Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Krumplipüré padlizsánba bújva
  2015-08-29 23:58:11, szombat
 
  Krumplipüré padlizsánba bújva

Hozzávalók:

1-2 db hosszúkás padlizsán
olaj

A krumplipüréhez:
főtt krumpli
tej
vaj

szerecsendió

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, és szeletelőn hosszanti irányban 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. Megsózzuk. Állni hagyjuk. A levét papírtörlővel leitatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pár percig sütjük. Papírtörlőre szedjük.

A krumplipürét hagyományosan elkészítjük, de egy kicsit sűrűbbre hagyjuk.

1-1 szeletet egymással keresztezünk, és 1 kanálnyi krumplipürét rejtünk el benne. Ráhajtjuk a széleit.





Köretként adhatjuk bármilyen hús mellé, én zöldségfasírttal kínáltam.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gombafejek sonkával töltve
  2015-08-29 23:57:36, szombat
 
  Gombafejek sonkával töltve

Hozzávalók:

12 nagyobb csiperke gomba
20 dkg gépsonka
10 dkg trappista sajt
1 kis tubus majonéz
1 evőkanál tejföl

őrölt bors
mustár
porcukor
metélőhagyma
citromlé
salátalevél

Elkészítés:

A gombák szárát kitörjük, a fejeket mosás után citromos, sós vízben megpároljuk.

A gombafejeket a főzővízből tésztaszűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük.

A töltelékhez a sajtot durvára reszeljük, a sonkát rövid, vékony metéltre összevágjuk.

A majonézhez tejfölt keverünk, és ízlés szerint mustárral, porcukorral, sóval és borssal ízesítjük. Belekeverjük a sonkát és a sajtot, majd kihűlt gombafejekbe töltjük. A tetejére metélőhagymát vagdosunk.

A gombafejeket salátalevelekre ültetve tálaljuk, és a kész tálat paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Móningerné Balázs Erika Eszter küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Pudingos málnatorta
  2015-08-29 23:55:44, szombat
 
  Pudingos málnatorta

Hozzávalók:

egy 24 centis tortához:
A piskótához:
3 tojás
10 dkg liszt
7 dkg cukor
fél teáskanál sütőpor
A krémhez:
1 csomag puding (puncs)
3 evőkanál cukor
4 dl tej
A tetejére:
25 dkg málna
1 csomag tortazselé

Elkészítés:

Az egész tojásokat krémessé keverem a cukorral. A lisztet alaposan összekeverem a sütőporral, és óvatosan beleforgatom az előbb kikevert masszába. Kikent (vagy sütőpapírral bélelt) formába beleöntöm a tésztát, és 175 fokon 15-20 percig sütöm. Mikor kész, óriás tányérral összefogom, s egyszerűen átborítom, hagyom kihűlni.

A pudingport 8 evőkanál tejjel és a cukorral kikeverem, a maradék tejet felfőzöm, s így készítem el a pudingot.

A pudingot a kihűlt tészta alapra öntöm. A gyümölcsöket felpakolom rá. A zselét a csomagoláson található instrukciók szerint elkészítem, és bevonom vele. Hűtőbe teszem minimum 30 percre.





Megjegyzés:

Diétázók is bátorkodhatnak elkészíteni, ehhez használjunk 1,5%-os tejet és folyékony édesítőszert, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.

Bármilyen gyümölcsből készíthető. Nálunk a puncspuding és a málna kombinációja a kedvenc.

Ha nem elég kemény a tészta masszája, akkor a tészta nehezebben kivehető lesz a formából, s nem lesz olyan puha az állaga. Viszont ha túl kemény krémmé dolgozzuk ki, akkor nagyon kimászik majd a sütőformából, és az alakja roncsolódhat. (Irányadó lehet: habverő géppel dolgozva körülbelül 2-3 perc max. fokozaton.)

További tapasztalat: sütőpapírral bélelt forma helyett jobban járunk, ha valóban jó alaposan kivajazott sütőformával dolgozunk.

A tortazselét a leírtaknak megfelelően készítsük el, s vigyázzunk a helyes időpont megválasztásával, nehogy túl hamar öntsük rá a tortára, s az egészet magába szívja a tészta!

A receptet és a fotót Lunaria küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sertésborda rajnai rizlingben párolva
  2015-08-29 23:55:10, szombat
 
  Sertésborda rajnai rizlingben párolva

Hozzávalók:

1 kg kicsontozott sertéskaraj
1-2 db alma
3 dl rajnai rizling
1 kis fej lilakáposzta
15 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál paradicsompüré
5 dkg liszt
ecet
cukor

olaj

Elkészítés:

A lilakáposztát vékonyra szeletelem, enyhén sózom, félórát állni hagyom. A karajt felszeletelem, kiklopfolom, sózom, lisztbe forgatom. Kevés forró olajban a hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütöm, a serpenyőből kivéve egy tányéron félreteszem.

A visszamaradt olajba adom a paradicsompürét, 1-2 percig pirítom. Felengedem 2 dl rajnai rizlinggel és kevés vízzel. Mikor felforrt, belerakom a karajszeleteket, lefedve lassú tűzön puhára párolom.

Amíg a hús készül, a füstölt szalonnát apró kockára darabolom, egy serpenyőben üvegesre sütöm. Egy kávéskanálnyi ecettel és kevés vízzel felengedem. Beleadom a sóban áztatott káposztát, természetesen előtte kézzel kifacsarom. Ízesítem cukorral. Az almát meghámozva és cikkekre vágva hozzáadom, felöntöm a maradék 1 dl borral, lefedve készre párolom.

Két szelet karajt tálalok egy tányérra, mellé halmozok a párolt almás káposztából, és hagymás pirított burgonyával körítem, meglocsolom a hús szaftjával.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tojásos rolád
  2015-08-29 23:54:36, szombat
 
  Tojásos rolád

Hozzávalók:

6 db főtt tojás
20 dkg gépsonka
4-5 db savanyú uborka
1-2 fej lilahagyma
1 alma
2 dl tartármártás
1 húsleveskocka
2 evőkanál étkezési zselatin

Elkészítés:

A hozzávalókat apróra kockázzuk, majd 2 dl tartármártással összekevjük. A húsleveskockát 1 dl vízben felforraljuk, majd ebben a lében feloldjuk a zselatint.
A végén mident összekeverünk, folpackkal kibélelt őzgerincformába öntjük, és hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:

A receptet H.Orsi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette-hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Halkocsonya reggelire a tegnapi halászléből
  2015-08-29 23:53:13, szombat
 
  Halkocsonya reggelire a tegnapi halászléből

Hozzávalók:

tegnap készített halászlé
ízlés szerint fűszerek
pirított kenyérszeletek

Elkészítés:

A tegnap készített halászléből este kiveszem az esetleg benne maradt halszeleteket, ha filéből készült a halhús, benne maradhat, csakúgy, mint a belsőségek. Este, lefekvés előtt a halászlevet hűtőbe vagy hűvös helyre teszem, így reggelre megkocsonyásodik.

Reggel kenyérszeleteket pirítok, kanállal ezekre szedek a halkocsonyámból, igény szerint sózom, borsozom, megszórom őrölt pirospaprikával, vagy megkenem piros arannyal, esetleg csípős paprika krémmel.

Vendégeimnek ébredés utáni meglepetés reggelinek tálalom, aki nem vezet, aznap megúsztathatja a halat egy könnyű fehér, vagy rozé borral.

Megjegyzés:

Egy bográcsban készült halászlé maradékának isteni másnapi reggelije, nálunk rendszerint bevált étel. Ha felélesztjük az előző napi tüzet, a kenyeret azon is piríthatjuk, úgy kicsit füstös ízzel a legjobb!

Gyakorlott halevőknek az sem okoz gondot, ha a szálkás halszeletek benne maradnak. Hűvösebb nyár végi éjszakákon a bográcsban is megkocsonyásodik.

Erről a finomságról először Fekete István Tüskevár című regényében, majd a belőle készült filmsorozatban, Matula bácsitól hallottam, többször kipróbáltam, bevált, mindenkinek ajánlom!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Napraforgó tábla
  2015-08-29 23:50:51, szombat
 
 


Napraforgó tábla
(fotó: Vimola Ágnes)

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Csillaghullás
  2015-08-29 23:48:13, szombat
 
  Illyés Gyula: Csillaghullás





Oda lett hát ez a nyár is.
Rövidül a nap megint.
Hull a csillag - úgy zuhan le,
ahogy csüggedt kéz legyint.
Kőasztal, bor, kora este,
élvezném még idekint,
csak a sorsa-únta csillag
üt sziven, ahogy legyint,
s leejtődik, hosszu ivben. -
Ki dobta el? És miért?
Abban a nagy legyintésben
benne az is, hogy: ne kérdd.
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Augusztusi csillagok
  2015-08-29 23:46:12, szombat
 
  Szakonyi Károly: Augusztusi csillagok
(részlet)






Békességes nyár lengi át a kerteket. Meleg, tikkasztó, bódító augusztusi nyár. A tűzforró nappalok után gyönyörűek a csillagos éjszakák. Kiül az ember a bársonyosan sötétlő ég alá, s a fák fekete koronája felett kigyúló csillagokat nézi. Mások az őszi, a téli, a tavaszi csillagképek - a nyáriak augusztusban pompáznak igazán. A Tejút most északnyugat felől szeli át délkeletnek az eget; az eleje táján ott vibrál a három legfényesebb - a Lant, a Hattyú meg a Sas egy-egy csillaga. De amott a Göncöl is, a gyermekkori ismerős; aztán a számtalan, a titkukat őrző távoliak, a parányiak, a fel-felcsillanók. S néha átfut a sötéten egy zuhanó, elvesző, a messzeséget és végtelenséget szívszorítóan érzékeltető. Körülfog a csend. Körülfog a Mindenség. Ülsz egy bolygón, a milliárd, a megszámlálhatatlan közül egyen... Egy nem is túl nagyon, a sem eleje-sem vége Létezésben.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Augusztus, nyárutó
  2015-08-29 23:42:41, szombat
 
  Reményik Sándor: Augusztus, nyárutó





Augusztus, nyárutó...
A Göncöl tengelye,
Mint roppant égi óramutató,
Némán, merőn mutat már ősz fele
Kigyúlt hajók
Suhannak át az égbolt tengerén,
Némán, szorongó szívvel nézem én
Ott fenn egy fagyos, zuzmarás ajak
A forró csillagokra rálehel, -
S hullnak, mint itt lenn a falevelek.
A csillagok hamarabb kezdik el...
Mi jön? Mi megy?
Mi hull le még?
Nem volt a csillaghullásból elég?
Kigyúlt hajók
Suhannak át az égbolt tengerén,
Jelek, csodák...
Némán, szorongó szívvel nézem én.
Egy új teremtés reggele előtt
Ez tán az Isten vajúdó, szent láza
És itt lenn nincs, aki megmagyarázza.


Link

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 297 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 522
  • e Hét: 3394
  • e Hónap: 8432
  • e Év: 138139
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.