Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2015-08-06 23:55:43, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
A mindenre jó kukorica - szuper ötletek, hogyan használd fel
  2015-08-06 22:43:30, csütörtök
 
  A mindenre jó kukorica - szuper ötletek, hogyan használd fel

Itt a szezon, egyre olcsóbb és nagyobb csövekben áll a kukorica a piacon. Igen ám, de nem egyáltalán nem kézenfekvő, hogy mire is tudjuk felhasználni. Persze ott a sós vízben főtt kukorica, amely leégeti a kezünket, miközben esszük, de a szemekért és a csőben rejlő léért mindenre hajlandóak vagyunk.

A kukorica azonban ennél jóval tágabb körben használható alapanyag. Ha inspirációra vágyunk, akkor érdemes körülnézni a mexikói konyha környékén, ahol a levestől kezdve sokféle kukoricás fogással találkozhatunk, mint például a sokak által kedvelt chili con carne.

Kukoricaleves

A kukoricaleves rettentően egyszerű, laktató, jól variálható és finom fogás. Afféle adu ász, amit a legtöbb esetben a gyerekek is nagyon szeretnek. A főtt kukorica alapon nyugvó levest készíthetjük tejszínesen, adhatunk hozzá alaplevet, társíthatjuk más zöldségekkel, hagyhatjuk kissé darabosra vagy egy erősebb mixer segítségével selymes krémmé is varázsolhatjuk.






A darabosabb változat leginkább az angolszász területeken kedvelt chowderre emlékeztet, amely tulajdonképpen nem más, mint egy tartalmas raguleves. A ragulevesekhez híven ez is sokféleképp elkészíthető, az alapanyagok sora szinte végtelen és az ízesítés is ránk van bízva. A kukoricás ragulevesben jó helyen van a brokkoli, a répa, a zeller, póréhagyma, bab, vöröshagyma, fokhagyma, de gombával, bébispenóttal, krumplival, paradicsommal, paprikával is házasítható. A levesbe kerülhet lepirított csirke- vagy sertéshús, esetleg hal. A sűrűségét adhatja némi tejszín, egy kis tejfölös habarás, de az is jó megoldás, ha a leves egy részét leturmixoljuk és azzal sűrítünk.

A kukoricalevest sokféleképp fűszerezhetjük. Az indiai fűszerekkel is klassz harmóniákat érhetünk el, a csípősebb ízek kedvelői nyugodtan adhatnak a végeredményhez egy kevés jalapeno paprikát, a fokhagyma is jó irány lehet, és a zöld fűszerekkel is bátran társítható. Petrezselyem, koriander, kakukkfű, oregánó, tárkony, zsálya mehet bele, attól függően, hogy milyen alapanyagokból dolgozunk.

A fűszerek és az alapanyagok mellett a kukoricalevesnél nagyon fontos tényező a feltét. A sűrű, már-már főzeléknek is tekinthető levesek kívánják a feltétet. A pirított bacon mellett adhatunk hozzá pirított húsfalatkákat, grillezett zöldséget, pattogatott kukoricát, tortilla chipset, reszelt sajtot (pl. cheddart), de frissen sült lepénykenyeret, tortillát is kínálhatunk mellé.

Fasírtba vele!

A főtt kukorica remek alapanyaga a különféle zöldségfasírtoknak, de különféle húskenyerekbe is nyugodtan belekomponálható. A kukoricafasírtot sokféleképp elkészíthetjük. A főtt, lecsöpögtetett kukoricaszemeket sűrű palacsintatésztába forgatva is kisüthetjük, vagy kinyomkodott tejes zsemlével keverhetjük, s az így kapott pogácsákat még be is panírozhatjuk. A fasírozottakat érdemes fűszerezni, illetve fűszeres mártásokkal kínálni. Előételként is megállják a helyüket.






Nem csak a palacsintatésztában van jó helyen a kukorica, hanem sós kevert tésztába is tehetünk egy-két marékkal. A kukoricás muffin például kitűnő körete a grilleknek, de szaftosabb húsokhoz, ragukhoz is jó választás lehet.

Kukoricasaláta

Gyerekkorunk majonézes kukoricasalátája megérett egy újragondolásra. A tejföllel lazított majonézbe kevert kukorica rendkívül finom, de érdemes többféle fűszerrel, más alapanyagok bevonásával is elkészíteni, vagy egyszerűen elhagyni a majonézes tejfölt és egy sokkal könnyebb, kalóriaszegényebb, de tartalmas, izgalmas salátát készíteni.






A kukorica jó partnere sokféle zöldségnek, uborkával, paradicsommal, babbal, hagymával, avokádóval, paprikával, jégsalátával, fejes salátával, madárbegy salátával, rukkolával vagy római salátával keverhetjük. A gyümölcsök közül az alma feltétlenül jó partner, nyugodtan belekockázhatunk egy-két almát a készülő salátánkba. A korábban felsorolt zöld fűszerek itt is jól működnek, s a salátaöntetek között is kedvünkre válogathatunk. A balzsamecetes öntet mellett kipróbálhatjuk a mogyoró- vagy dióolajat is, de egy kevés tökmagolaj vagy épp görög joghurt is adható a salátához.

A salátába szánt, fűszerezett zöldségeket akár bele is tölthetjük egy tortillába, készíthetünk belőle burritot, csupán annyi a dolgunk, hogy kevés lepirított zöldséget adunk a keverékhez, meg esetleg egy kevés guacamolét vagy salsa szószt.






Grillre vele!

A csöves kukoricát érdemes rácsra dobni. Sokan fűszervajjal kenve, fóliába bugyolálva sütik meg, de javasolt kipróbálni a nyers, faszénen sütött változatot is, amelynek utánozhatatlan állaga és kellemesen füstös aromája van. A kukoricacsöveket nem csak egyben, hanem darabokban is a grillre rakhatjuk, így könnyebb velük bánni, s a családtagoknak, vendégeknek sem kell egy egész kukoricát megennie, ha szeretné megkóstolni az extra fűszerezésű, házi kukoricánkat. A kisebb darabokat akár baconbe is csavarhatjuk, így biztosítva van a zsiradék és az extra íz is. A bacont a feltekerés előtt fűszerezhetjük, frissen őrölt fekete borsot, rózsaborsot tekerhetünk rá vagy megkenhetjük akár mustárral is.






WM

Forás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gombás-kelbimbós rakott tészta
  2015-08-06 22:25:31, csütörtök
 
  Gombás-kelbimbós rakott tészta

Hozzávalók:

1 csomag fodros tészta
1 doboz csiperke gomba
0,5 zacskó mirelit kelbimbó
pici vaj a gomba kisütéséhez
(kevés olaj, liszt, tej a besamelhez)

bors
tárkony
ételízesítő
reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

A tésztát megfőzzük, lecsepegtetjük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, kevés vajon majdnem puhára pároljuk, hozzáadjuk a kelbimbót, megfűszerezzük, és addig kevergetjük, amíg minden zöldség puha nem lesz. Kivajazott jénaiba rétegesen egy sor tésztát, egy sor zöldséget, majd megint egy sor tésztát és egy sor zöldséget teszünk, majd az egészet leöntjük besamellel (vagy tejföllel) és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük és bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Húsos-padlizsános rakott spagetti
  2015-08-06 22:23:24, csütörtök
 
  Húsos-padlizsános rakott spagetti

Hozzávalók:

50 dkg spagetti
50 dkg darált hús
50 dkg gomba
1 póréhagyma
2 padlizsán
1 nagy pohár tejföl
15 dkg sajt
szójaszósz
wok-fűszer

bors
kevés fehérbor

Elkészítés:

A póréhagymát felkarikázom, kevés olajon megpárolom, majd kiveszem egy tányérra. A visszamaradt olajra ráteszem a darált húst, megsütöm, sózom, borsozom, szójaszósszal meglocsolom, majd rádobom a felkockázott padlizsánt, a gombát, meghintem wok-fűszerrel, meglocsolom borral, lefedem, és hagyom kb. fél órát főni. Ezután a póréhagymát és a tejfölt hozzáadom. Egy nagy tűzálló tálba a ragu felét bemerem, ráteszem a kifőtt spagettit, majd a ragu másik felével befedem. 200 fokos sütőbe tolom, fél órát sütöm, majd a végén megszórom reszelt sajttal, hagyom, hogy rápiruljon, majd tálalom.





Megjegyzés:

Lehet több rétegben is rakni a spagettit.

A receptet és a fotót Jingo5 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tejszínes répaleves
  2015-08-06 22:21:47, csütörtök
 
  Tejszínes répaleves

Hozzávalók:

7 db nagy sárgarépa
5 dl tejszín
3 dl tej

bors
ételízesítő

Elkészítés:

A répákat megpucoljuk, ételízesítős vízben megfőzzük, majd ha puhák, turmixgépben pépesítjük, hozzáadva a tejszínt és a tejet. Újra felfőzzük, sóval és borssal ízesítve szánk szerint. Kész is!

Nem érdemes más fűszereket hozzáadni, mert a répa önmagában is karakteres ízű.





Megjegyzés:

A receptet Fahejasalom, a fotót Simliske küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 297 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4412
  • e Hét: 8993
  • e Hónap: 22898
  • e Év: 152605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.