát, a paprikát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, majoránnával, petrezselyemmel fűszerezzük, kb. 15 percig pároljuk.

Közben a tésztát sós, ételízesítős vízben megfőzzük, leszűrjük, kevés olajjal összekeverjük. Sós vízben puhára főzzük a brokkoli rózsáit, gyenge szárait, leszűrjük és apróra összevágjuk.

A tojásokat összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a tésztával, a húsos ragúval, a brokkolival és a sajt felével.

A tésztát kiolajozott hőálló tálba simítjuk, meghintjük a maradék reszelt sajttal, és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 15 percig, enyhe pirulásig sütjük.

Tálalásnál tejföllel kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Szederkrémleves
  2015-08-20 22:08:15, csütörtök
 
  Szederkrémleves

Hozzávalók:

60 dkg fekete szeder (fagyasztott is lehet)
5 dl erdei gyümölcsös joghurt
1-2 dl tej
méz vagy édesítő (ha nem elég édes)
A tetejére:
felvert tejszínhab porcukorral

Elkészítés:

A szedret a joghurttal összeturmixoljuk, hígítjuk kevés tejjel, ha szükséges, édesítjük.

Lehűtjük, és tejszínhabbal tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Körözöttel töltött paprika
  2015-08-20 22:06:22, csütörtök
 
  Körözöttel töltött paprika

Hozzávalók:

A harmados körözötthöz:
20 dkg juhtúró
20 dkg tehéntúró
20 dkg vaj
1 közepes fej vöröshagyma finomra reszelve
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 evőkanál pirospaprika
Valamint:
zöldpaprika

Elkészítés:

A harmados körözött anyagait összekeverjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd a habosra kevert körözöttel megtöltjük. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.





Megjegyzés:

Tálaláskor szeletelve is tehetjük a tányérra.

A receptet Papusmaci küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Nagyanyó-kenyér
  2015-08-20 00:44:45, csütörtök
 
  Kányádi Sándor: Nagyanyó-kenyér





Búzát vittem a malomba,
hej, de régen volt,
amikor még a Küküllőn
malom duruzsolt.

Megőröltem a búzámat,
lisztje, mint a hó,
Örült neki a ház népe,
kivált nagyanyó.

Sütött is az új búzából
olyan kenyeret,
illatára odagyűltek
mind a gyerekek.

Azóta is azt kívánom:
legyen a világ
olyan, mint a búza közt
a kék búzavirág.

Mindenkinek jusson bőven
illatos-fehér,
ropogósra sütött, foszlós
nagyanyó-kenyér!


 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Fekete kenyér
  2015-08-20 00:44:09, csütörtök
 
  Petőfi Sándor: Fekete kenyér





Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.


 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 297 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1099
  • e Hét: 3313
  • e Hónap: 17218
  • e Év: 146925
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.