Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Szeder
  2015-08-04 22:26:34, kedd
 
  Most kezd érni - hoztam egy kis kostolót:



 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Gazpacho, a folyékony saláta
  2015-08-04 21:39:11, kedd
 
  Gazpacho, a folyékony saláta

Ha igazi nyári levesre vágyunk, érdemes kipróbálni a spanyol konyha klasszikusát, a hideg paradicsomos-fűszeres levest, a gazpachót!

Ez a hideg zöldségleves nagyon régóta étlapon van a spanyoloknál. A földeken dolgozó munkások mindennapi eledelének számított. Eleinte a száraz kenyeret házasították össze az olívaolajjal, kevés ecettel, némi fokhagymával és mandulával, mint az ókori római legionáriusok is tették, aztán a hódítások következtében Európába kerülő paradicsom és paprika is a levesbe férkőzött. Azóta elválaszthatatlanok.





Finom, olcsó, pofonegyszerű és még finom is!

Állítólag az első adagot maga Kolumbusz keverte ki, aki a hosszú útra nagyobb adag hagyományos gazpachoval töltött hordót vitt, majd az Andokban termő paradicsommal bolondította meg.

Az eredetileg andalúz fogás mára elterjedt egész Spanyolországban, kedvelt Portugáliában, valamint Latin-Amerikában, és az egész világon ismerik és szeretik. A levest III. Napóleon spanyol felesége, Eugenia de Montijo vitte át Franciaországba és tette ismerté. Észak-Spanyolországot a XX. század első felében nyerte meg magának az étel.

A gazpacho receptjére is igaz: ahány ház, annyi szokás. Az alapanyagok és a fűszerek variábilisak, nem beszélve a leves sűrűségéről, a hozzá kínált falatokról, de mégis nagyjából egyre gondolunk, amikor a nyári hónapokban egy árnyas kerthelységben rendelünk egy tálnyi gazpachot.

Létezik egy tejszínnel dúsított változata is, ez az Arranque. Itt a levesbe kerülő víz nagy részét tejszínnel helyettesítik.





Tejszínnel dúsított gazpacho, az arranque

Az antequerai gazpacho majonézzel és citromlével készül, a grenadai verzióba viszont kömény kerül. Van, ahol mentát tesznek bele, fenyőmagot vagy sózott tőkehalat. Córdobában negyedbe vágott tojással és sonkával bolondítják a levest.

A spanyol falvakban a mai napig a desszert előtt kínálják a gazpachot. De tökéletes előétel, délutáni frissítő vagy nyáresti vacsora.


Ha kedveljük a csípős ízeket, akkor érdemes a levesbe néhány csepp Tabasco szószt tenni.
Kevés tejföllel krémesíthetjük a gazpachot.
A kimagozott, héjától megszabadított paradicsom helyett lehet paradicsomlevet is használni.
Ha azt szeretnénk, hogy tényleg hűs legyen a leves, érdemes hűtött tálakban vagy jégkockákkal szervírozni.
A gazpachohoz kínálhatunk sonkát, avokádót, esetleg tortilla chipset, de egy kis hideg sült csirkével is jó párost alkotnak.





Apróra vágott zöldségekkel gazdagíthatjuk

Gazpacho

Hozzávalók:
70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus
1 közepes méretű uborka
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg szárított fehér kenyér
1/2 l víz
4 evőkanál olívaolaj
1 bő evőkanál borecet

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozott uborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok.





Kevés alapanyag kell hozzá, de nyár mindenképpen!

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Előétel
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Hideg levesek - főzés nélkül
  2015-08-04 21:34:29, kedd
 
  Hideg levesek - főzés nélkül

A forró nyári napokon nem csak a hideg ételek okoznak élvezetet, hanem az is, ha elkészítésükhöz semmiféle - a meleget még tovább fokozandó - eszközt sem kell használni. A nyári hőség legjobb és leghűsítőbb fogásai a különféle hideg levesek.

A nyári levesek legismertebb fajtája a gyümölcsleves, amit általában főzve és aztán lehűtve szoktunk kínálni. Ám a hideg leveseket ennél egyszerűbben úgy is kreálhatunk, ahogy a nálunk melegebb nyarakat megélő spanyolok készítik a gazpachót. A jéghideg, gyakorta jéggel szervírozott zöldségleves nyomdokain haladva készíthetünk másféle zöldség-, illetve gyümölcsleveseket.

Ezeknek a leveseknek az elkészítéséhez egyetlen eszköz elengedhetetlen: egy jó turmix vagy botmixer. Ez az az eszköz, ami biztosítja, hogy a hozzávalók teljes mértékben összekeveredjenek, s az alapanyagokból egyfajta emulzió jöjjön létre. Ennek a módszernek köszönhetően lehet tökéletesen homogén leveseket készíteni, akkor is, ha olívaolaj vagy tejszín is gazdagítja a levest.





Spanyol előételek, elöl a gazpacho, a nemzeti kedvenc

A különféle zöldséges és gyümölcsös levesekhez nem csak tejszínt használhatunk, hanem tejfölt, joghurtot vagy kefirt is. Minden esetben a hozzáadott tejtermékekkel együtt turmixoljuk le az alapanyagokat.

Érdemes tanulnunk a bolgároktól is: az ő hideg joghurtos uborkalevesük is remek frissítő, ebben csupán joghurt, uborka, kapor és fokhagyma van. Ha gazdagabb változatot szeretnénk, kipróbálhatjuk az orosz okroshkát, amelynek szintén uborka és joghurt az alapja, de ebben retek, újhagyma és főtt tojás is van, még maradék főtt hússal is gazdagítható.

Aki szereti a kovászos uborkát - és ki ne szeretné?! -, készíthet levest is belőle: ezt sem kell főzni, és a finom lé sem vész kárba!





Savanyú vagy kovászos uborkából is készíthetünk levest, igazi frissítő!

A hidegen készített levesek másik sarokpontja a fűszerezés. Amíg a főzéssel készített leveseknél a fűszerek íze a hosszas főzés és a hő hatására oldódik bele a levesbe, s legtöbb esetben a fűszereket a tálalás előtt eltávolítjuk a levesből, addig a hő közreműködése nélkül készülő társaiknál más metódust kell alkalmaznunk. A hideg leveseket őrölt fűszerekkel ízesítjük, majd a kész levest lehetőség szerint néhány órát vagy akár egy éjszakát is a hűtőbe téve hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.





Friss, fűszeres, de könnyű, hűsítő levesek ideálisak a melegben

A hidegen készített levesek megbolondíthatóak különféle levesbetétekkel, tálaláskor kínált plusz ízekkel, textúrákkal. A gyümölcs- és zöldséglevesek esetén a legkézenfekvőbb, hogy a levesben lévő összetevők közül 1-2 fajtából apró kockára metélt darabokkal gazdagítjuk a levest. Pirított csonthéjasokkal, vékonyra szelt mandulával, tört dióval, mogyoróval, fenyőmaggal vagy bármilyen más maggal is megszórható a leves, jellegétől és ízesítésétől függően. De egy kevés ropogósra sütött bacon vagy fűszeres crouton is igen jó kiegészítője lehet egy hideg zöldséglevesnek.





A joghurtos uborkaleves friss kaporral kimondottan frissítő, üdítő meleg időben

A szilárd állagú kiegészítők mellett folyékony extrákkal is turbózhatunk a leveseinken. A hideg zöldséglevesekhez ízesített olívaolajat, különféle balzsameceteket kínálhatunk, sőt a csípősebb, extrémebb ízek kedvelői egy kevés tabascóval vagy édes chiliszósszal, halszósszal, Worcestershire szósszal esetleg szójaszósszal is ízesíthetik az elkészült leveseket.





Krémes málnaleves

Az édesebb hangvételű gyümölcsleveseknek - az önmagukkal való gazdagítás mellett - szintén jól áll a pirított csonthéjas, de különféle habokat is ültethetünk a leves tetejére. Főtt tojásfehérje halmokkal vagy friss tejszínhabgaluskákkal is gazdagíthatjuk, sőt még apróbb marshmallow, azaz pillecukor csónakok is úszhatnak a levesek tetején. A gyümölcsleves likőrökkel, szirupokkal is ízesíthető, amelyet az egyéni ízléseknek eleget téve érdemes a már tálalt levesbe tenni.

Gazpacho

Hozzávalók:
70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus
1 közepes méretű uborka
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg szárított fehér kenyér
1/2 l víz
4 evőkanál olívaolaj
1 bő evőkanál borecet

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozott uborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok.





A gazpachóval nem lehet betelni!

Hideg dinnyeleves

Hozzávalók:
1 galia dinnye
1 mézharmat dinnye
2,5 dl 30%-os tejszín
2 dl tej
2 ek méz
csipet só
1 ek fehér rum
kevés őrölt szerecsendió

Elkészítés: A dinnyéket félbevágom, a magos belső részt egy szűrőbe szedem, a gyümölcshúst karalábékanállal kiszedem. Magas falú edénybe teszem, ráöntöm a magos részről lecsöpögött levest, hozzáadom a mézet, a tejszínt, tejet, sózom és egy botmixerrel krémesre simítom. Kevés szerecsendiót adok hozzá és fehér rummal bolondítom. Hűtőbe téve alaposan lehűtöm és dinnyehéjban, pár gömbnyi dinnyével tálalom.





Krémleves sárgadinnyéből

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Előétel
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Nyári hűsítő gyümölcslevesek
  2015-08-04 21:26:02, kedd
 
  Nyári hűsítő gyümölcslevesek

A nyár elképzelhetetlen a hűs, édes, fűszeres, gyümölcsös levesek nélkül. Anyáink meggylevese után manapság már sokféle módon, sokféle gyümölcsből készíthetünk hűsítő levet, amit akár leves formájában, akár desszertként is fogyaszthatunk.

A gazdag nyári kínálatnak köszönhetően sokféle gyümölcslevest készíthetünk igen sokféle módon. A klasszikus alapokon nyugvó gyümölcslevesek esetében a gyümölcsöt legtöbb esetben sós-édes, fűszerekkel gazdagított vízben főzzük, majd ezután tejföllel behabarjuk.





A meggyleves igazi klasszikus

A gyümölcslevesek manapság már gyakorta készülnek tejszínnel, teljes tejjel vagy az egészséges életmód jegyében a megfőtt gyümölcs egy részét botturmix segítségével krémesítve sűrítik be a leveseket. Ezen kívül nagyon jó és tetszetős megoldás a keményítővel való sűrítés. Ebben az esetben - szemben a liszttel történő sűrítéssel - a gyümölcs élénk színe nem veszik el, viszont azzal számoljunk, hogy a tévhitekkel ellentétben a keményítő használata sem a fogyókúrázók, sem pedig a cukorbetegek esetében nem jelent jó megoldást, így nekik javasolt a turmixolt tartalommal való sűrítés.

A klasszikus habarással történő sűrítés is jól variálható. A tejföl helyettesíthető joghurttal, ízvilágtól függően kefirrel. A finomliszt helyett a habarásba kerülhet tönkölyliszt, illetve választhatók másféle lisztek is, csak arra figyeljünk oda, hogy ezek a teljes kiőrlésű lisztek megváltoztathatják a habarás és ebből kifolyólag a leves színét, s lehet, hogy rendkívül egészséges, de kevéssé esztétikus lesz a végeredmény.





Akár desszertnek is beillik egy gazdag gyümölcsleves

A leveseket alapvetően cukorral vagy mézzel szoktuk édesíteni, de rizssziruppal, agavesziruppal, juharsziruppal, nádcukorral vagy akár gyümölcsszörppel, -sziruppal is készíthetők. A gyümölcs fajtájától, a mi ízlésünktől és a fűszerezéstől is függ, hogy mennyi édesítésre van szükség.

A gyümölcsleveseink klasszikus fűszere a fahéj és a szegfűszeg, valamit a citrom héja. Ezek a jól bevált elemei a legtöbb kompótnak is, ami alapvetően csak egy sűrítésben térnek el a gyümölcslevesektől. Ezeknek a - leveshez használt - fűszerek köre nyugodtan bővíthető. A piros gyümölcsökhöz nagyon jól megy a zöldbors és a kardamom, szinte bármely gyümölcslevesben megállja a helyét a szerecsendió, a limelevél és a vanília. A gyümölcslevesekhez még adhatunk friss zöldfűszereket is. Ezek azon felül, hogy ízesítik a levest még dekorációként is szolgálhatnak. Például egy eperlevesbe nagyon kellemes partner a bazsalikom, de akár meggyhez vagy cseresznyéhez is adhatjuk.





Zamatos eperből is készülhet hideg leves

A citromhéj használatakor minden esetben figyeljünk oda, hogy a héj alatti fehér rész ne maradjon a levesbe kerülő darabon, mert elkeserítheti a levesünket. A citrom mellett nyugodtan dolgozhatunk lime-mal vagy naranccsal, ezeknél is lényeges odafigyelni, hogy csak és kizárólag a héjuk kerüljön a levesbe.

Ha hosszabb ideig hűtjük vagy csak másnap szeretnénk kínálni a levest, akkor a fűszereket érdemes kiszedni belőle, mert a hosszú állásban túlontúl markáns ízt adhatnak a levesnek, ahelyett, hogy a gyümölcsben rejlő aromákat erősítenék. Épp ezért jó a fűszereket kis gézzacskóban vagy fűszertojásban a leveshez adni. Így az ízüket tökéletesen átadják, de nem kell órákig pecázgatni őket s senki sem haraphat rá egy-egy kósza darabra.





Vegyesen is használhatjuk a gyümölcsöket

A kész levest először hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni (erre rásegíthetünk egy kis hideg vizes fürdővel), majd a hűtőben teljesen hűtsük ki. Tálaláskor tejszínhabbal, tojáshabgaluskával, édes tejben főtt salzburgi galuskával, pirított csonthéjasokkal, friss gyümölcsdarabokkal, esetleg valamilyen sziruppal is megbolondíthatjuk, de adhatunk a leveshez egy kis likőrt, pálinkát, rumot vagy vaníliaesszenciát is.

A főzés sem elengedhetetlenül szükséges a gyümölcsleveseknél. Ha gyorsan szeretnénk eredményt, akkor a gyümölcshúst a tejszínnel és a zúzott fűszerekkel, valamit a megfelelő mennyiségű porcukorral, mézzel vagy sziruppal összeturmixoljuk, és egy rövid hűtőben való ízösszeérést követően már tálalható is.

Hideg dinnyeleves




Hűsítő dinnyeleves

Hozzávalók:
1 galia dinnye
1 mézharmat dinnye
2,5 dl 30%-os tejszín
2 dl tej
2 evőkanál méz
csipet só
1 ek fehér rum
kevés őrölt szerecsendió

Elkészítés: A dinnyéket félbevágom, a magos belső részt egy szűrőbe szedem, a gyümölcshúst karalábékanállal kiszedem. A húst magas falú edénybe teszem, ráöntöm a magos részről lecsöpögött levet, majd hozzáadom a mézet, a tejszínt, sózom és egy botmixerrel krémesre simítom. Kevés szerecsendiót adok hozzá és fehér rummal bolondítom. Egy kis tejjel felhígítom, majd hűtőbe téve alaposan lehűtöm.
Dinnyehéjban, pár gömbnyi dinnyével tálalom.

Fűszeres szilvaleves

Hozzávalók:
1 kg szilva vagy ringló
3 ek akácméz
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
csipet só
10 szem kardamom mag
6 szárított lime levél
1/4 rúd fahéj

Elkészítés: A szilvát megpucolom, majd annyi vízben, ami elfedi, felteszem főni. Fűszertojásban melléteszem a kiválasztott ízeket és csipetnyi sóval megfőzöm a szilvát. A vége felé hozzáadom a mézet, a tejszínt és legvégén a tejet. Alaposan lehűtve kínálom.





A szilvaleves fűszeresen az igazi




Főzés nélkül is készülhet gyümölcsleves gyümölcspüréből

WM

Forás: Mindmegette-hu -- Előétel
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Cukkini-lecsó
  2015-08-04 21:14:48, kedd
 
  Cukkini-lecsó

Hozzávalók:

2 fej hagyma
1 kg cukkini
50 dkg paradicsom
3 evőkanál olívaolaj
3-4 gerezd fokhagyma
kevés bors

fűszerpaprika
oregánó
bazsalikom

Elkészítés:

A hagymát finomra vágom, és az olajban megdinsztelem. A cukkinit kb. 1*1 cm-s kockákra aprítom, és megforgatom, erős tűzön pirítom a hagymán pár percig. Megsózom, ízlés szerint fűszerezem, és lefedve, a tüzet mérsékelve félpuhára párolom. Ekkor kerül bele a meghámozott, felkockázott paradicsom, amivel készre főzöm.





Megjegyzés:

Ha valaki nem diétázik, kevés füstölt sajttal fűszerezheti a végén, amit épp csak ráolvaszt a kész étel tetejére. 90 napos keményítőnapjára választékbővítésnek jó.

A receptet Zsocimoci, a fotót Mona1982 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Lecsós karajszeletek tarhonyával
  2015-08-04 21:12:57, kedd
 
  Lecsós karajszeletek tarhonyával

Hozzávalók:

4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet karaj csont nélkül
8-10 db paprika
1 db hegyes erős paprika
6 db paradicsom
2-3 fej vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna

őrölt bors
étolaj
pirospaprika
1/2kg tarhonya

Elkészítés:

A tarhonyát kevés olajon arany barnára pirítjuk, majd felöntjük 2,5x-es sós forró vízzel és készre pároljuk.

A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A paprikát, paradicsomot és a vöröshagymát felkarikázzuk. A szalonnát apró kockára vágjuk.

A szalonnát kipirítjuk, a pörcöt kiszedjük és a visszamaradt zsiradékban átsütjük a karajszeleteket. A hússzeleteket félre tesszük. Az edénybe /amibe a húst sütöttük/ megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, pörcöt, sózzuk, rászórjuk a pirospaprikát és 10-15 percig pároljuk. A húst a lecsóba rakjuk és egyet forralunk rajta. A lecsót ne főzzük nagyon szét!

Tálalásnál a lecsót a húsra szedjük és tarhonyával kínáljuk.





Megjegyzés:

Jó étvágyat kívánok hozzá!

A recepetet kautz1009 küldte, köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Zöldborsóleves csipetkével
  2015-08-04 21:10:51, kedd
 
  Zöldborsóleves csipetkével

Hozzávalók:

3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
50 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
petrezselyem
olívaolaj
marhahúsleveskocka
liszt
1 db tojás
őrölt pirospaprika
őrölt feketebors

Elkészítés:

Az olajon megdinsztelem a felaprított hagymát, a végén hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, a zöldségeket, majd beleteszem a borsót is. Teszek hozzá egy kevés lisztet, megszórom paprikával, s felengedem vízzel. Adok hozzá húsleveskockát, borsot, hagyom főni.

Elkészítem a csipetke tésztáját. Amikor már majdnem megfőtt a leves, belemorzsolom a csipetkét, és beleteszem az aprított petrezselymet is.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 297 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1706
  • e Hét: 3920
  • e Hónap: 17825
  • e Év: 147532
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.