Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Ha igazán szeretsz, akkor tenni kell a jövőért
  2015-09-24 23:57:14, csütörtök
 
  Szily Nóra interjúja: Gianni: ,,Ha igazán szeretsz, akkor tenni kell a jövőért"




Sürög-forog, alig lehet egy szabad órácskát találni vele. Magával ragadó a tempója, a lénye. Annyira olasz! ...és ezt persze, szeretettel fogalmazom így! Már szinte a fél életét itt töltötte, hát van miket végiggondolni együtt egy finom presso macchiato mellett.

Soha nincs megállás, Gianni?

De, van, hogyne lenne, csak én nagyon szeretek mozogni. Gyorsan meg tudom unni a dolgokat - a pihenést, a semmittevést is. Egy darabig megy, de aztán újra menni kell, csinálni kell... Állandóan az alkotás foglalkoztat. A kreativitás mozgat, és folyamatosan figyelek. Mit lehetne kitalálni még, ami egyedi, különleges.





Fotó: Szabó Gábor/Origo

Ingereket, inspirációt keresel?

Mindent. Ami nekem inspiráció, az másoknak sokszor irritáló. Azt gondolják, hogy nem tudok öt percig egy dologgal foglalkozni. Pedig igen, csak nekem más a tempóm. Kellenek az ingerek ahhoz, hogy azt érezzem, hogy élek! És az is hajt, hogy lehetőleg mindent jól csináljak. Kos vagyok... Tudod, azok azt hiszik, hogy mindentudók!

Mondod kuncogva...

Igen, mert azért már sok mindenre rájöttem. Például arra, hogy nem mindig osztom be jól az időmet, és hogy amikor azt hiszem, hogy jól csinálok valamit, az lehet, hogy csak az én szemszögemből igaz. Már pedig nem vagyunk egyedül! Ahogy öregszem, egyre inkább látom, mikben hibáztam korábban. Például nagyon nehezen viseltem, ha úgy éreztem, hogy kimaradok valamiből. Régen három születésnapra mentem el egy este alatt. Pedig sokkal jobb lett volna kettőre nemet mondani, mint 10 perc után felállni...

...és tovább rohanni.

Hajtott valami belül - menjünk, csináljuk! De szerintem az energiától is függött, meg a kapacitástól. Régen szinte bármennyit bírtam. Hajnali 5-kor lefeküdtem és reggel kipattant a szemem...

Más már a tempó?

Nem lett teljesen más, de azért változik. Rájöttem, hogy néhányszor én is sok voltam. Meg kellett tanulnom beosztani az időmet, az energiámat, a tudásomat.

Sokszor használod a veled készült beszélgetésekben a ,,Dolce vita" kifejezést. Neked mit jelent igazán?

A Dolce vita - egy harmonikus káosz. Ki akar igazán rendben, sterilen élni? Senki. De persze az se jó, ha minden össze-vissza van. A harmonikus káosz szerintem olyan fajta rend, amiben szabadnak érzed magad. Érted? Mi, olaszok, egy káoszban élünk, aminek van egyfajta tempója. A Dolve vita egy ritmus. Amit érezhetsz a beszédünkben, a mozgásunkban... Teljesen más, mint a tiétek. Épp ezért jöhetnek koccanások, félreértések. Mondasz valamit és mi máshogy értjük. De ez nem baj, ez kell!





Fotó: Szabó Gábor/Origo

És mi történt veled itt? A körülötted lévő emberek gyorsultak fel, vagy pedig rajtad lassított, hogy itt élsz?

Nem. Nekem hiányzik ez a ritmusosság, épp ezért megteremtettem magamnak.

Ezt érzem itt, az éttermedben is?

Igen, a lendületet, amire szükségem van. Szerintem, ha megfelelő ritmust adsz az életednek, akkor nem fog kimaradni semmi. És azok a jó találkozások, amikor két embernek stimmel a ritmusa. Amikor nem vagy a másiknak se túl sok, se kevés. Amikor jó együtt lenni.

Ez a párkapcsolatra is igaz... Bár azt mondtad, a magánéletedről nem nagyon akarsz beszélni. Miért?

Mert megtanultam már, hogy milyen ez a szakma. Azt gondolom, hogy ha lesz gyerekem és családom, én nem szeretném se képernyőn, se újságokban viszontlátni őket. Azért legyek érdekes, hogy valamit leteszek napról-napra az asztalra, ahogy a gasztronómiával, a vendéglátással foglalkozom, amilyen mosolygós hangulatot teremtek... Hadd legyek a saját környezetemnek fontosabb. Persze szívesen megosztom a gondolataimat, mint ahogy most veled is teszem, de kell egy határ.

Értem én, csak azt is tudom, hogy az emberek kíváncsiak rád...

Zitával közösen döntöttünk úgy, hogy nem adjuk ki magunkat. Mind a ketten tudjuk, hogy milyen fájdalmat okoznak néha bizonyos mondatok vagy ítéletek. Ezért a kapcsolatunkat inkább befelé szeretnénk építeni, nem kifelé. Ez nem jelenti azt, hogy titkolóznánk vagy rejtőzködnénk. Csak nem törekszünk arra, hogy megmutassuk a mindennapjainkat. Természetesen ismert emberekként nem tudunk mindenből kivonulni, de legalább szeretnénk megpróbálni csendesen élni.

Annyit talán elárulhatsz, hogy stimmel-e a ritmusotok? Amiről az elején beszéltünk.

Igen, és nagyon fontos, hogy ha egyikünké épp jobban pörög, akkor a másik ne húzza vissza. Engedni kell. A lendületet ne állítsd meg, inkább told! Ez a leglényegesebb, mert abból te is kapsz energiát! Soha ne akard lerántani a másikat...





Fotó: Szabó Gábor/Origo

Lehet, hogy ez nem ment, ezt nem találtad eddig?

Én már tudom, hogy mennyire nehéz a két népet összerakni. Nő-férfi, magyar-olasz. 21 év után kezdem megérteni, hogy is van ez...

Akkora a kulturális különbség?

Hatalmas. Ég és föld a kettő. Szerintem a legtöbb magyar-olasz pár elválik. Pláne, ha dél-olasszal köt házasságot.

Gianni, mi lesz így veled?

Én már tudom, hogy kell ezt csinálni! Amíg szerelem van, addig persze könnyű, de aztán melózni kell egy kapcsolatban. Ritka, hogy ötven évig rózsaszín felhőben éljen valaki. Minden egyes emberi kapcsolaton dolgozni kell. A barátságon is, a szerelmen is. Mindenki változik, máshova tart, más foglalkoztatja... Nem lehet megúszni, hogy tegyél érte. Anélkül semmi nem működik.

Lehet, hogy fiatalon ezt még nem fogjuk fel, és leginkább a másikat akarjuk megváltoztatni?

Erről van szó. A meló nem kifelé, hanem mindig befelé van. De ezt sokáig nem tudja az ember. Én sem. Szerintem a média világa sokat adott, de sokat el is vett... Ma már nem a fényre vágyom, hanem arra, hogy elcsendesedjek egy nővel, és a családra figyeljünk.

Korábban a kettő kizárta egymást?

Igen. Nagyon durván. Lehet, hogy meglep, de én alapvetően régi vágású vagyok abban, ahogy a családról gondolkodom. Nem az ego boldogságát kéne előtérbe helyezni. Nehéz, melós, nem azt mondom, hogy nem. De azt is kitaláltam - és mint elmélet szerintem tök jó - lehet, hogy megúsztam a ,,válás korszakát". Hogy már lenyugodott lélekkel tudom vinni azt a szakaszt, amikor nehéz idők jönnek. Tudod, ami a férfiaknál 40-50 körül szokott jönni...





Fotó: Szabó Gábor/Origo

Tényleg, ha matekozunk, akkor te megúsztad az első válást...

Én igen, mert én nem is bírok válni, tudod? A szenvedélyemmel kihúztam magam a lehetséges fájdalom alól.

Ügyes magyarázat!

Pláne, hogy nekem nagyon idegen az a szemlélet, amikor megveszik a gyerek szeretetét, amikor tárgyakkal próbálják pótolni az együttlétet, ahol féltestvérek, negyed testvérek, kapott testvérek rohangálnak. Nem ítélek el senkit, de ezek a dolgok nagyon távol vannak tőlem. Lehet, hogy ezért nem volt még valakim igazán, mert nem szerettem volna, hogy ez történjen velem.

Más a képed arról, hogy milyen egy család.

Igen, bár apám gyávaságnak is tartja. Azt mondta, hogy bele kell lépni helyzetekbe, és aztán megtanulni, amit meg kell. A férfivá váláshoz kellenek a harcok, és azokat leginkább magával vívja az ember. Ha igazán szeretsz, akkor tenni kell a jövőért. Azért mondom, hogy vigyázni kell a mai sok, felületes kapcsolattal, mert lehet, hogy valaki szexi, vagy éppen kocka hasa van, de tudjuk, hogy nem ez az, ami hosszú éveken át kitart... Ezért kell elsődlegesen az embert magát megszeretni. Abban a világban, ahol sokáig voltam, ahol a csillogás számított - nem ez volt a fontos. De ma már tudom mi a lényeg.

...és ez jó, nem?

Jó és nagyon nehéz! De az élet gyönyörű és a korral egyre több bölcsesség is megérkezik. Nagymamám mindig mondta, ,,hordozzál türelmet"! Sokáig nem értettem... Ő pontosan látta, hogy a legnagyobb hibám, hogy nem vagyok türelmes. Kos vagyok, mindig mennem kell, csinálnom kell. De most már bízom abban, hogy hasonlítani fogok a szüleimhez és a nagymamához, és én is annyira bölcs, nyugodt és türelmes leszek az élettel. Mert már értem, hogy mindenkinek megvan a saját világa. Zitának is, nekem is. Annyit tehetek, hogy beleélem magam az övébe, és ő is hozzátesz az enyémhez... És akkor jó lesz.





Fotó: Szabó Gábor/Origo

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 197. rész
  2015-09-24 23:48:49, csütörtök
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 197. rész

Müller Péter: "Ez a másodperc a tied! Még szabad vagy!"

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Vágyaid olyanok, mint egy felbukkanó madárraj a házad felett. Elsuhannak. De ha fészket vernek az ereszed alatt, ott élnek, s ezért már te felelsz. Befogadtad őket!"






Figyeld meg, van egy pillanat, amikor te döntesz! Beleszeretni valakibe egy ,,pillanat műve", de ebben a pillanatban te döntesz! És ugyanez van a megkívánásnál, a kísértéseknél, az első ciginél, narkónál, italnál, de még a dühbe gurulásnál is: belemenjek, vagy sem? Ez a másodperc a tied! Még szabad vagy. De ha már döntöttél: nem! Ha már ,,fészket vertek benned a vágyak s ott szaporodnak", azért már felelsz. És amilyen könnyű belemenni, annyira nehéz kijönni. Hozzá szokni valamihez könnyebb, mint leszokni róla.





Beleszeretni könnyebb, mint szakítani. És házasodni is könnyebb, mint elválni. És gyerekre vágyni is könnyebb, mint megszülni és felnevelni. És indulatba jönni is könnyebb, mint megnyugodni, s a dühöd következményeit elviselni.

Mit tégy? Élj éberen! Bölcs a híres nóta kérdése: ,,Nekimenjek, ne menjek, a fekete szemednek?" Látod, még a dalszerzők is tudják. Hogy mielőtt ,,nekimenne", még mondhatja, hogy ,,nem megyek."

Mindig van egy tizedmásodperc, amikor bölcs vagy. Amikor még kezedben a sorsod. Használd ki! Ha látod, hogy jó: menj! Ha látod, hogy nem jó: állj, egy lépést se tovább!

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Boglárka
  2015-09-24 23:37:04, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Bajor perec
  2015-09-24 23:20:17, csütörtök
 
  Bajor perec

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
4 dkg margarin, vaj vagy zsír
1 liter víz
3 evőkanál szódabikarbóna
liszt a szóráshoz
zsiradék a tepsihez

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttajuk kevés tejben a cukorral, kb. 15 perc alatt, majd összekeverjük a liszttel, a sóval, a tejjel, a vajjal (margarinnal vagy zsírral). Addig gyúrjuk, míg rugalmas és sima tésztát kapunk. Lefedve 1/2 árát kelesztjük. Akkor jó, ha a duplájára nőtt. Ezután lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, hosszúkás tömböt formálunk, ezt kb. 14 részre osztjuk, és kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk mindegyikből úgy, hogy a közepük vastagabb legyen. Pereceket formázunk, 15 percig kelesztjük, majd hűtőben 1 órát pihentetjük.

Mielőtt lejárna az 1 óra, felforraljuk a vizet, és nagyon óvatosan beletesszük a szódabikarbónát. A pereceket ebben a forrásban lévő vízben 30 másodpercig úsztatjuk, majd szűrőkanállal kivesszük, és a zsiradékkal kikent tepsire tesszük. Megszórjuk nagyszemű sóval vagy : köménnyel, reszelt sajttal, tökmaggal... Hideg sütőbe tesszük, majd 220 fokon 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.





Megjegyzés:

Melegen ajánlom mindenkinek, én már többször készítettem, és a siker 100 %-os.

A receptet és a fotót Frary küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tökéletes sörkorcsolya: bemutatjuk a bajor konyhát
  2015-09-24 23:18:47, csütörtök
 
  Tökéletes sörkorcsolya: bemutatjuk a bajor konyhát

A szeptember 19-én kezdődő Oktoberfest kapcsán érdemes körüljárni, hogy mi mindent kóstolhatunk a Bajor régióban a sör mellé. A bajor konyha jól körülhatárolható, fogásai egyszerűek, de ízletesek, jó alapanyagokból készülnek, s szinte mindegyikhez tökéletesen passzol a sör.

Kolbászok, sajtok, perecek, szendvicsek, szendvicskrémek

A bajor konyha apró előételei, falatkái, kenyerei közül méltán a leghíresebb a bajor perec. A fénylő, sötétbarna felület és a rajta pihenő hatalmas sószemcsék egészen egyedi külsőt kölcsönöznek ennek a perecnek. A sűrű tésztájú, laktató péksütemény elkészítése abban különbözik a nálunk kedvelt perecétől, hogy a megformázott tésztát sütés előtt szódabikarbónás forró vízben ,,megfőzik", majd ezután megy a sütőbe. A bajor perec fogyasztható önmagában, szendvicsalapként, köret gyanánt, sör mellé, vagy ahogy épp kedvünk tartja.

A bajor perechez érdemes egy kevés obazda krémet is kérni, ami camembert sajtot és a mi pálpusztainkhoz nagyon hasonló sajtból készített kence. Nagyon kellemes, friss zöldségekkel kiegészítve reggelire vagy uzsonnára is ideális választás, de akár egy másik helyi fogással, a leberkase-vel is kiegészíthető, amit a bajorok főfogásként vagy vékonyra szelve felvágottként is szívesen fogyasztanak. A fűszerezett, marha- és sertéshús keverékéből készített húskenyér nagyon kedvelt, sokféle ízesítésben és formában kapható. A zsemlébe pakolt vastag szelet húskenyér ugyanúgy nagy kedvenc, mint a mustárral, savanyúsággal, krumplisalátával kínált változata, ami ebédnek vagy vacsorának is tökéletes.





Leberkase, vagyis húskenyér

A bajor mustár is megér egy külön passzust: azoknak, akik nem szeretik az erős, csípős mustárokat, a gazdag ízvilágú, édes bajor mustár igazi megváltás lehet.

A bajor kolbász messze földön híres, ami nem véletlen. Bár a müncheni változat nem rendelkezik túl nagy múlttal, de az elmúlt másfél évszázad alatt valóban megkerülhetetlen fogássá vált. A borjú-, marha- és sertéshúsból készített kolbász fűszerezése egészen egyedülálló, hiszen szerecsendió-virág, gyömbér és kardamom is található benne. A kolbászt leggyakrabban bajor perec kíséretében, édes bajor mustárral fogyasztják és nagy mennyiségű sörrel öblítik le.





Bajor kolbász, bajor sörpereccel és édeskés bajor mustárral

A német konyha azonban nem csak a müncheni kolbászt ismeri, nagyjából 1500 különféle kolbászt készítenek az országban. Kedvelt a nünbergi kolbász, amelyet gyakorta szendvicsként árulnak (3 im Weggla), a bécsi kolbász, a blutwurts vagy épp a mi véres hurkánkkal rokon schwarzwurst. Nagy népszerűségnek örvend a currywurst is, amelyet currys ketchuppal leöntve, curryporrral megszórva kínálnak.
Sültek, káposzta, gombóc, nudli és a tökéletes krumplisaláta

A bajor konyha húsban gazdag. Nem csak a különféle kolbászok nyújtotta kínálat okán, hanem a különféle sültek, a rengeteg rántott szelet, a töltött és egyéb módon sütött kacsa kapcsán, s akkor még nem is beszéltünk a különféle fasírtokról, valamint a bajor konyha emblematikus fogásáról, a csülökről. A fél csülök általában ropogós bőrrel, knödle (zsemlegombóc, gőzgombóc) és párolt savanyú káposzta kíséretében, nagyobb adag szafttal körülöntve kerül asztalra.





A krumplisaláta gyakori köret a mustár mellett/helyett

A legtöbb sült vagy kolbász mellé azonban krumplisalátát kínálnak. A hideg krumplisaláta a leggyakrabban valamilyen majonézes vagy tejszínes szósszal készül. A salátában a krumpli mellett lehet még retek, uborka, hagyma, fűszerezheti snidling vagy más zöld fűszer.

Ha nem vágyunk húsos ételekre, pontosabban inkább valamilyen tésztaétellel ismerkednénk, akkor érdemes a különféle nudlik közül választani. A spaetzle nagyjából megegyezik a nálunk is kedvelt nokedlivel. A különbség az, hogy míg nálunk a nokedli kifejezetten köretként van jelen, addig a német konyhában komplett tésztaételnek számít, amit különféle szószokkal tálalnak. Nagyon kedvelt a sajtszósszal készített spaetzle, amit általában tűzforró serpenyőben kínálnak.






A tésztás köretek közül javasolt kipróbálni még a schupfnudel-t, ami az osztrákoknál is igen kedvelt, sőt a magyar falvak sváb lakosainak köszönhetően nálunk sem ismeretlen. A lepirított krumplinudli jó körete a szaftosabb húsoknak vagy a különféle raguknak.
Amihez nem passzol a sör: Bajor krém

A tejből, tejszínből és tojássárgájából készített bajor krém erősen hasonlít az olaszoknál kedvelt panna cottára. A gazdag krémet a XIV. század óta készítik Ingolstadt környékén, s azóta már az egész régióban elterjedt, a XIX. század óta pedig a német szakácskönyveknek is szerves részét képezi. Legtöbbször idénygyümölcsökkel, gyümölcsvelővel kínálják, de létezik boros, kávés és csokoládés változata is.





Prinzregententorte

Még egy édességről nem szabad megfeledkezni a bajor konyha kapcsán, s ez a Prinzregententorte, amely vékony piskótalapokból épül fel, amelyek között csokoládés vajkrém pihen. A legalább hat lapból álló tortát végezetül baracklekvárral is megkenik a bajor cukrászok, majd vékony étcsokoládéból készült réteggel vonják be.

WM

Forás: Mindmegette.hu -- Világkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Libanoni taboulé
  2015-09-24 22:57:06, csütörtök
 
  Libanoni taboulé

Hozzávalók:

20 dkg bulgur
4 kemény paradicsom
1 csokor újhagyma
2 csokor petrezselyem
1 csokor menta
1 citrom
3 evőkanál olívaolaj

bors

Elkészítés:

A bulgurt tegyük egy tálba, keverjük össze sóval, majd öntsünk rá kétszeres menniségű (4 dl) forró vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni, amíg a többi alapanyagot előkészítjük.

A megtisztított újhagymát, a megmosott petrezselymet és mentát vágjuk finomra, a paradicsomot apró kockákra.

Ha a bulgur nem szívta fel az összes vizet, szűrjük le, facsarjuk ki, majd tegyük salátástálba, adjuk hozzá a paradicsomot és a felaprított zöldeket, a paradicsomot, facsarjuk rá a citrom levét és locsoljuk meg olívaolajjal. Frissen őrölt borssal ízesítsük, majd alaposan forgassuk össze.

1-2 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, majd tálalhatjuk is grill húsok, halak, zöldségek mellé, de önmagában is finom, frissítő saláta.

Forrás: Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Mogyoróvajas kuglóf
  2015-09-24 22:55:15, csütörtök
 
  Mogyoróvajas kuglóf

Hozzávalók:

225 g vaj + a formához
225 g kristálycukor
5 db tojás
150 g mogyoróvaj
1 csipet só
1 csipet szódabikarbóna
375 g liszt + a formához
300 ml tej

Elkészítés:

Keverjük habosra a szoba-hőmérsékletű vajat a cukorral. Egyenként dolgozzuk bele a tojásokat, majd adjuk hozzá a mogyoróvajat.

Azután három részletben forgassuk bele a sóval és a szódabikarbónával elvegyített lisztet, végül állandó kevergetés mellett csorgassuk bele a tejet.

Simítsuk az így kapott tésztát egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába, és süssük a 175 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Ezután vegyük ki, hagyjuk kihűlni a süteményt a formában, végül borítsuk ki belőle tányérra.





Megjegyzés:

Hozzávalók: 12 szelethez.

Ha a kuglóf teteje túl hamar pirulni kezd, fedd le egy darab alufóliával, és így süsd tovább a receptben megadott ideig.

Fotó: Tóth András
Stylist: Filep Kata
Helyszín: Kuktanoda

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zsályás-pármai sonkás szűzpecsnye
  2015-09-24 22:53:10, csütörtök
 
  Zsályás-pármai sonkás szűzpecsnye

Hozzávalók:

75 dkg sertésszűzpecsenye

bors
12 szelet pármai jellegű sonka
12 db zsályalevél
2 ek olívaolaj
2 ek vaj
0,5 dl fehérbor
1 db bagett

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a húst, vágjuk 12 szeletre, és enyhén klopfoljuk ki. Sózzuk és borsozzuk meg a szeleteket, tegyünk mindegyikre 1 szelet sonkát és 1 db zsályalevet, és rögzítsük fogvájóval.

Forrósítsuk fel serpenyőben a vajat és az olajat. Pirítsuk meg először a hússzeleteket először a zsályás oldalukon, majd fordítsuk meg őket. Öntsük alá a bort, és süssük puhára a húst.

Szeleteljük fel a bagettet, és pirítsuk meg. Locsoljuk meg a hús szaftjával, majd tegyünk mindegyikre 1-1 szelet sült húst. Melegen tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Kapros-húsos töltött uborka
  2015-09-24 22:51:20, csütörtök
 
  Kapros-húsos töltött uborka

Hozzávalók:

4 nagyobb uborka
20 dkg darált hús
5 dkg rizs vagy szezámmag vagy lenmag
2 tojás
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma

1 csokor kapor
sajt

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan megmossuk, és hosszában kettévágjuk. A belsejét kikaparjuk kanállal, majd felaprítjuk kisebb kockákra.

A töltelékhez a darálthúst összekeverjük a nyers rizzsel vagy magvakkal, az apróra vágott hagymával, fokhagymával és kaporral, kis sóval, és az egész tojásokkal. Az uborka felaprított belsejét is hozzákeverjük végül.

A tölteléket belehalmozzuk bőségesen az uborkákba, majd megszórjuk reszelt sajttal. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd az uborkák tetejére is helyezünk egy ívet, hogy kellemesen összepárolódjon az egész, és ne süljön túl hirtelen.

A sütőt közepes hőfokra állítjuk, és kb 20 percig sütjük, amíg szépen megpirul a tetején a sajt. Köretnek kíválóan illik hozzá egy kis éds-csípős csatni, esetleg sültparadicsom.





Megjegyzés:

Az idén rengeteg saláta uborkám termett, amiből tettem is el bőven, és most kreáltam ezt a receptet, a töltött cukkíni mintájára. Nagyon finom lett!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3446
  • e Hét: 8027
  • e Hónap: 21932
  • e Év: 151639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.