Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Jó éjszakát!
  2015-09-17 23:56:44, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Padlizsán, tojásgyümölcs, törökparadicsom
  2015-09-17 22:15:59, csütörtök
 
  Padlizsán, tojásgyümölcs, törökparadicsom

Tojásgyümölcsnek, török- vagy kékparadicsomnak is nevezik, Erdélyben vinete vagy vinetta. A Közel-Keleten ez a szegény ember kaviárja.

Ez a burgonyafélék családjába tartozó zöldség egyenesen Kelet-Indiából került hozzánk, ahol már évezredek óta termesztik, és hihetetlen sokféle méretben és színváltozatban előfordul. A padlizsán szó az arab badinjan névből származik, Európába az ő közvetítésükkel került. Először a spanyolok termesztették, majd az olaszok és franciák is rákaptak.

Hozzánk a török hódoltság alatt jutott el, mint neve - törökparadicsom - is mutatja. A tojásgyümölcs elnevezés a 18. századi jóval kisebb és fehér, illetve sárgás termésekre utal, és az angolszászoktól vettük át, akiknél a padlizsán ,,eggplant" néven fut.





Régen a fehér volt az elterjedtebb fajta, ma lila padlizsánokkal találkozunk leginkább

Mire figyeljünk a piacon?

A héja legyen szép fényes és sötétlila. A túl világos még nem jó, a túl bíboros, fénytelen szín túlérettségre utal. A padlizsánt éretlenül kell leszedni és fogyasztani, mivel teljesen éretten keserű húsa fekete magvakkal van tele és a héja rézvörös.

Egy hétig áll el otthon a hűtőben, de jól lehet tartósítani, ha a megsütött padlizsánhúst mélyhűtőbe tesszük. Húsa a levegőn oxidálódik, ezt megelőzhetjük, ha bekenjük citromlével.





Paradicsommal és mozzarellával tornyocskába rétegezve mutatós és igen nagyon finom :)

Van, aki a hámozásra esküszik, pedig a héj megakadályozza, hogy magába szívja az olajat. Az olaszok akár másfél hónapig pácolják a citromlében és mézben előkezelt, fokhagymás, bazsalikomos padlizsánszeleteket olívaolajjal jól bekenve természetesen.

Mit készítsünk belőle?

A legtöbben padlizsánkrémet készítenek belőle, de számtalan módon főzhetjük, süthetjük. A franciák kedvence a ratatouille, a padlizsánnal és paprikával gazdagított lecsóféle. Készíthetünk belőle rakott padlizsánt, ez lehet akár görögös muszaka vagy olaszosan parmezánnal és paradicsomszósszal rétegezve.





A padlizsánkrém kenyérre és mártogatni is tökéletes

A mediterrán vidéken igen népszerű a padlizsánkrémhez hasonlító padlizsánsaláta, ennek különféle változatai léteznek. Készülhet paradicsomosan, hagymásan, fokhagymásan, sok helyen zöldfűszerek, esetleg mazsola vagy fenyőmag is kerül bele.

Kockára vágva és kolbászszeletekkel nyárson megsütve is mennyei.
Kitűnően tölthető, tehetünk bele húst, halat rizzsel, szezonális zöldségeket dióval, feta sajttal, fűszerekkel.

Ha grillezünk és zöldségre vágyunk, kenjük be a padlizsánt olívaolajból, sóból, fokhagymából, balzsamecetből, őrölt római köményből és friss korianderzöldből készült páccal. Érleljük néhány órát a hűtőben, majd süssük grillen vagy serpenyőben. Tálaljuk sózott joghurttal és pitával.





Bepácolva és grillezve is szenzációsan finom a padlizsán

Egy másik ötlet vegetáriánusoknak: vágjuk félbe a padlizsánt, locsoljunk rá egy kis olívaolajat, és süssük kb. 25 percig. Sózzuk meg, tegyünk rá néhány szelet paradicsomot, mozzarellát és néhány bazsalikomlevelet, és süssük még öt percig, míg ráolvad a sajt. Salátával nagyon finom!





Töltve is isteni

Fetás padlizsánkrém

Hozzávalók:
2 db padlizsán
15 dkg feta
2 db lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
pici mustár
bors
olívaolaj

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, picit megszurkáljuk, és alufóliával lefedett sütőrácson megsütjük (180 fokon). Közben a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, olívaolajon megfonnyasztjuk, majd a megsült, meghámozott padlizsánt is hozzáadjuk, picit együtt sütjük. Ezután turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a feta sajtot, a mustárt és a borsot, összeturmixoljuk. Hűtőbe tesszük pár órára, mikor összeértek az ízek, pirítóssal és zöldségekkel tálaljuk.

Darált hússal és kecskesajttal töltött padlizsán

Hozzávalók 2 személyre:
1 padlizsán (lehetőleg karcsút válasszunk)
8 dkg kecskesajt
20 dkg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olivaolaj
só, bors
1 csokor zsálya

Elkészítés: A római tálat beáztatjuk. Eltávolítjuk a padlizsán szárát, majd hosszában kettévágjuk, egy kiskanállal kikaparjuk a közepét (kb. fél centis hús maradjon benne). A kivájt padlizsánhúst felkockázzuk, a kecskesajtot villával összenyomjuk. Egy tálban összekeverjük a padlizsánt, a kecskesajtot, és a darált húst. A masszához hozzáadjuk az összetört fokhagymagerezdeket, és ízlés szerint sót, borsot. A sóval vigyázzunk, mert a sajt önmagában is nagyon sós, a borsból viszont bátran használhatunk. Az apróra vágott zsályát is hozzáadjuk. A római tálat olívaolajjal vékonyan kikenjük, a húsos masszát a kivájt padlizsánokba töltjük. A megtöltött padlizsánokat a római tálba helyezzük. Az edényt befedjük, és a hideg sütőbe rakjuk. 200ºC-on körülbelül 1 óra hosszat sütjük.

Muszaka

Hozzávalók:
4 nagyobb padlizsán
40 dkg darált hús
olívaolaj
1 húsleveskocka
2 dl tejföl
5 dl paradicsomlé
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg keménysajt
oregánó
fahéj
és ha valaki Görögországban járt, akkor eredeti muszaka fűszerkeverék

Elkészítés: Megpucoljuk a padlizsánokat, és kb. 1/2-1 cm-es lapokra vágjuk, besózzuk. Picit állni hagyjuk, majd a sütő rácsára fektetve - olaj nélkül - megsütjük. (Kicsit be lehet olajozni a rácsot, hogy ne ragadjon oda.) A hagymát kockára vágjuk, megprirítjuk olívaolajban, belerakjuk a darált húst, és fedő nélkül átpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a borsot, a fűszereket és a sót. Tepsibe egy sor padlizsán, majd egy sor hús, majd megint padlizsán következik úgy, hogy padlizsán legyen legfelül. A húsleveskockából 1 dl húslevest készítünk, összekeverjük a 1/2 l paradicsomlével. Leöntjük vele a tepsiben lévő padlizsános húst. Megkenjük tejföllel, betesszük a sütőbe, 40 percig közepes lángon sütjük. Ezután megszórjuk a lereszelt sajttal, és készre sütjük.





Muszaka, rakott padlizsán

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Zöldség
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Bruschetta – világklasszis előétel Itáliából
  2015-09-17 22:08:46, csütörtök
 
  Bruschetta - világklasszis előétel Itáliából

A gyorsan elkészíthető, sokféle finomsággal megrakott pirított, ropogós kenyér az egyik legnépszerűbb előétel akár többfogásos vacsoráról, akár baráti vagy családi összejövetelről van szó, de a kettesben elköltött étkezések ínycsiklandó felvezetése is lehet.

A világszerte népszerű bruschetta (ejtsd: bruszketta) első darabjai a 15. században valahol egy közép-itáliai parasztkonyhában készülhettek - hogy pontosan ki és mikor tálalta fel a kezdetben kevés olívaolajjal meglocsolt pane bruscatóból (pirított kenyérből) álló ételt, ugyanúgy nem ismert, mint a szegények konyhájából származó számos közismert fogás születése. Az bizonyosra vehető, hogy a pizzához hasonlóan a bruschettát is a szerény körülmények kényszere hívta életre. Évszázadok alatt aztán részben az életkörülmények javulásával, részben pedig a leleményes itáliai szakácsok és háziasszonyok ügyességének, fantáziájának és a rendelkezésre álló alapanyagok végtelen számú variációjának köszönhetően elfoglalta helyét a társadalom szinte minden rétegének asztalán, sőt a luxuséttermek konyhájának kínálatában is.





Paradicsomragu cukkinivel, padlizsánnal és olajbogyóval... igazi mediterrán feltét a bruschettákra

Ha Közép- vagy Dél-Olaszországban járva egy trattoria asztalához leül a vendég, a rendelés felvétele után szinte perceken belül kisebb vagy nagyobb szelet illatos rakománnyal ellátott bruschetta érkezik a tányérokra nem csupán a várakozással töltött idő múlását gyorsítva, de fokozva az érdeklődést a szép sorban feltálalt fogások iránt, és persze rögtön csillapítandó az éhséget. Nem is kell Olaszországba utazni ahhoz, hogy ebben az élményben bárkinek része legyen, elegendő a világ bármely táján egy olasz kisvendéglőt felkeresni - sőt odahaza is könnyedén megvalósítható mindez.

A bruschetta rendszerint ropogós héjú kenyérből, de van, ahol pizzatésztából készül. A legegyszerűbb - és máig az egyik legismertebb változat - frissen pirított kenyérből készül, amelyet még melegen alaposan bedörzsölnek fokhagymával, majd sózzák, és több-kevesebb olívaolajjal meglocsolják, időnként kevés borssal fűszerezik. Ennek az egyszerű bruschettának a lényege a jó minőségű olívaolajban rejlik. November táján számos itáliai olajtermelő teszteli családi és baráti körben a frissen sajtolt olajat ezzel az egyszerűségében is tökéletes falattal.





Pirítós olívaolajjal és fokhagymával: a legegyszerűbb is lehet a legjobb!

A közkedveltségében ezzel vetekedő, ha ugyan ezt meg nem előző klasszikus típusra a fokhagymát követően frissen aprított paradicsom és bazsalikomlevelek kerülnek, gyakran aprított fokhagymával, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezve - természetesen végül olajjal meglocsolva.

Paradicsomos bruschetta





Klasszikus paradicsomos bruschetta: klasszikus, friss és jó minőségű alapanyagokból készül

Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet ciabatta vagy ropogós héjú fehérkenyér
4-5 db nagyobb, érett, zamatos paradicsom
2 dundi gerezd fokhagyma
1 kis csokor bazsalikom
½ dl olívaolaj + 2 evőkanál az ízesítéshez
ízlés szerint só, bors

Elkészítés: A paradicsomok héján kereszt alakban bemetsszük, 1 percre forró vízbe dobjuk, meghámozzuk. ½ cm-esre kockázzuk, tálba rakjuk. A bazsalikomleveleket egészen finomra tépkedjük, hozzáadjuk a paradicsomhoz, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk.

A kenyérszeletek mindkét oldalát olívaolajon 1-2 perc alatt megpirítjuk, még melegen bedörzsöljük fokhagymával, ha nagyobb szeleteket pirítottunk, akkor megfelezzük, mindegyikre halmozunk a fűszeres paradicsomból, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Olaszország számos vidékének megvan a maga jellegzetes bruschettája, hisz éppúgy bajos volna egységes olasz konyháról beszélni, mint ennek a fogásnak két településen azonos felfogásban készített változatáról.

Piemontnak, az ország második legnagyobb tartományának jellegzetes bruschettáját a helyi nyelvjárásban sòma d'ajnak hívják, ami lényegében két, olajban pirított, fokhagymával ízesített egymásra borított kenyérszeletet jelent, amelyek között paradicsomszelet vagy szeletek lapulnak. A sòma szőlőtermelőket, az aj pedig fokhagymát jelent - a munka közben is könnyedén elfogyasztható “szendvics" ötletét is minden bizonnyal a praktikum keltette életre.





Egy pici mozzarella is kerülhet rá, kis grill sem árt neki... ha éppen grillpartit rendezünk!

Toszkánában a neve fettunta vagy panunto, amelyet leginkább olajjal locsolt kenyérként lehetne visszaadni. Nem is kerül más a pirított kenyérre, mint fokhagyma, olaj és némi tengeri só. Ebben a tartományban azonban olyan helyek is akadnak, ahol meg sem pirítják a helyi jellegzetes sótlan fehérkenyeret, a pane sciocciót, hanem csupán meglocsolják jó minőségű olívaolajjal - és minden egyéb hozzávaló nélkül kínálják, mint fettuntát.

Pescara környékén, a Rómától keletre fekvő Abruzzo tartományban a bruschettára rendszerint sonkaszeletek kerülnek, illetve a helyi specialitás az arrosticini. Ez lényegében olyan bruschettát jelent, amelyet az apróra kockázott, bárány- vagy muflonhúsból készített nyárson sülttel (arrosticinivel) kínálnak.

A déli Calabriában fedda rusciaként ismert, szó szerint pirított kenyérszelet jelentésű bruschettát sóval, oregánóval és borssal vagy pepperoncinóval és természetesen olajjal fűszerezik, de időnként aprított paradicsom, hagyma és fokhagyma is gazdagítja.





Olívabogyóból készült fűszeres pürével is megkenhetjük a pirítósokat

Ciabattából, baguette-ből vagy bármilyen ropogós héjú fehér kenyérből a hagyományos változatok mellett nem csupán a fűszerezés gazdagításával, de a sült vagy főtt, esetleg pirított feltétek vagy friss zöldségek kombinációjával is végtelen számú bruschetta készíthető.





Tonhalsalátával és lilahagymával gazdagon megrakva a bruschetta akár gyors ebéd is lehet

Kerülhet a tetejére bármilyen vékonyra szeletelt sült vagy főtt hús, illetve nyers füstölt sonka, hal, számtalan sajtféle, sült paprika, gomba, de akár pástétomok friss zöldségekkel, hagymakockákkal.





Fűszeres avokádó és grillezett csirkemell is kerülhet az étvágygerjesztő kis falatokra

HL

Forrás: Mindmegette.hu -- Előétel
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mediterrán padlizsánsaláták
  2015-09-17 21:59:45, csütörtök
 
  Mediterrán padlizsánsaláták

Salátának hívjuk, pedig hagyományos értelemben nem is saláta, sokkal inkább valamiféle krém, amit előételként pirítóssal vagy pitával, főételként viszont grill húsok köreteként is fogyaszthatunk.

A padlizsánkrémek, padlizsánkaviárok, vineták vagy padlizsánsaláták számtalan fajtája ismert a Közel-Kelettől egészen Európa nyugati csücskéig, sőt a Földközi-tenger déli vidékén, Észak-Afrikában is mindenhol készítik, persze saját ízviláguk és konyhájuk szerint fűszerezve. Bármilyen változatot kóstolunk, mindig rá kell döbbennünk: micsoda kreativitás és nagyszerűség lakik az emberben, hogy ennyi féle finomságot képes készíteni egyetlen zöldségből, ráadásul a kiegészítők is sok helyen hasonlóak (paradicsom, hagyma, fokhagyma, olaj).





A padlizsánkrém szezonban olcsó, elkészítése egyszerű, ezer módon fűszerezhető

Most három - talán kevésbé ismert - recept következik, egy marokkói, egy algériai és egy szicíliai, mindhárom zseniális, szerintünk igencsak érdemes kipróbálni, hogy készül a padlizsánsaláta a Földközi-tengeren innen és túl!

Zaalouk - marokkói padlizsánsaláta

Gyakran fogyasztják előételként hidegen, de halak, bárányból készült húsgombócok mellé is melegen. Ahány ház, annyi recept - igaz erre a fogásra is, mindenkinek megvan a maga jól bevált recepttúrája. Van, ahol kevésbé paradicsomosan készül, és citrom is kerül bele, máshol a paradicsom adja meg a karakterét, de sült paprikát is tesznek bele sok helyen. A legtöbb receptből nem maradhat ki a ras-el-hanout marokkói fűszerkeverék sem, ezzel is érdemes kipróbálni.





Zaalouk - paradicsomos padlizsánsaláta, ahogy Marokkóban készítik

Hozzávalók:
1 szép nagy padlizsán
3 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény

bors
olívaolaj
petrezselyem
koriander

Elkészítés: Megmossuk, majd felkockázzuk a padlizsánt, és sós, forró vízben kb. 20 percig főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd ha kihűlt, kinyomkodjuk.
A paradicsomok héját forró vízbe mártva lehúzzuk, majd felkockázzuk a húsukat, és kevés olívaolajjal, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, a köménnyel és az aprított petrezselyemmel szósszá főzzük 10-15 perc alatt.
Ezután hozzáadjuk a padlizsánt, és még 10-15 percig együtt főzzük. Össze is törhetjük villával, ha pépesebben szeretjük, végül lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az aprított koriandert.
Hidegen is fogyaszthatjuk krémként, melegen pedig grill húsok vagy halak mellé mártásként adhatjuk.

Caponata - szicíliai padlizsánsaláta

Olaszország déli felén mindenfelé készítik különféle változatban, változó alapanyagokkal, Szicíliában kikerülhetetlen előétel. Ami biztos: padlizsán, paradicsom, hagyma, olívabogyó, fokhagyma, bazsalikom és zeller. Ami változhat: mazsola, fenyőmag, húsos paprika, kapribogyó... Leginkább előételként fogyasztják, bruschettaként.





Készíthetjük a caponatát darabosabbra salátának, vagy pürésebbre krémnek

Hozzávalók:
1 szép padlizsán
4-5 szál angolzeller
1 fej hagyma
3 paradicsom
1 marék olajbogyó
1 marék mazsola
1/2 marék fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál cukor
1 evőkanál borecet
2 evőkanál kapribogyó
1 marék friss bazsalikom
olívaolaj


Elkészítés: A padlizsánt apróra felkockázzuk, besózzuk, és 1 órát állni hagyjuk, majd leöblítjük, lecsöpögtetjük. Közben a hagymát félbevágjuk, vízbe tesszük fél órára, majd utána finomra vágjuk. A szárzellert felkarikázzuk. A paradicsom héját forró vízbe mártva lehúzzuk, majd felkockázzuk.
Kevés olívaolajon elkezdjük pirítani a padlizsánt és a zellert, egy másik edényben pedig a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Amikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zelleres padlizsánt, a beáztatott mazsolát, pici cukrot, ecetet és a kapribogyót. Néhány perc alatt összefőzzük, közben a fenyőmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
A tűzről lehúzva a padlizsános raguhoz adjuk a fenyőmagot és a finomra vágott bazsalikomot, és langyosra vagy hidegre hűlve tálaljuk pirítóson.





Caponata - a padlizsán mellett a zeller a lelke

Padlizsán maslok - algériai padlizsánsaláta

Nagyon egyszerű és népszerű előétel, különlegességét a füstös íz adja, mivel a padlizsánt egyben grillen vagy platnin sütik. Az alábbi alapreceptet sok változatban készítik, kerülhet bele kevés citrom vagy ecet, de gyakran sütnek húsos paprikát is a padlizsán mellett, majd ennek a húsát is belekeverik a salátába.





Algériai padlizsánsaláta - füstösre sült padlizsánból

Hozzávalók:
1 szép padlizsán
2 közepes paradicsom
1 kis fej lilahagyma
1 csokor petrezselyem

bors
olívaolaj

Elkészítés: A padlizsánt grillen, platnin vagy kemencében megsütjük. Fontos a sütés módja, mert a saláta lényegét a füstös íz adja. Ha puhára sült, a szenes héjat lefejtjük, a húst pedig kis hűlés után felkockázzuk.
Hozzáadjuk az apróra kockázott paradicsomot, a szálasra vágott lilahagymát, a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.
1-2 órát hagyjuk érni az ízeket, majd pirítóssal vagy pitával tálaljuk.





Pirítóson, de grillezett pitán is isteni az algériai padlizsánsaláta!

Forrás: Minmdmegette.hu -- Világkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Aioli
  2015-09-17 21:51:53, csütörtök
 
  Aioli

Hozzávalók:

5 gerezd fokhagyma
3 tojássárga
2-3 evőkanál citromlé

bors
2,5 dl olívaolaj

Elkészítés:

A fokhagymát megtisztítjuk, szétnyomjuk. A tojássárgákat, citromlét, fokhagymát, sót, borsot egy keverőtálba tesszük, a mixer legmagasabb fokozatán addig mixeljük, amíg a tojássárga világos lesz. Az olívaolajat keverés mellett hozzáadjuk, először cseppenként, majd vékony sugárban.





Megjegyzés:

Dél-Franciaországban halakhoz, főtt zöldséghez kínálják, nagyon finom.

A receptet Löw, a fotót Szepi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Guacamole gyorsan és egyszerűen
  2015-09-17 21:49:40, csütörtök
 
  Guacamole gyorsan és egyszerűen

Hozzávalók:

2 avokádó
1/4 citrom leve
1/2 fej hagyma
olívaolaj

bors
tortilla chips vagy chips

Elkészítés:

Puha avokádókat választunk. Megmossuk, megtisztítjuk a gyümölcsöket, majd eltávolítjuk a magjukat. Pépet készítünk az avokádóból, majd csipetnyi sóval, borssal, fél fej apróra vágott hagymával, negyed citrom levével, olívaolajjal ízesítjük.

Chips-szel vagy tortillachips-szel fogyasztjuk.





Megjegyzés:

Mindenkinek ajánlom, aki apró különlegességre vágyik!

A receptet Nita, a fotót Andrisss küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Humusz
  2015-09-17 21:47:01, csütörtök
 
  Humusz

Hozzávalók:

50 dkg főtt csicseriborsó (konzerv is lehet)
2 citrom
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál tahini (szezámkrém)

bors

Elkészítés:

A konzervet kibontjuk, lábasba öntjük a tartalmát, a lével együtt. Felforraljuk. Közben megtisztítjuk és felaprítjuk a fokhagymát, kifacsarjuk a citromok levét. Amikor a csicseriborsó forr, lehúzzuk a tűzről, leszűrjük, a levét félretesszük.

A csicsriborsót a fokhagymával robotgéppel krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat, a tahinit. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük. Amikor ezzel kész vagyunk, a félretett főzőléből apránként hozzákeverünk annyit, hogy kissé folyós legyen a krém. (Később majd megszilárdul!) 2 órára hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt tényérra szedünk belőle, kis mélyedést nyomunk a közepébe, és kevés olívaolajat öntünk rá. Pitával vagy kenyérrel mártogatjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Miriam1 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Mártogatunk, mártogatunk…
  2015-09-17 21:43:57, csütörtök
 
  Mártogatni, tunkolni mindenki szeret. Nem kell hozzá nagy tálalás, feltűnés nélkül rá lehet járni, így minden buli sztárja lehet.

Dip, szósz, mártás, salsa

A mártogatósra az angol dip szót is használjuk. A dip ige jelentése mártani, meríteni. Itthon hívják tunkolósnak is, de salsa, szósz, mártás neveken is előfordulhat. Minden mártogatós, amibe mártunk, így ide tartozhatnak a hideg mártások, ízesítők is, például a ketchup, a tartár, a mustár is.





Mártogassunk bátran!

A világ mártogatósai

Az egész világon mártogatnak. Az amerikaiak barbecue szószba, amely lassan kiszorítja a ketchupot az első helyről a Nagy Sültkrumpli Tunkolási Versenyben. A mexikóiak guacamole (ejtsd: guakamóle) szószba mártják a ropogós kukorica csipszeket (ez a tortilla chips nálunk is kapható). Dél-kelet Ázsiában ízesített halszószokba tunkolnak. A franciák szeretik az aiolit (ejtsd ajoli - fokhagymás majonéz) például olívabogyóval. Izraelben megkóstolhatjuk a szenzációs humuszt , mely csicseriborsó és szezámmagpüré elegye. Ha Dél-Indiában járunk, ne hagyjuk ki a dosát (ejtsd: dósza), mely egy rizslisztes lencselepény, amit általában megtöltenek, de chutney-ba is mártják.





Mexikói finomságok

Mit tunkoljunk?

Mártogathatunk sajt és hús darabkákat, leveles tésztába töltött virslit, kenyérrudacskákat, (pl. grissini), falafelt, ami csicseriborsóból vagy babból készült fasírtszerű étel , de tortilla chipset, pita kenyeret, burgonya csipszet is, no és ropit, pászkát, puffasztott búzakenyeret. Egészséges és finom alternatíva a hosszúra vágott zöldség: mártogathatunk sárgarépát, kígyóuborkát, halványító (vagy angol) zellert, karalábécsíkokat, cikóriát. A franciák crudités-nek hívják (ejtsd krüdité) a nyers zöldségféléket, melyeket - többek között - fűszeres olívaolajba vagy vinaigrette szószba mártanak.





Zöldséggel, hússal, kenyérrel

Néhány kedvencünk:

Fokhagymás-joghurtos:
Hozzávalók:
2 doboz joghurt vagy 1 joghurt 1 tejföl
2-4 gerezd fokhagyma préselve

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Currys:
Hozzávalók:
2 dl majonéz
néhány evőkanál tejföl
fél csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
1 teáskanál currypor
2 teáskanál ketchup
só és bors
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Céklás:
Hozzávalók:
25 dkg főtt vagy sült cékla
2 evőkanál torma
1 dl tejföl
1 dl joghurt
Elkészítés:
A sült céklához a céklát jól mossuk meg és héjastul tekerjük alufóliába, miután megkentünk olívaolajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni. A megfőtt vagy megsütött céklát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormát, a tejfölt és a joghurtot, majd botmixerrel simára keverjük

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Előétel
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Baba ghanoush - fehér padlizsánból
  2015-09-17 21:39:35, csütörtök
 
  Baba ghanoush - fehér padlizsánból

Hozzávalók:

2 közepes padlizsán
1 dundi gerezd fokhagyma finomra reszelve
kb. 2 evőkanál tehina (közel-keleti élelemiszereket forgalmazó boltokban könnyen beszerzhető)
1 citrom leve frissen facsarva
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál sumac
ízlés szerint só

Elkészítés:

A padlizsánokat kicsit megszurkálom, forró sütőben kb. 60 perc alatt (szenesedésig) egészben megsütöm. Kiveszem a sütőből, és mikor már nem égeti a kezeimet, kihámozom a héjából, villával darabosra töröm, hozzáadom a tehinát, a citromlevet és a fűszereket, krémesre keverem, a petrezselyemzöldet a végén adom hozzá, díszítésként is kerülhet valamennyi a tetejére. Tálra szedem, hűtőben legalább 2-3 órán át érlelem (gyakrabban azonban elkészítem este, s másnapra tökéletesen összeérnek az ízek). Pitával, pirítóssal, kenyérrel, de önmagában is remek.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Vinyete - erdélyi padlizsánkrém
  2015-09-17 21:36:49, csütörtök
 
  Vinyete - erdélyi padlizsánkrém

Hozzávalók:

4-5 db padlizsán
1 hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olívaolaj (vagy ugyanennyi sűrű házi tejföl)
1 kávéskanál só vagy Vegeta
cukor
citromlé
fekete bors

Elkészítés:

A megmosott padlizsánok szárát levágjuk, a felületüket villával sűrűn megszurkáljuk, hogy sütés közben ne repedjenek meg. A tűzhely felső, forró vaslapján forgatva, 220 °C-os sütőben 40-50 percig a héjában ráncosodásig sütjük. A megsült padlizsánokat hideg vízben kissé kihűtjük, majd meghámozzuk. Akkor jók, ha sötét barnászöldre, pépesre sültek, és a víztartalmuk jó részét elvesztették.

Puha, széteső belsejüket mindenestől egy üvegtálba tesszük. Hozzáreszeljük a hagymát és a fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk a sót, majd turmixgéppel az egészet simára dolgozzuk. Ízlés szerint egy kevés cukrot, citromlevet, őrölt borsot, olajat vagy tejfölt adunk hozzá, és ezekkel is alaposan elkeverjük.

Hidegen, pirítóssal tálaljuk, van, aki majonézt is ad hozzá.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3446
  • e Hét: 8027
  • e Hónap: 21932
  • e Év: 151639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.