|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 33
|
|
|
|
2015-09-27 20:52:46, vasárnap
|
|
|
A C-vitamin szerepet játszik a kötőszövet felépítésében, elősegíti a vas felszívódását, és gyökfogó. Mely gyümölcs- és zöldségfajták tartalmaznak belőle sokat?
Az emberi szervezet legfontosabb tápanyagai közé tartozik a C-vitamin. Erősíti az immunrendszert, és megelőzésként szedve segít a megfázások időtartamát és súlyosságát rövidíteni, enyhíteni, ezen kívül közreműködik a kötőszövet felépítésében. Mivel az ember az aszkorbinsavat nem képes maga előállítani, a szükségletet teljes egészében a táplálékból kell fedezni. Hogy hiánya mihez vezet, azt a tengerészek a korábbi századokban saját testükön tapasztalták meg: a tengeren hónapok múlva kínok között haltak meg skorbutban. A betegség egy hosszabb ideig tartó C-vitamin-hiány következménye.
Ilyen sorstól nem kell félni a mai ipari államokban. A modern táplálkozási lehetőségeknek köszönhetően szinte mindannyian megfelelően el vagyunk látva C-vitaminnal. A citrusfélék a C-vitamin klasszikus forrásainak számítanak.
A káposzta üti a narancsot
Néhány gyümölcs- és zöldségféle azonban jóval több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs és társai. Így a káposztafélék - mint a brokkoli, kelbimbó és zöld káposzta - felveszik a versenyt a citrusfélékkel, sőt egyes fajták felülmúlják azokat, bár ez a többlet bizonyos mértékig elvész főzés közben. A legtöbb vitamint a gyümölcsök és zöldségek ugyanis nyers állapotban tartalmazzák.
Spenót
Még ha nem is tartalmaz annyi vasat, mint korábban feltételezték, megéri fogyasztani: a friss spenót 100 grammonként 50 mg körüli C-vitamint tartalmaz, majdnem annyit, mint a narancs. Ezen kívül sok folsavat, valamint béta-karotint és kalciumot.
Paprika
Szent-Györgyi Albert először paprikából és narancsból vonta ki a C-vitamint. A vitamintartalom a színtől és az elkészítéstől függ: a piros nyers paprika tartalmazza a legnagyobb mennyiséget, 140 mg-ot 100 grammonként.
Brokkoli
Bőséges forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Nyersen több mint 95 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként. Legjobb kímélőn párolni, így őrződnek meg leginkább az egészséges tápanyagok.
Kelbimbó
Nyers állapotban a kelbimbó 100 grammonként 110 mg C-vitamint tartalmaz, aminek nagy része sajnos főzéskor elvész. Ezért az érzékeny bimbókat csak rövid ideig és kevés vízben pároljuk.
Zöldkáposzta
Nyersen mintegy 105 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként. Itt is érvényes a kímélő elkészítés!
Petrezselyem
Ki gondolta volna? A petrezselyem egy valóságos C-vitamin-bomba, és kereken 160 mg-ot tartalmaz az értékes tápanyagból 100 grammonként.
Fekete ribizli
Más bogyós gyümölcsökkel összevetve a fekete ribizli nemcsak sok vasat tartalmaz, hanem 100 grammonként 175 mg C-vitamint is.
Guava
Az egzotikus gyümölcs mintegy 270 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként, ezen kívül forrása az A-provitaminnak is.
Homoktövis
A homoktövis 100 grammonként 450 mg C-vitamint tartalmaz, ami kereken tízszerese a citrusfélék vitamintartalmának.
Csipkebogyó
Sokan teaként vagy lekvárként fogyasztják. A csipkebogyó gazdag A-, B1- és B2-vitaminban, valamint flavonoidokban. Legnagyobb értéke azonban kétségkívül C-vitamin-tartalma, ami fajta és érettség szerint erősen változhat. Egy példa: 1250 mg 100 grammonként!
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 33
|
|
|
|
2015. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
592 db bejegyzés |
e év: |
6254 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3245
- e Hét: 12027
- e Hónap: 43513
- e Év: 248214
|
|
|