|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2015-08-06 22:43:30, csütörtök
|
|
|
A mindenre jó kukorica - szuper ötletek, hogyan használd fel
Itt a szezon, egyre olcsóbb és nagyobb csövekben áll a kukorica a piacon. Igen ám, de nem egyáltalán nem kézenfekvő, hogy mire is tudjuk felhasználni. Persze ott a sós vízben főtt kukorica, amely leégeti a kezünket, miközben esszük, de a szemekért és a csőben rejlő léért mindenre hajlandóak vagyunk.
A kukorica azonban ennél jóval tágabb körben használható alapanyag. Ha inspirációra vágyunk, akkor érdemes körülnézni a mexikói konyha környékén, ahol a levestől kezdve sokféle kukoricás fogással találkozhatunk, mint például a sokak által kedvelt chili con carne.
Kukoricaleves
A kukoricaleves rettentően egyszerű, laktató, jól variálható és finom fogás. Afféle adu ász, amit a legtöbb esetben a gyerekek is nagyon szeretnek. A főtt kukorica alapon nyugvó levest készíthetjük tejszínesen, adhatunk hozzá alaplevet, társíthatjuk más zöldségekkel, hagyhatjuk kissé darabosra vagy egy erősebb mixer segítségével selymes krémmé is varázsolhatjuk.
A darabosabb változat leginkább az angolszász területeken kedvelt chowderre emlékeztet, amely tulajdonképpen nem más, mint egy tartalmas raguleves. A ragulevesekhez híven ez is sokféleképp elkészíthető, az alapanyagok sora szinte végtelen és az ízesítés is ránk van bízva. A kukoricás ragulevesben jó helyen van a brokkoli, a répa, a zeller, póréhagyma, bab, vöröshagyma, fokhagyma, de gombával, bébispenóttal, krumplival, paradicsommal, paprikával is házasítható. A levesbe kerülhet lepirított csirke- vagy sertéshús, esetleg hal. A sűrűségét adhatja némi tejszín, egy kis tejfölös habarás, de az is jó megoldás, ha a leves egy részét leturmixoljuk és azzal sűrítünk.
A kukoricalevest sokféleképp fűszerezhetjük. Az indiai fűszerekkel is klassz harmóniákat érhetünk el, a csípősebb ízek kedvelői nyugodtan adhatnak a végeredményhez egy kevés jalapeno paprikát, a fokhagyma is jó irány lehet, és a zöld fűszerekkel is bátran társítható. Petrezselyem, koriander, kakukkfű, oregánó, tárkony, zsálya mehet bele, attól függően, hogy milyen alapanyagokból dolgozunk.
A fűszerek és az alapanyagok mellett a kukoricalevesnél nagyon fontos tényező a feltét. A sűrű, már-már főzeléknek is tekinthető levesek kívánják a feltétet. A pirított bacon mellett adhatunk hozzá pirított húsfalatkákat, grillezett zöldséget, pattogatott kukoricát, tortilla chipset, reszelt sajtot (pl. cheddart), de frissen sült lepénykenyeret, tortillát is kínálhatunk mellé.
Fasírtba vele!
A főtt kukorica remek alapanyaga a különféle zöldségfasírtoknak, de különféle húskenyerekbe is nyugodtan belekomponálható. A kukoricafasírtot sokféleképp elkészíthetjük. A főtt, lecsöpögtetett kukoricaszemeket sűrű palacsintatésztába forgatva is kisüthetjük, vagy kinyomkodott tejes zsemlével keverhetjük, s az így kapott pogácsákat még be is panírozhatjuk. A fasírozottakat érdemes fűszerezni, illetve fűszeres mártásokkal kínálni. Előételként is megállják a helyüket.
Nem csak a palacsintatésztában van jó helyen a kukorica, hanem sós kevert tésztába is tehetünk egy-két marékkal. A kukoricás muffin például kitűnő körete a grilleknek, de szaftosabb húsokhoz, ragukhoz is jó választás lehet.
Kukoricasaláta
Gyerekkorunk majonézes kukoricasalátája megérett egy újragondolásra. A tejföllel lazított majonézbe kevert kukorica rendkívül finom, de érdemes többféle fűszerrel, más alapanyagok bevonásával is elkészíteni, vagy egyszerűen elhagyni a majonézes tejfölt és egy sokkal könnyebb, kalóriaszegényebb, de tartalmas, izgalmas salátát készíteni.
A kukorica jó partnere sokféle zöldségnek, uborkával, paradicsommal, babbal, hagymával, avokádóval, paprikával, jégsalátával, fejes salátával, madárbegy salátával, rukkolával vagy római salátával keverhetjük. A gyümölcsök közül az alma feltétlenül jó partner, nyugodtan belekockázhatunk egy-két almát a készülő salátánkba. A korábban felsorolt zöld fűszerek itt is jól működnek, s a salátaöntetek között is kedvünkre válogathatunk. A balzsamecetes öntet mellett kipróbálhatjuk a mogyoró- vagy dióolajat is, de egy kevés tökmagolaj vagy épp görög joghurt is adható a salátához.
A salátába szánt, fűszerezett zöldségeket akár bele is tölthetjük egy tortillába, készíthetünk belőle burritot, csupán annyi a dolgunk, hogy kevés lepirított zöldséget adunk a keverékhez, meg esetleg egy kevés guacamolét vagy salsa szószt.
Grillre vele!
A csöves kukoricát érdemes rácsra dobni. Sokan fűszervajjal kenve, fóliába bugyolálva sütik meg, de javasolt kipróbálni a nyers, faszénen sütött változatot is, amelynek utánozhatatlan állaga és kellemesen füstös aromája van. A kukoricacsöveket nem csak egyben, hanem darabokban is a grillre rakhatjuk, így könnyebb velük bánni, s a családtagoknak, vendégeknek sem kell egy egész kukoricát megennie, ha szeretné megkóstolni az extra fűszerezésű, házi kukoricánkat. A kisebb darabokat akár baconbe is csavarhatjuk, így biztosítva van a zsiradék és az extra íz is. A bacont a feltekerés előtt fűszerezhetjük, frissen őrölt fekete borsot, rózsaborsot tekerhetünk rá vagy megkenhetjük akár mustárral is.
WM
Forás: Mindmegette.hu -- Praktikus |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-08-06 22:25:31, csütörtök
|
|
|
Gombás-kelbimbós rakott tészta
Hozzávalók:
1 csomag fodros tészta
1 doboz csiperke gomba
0,5 zacskó mirelit kelbimbó
pici vaj a gomba kisütéséhez
(kevés olaj, liszt, tej a besamelhez)
só
bors
tárkony
ételízesítő
reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük, lecsepegtetjük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, kevés vajon majdnem puhára pároljuk, hozzáadjuk a kelbimbót, megfűszerezzük, és addig kevergetjük, amíg minden zöldség puha nem lesz. Kivajazott jénaiba rétegesen egy sor tésztát, egy sor zöldséget, majd megint egy sor tésztát és egy sor zöldséget teszünk, majd az egészet leöntjük besamellel (vagy tejföllel) és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük és bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-08-06 22:23:24, csütörtök
|
|
|
Húsos-padlizsános rakott spagetti
Hozzávalók:
50 dkg spagetti
50 dkg darált hús
50 dkg gomba
1 póréhagyma
2 padlizsán
1 nagy pohár tejföl
15 dkg sajt
szójaszósz
wok-fűszer
só
bors
kevés fehérbor
Elkészítés:
A póréhagymát felkarikázom, kevés olajon megpárolom, majd kiveszem egy tányérra. A visszamaradt olajra ráteszem a darált húst, megsütöm, sózom, borsozom, szójaszósszal meglocsolom, majd rádobom a felkockázott padlizsánt, a gombát, meghintem wok-fűszerrel, meglocsolom borral, lefedem, és hagyom kb. fél órát főni. Ezután a póréhagymát és a tejfölt hozzáadom. Egy nagy tűzálló tálba a ragu felét bemerem, ráteszem a kifőtt spagettit, majd a ragu másik felével befedem. 200 fokos sütőbe tolom, fél órát sütöm, majd a végén megszórom reszelt sajttal, hagyom, hogy rápiruljon, majd tálalom.
Megjegyzés:
Lehet több rétegben is rakni a spagettit.
A receptet és a fotót Jingo5 küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2015-08-06 22:21:47, csütörtök
|
|
|
Tejszínes répaleves
Hozzávalók:
7 db nagy sárgarépa
5 dl tejszín
3 dl tej
só
bors
ételízesítő
Elkészítés:
A répákat megpucoljuk, ételízesítős vízben megfőzzük, majd ha puhák, turmixgépben pépesítjük, hozzáadva a tejszínt és a tejet. Újra felfőzzük, sóval és borssal ízesítve szánk szerint. Kész is!
Nem érdemes más fűszereket hozzáadni, mert a répa önmagában is karakteres ízű.
Megjegyzés:
A receptet Fahejasalom, a fotót Simliske küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2015. Augusztus
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
297 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 4412
- e Hét: 8993
- e Hónap: 22898
- e Év: 152605
|
|
|