Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Ostromállapotok a déli határunknál
  2015-09-17 23:00:06, csütörtök
 
 




OSTROMÁLLAPOT A DÉLI HATÁRUNKNÁL
Baranya Róbert - 2015.09.17. 02:38


Csövekkel, kövekkel és betonelemekkel támadtak az erőszakos, felfegyverzett migránsok, két gyermeket is átdobtak a kerítésen.

Többször megpróbálták áttörni a határt a felfegyverkezett migránsok tegnap a röszkei, megerősített átkelőnél. A feldühödött bevándorlók kövekkel, botokkal dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rohamrendőröket, akik könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. Húsz rendőr megsérült.

Végre a világsajtó előtt is látszik, hogy nem békés tömegről van szó - mutatott rá Röszkénél Kovács Zoltán kormányszóvivő (Fotó: Reuters - Stoyan Nenov)

A viszonylagos délelőtti nyugalom után összecsapások törtek ki tegnap a röszkei határállomáson. A szerb oldalon feltorlódott migránsok többször tüntettek, majd ultimátumot intéztek a magyar rendőrökhöz: ha délután egy óráig nem engedik át őket, áttörnek. Fél három körül aztán bedöntötték a hazánkat Szerbiától elválasztó kerítést, majd miután nem jutottak tovább, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal kezdték dobálni a magyar oldalon felsorakozott rohamrendőröket, akikhez folyamatosan érkezett az erősítés. Csatlakoztak hozzájuk a Terrorelhárítási Központ emberei is és páncélozott járművek is megjelentek a helyszínen.

A rendőrség könnygázzal és vízágyúval válaszolt a támadásra. A fiatal férfiakból álló migránscsoport folyamatosan támadta a rendőrsorfalat, a közvetítésekből kiderült, hogy a közelből odahordott nagyobb beton- és kődarabokat kisebbekre törték, majd azokkal dobálták a magyar rendőröket. Később gumiabroncsokat, sátrakat és ruhákat gyújtottak fel a kerítés tövében. A határ túloldalán a szerb rendőrök, illetve határőrök tétlenül szemlélték az eseményeket. Fél hat körül a kerítés egy részét ledöntötték a migránsok, de aki átjutott, elfogták.

Kovács Zoltán kormányszóvivő délután a helyszínen kijelentette: a határt a saját testükkel védő rendőrök senkit nem engednek át a határon, és megakadályozzák azt, hogy felfegyverzett, erőszakos illegális migránsok bármilyen formában, ellenőrzés és a szabályok betartása nélkül jussanak be az ország területére. ,,Az elmúlt napokban sokat kértük az ideérkező, látszólag békés migránsokat, hogy tartsák be az alapvető szabályokat" - hangsúlyozta Kovács Zoltán, aki úgy fogalmazott, a világsajtó előtt is látszik végre, hogy itt nem egy békés tömegről van szó.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egyértelművé tette: a magyar rendőrség higgadtan reagált, de kora estig húszan sérültek meg közülük. Elmondta, a migránsok két gyereket is átdobtak a kerítésen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a történtek után a köztelevíziónak úgy nyilatkozott, szerb hatóságok haladéktalan fellépését kérte az agresszív bevándorlók csoportja ellen Ivica Dacic szerb külügyminisztertől. Tudatta azt is, Pintér Sándor belügyminiszter döntése értelmében harminc napra lezárták a röszkei határátkelőhelyeket, erről minden érintett országot értesítettek. Aláhúzta, a szerb területről a magyar rendőröket támadó erőszakos, agresszív bevándorlók nem békés menekültek, hanem ,,egy masszív, agresszív népvándorlási kihívással állunk szemben". Elképesztőnek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bevándorlók így lépnek fel a magyar rendfenntartók ellen.

Napközben több sajtótájékoztatót is tartottak a kormány tagjai az aktuális helyzetről. Délelőtt Szegeden Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter még arról beszélt, az eddigi összehangolt munkának köszönhetően sikerült megakadályozni egy humanitárius katasztrófát a szerb-magyar határon. Kifejtette, ha valaki regisztrál és menekültkérelmet nyújt be, egy éven keresztül ingyenes egészségügyi ellátásban részesül. A gyerekeket ugyanúgy kell kezelni, mintha magyarok lennének, minden ellátást, juttatást meg kell kapniuk. Tájékoztatása szerint eddig 44 ezer kiskorút regisztráltak.

Röviden
Már kilenc határsértőt kiutasítottak

- Megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése tegnap a román határnál, a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található Kübekházánál - közölte a távirati iroda. Facölöpökkel kijelölték a leendő határkerítés helyét onnan, ahol befejeződik a szerb-magyar határra kiépített műszaki zár.

- Összesen kilenc személyt utasított ki Magyarországról egy évre a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt jogerősen tegnap a Szegedi Járásbíróság. A kiutasítás azonnal végrehajtható. Közben ugyanilyen okból négy másik iraki migráns bíróság elé állítását is kezdeményezték gyorsított eljárásban - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség. A vádlottak kedden Röszkénél a gyors telepítésű drótakadályon átmászva léptek magyar területre. A kerítést nem rongálták meg, mivel azt korábban ismeretlenek már kihasították és felhajtották. A rendőrség tegnap reggelig további öt migráns ellen indult bűnügyben indítványozott gyorsított eljárásban való bíróság elé állítást.

- Magyarország egészen addig megvédi a schengeni határokat, amíg hivatalos úton nem jelzik neki, hogy erre nincs szükség - mondta Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke az M1 csatornán. Hozzátette, ,,azok, akik egy hónapja még habzó szájjal bíráltak bennünket, most arról beszélnek, hogy Magyarország intézkedései helyesek, és Magyarország az egyetlen ország, amelyik betartja a rá vonatkozó schengeni és a dublini egyezményeket".

- Megalapozatlanok és félrevezetők a kedden hatályba lépett menekültügyi jogszabályokat érő bírálatok - jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Répássy Róbert a köztévének nyilatkozva kiemelte, az új törvények mindenben megfelelnek a nemzetközi menekültügyi eljárásokban szokásosaknak. Megalapozatlannak nevezte például azt a kritikát, amely szerint a menedékkérők nem használhatják az anyanyelvüket az eljárásban, hiszen a tolmácsoláshoz mindenkinek joga van.

- A Jobbik a migrációs probléma felelőseinek megnevezését sürgeti. A kormánynak rá kell mutatnia arra, hogy a Magyarországot most kritizáló nyugat-európai vezetők aktívan segédkeztek a válsághelyzet kialakításában, Irak, Afganisztán, Szíria és Líbia destabilizálásában - mondta Szegeden Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese. P Az MSZP szerint nem a kormány, hanem a civilek akadályozták meg a humanitárius katasztrófát. Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője tegnap ezt arra reagálva közölte, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozni az elmúlt napokban azzal az összehangolt munkával, amelyet a magyar hatóságok a segélyszervezetekkel együtt végeztek a szerb-magyar határ térségében.

- A Demokratikus Koalíció aránytalannak tartja a bevándorlókkal szembeni rendőri fellépést Röszkénél, korábbi közleményében pedig azt írta, az újabb határzár a romániai magyarok szabad mozgását is akadályozni fogja. Gyurcsány Ferenc jobban teszi, ha hallgat - reagált a Fidesz, emlékeztetve, 2004-ben gyűlöletkampányt folytatott a határon túli magyarok ellen.

- See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/35559/Ostromallapotok_a_deli_hatarunknal#sthash.hkjM6 CtG.dpuf

Link



röszke összefoglaló 1

Link



röszke összefoglaló 2

Link



röszke 13 átdobták a gyerekeket a kerítésen

Link




























 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Idézetek - az életről
  2015-09-17 21:00:30, csütörtök
 
 







IDÉZETEK - AZ ÉLETRŐL















































 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 47 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1702
  • e Hét: 4850
  • e Hónap: 44671
  • e Év: 222546
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.