Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Narancsos-datolyás karfiolsaláta csicseriborsóval
  2015-09-26 23:54:27, szombat
 
  Narancsos-datolyás karfiolsaláta csicseriborsóval

Hozzávalók:

10 dkg főtt csicseriborsó
2 narancs
1 fej karfiol
10 dkg szárított datolya
1 dl olívaolaj
3 evőkanál szezámkrém
1 dl narancslé
1 csokor snidling
1 paradicsom

bors

Elkészítés:

A csicseriborsót előző este beáztatjuk, másnap friss vízben megfőzzük, majd leszűrjük, de használhatunk konzerv csicseriborsót is. A karfiolt rózsáira szedjük, megfőzzük, leszűrjük.

A datolyát kimagozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A narancsot kifilézzük, a maradék levét egy tálba nyomjuk, adunk hozzá 1 dl narancslevet, az olívaolajat, felaprított snidlinget, az apróra kockázott paradicsomot és a szezámpürét. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a csicseriborsót és anarancsfilét.

A karfiolrózsákat tálra rendezzük, és ráhalmozzuk a csicseris keveréket. Azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:

Őszi Balázs receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Csirke tajine aszalt gyümölcsökkel
  2015-09-26 23:52:30, szombat
 
  Csirke tajine aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell
1 csokor újhagyma
3-5 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt római kömény
fél teáskanál egész feketebors
fél teáskanál őrölt szerecsendió
5 dl zöldségalaplé
1 nagyobb répa
15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (sárgabarack, datolya, vörösáfonya)

olívaolaj
20 dkg kuszkusz

Elkészítés:

A csirkemellet felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát összezúzzuk, a répát felkockázzuk, az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk.

Egy teflonos edényben (ami a tajine cserépedényt helyettesíti) olajat hevítünk, a fűszereket beleszórjuk,





majd megdinszteljük rajta az újhagymát, a fokhagymát és a répát.





Hozzáadjuk a csirkét, fehéredésig sütjük, majd felengedjük az alaplével.





Nagy lángon felforraljuk, majd lejjebb vesszük a lángot, lefedjük, és lassú tűzön puhára főzzük. Az aszalt gyümölcsöket elég a végén, kb. 10 percre az ételbe tenni.

Közben a kuszkuszt forró, sós vízzel leforrázzuk,





lefedve hagyjuk duzzadni, majd a fűszeres csirkeraguval tálaljuk.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András, teríték: Butlers

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Budapest Dobos Cheesecake
  2015-09-26 23:44:23, szombat
 
  Budapest Dobos Cheesecake

Hozzávalók:

250 g Philadelphia krémsajt, szobahőmérsékleten
250 g mascarpone, szobahőmérsékleten
3 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
200 g tejföl
170 g cukor
20 g liszt
70 g étcsokoládé
A tetőhöz:
200 g cukor
40 ml víz
1/4 teáskanál citromlé
200 ml tejszín, melegítve
A karamellszilánkokhoz:
100 g kockacukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra, egy 20 cm-es kapcsos tortaformát vajazzuk ki, az alját pedig béleljük ki sütőpapírral. Lógjon túl a sütőpapír, így majd egyszerűen ki tudjuk venni a formából a tortát. Forraljunk vizet is, és keressünk egy magas falú, nagy tepsit (férjen bele a 20 centis tortaforma), ebben tudjuk majd vízgőzben sütni a tortát. A formánk külsejét 4-5-ször csomagoljuk be alufóliába.

A tortához a tejfölt, a mascarponét és a krémsajtot elektromos habverővel krémesítsük kb 2 percig. Ez után adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a vaníliát, és ezt is keverjük el csomómentesre.

Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, minden tojás hozzáadása után alaposan keverjük el.

Ennek a keveréknek a felét tegyük át egy másik tálba, és keverjük hozzá az olvasztott csokoládét.

Öntsük a sima keverék harmadát a forma aljába, majd kanállal tegyünk rá a csokisból is, nagyjából ennek is a harmadát, majd késsel kicsit húzogassuk a csokis keveréket szét, így lesz márványos a torta. Ezt még kétszer ismételjük meg.

Tegyük a tortát a magas falú tepsibe, töltsünk bele körülbelül 2-4 centinyi vizet, és így tegyük az előmelegített sütőbe 1-másfél órára. Akkor jó a torta, ha a széle kicsit felpúposodott, és ha megrázzuk, akkor csak a közepe mozog. Nem kell megijedni, amikor hűtjük ki, meg fog keményedni. Ha sütés közben kicsit jobban barnul, tegyünk rá alufóliát. A sütés elején ne sokat nyitogassuk, mert megrepdhet.

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük legalább 4 órára hűtőbe, de a legjobb, ha egész éjszakán át hűtjük. Hűtés után egy forró vízbe mártott késsel vágjuk ki a sajttortát a formából. Ez úgy a legegyszerűbb, ha a tortaforma oldalához feszítjük, és óvatosan végighúzzuk a torta oldalán a kést.

Amikor teljesen kihűlt a sajttorta elkészíthetjük a tetőt is. A cukrot, a vizet, és a citromlét tegyük egy magas falú lábosba, és közepes lángon olvasszuk fel benne a cukrot. Ha ez megvan, akkor kevergetés nélkül (néha döntsük ide-oda a lábast, hogy mozgassuk
a cukrot) főzzük addig, ameddig szép karamell színe nem lesz. Ha már kész, akkor lassan, apránként, óvatosan öntsük hozzá a meleg tejszínt. Bugyogni fog, szóval vigyázzunk, nehogy kifusson, és legyünk nagyon óvatosan, mert nagyon forró. Főzzük alacsony lángon ezt 8 percig, néha keverjük is meg. Vegyük le a tűzről, majd hűtsük 15 percig.

Miután kissé kihűlt a karamelltető, kanállal merjük rá a tortára, majd egy spatulával vagy hosszú késsel, gyorsan oszlassuk el, hogy egyenletes legyen.

A karamellszilánkokhoz a kockacukrot egy lábasban közepes lángon karamellizáljuk, majd öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe, és ezt is simítsuk el, hogy vékony legyen. Tegyük hűtőbe, hogy teljesen megszilárduljon. Ezután törjük kis darabokra, és díszítsük vele a tortát. Tároljuk hűtőben.





Megjegyzés:

A receptet a Philadelphia Budapest Sajttorta receptversenyre Galló Eszter küldte.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Diós panírban sült mézes rántott hús
  2015-09-26 23:42:38, szombat
 
  Diós panírban sült mézes rántott hús

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell
10 dkg durvára zúzott dió
25 dkg liszt
20 dkg házi zsemlemorzsa
4 db tojás
csipet só
olaj a sütéshez
6 evőkanál méz a csorgatáshoz

Elkészítés:

A húst megmosom, felszelem, kiklopfolom, és vékonyan megsózom.

A tojást felverem egy csipet sóval, a lisztet külön tányérba teszem. A diót egy nyújtófával durvára zúzom, majd összekeverem a zsemlemorzsával.

Liszt - tojás - diós zsemlemorzsa hármasba panírozom a szeleteket.

Olajat hevítek egy nagy serpenyőben, és körülbelül oldalanként 3-3 perc alatt közepes lángon aranybarnára sütöm a csirkét.

Tálaláskor a diós bundába burkolt húsokat vékonyan megcsorgatom mézzel, és friss salátát kínálok hozzá.





Megjegyzés:

Csirkemelltekercset is készíthetünk ezzel a panírral. A hús közepére egy csík márványsajtot helyezünk, és diós panírba forgatva aranybarnára sütjük a tekercseket. Jó étvágyat kívánok! :-)

A receptet és a fotót BoldogAgi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Alföldi gulyásleves
  2015-09-26 23:40:23, szombat
 
  Alföldi gulyásleves

Hozzávalók 8 személyre:

1 kg marhahús
8 dkg zsír
3 nagy fej vöröshagyma
4 teáskanál pirospaprika
1 kg burgonya
2 zöldpaprika
2 paradicsom
3 sárgarépa
3 fehérrépa
köménymag
fokhagyma ízlés szerint
külön elkészített csipetke

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a kockára vágott húst, közben gyakran megkevergetjük. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és a többi fűszerrel ízesítjük. A leves jellegzetessége, hogy a zöldségféléket hosszúkásra, a burgonyát kockára vágva tesszük bele, amikor a hús már puhulni kezd.

Amikor minden megpuhult, ellenőrizzük a fűszerezést, majdbelefőzzük a csipetként, és friss kenyérrel tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Nagyapó, a fotót Joci küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hegyaljai serpenyős
  2015-09-26 23:34:28, szombat
 
  Hegyaljai serpenyős

Hozzávalók 2 személyre:

1 csomó újhagyma
4 evőkanál olaj
15-20 dkg rókagomba
1 karcsú cukkíni (30 dkg)
2 savanykás alma
1 húsos narancsszínű paprika


Elkészítés:

Az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, majd az olajon megfuttatjuk. A megmosott rókagombából a nagyobbakat félbevágjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk. A hagymás olajon 2-3 percig pirítjuk, majd belekerül a karikákra szelt cukkini is. 2 perc elteltével a meghámozott, kicsumázott, gerezdekre szelt almát is beleszórjuk, ismét 2 percig pirítjuk, a kicsumázott, vékony csíkokra metélt paprikát is hozzáadjuk. Végül az utolsó 2 percnyi pirítás következik, majd megsózzuk és tálaljuk.





i idő: 30 perc
Egy adag: 1861 kJ/445 kcal

Megjegyzés:

- Rókagombával a legfinomabb, de a csiperkéből is elkészíthető
- Ha a gombát magunk szedtük, feltétlenül mutassuk meg gombaszakértőnek!
- Előételnek nagyon finom, de vegetariánusoknak barna rizzsel főfogás is lehet.

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Nem tér vissza a kellemes ősz
  2015-09-26 23:00:09, szombat
 
  Nem tér vissza a kellemes ősz

Folytatódik az őszi idő sok-sok felhővel, időnként újra eleredő esővel, valamint szeles, hűvös idővel.

Az elmúlt napok csapadékos időjárását követően vasárnap már csökken a csapadékhajlam, de kezdetben kisebb eső még többfelé kialakulhat, majd napközben egyre nagyobb területen szűnik meg a csapadék, legkésőbb a Dunántúl déli tájain állhat el az eső. Nyugaton, északnyugaton felszakadozik a felhőzet. Ugyanakkor az északias szél továbbra is élénk, erős lesz. A délutáni órákban a legmagasabb hőmérséklet 14 és 18 fok között alakul.

Felhők takarhatják majd a Holdat






Hétfő hajnalban a nyugati, északnyugati tájakon, valamint helyenként az északi határhoz közel eső területeken lehet szakadozottabb a felhőzet, így a teljes holdfogyatkozás megfigyelésére inkább csak ezeken a tájakon mutatkozik esély, máshol zárt lehet a felhőtakaró. Napközben is hasonlóképpen alakulhat a felhőzet eloszlása hazánk felett, a délkeleti, keleti tájakon pedig időnként kisebb eső is kialakulhat. Folytatódik a szeles idő. Hajnalban többfelé is 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, azokon a tájakon, ahol szakadozottabbá válik a felhőtakaró, ott akár 6-7 fok köré csökkenhet a hőmérséklet. Napközben 13 és 19 fok közé melegedhet a levegő.

Még nem tér vissza a kellemes ősz






Kedden és szerdán sok felhő lesz felettünk, többfelé folytatódik a borongós idő, kedden elszórtan, szerdán pedig többfelé az eső is eleredhet. Továbbra is szeles marad az idő. A meglehetősen hűvös, helyenként hideg hajnalokat követően kedden 13 és 18 fok közé melegedhet a levegő, szerdán viszont csak 11 és 17 fok közötti maximumokra van kilátás.

Melegedhet az idő

Csütörtöktől melegebb légtömegek érkezhetnek fölénk, így délutánonként akár 19-20 fok körüli csúcsértékekre is számíthatunk a hét második felében, ugyanakkor továbbra is gyakran lesz felhős az ég csütörtökön és pénteken, és időnként az eső is eleredhet.

Írta: Berceli Balázs

Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1224
  • e Hét: 3438
  • e Hónap: 17343
  • e Év: 147050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.